CULTURA
Experiență unică în Cluj: MASTERCLASS cu Tudor Giurgiu și proiecția filmului „Metronom”

MushuROI, cel mai mare hub creativ din Transilvania, găzduiește pe 23 Noiembrie un Masterclass susținut de regizorul Tudor Giurgiu, fondatorul Transylvania International Film Festival (TIFF). Evenimentul susținut de Vodafone și TIFF își propune să le ofere o experiență unică specialiștilor, dar și tinerilor aflați la început de drum în industria cinematografică.
· Masterclass-ul din 23 noiembrie cu tema „Producția de film și evenimente culturale versus marketing și distribuție în era digitală” este adresat în mod special persoanelor cu experiență în domeniu
· Cu sprijinul Vodafone și TIFF, MushuROI va facilita proiecția filmului românesc “Metronom”, premiat la Cannes și sesiune de Q&A cu actori din distribuție
· Evenimentul este o reconfirmare a misiunii Vodafone România de sprijinire a creatorilor de conținut
Masterclass-ul cu tema „Producția de film și evenimente culturale versus marketing și distribuție în era digitală” este adresat în mod special persoanelor cu experiență în domeniu (film, festivaluri, comunicare, evenimente) sau celor care sunt interesați de o experiență sau carieră în aceste domenii.
„Clujul este foarte aproape de sufletul meu și are o semnificație aparte pentru mine”
Pentru participare, cei interesați sunt rugați să trimită un email de intenție însoțit de un CV la adresa info@tiff.ro. Participarea va fi limitată la aproximativ 30 persoane/masterclass și va fi operată o selecție în prealabil.
„Clujul este foarte aproape de sufletul meu și are o semnificație aparte pentru mine, mai cu seamă că destinul TIFF (Festivalul Internațional de Film Transilvania) se leagă de orașul de la poalele Feleacului. De aceea, este întotdeauna o reală plăcere pentru mine să revăd sau să cunosc oameni minunați din comunitatea clujeană. De această dată, sunt bucuros să fiu prezent la MushuROI, hub-ul creativ din Cluj-Napoca, pentru a susține un masterclass despre industria filmului, evenimente culturale și adaptarea lor la era digitală pe care o traversăm. Sunt încrezător că în următorii ani, poate și grație acestui masterclass, vom auzi de nume noi în industrie, care vin de la Cluj. ”- declară regizorul Tudor Giurgiu, fondatorul TIFF.
„Vodafone România este parte a comunității creative MushuROI și suntem mândri să oferim acesteia o experiență legată de un alt parteneriat puternic, cu TIFF, și cu inițiatorul acestuia, regizorul Tudor Giurgiu. Acest eveniment este parte a promisiunii Vodafone de a se implica și susține proiecte creative care schimbă fața României. ”- a declarat Alexandra Olaru, Director Legal & External Affairs Vodafone România
Pe lângă acest masterclass, cu sprijinul Vodafone și TIFF, MushuROI va facilita proiecția filmului românesc Metronom, semnat de regizorul Alexandru Belc și distins la Cannes cu premiul pentru regie în cadrul secțiunii Un Certain Regard. Prin intermediul acestei proiecții, MushuROI își propune să aducă laolată cât mai multi tineri clujeni pasionați de regie și film, dar și studenți înscriși la facultățile de profil.
„Ne onorează și ne bucură șansa de a găzdui acest creative gathering cu focus pe cinematografie și să vedem în același timp cum mushuroiul își intră ușor în rolul de „sens giratoriu” în care se întâlnesc și se intersectează creativi, idei, proiecte și entități din zona industriilor creative. Asfel, sunt convins că Masterclass-ul propus de Tudor Giurgiu, fondatorul TIFF, abordând un subiect fierbinte atât pentru industria filmului, cât și pentru cei care activează în comunicare sau management de evenimente, va reuni cu siguranță o audiență interesată și interesantă în același timp.
Transferul de know how, conectarea și comunicarea dintre content makeri, proiecte sau entități sunt elemente esențiale pentru succesul oricărui proiect sau cariere din domeniul creativ și suntem încântați să regăsim din nou alături de comunitatea creativă din Cluj, pe Vodafone România, ca un partener și susținător omniprezent .” a spus Sani Stranski, Inițiator MushuROI Hub
Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A, în timpul căreia participanții vor avea oportunitatea de a adresa întrebări lui Mihnea Moldoveanu și Șerban Lazarovici, doi dintre actorii care fac parte din distribuția Metronom.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Un accident cu o basculantă a avut loc la Fundătura, comuna Iclod, luni dimineață. Șoferul a fost rănit ușor, fiind consultat de medicii de pe Ambulanță.
Un accident rutier a avut loc luni dimineață în localitatea Fundătura, comuna Iclod, unde o basculantă s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. Șoferul utilitarei a suferit răni ușoare și a primit îngrijiri medicale din partea echipajului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) sosit la fața locului.
Au intervenit pompierii din Dej
Pentru gestionarea situației și prevenirea altor pericole, au intervenit și pompierii, care au asigurat măsurile de protecție specifice. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu alte victime.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Fundătura. Echipajul din cadrul Punctului de Lucru Gherla a găsit la fața locului o basculantă avariată, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient și cooperant, a fost preluat de echipajul SAJ, în vederea acordării îngrijirilor medicale. Pompierii au asigurat la fața locului măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor”, a transmis ISU Cluj.
Cauza exactă a accidentului urmează să fie stabilită de autorități.
EDUCATIE
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională, în învățământul primar și gimnazial

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial, scrie Agerpres.
Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede includerea următoarelor discipline:
- „Educație nutrițională”, pentru clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, învățământul primar
- „Educație prin minibaschet” și „Minihandbal – mișcare, joc și fairplay”, clasele a III-a și a IV-a, învățământul primar
- „Armonie și expresie corporală”, clasele a V-a – a VIII-a, învățământul gimnazial
- „Viitorii olimpioni”, clasa a IV-a, învățământul primar
- „Muzică și dans”, clasele a V-a și a VI-a, învățământul gimnazial
- „Aventura cunoașterii Universului”, clasa a V-a și a VII-a, învățământ gimnazial.
Programele pentru aceste discipline au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial.
EVENIMENT
Dan Petrescu, înaintea meciului cu Rapid: Vrem victoria, când joci acasă e clar că vrei să câștigi. Va fi un meci foarte greu

Antrenorul echipei CFR 1907 Cluj, Dan Petrescu, vrea o victorie, luni, în meciul cu Rapid care se va disputa acasă, pe stadionul din Gruia.
Întrebat, duminică, dacă își dorește victoria, Petrescu a spus ”normal” adăugând că este clar că atunci când echipa joacă acasă să vrea să câștige, chiar dacă presiunea va fi mai mare la gazde.
”Va fi un meci foarte greu, pare că Rapid a găsit formula de start, sistemul, antrenorul are experiență, oriunde merge scoate rezultate. Sunt și jucători acolo foarte buni, șase dintre ei au fost la CFR, i-am antrenat și eu. De obicei, ex-jucătorii mei mereu au făcut un meci excelent împotriva mea”, a spus Petrescu.
Acesta a dat asigurări că CFR nu are nicio problemă de lot, toți jucătorii fiind apți.
”Vreau să văd o echipă cu <<foame>>, foarte agresivă, care vrea să joace fotbal, să dea goluri și să nu primească”, a mai spus antrenorul CFR.
Meciul CFR Cluj – Rapid București va începe la ora 20,30.
EVENIMENT
FOTO. Figurine de Paște din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, decorate de copii la un atelier de creație, la Cluj

La Festivalul Chocolate Saga din Cluj-Napoca a fost o atmosferă de poveste – dulce, colorată și plină de veselie. Reprezentanții cofetăriei Pralina au organizat un atelier de creație special pentru copii, care au avut ocazia să decoreze figurine din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, chiar în ton cu apropierea Paștelui.
Cu mâini curioase și multă imaginație, cei mici au dat viață figurinelor, alegând culori vesele și detalii haioase.
Unii iepurași au fost decorați cu floricele, fundițe, alții au fost „îmbrăcați” în buline sau inimioare din zahăr, iar ouăle s-au transformat în adevărate opere de artă comestibile.
A fost mai mult decât un simplu atelier – a fost o experiență care a reușit să îmbine creativitatea, jocul și bucuria de a lucra cu ceva atât de delicios. Iar părinții au privit toată activitatea desfășurată cu zâmbetul pe buze, cei mai câștigați, însă, fiind copiii care au plecat nu doar cu figurinele decorate, ci și cu o amintire dulce de la un weekend special.
Astfel, în cadrul atelierului s-a reușit să se îmbine magia copilăriei cu arta deserturilor.
Andreea Ungur