Connect with us

ACTUALITATE

Focarul de infecție de la Dej se extinde, sunt aproape 50 de infectați. Poate deveni „Suceava” Clujului?

Publicat


Încă de la primele cazuri apărute în România au fost luate măsuri drastice de către autorități pentru a opri răspândirea și combate noul coronavirus.

Cu toate acestea, în Dej numărul infectaților crește de la o zi la alta, fiind înregistrate în mod oficial, până duminică, 37 de cazuri de COVID-19.

Luni și marți au fost confirmate alte 4 cazuri pe zi iar persoane din Dej și Dej-Triaj, unde se află cartierul romilor, au fost transportate de ambulanțe la Spitalul Municipal Dej și la Cluj-Napoca.

Duminică, au fost luate de la domiciliu două persoane din Dej-Triaj, iar luni alte persoane de pe o stradă apropiată care au fost transportate la spital. Sursele medicale afirmă că dintre persoanele testate în ultimele zile majoritatea au etnie romă.

Estimativ, în cadrul municipiului Dej, au fost confirmate aproape 50 de persoane infectate iar unele voci se tem că Dejul s-ar putea transforma în „Suceava” județului Cluj.

Ce explicații are primarul Dejului?

Primarul Dejului, Costan Morar, a declarat că în ultimele două zile cazurile au crescut pentru că în comunitatea de romi a fost o întâlnire religioasă și de acolo a pornit infestare.

”Avem 8 cazuri în ultimele două zile în comunitatea de romi. Acum încercăm să ținem sub control situația cu colegii de la Poliția Națională și locală, să îi izolăm să le asigurăm mască și tot ce au nevoie”, a spus Morar pentru Cluj24.

Acesta ne-a mai relatat că nu este vorba numai despre zona Dej-Triaj, unde se află comunitatea romilor, ci și de alte zone ale orașului.

„Nu numai Dej-Triaj, mai sunt încă 6 locații, zona Sărata, pe strada 1 Mai există o casă izolată cu mai multe persoane. Există și pe strada Brândușei, Avram Iancu și Mihai Viteazu, aceste locații sunt sub observație tot timpul”, a explicat edilul.

”Cu romii este problema”

La nivel național, echipamentele pentru combaterea și prevenirea coronavirusului sunt mai multe decât la începutul pandemiei, primarul din Dej asigurând localnicii că sunt materiale și tot ce este nevoie, singura responsabilitate a lor fiind să respecte ordonanțele militare. „Avem tot ce ne trebuie, am montat și colțuri pentru dezinfecție, am asigurat la casa scărilor materiale. Nu acem alte probleme acum decât în zona comunității de romi. Cu ei este problema”, a conchis Costan Morar.

Primarul exclude posibilitatea de a se ajunge în situația Sucevei și afirmă că în comunitățile de romi sunt probleme, dar aceștia nu sunt într-un număr atât de mare.

 

Karla FaneaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Mecanicul de locomotivă care a EVITAT impactul dintre un tren și un convoi de autospeciale SMURD, PREMIAT de CFR Călători

Publicat

Mecanicul trenului IR 1734 care, marți, a evitat un impact cu un convoi de autospeciale SMURD la o trecere la nivel cu calea ferată pe segmentul Câmpia Turzii – halta Călăraşi Turda, a fost premiat de CFR Călători.  

„Regulile de circulație feroviare și rutiere sunt stricte și trebuie respectate ca atare pentru siguranța și securitatea atât a pasagerilor și a personalului feroviar, cât și a celorlalți participanți la trafic. Cu toate acestea, sunt și situații care pot face diferența dintre viață și moarte. Ele se pot termina cu bine când personalul feroviar, pe lângă respectarea și buna îndeplinire a atribuțiilor de serviciu, dă dovadă în momente cheie de profesionalism și prezență de spirit.

Este cazul mecanicului de locomotivă Stan Sorin Ioan, angajat al CFR Călători în cadrul Depoului Brașov SELC Teiuș din anul 2017. Acesta este autorizat să conducă peste 5 tipuri de locomotive.

Mecanicul de locomotivă care a EVITAT impactul dintre un tren și un convoi de autospeciale SMURD, PREMIAT de CFR Călători

Marți, 09 aprilie 2024, mecanicul de locomotivă Stan Sorin Ioan, care conducea trenul IR 1734 al CFR Călători de pe ruta Cluj Napoca – Bucureşti Nord, a evitat un impact tragic dintre un tren și un convoi de autospeciale SMURD.

Când trenul se afla pe segmentul Câmpia Turzii – halta Călăraşi Turda, înainte de trecerea la nivel cu calea ferată, mecanicul a observat un convoi de autospeciale SMURD ce intenţiona să traverseze pasajul. În consecință a dat semnale repetate de alertă cu fluierul locomotivei.

„Autospeciala SMURD din convoi care a ignorat total semnalele de alertă date de tren”

O autospecială din convoi a ignorat însă total semnalele de alertă date de tren. Chiar şi în aceste condiţii, mecanicul sesizând că aceasta se apropie de trecerea la nivel a luat măsuri de frânare rapidă a trenului. Astfel a reușit să evite producerea unei coliziuni tragice.

Autospeciala SMURD din convoi care a ignorat total semnalele de alertă date de tren, tot a forțat milimetric trecerea pasajului punând în pericol de moarte atât pe pompierii din mașină, cât și pe călătorii din tren.

Doar datorită profesionalismului mecanicului de locomotivă al CFR Călători, Stan Sorin Ioan, s-a evitat o tragedie iminentă.

Trenul IR 1734 şi-a continuat ulterior parcursul în condiții normale de siguranță a circulației.

Conducerea CFR Călători îl felicită și îl premiează pe mecanicul de locomotivă Stan Sorin Ioan pentru profesionalismul și viteza de reacție de care a dat dovadă”, se arată în comunicatul companiei.

Foto: Screenshot video TurdaNews.net

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Vor fi trasee DEVIATE cu ocazia Maratonului Internațional Cluj-Napoca de duminică, 14 aprilie

Publicat

Cu ocazia Maratonului International Cluj-Napoca – editia a XIII –a, duminica 14 aprilie 2024 in intervalul orar 05:00 – 15:00, sunt impuse restrictii de circulatie in zona centrala.

„Liniile de transport in comun afectate vor circula pe trasee deviate, dupa cum urmeaza:

Linia 9 (str. Bucium – P-ta Garii):

TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piata Avram Iancu, strada Cuza Voda, Piata Mihai Viteazul, strada Horea, Piata Garii. Se suspenda statia Central. Se aloca statia Victoria.

RETUR: Traseul ramane neschimbat.

CTP Cluj: Vor fi trasee DEVIATE cu ocazia Maratonului Internațional Cluj-Napoca de duminică, 14 aprilie

Linia 19 (P-ta Mihai Viteazul – str. E. Quinet):

TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piata Avram Iancu, strada Cuza Voda, Piata Mihai Viteazul. Se suspenda statia Central. Se aloca statia Victoria.

RETUR: Traseul ramane neschimbat.

Linia 28B (P-ta Mihai Viteazul – VIVO):

TUR: B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fantanele – str. Alexandru Vlahuta – P-ta 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. General Dragalina – P-ta M.Viteazul. Se suspenda statia Parcul Central. Se aloca statia Dragalina Sud.

RETUR: Traseu ramane neschimbat.

L29S – (Drumul Sfantul Ioan – Piata Mihai Viteazul)

TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piata Avram Iancu, strada Cuza Voda, Piata Mihai Viteazul. Se suspenda statia Central. Se aloca statia Victoria.

RETUR: Traseul ramane neschimbat.

Linia 30 (Grigorescu – str. Aurel Vlaicu):

TUR: B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fantanele – str. Alexandru Vlahuta – P-ta 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. General Dragalina – P-ta M.Viteazul – str. Cuza Voda – B-dul 21 Decembrie 1989 – str. Aurel Vlaicu. Se suspenda urmatoarele statii: Aleea Stadionului, Hotel Sport, Calea Motilor, Memorandumului Sud, Victoria. Se aloca statia Dragalina Sud, statia Piata Mihai Viteazu Sud.

RETUR: Din B-dul 21 Decembrie 1989, pe strada Regele Ferdinand – str. General Dragalina – strada Octavian Goga – Piata 14 Iulie – strada Alexandru Vlahuta – strada fantanele – strada Miraslau – strada Paul Ioan. Se suspenda urmatoarele statii: Memorandumului Nord, Spitalul de Copii, statia Chios, statia Cluj Arena si statia

Sigismund Toduta. Se aloca statiile: Central, Dragalina Nord, statia Octavian Goga si statia 14 Iulie.

Linia 42 (P-ta Mihai Viteazul – Campului):

TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piata Avram Iancu, strada Cuza Voda, Piata Mihai Viteazul. Se suspenda statia Central. Se aloca statia Victoria.

RETUR: Traseu ramane neschimbat.

Linia 44 (Grigorescu – Unirii ):

TUR: B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fantanele – str. Alexandru Vlahuta – P-ta 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. General Dragalina – P-ta M.Viteazul – str. Cuza Voda – P-ta Avram Iancu – str. Dorobantilor – A Vaida Voievod – Unirii. Se suspenda statia parc Central. Se aloca statia Dragalina Sud.

RETUR: Traseu ramane neschimbat.

Linia M 26 (Cetatea Fetei – P-ta Mihai Viteazul)

Pe ambele sensuri: Com. Floresti – Calea Floresti – Pod Calvaria (capat linie). In aceasta perioada, abonamentul de Floresti si biletul validat pe linia M26 ramane valabila pe L9, L29S, L24, L24B pe tronsonul Calea Floresti – Memorandumului.

Linia 101 ( Bucium – P-ta Garii) – curse efectuate cu autobuze pe linia 101A:

TUR: Bucium – Primaverii – Calea Manastur – Calea Motilor – Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piata Avram Iancu, strada Cuza Voda, Piata Mihai Viteazul – str. Horea – P-ta Garii. Se suspenda statiile: Plopilor Sud, Uzinei Electrice, Cluj Arena, Parcul Central si statia George Baritiu. Se aloca statiile: Calea Manastur, Agronomia, Calea Motilor, Memorandumului si statia Victoria.

RETUR: Din P-ta Garii – str. I.L. Caragiale – str. Horea – str. Regele Ferdinand – B-dul 21 Decembrie 1989 – str. Memorandumului – Calea Motilor – Calea Manastur – str. Primaverii – Bucium. Se suspenda statiile: Opera Maghiara Est, Splaiul Independentei, Sala Sporturilor si statia Plopilor Nord. Se aloca statiile: Memorandumului Nord, Spitalul de Copii, Fabrica de Bere, Gradini Manastur.

Linia 102 se suspenda. Pe linia 100 vor circula tramvaie.

Linia Cora 1 (P-ta Mihai Viteazul – HiperMarket Cora)

TUR: Centrul Comercial Cora – B-dul 1 Decembrie 1918 – strada Miraslau – str. Fantanele – strada Alexandru Vlahuta – P-ta 14 Iulie –– strada Octavian Goga – strada General Dragalina – P-ta Mihai Viteazul . Se suspenda statia 14 Iulie, statia Cluj Arena, statia Chios, Calea Motilor, statia Memorandumului Sud, statia Central. Se aloca statia 14 Iuie Sud, statia Napoca si statia Dragalina Sud.

RETUR: Piata Mihai Viteazul – strada General Dragalina – – str. Octavian Goga – str. Alexandru Vlahuta – str. Fantanele – str. Miraslau – B-dul 1 Decembrie 1918 – Centrul Comercial Cora. Se aloca statia Dragalina Nord”, anunță CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

TOP 3 modalități de a-ți CREȘTE șansele de câștig la cazino! Tu ce METODE ai încercat deja?

Publicat

Jocurile de noroc reprezintă o activitate foarte îndrăgită de români, dar și de foarte multe persoane la nivel mondial. Este vorba de de un hobby care pune la încercare și îmbină norocul, autodisciplina, dar și capacitatea de organizare a fiecărui individ.

Pe lângă distracție, în această industrie una dintre cele mai mari atracții este reprezentată de premiile puse la bătaie. Deși norocul este cel care decide cine și cât primește atunci când sunt date câștigurile, este bine să aplici câteva tehnici prin care să îți crești pe cât se poate de mult șansele de a avea rezultatele dorite.

TOP 3 modalități de a-ți CREȘTE șansele de câștig la cazino! Tu ce METODE ai încercat deja?

Pentru a face asta, este nevoie să ai la îndemână oportunități de neratat la cazino, dar și să aplici câteva metode de a juca. Indiferent dacă ești un gambler experimentat sau un novice entuziast, fiecare vizită la o sală fizică, ori pe o platformă online, vine cu speranța unui potențial câștig.

Pentru a-ți spori șansele de succes, este important să fii bine pregătit și să aplici strategii inteligente. Descoperă strategii testate pentru a maximiza succesul în jocurile de noroc, cu aceste 3 modalități eficiente de a-ți crește șansele la cazino.

1. Gestionează-ți banii cu înțelepciune

Unul dintre cei mai importanți factori în jocurile de noroc este gestionarea adecvată a banilor. Stabilește un buget clar și ține-te de el. Evită să pariezi sume pe care nu ți le poți permite să le pierzi și fii conștient de riscul asociat cu fiecare rundă. Alege titluri care să corespundă bugetului tău, astfel încât să poți juca mai mult și să ai mai multe șanse de câștig.

2. Învață tehnici de joc adecvate

Pentru multe jocuri de cazino, există strategii specifice care pot crește șansele de câștig. De exemplu, în sesiunile de blackjack, poți învăța să numeri cărțile și să iei decizii informate în funcție de mâna ta și de cea a dealer-ului.

În poker, poți studia tactici de pariere și de citire a adversarilor. Pe de altă parte, la păcănele poți să te orientezi către titlurile cu particularități mai avantajoase, ca RTP-ul sau volatilitatea.

Investește timp în a învăța și a aplica aceste strategii pentru a-ți îmbunătăți șansele de câștig.

3. Alege cazinouri de încredere și jocuri corecte

Selectarea unui operator de încredere este crucială pentru o experiență sigură și corectă. Caută cazinouri licențiate și reglementate, care sunt supuse unor standarde stricte de operare și protecție a gamblerilor. Asigură-te că îți la mese sau în mașini de slot cu rate de plată competitive și aleatoare, pentru a avea șanse echitabile de câștig.

Ce metode ai încercat deja?

În călătoria ta în lumea jocurilor de noroc, ai aplicat deja unele dintre aceste strategii? Poate ai dezvoltat propriile tale metode de a-ți crește șansele de câștig. Fiecare persoană are abordarea sa unică, iar experiența de joc poate fi diferită de la om la om. Cu toate acestea, având o bază solidă de cunoștințe și aplicând strategii eficiente, ai șanse mai mari de a obține succes în cadrul acestui hobby.

Adevărul este că, în cazino, abilitatea și norocul merg mână în mână. Învață să îți gestionezi banii, să aplici strategii inteligente și să alegi cazinouri de încredere pentru a-ți crește șansele. Fiecare pariu este o șansă de a experimenta emoțiile jocurilor de noroc, iar cu o abordare ponderată, poți să îți mărești potențialul de câștig.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Recepția lucrărilor de reabilitare a drumurilor județene, la Pălatca, parte a Drumului Bistriței. Mesajul lui Alin Tișe

Publicat

De

reabilitare

Președintele Consiliului Județean Cluj. Alin Tișe, și patru primari de comune din județul Cluj au recepționat, joi, în comuna Pălatca, lucrările de modernizare și reabilitare a drumurilor județene DJ 161, DJ 161G și DJ 172A, parte a Drumului Bistriței.

Alin Tișe a declarat pe drumul județean DJ 161G în fața Căminului Cultural din comuna Pălatca, unde a avut ceremonia, că momentul este important pentru comunitate, în condițiile în care drumurile sunt importante artere de circulație care să le ofere oamenilor posibilitatea de a merge și a veni când doresc și a putea comunitățile să se dezvolte.

Recepția lucrărilor de reabilitare a drumurilor județene, la Pălatca, parte a Drumului Bistriței. Mesajul lui Alin Tișe

”Satisfacția cea mai mare ar fi să se repopuleze aceste zone , care au fost, în timp, depopulate, și să se întoarcă oamenii să își cumpere proprietăți și case.

Iar acest minim confort pe care noi îl facem în această zonă – drumuri, apă și canalizare, de la nivelul județului Cluj, în parteneriat cu primarii din zonă, au tocmai acest scop, de a repopula zona și a da viață zonelor noastre de la țară.

Mă bucur că am finalizat acest proiect”, a spus Tișe.

Acesta a precizat că drumul județean care trece prin Pălatca este o mică parte dintr-un drum mult mai lung făcut și care face din Drumul Bistriței.

”Este un drum amplu care pleacă dintr-o parte a județului și ajunge în cealaltă parte, și leagă Clujul de județele din jur. Anul trecut am promis că drumul va fi gata și ne-am ținut de promisiune”, a precizat președintele Consiliului Județean Cluj.

Mulțumiri pentru locuitorii din Pălatca

Reabilitare

Primarul comunei Pălatca, Ioan Huldușan, a mulțumit Consiliului Județean Cluj pentru implicarea în finalizarea acestui proiect de infrastructură rutieră, important pentru zona rurală a județului, dar și locuitorilor comunei care au avut răbdare pe durata lucrărilor.

La eveniment au participat și primarii din comunele Geaca, Țaga și Mociu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax