ACTUALITATE
Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor și-a desemnat autorii premiați pe 2019

Juriul Premiilor Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, format din Ștefan Borbély (preşedinte), Diana Adamek, Răzvan Voncu, Andrei Moldovan și Victor Cubleșan, a anunțat autorii premiați pe 2019.
Secțiunea de DEBUT
Conform clujcultural.ro, printre cele mai interesante volume se numără interviuri cu Alexandru Vlad (Daniel Moșoiu, Acordul fin. Convorbiri cu Al. Vlad), un reportaj de călătorie chilian (Doina și Ilie Rad, O călătorie la capătul lumii), un provocator şi polemic studiu de caz semnat de Laszlo Alexandru (Cum se inventează un huligan. M. Sebastian ziarist la Cuvântul) sau o concentrare de studii, eseuri și cronici literare, Geometrizările Constantinei Raveca Buleu.
Secțiunea critică
Printre cele mai interesante lecturi se numără Mircea Popa (Lucian Blaga prin cenușa veacului) sau Mircea Tomuș (Romanele eternului feminin), de la Constantin Cubleșan (cu două volume depuse, Poeții Stelei, respectiv Poezia de zi și noapte), la Aurel Rău (Cântece de Stea).
De asemenea, s-au remarcat volumele Periscopul lui Vasile Igna, cu Elefanții pe linia de tramvai (Ovidiu Pecican), cu volumul carceral Câte o carte poștală pe lună, publicat de Andrei Gazsi, cu Pereții lui Alice Valeria Micu sau cu Pasaj-ul lui Andrei Zanca.
Secţiunea de proză
A fost marcată de volumul Uscătoria de partid al incisivului Radu Ţuculescu, de Cornel Udrea (Chiar el a spus cu mâna lui), care a dovedit o constanță de invidiat într-un gen în care este deja bine cunoscut, de un prolific și fermecător Constantin Cubleșan (Femei, femei, femei), dar și de un inedit volum de Mihai Măniuțiu (Filip și întunericul). Nu mai puțin incitante au fost prozele semnate de Andrea Hedeș (Povești de pe malul celălalt) sau cele ale lui Al. Jurcan (După ce mă ucizi, stinge lumina).
Sergiu Pavel Dan (Cinci revoluții) a propus un eseu istoric cu idei de mare actualitate, însă, la secţiunea ESEU, s-au distins cele două volume foarte serioase și aplicate semnate de Ștefan Bolea (Existențialismul, azi, respectiv Jung și filosofia umbrei).
Secțiunea traduceri
Vedeta secțiunii a fost transpunerea Trilogiei transilvane a Contelui Bánffy Miklós, realizată de Marius Tabacu (3 volume), care a aşteptat peste 60 de ani pentru a fi oferită cititorilor români, se arată pe site-ul clujcultural.ro.
În final, juriul a acordat următoarele premii:
– Cartea anului (Premiul Lucian Blaga): Vasile Igna, Periscop, Editura Cartea Românească (poezie)
– Cartea anului (Premiul Mircea Zaciu): Constantin Cubleșan, Poeții Stelei 70, Editura Școala Ardeleană (critică literară)
– Cartea anului (Premiul Bretter György): Cseke Péter, Az emlékezet feltámasztása (Resuscitarea memoriei) , Editura Magyar Napló, Budapesta (eseu)
Două premii pentru debut:
– Premiul Ioana Em. Petrescu: Sandra Cibicenco, Salata de cuvinte, Editura Charmides
– Premiul Marian Papahagi: Constantin Tonu, Deșertul în literatură, Editura Limes
Foto: clujcultural.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Conducerea UTCN, după incendiul din căminul Mărăști: Studenții din camera unde s-a produs incidentul au fost mutați temporar

Conducerea UTCN a dat, duminică, asigurări că toți studenții cazați în căminele universității sunt în siguranță și au precizat că regulamemtul interzice utilizarea echipamentelor electrice care pot genera incendii.
Asta după ce sâmbătă, 15 martie, un incendiu a izbucnit într-o cameră de la etajul 6 al căminului UTCN din cartierul Mărăști.
Conducerea UTCN, după incendiul din căminul Mărăști: Studenții sunt în siguranță
Potrivit reprezentanților universității din Cluj-Napoca, datorită sistemului de alarmă și senzorilor de fum care au funcționat corespunzător, studenții aflați în cămin au fost evacuați în siguranță, înainte de sosirea pompierilor. În momentul în care a izbucnit incendiul, în cămin se aflau aproape 200 de persoane.
“Nicio persoană nu a fost rănită, iar pagubele materiale sunt minore. Pentru a le asigura confortul, studenții cazați în camera în care s-a produs incendiul au fost mutați temporar în alte spații”, au transmis reprezentanții UTCN, care i-au asigurat pe aceștia și că se depun toate eforturile ca, în cel mai scurt timp, să se poată întoarce în camera lor.
Studenții trebuie să respecte cu strictețe regulamentul
Din primele cercetări efectuate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, cauza producerii incendiului a fost un prelungitor electric defect, care aparținea studenților. Reprezentanții universității au anunțat că vor colabora în continuare cu autoritățile, iar verificările continuă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii incidentului.
“Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca subliniază că siguranța studenților din căminele universitare este o prioritate. În acest sens, au fost luate toate măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență. Mai mult, chiar în căminul unde s-a produs incendiul, a fost organizat un exercițiu de alarmare și evacuare în caz de incendiu, în colaborare cu ISU Cluj, în cursul acestui an universitar”, au transmis reprezentanții UTCN.
Aceștia fac, de asemenea, un apel către toți studenții să respecte cu strictețe regulamentul de organizare și funcționare a căminelor studențești din UTCN. “Conform articolului 65, alineatul 6, este strict interzisă utilizarea echipamentelor electrice care pot genera incendii”, au arătat aceștia.
Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 din Cluj-Napoca au intervint sâmbătă pentru a lichida un incendiul izbucnit într-o cameră a căminului studențesc.
EVENIMENT
Poliția a identificat șoferul AGRESIV care a spart parbrizul unei mașini la mall-ul din Florești. E cercetat pentru distrugere

Polițiștii clujeni s-au sesizat din oficiu în urma scandalului care a avut loc în parcarea mall-ului din Florești între doi șoferi.
Bărbatul care a fost deosebit de agresiv, și care a lovit o mașină până i-a crăpat parbrizul, este cercetat pentru distrugere și tulburarea liniștii publice.
Șofer agresiv, identificat de polițiștii clujeni
“În urma activităților desfășurate de către polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești, bărbatul a fost identificat stabilindu-se că este vorba de un bărbat de 42 de ani din municipiu Cluj-Napoca”, au transmis polițiștii clujeni care au arătat că au demarat cercetări după ce imaginile au apărut în spațiul public.
Astfel, polițiștii s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și distrugere.
“În continuare se desfășoară cercetări pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care a avut loc evenimentul și pentru luarea măsurilor legale ce se impun”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Accident la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece. Trei tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani, duși la spital

Un accident de circulație, soldat cu trei victime, a avut loc duminică, la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece.
Două mașini s-au ciocnit.
Accident la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece
Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la un accidentul în careau fost implicate două autoturisme. Au fost transportați la spital trei tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani. Toți au fost în permanență conștienți și cooperanți, potrivit reprezentanților ISU Cluj.
La misiune au luat parte echipajele de la Garda Gilău cu o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD. Pe parcurs, forțele au fost suplimentate cu încă o ambulanță SMURD de la Punctul de Lucru Florești.
Foto: ISU Cluj
EVENIMENT
VIDEO. Zeci de clujeni au învățat manevre de resuscitare de la medicii și paramedicii SMURD. Printre ei mulți copii

Zeci de clujeni au fost interesați să învețe să salveze o viață chiar de la cei care fac asta aproape în fiecare zi.
Maratonul Resuscitării de la Cluj a atras și foarte mulți copii, curioși să facă manevrele direct pe manechine.
Zeci de clujeni au învățat manevre de resuscitare de la medicii și paramedicii SMURD
O nouă ediție de succes a Maratonului Resuscitării a avut loc, sâmbătă, la Cluj. Răbdarea cu care medici și paramedici clujeni au explicat manevrele de resuscitare pe înțelesul tuturor i-a atras pe clujenii sau turiștii.
Acțiunea a avut loc în zona de foodcourt a centrului comercial din comuna Florești, între orele 10:00-20:00.
Au fost și mulți părinți cu copii, iar aceștia din urmă au învățat, pe manechine, ce trebuie să facă ca să poată să salveze o viață.
Medicii și paramedicii SMURD Cluj oferă deja, de mult, lecții gratuite de prim ajutor. Tehnicile de resuscitare exersate pe manechine speciale sunt valoroase, mai ales că, arată medicii clujeni, 4 din 5 stopuri cardio-respiratorii au loc acasă.
Nu mai puțin de 50 de medici, paramedici, voluntari SMURD și pompieri, au oferi lecții de prim ajutor, inclusiv în limbile maghiară, engleză și germană.