Connect with us

CULTURA

Film inspirat de evenimente reale din Transilvania, realizat în Ungaria. În film joacă și actorul clujean Dimény Áron

Publicat


film

Evenimente reale care au avut loc în Transilvania au inspirat un nou film al regizoarei Katalin Moldovai din Ungaria. În rolurile principale ale peliculei „Elfogy a levegő” (În lipsă de aer) vor putea fi văzuţi actori ca Ágnes Krasznahorkai, Tünde Skovrán, Áron Dimény, Sándor Soma, Zsolt Bölönyi şi Ágnes Lőrincz, scrie Hirado.hu.

În 2017, o profesoară de literatură din Turda a fost sancţionată din cauza faptului că le-a recomandat elevilor săi filmul “Teljes napfogyatkozás” (“Eclipsă totală”). Această poveste se află la baza primului lungmetraj al regizoarei Katalin Moldovai, realizat cu sprijinul Programului “Incubator” al Institutului Naţional de Film din Ungaria, scrie în comunicatul transmis de institut, către agenţia ungară de presă MTI.

Protagonista poveştii este Ana (interpretată de Ágnes Krasznahorkai), care predă literatură într-un liceu. Un părinte o denunţă pe aceasta din cauza recomandării de film pe care aceasta o face în clasă şi care prezintă viaţa lui Arthur Rimbaud. Denunţul aparent inofensiv conduce, în cele din urmă, la sancţionarea profesoarei şi la multă ruşine. În final, în caz apare o întorsătură dramatică – nu doar în cariera Anei, ci şi în relaţia dintre părinte şi elev.

dimenyi aron

Dimeny Aron

Filmul care se bazează pe povestea originală este construit în jurul marilor subiecte legate de calitatea de profesor, pelicula tratând şi subiecte ca puterea şi a opresiunea. O mare parte dintre filmările peliculei au avut loc în urmă cu doi ani, la Gheorgheni, la Liceul “Salamon Ernő”. Filmările au durat 32 de zile şi au avut loc în cursul verii; regizorul şi directorul de imagine András Tábori au fost în căutarea unei locaţii dintr-un oraş mic, unde să existe o clădire şcolară impunătoare, dar încă nerenovată.

În prezent se lucrează la post-producţie, data premierei nefiind cunoscută încă. Filmul este regizat de Katalin Moldovai, în baza unui scenariu propriu realizat împreună cu Zita Palócz. Producătorul peliculei sunt Attila Béla Kovács, András Muhi şi Katalin Moldovai. Directorul de imagine este András Tábori, iar editorul de imagine, Orsolya Soltész. Filmul este produs de “Magma Cinema”, cu sprijinul Institutului Naţional de Film din Ungaria.

Foto: Facebook



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Influenceri și sute de clujeni, la concertul stradal Mano & Gregor: Street Music and Tea, un succes neașteptat!

Publicat

Mano

Prima ediție a evenimentului „Street Music and Tea”, organizat de trupa Mano & Gregor, a adus un suflu nou în peisajul cultural clujean. Concertul stradal, desfășurat pe una dintre noile zone pietonale ale orașului, a reușit să adune aproximativ 500 de participanți dornici să se bucure de muzică indie folk și ceai cald într-o atmosferă relaxantă.

Mano & Gregor, prima trupă indie folk din România, a dorit să ofere clujenilor o experiență inedită, transformând strada pietonală într-un spațiu de interacțiune și comuniune prin muzică. Evenimentul a demonstrat că locuitorii Clujului sunt pregătiți să îmbrățișeze conceptul de „stradă ca a doua casă”, animând zonele pietonale și participând activ la evenimente culturale inedite.

Boc, în mijlocul publicului

Prezența primarului Emil Boc în mijlocul publicului a reprezentat o onoare pentru organizatori și o confirmare a faptului că inițiativele culturale care promovează spațiul public sunt apreciate și susținute la nivel local.

„Street Music and Tea” a fost, de asemenea, un prilej de întâlnire pentru comunitatea online, evenimentul fiind vizitat de influenceri cunoscuți precum Egon Kilin (I love You Cluj), 2Distrusi, Siltrips, Victor Moldovan (VIKipedia.ro), Iuliana Gabriela Aanitei și Ralu Rh.

Trupa Mano & Gregor își exprimă recunoștința față de toți cei care au contribuit la succesul evenimentului și promite o nouă ediție a „Street Music and Tea” în anul 2025.

Mai multe informații legate de eveniment și de viitoarele concerte ale trupei veți găsi pe paginile social media ale trupei Mano & Gregor.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ioan Oleleu (PSD Cluj): „Ciobănia” – Tradiții Locale, Autenticitate și Viitor pentru Producătorii Români (PE)

Publicat

oleleu

În inima României, pe 10 noiembrie, la Cluj-Napoca, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente dedicate tradițiilor gastronomice românești și promovării produselor locale: „Ciobănia – Tradiții în farfurie”. Acest eveniment, organizat cu pasiune și implicare de Asociația Cooperativa Agricolă Transilvania, a reunit peste 800 de participanți, iubitori ai culturii românești și ai produselor autentice, într-o atmosferă caldă și tradițională.

Sărbătoarea Tradițiilor și Bucuriei Locale

Sub îndrumarea atentă a domnului Ionuț Ioan Vasile, vicepreședintele Asociației Cooperativa Agricolă Transilvania, și a domnului Cioranu Nicolae, Președintele Federației Crescătorilor de Ovine, „Ciobănia” a devenit un simbol al efortului comun pentru a aduce în prim-plan bogăția gusturilor autentice românești. Evenimentul a reunit micii producători locali, care și-au adus cele mai bune produse pe masa românilor, într-o dovadă de apreciere a tradițiilor și a calității autentice.

Invitatul Special – Dr. Ioan Oleleu

Evenimentul s-a bucurat de prezența unui invitat de seamă, dr. Ioan Oleleu, Vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Dr. Oleleu, cunoscut pentru implicarea sa de lungă durată în susținerea producătorilor locali, a evidențiat în cadrul discursului său importanța produselor locale pentru economia românească și a explicat cum schimbările legislative, la care a contribuit personal, permit acum micilor producători să își comercializeze produsele fără constrângerile juridice de altădată. Această reformă a facilitat accesul consumatorilor la produse proaspete, autentice și de încredere .

”Este nevoie să ne promovăm producătorii  mult mai puternic și mai organizat, să îi susținem financiar, aceasta este propunerea în jurul căreia a fost gândită întâlnirea de azi și o promisiune personală de viitor!” a declarat acesta.

Susținători ai Tradiției și ai Comunității Rurale

Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat personalități marcante și lideri ai comunității, inclusiv:

Robu George, venind direct din inima satului românesc, un adevărat ambasador al tradiției.

Magdalena Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni, cunoscută pentru eforturile sale de susținere a micilor producători și a economiei locale.

Bodea Ioan, un alt apărător al valorilor rurale, care a vorbit despre importanța păstrării obiceiurilor și sprijinirea tinerilor producători.

De asemenea, la eveniment au participat reprezentanți ai scenei politice locale, care au vorbit despre rolul crucial al agriculturii tradiționale în dezvoltarea regiunii:

Alexandru Cordoș, secretar executiv al PSD Cluj și candidat la Senat, a subliniat angajamentul său față de sprijinirea comunităților rurale și dezvoltarea unei legislații prietenoase cu micii producători.

Remus Lăpușan, prim-vicepreședinte PSD Cluj și candidat la Camera Deputaților, a vorbit despre proiectele sale de sprijinire a economiei locale și despre importanța susținerii fermierilor și producătorilor autohtoni.

Importanța Produselor Locale pentru Viitor

„Ciobănia – Tradiții în farfurie” a adus în prim-plan nu doar gusturile și aromele care definesc România rurală, dar și importanța sustenabilității în producția de alimente. În contextul actual, când tot mai mulți români își doresc să consume produse locale, de calitate și cu impact minim asupra mediului, astfel de inițiative sunt mai mult decât binevenite – sunt esențiale.

Evenimentul a demonstrat că tradiția poate merge mână în mână cu modernitatea, iar respectul față de valorile locale este cel mai important ingredient în rețeta succesului pentru orice comunitate. „Ciobănia” a fost, astfel, o experiență completă, un prilej de celebrare și în același timp de reflecție asupra viitorului agriculturii și creșterii de animale românești.

CMF: 11240017

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Doi tineri, prinși la Cluj cu 17 kilograme de droguri 2MMC. Ca să scape, unul a ascuns în chiloți cheile de la mașină

Publicat

De

Dealeri droguri prinși la Cluj

Doi tineri de 28 și 35 de ani au fost prinși de polițiștii antidrog din Cluj în timp ce încercau să vândă droguri. Este vorba de substața psihoactivă 2MMC, 2-Methylmethcathinonă, cunoscută și ca ortomefedronă.

Cei doi, dintre care unul este recidivist, au fost arestați pentru 30 de zile.

Doi tineri, prinși la Cluj cu 17 kilograme de droguri 2MMC. Ca să scape, unul a ascuns în chiloți cheile de la mașină

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a două persoane, de 28 și 35 de ani, cercetate pentru efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive.

Astfel, în seara de 9 noiembrie, persoanele cercetate au fost prinse în flagrant delict, în municipiul Cluj-Napoca, în timp ce ar fi deținut 17 kilograme de substanță psihoactivă 2MMC, destinate comercializării, porționate și ambalate în 17 pungi.

Pentru a evita să fie descoperite, aceștia au ascuns substanța în portbagajul unui autoturism, iar tânărul de 28 de ani avea cheia autovehiculului în lenjeria intimă.

Au ajuns 30 de zile după gratii

În urma a 3 percheziții efectuate la data de 9 noiembrie 2024, au fost descoperite și ridicate de la locuințele persoanelor cercetate, diferite cantități de substanță psihoactivă, obiecte purtând urme de substanță, precum și alte mijloace de probă.

La data de 10 noiembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea celor două persoane, cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive.

Ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a persoanelor, pentru 30 de zile.

Tânărul de 28 de ani era sub control judiciar

În luna iulie 2023, DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj a dispus trimiterea în judecată a persoanei de 28 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc și efectuarea de operaţiuni, fără autorizaţie prealabilă, cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

La data săvârșirii faptelor care fac obiectul prezentului dosar, aceasta se afla sub măsura controlului judiciar, dispusă de Tribunalul Cluj în cauza aflată pe rolul acestei instanțe.

Citește mai departe

EVENIMENT

Adrian Papahagi: Soluția pentru România este Ciucă și PNL (PE)

Publicat

Adrian Papahagi, renumit intelectual și profesor, și-a exprimat în mod deschis susținerea pentru candidatura lui Nicolae Ciucă și Partidul Național Liberal (PNL) în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale.

Într-o postare recentă, Papahagi avertizează asupra riscurilor unei posibile alianțe de guvernare PSD-AUR, pe care o consideră o amenințare serioasă la adresa valorilor democratice și a parcursului european al României.

Adrian Papahagi: Soluția pentru România este Ciucă și PNL

Papahagi atrage atenția că alegerile prezidențiale ar putea avea o miză critică pentru viitorul României, iar prioritatea cetățenilor ar trebui să fie prevenirea unui tur doi între liderii PSD și AUR, Marcel Ciolacu și George Simion.

În acest context, singura opțiune pragmatică și eficientă rămâne, în opinia sa, PNL și Nicolae Ciucă.

Papahagi descrie PNL ca având o structură solidă în teritoriu și o experiență reală de guvernare, fiind astfel capabil să constituie o forță de opoziție stabilă în fața PSD.

Prin mesajul său, Adrian Papahagi subliniază importanța de a alege lideri care pot garanta stabilitatea și continuitatea valorilor europene și democratice. El afirmă că va susține în mod activ candidatura lui Ciucă, considerând că alegerea unui lider precum Ciucă este singura opțiune viabilă pentru a împiedica o majoritate PSD-AUR și pentru a asigura un viitor pro-occidental pentru România.

Papahagi subliniază și calitățile de lider ale lui Ciucă, apreciat pe plan internațional, și sugerează că un eventual tandem Ciucă-Bolojan ar putea fi combinația ideală pentru viitorul politic al României.

CMF 31240003

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax