CULTURA
Facultatea de Arhitectură și Urbanism a UTCN, proiect de amenajare a unui spațiu newyorkez, în colaborare cu ICR New York

Facultatea de Arhitectură și Urbanism (FAU) a Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) a răspuns invitației lansate de Institutul Cultural Român (ICR) din New York (NY), de a contribui la transformarea sediului său din inima Manhattan-ului, într-un centru cultural modern și polivalent, prin amenajarea unui spațiu de evenimente în aer liber, arată reprezentanții UTCN.
Studenții arhitecți, sub coordonarea profesorilor lor, au fost invitați să ofere soluții viabile de amenajare a unei terase adiacente institutului, sub forma unei veritabile scene culturale, aptă să găzduiască, sub cerul liber, concerte, expoziții, proiecții de film, recepții, evenimente sociale, activități de relaxare și recreere.
Proiectele cele mai originale și mai reușite, realizate pe întreg parcursul primului semestru al anului universitar 2022-2023, în cadrul disciplinelor Arhitectură de Interior și Proiectare specializată – interior, coordonate de Ș.l.dr.arh. Paul Moldovan, au făcut obiectul unei expoziții intitulate RCI under open skies (ICR sub cerul liber), organizată la Galeria ”Brâncuși” a ICR New York în perioada 2-7 martie 2023.
25 de posibilități
50 de studenți arhitecți au imaginat 25 de posibilități viitoare pentru aripa exterioară a Institutului Cultural Român de la New York, menite să găzduiască efervescența vieții urbane metropolitane sub cerul liber al celebrului ‘Big Apple’. Expoziția de proiecte de idei a fost susținută de o echipă de 6 studenți arhitecți – Luca Bota, Ștefan-Andrei Hanc, Ilinca-Ioana Ilovan, Iulia-Alexandra Stoichiță, Luca-Ștefan Vasilescu, Alexandra Zogorean – și două cadre didactice – Ș.l.dr.arh. Paul-Mihai Moldovan și Asist.dr.arh. Alina-Elena Voinea – delegați să prezinte publicului newyorkez, viziunile exprimate prin proiectele panotate.
Călătoria și vernisajul la ICRNY au conturat experiența culturală unică marcată de imersia în cultura nord-americană și de promovarea valorilor culturii românești la nivel global punând astfel bazele unor conexiuni culturale între FAU UTCN și ICR NY.
Spațiu de interacțiune
Expoziția de proiecte de idei ”ICR sub cerul liber” simbolizează, de asemenea, deschiderea și modelarea unui spațiu de interacțiune între valorile Institutului Cultural Român și cele ale Facultății de Arhitectură și Urbanism a Universității Tehnice Cluj-Napoca.
Evenimentul are o dublă țintă: pe de o parte promovează profesia și educația de arhitectură din Cluj-Napoca la nivel global, iar pe de altă parte are în vedere proliferarea Institutului Cultural Român prin exprimarea valorilor sale (e.g. orientarea spre dialogul cultural, consolidarea relațiilor cu Academia Română și alte instituții, organizații sau asociații, construirea și menținerea dezvoltării unei comunități tinere, susținerea culturii prin cercetare și colaborare cu personalități și comunități cultural-științifice).
”RCI under open skies” are o dimensiune culturală amplă în care Institutul Cultural Român (ICR) din New York activează asemenea unui transformator având strategia de ”schimbare a percepției asupra culturii: de la comunicarea unei culturi de rezistență, la una deschisă, interconectată, exploratoare, generatoare de schimbare și colaborare cu alte culturi”. Astfel, soluțiile propuse de studenții arhitecți, prin diversele tipologii de intervenție (e.g. obiect, schelă, pergolă, etajare sau instalație), facilitează și încurajează promovarea culturii ca ”celulă purtătoare de ADN” – informație activă/conținut viu – ce se combină organic cu alte țesuturi și transformă mediul în care ajunge.
Filiala ICR NY, una dintre cele mai vechi
Pentru întregul proiect de colaborare între Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură și Urbanism și Institutul Cultural Român din New York, grupul delegat precum și colectivul de lucru al disciplinelor Arhitectură de Interior și Proiectare specializată – interior, este recunoscător susținerii conducerii Universității Tehnice din Cluj-Napoca și Institutului Cultural Român din New York, pentru deschidere și viziune, prin care, vernisajul și expoziția au avut loc la nivel global!
Filiala ICR NY este una din cele mai vechi instituții de diplomație culturală, constituită în 2004 pe fundația Bibliotecii Românești din NY, datând din 1969. În cei peste 50 de ani de funcționare, instituția s-a impus ca un avanpost al culturii românești în SUA.
În prezent ICR NY este ”în același timp, curator, promotor, producător de evenimente artistice și culturale, centru de resurse și hub de învățare, care acționează în sinergie pentru a prezenta diversitatea și vitalitatea scenei artistice, culturale și academice românești și pentru a galvaniza relațiile culturale româno-americane, la toate nivelurile”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Șofer amendat de două ori în 15 minute pentru depășirea vitezei pe DN1, între Turda și Cluj

Un șofer din Cluj-Napoca a reușit „performanța” de a fi prins de două ori cu piciorul greu pe accelerație, la doar 15 minute distanță, pe același drum. Dacă prima abatere a fost cu 14 km/h peste limită, a doua oară a fost prins circulând cu 120 km/h pe un drum de 70 km/h.
Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Turda au sancționat contravențional un bărbat de 45 de ani, din Cluj-Napoca, pentru încălcarea repetată a regimului legal de viteză și a regulilor privind depășirea, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.
Miercuri, 9 aprilie, în jurul orei 09.10, acesta a fost înregistrat cu aparatul radar în timp ce circula cu 84 km/h pe DN1-E60, fiind sancționat cu o amendă de 1.215 lei.
Doar 15 minute mai târziu, bărbatul a fost depistat circulând prin localitatea Copăceni cu 120 km/h, limita legală fiind de 70 km/h.
„La scurt timp, în jurul orei 09.25, același conducător auto a fost surprins din nou, de această dată rulând cu 120 km/h în localitatea Copăceni, unde limita legală este de 70 km/h. Pentru această abatere, a fost aplicată o nouă sancțiune contravențională, în valoare de 1.822,5 lei”, a transmis IPJ Cluj.
Vitezoman prins cu 173 km/h pe Calea Turzii
Într-un alt caz, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Cluj-Napoca au înregistrat cu aparatul radar, pe Calea Turzii, un autoturism care circula cu viteza de 173 km/h. La volanul autovehiculului se afla un tânăr de 25 de ani, acesta a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.822,5 lei , iar, ca măsură complementară, i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 120 de zile.
Polițiștii rutieri au desfășurat o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră la nivelul întregului județ, miercuri, 9 aprilie. Activitatea a vizat, în principal, combaterea excesului de viteză și descurajarea comportamentului iresponsabil la volan.
În cadrul planului de acțiune SPEED MARATHON , au fost sancționați contravențional 311 conducători auto, iar 21 permise de conducere au fost reținute pentru depășirea limitei legale de viteză.
EVENIMENT
Mesaj RO-ALERT: cod PORTOCALIU de vânt puternic, în mai multe localități din Cluj-Napoca. RECOMANDĂRI pentru populație

ISU Cluj a emis mesaj RO-ALERT în mai multe localități din județul Cluj, vizate de o atenționare meteo cod portocaliu de vânt puternic. Cetățenii sunt sfătuiți să nu iasă din case.
În urma atenționării meteorologice de COD PORTOCALIU, în data de 10.04.2025, în intervalul orar 14:30 – 17:00, a fost emis un mesaj RO-ALERT pentru informarea și protejarea populației în localitățile Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Cojocna, Ceanu Mare, Luna, Feleacu, Moldovenești, Călărași, Săndulești, Tureni, Aiton și Ploscoș.
În intervalul menționat, vor avea loc intensificări puternice ale vântului, cu rafale ce pot atinge viteze de 70…90 km/h.
Recomandări pentru cetățeni
ISU Cluj a transmis și o serie de recomandări pentru cetățeni:
- Evitați deplasările în aer liber în perioada avertizată;
- Nu staționați sub copaci, stâlpi de electricitate sau în apropierea panourilor publicitare ori a construcțiilor provizorii;
- Asigurați ușile, ferestrele, obiectele de pe balcoane sau terase care pot fi luate de vânt;
- Parcați autoturismele la distanță de copaci sau elemente de construcție instabile;
- Urmăriți mesajele transmise prin sistemul RO-ALERT, postările autorităților locale și buletinele meteo actualizate;
- În caz de urgență, apelați numărul unic 112.
- Recomandăm calm, prudență și respectarea indicațiilor autorităților.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Un bărbat de 65 de ani a suferit, joi, un accident de muncă, la Dezmir, în Cluj. Acesta și-a prins piciorul într-o motocoasă. Starea lui este critică.
„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Jucu au intervenit de puține momente în urma unui accident de muncă, petrecut într-o gospodărie din localitatea Dezmir, comuna Apahida.
La fața locului au fost dislocate o autospecială cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD, precum și un echipaj ARTI al Serviciului de Ambulanță Județean.
ACCIDENT de muncă în Dezmir. Un bărbat de 65 de ani și-a prins piciorul într-o MOTOCOASĂ
Salvatorii, ajunși la locul solicitării, au găsit un bărbat, în vârstă de aproximativ 60 de ani, care și-a prins piciorul într-o motocoasă pe timpul unor lucrări de igienizare din gospodărie.
Elementele utilajului au pătruns adânc în piciorul victimei, astfel încât a fost necesară dezmembrarea motocoasei de către pompieri și transportul la spital de către echipajul SAJ, împreună cu elemente din utilaj, pentru a fi îndepărtate ulterior de către personalul medical. Bărbatul este în vârstă de 65 de ani, este în stare de conștiență și cooperant, însă starea lui rămâne critică”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj), după ce Guvernul a aprobat centura: Poarta noastră spre dezvoltare și civilizație

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, salută aprobarea de cărtre Guvern a tronsonului 2 al centurii metropolitane, centura Florești–Apahida, despre care a spus că este un vis devenit realitate.
”Ieri, Guvernul a aprobat proiectul de investiții de 9,3 miliarde lei pentru construirea acestei rute ocolitoare.
Mulțumesc miniștrilor PSD pentru susținere și implicare!
Cei 42 de km de centură sunt poarta noastră spre dezvoltare, spre civilizație, spre un județ mai conectat și mai curat !
Dintotdeauna am spus că este cel mai important proiect pentru noi, clujenii.
Este un angajament pe termen lung față de comunitate.
Atunci când există voință politică, viziune și colaborare între instituții, ceea ce contează chiar se întâmplă!”, a spus Lăpușan.