ACTUALITATE
Fondatoarele Asociației ”Dăruiește Viată”, premiul ICDE la Cluj-Napoca. Centrul EUXGLOB, conferință internațională la UBB
Cea de-a treia ediție a conferinței internaționale anuale organizate de Centrul EUXGLOB al Facultății de Studii Europene a UBB va avea loc în perioada 9-10 noiembrie, în parteneriat cu Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE).
Lucrările conferinței, intitulată ”Perspectives of the European Union’s Eastern Neighbourhood”, vor avea loc la Facultatea de Studii Europene, în format hibrid – online și onsite.
Printre invitați se numără 60 de personalități ale vieții academice din România și din străinătate (Marea Britanie, SUA, Germania, Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Georgia, Azerbaidjan), care vor susține prezentări pe o gamă variată de subiecte conexe temei principale a conferinței.
Discurs al premierului Moldovei la conferința EUXGLOB a UBB
La deschidere vor avea intervenții Ramona Chiriac, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, și Dorin Recean, primul ministru al Republicii Moldova, care va vorbi despre perspectivele europene ale țării sale.
De asemenea, joi, 9 noiembrie, în cadrul conferinței se va desfășura masa rotundă cu tema ”Impactul geopolitic al noilor tehnologii în zona Mării Negre”, parte a programului european de cercetare REMIT (Reignite Multilateralism via Technology), la care vor vorbi experți români și străini din domeniul militar, strategic, diplomatic, intelligence, securitate cibernetică etc.
Premiu pentru ”Dăruiește viață”
Vineri, în data de 10 noiembrie, în Sala Robert Schuman, va avea loc decernarea Premiului anual ICDE România Europeană, ediția 2023, care în acest an va fi acordat fondatoarelor Asociației ”Dăruiește Viață”, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu.
ICDE va organiza și tradiționala masă rotundă din cadrul conferinței, cu participarea unora dintre experții săi și alți invitați de marcă, la finalul evenimentului, în data de 10 noiembrie, pe tema ”Impactului regional al dinamicii relațiilor dintre marile puteri”, în contextul crizelor celor două războaie care se desfășoară în vecinătățile geopolitice ale Uniunii Europene.
Asociația ”Dăruiește viață” a lansat proiectul de construire a primului spital de Oncologie și Radioterapie Pediatică din România, la București, exclusiv din donații.
Sursa foto: Facebook – Dăruiește Viață
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Sportivii clubului Premier Karate Dojo Cluj-Napoca, 8 medalii la Campionatul European de Karate din Polonia
Sportivii de la Premier Karate Dojo Cluj-Napoca s-au întors acasă cu nu mai puțin de 8 medalii de la Campionatul European de Karate din Polonia.
Sportivii de la Premier Karate Dojo Cluj-Napoca au avut o evoluție strălucită la Campionatul European de Karate din Polonia, aducând acasă un număr impresionant de medalii.
Ce rezultate au avut sportivii clujeni?
Mureșan Tudor s-a remarcat cu o medalie de aur la kumite individual, categoria 14-15 ani, alături de un loc 5 la kumite open și locul 3 la kumite pe echipe. Asandei Ciprian a ocupat locul 2 la kumite pe echipe pentru categoria +13 ani.
Printre medaliați se numără și Torok Mihok Tamaș, care a obținut locul 2 la kata, 12 ani, și locul 3 la kumite echipe pentru 11-12 ani. Câmpeanu Daria a urcat de două ori pe podium, obținând locul 2 la kumite individual +10 ani și locul 3 la kata shotokan pentru aceeași categorie de vârstă. De asemenea, Popa Selena a adus acasă medalia de argint la kata shotokan, 9 ani.
Muncă, talent și determinare
Evoluții foarte bune au avut și sportivii Deac Șerban (kumite, 14-15 ani), Deac Daria (kata shotokan, 11 ani), Poenar Vlad (kumite, 11 ani) și Gligan Daniel (kumite, 10 ani).
„Premier Karate Dojo Cluj-Napoca se mândrește cu performantele excepționale ale sportivilor săi la recentul Campionat European de Karate din Polonia, unde au obtinut un număr impresionant de 8 medalii. Aceste rezultate reflectă munca, talentul și determinarea sportivilor de a urca pe podium. Felicitări pentru efortul depus și vă dorim succes la competițiile viitoare”, au transmis reprezentanții clubului.
Un bărbat din Dej este căutat de Poliție după ce, sâmbătă seara, a zgâriat peste 20 de mașini pe strada Gutinului și Piața Ștefan cel Mare.
Acesta a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă în timp de trecea pe lângă mașinile parcate și le zgâria.
Pe capota uneia dintre ele a lăsat și un mesaj scris ”Ass hole”.
Proprietarii păgubiți au făcut sesizări la Poliția Dej.
EVENIMENT
Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp, în parcarea unui supermarket de pe Calea Someșeni. A solicitat asistență medicală
Accident în parcarea unui supermarket de pe Calea Someșeni. Un autoturism a intrat într-un stâlp, iar șoferul a solicitat asistență medicală.
Pompierii Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin luni la un accident petrecut în parcarea unui supermarket de pe Calea Someșeni, după ce un autoturism a intrat într-un stâlp.
Accident în parcarea unui magazin de pe Calea Someșeni
Șoferul mașinii acuză dureri la nivelul membrelor inferioare și nu poate ieși singur din mașină. Deși acesta nu este încarcerat, salvatorii intervin pentru a evita agravarea posibilelor leziuni.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente într-o parcare situată pe Calea Someșeni, unde un autoturism a intrat într-un stâlp. În interior se află un bărbat, care nu poate ieși singur afară, acuzând dureri la nivelul membrelor inferioare. Acesta nu este încarcerat și va fi extras în siguranță de către salvatori, pentru a nu agrava posibilele leziuni. La misiune iau parte două autospeciale și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Afluxul masiv de pacienți pune presiune pe infrastructura și personalul IOCN. Manager: Nu există suficiente centre specializate
Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) se confruntă cu provocări majore în gestionarea fluxului masiv de pacienți, veniți din toate colțurile țării.
Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) se confruntă cu un număr tot mai mare de pacienți, mai ales după perioada pandemiei, arată managerul instituției, lector dr. Cătălin Vlad. Pacienții vin din toată țara, ceea ce pune o presiune semnificativă pe personalul medical și infrastructură.
„Imediat după pandemie, pacienții au început să ne vină din nou în număr foarte mare, fiindcă tratăm bolnavi din toată țara, iar explicații ar fi destul de multe.
În primul rând, nu există suficiente centre specializate, exceptând institutele de cancer cunoscute. Apoi, pacienții nu sunt urmăriți cum ar trebui și au tendința de a reveni la spitalele în care au fost tratați.
Evident că aceste situații pun presiune pe institut, cu urmări nedorite – epuizarea personalului medical și uzura accelerată a aparaturii”, a explicat dr. Vlad.
Presiune suplimentară pe personal și infrastructură
Această situație are implicații serioase asupra funcționării institutului și, chiar și în condiții dificile, institutul se străduiește să mențină continuitatea diagnosticării și tratamentului pentru pacienți.
„Chiar în perioada următoare avem investiții pe care trebuie să le finalizăm, de exemplu la CT și mamografie, iar acestea pot să ducă la întârzieri în tratamente.
Totuși, chiar și în condițiile unui aflux foarte mare de pacienți, nu putem să-i amânăm prea mult cu diagnosticul și tratamentul, pentru că acestea înseamnă zile de supraviețuire.
Pe de altă parte, trebuie să găsim soluții astfel încât compartimentele în care facem îmbunătățiri să fie înlocuite cu succes de altele. De exemplu, la mamografie a trebuit să mutăm temporar lucrul în unitatea mobilă de care dispunem.
Deocamdată am reușit să ne gospodărim bine cu necesarul de medicamente, fără discontinuități”, a mai arătat lector dr. Cătălin Vlad.
„Ar fi nevoie de construirea unui nou centru de cancer la Cluj”
În ceea ce privește infrastructura, dr. Vlad a menționat că IOCN funcționează într-o clădire veche, care necesită constant reparații.
„Problema este că funcționăm într-o clădire veche, unde tot cârpim de la o zi la alta. Depunem inclusiv proiecte care să acopere tot ce înseamnă infrastructură și dotare cu aparatură medicală. Până în momentul de față am reușit, dar cu siguranță că, la ritmul tot mai accelerat de creștere a numărului de bolnavi, va fi nevoie de modificări substanțiale în ceea ce privește infrastructura, poate chiar construirea unui nou centru de cancer la Cluj”, a mai arătat managerul institutului.
De ce vin la Cluj pacienți din toată țara?
Empatia și calitatea actului medical sunt printre motivele pentru care pacienții aleg IOCN, susține dr. Vlad.
„Din perspectiva medicului, nu a managerului, pot spune că pacienții pe care i-am tratat au amintit mereu empatia și umanitatea medicilor de la IOCN. Noi n-am refuzat pe nimeni, niciodată, și cred că pacienții au apreciat acest lucru”, arată acesta.
„Existența a 6-7 centre la nivel național ne-ar degreva activitatea”
Totuși, soluția pentru a degreva activitatea institutului ar fi crearea mai multor centre oncologice specializate în țară.
„Sigur, însă, că existența a 6-7 centre dedicate acestei patologii la nivel național ne-ar degreva activitatea și am putea să ne ocupăm mai mult de fiecare pacient.
Gândiți-vă că avem colegi în Institut care consultă zilnic 40-50 de pacienți, motiv pentru care lucrurile ar putea scăpa de sub control și să apară erori în actul medical”, a avertizat managerul.
Cei mai bine pregătiți medici se prezintă la concursuri
În ciuda provocărilor, dr. Vlad a subliniat că IOCN se mândrește cu personalul medical extrem de bine pregătit.
„De reținut că toți medicii noștri sunt foarte bine pregătiți și tratează extrem de responsabil și empatic pacienții care li se adresează. Când scoatem posturi la concurs, se prezintă cei mai bine pregătiți medici, ceea ce se dovedește ulterior în calitatea ridicată a actului medical pe care ei îl oferă. Mai mult, am fost primul centru de cancer care a scos posturi la rezidențiat și am luat, practic, cei mai buni tineri, promițători în oncologie medicală, în radioterapie, rezidenți eminenți, care și-au dovedit eficacitatea de-a lungul timpului”, a concluzionat managerul IOCN.