CULTURA
Facultatea de Arhitectură și Urbanism a UTCN, proiect de amenajare a unui spațiu newyorkez, în colaborare cu ICR New York

Facultatea de Arhitectură și Urbanism (FAU) a Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) a răspuns invitației lansate de Institutul Cultural Român (ICR) din New York (NY), de a contribui la transformarea sediului său din inima Manhattan-ului, într-un centru cultural modern și polivalent, prin amenajarea unui spațiu de evenimente în aer liber, arată reprezentanții UTCN.
Studenții arhitecți, sub coordonarea profesorilor lor, au fost invitați să ofere soluții viabile de amenajare a unei terase adiacente institutului, sub forma unei veritabile scene culturale, aptă să găzduiască, sub cerul liber, concerte, expoziții, proiecții de film, recepții, evenimente sociale, activități de relaxare și recreere.
Proiectele cele mai originale și mai reușite, realizate pe întreg parcursul primului semestru al anului universitar 2022-2023, în cadrul disciplinelor Arhitectură de Interior și Proiectare specializată – interior, coordonate de Ș.l.dr.arh. Paul Moldovan, au făcut obiectul unei expoziții intitulate RCI under open skies (ICR sub cerul liber), organizată la Galeria ”Brâncuși” a ICR New York în perioada 2-7 martie 2023.
25 de posibilități
50 de studenți arhitecți au imaginat 25 de posibilități viitoare pentru aripa exterioară a Institutului Cultural Român de la New York, menite să găzduiască efervescența vieții urbane metropolitane sub cerul liber al celebrului ‘Big Apple’. Expoziția de proiecte de idei a fost susținută de o echipă de 6 studenți arhitecți – Luca Bota, Ștefan-Andrei Hanc, Ilinca-Ioana Ilovan, Iulia-Alexandra Stoichiță, Luca-Ștefan Vasilescu, Alexandra Zogorean – și două cadre didactice – Ș.l.dr.arh. Paul-Mihai Moldovan și Asist.dr.arh. Alina-Elena Voinea – delegați să prezinte publicului newyorkez, viziunile exprimate prin proiectele panotate.
Călătoria și vernisajul la ICRNY au conturat experiența culturală unică marcată de imersia în cultura nord-americană și de promovarea valorilor culturii românești la nivel global punând astfel bazele unor conexiuni culturale între FAU UTCN și ICR NY.
Spațiu de interacțiune
Expoziția de proiecte de idei ”ICR sub cerul liber” simbolizează, de asemenea, deschiderea și modelarea unui spațiu de interacțiune între valorile Institutului Cultural Român și cele ale Facultății de Arhitectură și Urbanism a Universității Tehnice Cluj-Napoca.
Evenimentul are o dublă țintă: pe de o parte promovează profesia și educația de arhitectură din Cluj-Napoca la nivel global, iar pe de altă parte are în vedere proliferarea Institutului Cultural Român prin exprimarea valorilor sale (e.g. orientarea spre dialogul cultural, consolidarea relațiilor cu Academia Română și alte instituții, organizații sau asociații, construirea și menținerea dezvoltării unei comunități tinere, susținerea culturii prin cercetare și colaborare cu personalități și comunități cultural-științifice).
”RCI under open skies” are o dimensiune culturală amplă în care Institutul Cultural Român (ICR) din New York activează asemenea unui transformator având strategia de ”schimbare a percepției asupra culturii: de la comunicarea unei culturi de rezistență, la una deschisă, interconectată, exploratoare, generatoare de schimbare și colaborare cu alte culturi”. Astfel, soluțiile propuse de studenții arhitecți, prin diversele tipologii de intervenție (e.g. obiect, schelă, pergolă, etajare sau instalație), facilitează și încurajează promovarea culturii ca ”celulă purtătoare de ADN” – informație activă/conținut viu – ce se combină organic cu alte țesuturi și transformă mediul în care ajunge.
Filiala ICR NY, una dintre cele mai vechi
Pentru întregul proiect de colaborare între Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură și Urbanism și Institutul Cultural Român din New York, grupul delegat precum și colectivul de lucru al disciplinelor Arhitectură de Interior și Proiectare specializată – interior, este recunoscător susținerii conducerii Universității Tehnice din Cluj-Napoca și Institutului Cultural Român din New York, pentru deschidere și viziune, prin care, vernisajul și expoziția au avut loc la nivel global!
Filiala ICR NY este una din cele mai vechi instituții de diplomație culturală, constituită în 2004 pe fundația Bibliotecii Românești din NY, datând din 1969. În cei peste 50 de ani de funcționare, instituția s-a impus ca un avanpost al culturii românești în SUA.
În prezent ICR NY este ”în același timp, curator, promotor, producător de evenimente artistice și culturale, centru de resurse și hub de învățare, care acționează în sinergie pentru a prezenta diversitatea și vitalitatea scenei artistice, culturale și academice românești și pentru a galvaniza relațiile culturale româno-americane, la toate nivelurile”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO/FOTO. Atenţie! Nereguli descoperite de comisarii protecţiei consumatorului Cluj în piaţa Dezmir. Amenzi imense aplicate

Comisarii protecţiei consumatorului Cluj au descoperit o mulţime de nereguli la comercianţii din piaţa Dezmir şi au aplicat amenzi de peste 183.000 de lei.
„Pe data de 20.09.2023, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj, prin CJPC Cluj, a desfășurat o acțiune de control în urma unei autosesizări la 18 operatorii economici și 8 producători care își desfășoară activitatea în incinta pieței de legume fructe Dezmir.
În urma verficărilor, operatorii economci sancționați au fost:
SC Alesia&Seven SRL
PFA Varga Anisoara
II Dura Anisia
PFA Remus Florian Daniel
PFA Varga I Ovidiu
PFA Kovacs Mircea
EliroxCafe SRL
SC Nicamarad SRL
Grup TSA Company SRL
Ady &Co SRL
SC Microfruits SRL
SC Ionica Import Export SRL
II Avram Alexandru
SC Ralefruct Impex SRL
DMD Vegetables Prod SRL
Iulia&Celia SRL
Celina Iza SRL
Gema Vlad SRL
Verificările s-au derulat în cadrul campaniei Academia Comisarilor – în care sunt implicați tinerii noștri colegi – și au urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu.
În urma acțiunii, comisarii CJPC Cluj au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează:
folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, pentru depozitarea produselor și preparatelor, cu praf în exces, rugină, mucegai și chedere neigienizate
pavimentul aferent camerelor frigorifice insalubre, neigienizate de o perioadă mare de timp
comercializrea unr produse cu data limită de consum depășită
depozitarea direct pe paviment a legumelor și fructelor
folosirea unor coșuri/tomberoane de reziduuri fără capace
lipsă mijloace de masură, iar cele existente erau fără verificare metrologică sau degradate
comercializarea unor legume fructe cu mucegai, putregai, improprii consumului uman
comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate
comercializarea unor produse care nu respecta etichetarea conform prevederilor legale, cu diferente a țării de origine ambalaj/documente de provenientă sau borderouri de achiziții
lipsa afișare preț/unitate de măsură/monedă
lipsă documente de proveniență a legumelor si fructelor
certificate de producatori emise de diverse primarii, însă în realitate comercializau si alte produse care nu sunt specifice zonei
Ținând cont de neregulile constatate, echipa de control a aplicat 35 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în cuantum de 183.000 lei.
Totodată, au fost dispuse măsurile complementare de:
oprire definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de circa 20.000 de lei
oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru 14 unități
oprire temporară de la comecializare a unor legume fructe pană la remedierea deficiențelor în valoare de 85.000 lei
Comisarii CJPC Cluj vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare.
Aspectele invocate în cadrul acestui comunicat sunt ilustrate cu imagini realizate în timpul controlului”, informează CRPC RNV Cluj.
ADMINISTRAȚIE
Energie verde din deșeuri la Cluj. CJ cumpără o instalație de tratare a gunoaielor prin dezintegrare moleculară

Consiliul Județean Cluj va achiziționa o instalație de tratare prin dezintegrare moleculară, pentru valorificarea energetică a deșeurilor.
„E o soluție revoluționară” a precizat președintele CJ Alin Tișe, care spune că va rezolva problema gestionării gunoaielor de la Cluj.
Practic, deșeurile vor fi transformate în gaz care va produce energie electrică.
Energie verde din deșeuri la Cluj. CJ cumpără o instalație de tratare a gunoaielor prin dezintegrare moleculară
Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a hotărât achiziționarea unei instalații moderne, care să permită rezolvarea definitivă a problemei gestionării deșeurilor municipale și transformarea acestora într-o resursă de energie verde.
„Este o etapă revoluționară în ceea ce privește rezolvarea problemelor legate de modul de gestionare a deșeurilor din județ. Urmare a acestui pas, deșeurile nu vor mai reprezenta o problemă, ci vor fi transformate într-o resursă alternativă de energie verde, care va genera și venituri suplimentare pentru Consiliul Județean.
În plus, va reprezenta și o soluție ecologică, modernă”, a spus Alin Tișe.
Instalația este una modulară, care va permite tratarea prin dezintegrare a deșeurilor rămase în urma sortării și a tratării mecanice.
Acestea vor fi mărunțite și dezintegrate în instalația respectivă, ceea ce va duce la producerea de gaz (syngaz), care va fi transformat în energie electrică care va fi livrată în sistemul energetic național, ducând și la constituirea de venituri suplimentare pentru Consiliul Județean.
Noutatea și oportunitatea constă în posibilitatea de tratare completă prin eliminare, ceea ce va diminua cantitatea de deșeuri reziduale care sunt acum depuse în depozitul existent, noul sistem reprezentând o premieră la nivel național, potrivit reprezentanților CJ Cluj.
EVENIMENT
Biletul de Sănătate revine în Cluj-Napoca în două stații. Clujenii fac genuflexiuni și merg pe bicicletă pentru un bilet gratis

Biletul de Sănătate, proiectul sportiv dedicat comunității care a avut un succes peste așteptări, revine la Cluj-Napoca cu cele două stații de autobus smart. Este cea de-a patra fază a programului inițiat de Sports Festival, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Local.
Călătorii vor putea, din nou, să obțină un bilet de autobuz gratuit în schimbul a 20 de genuflexiuni sau prin pedalare. Tichetele de călătorie obținute prin mișcare vor fi valabile 7 zile de la data emiterii pentru orice călătorie în rețeaua de transport public urban din Cluj-Napoca. Biletul de Sănătate poate fi obținut în stația de autobuz Memorandumului Sud și din stația de bicicletă Central de pe strada Regele Ferdinand. Ele vor funcționa zilnic, începând cu data de 20 septembrie (stația Memorandumului Sud), respectiv 27 septembrie (stația Central), între orele 08.00-20.00.
Până acum, în stația de autobus de pe strada Memorandumului au fost câștigate, prin mișcare, 150.000 de Bilete de Sănătate. În total, clujenii au făcut peste 3 milioane de genuflexiuni. Noua stație, deschisă în toamna anului trecut pe strada Regele Ferdinand, s-a bucurat de un succes la fel de mare, cu 14.000 de Bilete de Sănătate emise în cele trei luni de funcționare și 5.600 km parcurși pe bicicletă.
Săptămâna Mobilității Europene
Mirel Alexa, director executiv Sports Festival: ”Anul acesta relansăm Biletul de Sănătate, cu stația de genuflexiuni, în cadrul European Mobility Week care are ca temă, în 2023, mobilitatea sustenabilă și eficientă din punct de vedere energetic. În timp ce mulți se străduiesc să salveze energie, noi încurajăm o altă formă de energie – aceea generată de sport, și o facem prin acest proiect inovator, ajuns la cea de-a patra ediție.
Biletul de Sănătate este o inițiativă prin care comunitatea noastră poate obține bilete de autobuz gratuite în schimbul activității fizice. Încurajăm oamenii și să facă mișcare, și să folosească mijloacele de transport în comun. Mișcarea activă și transportul sustenabil sunt modalități esențiale de a economisi energie și de a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Vă invit să contribuim împreună la economisirea de energie și la promovarea unui stil de viață activ.”
Stație în 2020
Prima stație sportivă smart din Cluj-Napoca a fost lansată în 2020 lângă stația de autobuz Memorandumului Sud din Cluj-Napoca, iar mai apoi, redeschisă în fiecare toamnă. Cu ajutorul ei, călătorii au putut să obțină un bilet de autobuz într-un mod gratuit și sănătos, făcând corect 20 de genuflexiuni în maxim două minute. Tichetul a fost denumit, în mod simbolic, Biletul de Sănătate.
Cea mai nouă stație de autobuz smart a fost inaugurată la finalul lunii septembrie a anului trecut și a adus o nouă provocare pentru călătorii pregătiți să obțină un bilet de autobuz în schimbul mișcării: pedalare pe două trasee din oraș. În această stație, călătorii folosesc o bicicletă statică și parcurg virtual, la alegere, două trasee din oraș: Bulevardul 21 Decembrie 1989 – strada Regele Ferdinand sau strada Memorandumului – strada Napoca.
Traseele de 400 m trebuie parcurse în maxim patru minute. În timpul pedalării, călătorii au afișate pe ecran distanța parcursă, dar și viteza de deplasare. Timpul obținut pentru parcurgerea celor două trasee generează un clasament care se updatează permanent și care este afișat la finalul traseului, înainte de emiterea biletului.
Biletul de Sănătate este un proiect dedicat comunității care îmbină tehnologia cu mișcarea și prin care se creează o legătură directă între activitatea fizică și beneficiul simbolic primit. Exercițiile alese sunt ușor de realizat de oricine și au un aport benefic major pentru persoana care introduce mișcarea în rutina zilnică.
Proiectul Biletul de Sănătate este inițiat de SPORTS FESTIVAL, cu sprijinul financiar al Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca. Dezvoltat de Life is Hard și în parteneriat cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj.

Un accident a avut loc, miercuri, pe un șantier de pe str. Scorțarilor din Cluj-Napoca. Un miniexcavator s-a răsturnat peste un bărbat. Pompierii l-au extras însă, din păcate, acesta a decedat.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați să intervină la un șantier pe strada Scorțarilor, unde o persoană a fost prinsă sub un utilaj. Mai exact, este vorba despre un bărbat, care a fost eliberat de către pompieri de sub utilaj. Din păcate, victima este decedată. La fața locului am intervenit cu două autospeciale cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Cluj.
Bărbatul nu a fost încă identificat. Polițiștii sunt la fața locului și continuă cercetările.
Update:
„La data de 20 septembrie a.c., în jurul orei 14.30, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre un incident produs în cadrul unei hale situate pe strada Scorțarilor din Cluj-Napoca, în urma căruia un bărbat ar fi decedat.
La fața locului a fost dirijată o echipă operativă de polițiști, alături de echipaje din cadrul I.S.U. Cluj, constatând că cele sesizate se confirmă, fiind identificat un bărbat de 53 de ani, din nefericire decedat.
Din primele verificări efectuate, polițiștii au constat că bărbatul, în timpul manipulării unui miniexcavator ar fi efectuat o manevră care i-ar fi provocat leziuni incompatibile cu viața.
În continuare se efectuează cercetări pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale”, a comunicat IPJ Cluj.