Connect with us

CULTURA

Festivalul folcloric TINEREȚE, pe 11 iulie și la Cluj-Napoca. Oana Bozga-Pintea: Vă promit un SPECTACOL unic

Publicat


tinerete

Ediția a 3-a a festivalului folcloric TINEREȚE ajunge pe 11 iulie și la Cluj-Napoca. Regalul folcloric organizat de cunoscuta cântăreață Oana Bozga-Pintea va avea printre invitați pe Paula Seling și Ionuț Fulea și va fi prezentat de Iuliana Tudor.

oana 8

Oana, povestește-ne câteva lucruri despre tine, prezintă-te oamenilor care poate încă nu au avut șansa să te cunoască?

Nu stiu cu ce să încep, pentru ca nu imi place sa vorbesc despre mine. Intotdeauna spun că cel mai bine ma descriu cântecele mele, însă ca idee, sunt fata Lui Dumnezeu și fata munților mei.

oana 1

De unde pasiunea pentru muzică?

Aceasta pasiune si drag pentru muzica si mai ales pentru folclor s-a născut cu siguranta odată cu mine. Imi place sa spun ca am crescut cu folclorul in sange si cu Dumnezeu in inima. De la tata am moștenit cu siguranță toată povestea pentru ca este un mare iubitor de folclor și de artiști valoroși și autentici.

oana 2

Cât de complicat a fost drumul tău în muzică până la ora actuală, ce sacrificii ai fost nevoită să faci?

Nimic nu e usor pe lumea asta, iar inceputul in orice domeniu este greu. Mi-a fost greu incepand de la imbracarea costumului popular, legarea baticului si asa mai departe pana a ma obisnui cu ideea ca eu chiar am pornit serios pe acest drum si oricat de greu ar fi nu mai am voie sa ma opresc. De cele mai multe ori mi-am sacrificat timpul liber și fac asta in continuare pentru a ma darui publicului prin cantec, pentru a alina, a vindeca și a veseli cu glasul și cântecul meu. E greu pentru că plec cu inima strânsă știind că acasă rămân cei trei băieți ai mei, soțul și copilașii.

oana 3

Ai început un proiect măreț, TINEREȚE. Povestește-ne  despre el!

Da, asa este. In 2018 am lansat într-un spectacol extraordinar la Teatrul Național din Cluj-Napoca albumul cu titlul „TINEREȚE” după cel mai iubit cântec din repertoriul meu. Văzând atunci ce impact a avut asupra publicului și că cerința a fost foarte mare, m-am ambiționat să ii ofer o continuitate. Daca anul trecut la ediția a 2-a s-au strâns în Piata Unirii 10.000 oameni, am zis hai sa incerc sa îl transform într-un mic turneu. Așadar, anul acesta am reușit să duc proiectul meu in 4 orașe. Am inceput la Bistrița, iar în 11 iulie urmează la Cluj. Va promit un spectacol unic, dinamic, plin de valoare și tinerețe in toate formele ei frumoase.

oana 4

Dacă ar fi să mulțumești unei singure persoane care a pus cea mai importantă cărămidă în cariera ta, cine ar fi ea?

Pfff…foarte grea intrebare. Dar daca e vorba doar de una singura, chiar daca nu e „persoană”, as prefera sa Ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a trimis pe lumea asta sa cant, trimitandu-mi in cale o mamă minunată care m-a adus pe lume într-un ceas binecuvantat, apoi pentru tatăl meu de la care am moștenit dragostea pentru folclor și nu in ultimul rand sa Ii multumesc pentru un MARE OM care astăzi îmi este si naș și care mi-a dat ocazia să zbor in aceasta lume a cantecului. Mai apoi l-am întâlnit pe soțul meu care îmi este stâlp în tot ce fac și pentru asta îi mulțumesc mereu. Ii sunt recunoscătoare că mă lasă și mă ajută să strălucesc.

oana 5

Care îți este cea mai dragă melodie din repertoriul tău?

Toate cantecele imi sunt foarte dragi pentru ca majoritatea au izvorat din sufletul meu, deci sunt trairile mele puse in palma celor care le vor asculta. Cea mai dragă, sufletește vorbind, este cântecul care a luat naștere odată cu bucuria mea de a fi mamă și anume „Când dai viață din viață”. Bineînțeles, cantecul care e si titlul albumului este cel mai euforic și mai efervescent, daca il pot numi asa, si in gluma, in serios, mi-as dori sa fiu sanatoasa si sa pot canta si la 80 de ani „Tinerețe, stai cu mine”.

oana 6

Cum este viața ta dincolo de scenă?

Viața mea este colorată. Pe de o parte, am cele mai frumoase „meserii” din lume. Sunt dăruită soțului, copilasului și publicului meu drag. Înafara scenei încerc sa fiu cât mai mult cu familia mea. Timpul este foarte prețios pentru mine si imi place sa mi-l petrec cât mai cu folos.  Pe de altă parte, copiii îmi simt lipsa tot mai mult și asta mă doare, însă când sunt acasă incerc sa recuperez timpul petrecut departe de ei. La noi in familie este o „regulă” și anume când treci pragul casei lasi afară scena, microfonul, steaua, reverenda. Acasă suntem soți unul pentru altul și părinți pentru copiii noștri. Atât.

oana 7

Care este cel mai mare vis al tău?

Toata viata mea e un vis. Pot spune cu mana pe inima ca am tot ce si-ar putea dori un om, însă daca as mai putea sa cer ceva este sa ii am aproape pe toți cei dragi, sa fie cu toții sănătoși și să îmi dea Dumnezeu și mie putere și sănătate sa pot face in continuare fericiți cat mai multi oameni.

Cum te simți să știi că ești numită deseori „cea mai bună voce din Ardeal”?

De fiecare dată când aud că îmi este atribuit acest „titlu” îmi dau seama și mai mult cat de recunoscătoare trebuie sa fiu Cerului pentru vocea mea și pentru tot ce sunt. Am responsabilitatea de a-mi folosi talentul cât mai onorabil.

afis

Ce le transmiți cititorilor noștri?

Pe aceasta cale vreau sa transmit gandurile mele bune si le doresc bucurii nenumarate prin cantecul meu si prin frumusețea folclorului nostru romanesc!

Vă aștept să umplem Piata Unirii din Cluj-Napoca in 11 iulie, orele 18:30 să ne bucurăm de TINEREȚE!Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. O vulpe vânează și omoară pisici în cartierul Mărăști. Clujeancă: „Din 11 pisici au mai rămas 3”

Publicat

De

O vulpe și-a făcut apariția în cartierul clujean Mărăști, în ultimele zile, iar aseară a ucis mai multe pisici din zona blocurilor, îngrijite de locuitori.

O clujeancă a atras atenția, pe rețelele de socializare, asupra comportamentului vulpii și a nevoii de a lua măsuri pentru protejarea altor pisici care ar putea deveni ținta animalului sălbatic.

O vulpe vânează pisici în cartierul Mărăști. Clujeancă: „Din 11 pisici au mai rămas 3”

„O vulpe în Mărăști vânează pisici. M-au trezit din somn urlete de pisică. Am ieșit să văd care-i problema și erau strigătele de durere ale unui pui de pisica omorât de o vulpe.

Același pui tigrat l-am prins azi la ora 19:00 să-l duc la veterinar, dar era închis la Cromavet (cel mai apropiat cabinet) pentru a fi deparazitat și reîntors în lipsa soluțiilor.

Mentionez că era un cuib de 11 pisici din care au rămas 2 pui și 2 femele care nu au fost prinse de nimeni până acum”, a scris aceasta, pe un grup de protecția animalelor.

Vulpea pune în pericol pisicile din cartier

Clujeanca a mai arătat că și alte pisici din zona de blocuri se află în pericol din cauza animalului sălbatic, făcând apel la oameni să se mobilizeze și să ia pisicile de pe stradă.

„Sunt în pericol restul puilor și pisicilor. Sunt pisici și la alte blocuri în zonă. Unele de ani de zile, sterilizate și îngrijite de oameni.

Trebuie luate musai pisicile din stradă. Dacă a găsit pradă, sigur se mai întoace, sunt prădători oportuniști care revin în locurile în care au vânat cu succes. (…)

A revenit la 6 dimineata și a mai ucis o pisică. Si, da, relocată în siguranță vulpea…”, a mai arătat clujeanca.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO. UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți. Folosește Inteligența Artificială

Publicat

De

UBB-FSEGA Student Job Market

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – UBB FSEGA Student Job Market.

Este vorba despre un instrument inovator dedicat sprijinirii integrării studenților pe piața muncii.

Platforma oferă acces la o gamă variată de oportunități de angajare, internshipuri, stagii de practică și resurse pentru dezvoltarea profesională a studenților.

Un parteneriat între educație și mediul de afaceri

Într-un efort continuu de a sprijini cariera profesională a studenților, UBB FSEGA a dezvoltat această platformă inovatoare care permite angajatorilor să posteze oferte de joburi, internshipuri, stagii de practică, programe de pregătire și alte resurse de dezvoltare profesională.

YouTube video

Pe de altă parte, studenții își pot crea profiluri personale, detaliind abilitățile și competențele lor, facilitând astfel un proces de recrutare eficient și transparent.

Potrivire precisă între job și student, cu ajutorul AI

Un element central al acestei platforme este algoritmul avansat de inteligență artificială (AI) care asigură o potrivire precisă între ofertele de joburi și profilurile studenților, bazată pe competențe, experiență și preferințe profesionale.

YouTube video

Acest sistem de potrivire inteligentă maximizează șansele de angajare ale studenților, asigurând o aliniere optimă între cerințele angajatorilor și profilurile candidaților.

Studenții, susținuți pentru a-și atinge potențialul

Prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, spune că angajabilitatea studenților reprezintă o prioritate

„UBB susține excelența, performanța și inovația și contribuie permanent la dezvoltarea mediului socio-economic și al societății în sens mai larg.

Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, noi promovăm un model european de excelență incluzivă, în sensul că susținem persoanele, de această dată, studenții în mod particular, să-și atingă potențialul.

În acest context, pentru UBB angajabilitatea studenților reprezintă o prioritate, iar platforma Student Job Market dezvoltată de UBB vine tocmai în această direcție, a creșterii nivelului de angajabilitate a studenților și absolvenților”, a spus Daniel David.

Decan FSEGA: Suntem implicați în crearea propriei perspective de dezvoltarea profesională a studenților

Conf. univ. dr. Răzvan V. Mustață, decanul FSEGA a precizat, la rândul său, că este o “misiune” a UBB să ofere studenților oportunități concrete de dezvoltare profesională.

„Lansarea acestei platforme reprezintă un pas important în misiunea noastră de a oferi studenților nu doar cunoștințe fundamentale și aplicative, ci și oportunități concrete de dezvoltare profesională.

Ne dorim ca fiecare student să aibă acces la cele mai bune oferte de pe piață și să își poată începe cariera într-un mod solid și bine informat.

Mai mult de atât, vrem să arătăm că suntem cu adevărat implicați în crearea propriei perspective de dezvoltarea profesională a studenților noștri” – a afirmat conf. univ. dr. Răzvan V. Mustață.

Acces rapid și facil

Avantajele majore ale platformei:

  • Acces rapid și facil: studenții pot naviga și aplica pentru diverse joburi și internshipuri direct din platformă;
  • Oportunități de învățare: companiile pot oferi programe de pregătire specifice, care ajută studenții să-și îmbunătățească abilitățile profesionale;
  • Potrivire inteligentă: algoritmul AI asigură o potrivire precisă între cerințele joburilor și profilurile studenților;
  • Profil personalizat: studenții își pot crea și actualiza profilul profesional, evidențiindu-și competențele și realizările, în orice moment la experienței în cadrul platformei.

Platforma e intuitivă și sigură

Platforma este ușor accesibilă din orice locație și de pe orice dispozitiv, fiind concepută pentru a oferi o experiență de utilizare intuitivă și sigură. Toate datele personale ale utilizatorilor sunt protejate conform celor mai înalte standarde de securitate.

Angajamentul UBB FSEGA pentru excelență și dezvoltare profesională

UBB FSEGA își reafirmă astfel angajamentul de a crea un mediu educațional care nu doar promovează excelența academică, ci și sprijină activ dezvoltarea profesională a studenților săi.

Platforma este disponibilă pentru utilizare, iar studenții sunt încurajați să-și creeze profilul și să exploreze oportunitățile oferite.

Platforma poate fi accesata AICI.

 

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Expoziție de Bonsai, la Grădina Botanică din Cluj-Napoca

Publicat

Clujenii pot admira diverse exemplare de bonsai, în cadrul unei expoziții de excepție organizată la Grădina Botanică „Alexandru Borza” Cluj-Napoca.

A cincea ediție a Expoziției de Bonsai a început vineri la Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Minunate exemplare de bonsai, inclusiv cu vârste înaintate, sunt expuse aici timp de o lună.

Expoziție de Bonsai, la Grădina Botanică din Cluj-Napoca

Vizitatorii pot admira variate exemplare de arbori și arbuști miniaturizați, în incinta Serelor mici, zilnic, până în 11 august, între orele 9-18.

„Grădina Botanică vă invită la a V-a ediție a Expoziției de Bonsai!

În perioada 12 iulie – 11 august 2024, vă așteptăm zilnic între orele 09:00 – 18:00, în incinta Serelor mici (lângă Grădina Japoneză), să admirați minunatele exemplare de arbori și arbuști miniaturizați!

Descoperiți arta cultivării bonsailor

Veți putea descoperi bonsai din colecția noastră specială, incluzând exemplare cu vârste înaintate, care reflectă măiestria și arta cultivării acestor plante.

Nu ratați această ocazie unică de a explora frumusețea și delicatețea bonsailor, în cadrul unei expoziții de excepție!”, transmit reprezentanții Grădinii Botanice din Cluj-Napoca.

Citește mai departe

POLITICA

George Simion: „La 50 de ani după ce am făcut Transfăgărășanul închidem Valea Oltului pentru un drum. Nu e corect!”

Publicat

Liderul AUR, George Simion, a fost personal pe Valea Oltului pentru a vedea situația cu care se confruntă locuitorii din zonă, antreprenorii, dar și modul în care se desfășoară lucrările.

Acesta a arătat că timp de o lună de zile „activitatea economică, turismul și circulația persoanelor sunt grav îngrădite de Sorin Grindeanu, un ministru incompetent”.

„La 50 de ani după ce am făcut Transfăgărășanul închidem Valea Oltului pentru un drum. Nu e corect! În 1974, țara noastră construia Transfăgărășanul. Astăzi, în 2024, abia putem zgâria puțin munții și nu suntem în stare să facem tuneluri, iar timp de o lună de zile activitatea economică, turismul și circulația normală a persoanelor sunt grav îngrădite de Sorin Grindeanu, un ministru incompetent”, a arătat George Simion, cel care a fost prezent pe Valea Oltului încă de la primele ore ale dimineții, de la ora 6.

Defrișările, realizate de o firmă turcească

Președintele AUR a subliniat încă o anomalie în privința lucrărilor de pe Valea Oltului: acestea nu sunt realizate de o companie românească, ci de una turcească.

„Lucrările sunt executate de o firmă turcească. Era nevoie să vină niște turci să ne dea jos copacii. Oricum de tăiat ni-i taie austriecii. Cred că aveam companii românești care au demonstrat că puteau lucra mai eficient”, a declarat George Simion.

Candidatul AUR pentru alegerile prezidențiale a explicat că ceea ce se întâmplă acum pe Valea Oltului reprezintă doar realizarea unui drum tehnologic, care vine în pregătirea autostrăzii.

„Aici, ce vedeți, nu este o autostradă. Este un drum tehnologic care vine în pregătirea autostrăzii. Nu vindem nimic, dar toată zona parcă e într-un scenariu apocaliptic în care toate sunt închise”, a comentat liderul AUR.

Ce părere au locuitorii din zonă?

Acesta a stat de vorbă cu mai mulți locuitori din zonă, dar și cu antreprenori cu privire la modul în care sunt afectați de lucrări. Aceștia, la unison, au spus că toată zona este distrusă, este paralizată, izolată de restul județelor.

„Nu prea e bine pentru locatarii de aici. Nu prea ai pe unde să ieși. Doar cu trenul. Afacerile toate zero. Noi sperăm să țină doar o lună. Dar, după cum se vede, s-ar putea să fie toată vara. Ne-a cam terminat zona”, a spus un bărbat care locuiește în zona Brezoi.

Un alt bărbat a completat că „toată zona e distrusă, e paralizată. Sper să ne țină o lună”.

Pentru a veni în sprijinul oamenilor din zonă, CFR a anunțat că a suplimentat numărul de trenuri. Numai că oamenii se plâng că trenurile nu sunt suficiente.

„Trebuie să mergem cu trenul. În mod normal sunt microbuze, plus mașina particulară. În cazul meu, cu mama care stă la pat, trebuie să merg de 4 ori pe lună la Sibiu pentru tratamente, pentru multe altele. Trei trenuri sunt foarte puține. Eu mă duc dimineață la 7 jumătate și mai vin seară la 6”, a spus o femeie.

Întregul video cu președintele AUR, George Simion, pe Valea Oltului poate fi urmărit AICI.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax