EVENIMENT
Fostul primar Gheorghe Ștefan, condamnat la 4 ani şi 9 luni de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani
Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti”, a fost condamnat marţi de Tribunalul Bucureşti la 4 ani şi 9 luni de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor într-un dosar privind fraudarea Companiei Naţionale Poşta Română. Gheorghe Ștefan a fost primar al municipiului Piatra Neamţ şi patron al clubului de fotbal Ceahlăul.
Potrivit agenției Agerpres, în mai 2017, Gheorghe Ştefan a primit în acest dosar, tot la Tribunalul Bucureşti, o condamnare de 8 ani de închisoare, însă Curtea de Apel Bucureşti a anulat sentinţa şi a dispus rejudecarea cazului.
Conform deciziei instanţei, Gheorghe Ştefan a fost condamnat la 4 ani pentru trafic de influenţă şi 3 ani şi 6 luni pentru spălarea banilor, fiind achitat pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. Instanţa a constatat că aceste pedepse sunt complementare cu alte condamnări definitive primite de Gheorghe Ştefan în mai multe dosare penale, rezultând o pedeapsă finală de 4 ani şi 9 luni închisoare.
Din această pedeapsă se vor scădea perioadele petrecute anterior de fostul primar în arest preventiv sau penitenciar, respectiv 29 octombrie 2014 – 19 iunie 2015, 3 octombrie 2016 – 20 septembrie 2017 şi 29 iunie 2018 – 15 noiembrie 2018.
În acelaşi dosar, Florin Aurelian Ciobotaru, fost director general adjunct al Poştei, a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar Cosmin Dragoş Mihăilescu a primit 4 ani şi 6 luni.
Pe de altă parte, fostul director general al Poştei Române Dan Mihai Toader şi oamenii de afaceri Marian Constantinof şi Emmanouil Sorillos au fost achitaţi de judecători pentru complicitate sau participaţie improprie la abuz în serviciu, fiind invocată decizia nr. 405 a Curţii Constituţionale din 2016, prin care s-a stabilit că infracţiunea de abuz în serviciu se aplică doar dacă este încălcată legislaţia primară – legi, ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă.
Pe latură civilă instanţa a dispus ca Florin Aurelian Ciobotaru şi Cosmin Dragoş Mihăilescu să plătească Poştei Române suma de 1.396.938 euro.
Totodată, judecătorii au constatat că Gheorghe Ştefan a depus suma de 582.663 lei reprezentând partea sa de prejudiciu, în plus fiindu-i confiscate sumele de 35.306 euro şi 422.138 lei.
Tribunalul a lăsat nesoluţionată latura civilă cu inculpaţii achitaţi în acest dosar, însă a menţinut sechestrul pe bunurile acestora.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Fostul primar din Piatra Neamţ a fost condamnat în mai multe dosare penale. În prezent, el se află în libertate, fiind eliberat condiţionat din închisoare în noiembrie 2018.
Gheorghe Ştefan a fost trimis în judecată în 2015 de DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu, alături de Dan Mihai Toader – fost director al Poştei Române, Florin Aurelian Ciobotaru, la data faptelor director general adjunct, coordonator al Direcţiei comerciale din CN Poşta Română SA, omul de afaceri Marian Constantinof, cel care controla printr-un interpus SC Posh Telecom Solutions SRL, Emmanouil Sorillos – administrator al SC Smart Telecom Solutions SRL şi Cosmin Dragoş Mihăilescu.
Firma SC Smart Telecom Solutions SRL a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu.
Potrivit DNA, CN Poşta Română SA a încheiat, la data de 27 iulie 2006, în condiţii dezavantajoase, cu SC Super Total Services SRL (devenită SC Smart Telecom Solutions SRL) un contract de asociere în participaţiune privind prestarea unui serviciu de „bill payment” (încasare electronică a facturilor), folosind o reţea de terminale POS ce aparţinea unei societăţi de profil.
SC Smart Telecom Solutions SRL, reprezentată de Emmanouil Sorillos, nu a făcut decât să se interpună între Poşta Română SA şi firma respectivă, preluând o parte din profitul companiei naţionale.
Cel care, din partea Poştei Române, a determinat semnarea de către subordonaţii săi a acestui contract este directorul general de la acel moment – Dan Mihai Toader. Contractul respectiv s-a încheiat ca urmare a înţelegerii acestuia din urmă cu Emmanouil Sorillos. Prin executarea contractului, Poşta Română a suferit un prejudiciu de 1.437.139 de euro.
DNA mai arăta că, în cursul anului 2009, Gheorghe Ştefan, la acea dată primar al municipiului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al PDL, pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, şi-a impus un apropiat, pe Florin Aurelian Ciobotaru, în funcţia de director general adjunct, având în coordonare Direcţia comercială a CN Poşta Română SA.
Ulterior, Gheorghe Ştefan şi Florin Aurelian Ciobotaru au convenit cu Marian Constantinof ca o societate comercială nou înfiinţată, controlată de acesta din urmă, să înlocuiască SC Smart Telecom Solutions SRL în relaţia contractuală cu Poşta Română, privind prestarea, în unităţile poştale ale companiei, de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS.
În schimbul folosirii influenţei sale, pentru a-l determina pe Florin Aurelian Ciobotaru să înceteze contractele Poşta Română cu SC Smart Telecom Solution SRL şi să le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL (pe care Marian Constantinof o controla prin interpuşi), Gheorghe Ştefan i-a cerut lui Constantinof să îi dea jumătate din profitul pe care l-ar fi obţinut această din urmă societate comercială, în executarea contractelor încredinţate.
În acest context, Gheorghe Ştefan a exercitat presiuni asupra lui Florin Aurelian Ciobotaru pentru identificarea urgentă a unor motive de încetare a contractelor dintre SC Smart Telecom Solutions SRL şi Poşta Română.
La rândul său, Florin Aurelian Ciobotaru a exercitat presiuni asupra angajaţilor din subordine pentru găsirea unor pretexte de încetare a contractelor amintite. Întrucât nu a găsit sprijin din partea angajaţilor amintiţi, Florin Aurelian Ciobotaru a apelat la cunoştinţele juridice ale lui Cosmin Mihăilescu (recomandat de Marian Constantinof) pentru a-l ajuta în încetarea raporturilor comerciale dintre companie şi SC Smart Telecom Solutions SRL.
Contractele dintre Poşta Română şi Smart Telecom Solutions SRL au fost denunţate unilateral, printr-o scrisoare semnată de Florin Aurelian Ciobotaru şi Cosmin Mihăilescu (în calitate de consilier juridic „delegat” de un cabinet de avocatură). În acest fel, Poşta Română şi-a asumat riscul plăţii unor daune interese compensatorii.
După parcurgerea procedurilor judiciare declanşate de SC Smart Telecom Solutions SRL pentru soluţionarea litigiului comercial cu Poşta Română, compania a fost obligată la plata unor despăgubiri de circa 4,5 milioane de euro.
Ulterior, Florin Aurelian Ciobotaru, în calitate de director general adjunct având în coordonare Direcţia comercială din Poşta Română, a negociat şi a încheiat în aprilie 2009, cu Posh Telecom Solutions SRL, fără organizarea unei proceduri de achiziţie transparente şi legale, fără o justificare economică şi în condiţii dezavantajoase pentru compania naţională, un contract de asociere în participaţiune.
DNA preciza că Poşta Română a încheiat cu Smart Telecom Solutions SRL şi apoi cu Posh Telecom Solutions SRL contracte de asociere în participaţiune (nu contracte de prestări servicii, pentru evitarea procedurilor de achiziţie publică) având ca obiect prestarea de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS în unităţile poştale ale companiei.
În realitate, în ambele cazuri, reţeaua de terminale POS aparţinea Payzone SA (care a instalat terminalele şi care deţinea platforma de operare şi un „call-center” pentru oferirea de consultanţă şi service).
În opinia DNA, atât Smart Telecom Solutions SRL, cât şi Posh Telecom Solutions SRL erau interpuse, fără o activitate efectivă, iar Poşta Română a acceptat nejustificat să îşi împartă profitul cu aceste societăţi comerciale.
Anchetatorii au mai stabilit că, prin interpunerea SC Posh Telecom Solution SRL în relaţia comercială pe care în realitate o desfăşura cu Payzone Romania SA, Poşta Română a achitat nejustificat, în perioada mai – octombrie 2009, suma de 224.979 euro, sumă care constituie prejudiciu adus bugetului companiei.
La cererea lui Gheorghe Ştefan, Marian Constantinof a achitat din conturile SC Posh Telecom Solutions SRL suma totală de 302.845 lei către o societate controlată prin interpuşi de fostul primar din Piatra Neamţ, pentru achiziţionarea de publicitate în municipiul Piatra Neamţ. Această societate comercială a direcţionat o parte din banii încasaţi către o televiziune la care asociaţi erau copiii lui Gheorghe Ştefan.
Tot la solicitarea lui Gheorghe Ştefan, Marian Constantinof a achitat costurile deplasării şi ale unui cantonament efectuat, în Italia, de echipa de fotbal Ceahlăul Piatra Neamţ. Costul transportului şi al cazării, achitat din conturile unei firme la care asociat este Marian Constantinof, a fost de 39.417 lei şi 35.306 de euro.
La data de 3 septembrie 2009, Marian Constantinof, prin societatea la care era asociat, a plătit 10.000 lei pentru Gheorghe Ştefan şi soţia sa, reprezentând costul unui sejur la Mamaia.
Totodată, Gheorghe Ştefan şi-a dat acordul ca o parte din sumele cerute de el să fie direcţionate, sub forma unor sponsorizări, către o asociaţie sportivă ce aparţinea unei persoane din familia lui Florin Aurelian Ciobotaru. Astfel, în iulie şi septembrie 2009, din conturile firmei lui Marian Constantinof au fost făcute două plăţi în favoarea asociaţiei, în valoare totală de 62.000 de lei.
Potrivit DNA, valoarea totală a sumelor date lui Gheorghe Ştefan sau altora, la cererea lui, este de 422.138 lei (circa 100.000 de euro) şi 35.306 euro.
Sursa: AGERPRES
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Pleacă Petrescu, nu vine Iordănescu. Da’ nici Chivu. Poate Coman? Bursa ZVONURILOR la CFR Cluj
Gura lumii, slobodă. Sau mai precis a presei. După seria proastă din toamnă, antrenorul de la CFR Cluj, Dan Petrescu, era ca plecat, în locul lui auzindu-se c-ar veni Cristi Chivu. Acesta, însă, a negat orice revenire în Superligă.
La doar două luni distanță, după o serie bună a clujenilor, urmată de eșecul cu „U” Cluj, iminenta plecare a „Bursucului” e pusă din nou pe tapet. De această dată apare în ecuație numele lui Edy Iordănescu. Iordănescu care, la rândul lui, dezminte orice revenire ca antrenor în țară.
Pleacă Petrescu, nu vine Iordănescu. Da’ nici Chivu. Poate Coman? Bursa ZVONURILOR la CFR Cluj
„Varga și-l dorește pe Chivu”, strigă presa. Păi l-o fi dorind, mai trebuie să dorească și Chivu să coboare în mocirla fotbalului românesc.
În vară, pe fondul demisiei lui Cristi Balaj, Varga i-a propus președinția clubului lui Dani Coman. După câteva codeli de fată mare, Coman a ales FC Argeș. De care s-a despărțit de curând. Prilej pentru presă de a-l „împinge” din spate în fief-ul CFR-ului. Iar Coman o întoarce ca la Ploiești… pardon, Pitești. Enigmaticele și mult prea întortocheatele răspunsuri ale acestuia l-au activat pe actualul președinte clujean, Cristi Balaj, care a ținut să fie acid în comentarii.
De două zile se vehiculează zvonul că Dan Petrescu va pleca după meciul cu Oțelul. De fapt, c-ar fi deja plecat, având în vedere că este suspendat două partide. Oboseala, bat-o vina… Și probabil huiduielile fanilor, nemulțumiți de jocul slab al favoriților. Cert este că nu iese fum fără foc. Și ceva mocnește în Gruia. Deși am putea avea surpriza ca noul an să-i aducă echipei un nou antrenor. Pe cel vechi…
Emil Boc, care este și prim-vicepreședinte al PNL, a declarat joi că România va avea Guvern învestit până la finalul acestui an.
În ceea ce privește bugetul, acesta va fi adoptat, spune Boc, în luna ianuarie 2025.
Emil Boc: Vom avea Guvern până la finalul anului. Ce spune despre USR
Partidele pro-europene vor face Guvern până la finalul acestui an, a declarat Emil Boc, prim-vicepreședinte al PNL, la Napoca Live.
Este vorba, până în acest moment, de PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale. Joi se va decide dacă și USR va face parte din noul Executiv.
”USR este așteptat, este invitat să facă parte din Guvern”, a spus Emil Boc, care a precizat că el nu a înțeles comportamentul Elenei Lasconi, lidra USR, care a pus niște condiții.
”Nu am înțeles comportamentul doamnei Lasconi. Nu poți pune condiții care nu pot fi îndeplinite.
Eu am spus că e bine să fie toate cele 4 partide pro-euroene în Guvern. Vom ști astăzi despre URS”, a mai spus Emil Boc.
USR a solicitat, printre altele ca bugetul pe anul 2025 să fie adoptat de urgență în Parlament, adoptarea imediată a unei OUG privind măsuri fiscale pentru anul viitor, dar și demisia președintelui Klaus Iohannis, care să fie cerută de toate partidele pro-europene.
Premierul și noii miniștri vor depune jurământul până la finalul anului
Emil Boc a mai declarat că acum se creionează Guvernul, care va depune jurământul până la finalul acestui an.
”Cert este că vom avea Guvern în exercițiu până la anul nou. Cu premier, care va depune jurământul la Palatul Victoria. Varianta optimisă este că vor avea Guvern până la Crăciun.
Și, cel mai probabil, va avea loc și sesiunea extraordinară în luna ianuarie, pentru adoptarea bugetului pe anul 2025”, a mai spus Emil Boc.
ADMINISTRAȚIE
Emil Boc despre metrou: ”Cârtițele” sunt aici. Lucrările la stația Teilor vor fi de mare anvergură
Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat joi că lucrările la metroul Clujului merg conform planului.
”Avem finanțare și proiectul metroului merge mai departe conform procedurilor”, a spus Emil Boc la Napoca Live.
Emil Boc despre metrou: ”Cârtițele” sunt aici. Lucrările la stația Teilor vor fi de mare anvergură
Lucrările încep la cea de a doua stație din Florești, respectiv Teilor. Acolo vor intra la săpat TMB-rile pentru a săpa.
”Cârtițele sunt aici. Va fi o perioadă de asambare de aproximativ 3 luni de zile și, concomitent, se pregătește stația Teilor, unde vor intra în subteran mașinăriile. Acolo trebuie lucrări tehnice de mare anvergură”, a spus Emil Boc, care a precizat că va fi săpat un puț, care va sta așa pe o perioadă de 8 ani.
Preactic, se fac studii geotehnice asfel încăt să poată fi introduse în siguranță TBM-urile.
EDUCATIE
VIDEO. Emil Boc surprinde din nou: a făcut 30 de flotări pe scenă, la Gala „10 pentru Cluj”, la provocarea unui elev
Primarul Clujului, Emil Boc, a devenit protagonistul unui moment inedit la Gala de Excelență „10 pentru Cluj”. Provocat de un elev să facă flotări pe scenă, edilul și-a etalat forma fizică în fața invitaților, după un moment similar care a avut loc anul trecut, când edilul a executat doar 15 flotări.
Într-un moment care a ridicat sala în picioare, edilul a acceptat provocarea lansată de Mihnea Andrei Pop, un elev de la Liceul Teoretic „Victor Babeș” și câștigător al premiului pentru Sport Individual, să facă flotări pe scena Casei de Cultură a Studenților.
Emil Boc a făcut show la Gala de Excelență „10 pentru Cluj”
După ce Mihnea a făcut 30 de flotări pe scenă, provocarea adresată lui Emil Boc era să facă măcar jumătate. Dar primarul nu s-a lăsat mai prejos și a ridicat miza: a făcut chiar 30 de flotări, egalând performanța tânărului sportiv!
Încurajat de o sală plină, edilul a demonstrat că nu doar orașul Cluj este în formă, ci și primarul său!
Momentul a fost punctul culminant al evenimentului, eclipsând chiar și premiile de excelență. Publicul a răspuns cu ropote de aplauze și zâmbete largi.
Gala de excelență „10 pentru Cluj”, ajunsă la a 16-a ediție, organizată de Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul mediului de afaceri şi al instituţiilor reprezentative la nivel local, i-a premiat pe tinerii merituoşi care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură pe tot parcursul anului şcolar 2023-2024.