Connect with us

EVENIMENT

FOTO. 10 IDEI de cadouri de 8 MARTIE pentru FEMEILE speciale din viața ta. La sugestia 6 PUȚINI s-ar fi gândit

Publicat


female hand holding gift with silky ribbon on pastel pink background

Dacă vrei să îți suprinzi plăcut mama, bunica, iubita, soția sau colegele de 8 martie, un buchet de flori rareori va da greș. Totuși, dacă te-ai săturat de cadourile clasice, Cluj24.ro are mai multe idei pentru tine. Iată ce poți cumpăra pentru femeile deosebite din viața ta.

1. Ceva dulce

Vino acasă cu un un tort, niște prăjituri sau cu desertul ei preferat. În Cluj-Napoca, sunt multe cofetării de unde poți alege, precum și mulți pasionați de bucătărie care au nevoie de sprijin cu afacerile locale.

Dacă vrei ceva inedit, brioșele lui Leya îi vor aduce zâmbetul pe buze. Le poți personaliza atât ca aspect, cât și ca ingrediente.

Află mai multe despre dulciurile sale cu un click aici.

May be an image of cupcake

May be an image of cupcake and text that says "YOU ARE MY SUPER HERO"

May be an image of cupcake and rose

2. Alte delicii culinare

Fie că o inviți la un restaurant sau îi gătești, se va bucura că te-ai gândit să îi oferi o masă festivă pentru a o sărbători.

Dacă serviți masa în oraș, o poți surprinde mergând într-un loc în care nu a mai fost, o poți duce la restaurantul preferat sau la unul cu tematică (asiatică, pescărească, mexicană etc.), dacă îi place un anumit tip de mâncare în mod special.

Vrei să faci pe bucătarul deși nu ești foarte talentat când vine vorba de gătit? Nu alege o rețetă complicată. Mergi la sigur cu ceva ce știi că îți va ieși, ca să nu o amăgești.

Nu e exclus nici să comanzi ceva. Dacă îi place atmosfera casual, un meniu de la fast food-ul ei preferat ar trebui să o bucure.

3. O bijuterie

Dacă îi plac accesoriile, oferă-i o bijuterie pe gustul ei. Observă cam ce îi place, iar dacă nu te pricepi, cere sfatul vânzătorului din magazin.

O bijuterie finuță nu i se va potrivi oricui, așa cum nici ceva extravagant nu e pe placul tuturor, deci orientează-te în funcție de ce are deja în colecție.

Un aspect foarte important e și materialul din care e confecționată bijuteria. Unele femei poartă atât aur, cât și argint, dar majoritatea preferă doar accesoriile de un anumit tip.

Nu îi lua aur dacă ai văzut-o purtând numai argint, și invers.

Dacă e mai grunge și poartă inox, ia-i tot ceva din această gamă. Asigură-te că nu îi iei o bijuterie care să ruginească.

Dacă îi plac cristalele, știi ce ai de făcut. Cuarțul roz e piatra iubirii, deci îi poți lua ceva reprezentativ.

Dar dacă îi cunoști pietrele preferate, e cu atât mai ușor. Îi poți completa, de asemenea, colecția cu cristale pe care nu le are.

O idee ar fi să te orientezi și în funcție de culorile preferate sau de întrebuințările pietrelor, întrucât fiecare are rolul său.

 

assorted color of stone on white table

4. Invit-o în oraș

De când cu pandemia, cei mai mulți oameni au petrecut timp în casă. Dacă măsurile în vigoare permit acest lucru, invit-o în oraș.

O poți chema la un concert, la un eveniment local, să vizitați un muzeu, să vă delectați cu o plimbare prin natură și alte asemenea.

Dacă vrei ceva romantic, puteți merge să vedeți panorama orașului.

Citește Ce poți face în luna MARTIE în Cluj-Napoca. 16 moduri în care să uiți de pandemie și război ca să fii la curent cu evenimentele locale din perioada aceasta și alege-l pe cel mai potrivit pentru voi.

woman in brown jacket standing in forest during daytime

5. Surprinde-o cu un moment artistic

Dacă ești pasionat, îți poți folosi talentul la muzică să îi dedici o melodie. Cântă-i o piesă care simți că transmite întocmai emoțiile pe care le simți față de ea, sau melodia preferată.

O vei lăsa fără cuvinte.

6. Fă ordine și curățenie

În majoritatea cazurilor, femeile sunt cele mai preocupate de aspectul și curățenia casei, astfel că își petrec mult timp pentru a o menține cât mai ordonată și curată.

Acest lucru devine obositor și plictisitor, deci dacă locuiți împreună, întâmpin-o cu o casă recondiționată și va fi profund recunoscătoare.

În acest fel, va simți că pui preț pe munca ei și că vrei să o ajuți. Recunoștința și aprecierea sunt foarte importante pentru femei.

Pentru un plus de bucurie, poți insera diverse decorațiuni, precum lumânări, petale, luminițe colorate, sau alte elemente de efect. Dă frâu liber imaginației.

7. Un film

Dacă îi plac filmele, acesta e reminderul de care aveai nevoie. Ce mai aștepți?

Mergeți la cinema sau vizionați ceva de acasă.

Puteți să vă uitați la un film sau să faceți maraton. Nu e exclus nici să începeți un serial împreună.

O altă idee ar fi să vă uitați la desene animate vechi. Întreab-o ce i-ar plăcea, în caz că ești nesigur.

E mai bine să vezi ce gusturi are decât să o plictisești cu un film neinteresant.

bonfire near body of water during night time

8. Un album muzical

Este înnebunită după o trupă sau un artist? Cumpără-i un album muzical.

Dacă are colecție de viniluri, va fi cu atât mai interesant.

Va aprecia că ai fost atent la detalii.

the big bang theory dvd

9. Un album foto

Poți pune toate momentele frumoase petrecute împreună într-un album de poze, pe care să îl răsfoiască și care să-i amintească, astfel, de cele mai plăcute evenimente din relația voastră.

Va fi încântată să vadă că ești recunoscător pentru timpul petrecut împreună și o va emoționa gestul.

Poți improviza și să creezi un altfel de album, dacă vrei ceva mai excentric.

assorted photos on beige wooden table

10. Un parfum sau alte produse de îngrijire personală

Tuturor femeilor le place să miroasă frumos, așa că e o ocazie bună să le oferi un parfum, un borcănaș cu sare de mare aromată, uleiuri esențiale sau alte asemenea.

Evită să iei ceva de la Avon, Farmasi sau Oriflame. Multe femei au abonamente sau lucrează în domeniu, motiv pentru care nu s-ar cuveni să le oferi ceva la care au acces foarte ușor.

 

Trimite MESAJE de 8 MARTIE 2022: Cele mai frumoase urări pentru femeile din viața ta. Mamă, iubită sau colege

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Protest pentru renumărarea voturilor, la Prefectura Cluj

Publicat

De

Un protest pentru renumărarea voturilor în secțiile unde sunt dovezi de fraudă va avea loc luni seară, în fața Prefecturii Cluj. Organizatorii cer de asemenea modernizarea și transparentizarea procesului electoral.

Un protest pentru renumărarea voturilor de la alegerile din 9 iunie va avea loc luni seară, de la ora 20, în fața Prefecturii Cluj.

Modernizarea și transparentizarea procesului electoral

Evenimentul a fost anunțat pe rețelele de socializare, peste 200 de persoane exprimându-și intenția de a participa, până la această oră.

„Dorim modernizarea procesului electoral! Dorim corectitudine și transparență în procesul de votare! Dorim renumărarea voturilor în secțiile unde dovezile de fraudă sunt evidente!”, se arată pe pagina protestului.

Organizatorii îi invită pe participanți să poarte o banderolă albă sau un altfel de semn distinctiv pe braț, în semn de solidaritate față de celelalte orașe din țară.

Potrivit anunțului pe Facebook, protestul este organizat de o persoană fizică și nu e asociat cu cele organizate în București în ultimele zile de activiștii de la Corupția Ucide.

A cincea zi de proteste în Capitală

În Capitală, este a cincea zi de proteste pentru renumărarea voturilor din Sectoarele 1 și 2, unde primarii în funcție, Clotilde Armand și Radu Mihaiu au reclamat mai multe fraude în procesul electoral.

Un nou protest ar urma să aibă loc luni de la 19.30, în Piața Victoriei. Manifestanții au cerut demisia președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.

FOTO: Protest în București pentru renumărarea voturilor. Sursa: Facebook/ Corupția ucide

Citește mai departe

EVENIMENT

PERCHEZIȚII DNA la Poliția Cluj. Ar fi vizat șeful IPJ, chestorul de poliție Mihai Rus, într-un caz rutier

Publicat

mihai rus

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) –  Serviciul Teritorial Cluj efectuează, luni, cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, săvârșite în cursul anului 2024, de către angajați ai Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, a transmis DNA la cererea Cluj24.

”În cursul zilei de 17 iunie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 2 (două) locații situate pe raza municipiului Cluj-Napoca, ambele fiind sediile unor instituții publice”, arată procurorii DNA.

Surse judiciare susțin că perchezițiile au loc la sediul IPJ Cluj și la sediul Poliției Rutiere Cluj, în cauză fiind vizat chiar șeful IPJ Cluj, chestorul de poliției Mihai Rus, acesta urmând să fie audiat la DNA Cluj

Rus ar fi cercetat într-o cauză ce privește domeniul rutier, mai precis faptul că a fost prins circulând cu o viteză peste limita legală în Cluj-Napoca, iar în momentul în care a fost prins ar fi încercat să inducă în eroare echipajul de Poliție Rutieră care l-a oprit în trafic spunând că la volan se afla soția sa.

Rus ar fi încercat să convingă șefi din Poliția Rutieră Cluj să consemneze varianta sa, nu cea care reieșea din probele echipajului la Rutieră care a oprit mașina sa și din care rezulta ca la volan se afla chiar șeful IPJ Cluj.

Vom reveni cu punctul de vedere al IPJ Cluj.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

VIDEO FOTO. Mobilizare slabă pe calea ferată Cluj-Oradea. Progres modest pe lotul 1 Aghireșu, pe care se va circula cu 100 km/h

Publicat

De

Au început lucrările la lotul 1 din cadrul proiectului de electrificare a căii ferate pe calea ferată Cluj-Oradea. Progresul fizic în teren este de 5%, însă mobilizarea constructorului este modestă.

Lucrările pe primul lot al magistralei Cluj-Napoca – Oradea au ajuns la stadiul fizic de 5%, arată cei de la Asociația Pro Infrastructură.

Se va circula cu 100 km/h!

Pe lotul Cluj-Aghireșu se va putea circula cu o viteză de 100 de km/h, față de viteza maximă de 80 km/h, înainte de lucrări. Linia va fi electrificată și va beneficia de sistem de semnalizare modernă ETCS.

„Calea ferată Cluj-Aghireșu a intrat în reconstrucție. Avem prima filmare integrală de pe Magistrala M300 între Cluj-Napoca și Aghireșu (gara Aghireș), adică lotul 1 din 4 al proiectului de electrificare și modernizare dintre Cluj-Napoca și Oradea (Episcopia Bihor).

Pe aici trenurile ardelenești „high speed” vor circula cu maxim 100 km/h față de 80 km/h înainte, pe același traseu sinuos austro-ungar, fiindcă doar două curbe au fost reproiectate, la nord-vest de Gârbău. Îmbunătățirile notabile sunt electrificarea liniei și introducerea semnalizării moderne ETCS. Într-un viitor incert va exista și un serviciu de tren metropolitan”, au transmis reprezentanții asociației.

Mobilizare modestă pe șantier, până în prezent

Constructorul, Asocierea RailWorks-Arcada-Alstom, are o mobilizare modestă, apreciază reprezentanții ONG-ului, având în vedere că ne aflăm în plin sezon de construcții.

Lucrările sunt finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și trebuie finalizate până în anul 2026, conform contractului.

„În plin sezon de construcții și într-o zi de lucru, joi, am sperat să vedem o mobilizare mai bună a Asocierii RailWorks formată din Arcada și Alstom. Progresul fizic este aproximativ 5% cu avans financiar 11%. Lucrările de până acum constau în demontarea firului 1, execuția organizării de șantier și amenajarea albiei râului Nadăș. Încă se circulă pe firul vechi până la Aghireșu.

Ținta ambițioasă este încadrarea în termenele PNRR, adică finalizarea până în 2026. Contractul de 1,6 miliarde lei fără TVA a fost semnat în 30.12.2022 și prevede 6 luni de proiectare și alte 36 de execuție. Spuneți voi ce șanse sunt să se respecte aceste jaloane”, au mai arătat cei de la Asociația Pro Infrastructură.

Reprezentanții asociației au promis filmări și de pe loturile 2 și 3.

Citește mai departe

EDUCATIE

Evaluarea Naţională 2024, clasa a VIII-a. REGULI: Cum poți CORECTA un răspuns greșit și ce marcaje sunt permise pe lucrări

Publicat

corectare

Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a începe, în 25 iunie, cu proba la limba şi literatura română. Ce marcaje sunt permise pe lucrări şi cum pot candidaţii să corecteze răspunsurile, dacă este nevoie?

În clasa a VIII-a erau înscriși 176.266 de elevi la începutul anului școlar curent, conform Ministerului Educației.

Ministerul Educaţiei a transmis către inspectoratele şcolare câteva informaţii utile, pentru ca ele să le fie comunicate copiilor, scrie Alba24.ro.

Evaluarea Naţională 2024, clasa a VIII-a. REGULI: Cum poți CORECTA un răspuns greșit și ce marcaje sunt permise pe lucrări

Diriginții au sarcina să-i informeze pe elevii de clasa a VIII-a cum pot să corecteze eventualele greșeli la probele scrise de la Evaluarea Națională 2024, potrivit Edupedu, care citează o adresă a Ministerului Educației, document primit de inspectoratele școlare.

Evaluarea Naţională 2024, clasa a VIII-a: Reguli

La Limba şi literatura română şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră sau delimitarea propoziţiilor în frază.

În plus, la Limba şi literatura română şi/sau maternă un răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.

Dacă răspunsul constă în marcarea cu X a unei opţiuni, acesta poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

Reguli Evaluarea Naţională 2024 clasa a VIII-a la Mate: La figurile de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră sau realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor.

La Matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect.

Dacă elevul revine asupra răspunsului încercuit iniţial şi consideră ca fiind corectă o altă variantă, aceasta va fi scrisă în spaţiul dedicat punctajului atribuit exerciţiului, aflat lângă zona cu cele patru variante de răspuns.

Calendarul Evaluarea Națională 2024:

25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax