Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV VIDEO FOTO Premieră la Cluj, cursuri despre dezechilibrele HORMONALE feminine

Publicat


O clujeancă organizează cursuri și conferințe într-un domeniu cu totul nou,  ajutând pe cei care doresc să afle mai multe despre importanța și gestionarea corectă a nivelului de hormoni din organismul uman. 

Una dintre cursantele Oanei Corfariu a povestit pentru Cluj24 cu multă pasiune despre importanța pe care trebuie să o acordăm hormonilor. Alina spune că asemenea informații ar trebui să ajungă la cât mai multe femei pentru că sunt foarte utile.

~Am fost foarte mirată, continuă ea, să aflu cât de multe femei se confruntă cu probleme de fertilitate, afecțiuni precum fibroame sau chisturi și care au ca principală cauză dezechilibrele hormonale. Cursul pe care l-am urmat e atât de bine explicat, încât poți și singură să identifici dacă ai un dezechilibru, așa că mi s-a părut fascinant, e ca și cum m-am cunoscut a doua oară!”, a mai spus clujeanca.

Majoritatea femeilor nu știu cu ce fel de dezechilibre hormonale se confruntă și nu le tratează la timp

Oana Corfariu este medic, cu competențe în medicina naturistă, specializată în terapiile cu plante medicinale și produse apicole. A practicat medicina naturistă într-un cabinet, a profesat ca medic consultant în cadrul unor magazine naturiste și farmacii și a fost și profesoară de anatomie, biochimie și endocrinologie la Liceul ”Victor Babeș” din Cluj-Napoca.

Astfel, spune ea, a reușit să privească actul terapeutic din mai multe puncte de vedere și să dobândească o viziune completă asupra metodelor terapeutice care sunt eficiente. De exemplu, mulțe persoane au o concepție greșită despre produsele naturiste, crezând că acționează lent și că dau rezultate vizibile doar în timp îndelungat.

Acum poate afirma că nu este deloc așa. A experimentat o gamă diversă și a ajuns la concluzia că produsele pe care le recomandă în prezent, au efect imediat, iar rezultatele sunt de durată.

O premieră în România

Este suprinzător domeniul ales de ea și sunt puține țările unde i se acordă atenție, printre ele Anglia, Germania și Ungaria. Recent însă, Oana Corfariu a avut succes cu un curs online, cu ajutorul unui traducător, pentru femeile din Cehia. Pare că domeniul a ales-o pe ea, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate, datorate unui dezechilibru hormonal.

”Astfel, mi-am dat seama că viața de femeie, așa cum este ea, cu toate frumusețile și provocările ei, are nevoie uneori de ajutor. Mulți oameni depind de noi și pe mulți îi influențăm cu starea noastră de fericire sau nefericire, pe care o trăim: pe copii noștri, pe soții noștri, pe părinți, pe cei cu care lucrăm. Uitându-mă mai bine în jur, am constatat că sunt mai multe femei care trec prin episoade de dezechilibru hormonal, decât aș fi crezut la început”, ne spune Oana Corfariu.

Așa a apărut cursul online ”Redobândirea stării de echilibru hormonal în numai 5 PAȘI”.

Cât este de important să știm mai multe lucruri despre activitatea hormonală?

Oana Corfariu ne aduce aminte că femeile au fost obișnuite, de-a lungul mai multor secole, că trebuie să trăiască cu afecțiuni sau cu stări pe care le-ar fi putut trata, obișnuite fiind să își ducă greutățile vieții fără să ceară ajutor și, de multe ori, nu au trăit viața pe care ar fi putut să o trăiască.

Este important să știm cât mai multe lucruri despre echilibrul hormonal, mai ales pentru că suntem asaltate de produse cu hormoni sintetici, de la cosmeticele pe care le folosim, până la alimentele pe care la mâncăm zilnic și, din această cauză, există în prezent mult mai multe probleme hormonale decât existau în trecut. Așadar, ar fi bine să știm cum să ne protejăm și cum să ne tratăm afecțiunile hormonale, dacă ele au apărut deja.

Două crize hormonale majore în viața unei femei

Prima se derulează în perioada pubertății, a adolescenței și este asociată cu emoțiile specifice, dorința de libertate, crizele de independență, iar cea de-a doua are loc în jurul vârstei de 40 de ani, perioadă numită perimenopauză, adică înainte de menopauză.

De cele mai multe ori, ultima este mult mai dificilă, delicată și solicitantă decât menopauza, după care, lucrurile încep să se liniștească, femeia începe să își găsească un nou echilibru, un nou rost. Până atunci, pare că,în corpul femeii se dă o adevărată luptă. De altfel, majoritatea cursantelor Oanei Corfariu, interesate de echilibrul hormonal, sunt femei în jurul vârstei de 40 de ani, semn că doresc să câștige această bătălie.

În afară de aceste două perioade, există 3 categorii de semne care ne indică posibile probleme hormonale:

-modificări ale menstruației (menstruații abundente, menstruații dureroase, lipsa acesteia);

-modificări ale stării emoționale, fără a avea un motiv sau o cauză (anxietate, depresie, epuizare accentuată);

-modificări ale corpului: creștere sau scădere bruscă în greutate, căderea accentuată sau albirea prematură a părului, modificări ale aspectului pielii(acnee, pete, vergeturi).

Boli responsabile de o anumită dereglare a hormonilor

img 20210511 180013 (1)

În primul rând, femeile trebuie să fie atente la dereglările ciclului menstrual, apoi la afecțiunile specific feminine: chist ovarian, fibrom uterin, endometrioză, noduli mamari.

Oana Corfariu este convinsă că, dacă mai multe femei ar ști cât de mult ne influențează viața nivelul de hormoni din organism, prevenția în acest domeniu ar fi asigurată, nu s-ar mai ajunge la cazuri grave ale acestor boli. În plus, adaugă că, tot hormonii sunt responsabili de tot ceea ce înseamnă dezvoltare osoasă și musculară, metabolism, un trai sănătos, în general.

Primele femei interesate de curs au fost, cum era și firesc, clujencele. În ultima perioadă însă, tot mai mute persoane din toată țara au aflat ce anume trebuie să facă pentru a rămâne sănătoase și fericite, la acestea adăugându-se și româncele care locuiesc în străinătate. Pentru că dorește ca informațiile să ajungă la cât mai multe persoane, după cursul în limba cehă, Oana Corfariu se pregătește să țină cursuri în limba engleză și germană.

Cristina Șendrea

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? Femeie de 84 de ani, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

Publicat

bucur uliana

La data de 17 martie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că BUCUR ULIANA, în vârstă de 84 ani, a plecat voluntar la aceeași dată, în jurul orei 17.30, din zona străzii Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă – 1.68m, păr cărunt.

În momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu o geacă de culoare bleumarin închis, pantaloni plusati colorați și ghete negre, având asupra sa un cărucior de cumpărături.

AȚI VĂZUT-O? Femeie de 84 de ani, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Opt jucători de la CFR Cluj, CONVOCAȚI la loturile naționale

Publicat

louis munteanu

Superliga de fotbal ia o pauză de două săptămâni, timp în care se vor desfășura meciuri ale naționalelor mari și de tineret. CFR Cluj are nu mai puțin de 8 jucători convocați la loturile naționale.

„CFR-iști convocați la Echipele Naționale

cfr

Opt jucători de la CFR Cluj, CONVOCAȚI la loturile naționale

Louis Munteanu (România U21)
Matei Ilie (România U21)
Otto Hindrich (România U21)
Andres Sfait (România U20)
Lindon Emërllahu (Kosovo)
Virgiliu Postolachi (Moldova)
Aly Abeid (Mauritania)
Sheriff Sinyan (Gambia)”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Golgeterul campionatului, Louis Munteanu, n-a intrat în vederile selecționerului Mircea Lucescu, însă va face parte din Naționala U21.

Citește mai departe

EVENIMENT

Consultații stomatologice gratuite, pe esplanada Cluj Arena, de Ziua Mondială a Sănătății Orale

Publicat

Servicii stomatologice gratuite Cluj

Consiliul Județean Cluj susține o nouă campanie în domeniul medical: consultații stomatologice și radiografii dentare gratuite, la Cluj Arena.

Consiliul Județean Cluj sprijină Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca în vederea derulării proiectului „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate”.

Consultații și radiografii dentare gratuite

Desfășurat sub egida Zilei Mondiale a Sănătății Orale, acesta include și realizarea, în data de 29 martie a.c., în intervalul orar 10:00-17:00, pe esplanada Cluj Arena, a unor consultații stomatologice și radiografii dentare gratuite cu cabinetul mobil Smilemobil.

De asemenea, vor fi desfășurate și activități de informare și un flashmob.

„Invit clujenii să recurgă cu încredere la aceste servicii oferite în mod gratuit și să se îngrijească de sănătatea lor orală. Atât copiii cât și adulții pot beneficia de sfaturi și informații utile, direct de la specialiști, în vederea menținerii unui zâmbet sănătos și pentru prevenirea unor eventuale afecțiuni”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Ziua Mondială a Sănătății Orale

La nivel mondial, în data de 20 martie este celebrată Ziua Mondială a Sănătății Orale, cu scopul de a promova intervențiile eficiente pentru sănătatea orală.

Reamintim, în acest context, faptul că forul administrativ județean s-a implicat de-a lungul timpului și în alte campanii din domeniul medical, precum cele ce au vizat prevenția, respectiv depistarea precoce a cancerului de col uterin și de sân, cea referitoare la depistarea precoce a tuberculozei, în cadrul cărora au fost testate zeci de mii de persoane, respectiv campanii de donare de sânge.

Citește mai departe

CULTURA

Când poartă porcul paie’n gură. Cum se „citea” vremea în satele clujene din vechime. Bătrânii tălmăceau ”mesajele” naturii

Publicat

De

Cum se "citea" vremea în vechime în satele clujene

Expresia când „poarta porcului paie în gură” e adevărată și, mai mult, reprezenta un semn de schimbare a vremii cunoscut în satele clujene din vechime.

Bătrânii satului, spun spaicliștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj știau tălmăci mesajele pe care le transmitea natura.

Cum se ”citea” vremea, în satele clujene din vechime

Sigur, cei în vârstă erau cei care învățau, în timp, să privească atent la tot ce-i înconjura și să interpreteze semnele cerului, comportamentul animalelor și al păsărilor, pentru a putea anticipa schimbarea vremii și, în funcție de acest lucru, să-și organizeze muncile agricole.

”În vechime, oamenii din localitatea clujeană Râșca știau că atunci când răsărea soarele cu o lumină prea intensă, ori apunea într-o geană de nor roșiatic, urma să plouă. Vremea rea era prevestită și de animale sau păsări. Spun oamenii că atunci când <<poartă porcul paie în gură>>, când rândunelele zboară jos, pe lângă pământ, când vrăbiile se adună în stol și sunt foarte guralive, sau când măța își linge parul, vine ploaie”, arată specialiștii clujeni.

Credințe care s-au păstrat până în zilele noastre

Existau și alte credințe care se păstrează și astăzi în satele din zona de munte a Clujului. Astfel, oamenii încă folosesc ritualurile care îi ajută să fie sănătoși la cap sai să nu li se „strâmbe fața”.

„Când auzi primu’ tunet de vară, să te lovești de trei ori în cap cu ceva din metal, ca să fi tare și sănătos la cap. Când vezi vântoasele (vârtejuri de vânt) primăvara, să scuipi de trei ori în cruciș, să te întorci cu spatele și să-ți faci semnul crucii, ca să nu-ți strâmbe fața. Tot așa, înainte să bei apă dintr-un izvor, fântână sau un vas nou, să sufli de trei ori în semnul crucii”, mai arată spcialiștii clujeni.

Foto: După ploaie – Măguri, jud. Cluj/Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate