CULTURA
Festivalul folcloric TINEREȚE, pe 11 iulie și la Cluj-Napoca. Oana Bozga-Pintea: Vă promit un SPECTACOL unic

Ediția a 3-a a festivalului folcloric TINEREȚE ajunge pe 11 iulie și la Cluj-Napoca. Regalul folcloric organizat de cunoscuta cântăreață Oana Bozga-Pintea va avea printre invitați pe Paula Seling și Ionuț Fulea și va fi prezentat de Iuliana Tudor.

Oana, povestește-ne câteva lucruri despre tine, prezintă-te oamenilor care poate încă nu au avut șansa să te cunoască?
Nu stiu cu ce să încep, pentru ca nu imi place sa vorbesc despre mine. Intotdeauna spun că cel mai bine ma descriu cântecele mele, însă ca idee, sunt fata Lui Dumnezeu și fata munților mei.

De unde pasiunea pentru muzică?
Aceasta pasiune si drag pentru muzica si mai ales pentru folclor s-a născut cu siguranta odată cu mine. Imi place sa spun ca am crescut cu folclorul in sange si cu Dumnezeu in inima. De la tata am moștenit cu siguranță toată povestea pentru ca este un mare iubitor de folclor și de artiști valoroși și autentici.

Cât de complicat a fost drumul tău în muzică până la ora actuală, ce sacrificii ai fost nevoită să faci?
Nimic nu e usor pe lumea asta, iar inceputul in orice domeniu este greu. Mi-a fost greu incepand de la imbracarea costumului popular, legarea baticului si asa mai departe pana a ma obisnui cu ideea ca eu chiar am pornit serios pe acest drum si oricat de greu ar fi nu mai am voie sa ma opresc. De cele mai multe ori mi-am sacrificat timpul liber și fac asta in continuare pentru a ma darui publicului prin cantec, pentru a alina, a vindeca și a veseli cu glasul și cântecul meu. E greu pentru că plec cu inima strânsă știind că acasă rămân cei trei băieți ai mei, soțul și copilașii.

Ai început un proiect măreț, TINEREȚE. Povestește-ne despre el!
Da, asa este. In 2018 am lansat într-un spectacol extraordinar la Teatrul Național din Cluj-Napoca albumul cu titlul „TINEREȚE” după cel mai iubit cântec din repertoriul meu. Văzând atunci ce impact a avut asupra publicului și că cerința a fost foarte mare, m-am ambiționat să ii ofer o continuitate. Daca anul trecut la ediția a 2-a s-au strâns în Piata Unirii 10.000 oameni, am zis hai sa incerc sa îl transform într-un mic turneu. Așadar, anul acesta am reușit să duc proiectul meu in 4 orașe. Am inceput la Bistrița, iar în 11 iulie urmează la Cluj. Va promit un spectacol unic, dinamic, plin de valoare și tinerețe in toate formele ei frumoase.

Dacă ar fi să mulțumești unei singure persoane care a pus cea mai importantă cărămidă în cariera ta, cine ar fi ea?
Pfff…foarte grea intrebare. Dar daca e vorba doar de una singura, chiar daca nu e „persoană”, as prefera sa Ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a trimis pe lumea asta sa cant, trimitandu-mi in cale o mamă minunată care m-a adus pe lume într-un ceas binecuvantat, apoi pentru tatăl meu de la care am moștenit dragostea pentru folclor și nu in ultimul rand sa Ii multumesc pentru un MARE OM care astăzi îmi este si naș și care mi-a dat ocazia să zbor in aceasta lume a cantecului. Mai apoi l-am întâlnit pe soțul meu care îmi este stâlp în tot ce fac și pentru asta îi mulțumesc mereu. Ii sunt recunoscătoare că mă lasă și mă ajută să strălucesc.

Care îți este cea mai dragă melodie din repertoriul tău?
Toate cantecele imi sunt foarte dragi pentru ca majoritatea au izvorat din sufletul meu, deci sunt trairile mele puse in palma celor care le vor asculta. Cea mai dragă, sufletește vorbind, este cântecul care a luat naștere odată cu bucuria mea de a fi mamă și anume „Când dai viață din viață”. Bineînțeles, cantecul care e si titlul albumului este cel mai euforic și mai efervescent, daca il pot numi asa, si in gluma, in serios, mi-as dori sa fiu sanatoasa si sa pot canta si la 80 de ani „Tinerețe, stai cu mine”.

Cum este viața ta dincolo de scenă?
Viața mea este colorată. Pe de o parte, am cele mai frumoase „meserii” din lume. Sunt dăruită soțului, copilasului și publicului meu drag. Înafara scenei încerc sa fiu cât mai mult cu familia mea. Timpul este foarte prețios pentru mine si imi place sa mi-l petrec cât mai cu folos. Pe de altă parte, copiii îmi simt lipsa tot mai mult și asta mă doare, însă când sunt acasă incerc sa recuperez timpul petrecut departe de ei. La noi in familie este o „regulă” și anume când treci pragul casei lasi afară scena, microfonul, steaua, reverenda. Acasă suntem soți unul pentru altul și părinți pentru copiii noștri. Atât.

Care este cel mai mare vis al tău?
Toata viata mea e un vis. Pot spune cu mana pe inima ca am tot ce si-ar putea dori un om, însă daca as mai putea sa cer ceva este sa ii am aproape pe toți cei dragi, sa fie cu toții sănătoși și să îmi dea Dumnezeu și mie putere și sănătate sa pot face in continuare fericiți cat mai multi oameni.
Cum te simți să știi că ești numită deseori „cea mai bună voce din Ardeal”?
De fiecare dată când aud că îmi este atribuit acest „titlu” îmi dau seama și mai mult cat de recunoscătoare trebuie sa fiu Cerului pentru vocea mea și pentru tot ce sunt. Am responsabilitatea de a-mi folosi talentul cât mai onorabil.

Ce le transmiți cititorilor noștri?
Pe aceasta cale vreau sa transmit gandurile mele bune si le doresc bucurii nenumarate prin cantecul meu si prin frumusețea folclorului nostru romanesc!
Vă aștept să umplem Piata Unirii din Cluj-Napoca in 11 iulie, orele 18:30 să ne bucurăm de TINEREȚE!
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. ”Lavandă de pe Someș” din Bonțida și ”Bunătăți uscate” din Mărgău, la Târgul de la Săvârșin, la invitația Casei Regale

Lavanda este o plantă mediteraneeană, dar a ajuns pe câmpurile și grădinile din Transilvania de cel puțin 20 de ani, pentru ca în prezent să constituie unul dintre fundalurile cele mai folosite pentru postările pe Instagram.
Cererea de lavandă și de produse reszultate în urma prelucrării acesteia este mare, dar și oferta, ne confirmă Traian Morar, proprietarul mărcii ”Lavandă de pe Someș”.
El a fost angajat al Ministerului de Interne, iar de câțiva ani toate eforturile lui și ale soției sale, Livia, se îndreaptă, printre altele, spre bucata de 20 de ari din comuna Bonțida pe care au cultivat lavandă.
Este al treilea an consecutiv în care sunt invitați să participe la târgul de pe domeniul regal, de la Castelul Săvârșin, iar anul acesta vor pune la loc de cinste ultimul lor produs, siropul din flori de lavandă. Multă lume știe deja, poate chiar folosește săpunul sau uleiul rezultat din prelucrarea florilor de coloare mov albăstruie.
Lavanda este roditoare pe câmpurile din Transilvania
”Am început cu un câmp gol, iar acum putem spune că am creat un mic colt de rai, plin de culoare, atracția principală fiind, evident, floarea de lavandă! E multă muncă, deși nu este o plantă pretențioasă la îngrijit. Ca să poți primi vizitatori însă, are nevoie de atenție, totul începe cu toaletarea, urmată de la 3, 4 sape, pentru a menține rândurile curate pentru perioada de înflorire. Livia, soția mea, a fost motorul, locomotiva, ca să zic așa. ”Microbul” acesta l-am luat de la Anca Șerpar, cea care a fost promotoarea culturii de lavandă în Cluj. Apoi am luat butașii, dar și primele sfaturi despre cum și ce trebuie să facem pentru a o îngriji”, ne povestește cultivatorul din Cluj.
Este pentru a treia oară când ”Lavandă de pe Someș” participă la Târgul de Primăvară de la Săvârșin. La o manifestare de la Apoș, în județul Sibiu, a venit Majestatea Sa Regală, Principesa Margareta, custodele Coroanei României, însoțită de Principale Radu Duda. Cei doi au rămas impresionați de ceea ce au văzut, astfel că i-a invitat pe toți cei prezenți să participe la prima ediție. Tot atunci, spune Traian Morar, au început și o colaborare cu lanțul de magazine Profi, unde poate fi găsit siropul de lavandă.
Veniturile din lavandă se lasă așteptate
La întrebarea noastră referitoare la veniturile realizate prin cultivarea unui camp cu lavandă, Traian Morar ne-a spus că până să ajungi să realizezi venituri care să îți permită să trăiești numai din asta, trebuie să treacă ceva timp, care depinde de mai mulți factori. În primul rând, contează ce produse ai și cum sunt primite de clienți. Apoi, taxele pentru participarea la târguri, ca să fii cunoscut, care nu sunt deloc mici. La toate acestea se adaugă drumul, cazarea, masa. Cu toate acestea, ei nu se simt descurajați, când iubești ceea ce faci, totul e mai ușor.
”Lavandă de pe Someș” este membru al Asociației Meșterilor Populari din Cluj, iar în această calitate participă tot timpul la târguri și evenimente publice.
În altă ordine de idei, continuă Traian Morar, produsele rezultate din lavandă sunt tot mai apreciate, dar și oferta este foarte mare. De aceea este bine să nu te hazardezi, să nu te arunci orbește înainte.
Uleiul de lavandă diferă
”Uite, am învățat în timp, că uleiul de lavandă diferă. Diferența dintre uleiul de lavandă al unui producător față de alt producător, o poate face soiul sau soiurile de lavandă pe care fiecare le cultivă. Și sunt clienți care îți spun că unul este ok, îmi place, iar ăsta nu îmi place, dar foarte puțini știu de ce se întâmplă asta.
Cunosc situații de producători care au înființat o cultură de lavandă pe 3, 4 hectare și în timp, după 4 ani, au scos-o, au desființat cultura pentru că nu puteau vinde uleiul și apa rezultată.
Unul dintre motivele pentru care s-a întâmplat acest lucru este că au plantat soiuri mai productive pentru ulei și apă, dar astea au un ulei foarte tare, acid”, ne declară producătorul din Bonțida, care ne invită pe toți pe câmp,să ne facem poze instagramabile.
Traian Morar mai povestește că cel mai important este că a întâlnit oameni care au văzut munca lor, au apreciat ceea ce fac, au crezut în ei, cum se spune, așa cum s-a întâmplat cu reprezentanții Profi care i-au invitat, descoperit și i-au încurajat: ”Au văzut produsele, au gustat siropul de lavandă, au așteptat să îl autorizeze, iar acum acesta poate fi găsit în locațiile supermarketului”.
Bunătăți din Mărgău
”Bunătăți uscate” este tot o poveste de familie, care a pornit în 2018 în Mărgău, ideea principală fiind întoarcerea la natură, promovarea unui trai sănătos. Sorin și Mihaela Faur au renunțat la serviciile lor de la oraș și au decis să se bucure de roadele Apusenilor.
”Susținem întâia dată orientarea spre belșugul naturii, unde Dumnezeu ne-a lăsat la îndemână atât tratamente pentru diversele afecțiuni, cât si cele necesare hranei de zi cu zi”, sunt de părere cei doi.
”Deshidratarea reprezintă o metodă de conservare, eficientă atât în păstrarea și intensificarea aromelor, dar și în comprimarea volumului materiei prime. Acest proces se desfășoară în micul nostru atelier cu ajutorul aparaturii profesionale din domeniul deshidratării, utilizând temperaturi scăzute, pentru ca rezultatul să fie unul aspectuos și mai ales pentru a păstra o cât mai mare proporție din nutrienti și vitamine. Produsele noastre nu au adaos de zahăr, conservanti sau aditivi. În zona de munte fiind, ne sunt la îndemână minunățiile din flora spontană precum ciupercile, fructele sălbatice, dar și plantele pentruceaiuri”, au încheiat cei doi clujeni.
Târgul de Primăvară de la Castelul Săvârșin va avea loc în 26 și 27 aprilie.
Cristina Pintilie Șendrea

Poliția Cluj anunță că a fost sesizată, sâmbătă, despre un accident rutier produs pe strada Alexandru Vaida Voievod din municipiul Cluj-Napoca.
”Din primele cercetări a reieșit că, un bărbat de 56 de ani, din municipiu, în timp ce conducea un autoturism ar fi accidentat un pieton aflat în traversarea drumului public prin loc nepermis.
Pietonul, respectiv un bărbat de 71 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a necesitat îngrijiri medicale, ulterior fiind transportat la spital.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, au spus polițiștii.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
EVENIMENT
Rapid – ”U” Cluj, cel mai vechi duel din istoria actualului campionat. Primul meci a fost în urmă cu 92 de ani

Etapa a cincea din play-off-ul Superligii programează cel mai vechi duel din istoria actualului campionat: Rapid-Universitatea Cluj. Meciul se joacă sâmbătă de la ora 20.00 la București.
LPF notează că prima confruntare directă dintre cele două echipe a avut loc în cel de-al doilea sezon în care întrecerea internă s-a desfăşurat în sistem divizionar, 1933-1934. „Pe 26 noiembrie 1933, elevii lui Adalbert Molnar (U) s-au impus pe teren propriu cu 2-1 (Graţian Sepi, Silviu Ploeşteanu / Ştefan Boblea). În retur, la Bucureşti (21 aprilie 1934), ceferiştii au obţinut la rândul lor victoria cu 1-0, golul fiind marcat de Geza Medve, atacantul giuleştenilor aflându-se la debut. În ediţia amintită, ambele echipe au cumulat câte 17 puncte (U Cluj locul 3, CFR locul 4)”, scrie LPF în avanacronica partidei, citată de Mediafax
În total, cele două echipe s-au mai întâlnit în principala competiţie internă de 98 de ori, de 43 de ori s-au impus giuleştenii, de 39 de ori au câştigat studenţii ardeleni, iar alte 16 partide s-au terminat la egalitate.
Sabău a jucat la Rapid
Partida va fi specială pentru Ioan Ovidiu Sabău, care a evoluat ca jucător în Giuleşti timp de patru sezoane (1998-1999, 1999-2000, 2001-2002, 2002-2003), contribuind la ultimele două titluri câştigate de gruparea vişinie (a fost coleg cu Marius Şumudică în sezoanele 1998-1999 şi 2001-2002). De asemenea, acesta a antrenat-o pe Rapid în stagiunea 2012-2013 (16 meciuri în toate competiţiile – 9 victorii – 3 remize – 4 înfrângeri).
Marius Şumudică vs. Ioan Ovidiu Sabău, din postura de antrenori: 6 jocuri – 3 remize – 3 succese Sabău.
LPF scrie că ambele echipe au doar câte o victorie în ultimele șase runde, interval în care giuleștenii au mai înregistrat trei remize, în timp ce clujenii au pierdut patru jocuri.
EVENIMENT
Pieton accidentat pe o stradă din Cluj-Napoca. Transportat la spital de SMURD în stare gravă

Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca a acordat, sâmbătă, îngrijiri medicale de urgență unui pieton accidentat pe strada Alexandru Vaida Voievod din Cluj-Napoca.
Potrivit pompierilor, a fost vorba despre un bărbat de aproximativ 65 de ani, transportat în stare gravă la spital.
Vom reveni cu detalii.