Connect with us

EVENIMENT

Florin Cîțu: PNL va lua mâine o decizie în legătură cu nominalizarea lui Dacian Cioloș ca premier

Publicat


Președintele PNL, Florin Cîțu, a luat act de desemnarea făcută, luni, de președintele Klaus Iohannis, și anunță că liberalii vor lua mâine o decizie cu privire la susținerea acestuia.

”De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloș, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil.

PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR.

Mâine PNL va discuta situația politică la zi într-o ședință BPN”, a declarat Florin Cîţu, președintele PNL.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Pod din spaghete Barilla nr. 7 al echipei de studenți UTCN, locul 3 la un concurs în Slovenia.

Publicat

spaghete UTCN

O echipă de studenți a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a obținut locul 3 la un concurs în Slovenia, cu un pod din spaghete care a rezistat la o încărcătură de 56 de kilograme.

Șef lucrări dr. ing. Cristian Mojolic, coordonatorul echipei de studenți, a declarat pentru Cluj24 că, la concursul desfășurat în orașul Maribor, au fost înscrise 33 de echipe din 4 țări, formate din studenți sau liceeni.

”Concursul din paste făinoase <<How strong is the bridge>> a avut loc în perioada 9-11 aprilie, iar fiecare echipă care reprezenta o universitate a fost formată din câte trei studenți.

UTCN s-a prezentat cu 2 echipe, dar una singură s-a clasat pe podium.

Participanții au avut la dispoziție 18 ore pentru realizarea podurilor, toate echipamentele fiind puse la dispoziție de către organizatori. Materialul din care s-au realizat podurile a fost spaghete Barilla nr. 7 lipite cu pistolul de lipit”, a spus Mojolic.

spaghete

Acesta a explicat că în ultima zi a competiției a avut loc jurizarea când s-a verificat corectitudiena îmbinărilor, după care s-a trecut la încercarea podurilor la tracțiune, iar fiecare pod a fost încercat pe o masă și a fost încărcat la mijloc cu o forță până la rupere.

”Podul nostru a ieșit, inițial, pe locul al 2-lea, cu o greutate de 56 de kg, dar din cauza unei lipituri cu 2 mm mai mare decât cea prevăzută în regulament, pe care studenții au uitat să o verifice din grabă, am primit o depunctare de 2 kg, și am terminat concursul pe locul 3.

Înainte de a pleca spre Slovenia, am realizat o machetă care s-a comportat mai bine decât cea prezentată în concurs.

Regulile concursului se trimit participanților doar cu o lună înainte, iar în această perioadă trebuie pregătit tot conceptul”, a precizat coordonatorul echipei UTCN.

Tradiție de 14 ani

Universitatea clujeană participă de 14 ani la concursuri de realizare a podurilor din paste făinoase (spaghete), iar de câteva ori echipele UTCN au câștigat Campionatul Mondial de la Budapesta și au înregistrat chiar recordul concursului de la Maribor în urmă cu 7 ani, de 113,4 kg.

”Rezultatul obținut în acest an înseamnă pentru UTCN o continuare a unei tradiții și faptul că am reușit să trecem peste o perioadă dificilă în care au fost sistate competiții internaționale din cauza pandemiei Covid.

Orice competiție studențească are aplicabilitate în ceea ce înseamnă dezvoltarea studenților.

A realiza un pod din paste este un lucru greu de imaginat pentru cineva, pare o joacă, dar este multă muncă în spate, calcule riguroase.

Dintr-un kilogram de paste să reușești să susții o greutate de zeci de kilograme nu cred că este la îndemâna oricui. Studenții noștri sunt pregătiți, muncesc mult și găsesc varianta optimă pentru realizarea podurilor”, a subliniat Cristian Mojolic.

Potrivit acestuia, studenții care au câștigat locul 3 în Slovenia sunt și de la Secția Căi Ferate, Drumuri și Poduri ceea ce va cântări greu în CV-ul lor când vor aplica pentru un job.

Dacă ai făcut pod din paste, poți face și din beton

”Pentru studenți este o oportunitate să arate că au reușit să pună în practică noțiunile teoretice învățate. Indiferent că este vorba de realizarea unui pod sau a unei structuri din lemn, ei sunt pregătiți să facă față provocărilor ulterioare.

Dacă ai reușit să faci un pod din paste, cu siguranță vei putea face și o structură din elemente obișnuite de construcție, beton sau metal.

Și și-au măsurat puterile cu alte universități europene, ceea ce înseamnă că noi, UTCN, suntem în top și sperăm să ne menținem acolo”, a conchis Cristian Mojolic.

Peste 5.000 de bucăți de paste

Ionela Ureche, studentă în anul IV la secția Căi Ferate, Drumuri și Poduri (CFDP), membră a echipei care a obținut locul 3, a precizat că podul care a obținut locul 3 a fost realizat din peste 5000 de bucăți de paste Barilla nr. 7 alese în așa fel încât să nu aibă pete albe pe ele sau fisuri.

”Toroanele care formează arcul podului au fost alcătuite din mai multe paste de diferite dimensiuni.

Podul nostru a avut o greutate de 1,5 kg, o deschidere de un metru și o înălțime de 40 de cm.

Pentru mine, participarea la concurs a fost o experiență foarte frumoasă, iar lucrul în echipă mă va ajuta și pe viitor. Îmi va fi de folos și faptul că am realizat și altfel de structuri, din paste, care nu sunt obișnuite.

Obținerea locului 3 înseamnă și un sprijin din partea UTCN prin admiterea la master”, a spus aceasta.

Ceva am făcut bine

 

Tamas Andras, anul IV la secția Construcții Civile și Industriale și Agricole (CCIA) a menționat la rândul său că înainte de începerea execuției podului, cei trei membri ai echipei au pregătit la facultate designul podului, au calculat câte bucăți de paste pot folosi, la ce secțiuni, au calculat deschiderea și înălțimea, cât rezistă fiecare element, după care au realizat un prototip al podului.

”Cele 18 ore pe care le-am avut la dispoziție în concurs a fost un timp restrâns, iar acest lucru a însemnat o colaborare perfectă între membrii echipei, astfel încât fiecare trebuia să știe ce face și să realizăm fiecare pas din prima, pentru că nu aveam timp de greșit. Aceasta a fost provocarea.

Locul 3 înseamnă pentru mine un succes, înseamnă și experiență acumulată, eu fiind implicat și în partea de design, de modelare și de execuție, dar și de coordonare a echipei în timpul concursului. Rezultatul final arată că am făcut ceva bine împreună cu echipa”, a arătat studentul.

N-a fost să fie

Gittinger Andras, student în IV CCIA, a fost membru al celeilalte echipe a UTCN care nu a reușit să finalizeze, în timp util, podul de spaghete la concursul din Slovenia. Cu toate acestea, pentru el participarea la o astfel de competiție internațională, chiar dacă nu a câștigat, a însemnat ”experiență de comunicare, de lucru în echipă, de împărțire a sarcinilor și de rezolvare a problemelor legate de timpul limitat”.

Membrii echipelor UTCN

Echipa 1

Popescu Dana Maria – an 4 CFDP

Tamas Andras – an 4 CCIA

Ureche Ionela -an 4 CFDP

Echipa 2

Gittinger Andras – an 4 CCIA

Szalai Kriszta – an 4 CCIA

Fekete Mátyás – an 4 CCIA- engleza

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Emil Boc își depune candidatura pentru Primăria Cluj-Napoca. Surpriza din lista candidaților pentru Consiliul Local

Publicat

De

Emil Boc, depunere candidatură Primăria Cluj-Napoca

Emil Boc își depune, luni, oficial, candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Cluj-Napoca la Biroul Electoral Municipal (BEM) pentru alegerile locale din 9 iunie. 

De asemenea, se depune și lista de candidați liberali pentru Consiliul Local Cluj-Napoca, deschisă de actualul viceprimar Dan Tarcea, care este și președintele PNL Cluj-Napoca.

Emil Boc și-a depus candidatura pentru Primăria Cluj-Napoca

Emil Boc și-a depus candidatura la Primăria Cluj-Napoca, avându-i alături pe colegii liberali.

„Mi-am depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca și, în egală măsură, am depus lista de consilieri locali…

La Cluj reușim împreună și vom reuși împreună. Împreună cu toți clujenii de bine, cu echipa PNL. Astazi Clujul este un oraș de referință în Uniunea Europeană și cu cea mai bună calitate a vieții din România.

Știm foarte bine că Partidul Național Liberal a fost și rămâne un partid al construcției”, a declarat Emil Boc, după depunerea candidaturii.

Emil Boc a mai precizat că obiectivul pe care îl are, alături de Alin Tișe, ca președinte al CJ Cluj, este o viață de calitate la Cluj-Napoca și Zona Metropolitană extinsă.

„Este un moment important pentru continuarea proiectelor începute la Cluj. Azi, dacă vrei să vorbești de o administrație performantă la Bruxelles, Clujul este dat ca exemplu”, a declarat președintele PNL, Daniel Buda.

Acesta a mai precizat că la Cluj sunt absobrite mai multe fonduri europene decâ au reușit să absoarbă Cipru și Malta la un loc.

„Nu întâmplător suntem în toate topurile legate de calitatea vieții în Uniunea Europeană”, a mai spus Daniel Buda.

Lista PNL pentru Consiliul Local Cluj-Napoca

1.Tarcea Dan Stefan

2.Gliga Florin

3.Florian Ovidiu

4.Pop Loredana

5.Moldovan Ionut -Daniel

6.Petrus Flavia

7.Visan Ovidiu Vasile

8.Constantea Radu

9.Ursu Cristian Corneliu

10.Chira Beniamin Marius

11.Vaida Ovidiu

12.Irimie Andrei

13.Rad Vasile

14.Corb Samir

15.Chiș Diana

16.Bratu Petrut

17.Cocan Valentina Varvara

18.Bradea Andrei

19.Varga Calina

20.Romică Toader

21.Podar Tudor

22.Stângaciu Anca

23.Marcu Valtăr

24.Tibre Vasile Ioan

25.Florea Zoita

26.Gheorghiu Felicia

27.Vîrva Gabriel

28.Steopan Florin

29.Huluban Adina

30.Răchită Alexandru

31.Suciu Dina

32.Pop Dan

33.Sipoș Marian Emanuel

Surpriza de pe listă, locul 9, eligibil, este dr. Cristian Ursu, medicul șef al UPU – SMURD la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Consiliul Local Cluj-Napoca are în componență 27 de membri. În urma alegerilor din 2020, PNL a avut 16 aleși locai.

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Alin Tișe, candidat oficial la șefia Consiliului Județean Cluj. Lista PNL pentru CJ

Publicat

De

Alin Tișe și-a depus candidatura la Consiliul Județean

Actualul președinte al Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, își depune, luni dimineață, dosarul de candidat pentru funcția de președinte al CJ Cluj din partea PNL la Biroul Electoral Județean (BEJ) pentru alegerile locale din 9 iunie. 

Alin Tișe deschide și lista liberalilor pentru Consiliul Județean Cluj.

Alin Tișe, candidat oficial la șefia Consiliului Județean Cluj. Lista PNL pentru CJ

Liderii PNL Cluj au ajuns la Palatul Prefecturii în jurul orei 10.10.

Alături de Alin Tișe au fost și Emil Boc și președintele PNL Cluj, Daniel Buda.

Au fost depuse și 4 dosare pentru consilieri județeni. Toate cadidaturile vor fi verificate înainte de înregistrare.

„Este un angajament pe care îl facem în fața clujenilor, acela de a dezvolta acest județ și a aduce un plus de bine în viața fiecărui clujean”, a declarat Alin Tișe.

Acesta a mai precizat că parteneriatul cu primarul Emil Boc arată că județul Cluj este pe un trend ascendent.

„Administrația PNL a arătat în ultimii ani că se poate să ai performanță și să aduci investiții… Propunem clujenilor continuarea acestui angajament, în aceeași echipă…îm care Clujul să intre într-o nouă etapă de dezvoltare.

Ne dorim ca în viitor, Clujul să concureze cu tot ce înseamnă orice oraș din europa”, a mai spus Alin Tișe.

Alin Tișe și-a depus candidatura la Consiliul Județean

Acesta a vorbit despre proiecte mari, resepectiv dezvoltarea Aeroportului, centuri de ocolire și poli de creștere în fiecare minicipiu din județ.

„Am depășit acel ABC de dezvoltare. Așa cum am promis clujenilor în urmă cu 8 ani, astăzi găsim în fiecare comună drum, apă și canalizare. Echipa PNL propune o nouă etapă de dezvoltare, astfel încât să eliminăm cât mai mult decalajul dintre mediul rural și urban”, a mai spus Alin Tișe.

„Am depus o listă pentru consiliul județean și, desigur, candidatura pentru președintele Consiliului Județean. Venim în fața dumneavoastră cu o echipă de oameni performanți, care s-au validat de-a lungul timpului, facem administrație publică pentru Cluj de multă vreme…

Aici, la Cluj, am demonstrat că putem să facem o administrație performantă”, a spus și Daniel Buda, care a mai precizat că și în următorii 4 ani PNL va ști să facă administrație publică pentru binele cetățeanului.

Lista candidaților PNL pentru CJ Cluj

1. Tișe Alin
2. Haiduc Cristian
3. Stamatian Florin
4. Marc Marinela
5. Rațiu Radu
6. Forna Maria
7. Stănilă Ovidiu Sebastian
8. Morar Ignat
9. Sămărtean Iuliu
10. Moldovan George
11. Ciuta Cristian
12. Bashar Molhelm
13. Sima Georgiana
14. Țiriac Paul
15. Cojocaru Igor
16. Lupan Ștefan
17. Goia Radu Andrei
18. Sârcă Viorel
19. Roșianu Aurel
20. Dehenes Adela Corina
21. Cordiș Vlad Lucian
22. Fărăgău Paul Alexandru
23. Maxim Andrei
24. Ghior Ovidiu
25. Moldovan Cătălin
26. Pop Ligia Vasilica
27. Vârva Gabriel
28. Steopan Florin
29. Moldovan Gabriela
30. Ureche Solovăstru
31. Sfechiș Lidia
32. Moga Sebastian
33. Varga Petru
34. Șeica Răzvan George Horațiu
35. Artiudean Răzvan
36. Ciucaș Raul
37. Galben Lucreția Ioana
38. Bob Andrei
39. Bălașa Dana
40. Șurubaru Bogdan
41. Focșa Victor
42. Abrudan Rareș
43. Andras Sebastian
44. Câmpean Horațiu
45. Baciu Oleg

Consiliul Județean Cluj are, în total, 36 de consilieri. La alegerile din 2020, PNL a trimis în deliberativul județean un număr de 18 aleși.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Ce grad de DIFICULTATE ar trebui să aibe examenele de CAPACITATE și BACALAUREAT. Ce spune ministrul Deca

Publicat

examen

Ce grad de dificultate ar trebui să aibă exemenele de capacitate și bacalaureat? „Acestea nu sunt olimpiade. Cred că este greșit să ne referim la subiecte din punct de vedere al ușurinței sau al greutății”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca. 

Aceasta a menționat că subiectele trebuie calibrate „din punct de vedere al programei de evaluare” și „din punct de vedere al perioadei parcurse de elevi”, potrivit Edupedu.ro.

Cât de grele ar trebui să fie examenele

„Cred că este greșit să ne referim la subiecte din punct de vedere al ușurinței sau al greutății. Examenele naționale nu sunt olimpiade.

Examenele naționale constată atingerea unor competențe înscrise în profilul absolventului.

Ele trebuie calibrate, trebuie calibrate din punct de vedere al programei de evaluare, din punct de vedere al, știu eu, perioadei parcurse de elevi. Ne trebuie subiecte calibrate pentru nivel mediu.

Acesta este nivelul vizat pentru atingerea competenței, dar care să ne poată permite și o departajare la vârf.

Și mă refer aici mai ales la Evaluarea Națională, care știm că este utilizată pentru repartizarea la liceu” a mai spus Deca.

ligia deca

Ce măsuri sunt luate în calcul

Ea a adăugat că scopul testului este tocmai să surprindă nivelul de competență, scrie Alba24.ro.

”Ne dorim să avem subiecte care să surprindă ceea ce elevii au acumulat. În niciun caz nu trebuie interpretată acea propoziție ca o indicație că subiectele vor fi mai grele sau mai ușoare.

În esență, Centrul Național de Evaluare proiectează subiecte în acord cu programa de evaluare și cu standardele pe care trebuie să le avem la absolvirea gimnaziului sau a liceului.

Orice altă speculație este de prisos. Indiferent de context, sistemul educațional trebuie să constate atingerea profilului absolventului.

Restul sunt, din punctul meu de vedere, discuții, știu eu, omenești, care se fac atunci când e vorba de un examen important pentru elevi, pentru familie, pentru școală”, a mai afirmat Ligia Deca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax