ACTUALITATE
EXCLUSIV VIDEO FOTO Premieră la Cluj, cursuri despre dezechilibrele HORMONALE feminine
O clujeancă organizează cursuri și conferințe într-un domeniu cu totul nou, ajutând pe cei care doresc să afle mai multe despre importanța și gestionarea corectă a nivelului de hormoni din organismul uman.
Una dintre cursantele Oanei Corfariu a povestit pentru Cluj24 cu multă pasiune despre importanța pe care trebuie să o acordăm hormonilor. Alina spune că asemenea informații ar trebui să ajungă la cât mai multe femei pentru că sunt foarte utile.
~Am fost foarte mirată, continuă ea, să aflu cât de multe femei se confruntă cu probleme de fertilitate, afecțiuni precum fibroame sau chisturi și care au ca principală cauză dezechilibrele hormonale. Cursul pe care l-am urmat e atât de bine explicat, încât poți și singură să identifici dacă ai un dezechilibru, așa că mi s-a părut fascinant, e ca și cum m-am cunoscut a doua oară!”, a mai spus clujeanca.
Majoritatea femeilor nu știu cu ce fel de dezechilibre hormonale se confruntă și nu le tratează la timp
Oana Corfariu este medic, cu competențe în medicina naturistă, specializată în terapiile cu plante medicinale și produse apicole. A practicat medicina naturistă într-un cabinet, a profesat ca medic consultant în cadrul unor magazine naturiste și farmacii și a fost și profesoară de anatomie, biochimie și endocrinologie la Liceul ”Victor Babeș” din Cluj-Napoca.
Astfel, spune ea, a reușit să privească actul terapeutic din mai multe puncte de vedere și să dobândească o viziune completă asupra metodelor terapeutice care sunt eficiente. De exemplu, mulțe persoane au o concepție greșită despre produsele naturiste, crezând că acționează lent și că dau rezultate vizibile doar în timp îndelungat.
Acum poate afirma că nu este deloc așa. A experimentat o gamă diversă și a ajuns la concluzia că produsele pe care le recomandă în prezent, au efect imediat, iar rezultatele sunt de durată.
O premieră în România
Este suprinzător domeniul ales de ea și sunt puține țările unde i se acordă atenție, printre ele Anglia, Germania și Ungaria. Recent însă, Oana Corfariu a avut succes cu un curs online, cu ajutorul unui traducător, pentru femeile din Cehia. Pare că domeniul a ales-o pe ea, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate, datorate unui dezechilibru hormonal.
”Astfel, mi-am dat seama că viața de femeie, așa cum este ea, cu toate frumusețile și provocările ei, are nevoie uneori de ajutor. Mulți oameni depind de noi și pe mulți îi influențăm cu starea noastră de fericire sau nefericire, pe care o trăim: pe copii noștri, pe soții noștri, pe părinți, pe cei cu care lucrăm. Uitându-mă mai bine în jur, am constatat că sunt mai multe femei care trec prin episoade de dezechilibru hormonal, decât aș fi crezut la început”, ne spune Oana Corfariu.
Așa a apărut cursul online ”Redobândirea stării de echilibru hormonal în numai 5 PAȘI”.
Cât este de important să știm mai multe lucruri despre activitatea hormonală?
Oana Corfariu ne aduce aminte că femeile au fost obișnuite, de-a lungul mai multor secole, că trebuie să trăiască cu afecțiuni sau cu stări pe care le-ar fi putut trata, obișnuite fiind să își ducă greutățile vieții fără să ceară ajutor și, de multe ori, nu au trăit viața pe care ar fi putut să o trăiască.
Este important să știm cât mai multe lucruri despre echilibrul hormonal, mai ales pentru că suntem asaltate de produse cu hormoni sintetici, de la cosmeticele pe care le folosim, până la alimentele pe care la mâncăm zilnic și, din această cauză, există în prezent mult mai multe probleme hormonale decât existau în trecut. Așadar, ar fi bine să știm cum să ne protejăm și cum să ne tratăm afecțiunile hormonale, dacă ele au apărut deja.
Două crize hormonale majore în viața unei femei
Prima se derulează în perioada pubertății, a adolescenței și este asociată cu emoțiile specifice, dorința de libertate, crizele de independență, iar cea de-a doua are loc în jurul vârstei de 40 de ani, perioadă numită perimenopauză, adică înainte de menopauză.
De cele mai multe ori, ultima este mult mai dificilă, delicată și solicitantă decât menopauza, după care, lucrurile încep să se liniștească, femeia începe să își găsească un nou echilibru, un nou rost. Până atunci, pare că,în corpul femeii se dă o adevărată luptă. De altfel, majoritatea cursantelor Oanei Corfariu, interesate de echilibrul hormonal, sunt femei în jurul vârstei de 40 de ani, semn că doresc să câștige această bătălie.
În afară de aceste două perioade, există 3 categorii de semne care ne indică posibile probleme hormonale:
-modificări ale menstruației (menstruații abundente, menstruații dureroase, lipsa acesteia);
-modificări ale stării emoționale, fără a avea un motiv sau o cauză (anxietate, depresie, epuizare accentuată);
-modificări ale corpului: creștere sau scădere bruscă în greutate, căderea accentuată sau albirea prematură a părului, modificări ale aspectului pielii(acnee, pete, vergeturi).
Boli responsabile de o anumită dereglare a hormonilor
În primul rând, femeile trebuie să fie atente la dereglările ciclului menstrual, apoi la afecțiunile specific feminine: chist ovarian, fibrom uterin, endometrioză, noduli mamari.
Oana Corfariu este convinsă că, dacă mai multe femei ar ști cât de mult ne influențează viața nivelul de hormoni din organism, prevenția în acest domeniu ar fi asigurată, nu s-ar mai ajunge la cazuri grave ale acestor boli. În plus, adaugă că, tot hormonii sunt responsabili de tot ceea ce înseamnă dezvoltare osoasă și musculară, metabolism, un trai sănătos, în general.
Primele femei interesate de curs au fost, cum era și firesc, clujencele. În ultima perioadă însă, tot mai mute persoane din toată țara au aflat ce anume trebuie să facă pentru a rămâne sănătoase și fericite, la acestea adăugându-se și româncele care locuiesc în străinătate. Pentru că dorește ca informațiile să ajungă la cât mai multe persoane, după cursul în limba cehă, Oana Corfariu se pregătește să țină cursuri în limba engleză și germană.
Cristina Șendrea
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
O fată de 14 ani a fost dată dispărută joi, 2 ianuarie, la Cluj-Napoca.
ROSTAȘ FRANCESCA ANDRA, a plecat voluntar din zona cartierului Mărăști, în jurul orei 14.00, iar până în prezent nu a mai revenit.
Fată de 14 ani dată dispărută la Cluj-Napoca. Sunați la 112 dacă o vedeți
Fata are o înălțime aproximativă de 1,52 metri, greutate aproximativă 50 de kilograme, ochii căprui și părul brunet.
În momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu geacă de culoare gri, pantaloni de culoare albaștri și pantofi de culoare neagră.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minora plecată voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!
Un accident de circulație, în care au fost implicate trei mașini, a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Oașului din Cluj-Napoca.
Un tânăr de 16 ani este evaluat de medici la locul accidentului.
Accident cu trei mașini pe strada Oașului. Un tânăr a fost rănit
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin în aceste momente la accident.
Din primele date, în accident au fost implicate 3 autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.
Un tânăr de 16 ani este evaluat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă.
La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și două ambulanțe SMURD.
Traficul în zonă este blocat.
Foto: Arhivă
România a fost inclusă pe lista CNN Travel privind cele mai bune locuri de vizitat în anul 2025.
Iar printre locurile din România care nu trebuie ocolite, apare și orașul Cluj-Napoca.
Cluj-Napoca, printre destinațiile din România care nu trebuie ratate, conform CNN Travel
România a fost inclusă pe lista realizată de CNN Travel, care include 25 de locuri unice din lume care merită să fie vizitate în 2025.
Iar printre locurile din țara noastră care, spun cei de la CNN Travel, trebuie să fie vizitate se află și Cluj-Napoca, care apare și pe alte liste consultate de pasionații de turism, în principal datorită festivalurilor, dar și unor locuri de neratat în județ, cum ar fi Salina Turda.
Via Transilvanica, printre recomandări
„Nu au mai rămas multe locuri în Europa care să aibă încă acea atmosferă nedescoperită, dar România se apropie de ea. Acest lucru este un dar în aceste timpuri marcate de supra-turism – pentru că iată o țară care are de toate, de la stațiunile balneare de la Marea Neagră până la superba frumusețe a Munților Carpați, și despre care se spune că încearcă să își crească numărul de vizitatori în mod sustenabil”, scrie CNN Travel.
Printre orașele recomandate de publicație se numără Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Brașov și Sebeș, dar și, Bucureștiul, care iese încă în evidență cu centrul vechi.
De asemenea, arată jurnaliștii americani, trecutul idilic din mediul rural românesc poate fi explorat pe Via Transilvanica.
EVENIMENT
Șofer prins la volan pe aceeași stradă din Cluj, două zile la rând, deși are permisul suspendat, REȚINUT de polițiși
Polițiștii clujeni au decis reținerea pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 62 de ani care a condus mașina deși are permisul suspendat.
Câinele bărbatului, aflat în mașină a fost luat de Poliția Animalelor.
Șofer prins la volan pe aceeași stradă din Cluj, două zile la rând, deși are permisul suspendat, REȚINUT de polițiși
Bărbatul de 62 de ani, din județul Suceava, depistat la data de 1 ianuarie, pe Calea Florești din Cluj-Napoca conducând un autoturism în ciuda faptului că avea dreptul de a conduce suspendat, a fost surprins din nou în trafic la data de 2 ianuarie, pe aceeași arteră.
Polițiștii Biroului Rutier Cluj-Napoca l-au interceptat în trafic, iar în urma administrării probatoriului, au dispus măsura reținerii acestuia pentru 24 de ore.
Cățelul bărbatului, preluat de polițiști
Cercetările continuă sub coordonarea unității de parchet competente, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor faptei.
Totodată, cățelul aflat în autoturismul bărbatului a fost preluat de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor și transportat într-un adăpost specializat pentru animale, situat în comuna Florești.