ACTUALITATE
Fetiță de10 ani, ÎNSĂRCINATĂ în luna a cincea. Mama fetei: S-a jucat cu un băiat
Situație tulburătoare într-un sat din Tulcea. O fetiță de doar 10 ani este însărcinată, iar autoritățile au aflat de această situație de la profesorii copilului.
O fată în vârstă de 10 ani, din satul Agighiol, comuna Valea Nucarilor, este însărcinată în luna a cincea, iar autoritatea locală spune că monitorizează situaţia copilei, prin intermediul asistentului comunitar.
Primarul comunei Valea Nucarilor, Maria Lenţa, a declarat că situaţia a fost adusă la cunoştinţa autorităţii locale de angajaţii şcolii.
„Mama fetei spune că a fost la doctor şi că sarcina decurge normal, dar nu ne-a dat numele medicului. Ne-am propus să mergem cu ele la doctor din nou”, a afirmat primarul comunei, care a precizat că fetița provine dintr-o familie cu risc social care numără şapte copii.
„Mama fetei s-a mutat cu copiii în Agighiol în luna iunie. A venit din Tulcea cu concubinul. Ea ne-a spus că fata de 10 ani s-a jucat cu un băiat. Noi monitorizăm acum situaţia fetei”, a menţionat primarul Maria Lenţa.
Situaţia fetei din satul Agighiol a fost adusă şi la cunoştinţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean.
Sursa: Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Planul urbanistic zonal PUZ – Aquapark ștrand Grigorescu ajunge pe masa consilierilor locali din municipiul Cluj-Napoca în ședința de vineri, 17 ianuarie.
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate vineri un proiect de hotărâre privind PUZ-ul aquapark-ului din cartierul Grigorescu, de pe locul vechiului ștrand Sun.
Documentația ajunge pe masa consilierilor locali după ce, anul trecut, a fost avizată pozitiv de comisia de urbanism a municipiului.
Aquapark cu capacitate de 3.000 de persoane
Proiectul de hotărâre prevede realizarea, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 140A, a unui aquapark modern, cu capacitatea de aproximativ 3.000 de persoane/zi pe timpul verii.
Potrivit documentației, construirea unei baze de agrement Aquapark Cluj-Napoca este prevăzută în Strategia integrată de dezvoltare urbană Cluj-Napoca (2021-2030) aprobată în 2022.
„La nivelul Municipiului Cluj-Napoca nu există la ora actuală un centru acvatic care să asigure activități de agrement, recreere şi petrecere a timpului liber atât de diverse şi de moderne pe tot parcursul anului. Spațiile verzi pentru agrement, bine întreținute, joacă un rol semnificativ în promovarea sănătății populaţiei urbane, răspunzând nevoilor umane de recreere şi petrecere a timpului liber, contribuind la creşterea calității locuirii”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.
Fostul ștrand Sun, revitalizat
Potrivit prevederilor Planului urbanistic general, în zona vestică a municipiului Cluj-Napoca, pe amplasamentul ştrandului Sun, este reglementată o zonă verde cu caracter tematic (aqua parc), astfel că propunerea PUZ se înscrie în prevederile PUG în ceea ce priveşte caracterul zonei.
Prin PUZ se studiază un teritoriu în suprafață de 6,3 ha. Pe terenul reglementat se propune construirea şi şi amenajarea unui aquapark (interior şi exterior), prin revitalizarea fostului ştrand Sun şi introducerea acestuia pe harta obiectivelor de agrement la nivelul municipiului.
„Aquapark-ul este format din corpul clădirii principale, care va fi funcțional pe tot parcursul anului şi va adăposti vestiare, spații de alimentație publică, ansamblu de Wellness şi spa, sală de fitness, aerobic şi cycling, dar şi un ansamblu de bazine acoperite”, se mai arată în PUZ.
Bazine și piscine interioare și exterioare
De asemenea, ansamblul va cuprinde şi o zonă de agrement exterioară, care va fi disponibilă pe timpul verii şi va cuprinde bazine şi piscine pentru copii şi adulți (adâncimea apei fiind adaptată la specificul şi destinația fiecăreia), plajă exterioară, clădire de acces şi construcții independente pentru alimentație publică şi pentru spații comerciale, alături de o parcare subterană cu 249 de locuri.
Capacitatea de deservire a complexului va fi pentru un flux de aproximativ 3000 de persoane/zi pe timpul verii, dintre care 800 la interior şi 2200 de persoane la exterior.
Ulterior aprobării în Consiliul Local, primăria poate lansa licitația pentru acest obiectiv.
Ziua Culturii Naționale, marcată pe data de 15 ianuarie, va fi celebrată de instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj prin mai multe evenimente pentru public.
Instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj marchează, și în acest an, data de 15 ianuarie, respectiv Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 175 de ani de la naşterea poetului, prozatorului şi jurnalistului român Mihai Eminescu, cu un program special dedicat publicului larg.
Spectacole și expoziții, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj
Astfel, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj propune, pentru perioada 13 – 23 ianuarie un set de activități pentru toate vârstele. Printre altele, biblioteca va găzdui miercuri, 15 ianuarie, spectacolul muzical „Cântec în anul eminescian”, susținut de Grupul vocal-instrumental al Școlii Gimnaziale „Alexandru Vaida-Voevod”, sub îndrumarea doamnei profesoare Claudia Morar, iar joi, 16 ianuarie, lansarea de carte „Porcușorul aventurier”, de Carmen și Bogdan Dobi.
Acestor evenimente culturale li se vor adăuga expozițiile de carte, dar și expoziția de fotografie „Gând pentru Eminescu”, realizată în colaborare cu Asociația Art Image Cluj-Napoca.
Activitățile de promovare a culturii naționale se vor desfășura la sediul central al bibliotecii și la filialele de cartier. Programul complet al activităților este disponibil pe pagina web a bibliotecii: www.bjc.ro.
Maraton de povești la Teatrul de Păpuși Puck
Totodată, și Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca va marca ziua de 15 ianuarie printr-un maraton al poveștilor românești care vor putea fi ascultate pe pagina de facebook a instituției https://www.facebook.com/teatruldepapusi.puck, după următorul program: de la ora 10.00 – „Pupăza din tei”, de Ion Creangă, în lectura actorului Radu Lărgeanu; de la ora 14.00 – „Prâslea cel voinic și merele de aur”, de Petre Ispirescu, în lectura lui Călin Mureșan; de la ora 16.00 – „Păcală în satul lui”, de Ion Creangă, în lectura lui Ionuț Constantinescu; de la ora 17.00 – „Neghiniță”, de Barbu Ștefănescu Delavrancea, în lectura Angelicăi Pamfilie; de la ora 18.00 – „Făt Frumos din lacrimă”, de Mihai Eminescu, în lectura Angelicăi Pamfilie.
Omagiu adus lui Mihai Eminescu, la Școala Populară de Arte
Școala de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca invită publicul miercuri, 15 ianuarie, de la ora 18.00, la un spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale, eveniment ce va avea loc în Sala „Tudor Jarda” a instituției. Spectacolul, care va aduce un omagiu poetului nepereche – Mihai Eminescu, va cuprinde momente artistice ce combină poezia și muzica, oferite de cursanții claselor de actorie, canto muzică clasică, canto muzică ușoară, vioară, chitară clasică și pian. Tot în cadrul acestei manifestări, Olga Bordaș va susține un recital special și va acompania la pian interpretările de muzică clasică.
Concert de muzică cultă inspirată din folclor
De asemenea, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), în parteneriat cu Radio România Cluj, organizează de Ziua Culturii Naționale evenimentul „Tradiții clujene, de Ziua Culturii Naționale”, manifestare ce va avea loc începând cu ora 18:00, la Sala Radio din Cluj-Napoca, situată pe strada Donath nr. 160.
Programul serii va include o selecție de muzică instrumentală și vocală, jocuri și obiceiuri tradiționale, dar și compoziții de muzică cultă inspirate din folclor, semnate de renumiți compozitori români.
Acestea vor fi prezentate de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor Tudor Căucean, alături de interpreta de muzică populară Mariana Morcan.
Totodată, pe scenă vor urca: Grupul „Păstrătorii tradițiilor” Răchițele, Formația de jocuri și obiceiuri tradiționale „Zorile” din Mociu – primaș Stângaciu – Țuli Carol, Formația de jocuri tradiționale din Frata – primaș Lia Pop, alături de Tezaure Umane Vii din județul Cluj, personalități recunoscute pentru contribuția lor la păstrarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Spectacol de muzică, poezie și publicistică, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează joi, 16 ianuarie, spectacolul de muzică, poezie și publicistică dedicat Zilei Culturii Naționale și celebrării marelui poet național Mihai Eminescu. Evenimentul, organizat de către Asociația Trompetiștilor din România, în colaborare cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca – Direcția Cultură, Centrul de Zi pentru Vârstnici nr. 1 din cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală din Cluj-Napoca și Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, are ca scop promovarea artei, culturii și efortului academic, și va avea loc de la ora 16.00, la sediul instituției de pe str. Memorandumului nr. 21. Accesul publicului este liber.
Recital de poezie la Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Totodată, Muzeul de Artă Cluj-Napoca invită publicul sâmbătă, 18 ianuarie, la un recital de poezie și interpretare artistică, realizat și coordonat de Ruslan Bârlea, actor la Teatrul Național Cluj-Napoca. Spectacolul reprezintă o colaborare cu Școala Populară de Arte „Tudor-Jarda” Cluj-Napoca, în cadrul căreia Ruslan Bârlea este actor profesor expert. Evenimentul constă în recitarea unor poezii scrise de unii dintre cei mai valoroși poeți români, cum sunt Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Ion Minulescu, Ana Blandiana și George Cosbuc. Spectacolul cuprinde și interpretarea unui fragment din O noapte furtunoasă, de Ion Luca Caragiale.
Expoziție la Muzeul Octavian Goga de la Ciucea
Și Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea își așteaptă vizitatorii până sâmbătă, 15 februarie 2025, cu o expoziție de fotografie și documente dedicată Zilei Culturii Naționale, intitulată „Luceafărul poeziei românești”.
Ianuarie 2025 este o lună indecisă: ger de -13 grade la munte și maxime de 8 grade în regiuni joase. După un început rece, temperaturile cresc treptat până la valori neobișnuit de ridicate pentru sezon. Precipitațiile rămân rare, dar revin treptat spre sfârșitul lunii.
Meteorologii au emis, luni, estimările pentru intervalul 13 – 26 ianuarie, pentru fiecare regiune.
Ianuarie, indecisă: temperaturile OSCILEAZĂ între ger și valori neașteptat de blânde
Banat
În primele trei zile, media temperaturilor maxime va scădea de la 5 grade până spre 1 grad. Ulterior, valorile termice diurne vor fi în creștere de la o zi la alta, astfel că media acestora va atinge 6…7 grade, în intervalul 18-23 ianuarie. După aceasta, ele se vor menține peste cele specifice perioadei, fiind situate în jurul valorii de 8 grade. În ceea ce privește temperaturile nocturne, acestea vor scădea la începutul săptămânii, de la o medie de -4 grade, până spre -7 grade (în data de 15 ianuarie).
În următoarele nopți, temperaturile minime vor crește, astfel încât, mediat, se va atinge valoarea de -3 grade (până în 21 ianuarie). În ultima parte a intervalului, minimele termice se vor situa în continuare peste cele obișnuite perioadei, astfel că media acestora va fi cuprinsă între -2 și 0 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi redusă, însă va fi în crestere spre sfârșitul intervalului analizat (23-26 ianuarie).
Crișana
În intervalul 13-15 ianuarie, media valorilor termice diurne va fi în scădere, de la 3 grade până spre 0 grade. După această perioadă, vremea se va încălzi, astfel încât temperaturile maxime vor atinge, mediat, valoarea de 7 grade (în data de 20 ianuarie). Aceeași valoare se va menține și în următoarele zile, iar spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni se vor înregistra 7…8 grade. Raportat la temperaturile minime, acestea vor porni de la o valoare medie de -3 grade (în data de 13 ianuarie) și vor scădea până spre -8 grade (în 15 ianuarie).
Ulterior, și aceste temperaturi vor fi în creștere până în data de 18 ianuarie, când mediat, se vor înregistra -3 grade, valoare ce se va menține până în 23 ianuarie. Spre sfârșitul perioadei de analiză, media temperaturilor nocturne va continua să crească, atingând valoarea de -1 grad. Probabilitatea de precipitații va fi redusă, însă aceasta va fi în creștere spre finalul intervalului analizat (23-26 ianuarie).
Transilvania
În primele trei zile ale săptămânii, maximele termice vor scădea de la o medie de 1 grad, până spre -1 grad. Din data de 16 ianuarie, vremea se va încălzi treptat, astfel că temperaturile maxime vor crește de la 1 grad (16 ianuarie) până la o valoare medie de 6 grade (în zilele de 20 și 21 ianuarie). Temperaturile din timpul zilei se vor menține ridicate și în restul perioadei analizate, fiind situate în jurul a 5…6 grade. În situația minimelor termice, acestea vor înregistra o scădere semnificativă la debutul primei săptămâni (de la -5 grade până la -12 grade).
Din data de 16 ianuarie, media temperaturilor nocturne va crește accentuat, atingând valoarea de -5 grade, în data de 18 ianuarie. Începând cu această zi și până la finalul perioadei de analiză, mediat, se vor înregistra minime termice de -6…-5 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă, însă va crește în ultimele zile din cea de-a doua săptămână (23-26 ianuarie).
Maramureș
Vremea se va răci în primele zile, astfel că valorile termice diurne vor scădea de la o medie de 2 grade (13 ianuarie) până spre -1 grad (15 ianuarie). Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, astfel că, mediat, maximele termice vor crește până la 7 grade (20-21 ianuarie), valoare ce se va menține și pe parcursul celei de-a doua săptămâni. Referitor la media temperaturilor din timpul nopții, aceasta va scădea semnificativ în primele trei zile, de la -1 grad până spre -9 grade.
Din data de 16 ianuarie, minimele termice vor crește semnificativ, atingând valoarea medie de -4 grade până aproape la sfârșitul intervalului de analiză (24 ianuarie). Trecător vor fi precipitații slabe, cu o probabilitate mai mare în perioada 15-17 ianuarie și în ultimele zile ale intervalului analizat.
Moldova
În primele două zile, media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 1 grad, apoi va crește treptat, astfel că în data de 18 ianuarie aceasta va fi de 8…9 grade. În următoarele trei zile temperaturile maxime vor scădea cu aproximativ 4…5 grade și vor rămâne relativ asemănătoare până la finalul intervalului de prognoză.
Minimele termice vor fi în medie de -4 grade în prima dimineață, în jurul datei de 15 ianuarie vor scădea până la o medie de -9…-8 grade, iar în zilele ce vor urma media lor va avea variații în general între -3 și 0 grade. Probabilitatea pentru precipitații slabe și pe arii restrânse va fi mai ridicată între 13 și 17 ianuarie și din nou după data de 22 ianuarie.
Dobrogea
În 14 ianuarie media maximelor termice va scădea până la 2 grade, apoi va urca treptat, astfel că în jurul datei de 18 ianuarie se va situa în jurul valorii de 8 grade. În intervalul care va urma aceasta va avea variații între 5 și 9 grade.
Minimele termice vor fi în medie de -2 grade în data de 14 ianuarie, în ziua următoare media va scădea spre -5 grade, iar în zilele următoare va crește, astfel că în 18 ianuarie aceasta va fi de aproximativ 0 grade. Între 19 și 26 ianuarie minimele termice se vor situa în medie între -1 și 3 grade. Probabilitatea de precipitații va fi mai mare în cea de a doua săptămână.
Muntenia
În prima zi, maximele termice vor avea o medie de 5 grade, în cea de a doua de 2 grade, apoi, până în 18 ianuarie, vor crește spre 9 grade. În zilele care vor urma media temperaturilor maxime va avea variații între 5 și 8 grade. Minimele termice vor fi în medie, între -7 și -3 grade în prima săptămână și între -4 și 0 grade în cea de a doua. Probabilitatea de precipitații va fi mai mare după data de 21 ianuarie.
Oltenia
În prima zi media maximelor termice va fi de 5…6 grade, în cea de a doua va scădea la 2 grade, apoi va fi în creștere până spre finalul primei săptămâni când se va situa în jurul valorii de 8 grade. În cea de a doua săptămână maximele termice se vor situa, în medie, în general, între 5 și 9 grade. Media minimelor ternmice va avea valori cuprinse între -8 și -3 grade în prima parte a intervalului, apoi între -4 și -1 grad. Probabilitatea de precipitații va fi mai mare după data de 21 ianuarie.
La munte
Media temperaturilor de pe parcursul zilei va crește de la o zi la alta, pornind de la valoarea de -7 grade, în data de 13 ianuarie și atingând aproximativ 5 grade, în zilele de 18 și 19 ianuarie. Ulterior, valorile termice diurne vor scădea treptat până la o medie cuprinsă între 0 și 2 grade. Din punct de vedere al temperaturilor nocturne, se remarcă scăderea de la debutul primei săptămâni, astfel încât în data de 14 ianuarie se vor înregistra, mediat, -13 grade.
După această dată, minimele termice vor crește treptat; în perioada 18-22 ianuarie, media acestora va fi de -4…-3 grade, iar spre finalul intervalului de analiză vor fi ușoare variații în jurul valorii de -6 grade. Local și temporar vor fi precipitații slabe cantitativ.
Primăria Cluj-Napoca alocă suma de 250.000 de lei din bugetul local pe anul 2025 pentru organizarea evenimentului „24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor Române”. Ziua, marcată la Cluj cu concerte, paradă și artificii de zi.
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate, în ședința de vineri, 17 ianuarie, un proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 250.000 de lei pentru organizarea unui eveniment destinat sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române.
Astfel, împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române va fi sărbătorită la Cluj-Napoca printr-o serie de momente artistice, completate de un spectacol cu efecte speciale de zi.
250.000 de lei de la bugetul local pentru manifestările de 24 Ianuarie de la Cluj-Napoca
„Manifestările dedicate „Micii Uniri” nu se limitează doar la evocarea trecutului, ci servesc şi ca o oportunitate de a sublinia rolul esențial al Unirii Principatelor Române în procesul de formare al statului național unitar român de la 1 decembrie 1918. Prin manifestările oficiale, solemne şi culturale, se accentuează importanța evenimentelor care au contribuit la consolidarea identității naționale și la conturarea traseului istoric al României.
Conform analizei cheltuielilor din anii anteriori, bugetul pe capitole, solicitat pentru evenimentul „24 ianuarie 2025 – Ziua Unirii Principatelor Române” este: cheltuieli legate de prestaţiile artiştilor (onorariul, transportul, cazarea şi masa acestora) 140.000 lei; costurile pentru scenă, led, sonorizare şi lumini ajung la suma de 70.000 lei, spectacol de artificii de zi 30.000 lei; promovarea evenimentelor implică cheltuieli de 10.000 lei”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre.