Connect with us

ACTUALITATE

Expoziții, concerte și activități online la Cluj-Napoca de Ziua Culturii Naționale

Publicat


Data de 15 ianuarie, prilej cu care este celebrată Ziua Culturii Naționale, dar și ziua poetului național Mihai Eminescu, va fi marcată și în acest an de către instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj printr-o serie de evenimente cu un format adaptat contextului epidemiologic actual.

Astfel, Muzeul Etnografic al Transilvaniei va deschide, cu această ocazie, expoziția ,,Vasile Stoica – mare diplomat și om de cultură”, un proiect expozițional coordonat de prof. univ. dr. Ioan Opriş. Publicul va avea posibilitatea de a admira lucrările expuse până în data de 14 martie, de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Și Muzeul de Artă Cluj-Napoca îi așteaptă pe vizitatori, începând cu data de 15 ianuarie și până în 7 februarie a.c., cu o expoziție intitulată ,,Identități. Ziua Culturii Naționale”, curatoriată de dr. Dan Breaz.

Totodată, cei interesați sunt așteptați să treacă pragul Muzeului Memerial ,,Octavian Goga” Ciucea unde, pe lângă expozițiile permanente, vor putea admira și două expoziții temporare, respectiv expoziția inedită de fotografii și cărți ,,Vorbe șoptite” și cea de fotografii și documente ,,Luceafărul”.

O altă instituție implicată în activitățile omagiale este Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, care va organiza, în zilele de 15, respectiv 18 ianuarie a.c., atât prin intermediul secțiilor de la sediul central cât și prin filialele de cartier, o serie de activități interactive pentru elevi, derulate în mediul on-line.

De asemenea, va fi publicat un interviu cu scriitorul Christian Crăciun, articole despre viața și opera marelui scriitor, articole de testare a cunoștințelor copiilor despre Mihai Eminescu, fiind organizate și două expoziții de publicații.

Filarmonica de Stat „Transilvania” va susține concertul „Cântec cu poveste (în notă cultă)”

Tot sub semnul Zilei Culturii Naționale și a omagierii poetului Mihai Eminescu, Filarmonica de Stat „Transilvania” va susține, vineri, 15 ianuarie 2021, de la ora 19.00, on-line, pe pagina de Facebook și canalul de YouTube ale instituției, concertul ,,Cântec cu poveste (în notă cultă)”. Programul va cuprinde lucrări muzicale româneşti prezentate în primă audiţie, în combinaţie cu texte reprezentative ale literaturii române, care vor fi recitate/narate de actori, în intervenţii între lucrările muzicale interpretate.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, aduce în atenția publicului, pe parcursul acestei săptămâni, o serie de lucrări consacrate din muzica cultă și lucrări de inspirație folclorică, scrise de compozitori români, alături de momente poetice din opera lui Mihai Eminescu. Este vorba despre o selecție din cadrul evenimentului organizat anul trecut de Ziua Culturii Naționale. Acestea pot fi urmărite pe pagina de socializare a instituției de cultură.

Teatrul de Păpuși „Puck” le oferă, de asemenea, iubitorilor de teatru două momente speciale difuzate atât pe pagina web a instituției, cât și pe cea de Facebook. Astfel, pe site-ul www.teatrulpuck.ro va fi difuzată înregistrarea audio a poveștii „Făt Frumos din lacrimă”, scrisă de marele gânditor.

În aceeași zi, de la ora 18.00, poate fi urmărit pe pagina de Facebook a instituției spectacolul „Aleodor Împărat”, după Petre Ispirescu, în scenariul și regia lui Decebal Marin.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Electrica oferă reduceri clienților care nu au optat încă pentru un contract din piața concurențială

Publicat

Compania Electrica Furnizare a anunțat că vor fi făcute reduceri de preț utilizatorilor care nu au optat pentru un contract din piața concurențială. Reducerea va fi aplicată din 1 ianuarie şi până la momentul în care clienţii vor opta pentru un contract din piaţa concurenţială, insă nu mai târziu de finalul lunii august.

Compania oferă benevol un discount consumatorilor care doresc trecerea în piaţa concurenţială, dar nu au avut încă timpul să ia o decizie informată.

Discount-ul se aplică pentru intervalul cuprins între data de 1 ianuarie 2021 şi momentul în care aceştia optează pentru o ofertă de pe piaţa liberă, oricând până la data de 31 august 2021.

Vezi unde te poți informa

Discount-ul va reflecta diferenţa dintre preţul de serviciu universal şi preţul ofertei concurenţiale pentru care a optat consumatorul, sprijinind astfel tranziţia facilă a acestuia în piaţa concurenţială şi oferindu-i suficient timp pentru a face cea mai bună alegere”, se arată într-un comunicat emis de Electrica.

Electrica Furnizare continuă campania de informare a consumatorilor cu privire la ofertele din piaţa concurenţială, atât prin modalităţi tradiţionale, odată cu cu emiterea facturii sau în cadrul Centrelor de Relaţii cu Clienţii, cât şi în mediul online, AICI.

Sursa: agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe: Demisia lui Ludovic Orban nu e destul. Nu vreau să fie înlocuit de unul cu costume mai frumoase

Convocări la echipele naționale pentru un jucător și doi membrii din staff-ul lui U-BT

Emil Boc: Nu-mi doresc nicio funcție în PNL/ Congresul – momentul să discutăm ce e de făcut cu partidul

Vremuri disperate, măsuri disperate. Un magazin din Cluj-Napoca servește clienții „pe caiet”

VIDEO/ Asaltul CIORILOR asupra clădirii UBB. Ce ”armă” folosește Primăria Cluj-Napoca

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum va fi vremea azi, 20 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00 la 1 grad Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.  

Șansele de precipitații sunt de 70%, iar cantitatea de precipitații este de 1 litru/metrul pătrat. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 12 km/h. 

Minima este de –3 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 8 km/h. 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Comisia Europeană: Vaccinările trebuie să se accelereze. Până la vară, statele membre ar trebui să vaccineze 70% din populație

Publicat

Comisarul european al Sănătăţii îndeamnă statele membre să vaccineze 70% din populație până la vară, precizând că este nevoie ca procesul de vaccinare să se intensifice, astfel încât, 80% din angajaţii din sănătate şi din persoanele de peste 80 de ani să poată fi vaccinați până în luna martie.

Astfel, comisarul european al Sănătăţii, Stella Kyriakides, a lansat îndemnul în cadrul unei conferinţe de presă în care a fost criticată lentoarea startului campaniei de vaccinare în statele membre, comparativ cu Marea Britanie, SUA şi Israel.

Posibilitatea intreducerii certificatului de vaccinare

„Propunem ca până în martie, statele membre să fi vaccinat cel puţin 80% din angajaţii din sănătate şi din persoanele de peste 80 de ani[…] Propunem de asemenea ca, până la vară, statele membre să fi vaccinat 70% din adulţi”, a declarat şi Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Totodată, comisarul european al Sănătăţii, Stella Kyriakides a mai spus că „vaccinările trebuie să se accelereze”, fiind pusă în discuție în cadrul conferinței și posibilitatea introducerii certificatelor de vaccinare necesare intrării în statele membre, după modelul lansat deja de Grecia.

Sursa: agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate