EVENIMENT
FOTO. 10 IDEI de cadouri de 8 MARTIE pentru FEMEILE speciale din viața ta. La sugestia 6 PUȚINI s-ar fi gândit

Dacă vrei să îți suprinzi plăcut mama, bunica, iubita, soția sau colegele de 8 martie, un buchet de flori rareori va da greș. Totuși, dacă te-ai săturat de cadourile clasice, Cluj24.ro are mai multe idei pentru tine. Iată ce poți cumpăra pentru femeile deosebite din viața ta.
1. Ceva dulce
Vino acasă cu un un tort, niște prăjituri sau cu desertul ei preferat. În Cluj-Napoca, sunt multe cofetării de unde poți alege, precum și mulți pasionați de bucătărie care au nevoie de sprijin cu afacerile locale.
Dacă vrei ceva inedit, brioșele lui Leya îi vor aduce zâmbetul pe buze. Le poți personaliza atât ca aspect, cât și ca ingrediente.
Află mai multe despre dulciurile sale cu un click aici.
2. Alte delicii culinare
Fie că o inviți la un restaurant sau îi gătești, se va bucura că te-ai gândit să îi oferi o masă festivă pentru a o sărbători.
Dacă serviți masa în oraș, o poți surprinde mergând într-un loc în care nu a mai fost, o poți duce la restaurantul preferat sau la unul cu tematică (asiatică, pescărească, mexicană etc.), dacă îi place un anumit tip de mâncare în mod special.
Vrei să faci pe bucătarul deși nu ești foarte talentat când vine vorba de gătit? Nu alege o rețetă complicată. Mergi la sigur cu ceva ce știi că îți va ieși, ca să nu o amăgești.
Nu e exclus nici să comanzi ceva. Dacă îi place atmosfera casual, un meniu de la fast food-ul ei preferat ar trebui să o bucure.
3. O bijuterie
Dacă îi plac accesoriile, oferă-i o bijuterie pe gustul ei. Observă cam ce îi place, iar dacă nu te pricepi, cere sfatul vânzătorului din magazin.
O bijuterie finuță nu i se va potrivi oricui, așa cum nici ceva extravagant nu e pe placul tuturor, deci orientează-te în funcție de ce are deja în colecție.
Un aspect foarte important e și materialul din care e confecționată bijuteria. Unele femei poartă atât aur, cât și argint, dar majoritatea preferă doar accesoriile de un anumit tip.
Nu îi lua aur dacă ai văzut-o purtând numai argint, și invers.
Dacă e mai grunge și poartă inox, ia-i tot ceva din această gamă. Asigură-te că nu îi iei o bijuterie care să ruginească.
Dacă îi plac cristalele, știi ce ai de făcut. Cuarțul roz e piatra iubirii, deci îi poți lua ceva reprezentativ.
Dar dacă îi cunoști pietrele preferate, e cu atât mai ușor. Îi poți completa, de asemenea, colecția cu cristale pe care nu le are.
O idee ar fi să te orientezi și în funcție de culorile preferate sau de întrebuințările pietrelor, întrucât fiecare are rolul său.
4. Invit-o în oraș
De când cu pandemia, cei mai mulți oameni au petrecut timp în casă. Dacă măsurile în vigoare permit acest lucru, invit-o în oraș.
O poți chema la un concert, la un eveniment local, să vizitați un muzeu, să vă delectați cu o plimbare prin natură și alte asemenea.
Dacă vrei ceva romantic, puteți merge să vedeți panorama orașului.
Citește Ce poți face în luna MARTIE în Cluj-Napoca. 16 moduri în care să uiți de pandemie și război ca să fii la curent cu evenimentele locale din perioada aceasta și alege-l pe cel mai potrivit pentru voi.
5. Surprinde-o cu un moment artistic
Dacă ești pasionat, îți poți folosi talentul la muzică să îi dedici o melodie. Cântă-i o piesă care simți că transmite întocmai emoțiile pe care le simți față de ea, sau melodia preferată.
O vei lăsa fără cuvinte.
6. Fă ordine și curățenie
În majoritatea cazurilor, femeile sunt cele mai preocupate de aspectul și curățenia casei, astfel că își petrec mult timp pentru a o menține cât mai ordonată și curată.
Acest lucru devine obositor și plictisitor, deci dacă locuiți împreună, întâmpin-o cu o casă recondiționată și va fi profund recunoscătoare.
În acest fel, va simți că pui preț pe munca ei și că vrei să o ajuți. Recunoștința și aprecierea sunt foarte importante pentru femei.
Pentru un plus de bucurie, poți insera diverse decorațiuni, precum lumânări, petale, luminițe colorate, sau alte elemente de efect. Dă frâu liber imaginației.
7. Un film
Dacă îi plac filmele, acesta e reminderul de care aveai nevoie. Ce mai aștepți?
Mergeți la cinema sau vizionați ceva de acasă.
Puteți să vă uitați la un film sau să faceți maraton. Nu e exclus nici să începeți un serial împreună.
O altă idee ar fi să vă uitați la desene animate vechi. Întreab-o ce i-ar plăcea, în caz că ești nesigur.
E mai bine să vezi ce gusturi are decât să o plictisești cu un film neinteresant.
8. Un album muzical
Este înnebunită după o trupă sau un artist? Cumpără-i un album muzical.
Dacă are colecție de viniluri, va fi cu atât mai interesant.
Va aprecia că ai fost atent la detalii.
9. Un album foto
Poți pune toate momentele frumoase petrecute împreună într-un album de poze, pe care să îl răsfoiască și care să-i amintească, astfel, de cele mai plăcute evenimente din relația voastră.
Va fi încântată să vadă că ești recunoscător pentru timpul petrecut împreună și o va emoționa gestul.
Poți improviza și să creezi un altfel de album, dacă vrei ceva mai excentric.
10. Un parfum sau alte produse de îngrijire personală
Tuturor femeilor le place să miroasă frumos, așa că e o ocazie bună să le oferi un parfum, un borcănaș cu sare de mare aromată, uleiuri esențiale sau alte asemenea.
Evită să iei ceva de la Avon, Farmasi sau Oriflame. Multe femei au abonamente sau lucrează în domeniu, motiv pentru care nu s-ar cuveni să le oferi ceva la care au acces foarte ușor.
Trimite MESAJE de 8 MARTIE 2022: Cele mai frumoase urări pentru femeile din viața ta. Mamă, iubită sau colege
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Mobilizare. Zeci de persoane participă la căutarea fratelui primarului din Iara, dispărut de 10 zile

Mobilizare la Iara pentru căutarea lui Dani, fratele primarului comunei.
Daniel Popa, Dani cum îi spun apropiații, în vărstă de 51 de ani, a dispărut în data de 27 martie.
Mobilizare. Zeci de persoane participă la căutarea fratelui primarului din Iara
Sâmbătă, 5 aprilie, au reînceput căurările bărbatului dispărut de acasă. Ioan Popa, primarul comunei Iara, a cerut ajutorul tuturor celor care vor să se implice în căutarea fratelui său. Astfel, un anunț în acest sens a fost postat și pe pagina de Facebook a Primăriei. La operațiune participă și polițiști, jandarmi, angajați ai ISU și ai Ocolului Silvic Turda.
Dacă îl vedeți pe Dani, sau aveți informații despre el, sunați la 112. Are 1.86 metri, greutate aproximativă 96 de kilograme și ochi verzi.

Un grav accident de circulație a avut loc sâmbătă dimineața la ieșirea din Turda Săndulești, în județul Cluj.
Un tânăr a fost recuperat de pe camp de pompieri și transportat la spital.
Accident la Turda. Tânăr grav rănit după ce s-a răsturnat cu mașina
Pompierii din cadrul Detașamentului Turda sunt cei care au intervenit în această dimineață la accidentul rutier petrecut la ieșire din Turda, spre comuna Săndulești.
Apelul de urgență a venit la ora 07.00. Pompierii au găsit la fața locului un autoturism răsturnat în afara părții carosabile.
Un tânăr a suferit multiple traumatisme. Acesta a fost preluat de către echipajul SAJ și transportat de urgență la spital în stare de conștiență. La misiune a luat parte o autospecială cu modul de descarcerare.
ADMINISTRAȚIE
Tarife mai mari pentru ridicarea mașinilor și trotinetelor parcate neregulamentar la Cluj-Napoca

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca va încasa mai mulți bani pentru ridicarea mașinilor și trotinetelor parcate neregulamentar.
Consilierii locali vor dezbate, în ședința de luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind majorarea tarifelor pentru ridicarea, transportul și depozitarea vehiculelor staționate neregulamentar, a vehiculelor fără stăpân sau abandonate, cât și a trotinetelor electrice staționate neregulamentar pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca.
Proiectul de hotărâre prevede creșterea prețurilor, după cum urmează:
- 396,11 de lei plus TVA/vehicul/zi la ridicarea autovehiculului, față de 247,09 de lei plus TVA/vehicul;
- 272,21 de lei plus TVA/vehicul/zi la transportul autovehiculului, 169,80 de lei plus TVA/vehicul ;
- 69,11 de lei plus TVA/vehicul/zi pentru operațiunea de depozitare, față de 43,11 de lei plus TVA/vehicul/zi;
- 106,75 de lei plus TVA/trotinetă pentru operațiunea de ridicare, față de 75,39 de lei plus TVA/trotinetă/bucată;
- 23,45 de lei plus TVA/zi/trotinetă pentru operațiunea de depozitare, față de 16,56 de lei plus TVA/zi/bucată.
Prețurile nu au mai fost modificate din 2017, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.
CULTURA
„Între pite”, în satul clujean Ceaba. Din ce făceau strămoșii pâine, când nu mai aveau nici făină de grâu, nici de porumb

În satul Ceaba din județul Cluj, una dintre cele mai grele perioade era cunoscută sub numele de „între pite”, ce desemna perioada dintre seceriș și treierat. În acest interval, gospodarii trăiau cu ce aveau la îndemână.
În „vremea dintre pite”, oamenii nu mai aveau făină nici de grâu, nici de porumb, așa că mergeau în holde, secerau câțiva snopi de grâu, îi îmblăteau cu bâta pe un lipideu mare și duceau sacii cu greu, în spate, la moara din Batin – consemnează Monografia satului Ceaba, semnată de Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.
Dacă cineva întreba când s-a petrecut un anume eveniment, răspunsul putea fi: „a fost între pite”. Așa se spunea și despre cineva care a murit în acea perioadă grea – „a murit între pite”.
„În perioada «dintre pite» (de la secerat până la treierat) nu aveau oamenii nici făină de grâu, nici de porumb, ca să facă pâine sau mălai și atunci mergeau în holdă și secerau câțiva snopi și îi îmblăteau cu o bâtă pe un lipideu mare și duceau grâul cu sacul în spate la moară, la Batin, aflăm din Monografia satului Ceaba, autori Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.
În sat era vorba că un eveniment sau altul a avut loc „între pite”, ca perioadă de timp. De exemplu, se spune că cineva «a murit între pite»”, arată pagina Tradiții Clujene.
Mălaiul, comoara copilăriei
Când nu era post, mălaiul devenea deliciul casei. Se punea slănină în aluatul de mămăligă, iar după ce se cocea, aroma era de neuitat. Se cocea doar o dată pe săptămână, iar acea zi era o adevărată sărbătoare pentru copii.
„Pe vremuri se făcea și mălai și abia așteptau copiii să mănânce mălai cald. Când nu era post «obiceiul la noi era să se pună slănină în aluatul de mălai și când se cocea era foarte bun, cu slănina noaptă în mălai». Se cocea o dată pe săptămână și «o săptămână tot rodeam la mălai». De multe ori oamenii mergeau la lucru doar cu mălai în traistă și când se întâlnea cu cineva era întrebat: «Măi, Grigor, ce-ai merinde?», și el răspundea: «Mălai sân(g)ur!»”, se mai arată în postare.
Vaca cu lapte, nelipsită din zestrea miresei
Odată cu măritișul, mireasa aducea în casa soțului o vacă cu lapte, parte din zestrea obligatorie: „De regulă, la mirese se dădea ca zestre o vacă cu lapte, pe care o ducea în gospodăria soțului și se zicea la masă, mai ales pentru copii, ca să nu mănânce prea mult lapte: «mai ptitos/mai mămăligos, că vaca-i a nevestei»”.
Astfel de povești, expresii și obiceiuri locale sunt o oglindă a vieții rurale de altădată, în care fiecare fir de grâu era muncit cu trudă, iar fiecare bucată de mălai era savurată cu recunoștință.
Foto: Mălai cu slănină / Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj