EVENIMENT
FOTO. 10 IDEI de cadouri de 8 MARTIE pentru FEMEILE speciale din viața ta. La sugestia 6 PUȚINI s-ar fi gândit

Dacă vrei să îți suprinzi plăcut mama, bunica, iubita, soția sau colegele de 8 martie, un buchet de flori rareori va da greș. Totuși, dacă te-ai săturat de cadourile clasice, Cluj24.ro are mai multe idei pentru tine. Iată ce poți cumpăra pentru femeile deosebite din viața ta.
1. Ceva dulce
Vino acasă cu un un tort, niște prăjituri sau cu desertul ei preferat. În Cluj-Napoca, sunt multe cofetării de unde poți alege, precum și mulți pasionați de bucătărie care au nevoie de sprijin cu afacerile locale.
Dacă vrei ceva inedit, brioșele lui Leya îi vor aduce zâmbetul pe buze. Le poți personaliza atât ca aspect, cât și ca ingrediente.
Află mai multe despre dulciurile sale cu un click aici.
2. Alte delicii culinare
Fie că o inviți la un restaurant sau îi gătești, se va bucura că te-ai gândit să îi oferi o masă festivă pentru a o sărbători.
Dacă serviți masa în oraș, o poți surprinde mergând într-un loc în care nu a mai fost, o poți duce la restaurantul preferat sau la unul cu tematică (asiatică, pescărească, mexicană etc.), dacă îi place un anumit tip de mâncare în mod special.
Vrei să faci pe bucătarul deși nu ești foarte talentat când vine vorba de gătit? Nu alege o rețetă complicată. Mergi la sigur cu ceva ce știi că îți va ieși, ca să nu o amăgești.
Nu e exclus nici să comanzi ceva. Dacă îi place atmosfera casual, un meniu de la fast food-ul ei preferat ar trebui să o bucure.
3. O bijuterie
Dacă îi plac accesoriile, oferă-i o bijuterie pe gustul ei. Observă cam ce îi place, iar dacă nu te pricepi, cere sfatul vânzătorului din magazin.
O bijuterie finuță nu i se va potrivi oricui, așa cum nici ceva extravagant nu e pe placul tuturor, deci orientează-te în funcție de ce are deja în colecție.
Un aspect foarte important e și materialul din care e confecționată bijuteria. Unele femei poartă atât aur, cât și argint, dar majoritatea preferă doar accesoriile de un anumit tip.
Nu îi lua aur dacă ai văzut-o purtând numai argint, și invers.
Dacă e mai grunge și poartă inox, ia-i tot ceva din această gamă. Asigură-te că nu îi iei o bijuterie care să ruginească.
Dacă îi plac cristalele, știi ce ai de făcut. Cuarțul roz e piatra iubirii, deci îi poți lua ceva reprezentativ.
Dar dacă îi cunoști pietrele preferate, e cu atât mai ușor. Îi poți completa, de asemenea, colecția cu cristale pe care nu le are.
O idee ar fi să te orientezi și în funcție de culorile preferate sau de întrebuințările pietrelor, întrucât fiecare are rolul său.
4. Invit-o în oraș
De când cu pandemia, cei mai mulți oameni au petrecut timp în casă. Dacă măsurile în vigoare permit acest lucru, invit-o în oraș.
O poți chema la un concert, la un eveniment local, să vizitați un muzeu, să vă delectați cu o plimbare prin natură și alte asemenea.
Dacă vrei ceva romantic, puteți merge să vedeți panorama orașului.
Citește Ce poți face în luna MARTIE în Cluj-Napoca. 16 moduri în care să uiți de pandemie și război ca să fii la curent cu evenimentele locale din perioada aceasta și alege-l pe cel mai potrivit pentru voi.
5. Surprinde-o cu un moment artistic
Dacă ești pasionat, îți poți folosi talentul la muzică să îi dedici o melodie. Cântă-i o piesă care simți că transmite întocmai emoțiile pe care le simți față de ea, sau melodia preferată.
O vei lăsa fără cuvinte.
6. Fă ordine și curățenie
În majoritatea cazurilor, femeile sunt cele mai preocupate de aspectul și curățenia casei, astfel că își petrec mult timp pentru a o menține cât mai ordonată și curată.
Acest lucru devine obositor și plictisitor, deci dacă locuiți împreună, întâmpin-o cu o casă recondiționată și va fi profund recunoscătoare.
În acest fel, va simți că pui preț pe munca ei și că vrei să o ajuți. Recunoștința și aprecierea sunt foarte importante pentru femei.
Pentru un plus de bucurie, poți insera diverse decorațiuni, precum lumânări, petale, luminițe colorate, sau alte elemente de efect. Dă frâu liber imaginației.
7. Un film
Dacă îi plac filmele, acesta e reminderul de care aveai nevoie. Ce mai aștepți?
Mergeți la cinema sau vizionați ceva de acasă.
Puteți să vă uitați la un film sau să faceți maraton. Nu e exclus nici să începeți un serial împreună.
O altă idee ar fi să vă uitați la desene animate vechi. Întreab-o ce i-ar plăcea, în caz că ești nesigur.
E mai bine să vezi ce gusturi are decât să o plictisești cu un film neinteresant.
8. Un album muzical
Este înnebunită după o trupă sau un artist? Cumpără-i un album muzical.
Dacă are colecție de viniluri, va fi cu atât mai interesant.
Va aprecia că ai fost atent la detalii.
9. Un album foto
Poți pune toate momentele frumoase petrecute împreună într-un album de poze, pe care să îl răsfoiască și care să-i amintească, astfel, de cele mai plăcute evenimente din relația voastră.
Va fi încântată să vadă că ești recunoscător pentru timpul petrecut împreună și o va emoționa gestul.
Poți improviza și să creezi un altfel de album, dacă vrei ceva mai excentric.
10. Un parfum sau alte produse de îngrijire personală
Tuturor femeilor le place să miroasă frumos, așa că e o ocazie bună să le oferi un parfum, un borcănaș cu sare de mare aromată, uleiuri esențiale sau alte asemenea.
Evită să iei ceva de la Avon, Farmasi sau Oriflame. Multe femei au abonamente sau lucrează în domeniu, motiv pentru care nu s-ar cuveni să le oferi ceva la care au acces foarte ușor.
Trimite MESAJE de 8 MARTIE 2022: Cele mai frumoase urări pentru femeile din viața ta. Mamă, iubită sau colege
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
Ora de istorie. Alegerile din 1937, ultimul act al democrației parlamentare în România, consemnate de cotidianul ”Adeverul”

În iarna anului 1937, în România au fost organizate ultimele alegeri parlamentare libere înainte de instaurarea dictaturii carliste. Guvernarea liberală condusă de Gheorghe Tătărescu ajunsese spre sfârșitul anului un instrument docil al regelui Carol al II-lea, astfel încât chestiunea succesiunii partidelor de guvernare devenise o problemă a instituției regale.
Cluj24 arată cum cele mai multe șanse de a obține majoritatea le avea Partidul Național-Țărănesc, în frunte cu Iuliu Maniu, care, însă, nu era agreat de rege. În final, țărăniștii ajung să încheie un pact de neagresiune cu opozanții politici, legionarii, în frunte cu Corneliu Zelea-Codreanu, fapt care va tulbura întreaga percepție a alegătorilor.
Print intermediul platformei Arcanum, putem observa cum a fost imortalizată întreaga perioadă a campaniei electorale în cadrul numerelor din luna decembrie a ziarului ”Adeverul”.
Alegerile din 1937- între constituționalism și dictatură
Chiar de pe prima pagină al întâiului număr din luna decembrie, ne este comunicat evenimentul care a zguduit întreaga campanie electorală. Este vorba de pactul de neagresiune electorală, încheiat la 25 noiembrie 1937 de liderul PNȚ Iuliu Maniu și conducătorul formațiunii legionare „Totul pentru Țară” Cornel Zelea- Codreanu, împreună cu Gh.I. Brătianu(PNL) şi Partidul Agrar al lui Constantin Argetoianu.
Pactul avea ca scop principal eliminarea contradicţiilor de conduită electorală, sprijinirea reciprocă pentru controlul şi supravegherea alegerilor, în încercarea de a împiedica tentativele de fraudă.
În coloana cu titlul ”România-Nouă despre pactul încheiat de d. Maniu” este subliniată dorința acestuia de a împiedica încă o guvernare liberală. Astfel, autorul, Zaharia Boilă, evidenţiază rolul pactului încheiat cu celelalte două partide în opozitie.
„Dacă guvernul va lăsa alegerile libere şi anume dacă se va lăsa liberă propaganda scrisă şi verbală, dacă se vor distribui cărţile de alegători, se vor admite candidaturile, dacă alegătorii vor fi lăsaţi să voteze, dacă urnele nu vor fi furate, e sigur că guvernul va cădea în alegeri.
Pentru a realiza acest prim şi urgent obiectiv, dl Maniu a propus pactul d-lor Corneliu Codreanu şi Gh. Brătianu şi spre a se evita şi incidentele, s-a adăugat acestui pact obligaţiunea de neagresiune.
Pentru a realiza acest prim şi urgent obiectiv, dl Maniu a crezut de bine că trebue să ia toate măsurile posibile. De aceia a propus pactul, d-lor Corneliu Codreanu şi Gh. Brătianu şi spre a se evita şi incidentele, s-a adăogat acestui pact obligaţiunea de neagresiune”, menționează autorul articolului.
„Multe confuziuni și multe deplasări între partide și grupări”
Pe ultima pagină a aceluiași număr este prezentat spectrul integral al partidelor care intraseră în cursă pentru alegerile din 20 și 22 decembrie 1937, pentru Camera Deputaților și Senat. Astfel, redacția vorbește de „semne precursorii” ale unei „campanii din cele mai complexe și din care nu vor lipsi și multe babilonii.”
„Nu este vorba să facem profeţii asupra rezultatelor alegerilor. Pentru moment nu se desemnează decât unele confuzii şi răsturnări de tradiţii.” Partidul liberal se prezintă în lupta electorală flancat de d-nii Iorga şi Vaida, astfel încât, chiar regele îi cere lui Gheorghe Tătărescu ca Partidul Național-Liberal să încheie un cartel electoral cu Frontul Românesc condus de Vaida Voevod și cu Partidul German, susținători ai politicii carliste.
O altă colaborare cu ideologii diametral opuse este cea a țărăniștilor și a legionarilor din partea partidului „Totul pentru Țară”.
„În ce priveşte celelalte formaţiuni politice, până acum este sigur că vor lupta separat, atât d. mareşal Averescu, cât şi d-nii Iunian, Argetoianu şi Gh. Brătianu” este menționat în articol. Totodată, se pare că existase inițiativa creării unui partid național-evreiesc, în pofida dezacordului exprimat de reprezentanții Uniunii Evreilor Români. Socialiștii sunt prezenți și ei pe liste, necartelați cu nimeni, dar cu o formațiune aparte creată de cei de extremă stângă: Uniunea Muncitorească.
Vizite și manifestații pentru atragerea alegătorilor
Majoritatea partidelor obișnuiau să-și înceapă campania prin vizite și manifeste declarate în fața alegătorilor, încercând să discrediteze opoziția. Această strategie au urmat-o și liberalii în 1937, în exemplul manifestului lui Emanuel Tătărescu de la Dolj prin care se poziționa împotriva veșnicilor rivali țărăniști.
„După cum vedeţi partidul naţional ţărănesc nu a venit la putere. N-a venit la cârma statului pentru motivele ce le cunoaşteţi şi nu va putea veni, pentru multă vreme, fiindcă cu lipsa de sinceritate a cadrelor şi cu echivocul Ţara nu se poate guverna. Celelalte partide nu contează, fiindcă sunt organisme personale, fie hibride, cu programe copiate sau importate, care nu se potrivesc cu structura Ţării noastre. Era deci firesc ca în faţa acestei stări de lucruri Marele nostru Rege (ovaţii) în marea lui înţelepciune şi cu tactul său politic dovedit în împrejurări grele, să cheme la cârma statului tot partidul liberal, deşi el dorea să plece la odihnă bine meritată”, afirma Tătărescu.
Concluzia? Zelea-Codreanu îl controlează pe Maniu
Prin urmare, se poate afirma că principalii actori politici ai scenei alegerilor parlamentare din 1937 în România au fost Iuliu Maniu și Cornel Zelea-Codreanu. Pactul încheiat de ei a fost un șoc pentru alte partide și o derută pentru populația care urma să voteze.
Astfel, într-un discurs controversat, rostit la Cluj, Iuliu Maniu, preşedintele Partidului Naţional – Țărănesc, a făcut elogiul lui Mussolini şi Hitler. Acesta afirma: „Avem ca exemplu pe Mussolini în Italia şi pe Hitler în Germania, cari prin voinţele lor nestrămutate au reuşit să trezească conştiinţele naţiunilor respective, ajungând azi la realizări invidiate de lumea întreagă.
Adolf Hitler în Germania, prin felul cum a ştiut să-şi impună voinţa dârză, nu numai că şi-a salvat ţara de anumite curente care de care mai periculoase, dar a reuşit să concentreze asupra-şi atenţia lumii întregi. E drept că atunci când pe firmamentul politic internaţional au apărut un Mussolini şi apoi un Hitler, noi i-am privit cu oarecare neîncredere. Faptele lor însă, se justifică azi cu prisosinţă existenţa şi noi, ca spectatori obiectivi, trebue să-i admirăm“.
Or, şi pe scena politică românească se ridică ameninţător un astfel de personaj și anume Corneliu Zelea Codreanu, care şi-a pus semnătura pe pactul de neagresiune alături de Maniu, liderul PNȚ.
Şeful legionarilor e clar, precis şi categoric. În politica internă milita pentru un stat totalitar şi o justiţie severă pentru pedepsirea tuturor păcatelor, iar în politica externă – alipirea la axa Berlin-Roma.
„Se va conveni că ne aflăm în faţa unei situaţii inextricabile şi fără precedent în viaţa noastră politică de până acum… La atitudinea precisă a şefului legionarilor trebuie să se răspundă printr-un act precis al partidului naţional-ţărănesc. Şi el nu poate fi decât unul: DENUNŢAREA PACTULUI. Altfel, confuziile şi incoherenţele vor lovi greu, mai greu decât îşi închipuie unii, soarta democraţiei române”, menționau jurnaliștii de la ziarul ”Adeverul”.
Paula Mariuța

Încălzirea globală este o realitate locală tot mai acută. Furtunile violente, ruperile de nori, zilele de arșiță – toate acestea au devenit episoade frecvente și tot mai obișnuite, la Cluj, în ultimii ani. Consensul științific arată că nu putem lupta împotriva schimbărilor climatice decât prin reducerea drastică a emisiilor de carbon.
Pe baza acestor considerente, ADI Zona Metropolitană Cluj (ZMC) a desfășurat recent o serie de întâlniri cu administrațiile locale, cetățenii și toate părțile interesate din acele comune învecinate municipiului Cluj-Napoca, care au dezvoltat trăsături urbane pregnante. Aceste evenimente, reunite sub titulatura „Caravana Metropolitană NetZero” au fost menite să promoveze conceptul de cartiere de blocuri neutre din punct de vedere climatic.
Inițiativa face parte din proiectul european „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods”. Scopul acestui proiect este de a genera un plan cuprinzător pentru tranziția către neutralitatea climatică în cartierul Mănăștur și de a dezvolta un model care poate fi replicat și în alte cartiere ale orașului. Misiunea ZMC în cadrul proiectului a fost de a transmite dincolo de granițele administrative ale orașului lecțiile învățate, provocările și soluțiile găsite.
Caravana Metropolitană NetZero a debutat în comuna Florești
În acest sens, a fost organizată Caravana Metropolitană NetZero, care a debutat în luna decembrie în comuna Florești, la „Hambar” în Parcul Poligon. Evenimentul a reunit o parte importantă din partenerii proiectului: Primăria Cluj-Napoca, Transylvania Energy Cluster, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Transilvania IT Cluster și Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară „Ernest Lupan”. Reprezentanții acestora au susținut prezentări și au participat la o sesiune de întrebări și răspunsuri, axate pe:
- transformarea blocurilor în clădiri inteligente și ecologice
- strategii de reducere a emisiilor de carbon
- crearea unui spațiu metropolitan sustenabil
- implicarea cetățenilor în procesul de tranziție spre neutralitatea climatică.
La evenimentul din Florești au participat și 45 de elevi de clase primare de la Liceul „Dumitru Tăuțan”, care au fost implicați într-un atelier creativ și au primit cadouri.
„Opriri” în comunele Apahida, Gilău și Baciu
Ulterior, în luna martie, caravana a continuat cu „opriri” în comunele Apahida, Gilău și Baciu. În Apahida, a avut loc o întâlnire de lucru cu administrația locală, urmată de o sesiune de prezentări la Casa de Cultură, abordând aceleași teme centrale ale proiectului.
Popasurile din Gilău și Baciu au fost întâlniri aplicate, caracterizate prin discuții libere, axate pe subiecte legate de neutralitatea climatică și administrația publică locală. Atât la Gilău, cât și în Baciu s-a pus accent pe dialogul deschis și adaptarea soluțiilor la specificul local.

În comuna Baciu, popasul Caravanei Metropolitane NetZero s-a desfășurat sub forma unui dialog aplicat și deschis cu administrația locală
Prin intermediul Caravanei Metropolitane NetZero, ZMC și partenerii săi au urmărit diseminarea informațiilor despre soluțiile pentru un viitor sustenabil și mobilizarea comunităților locale din zona metropolitană Cluj, în vederea atingerii obiectivelor de neutralitate climatică.
„A fost o experiență foarte interesantă, să ducem bunele practici identificate în Cluj-Napoca dincolo de granițele administrative ale municipiului. Am găsit un public receptiv și administrații locale interesate de subiecte care pot părea aride. Scopul nostru în acest proiect a fost de a comunica spre comunele limitrofe cu trăsături urbane provocările și soluțiile, existente sau preconizabile, pentru a transforma blocurile de locuit în spații neutre climatic, într-un orizont rezonabil de timp. Credem că am reușit să sensibilizăm administrațiile locale vizate și vom continua să lucrăm cu ele, pentru facilitarea transferului de bune practici, dinspre nucleul urban spre zona periurbană”, a declarat Zoltan Coraian, director general al ZMC.
Contextul proiectului
În apelul de proiecte Net Zero Cities lansat de Comisia Europeană, proiectul consorțiului clujean „Blueprint for Net-Zero Apartment- block Neighborhoods”, coordonat de Municipiul Cluj-Napoca, a fost declarat câștigător, iar valoarea totală a proiectului este de 1,5 milioane euro, finanțare nerambursabilă 100%. Alături de primăria Cluj-Napoca, partenerii locali din proiect sunt Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Clusterul TREC, Zona Metropolitană Cluj, Universitatea Babeș-Bolyai, Clusterul Transilvania IT, Asociația Urbannect, Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania.
Ce este neutralitatea climatică?
Neutralitatea climatică se referă la atingerea unui echilibru între emisiile de gaze cu efect de seră (precum dioxidul de carbon) generate de activitățile umane și eliminarea sau absorbția acestor gaze din atmosferă. Pe scurt, înseamnă a ajunge la emisii nete de gaze cu efect de seră egale cu zero. Acest lucru se realizează, în principal, prin reducerea cât mai mult posibil a emisiilor și compensarea celor rămase, care nu pot fi evitate, prin acțiuni de absorbție a carbonului – de exemplu, prin plantarea de păduri sau tehnologii de captare.
EDUCATIE
Elevii revin la școală luni dimineață, după vacanța de primăvară. Nu încep bine orele și intră în minivacanța de 1 Mai

Școlarii și preșcolarii revin luni, 28 aprilie, în bănci, după vacanța de Paște, însă vor merge la ore doar trei zile, întrucât 1 mai – Ziua Muncii pică joi, iar Guvernul a declarat liberă și ziua de vineri, 2 mai, pentru a face punte cu weekendul.
Luni, 28 aprilie, începe ultimul modul de școală. Elevii nu vor merge decât trei zile la școală, înainte de a intra într-o nouă minivacanța, prilejuită de zărbătoarea națională legală de 1 Mai. Întrucât sărbătoarea pică anul acesta joi, Guvernul a declarat și ziua de vineri, 2 mai, zi liberă, ca punte între 1 mai și weekendul primului tur de alegeri prezidențiale 2025.
Următoarea vacanță va fi cea de vară, care începe pe 21 iunie. Până la aceasta însă, elevii vor mai avea liberă ziua de 5 iunie, joi – Ziua Națională a Învățătorului, dar și ziua de 9 iunie, a doua zi de Rusalii.
De asemenea, unele școli din țară au ales prima săptămână din mai pentru programul Săptămâna Verde.
Urmează perioada de Evaluări Naționale
Tot în luna mai vor avea loc și Evaluările Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Primele Evaluări Naționale sunt pentru elevii de clasa a II-a.
Calendarul pentru evaluarea națională de la clasa a II-a
- Limbă și comunicare — scris — Limba română — 13 mai 2025
- Limbă și comunicare — scris — Limba maternă — 13 mai 2025
- Limbă și comunicare — citit — Limba română — 14 mai 2025
- Limbă și comunicare — citit — Limba maternă — 14 mai 2025
- Matematică și Explorarea mediului — 15 mai 2025
- Limbă și comunicare — scris — citit — Limba română pentru minoritățile naționale — 16 mai 2025
Calendarul pentru evaluarea națională de la clasa a IV-a
- Limbă și comunicare — Limba română/Limba română pentru minoritățile naționale — 20 mai 2025
- Matematică și Științe ale naturii — 21 mai 2025
- Limbă și comunicare — Limba maternă — 22 mai 2024
Calendarul pentru evaluarea națională de la clasa a VI-a
- Limbă și comunicare — Limba maternă — 29 mai 2025
- Limbă și comunicare — Limba română — 27 mai 2025
- Matematică și Științe ale naturii — 28 mai 2025
Evaluarea Națională și Bacalaureatul încep în 10 iunie
În luna iunie, imediat după minivacanța de Rusalii, încep înscrierile la evaluarea națională pentru clasa a VIII-a, dar și probele examenului de Bacalaureat.
Calendarul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a
- 10-13 iunie 2025: Înscrierea la Evaluarea Națională
- 13 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
- 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 3 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 4-5 iulie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 6-9 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor
- 10 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
- 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
- 20 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 30 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale
- 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
EVENIMENT
AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni abuzurile electorale

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor abuzurile electorale și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic.
Inițiativa vine ca urmare a loviturii de stat din 6 decembrie, atunci când Curtea Constituțională a decis anularea întregului proces electoral prezidențial, fără existența unei contestații prealabile și în lipsa unui cadru legal clar care să permită o astfel de măsură radicală.
Proiectul legislativ inițiat de parlamentarii AUR urmărește armonizarea legislației naționale cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția în raportul publicat în luna martie.
Principalele modificări propuse sunt:
* Interzicerea expresă a posibilității ca procesul electoral să fie anulat din oficiu de către Curtea Constituțională, în lipsa unor contestații temeinic motivate și dovedite.
* Introducerea unor condiții stricte pentru invalidarea alegerilor, care să presupună fraude sau încălcări grave, de natură să influențeze rezultatul scrutinului.
* Obligația Curții Constituționale de a motiva în mod detaliat orice decizie de invalidare, prin prezentarea dovezilor și a modului în care neregulile au afectat rezultatul votului.
Românii au dreptul la alegeri corecte și la certitudinea că votul lor este respectat. Nu putem permite ca procesul electoral să fie viciat în urma unor decizii netransparente și lipsite de temei. Prin această inițiativă, AUR dorește să protejeze democrația și să se asigure că astfel de abuzuri nu se mai pot repeta.
AUR reafirmă angajamentul său pentru un stat democratic, în care vocea poporului să fie ascultată și respectată!