Connect with us

ACTUALITATE

Fotbalistul care a jucat doar două minute în acest sezon a PLECAT de la CFR Cluj

Publicat


alan aussi

Fundașul central Alan Aussi, de 23 de ani, a părăsit-o pe CFR Cluj și a fost prezentat oficial la echipa F91 Diddeleng, mai cunoscută ceferiștilor ca Dudelange.

Alan Aussi a ajuns la CFR Cluj în ianuarie 2024, împrumutat de la Ponferradina B (liga a treia spaniolă), iar în iulie ardelenii l-au cumpărat definitiv, scrie GSP.

Fotbalistul care a jucat doar două minute în acest sezon a PLECAT de la CFR Cluj

CFR a ales să se despartă de fundașul central și să îl transfere la F91 Diddeleng. În acest sezon, Aussi a jucat doar un meci pentru CFR Cluj, în Cupă, în victoria cu Ceahlăul 2-1. Două minute a prins fotbalistul pe teren.

„Avem plăcerea de a anunța semnarea contractului cu Alan Aussi, care vine să întărească sectorul nostru defensiv, de la clubul spaniol SD Ponferradina! Alan și-a completat formarea la Dinamo Kiev, trecând prin echipele U16 și U18 ale Ucrainei.

Sezonul trecut a jucat sub formă de împrumut la un club care trezește amintiri plăcute, CFR CLUJ! Pe scurt: Alan cunoaște deja puțin Dudelange, deoarece a făcut parte din grupul Pyunik Erewan, pe care l-am înfruntat în turul 2 al Ligii Campionilor în sezonul 2022/23! Bun venit la F91, Alan!”, a anunțat F91 Diddeleng prin intermediul rețelelor sociale.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

EXCLUSIV. Șeful ”mascaților” din Poliția Cluj: Intervenim la prinderea infractorilor periculoși/ la misiuni cu grad mare de risc

Publicat

mascaților SAS

Șeful ”mascaților” din Poliția Cluj, comisarul șef Ioan Oanea, conduce de peste doi ani Serviciul pentru Acțiuni Speciale (SAS). Acesta a vorbit, în exclusivitate pentru Cluj24 despre ce înseamnă această structură, care sunt provocările și ce înseamnă să fii ”operator tactic” sau ”luptător”, formule care definesc ”mascații”, așa cum sunt cunoscuți la nivelul opiniei publice.

Serviciul pentru Acțiuni Speciale este acea structură a IPJ Cluj care intervine în momentul în care celelalte subunități de poliție sunt limitate din punct de vedere logistic sau tactic în vederea îndeplinirii unor misiuni cu grad mare de risc.

Comisarul șef Oanea preferă titulatura de ”operator tactic” în locul celei de ”mascat”, care este de actualitate, modernă și are rolul de a scoate în evidență și pregătirea polițiștilor de la SAS.

”Nu am ajuns direct șef SAS, ci am avut plăcuta ocazie să lucrez în cadrul acestei structuri ca și coordonator al Grupei Pirotehnice înainte de a prelua conducerea serviciului, lucru care m-a ajutat foarte mult în viitoarea activitate profesională.

Grupa Pirotehnică este un compartiment al serviciului care acordă sprijin echipelor de asalt. Totodată, acest compartiment, prin procedee specifice, identifică acele colete suspecte sau dispozitivele explozive improvizate pe care le neutralizează.

Am avut ocazia să coordonez compartimentul aproape 2 ani, după care m-am înscris la concursul pentru funcția de șef al SAS, pe care o ocup din 2023”, a spus Oanea.

Calitățile unui luptător SAS

Potrivit acestuia, fiecare șef al unei astfel de structuri are viziunea sa, despre cum trebuie să arate un luptător SAS și ce calități trebuie să aibă.

”Am prins și vremuri în care trebuia să fim mari, de multe ori să ne impunem doar prin fizic, dar vremurile acestea s-au cam schimbat, pentru că fenomenul infracțional a evoluat de așa natură, iar noi mereu trebuie să ne adaptăm.

Prin urmare, am optica mea în ceea ce privește luptătorul SAS, respectiv să aibă un mare grad de adaptabilitate și concentrare, o foarte bună capacitate de analiză și de a acționa lucid, rapid și corect în situații de criză, rezistent la efort fizic susținut, implicat, determinat, iar mai apoi, pe toate aceste componente, putem construi. Da, mi-ar plăcea să fie toți practicanți de arte marțiale, buni trăgători cu armamentul din dotare, alpiniști, extraordinari în acordarea primului ajutor.

Ar fi ceva minunat, dar esența este cu totul alta. Prin urmare, sunt adeptul omului care are noțiuni de acest gen și care, printr-o pregătire specifică în cadrul structurii, să poată atinge nivelul optim de performanță pe palierul acesta profesional”, a explicat șeful SAS din cadrul IPJ Cluj.

Acesta a susținut, de asemenea, că este important să constate care este nivelul polițistului care vine în SAS în urma unui proces de recrutare stabilit în prealabil și aprobat de către conducerea IGPR, respectiv IPJ Cluj.

Nu mărimea contează

”Da, mă ajută foarte mult să fie un bun trăgător cu arma, scurtă sau lungă, un bun practicant de arte marțiale, dar nu este suficient. Avem misiuni în care suntem nevoiți să intrăm pe fereastră, nu ca doctorul pe ușă. Și atunci statura este esențială. Ce înseamnă asta? Că nu mă ajută să am un fizic mare. Uneori să fii mare și musculos poate fi un impediment”, a menționat comisarul-șef Oanea.

Acesta a precizat că un luptător SAS, un operator tactic, se formează între 3 și 5 ani și că trebuie rulat prin toate etapele acestui domeniu de activitate.

Lucrul în echipă

Întrebat dacă un luptător SAS trebuie să aibă și curaj, ținând cont de misiunile la care participă și în care sunt implicați infractori periculoși, șeful structurii spune că în spatele oricărui act curajos stă exact reversul său: teama și frica: ”Practic depășirea acestei stări ne determină, oarecum, să fim curajoși, mai atenți și focalizați.

Prin urmare accept acest sentiment, uman de altfel, dar trebuie să ni-l putem gestiona. La SAS Cluj suntem polițiști care lucrăm în echipă, o echipă în care fiecare își are locul său bine determinat raportat la misiunea dispusă”.

Deplasare discretă la misiuni

Șeful SAS Cluj a făcut referire și la modul în care sunt percepuți ”mascații” a căror simplă prezență la intervenții duce, uneori, la aplanarea unor conflicte.

”Sunt adeptul deplasării la misiune cât se poate de discret, tactic, conspirat de multe ori, ceea ce ne dă posibilitatea de a ne apropia cât mai mult de obiectiv, elementul surpriză fiind de multe ori cel mai important în reușita misiunii”, a menționat acesta.

Activitate periculoasă, dar frumoasă

Serviciul pentru Acțiuni Speciale Cluj are și campioni la sporturi de contact, care ajută foarte mult pe componenta pregătirii fizice, a întregii structuri.

”Activitatea la SAS, înainte de a fi periculoasă, e frumoasă. Este periculoasă, când nu ești suficient de pregătit. Dacă te pregătești continuu, nu are de ce să fie atât de periculos. Este un pericol asumat. Lucrăm în echipă, ne știm unii pe alții, suntem determinați și mai mult decât atât, ne sprijinim, indiferent de situația în care ne aflăm”, a mai subliniat șeful ”mascaților” clujeni.

Opțiune firească

Ioan Oanea a recunoscut că opțiunea sa pentru SAS a fost una firească, în condițiile în care a cochetat, de mic, cu viața sportivă, fiind mulți ani sportiv de performanță.

”Am absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport a UBB, am practicat și sporturi de contact, am participat la concursuri.

La începutul carierei, acum mai bine de 20 de ani, am fost selectat de către București, pentru că și atunci ca și acum se făceau unele selecții din unitățile de învățământ ale Ministerului de Interne, dar la final am ales Clujul pentru că aici m-am născut, aici am crescut, și am trăit cu convingerea că și aici pot demonstra de ce sunt capabil.

Aș repeta aceeași situație și nu mi-ar părea rău”, a mai spus comisarul-șef Oanea.

Una este realitatea din film și alta este realitatea în care trăim

Șeful SAS Cluj mai spune, referitor la ”mirajul” luptătorului de la ”mascați”, că, în realitate, nu este ca în filmele de acțiune în care se prezintă într-un anumit mod trupele speciale de intervenție ale Poliției.

”Una este realitatea din film și alta este realitatea în care trăim. E frumos să ai niște modele, dar nu m-aș ghida în totalitate după așa ceva, pentru că realitatea poate fi, uneori, foarte dură. Eu am cunoscut oameni care, în prima zi de poliție, au plecat pentru că nu au acceptat regimul acela care, așa cum este el, te călește și te formează.

De-a lungul timpul, împreună cu colegii mei, am participat  la multe întâlniri cu copii, cu elevi, organizate la instituții de învățământ unde am vorbit despre activitatea pe care o desfășurăm. Unii dintre ei au fost foarte impresionați, trăind pe viu sentimentul la care visau.

Este o muncă frumoasă, complexă, grea, presupune disponibiltate și asta implică să fii înțeles și acasă. Am foarte mulți colegi care sunt căsătoriți, au copii, și care, totuși, vin la muncă cu drag și pleacă acasă cu drag. Este un echilibru fragil”, a menționat Ioan Oanea.

Activitatea la SAS este una care necesită continuitate 24 de ore din 24, iar dacă este nevoie de forțe suplimentare, se dă alarmarea întregului efectiv.

Ioan Oanea –practicant de arte marțiale

Comisarul – șef Ioan Oanea se apropie de 48 de ani, a fost gimnast de performanță și a practicat judo și karate – shotokan. A fost selecționat chiar de la grădiniță pentru gimnastică, de la vârsta de 5 ani, împreună cu sora sa, și a făcut parte din Clubul Sportiv Municipal Cluj-Napoca. În această disciplină sportivă a avut rezultate bune și foarte bune, fiind campion la sol.

După gimnastică, a practicat judo, fiind legitimat la clubul Dinamo, iar apoi arte marțiale, karate Shotokan.

Este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport a UBB, licențiat profesor de sport cu specialitatea în fitness – culturism. Această pregătire l-a ajutat și în Poliție, fiind, o bună perioadă de timp, instructor sportiv în cadrul IPJ Cluj unde s-a ocupat cu pregătirea fizică a polițiștilor.

De asemenea, deține și un master în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” București.

”Mă simt împlinit, în acest echilibru fragil. Mă simt confortabil în ceea ce fac. Desigur, timpul își va pune amprenta și asupra mea, iar într-o zi, voi fi nevoit să fac acel <<pas în lateral>>, dar niciodată un ,,pas în spate.>>. Atunci sper să vină în locul meu cineva mai bun ca mine, care să aibă rezultate și mai bune, pentru că IPJ Cluj și implicit Serviciul pentru Acțiuni Speciale merită așa ceva.

Cluj-Napoca este cotat ca un oraș sigur, dar este sigur și datorită nouă, polițiștilor de la SAS”, a conchis Ioan Oanea.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Străzi din Cluj-Napoca și Sălicea rămân luni fără apă din cauza unor avarii. Anunțul Companiei de Apă Someș

Publicat

robinet apă bun

Compania de Apă Someș anunță că, luni, în vederea efectuarii unor lucrari de remediere avarii la reteaua publica de alimentare cu apa, care necesita interventie imediata, se întrerupe furnizarea apei potabile pe mai multe străzi din Cluj-Napoca și din Sălicea.

Astfel, sunt afectate străzile Perlei; Rubinului, Traian Vuia intre str. Mos Ion Roata si Plafar; Elicei; str. Ioan Pop de Cluj; str. Prieteniei; str. Zborului; Dimitrie Bolintineanu intre str. Nicolae Iorga si str. Brasov; str. Brasov intre str. Dimitrie Bolintineanu si str. Dimitrie Cantemir.

UPDATE. Alte străzi care nu au apă: : Str. Eugen Ionescu intre str. George Bacovia si str. Kos Karoly; str. George Bacovia; Aleea Muzicii; str. Episcop Marton Aron; str. Tudor Arghezi; str. Lucian Matis; Aleea Calin Alexandru Nemes, Aleea Azur; str. Rachitei; str. Bathory Istvan; str. Ana Aslan; Calea Turzii intre str. Nicolae Steinhardt si str. Kos Karoly – nr. pare; str. Kos Karoly;

De asemenea, se va lua apa în satul Sălicea.

Reluarea furnizării apei se va face în jurul orei 17.

Scuze de la Compania de Apă Someș

”Ne cerem scuze pentru situatia creata independent de eforturile Companiei de a asigura continuitatea serviciului, neexistand modalitati alternative de furnizare a apei.
Aparitia unei avarii pe reteaua publica de alimentare cu apa nu poate fi prevazuta si este insotita, de regula, de intreruperea imediata a furnizarii apei. In consecinta, in astfel de situatii, anuntarea intreruperii furnizarii apei poate fi ulterioara sistarii efective a alimentarii cu apa.
Compania de Apa Somes S.A. face eforturi sa anunte cat mai operativ avariile in scopul instiintarii utilizatorilor asupra zonei afectate si orei estimate pentru reluarea serviciului la parametri normali”, a transmis Compania de Apă Someș.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Val de amenzi ale Poliției la Huedin, după o razie în trafic. Șoferi testați cu etilotestul

Publicat

razie Poliției

În noaptea de 15/16 februarie a.c., în intervalul orar 22.00-03.00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Huedin, cu sprijinul celor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Rutier, alături de reprezentanții Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, au acționat pe raza comunei Poieni, cu scopul impunerii respectării normelor legale, asigurării climatului de siguranță publică, respectiv rutier și prevenirii oricăror fapte antisociale care ar fi putut reprezenta un risc pentru siguranța cetățenilor.

În cadrul acțiunilor, au fost legitimate 151 de persoane și verificate în trafic peste 100 de autovehicule.

În urma activităților de control au fost aplicate 20 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 65.000 de lei de lei, după cum urmează:
* o sancțiune contravențională în valoare de 8.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor HG 1317/2023, privind transporturile rutiere și ca măsură complementară a fost dispusă indisponibilizarea ansamblului de vehicule;
* 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 42.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OG 37/2007, privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora;
* 9 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 11.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice;
* două sancțiuni contravenționale în valoare totală de 3.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor L 252/2003 privind registrul unic de control și încălcarea prevederilor OUG 28/1999, privind obligația agenților economici de a utiliza aparatele de marcat electronice fiscale;
* o sancțiune contravențională în valoare de 1.000 de lei, în conformitate cu prevederile L 61/1991.

Conducere fără permis

A fost constatată o infracțiune de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, fiind întocmit dosar penal.

Totodată, au fost efectuate 96 de testări cu aparatele etilotest, a fost reținut un permis de conducere și două certificate de înmatriculare, ca urmare a neregulilor constatate.

Activitatea a avut atât un caracter preventiv, cât și proactiv, având un efect descurajant asupra persoanelor predispuse la comiterea de infracțiuni.

Citește mai departe

ECONOMIE

Veste proastă pentru români. Dobânzile nu scad prea curând

Publicat

Dobânzile nu scad

Situația economiei românești este una fragilă, în contextul în care inflația nu dă semne de temperare.

Rata anuală a inflației va cunoaște o fluctuație pronunțată în primul semestru din an, iar Banca Națională a României a decis să mențină dobânzile de referință, arată analistul eonomic, Radu Georgescu

Dobânzile nu scad prea curând

La sedința de politică monetară a BNR, principalul eveniment al acestei luni, care avaut loc la sfârșitul săptămânii trecute, s-a decis menținerea dobânzii de referință la 6,50%, nivel stabilit în august trecut și la 5,5% a celei pentru facilitatea de depozit, care devenise până la începutul lui noiembrie principala rată directoare a pieței monetare.

Măsura luată de BNR, arată ecomomistul clujean, a coincis cu anunțul făcut de INS în aceeași zi conform căruia economia României a crescut în 2024 cu 0,9%, față de proiecția de 1,4% a Comisiei Europene și 3,4% cât anticipa Comisia de prognoză în raportul său de primăvară din aprilie 2024.

ROBOR la 3 luni a stagnat

În comunicatul de presă al BNR se arată că „ potrivit prognozei actualizate, rata anuală a inflației va cunoaște o fluctuație pronunțată în semestrul I 2025 (…) iar în semestrul II va descrește pe o traiectorie mai ridicată decât cea din proiecția precedentă, menținându-se deasupra intervalului țintei până la finele anului curent”.
În acest context nu este de așteptat ca ratele la credite să scadă prea curând.

La aceasta, arată Radu Georgescu, va contribui și situația politică încordată, atât la nivel local cât și european, cu mai multe rânduri de alegeri, care se suprapune peste războiul comercial anunțat de administrația Trump, prin majorarea taxelor vamale.

Decizia BNR a fost anticipată de piață, astfel că la sfârșitul săptămânii indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat la 5,93%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,0% iar cel la 12 luni la 6,09%.

Cursul euro a revenit după pragul de 4,977 lei

Cursul euro a revenit după mai bine de două luni peste pragul de 4,977 lei și a fost stabilit vineri la 4,9771 lei, față de 4,9773 lei, în ședința precedentă, la doar 0,1 bani de maximul istoric de 4,9783 lei, atins în septembrie 2023. Pe parcursul săptămânii culoarul de tranzacționare s-a îngustat la 4,975 – 4,9775 lei.

Euro a crescut vineri la 1,0515 dolari și a terminat ziua la 1,0491 dolari, față de un minim de 1,0286 dolari la începutul săptămânii. Evoluția ascendentă s-a datorat amânării majorărilor la taxele de import în SUA dar și discuției Trump – Putin referitoare la încheierea războiului din Ucraina, arată economistul Radu Georgescu.

Pe de altă parte, vânzările cu amănuntul din SUA au scăzut în ianuarie cu 0,9% faţă de luna precedentă, ceea ce ar putea influența politica monetară a Fed. Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale, a afirmat recent în fața Congresului, că „politica monetară este acum semnificativ mai relaxată decât era înainte şi nu suntem nevoiţi să ne grăbim”, referindu-se la momentul optim pentru reducerea ratei de referință care este în prezent de 4,25 – 4,50%.

Prețul aurului la finalul săptămânii trecute

Cursul francului elvețian a închis săptămâna la 4,2715 lei iar lira sterlină la 5,9799 lei. Marțea trecută, prețul gramului de aur a atins maximul istoric de 450,2987 lei, în timp ce uncia a crescut până la 2.945 dolari/uncie. Vineri, prețul a fost stabilit de BNR la 448,7474 lei, în timp ce uncia a coborât de la 2.936 dolari până la 2.875,20 dolari.

Bitcoin a fluctuat la nivel săptămânal între 94.500 și 98.700 dolari iar ethereum s-a mișcat în culoarul 2.550 – 2.800 dolari.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate