Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV / Tyukodi Antal, „Pistruiatul” în varianta maghiară. Băiatul din Gruia a fost omorât în bătaie în beciurile Siguranței

Publicat


Probabil puțini știu cine este Tyukodi Antal. Și, cu siguranță, mai puțini știu că între adolescentul Tyukodi Antal și „Pistruiatul” regizat de Francisc Munteanu sunt multe asemănări. Dar și o deosebire uriașă. Redăm mai jos.

Tyukodi Antal, luptător comunist la 15 ani

Povestea pe care cluj24.ro o relatează se bazează pe fapte reale petrecute în perioda interbelică și descrise de Ioan Ciorca în volumul „Cimitirul Central, spaţiul eternităţii personalităţilor clujene”.

„În 1936, muncitorii de la fabrica de încălţăminte Dermata, viitoarea Clujana, aflaţi în grevă, şi-au înscris revendicările pe nişte afişe realizate la o tipografie clandestină.

Adolescentul Tyukodi Antal a trebuit să transporte manifestele de la tipografie la organizatorii mişcării de protest. Din nefericire, copilul nu a ajuns la destinaţie, ci în beciurile Siguranţei, care nu a ţinut cont de faptul că are în faţă doar un copil de 15 ani. Bătut crunt, băiatul a murit în câteva zile”, spune autorul cărţii.

Tyukodi Antal este înmormântat în Cimitirul Central (Hajongard) din Cluj, iar o stradă din cartierul Gruia îi poartă numele.

 

Tyukodi Antal, asemănări cu „Pistruiatul”

În „Pistruiatul”, un serial românesc de propagandă, realizat în 1973, adolescentul Mihai Pleșa (Costel Băloiu) este implicat în sprijinirea mișcării ilegaliste comuniste din anii ’40.

Filmul este propagandistic și pueril, dar a prins extraordinar în anii ’70 – ’80, când filmele de aventură românești erau puține, iar accesul la producțiile occidentale lipsea.

În serial, membrii Mișcării ilegaliste comuniste pregătesc cu înflăcărare ziua Eliberării. Pistruiatul, un simpatic băiețandru de 13 ani, devine eroul acestor evenimente conduse din umbră de însuși prietenul și tovarășul său, Andrei (Sergiu Nicolaescu).

„Pistruiatul” s-a filmat la Cluj și Oradea

În film, Pistruiatul este ajutat de fidelul său prieten patruped, câinele Calu. În realitate, acesta era un câine de misiune, dresat, iar numele lui adevărat era Kaloz (Pirat, în limba maghiară – n.r.).

„Pistruiatul” s-a filmat la Cluj și Oradea, scrie site-ul istoriafilmului.ro. Locurile în care s-a filmat în Cluj atrag atenția prin armonia pe care o conferă poveștii.

Cazinoul, BCU și Cetățuia în filmul „Pistruiatul”

Apar Cazinoul și fântâna din Parcul Central, dar și străzile Bolyai și Victor Babeș, Cetățuia, câteva case ale hoștezenilor din cartierul Mărăști.

S-a mai filmat în alte locuri precum Biblioteca Centrală Universitară (întruchipând un tribunal, de unde ilegalistul Andrei este scos după ce a fost condamnat la moarte), Fabrica de Cărămidă ori Canalul Morii.

Asemenări și o deosebire importantă Tyukodi Antal vs Pistruiatul

Revenind la asemenări, și Tyukodi Antal în 1936, și Pistruiatul împart manifeste provenite (tot) dintr-o tipografie ilegală, ajutând o mișcare (muncitorească ori comunistă).

Însă asemenările se opresc aici. Tyukodi Antal moare omorât în bătaie în beciurile Siguranței, dar Pistruiatul scapă cu viață după cele zece episoade ale serialului.

Ce spune istoricul despre posibilele asemănări Tyukodi Antal și Pistruiatul

cluj24.ro a stat de vorbă cu istoricul clujean Lukács József, întrebându-l dacă filmul „Pistruiatul” a preluat imaginea lui Tyukodi Antal.

„Nu pot spune că filmul <Pistruiatul> este povestea lui Tyukodi. Pot spune, însă, că filmul <Pistruiatul> este despre un copil care colaborează și ajută pe comuniștii din Cluj.

Filmul s-a turnat în parte în Cluj, iar clujenii l-au considerat pe adolescentul Pistruiatul drept clujean de-al lor. Evident, nu este așa.

Putem face, însă, legătura între această veche poveste a adolescentului Tyukodi din anii ’30, care colabora cu comuniștii, și Pistruiatul, care, nu-i așa?, a fost considerat clujean de-al nostru și colabora cu Sergiu Nicolaescu aka comuniștii”, a explicat Lukács József, pentru cluj24.ro.

Lukács József (foto sus, 51 de ani) a absolvit Facultatea de Litere a UBB Cluj, specializarea Teatrologie, și este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.

Este autorul cărții Povestea oraşului-comoară – Scurtă istorie a Clujului şi a monumentelor salepentru care a luat premiul Nicolae Drăganu al Uniunii Scriitorilor Filiala Cluj;
autor al volumelor Călăuza văii Arieşului – Aranyos-völgyi kalauz (2006), Clujul gotic și co-autor al volumului Povești despre Cluj III.
Lukács József are și o teză de doctorat la UBB Cluj cu titlul: Clujul Renascentist. Aspecte privind viaţa cotidiană în Cluj, în secolele XVI şi XVII. Alimentaţia şi gastronomia.

 

 

 

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

FOTO Clujenii reclamă că AVON are ”pile” la Primărie. A instalat un stand în Piața Mărăști unde tarabele s-au desființat

Publicat

De

avon 1

Cititorii Cluj24 au reclamat prezența unui stand al companiei de cosmetice AVON în Piața Mărăști, zonă din care au fost desființate toate chioșcurile și tarabele.

Aceștia susțin că nu e normal să fie autorizat un astfel de stand câtă vreme nu sunt permise alte activități comerciale în spațiul respectiv.

avon 2

”Am avut pe trotuar un chioșc  cu legume/ fructe, ne-au desființat. Tot au curățat acolo, nu mai este nicio tarabă. Dar se vede că AVON are pile la Primărie că le-au permis să își instaleze un stand. Ei nu vând produse acolo, dar își fac reclamă, prezintă produse, până la urmă tot își vând marfa, iar noi a trebuit să fim alungați din zona Pieței Mărăști”, a reclamat un clujean.

Primăria Cluj-Napoca a transmis că standul AVON amplasat în zona Piața Mărăști a fost autorizat pentru a efectua acțiuni de ,,sampling” până în data de 30 septembrie, timp de 14 zile.

avon 3

Citește mai departe

ACTUALITATE

OMS recomandă o COMBINAȚIE de medicamente pentru pacienții infectați cu Covid-19 din categoriile cu RISC crescut

Publicat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă, pentru prima dată, o combinaţie de medicamente pentru a preveni formele severe de COVID-19 la pacienţi infectaţi din categoriile cu risc crescut, informează vineri DPA.

OMS a făcut referire la studii care demonstrează că o combinaţie de casirivimab şi de imdevimab, produse de compania americană Regeneron şi de compania elveţiană Roche, pot îmbunătăţi şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă acum administrarea casirivimab şi a imdevimab în cazul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus care prezintă afecţiuni preexistente, care riscă să dezvolte o formă severă de COVID-19 şi să aibă nevoie de tratament în unităţile de terapie intensivă. OMS a publicat noile recomandări în British Medical Journal.

Pacienţii cu un risc crescut de spitalizare şi cei care nu au dezvoltat anticorpi naturali împotriva COVID-19 sunt cele două grupe pentru care această combinaţie de medicamente va fi cea mai benefică, a precizat OMS într-un comunicat.

OMS a îndemnat companiile producătoare şi guvernele să abordeze problema preţului ridicat şi producţia limitată a combinaţiei de anticorpi Regeneron şi a precizat că au loc negocieri cu Roche cu privire la preţuri mai mici, o posibilă donaţie şi o distribuţie echitabilă în întreaga lume.

Organizaţia Doctors Without Borders a semnalat că Regeneron a făcut deja solicitări de brevete în cel puţin 11 ţări sărace şi a făcut apel la companie să se abţină de la impunerea brevetelor în ţările cu venituri mici.

Nu este echitabil ca oamenii care trăiesc în ţări mai sărace să nu aibă acces la medicamente anti-COVID-19, care reduc riscul de deces, doar pentru că grupurile farmaceutice deţin monopol şi urmăresc un profit ridicat, a declarat Elin Hoffmann Dahl, din partea Doctors Without Borders.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Poliția Română scoate la concurs peste 1800 de posturi. 23 sunt la IPJ Cluj. Cum se pot înscrie doritorii

Publicat

De

politia
Poliția Română scoate la concurs 1.828 de posturi de agenți și ofițeri de poliție, precum și de personal contractual, prin încadrare directă. Înscrierile se fac online, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs.
Sunt scoase la concurs, prin încadrare directă, 645 de posturi de ofițeri de poliție, 647 de posturi de agenți de poliție și 536 de posturi de personal contractual.
Pentru posturile de ofițer și agent de poliție, înscrierile se fac on-line, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.
Posturile scoase la concurs sunt în specialitățile acțiuni speciale, cazier judiciar, statistică și evidențe operative, analiza informațiilor și implementare date, comunicații și informatică, logistică, operațiuni speciale, ordine publică, pregătire profesională, reținere și arestare preventivă, rutieră, secretariat, documente clasificate și arhivă, cercetarea și prevenirea criminalității, investigații criminale, investigarea criminalității economice, financiar, implementarea proiectelor, psihosociologie și siguranță școlară, relații internaționale, informare și relații publice, structura de securitate, poliție canină și cabinet sanitar veterinar, criminalistică, combaterea criminalității organizate, resurse umane și administrativ.

Detalii despre posturi

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc, începând de astăzi, pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs: https://www.politiaromana.ro/…/posturi-scoase-la-concurs, precum și pe site-urile unităților teritoriale de poliție: https://www.politiaromana.ro/…/poli…/unitati-teritoriale

Calendarul probelor

În perioada 21 – 29 octombrie a.c., se va desfășura proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice, respectiv proba practică, în funcție de posturile pe care candidează, dacă este prevăzută o astfel de probă.
La data de 6 noiembrie a.c., va fi desfășurată proba scrisă, de tip test grilă.
Posturile de personal contractul vor fi scoase la concurs, în perioada următoare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 286 din 23 martie 2011, pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice.

23 de posturi la Cluj

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj scoate la concurs 23 de posturi de agenți și ofițeri de poliție prin încadrare directă.

Înscrierile se fac online, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.

Posturile scoase sunt în specialitățile rutier, ordine publică, investigarea criminalității economice, investigații criminale, criminalistică, secretariat, financiar, comunicații și informatică, implementare proiecte, pregătire profesională și logistică.

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc pe site-ul unității teritoriale de poliție:

https://cj.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs  , precum și pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs:

https://dj.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs .

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Eye in the SKY. Raliul Clujului, SUPRAVEGHEAT din aer

Publicat

foto ijj cluj raliul clujului

În acest weekend are loc Raliul Clujului, competiție așteptată cu nerăbdare de iubitorii acestui sport. Competiția va fi monitorizată de forțele de ordine inclusiv prin supraveghere aeriană.

„Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a Raliului Clujului, în perioada 24-26 septembrie 2021, măsurile de ordine publică sunt asigurate de efective ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, Inspectoratului General de Aviație, Inspectoratului Pentru Situații de Urgență Cluj, Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Salvamont Salvaspeo Cluj și ale Poliției Locale Cluj-Napoca.

De asemenea, pentru etapa montană din 26 septembrie 2021, pentru derularea în condiții optime a competiției sportive, personalul din Centrul Operațional al Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca va asigura suportul tehnic al aeronavei Inspectoratului General de Aviație pe toată durata misiunii.

Scopul acestei misiuni este de a monitoriza și transmite rapid datele din teren astfel încât evenimentul sportiv să se desfășoare în condiții de siguranță.

În situația în care veți participa la această competiție, vă recomandăm:

– manifestați înțelegere față de măsurile luate;

– evitați implicarea în incidente;

– respectați regulile stabilite de către organizatori;

– solicitați imediat intervenţia autorităților atunci când situaţia o impune”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate