ACTUALITATE
Floreșteni atacați frecvent de câini într-o zonă populară. Azi și-au arătat colții din nou
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
“Vă bateți joc de studenți și, implicit, de viitorul acestei țări”. UNSR, despre conecințele Ordonanței trenuleț
Studenții reacționează, după ce Ordonanța trenuleț, adoptată la final de an de către Guvernul Ciolacu 2, le îngrădește posibilitatea de a călători.
Practic, studenții din marile centre universitare, inclusiv Cluj, vor avea reducere la transport doare pe rutele care îi duc la sau dinspre universătăți și localitățile de domiciliu.
“Vă bateți joc de studenți și, implicit, de viitorul acestei țări”. UNSR, despre conecințele Ordonanței trenuleț
După cardele didactice din învățămțntul preuniversitar și studenții au reacționat la adoptarea, de către Guvernul condus de Marcel Ciolacu, a Ordonanței austerității. https://cluj24.ro/ordonanta-trenulet-ii-scoate-pe-profesorii-clujeni-in-strada-se-anunta-proteste-la-inceput-de-an-233060.html
Aceștia spun că abandonul universitar și “fuga din țară” vor fi consecințe ale acesteia și, într-o scrisoare deschisă amenință cu proteste de amploare: Studenții știu să se ridice!”
“După îndelungi ‘reforme’ și ‘ajustări’ ne vedem obligați să vă transmitem un mesaj cât se poate de direct: vă bateți joc de studenți și, implicit, de viitorul acestei țări! Oricât de mult v-ați ascunde după scuze și ‘dificultăți bugetare’, realitatea arată că interesul vostru pentru tineri e minim”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă guvernului de resprezentanții Uniunii Naționale a Studenților din România (UNSR).
“Zero” reduceri la transportul public, cu o singură excepție
Reprezentanții studenților au atins, în scrisoarea transmisă decidenților, mai multe puncte care îi nemulțumesc și care, spun ei, vor avea consecințe grave.
Primul punct, care apare, de altfel, în ordonanța amintită, este reducerile de care beneficiau studenții până la finalul anului trecut la transportul cu autobuzul, metroul și trenul.
Din acest an, aceștia vor beneficia de o reducere de 90% doar spre facultate și înapoi, “zero pentru orice alt traseu”.
“Sigur, pentru drumul de acasă până la universitate și invers există acea reducere de 90%. Dar dacă un student are ‘îndrăzneala’ să circule în alt scop – fie că e o deplasare pentru studiu, un interviu de angajare sau chiar un eveniment științific –, descoperă brusc că nu mai beneficiază de nicio reducere.
E ca și cum singurul drum ‘justificat’ pentru un tânăr ar fi strict către cursuri. În rest, nevoia de mobilitate a studenților se lovește de un zid: niciun discount, nici cea mai mică urmă de interes pentru activitățile lor din afara orarului universitar”, se arată în scrisoarea deschisă.
Mai mult, le-a fost anulată și achiziția online a biletelor de tren.
“În anul 2025 (sau ce an mai este, după calendarul vostru), a obliga studenții să stea la cozi interminabile, să depună documente și să suporte un proces birocratic absurd e un semn clar al lipsei voastre de viziune. Ori nu vă pasă, ori sunteți complet rupți de realitate. Nu știm ce e mai grav”, arată reprezentanții UNSR, care reprezintă 50 de asociații ale studenților din 12 universități.
“Rețeta abandonului universitar”
Aceștia au atiuns și subiectul burselor pentru studenți, dar și cât primesc pentru mâncare și cazare
“Bursele au rămas la un nivel derizoriu, fără să țină pasul cu scumpirile. Studenții abia reușesc să-și plătească chiria, utilitățile, mâncarea și toate celelalte. Astfel, vă prezentăm situația așa cum este ea:
Costuri reale pentru masă și cazare: rețeta abandonului universitar
Conform unei analize efectuate de federația noastră, un student cheltuie, în medie, 900 de lei pe lună doar pe mâncare, dacă ne raportăm la prețurile din cantine (circa 15 lei/masă, de trei ori pe zi, pe parcursul a 20 de zile universitare). La această sumă se adaugă 250 de lei pentru o cameră de cămin (media la nivel național). Deci, numai pentru hrană și cazare vorbim deja de 1.150 de lei lunar.
În schimb, bursa socială se ridică la doar 925 de lei, adică mai puțin decât cheltuielile de bază. Așteptați să ne descurcăm cumva și să rămânem ‘recunoscători’ pentru o sumă ce nu acoperă nici măcar strictul necesar?”, arată reprezentanții studenților.
Aceștia precizează că nevoile studenților nu se opresc la mâncare și cazare, fiind vorba și de transport, materiale de studiu și alte cheltuieli elementare.
“În aceste condiții, nu e de mirare că mulți tineri renunță la facultate sau pleacă definitiv din țară”, se arată în scrisoarea deschisă.
„Fuga din țară: singura soluție pe care, de fapt, o încurajați”
“Prin măsurile voastre, transmiteți un mesaj tinerilor: ‘Vreți să trăiți decent? Luați-vă un bilet de avion și plecați!’ Vorbim, așadar, de un ‘exod al creierelor’ pe care voi, prin deciziile voastre, îl alimentați. România pierde forță de muncă valoroasă, idei și inovație – elemente esențiale pentru viitorul unei țări care, culmea, are pretenții de creștere economică”, se mai arată în scrisoaarea deschisă.
Studenții amenință cu proteste
Astfe, UNSR cere transparență, echitate și respect și le transmit guvernanților că studentul de azi va fi contribuabilul dar și alegătorul de mâine.
“Dacă tot afirmați că noi suntem viitorul, atunci începeți să ne tratați ca atare și alocați resurse reale pentru susținerea noastră.
Altfel, când tot mai mulți tineri și familiile lor vor lua calea aeroportului, să nu vă mirați că rămâneți să vă votați și să vă lăudați între voi. România va pierde, și voi veți fi direct responsabili.
Și să rețineți un lucru: studenții știu să se ridice! Când ridicăm vocea – și o vom ridica! – nu va fi doar un protest ocazional. Va fi un semn clar că ne-am săturat. Nu azi, nu mâine… dar momentul în care toți vom spune ‘Stop!’ la ignoranță și nedreptate se apropie cu pași repezi!”, au atras atenția reprezentanții studenților.
Foto: Deschiderea anului universitar/ UBB Cluj
Universitatea Cluj, liderul Superligii de fotbal, se află în cantonament în Antalya. Mijlocașul Dan Nistor tocmai ce a semnat prelungirea contractului cu clubul până în 2026 și se declară mai mult decât mulțumit de relațiile pe care le are cu conducerea, echipa și suporterii de la Cluj.
„E un pic mai bine față de celelalte cantonamente, deoarece e un cantonament mai scurt și nu poți să încarci foarte mult. Mai mult cu mingea, joculețe și cred eu că e foarte benefic. Nu îmi amintesc al câtelea cantonament este, sunt foarte multe, dar mă bucur că sunt sănătos și pot să-l duc la bun sfârșit”, a spus Nistor.
Nistor („U” Cluj): Mulți râd, dar noi avem DRUMUL nostru și știm ce avem de făcut
„Am semnat contractul. Nu chiar ca la 20 de ani, dar mă simt bine. Am mai prelungit un an, să vedem ce se va întâmpla pe viitor. Condițiile de aici, echipa, suporterii, toate m-au convins. Mi-am făcut foarte mulți prieteni și cred eu că asta a contat foarte mult.
Nouă nimeni nu ne dă nicio șansă, am văzut foarte multe declarații. Chiar dacă suntem acum pe primul loc, la egalitate cu FCSB, mulți râd de noi. Fiecare să facă ce vrea, să spună ce vrea, noi avem drumul nostru și știm ce avem de făcut. Ținând cont că eu și Alex (Chipciu-n.n.) avem o vârstă foarte înaintată, mai e Bogdan Mitrea, ne cred bătrâni. Probabil cred că nu mai putem sa alergăm, dar vom vedea ce se va întâmpla când începe campionatul, echipele care vor intra în play-off și atunci se va da lupta finală.
Vedem la finalul acestui sezon cine se va bucura, cine va plânge, cine va fi supărat și așa mai departe. Sincer, nici nu mă gândesc acum la titlu. Mă gândesc la meciul cu Buzău și cum să intrăm în play-off. Sincer, nu mă gândesc, e prea lung drumul până acolo, e lung de tot. În primul rând, mi-ar plăcea să intru în play-off și după cred că va fi lupta în șase echipe, nu doar în două”, a mai spus Nistor.
„U” Cluj debutează în Superliga 2025 cu o partidă pe teren propriu împotriva Gloriei Buzău. Meciul din runda cu numărul 22 este programat sâmbătă, 18 ianuarie, de la ora 14:30.
CULTURA
FOTO. Zeul Posedion și zeița Demetra, într-o expoziție unică de statui realizate în anii 1700, în Lapidariumul UBB Cluj-Napoca
Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca deține o colecție unică de piese decorative și sculpturi realizate în secolul al XVIII-lea, care sunt expuse în această perioadă în Lapidarium UBB (str. Em. de Martonne nr. 1).
Cele 24 de statui și fragmente decorative ale colecției au fost realizate între anii 1751–1753 de unul dintre cei mai însemnați reprezentanți ai barocului transilvan, sculptorul Johann Nachtigall, galeria de statui fiind executată la comanda contelui Dénes Bánffy, fiul guvernatorului György Bánffy, pentru a decora curtea de onoare a Castelului Bánffy de la Bonțida.
Majoritatea sculpturilor înfățișează personaje mitologice și ființe cu puteri extraordinare a căror sursă de inspirație a fost lucrarea „Metamorfoze” a poetului roman Ovidiu.
Poseidon și Demetra
Astfel, spațiul lapidariului UBB găzduiește figurile unor zei precum Poseidon, stăpânul mărilor și al cutremurului în mitologia greacă, Demetra, zeița agriculturii sau Kybele, zeiță-mamă de origine anatoliană.
Pe lângă aceste figuri fantastice, colecția cuprinde câteva piese ornamentale, cu precădere urne decorate cu volute și motive vegetale.
Prin găzduirea și expunerea acestor piese de patrimoniu, Universitatea Babeș-Bolyai își dorește să creeze un mediu propice pentru conservarea și promovarea moștenirii culturale locale și naționale.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare meteo Cod galben de intensificări de vânt valabilă până joi seara în Munţii Apuseni şi în nordul şi centrul Carpaţilor Orientali.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 7 ianuarie, ora 20:00 – 9 ianuarie, ora 20:00, la altitudini în general de peste 1.700 de metri, în Munţii Apuseni, dar şi în nordul şi în centrul Carpaţilor Orientali, vor fi perioade cu rafale de 90 – 120 km/h.
Cod GALBEN de vânt în zona montană din Cluj și din alte 10 judeţe, până joi seara
Judeţele avertizate sunt: Hunedoara (jumătatea de nord), Alba (jumătatea de vest), Cluj (sud-vest), Bihor (sud şi est), Arad (sud), Maramureş (vest, sud şi est), Bistriţa-Năsăud (jumătatea de est), Mureş (nord-est), Suceava (jumătatea de vest), Neamţ (jumătatea de vest), Harghita.
De asemenea, ANM a emis, marţi dimineaţa, o informare meteo de intensificări ale vântului şi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ, ce vizează zonele montane, dar şi zona joasă din Banat şi Crişana.
Potrivit meteorologilor, în perioada 7 ianuarie, ora 10:00 – 10 ianuarie, ora 10:00, local şi temporar, vântul va avea intensificări la munte, cu viteze la rafală de 50 – 80 km/h, precum şi în zona joasă din Banat şi Crişana, unde rafalele vor fi în general de 40 – 50 km/h.
În noaptea de marţi spre miercuri (7/8 ianuarie) în Munţii Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali vor fi precipitaţii moderate cantitativ (10 – 15 l/mp), predominant sub formă de ploaie, ce vor favoriza topirea stratului de zăpadă.