Connect with us

ACTUALITATE

Ce poți face în luna MARTIE în Cluj-Napoca. 16 moduri în care să uiți de pandemie și război

Publicat


Într-o perioadă în care umanitatea se confruntă cu pandemia și războiul, e nevoie și de puțină relaxare. Dacă ești stresat și vrei să te deconectezi o vreme, Cluj24 are mai multe idei pentru cum ai putea să îți petreci timpul liber.

Minimal & Melodic Party

La pub-ul No Name din Cluj Napoca, Nia-z și Lejer invită clujenii la o petrecere în ritmuri electronice, house, techno și minimal techno.

Evenimentul are loc astăzi, 2 martie, între orele 17 și 22, iar intrarea este 10 lei.

May be an image of text that says "MINIMAL & MELODIC EVENING SESSION WITH NIA-Z LEJER WEDNESDAY, 2 MARCH 2022 @5P.M NONAME, CLUJ NAPOCA ENTRANCE: 10 LEI"

Retro Manelotecă

Dacă îți plac dansul și tendințele muzicale balcanice, același pub te așteaptă la o petrecere cu tematica „retro manelotecă” alături de prieteni, joi, 3 martie.

„Da, știm. Nici ție nu îți plac manelele, însă după ce bei ceva, rupi ringul de dans pe ele.

De la Salam la Guță, facem o incursiune de o noapte printre toate manelele de valoare”, spune No Name în cadrul evenimentului de pe Facebook.

Personalul a pus la dispoziție numărul de telefon 0745 005 965 pentru mai multe informații și rezervări.

Piesa de teatru „Dă-te din Soare”

Sâmbătă, 4 martie, la studioul de teatru „REACTOR de creație și experiment” de pe strada Petöfi Sándor, numărul 4, are loc o piesă de teatru despre decalajul dintre generații.

„Între ședințe de zoom, drafturi de text eșuate și efortul de a purta un dialog real, totul devine un delir de forme teatrale, o căutare febrilă de răspunsuri la întrebări retorice”, punctează organizatorii evenimentului.

Un bilet întreg e 30 lei, iar cel pentru elevi, studenți sau pensionari costă 20 de lei. Acestea se pot achiziționa cu un click aici.

Accesul e permis doar persoanelor vaccinate complet, persoanelor trecute prin boală și celor cu test negativ PCR (în ultimele 72 de ore) sau cu test rapid (în ultimele 48 ore).

Sunt necesare prezentarea certificatului digital sau a testului negativ, precum și purtarea măștii pe toată durata spectacolului.

Concert E-An-Na și Byron la FORM Space

Vineri, 4 martie, la Form Space, formația folk metal E-An-Na vine să încânte publicul clujean cu piese tradiționale interpretate într-o manieră deosebită.

„Exprimându-se natural prin piese de folk, modern metal și interpretări unice ale unor piese tradiționale mai puțin cunoscute, E-AN-NA au făcut de la bun început deliciul topurilor folk metal, multe din piesele lor ajungând în playlist-urile fanilor de metal.

Au cântat la multe festivaluri de muzică (Wacken, Rockstadt Extreme Festival, Metalhead Meeting, Revolution Festival) unde au primit doar critică pozitivă pentru show-ul lor emblematic”, spun cei de la Form Space.

Ziua următoare, clujenii sunt așteptați la un nou concert, al trupei Byron.

Evenimentul a fost reprogramat din cauza situației pandemice.

Bilete E-An-Na: click aici.

Biletele Byron: click aici.

Accesul este permis doar persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, în baza reglementărilor în vigoare.

The Armed Man: Misă Pentru Pace

În aceeași zi, de la 18.30 la 20.00, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca are loc un spectacol în semn de solidaritate cu Ucraina.

„Ne alăturăm celor care susțin financiar cauza persoanelor afectate de situația războiului. Într-un parteneriat umanitar alături de Filarmonica de Stat Oradea și Asociația Napoca Felix din Cluj-Napoca, vă lansăm invitația să donați orice sumă de bani, iar noi ne vom asigura că aceștia ajung acolo unde este cea mai mare nevoie!

În acest sens, vă așteptăm la evenimentul THE ARMED MAN: MISĂ PENTRU PACE, în cadrul căruia foaierul Operei va fi special amenajat cu urne pentru donații, iar pentru cei care nu reușesc să ajungă la eveniment, punem la dispoziție posibilitatea transferului bancar, în următoarele conturi deschise:

RON: RO71BTRLRONCRT0555258001

EUR: RO21BTRLEURCRT0555258001

USD: RO25BTRLUSDCRT0555258001

Titular: Asociația Napoca Felix

Mențiune obligatorie: PENTRU UCRAINA”, notează personalul Operei pe Facebook.

Mai multe informații despre eveniment se găsesc aici.

Dans extatic

Sâmbătă, 5 martie, are loc un eveniment dedicat dansului extatic, la Academia Ming Dao.

„Ne întâlnim din nou pentru a ne exprima liber prin mișcare, într-un spațiu non-verbal, în care stările interioare se manifestă prin intermediul corpului. Vino așa cum ești și mișcă-te cum vrei tu!

Ecstatic Dance este un eveniment în care dansul și mișcarea autentică devin căi de conectare la EMOȚII și senzații pe care nu le accesăm în viața de zi cu zi sau care nu și-au găsit contextul pentru a fi exprimate.

Începem cu exerciții simple de mișcare pentru a ne încălzi corpul și pentru a ne familiariza cu spațiul și cu celelalte persoane.

Urmează două ore și jumate de dans ecstatic, pe parcursul cărora MUZICA este singurul nostru GHID, colajul de ritmuri și melodii fiind creat ca suport pentru experimentarea unei game largi de trăiri.

Apoi, spre sfârșitul călătoriei, muzica de relaxare ne invită la conștientizarea și asimilarea experienței avute”, spun organizatorii evenimentului.

Ediția va fi condusă de Adrian Tudoran.

May be an image of outdoors and text that says "MING MINGDAO DAO MARTIAL ARTS ACADEMY"

Programul:

18:00 – Doors open

18:30 – 19:00 Cerc de deschidere & Body warm-up

19:00 – 21:00 Ecstatic Dancing / Musical journey by Adrian Tudoran

21:00 – 21:30 Musical cool down and closing circle

Costurile sunt după cum urmează:

  • 100 lei / persoană
  • 1+1: 180 lei (vino împreună cu un prieten / o prietenă pentru a beneficia de reducere – menționează numele persoanei în formularul de înscriere)
  • Studenți și elevi: 80 lei / persoană

Accesul la eveniment se face pe bază de înscriere, completând acest formular.

Yoga de Mărțișor pentru Pace

Tot în spiritul menținerii echilibrului interior, cei pasionați pot participa la o imersiune de yoga de-a lungul primului weekend din martie. Ședințele vor avea loc la Magic Yoga – Joy Studio din Cluj-Napoca.

„Pentru toți cei care nu ați practicat niciodată yoga până acum și ați dori să încercați.

Pentru toți cei care doriți să practicați cu oricare din instructoarele Magic Yoga și să vă alăturați comunității.

Pentru toți cei care doriți să vă aprofundați practica.

Vă oferim practici superbe multinivel presărate de-a lungul întregului weekend de început de primăvară”, spun organizatorii.

Programul este afișat în poza următoare.

May be an image of text that says "ALL 9.00 11.00 INVERSIONS YOGA FLOW CU DANIELA WEELKEND YOGA DE MĂRȚIŞOR 05 MARTIE 06MARTIE 06 MARTIE SÂMBĂTĂ DUMINICĂ 9.30 11.30 ASHTANGA FULL PRIMARY CU RALUCA 12.00-13.30 CHAKRA YOGA CU TIMEA 16.00- -17.30 POWER YOGA CU CASSY .00-13.30 KING PIGEON WORKSHOP CU MARTA 18.00-19.30 TWIST & DETOX YOGA CU LOREDANA 16.00-17 JäGA AZ ÁSZANÁKON TÚL ZENKŐVEL 18.00 -20.30 CÂND SUFLETUL VORBESTE PRIN CORP YOGA PSIHOSOMATICA WORKSHOP CU ANDREEA INVITATUL El SPECIAL DR. ERDEI CRISTIAN"

Expoziție de artă

Pe 5 martie, între orele 15 și 21 are loc o expoziție de artă unică, la Casa TIFF, pe strada Universității, numărul 6.

„<<Nature for myself>> este un spațiu în care mintea și corpul sunt invitate să comunice cu modul în care natura își lasă amprenta în noi. Ce reprezintă structurile pe care le găsim în natură pentru noi? Texturi, straturi, repetiție și liniște.

Fragilitate și rezistență în același timp. Ce reprezintă plantele la un nivel emoțional pentru noi și cum ne poziționăm față de ele?

Lucrările expuse prezintă modul prin care două surori încearcă să răspundă la aceste întrebari, trecând de la experiențele personale la modul în care și-au găsit vindecarea prin natură”, spun gazdele evenimentului.

În cadrul acestuia, Kero Zen este invitat. Acesta este unul dintre inițiatorii artei stradale și artei graffiti din România, preocupat de găsirea esenței în formă.

May be art of 1 person

„Anii <<rătăcitori>>, în care și-a dezvoltat pasiunea pentru simbolurile numerice și grafice din ezoterism îi definesc și astăzi stilul, aducând o nouă aromă artei stradale, creând lucrări.

Vor participa, de asemenea, elevi ai Liceului de Arte Plastice <<Romulus Ladea>>, membri ai Comunității 156 care, îndrumați de profesorul Mazerschi Sergiu, vor realiza intervenții artistice asupra unor fotografii realizate de Vlad Braga, folosind diferite tehnici”, adaugă organizatorii.

Concert Direcția 5

La Casa de Cultură a Studenților, duminică are loc un concert al formației Direcția 5. Evenimentul va începe la ora 19.30.

Direcția 5 2022 Live Tour - Cluj-Napoca - 6 martie 2022

Show de stand-up

Dacă preferi să mergi la un show de amuzament duminică, Form Space te așteaptă la spectacolul Comedy Point – One Man Show cu Radu Pietreanu, actorul renumit pentru rolul iconic în Vacanța Mare.

Biletele se pot achiziționa de aici.

Accesul este condiționat de reglementările în vigoare cu privire la certificatul verde. Show-ul e destinat persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.

May be an image of 1 person and text that says "SHOWS RE FORMING THE SPACE COMEDY POINT SICE2018 One Man Show cu: Radu Pietreanu 06.03.2022/ Open doors 17:00/ Show Starts 20:00"

Piesa de teatru „Angajare de Clovn”

În data de 16 martie, la Teatrul Național Cluj-Napoca are loc piesa de teatru „Angajare de Clovn”, între orele 19 și 20.

„Farsa tragică Angajare de clovn – după ce a primit Premiul pentru cea mai bună piesă a anului la Galele UNITER din 1991 -, a fost publicată în volum la Editura Unitex, în 1993.

A fost montată cu mare succes pe numeroase scene din țară și din străinătate.

Nicollo, Filippo şi Peppino sunt persoane anonime, interşanjabile. Ei pot să fie, de fapt, oricine. Inactivi în așteptarea loc, ei se află suspendaţi într-un timp incert.

Se tachinează, sunt sarcastici, invidioşi, ingenui manifestând un amestec bizar de copilărie crudă şi tandreţe iubitoare. Bufonadele lor sunt, într-un fel, nişte parabole ale morţii, dar, totodată, un bun prilej de etalare a <<cunoștințelor>> dobândite de-a lungul unei îndelungate cariere.

Nu sunt esenţial răi, ci alienaţi de o societate care le dă senzaţia că nu mai are nevoie de ei: o temă, parcă, mai actuală ca niciodată.

Atent exploatat în spectacol, acest conflict stă la baza tuturor acţiunilor fizice ale interpreților. Aceste personaje <<ne pot reprezenta pe oricare dintre noi, indiferent de vârstă, sex sau profesie>>.

Montarea <<suferă>> de o energie debordantă, de un comic autentic obţinut din subtilul melanj al dramatismului celui mai profund cu umorul sclipitor”, se arată în descrierea evenimentului.

May be an image of 2 people, people playing musical instruments, people standing and indoor

Distribuția este după cum urmează:

Nicollo: Ovidiu Crişan

Filippo: Ioan Isaiu

Peppino: Sorin Misirianţu

Biletele se pot achiziționa aici.

Slană Fest

Dacă ai mai multe gusturi în bucătărie decât în artă, SlanăFest e pentru tine. E un eveniment pentru pasionații de domeniul culinar, ce se va desfășura în perioada 11-13 martie, aproape de Casa de Cultură a Studenților, pe strada Clinicilor.

„În speranța, ca luna martie ne va aduce câteva ușurări d-ale restricțiilor pandemice, ne-am hotărât să ne apucăm de organizarea ediției 2022 a SlanăFest la Cluj.

Cei dornici să concureze cu slănini preparate în gospodăria proprie, dar și producătorii care doresc să-și expună la vânzare produsele, se pot înscrie în limita locurilor, apelând la numărul de telefon: 0741915082”, spun organizatorii.

man grilling patties

Festival de vinuri

După o masă copioasă la sfârșitul Slană Fest, clujenii sunt așteptați la un pahar de vin, la Chios Social Lounge.

„Singurul festival dedicat vinurilor premium şi superpremium revine la Cluj, pe data de 19 şi 20 martie, locul în care antreprenorii HoReCa şi profesioniştii din domeniu, dar şi iubitorii şi colecţionarii de vin pot interacţiona direct cu proprietarii cramelor participante.

Ca în fiecare an, festivalul va include crame din România, Europa şi din alte regiuni viticole ale lumii şi evenimente speciale.

Ca și la edițiile precedente, accesul profesioniștilor din piața horeca şi proprietari, sommelieri, barmani, reprezentanţi este gratuit în ambele zile”, notează personalul.

Acesta va reveni cu mai multe detalii despre eveniment.

May be an image of text that says "ROWINE RO WINE THE INTERNATIONAL WINE FESTIVAL of ROMANIA THE FIRST WINE FESTIVAL DEDICATED TO PREMIUM WINES 2022 EVENTS CLUJ 19TH-20TH MARCH 2022 gt CHIOS OCIAL LOUNGE BUCHAREST 21TH-22ND MAY 2022 FRATELLI BUCHAREST 15T-16TH OCTOBER 2022 FRATELLI www.RomaniaWineFestival.com"

Piesa de teatru „Străini în noapte”, cu Florin Piersic

În data de 19 martie, la cinema-ul cu același nume, Florin Piersic va juca într-o piesă de teatru ce a fost reprogramată din motive tehnice.

Biletele deja achiziționate rămân valabile, iar pentru cei care nu au apucat să își cumpere, prețul este 120 de lei.

„Protagoniștii sunt Florin Piersic, care nu mai are nevoie de nicio prezentare, și Medeea Marinescu – o actriță extrem de valoroasă pentru generația sa, a cărei interpretare se va contopi perfect cu jocul actoricesc unic și remarcabil al maestrului Mărgelatu’.

În piesa <<Străini în noapte>>, Florin Piersic joacă rolul lui Pierre, un bărbat în floarea vârstei care, după o noapte petrecută într-un bar, este condus acasă de Julietta (Medeea Marinescu), o femeie frumoasă și tânără.

Ea știe cine este el și tocmai de aceea și-a propus să-l însoțească în apartamentul lui, iar el este cel care află în acea seară un lucru care îi va schimba viața.

Dar până la dezvăluirea marelui secret, Julietta mărturisește mai întâi că este prostituată și îi cere bani, apoi că de fapt este reporter și că face cercetări pentru următorul articol, însă aceste întorsături de situație sunt menite să ne dezvăluie cine sunt cele două personaje cu adevărat”, se arată în descrierea evenimentului de pe Facebook.

Spectacolul se clasează și în prezent pe primele poziții în topul preferințelor iubitorilor de teatru, o adevărată operă de artă regizată de Radu Beligan.

May be an image of 2 people and indoor

May be an image of 2 people and people sitting

Concert Timpuri Noi

Cu ocazia lansării unui nou album, „Moldova Mon Amour”, Timpuri Noi va concerta sâmbătă, 26 martie, la Hardward Pub, pe strada Republicii, numărul 110.

„Trupa Timpuri Noi este simbolul rock-ului românesc al ultimelor decenii și, în formula actuală, este vocea rockului cu mesaj puternic, elaborat, inteligent și acid.

De la înființarea trupei, Dan Iliescu a fost prezent în calitate de compozitor și chitarist. Începând cu anul 2011, și-a asumat și rolul de solist, continuând misiunea muzicală asumată în urmă cu câteva decenii.

Pentru cei care nu știu încă, Dan Iliescu este compozitorul tuturor hiturilor pe care publicul le știe atât de bine: Stere, Tanța, Adeline, Luca, Helga, Bordelul Mov, Catran, Nato, Tata, iar lista poate continua.

Așteptat cu nerăbdare de fani, albumul este puternic rock, poartă stilul inconfundabil al lui Dan Iliescu care, dincolo de rolurile de compoziție, își asumă și pe cel de producător. O parte dintre cântecele acestui nou album au văzut scenele de festival și cluburi din ultimul an și au ajuns să fie iubite de public în aceeași măsură precum sunt hiturile clasice ale trupei.

Biletele sunt disponibile aici. La intrare, costul unui bilet e de 75 de lei.

Accesul la eveniment va fi permis doar persoanelor care au un certificat verde valid.

Minorii pot participa doar dacă sunt însoțiți de cel puțin un părinte sau tutore legal, care trebuie să prezinte dovada de tutore.

May be an image of text that says "TIMPURINOI HARDWARD VAOOTOW 20 MOUR SAMBATA 26 MARTIE LANSARE DE ALBUM 'MOLDOVA MON AMOUR" HARDWARD PUB, REPUBLICII 110 iabilet"

Văduva Veselă

În data de 30 martie, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, are loc o operetă în trei acte pe un libret de Victor Léon și Leo Stein, după comedia L’attaché d’ambassade de Henri Meilhac.

„Opereta aranjată pe suavele note ale compozitorului Franz Lehár a reușit să declanșeze valuri de râsete și simpatie chiar de la premiera sa absolută, din anul 1905, atunci când compozitorul austriac a dat tonul unei noi abordări a genului.

Muzica plină de vervă şi romantism din Văduva veselă, împletită cu dialogurile spumoase ale protagoniştilor, conturează cu şarm prețioasa înaltă societate din La Belle Époque a secolului XX.

Tânăra şi seducătoarea văduvă Hanna şi fermecătorul Conte Danilo, eroii operetei, trăiesc o poveste de dragoste siropoasă, printre trufii neclintite şi intrigi ambiţioase.

Totul într-un spectacol savuros, pigmentat cu sentimente intense şi hilare răsturnări de situaţie, purtate pe paşi de vals pasional şi can-can francez, ce fac deliciul publicului”, precizează organizatorii.

Spectacolul este interpretat în limba română, are două pauze şi se încheie în jurul orei 21:30.

Biletele se achiziționează de aici.

Accesul la eveniment este permis:

  • persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Persoanele care participă la spectacole sunt obligate să facă dovada acestor situaţii prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, care vor fi însoțite de un act de identitate.

Excepție fac persoanele cu vârsta sub 12 ani.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

May be an image of text that says "OPERA NATIONALA ROMANA -NAP FRANZLEHÁR DIE LUSTIGE WITWE Văduva veselă"



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Ora de istorie: Ultimul Paște din timpul războiului și primul din comunism. Ce scria ziarul Scânteia din 10 mai 1945

Publicat

războiului

După ce Armata Roşie a ocupat România în toamna anului 1944, în timpul războiului, sovieticii s-au impus în regiune, iar la 6 martie 1945 a fost anunţată componenţa Guvernului condus de Petru Groza și, odată cu el, și planul de comunizare al României.

În același an, sărbătoarea Învierii Domnului s-a celebrat pe 6 mai, cu trei zile înainte de capitularea Germaniei în fața Aliaților. România era și ea implicată în război, în tabăra învingătoare de data asta.

Cu toate că resursele erau îndreptate pe front, iar populația civilă nu era neapărat în spirit de sărbătoare, conducerea țării a ținut totuși să respecte tradițiile Pascale: să meargă la slujba religioasă și să ciocnească ouă roșii.

Astfel, prin intermediul platformei Arcanum putem observa cum a fost descris acest eveniment de principalul organ de presă al PCR- ziarul Scânteia.

Sărbătorirea tradițională a Paștilor la regimentul de Gardă Călare

Printre titluri tehnice ca „Moarte criminalilor de război” sau articole despre înființarea economatelor, cei din redacția Scânteia au inclus în ediția zilei de 10 mai și o secțiune despre sărbătorile Pascale.

E vorba despre cum au sărbătorit cei cu funcții înalte, nefiind menționat nimic despre obiceiurile oamenilor de rând.

„Şi în acest an, a avut loc la Regimentul de Gardă Călare într-un cadru ostăşesc, serbarea ciocnirii ouălor roşii. În careul înverzit al regimentului, pavoazat de drapelele naţiunilor prietene şi aliate, ostaşi aparţinând Armatelor Română, Sovietice precum şi camarazi din Divizia „Tudor Vladimirescu“, aşteptau sosirea oaspeţilor.”

Dintre cei prezenți la serbare au fost și ministrul de război, general de C. A. Vasiliu Răşcanu și şeful de Stat Major, general de armată Sănătescu, însoțit de membrii delegaţiilor misiunilor militare aliate engleze și americane:

„(…) După primirea raportului, domnul ministru de război a trecut trupa în revistă, adresându-se soldaţilor cu „Hristos a înviat“.

S-a oficiat apoi un scurt serviciu divin, la sfârşitul căruia domnul ministru de război a rostit o caldă cuvântare ostaşilor, încheind cu urări pentru Maiestatea Sa Regele Mihai I, Mareşalul Stalin, M. Sa Regele George al Angliei şi Preşedintele Truman al Statelor Unite ale Americii de Nord. Într-o atmosferă de camaraderie, invitaţii au ciocnit ouă roşii cu ostaşii luând masa împreună cu ei în această zi de sărbătoare.”

Conducerea țării la slujba solemnă de la București

„În Capitală, Slujba învierii s-a oficiat într-un cadru solemn Sâmbătă 5 Mai orele 23.45 în Biserica Sfintei Patriarhii, de faţă fiind d-nii: General Vasiliu Răşcanu, ministrul de război, profesor P. Constantinescu-Iaşi, ministrul Propagandei. Deasemeni au asistat din partea Comisiei Aliate de Control în România, numeroşi ofiţeri şi ostaşi sovietici, dar și din misiunile anglo-americane.

„Au mai fost prezenţi d-nii: Cornel Cireş, preşedintele înaltei Curţi de Casaţie, general Constantin Sănătescu, şeful Marelui Stat Major, Poulopol, prim procuror general, Savel Rădulescu, precum şi un mare număr de personalităţi din viaţa noastră politică şi militară.” se menționează în articol.

„Serviciul divin a fost oficiat de I. P. S. S. Patriarhul Nicodem asistat de P. S. S. Episcopul Moruşca al Americii, P. S. S. Veniamin Sinaitul şi un mare sobor de înalţi Erarhi bisericeşti, preoţi şi diaconi. După terminarea serviciului religios, membrii guvernului în frunte cu d. general Vasiliu Răşcanu, ministrul de război, au prezentat urări I. P. S. S. Nicodem Patriarhul României, în sala Tronului Patriarhal, după care Patriarhul a ciocnit cu cei de faţă tradiţionalele ouă roşii.

Adresându-se apoi asistenţei, Patriarhul României, a făcut urări în sănătatea Majestăţii Sale Regelui Mihai I şi a Augustei Sale Mame Regina Elena, dorindu-le domnie lungă şi fericită.Apoi Patriarhul a a făcut urări guvernului. Ceremonia a luat sfârşit la orele 2.30 dimineaţa.”

Primul Paște al păcii, redat în ziarul Scânteia din 26 aprilie 1946

Economatele au fost în acea perioadă invenția salvatoare a comuniștilor.

„Din bătrâna clădire din str. Vasile Boerescu, unde sunt birourile Oficiului de Aprovizionare a Capitalei, câţiva oameni, au muncit fără de preget pentru a realiza acest lucru -Tovarăşul Petre Ion, ajutor de Primar General al Capitalei și şeful Oficiului Economic de Aprovizionare, înconjurat de o echipă de oameni tot atât de hotărîţi.”, menționează Gheorghe Florescu, autorul articolului.

Două treimi din populaţia Capitalei, adică un număr de peste 30.000 de oameni, s-au aprovizionat prin economate, iar mii de maşini şi zeci de vagoane au descărcat transporturile pe piaţă sau în magazii.

Elogiu sistemelor de economate

„Fără economate, muncitorii şi funcţionarii ar fi fost cu prilejul Paştilor pradă lipsurilor şi speculei celei mai crunte. Se poate spune că Bucureştiul au trecut destul de bine gruel examen al aprovizionării de Paşti. Timp de câteva zile populaţia muncitoare a Capitalei a putut să dea uitării grija chinuitoare a coşniţei. La măcelării s-a găsit carne din belşug, economatele şi cooperativele au distribuit mari cantităţi de alimente. Paştele anului acesta, primul Paşte al păcii, a putut fi prăznuit cu voia bună tradiţională.”

Cooperativa Victoria a reuşit o strașnică… victorie

„(…) Începuseră să dispară ouăle de pe piaţă. Se vindeau pe sub mână ca… „cocoşeii“. Cooperativa Victoria avea un stocaj de aproape un milion de ouă ce le stătea ca un ghimpe pe inimă „domnilor’ ce sperau să-şi facă şi acum averi în ajun de Paşte.

Vineri n-au mai putut răbda şi-au început să dea drumul vânzării, încet, cu mare teamă. Şi cereau dacă nu făceai puţină gălăgie, 7-800 lei pe bucată. Vineri după masă, „Victoria“ a anunţat desfacerea de ouă la 550 lei bucata.

Au ameţit domnii negustori, au înghiţit în sec şi au fost nevoiţi şi ei să vândă ouăle tot la acelaşi preţ. „Victoria“ s-a dovedit încă odată că este creată pentru a veni în ajutorul populaţiei şi a înfrîna specula.”

Rezervele alimentare pentru Capitală

„Pentru Paşte au fost programate următoarele cantităţi de alimente: OUĂ: 13.500.000, MIEI: 346.445 şi GĂINI: 50.000  din care numai prin gări au sosit în intervalul dela 9-17 Aprilie următoarele: miei 147.656 kg.,ouă 5 955.940, găini 62.745 kg. În afară de aceste alimente, economatele au mai fost aprovizionate de către cooperativa Victoria şi Oficiul de Aprovizionare şi cu alte alimente: făină albă de cozonaci, griş, paste făinoase, arpacaş, mazăre decorticată, magiun, brânză şi mezeluri.

Cooperativa Victoria singură a distribuit prin sucursalele ei 857.900 ouă, 6275 miei, 23.720 kg. brânză şi alte alimente ca magiun, zahăr, mazăre, etc., în valoare de peste un miliard şi jumătate lei.” se menționează în articol.

După sărbători aceeaşi activitate

„Tovarăşul Petre Ion ne-a declaratcă este hotărît să facă totul pentru ca sistemul de aprovizionare şi control experimentat de Paşte să rămână în vigoare şi pe viitor. Şi nu numai de Paşti oamenii să aibă putinţa de a se aproviziona. Oficiile Economice Judeţene trebuie să-şi dea silinţa să acopere cererile de alimente. Iar organele de control în Bucureşti, să se străduiască pentru a garanta o bună şi dreaptă repartizare a lor”, mai menționa Gheorghe Florescu în Scânteia.

Paula Mariuța

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Femeie mușcată de câinii unei stâne, în Florești. A fost dusă la spital de un echipaj SMURD

Publicat

câini

O femeie a primit, duminică, primul ajutor calificat de la echipajul SMURD din Punctul de Lucru Florești, după ce a solicitat asistență medicală în urma unor mușcături de câine în zona gambelor.

Incidentul a avut loc pe Dealul Cetății, iar din primele informații femeia ar fi fost atacată și mușcată de câinii de la o stână din zonă.

”Femeia fost transportată la spital pentru îngrijiri și investigații medicale”, au spus reprezentanții ISU Cluj pentru Cluj24.

La fața locului a fost prezent și un echipaj al Poliției Locale Florești.

Altă femeie atacată mai demult

O altă victimă, tot femeie, a scris pe Facebook că în acel loc a fost și ea atacată de câini mai demult, dar a avut noroc cu niște băieți care au intervenit și au alungat câinii.

”Vine căldura și mulți vrem sa mergem la pădure aer curat. Chiar trebuie sa trecem prin așa ceva? Omul respectiv e proprietar peste tot dealul și toată pădurea?”, s-a întrebat aceasta.

Sursa foto: Trăiesc în Florești – Cluj Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Din pasiune pentru artă. Absolventă de Jurnalism din Cluj-Napoca, pictează haine și încălțăminte

Publicat

haine

Ioana Mihalachi este o tânără absolventă de Jurnalism din Cluj-Napoca, care personalizează diferite articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, căutând arta în toate activitățile sale. Atracția Ioanei pentru pictură a început încă din copilărie, de la primele ateliere la care a participat.

Adevărata pasiune a ieșit, însă, la iveală în clipa în care o simplă foaie de hârtie a devenit, brusc, prea mică pentru ideile ei. Peretele camerei s-a transformat într-un tărâm al picturii, alb, rece și lipsit de viață, dar cu un potențial imens, odată ce prima picătură de acuarelă l-a atins.

Totul a început cu un elefant creionat pe perete, abia sesizabil. Părinții Ioanei i-au susținut latura artistică, care la acel moment putea să pară o simplă distracție pentru o fetiță.

“Au venit ai mei acasă și au văzut elefantul făcut cu creionul pe perete. Reacția lor fiind: <<Ce-ai făcut, mă, pe perete?>> le-am spus apoi că vreau să-l și pictez, iar ei au spus: <<Bine, hai, pictează, că dacă nu iese bine, dăm cu var>>.

Am pictat elefantul, doar că pe atunci nu eram eu foarte pricepută la materiale și l-am pictat cu acuarele de hârtie. Evident că n-a ieșit cum trebuie și a trebuit să dăm după cu var, dar a fost un început”, povestește tânăra, zâmbind și amuzându-se la gândul amintirii plăcute.

Pasiunea prinde contur… pe blugi

haine

Ani mai târziu, într-o zi ploioasă de weekend, când pânza părea prea banală, Ioana a decis să experimenteze. A cumpărat vopsele pentru textile și s-a apucat de pictat pe blugi.

“M-am dus frumos la o librărie, am cumpărat tot ce mi-a trebuit, am spart ceva bani și m-am întors acasă să mă apuc de treabă. Am început să desenez pe o pereche de blugi, care au ieșit foarte rău. Prima pereche de blugi a ieșit rău, rău de tot”, menționează Ioana.

Apoi a început să picteze hainele din casă care au început să iasă chiar bine și așa a început să ia și primele comenzi de la colege, inițial pe gratis.

”Pe atunci pictam doar blugi și le desenam doar buzunarul de la spate și am zis să cer și bani după un timp: 30 de lei buzunarul, dacă vreți”, își amintește tânăra.

Promovarea în online

Ioana a început să-și promoveze creațiile în mediul online încă de la primele lucrări, când încă locuia în orașul ei natal: “Le postam pe Instagram. Mi-am făcut cont de pictură și postam și pe grupul de Facebook din Piatra Neamț.

Mi-am făcut și pagină de Facebook. Pe atunci nu era TikTok. Și cred că dacă era TikTok, bubuia mai tare”.

Între timp, rețelele sociale au devenit parte din rutina ei, însă rezultatele nu sunt pe măsura așteptărilor.

“Am încercat asta cu Instagramul, am distribuit și pe pagina mea principală, fiindcă aveam mai mulți urmăritori. Și lumea doar dă like și atât, unii nici măcar. Am postat pe toate grupurile din Cluj. Am făcut texte frumoase. Nimeni nu m-a băgat în seamă”, adaugă aceasta.

Nici TikTok-ul nu pare să funcționeze așa cum spera ea, după ce a pus clipuri care au doar 100 de vizualizări.

”Îi rog pe clienți să dea tag, dar… nimic. Încă aștept momentul ăla când cineva o să zică: băi, uite, fata asta chiar face ceva fain”, adaugă tânăra, sesizabil iritată de situație.

Un perete pictat, o lecție învățată

Unul dintre primele proiecte serioase a venit din partea unui prieten, care i-a propus să picteze peretele unui local din Cluj-Napoca, Tucano Coffee. De la pictatul pe peretele propriei camere, la un spațiu care urma să fie în văzul lumii, lucrarea a fost o provocare imensă.

„Foarte inconștientă am fost, nu m-am gândit că era o chestie de trei pe patru metri și că trebuia să pictez pe o schelă. Am avut foarte mare noroc cu Gabriel, prietenul meu, care m-a ajutat”, mai spune Ioana.

Povestind despre dificulățile pe care aceasta le-a întâmpinat de-a lungul timpului, experiența de la Tucano a fost cea care i-a lăsat un gust amar tinerei după ce i s-a spus că verdele nu e verdele care trebuie, deși ea a trebuit să cumpere toate materialele și să facă toate culorile, iar dacă i s-ar fi adus culorile făcute pe nuanță, ”era altceva”.

Tehnici și materiale folosite

Ioana preferă acrilicul și spune că lucrează instinctiv. În procesul de creație nu trebuie să te gândești la ceva exact, nu pornești cu o idee exactă, gândindu-te să nu încalci vreo regulă.

Inspirația pornește de undeva, dar ești liber să adaugi o notă personală, iar rezultatul final să fie viziunea ta, nu a altcuiva.

Așadar, aceasta nu desenează după poze, nu copiază, ci creează din emoție și starea pe care o are în acel moment. “Niciodată nu am făcut după poză, de exemplu, când era de pictat ceva, dacă mi se părea mie că dacă acolo merge pus alb, puneam alb și arăta foarte bine.

Deci, cumva, la mine pictatul e din instinct, nu neapărat cine știe ce tehnică. Bine, și astea contează, dar eu nu mă ghidez după ele”, mai spune Ioana, care recunoaște că nu este bună la desen cu creionul, pentru că nici o linie dreaptă nu poate face.

”Dar cu acrilicul, totul e altfel. Și pictura pe haine rezistă perfect, am perechi de adidași pictați de 5 ani care arată la fel”, susține artista.

Pentru textile, aceasta folosește culori speciale și un top coat protector: “Am pictat pe geci, pe tricouri, pe pantaloni, pe blugi, pe papuci, pe pereți, pe tablouri. Pe tot ce se poate picta”.

Poți face bani punând în practică pasiunea?

Financiar, Ioana recunoaște că nu poate trăi încă din artă. Dar dacă ar avea comenzi constante, ar vrea să facă un job full time din pasiunea ei.

“Sincer mi-ar plăcea să fac un job full-time din asta, pentru că, până la urmă, e pasiunea mea șimereu dacă faci ceva cu drag o să iasă bine.

Dacă ar fi să am comenzi constantar fi o idee să fac asta pe viitor, pentru că orice lucru care e handmade și unicat, evident, costă mai mult.

Momentan, cred că nici măcar o cafea nu aș putea să-mi cumpăr, având în vedere că comenzile nu sunt atât de dese”, mai spune Ioana.

Fără studii în domeniu, dar cu potențial

Ioana este o fire artistică, după cum se poate observa chiar din lucrările ei. Totuși, nu are studii în domeniu și, lăsându-se îndrumată de cei din jur, a ales altă facultate.

“Toată lumea zicea că te duci la Arte, că mori de foame, clasica poveste despre pictorii care fac bani după ce mor. Și am zis că ok, hai, să ascult și eu o dată în viață de lumea care îmi spune să nu fac asta.

Și am ajuns la Jurnalism, unde chiar mi-a plăcut, doar că nu partea de scris. În schimb, tot ce înseamnă partea de design, de creat, îmi place.

Am observat că eu mereu îmi caut artă în orice aș face”, subliniază absolventa.

Mai mult decât pictură: genți croșetate, o nouă direcție

Creativitatea Ioanei nu s-a oprit la culori și pensule astfel că și-a spus că, dacă tot se pricepe atât de bine la artă, cât de greu poate fi să învețe să croșeteze? Așa că s-a dus la bunica sa și i-a zis: ”Hai, învață-mă! La un moment dat, chiar i-am arătat eu cum se face.

În vreo trei ore, cred că atât a durat, am făcut prima mea geantă, care a ieșit foarte drăguță. După aceea am început să croșetez încontinuu”.

Prima geantă croșetată de Ioana a fost postată la vânzare cu doar 40 de lei. “E foarte puțin”, recunoaște ea, “dar nici nu ieșise exact cum ar fi trebuit”.

Care sunt prețurile

Printre ultimele lucrări realizate de Ioana se numără un tablou cu Freddie Mercury, de dimensiuni mari, cât un chevalet, pe care l-a vândut cu 300 de lei.

De asemenea, o pereche de papuci pictați manual cu un model de trandafiri a ajuns la 350 de lei. Totodată, prețurile variază în funcție de complexitate și suport: un buzunar pictat costă în jur de 100 de lei, iar lucrările pe pereți se negociază în funcție de dimensiune și detalii.

Totuși, aici intervine și pasiunea și dorința de creație, unde prețul nu mai reprezintă un factor atât de important pentru aceasta.

“Sinceră să fiu, prețurile nu prea le stabilesc eu, pentru că, dacă ar fi după mine, le-aș face pe toate gratis. Mă consult mereu cu prietenul meu, pentru că el este mai obiectiv și îmi spune exact cât consideră că valorează munca mea”, menționează Ioana.

Pentru susținere sau comenzi o puteți găsi pe Ioana pe conturile sale de Instagram și TikTok:

Instagram: https://www.instagram.com/iwaas_art

TikTok: https://www.tiktok.com/@iamiwaa?_t=ZN-8vPvZCzUUSs&_r=1

 

Denisa Davidaș

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Protecția Consumatorilor: Ce trebuie să știți pentru cumpărături sigure de Paște

Publicat

Paște

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, publică ghidul complet pentru achiziționarea în siguranță a produselor alimentare specifice sărbătorilor de Paște, de la carnea de miel și ouă, până la cozonaci și băuturi alcoolice.

Ce verifică ANPC și ce trebuie să știți ca să cumpărați în siguranță:

1. Carne și produse din carne (inclusiv miel):

• Cumpărați DOAR din locuri autorizate (măcelării, magazine, piețe amenajate), cu ștampilă sanitar-veterinară.
• NU cumpărați din portbagajele mașinilor, chiar dacă prețul e mic.
• Carnea trebuie să aibă un aspect proaspăt, miros plăcut, fără mucus sau culoare modificată.
• Verificați prețul de la raft cu cel de pe bon.

2. Ouă:

• Luați-le doar din spații autorizate, păstrate la rece.
• Evitați ouăle fisurate, murdare sau păstrate la temperatura mediului ambiant.
• Coaja trebuie să fie întreagă, iar la spargere albușul să fie dens, gălbenușul semiglobulos.
• În cazul ouălor vrac, trebuie să fie afișate clar: calitatea, greutatea, metoda de creștere și data valabilității.

3. Vopsea de ouă:

• Alegeți doar produse autorizate, cu etichetă completă: producător, ingrediente, instrucțiuni, dată de valabilitate.
• NU folosiți vopsele tipografice sau textile – pot fi toxice!

Cozonaci și checuri

4. Produse de patiserie (cozonaci, checuri):

• Cumpărați din locuri curate, autorizate.
• Personalul trebuie să poarte echipament de protecție, iar produsele neambalate să fie bine protejate și servite cu ustensile.
• Etichetele trebuie să arate clar ingredientele (inclusiv alergenii) și data de valabilitate.

5. Ciocolată, produse din cacao:

• Verificați eticheta: denumirea, producătorul, data durabilității, conținutul de cacao.
• Atenție la ambalaje deteriorate și produse fără traducere în limba română!
• Nu cumpărați de la vânzători ambulanți!

6. Vin și băuturi alcoolice:

• Eticheta trebuie să includă producătorul, concentrația alcoolică, volumul, tipul vinului și originea.
• Verificați dacă lichidul este limpede și fără impurități.
• Pentru băuturile spirtoase – eticheta trebuie să respecte normele Ministerului Finanțelor.

”În anii trecuți, ANPC a găsit de Paște ouă sparte sau expirate, vopsea cu termen depășit, produse „tradiționale” fără atestare. Carnea, cozonacii și ciocolata erau uneori etichetate incorect sau cu ingrediente înșelătoare. Vinurile erau fără mențiuni privind alergenii sau ambalaje deteriorate”, a precizat Protecția Consumatorilor.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate