Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV Șef Clinica de Ortopedie Cluj: Numărul pacienților s-a DUBLAT în 10 ani, cel al medicilor a rămas la fel

Publicat


orto 4

Clinica de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca funcționează într-o clădire veche de 100 de ani, fiind prima Clinică de Ortopedie înființată în România. În ultimii 10 ani, numărul pacienților aproape s-a dublat, dar cel al medicilor a rămas la fel, ceea ce face ca activitatea medicală să se desfășoare într-un ritm foarte accelerat. Ce este de făcut în actuala situație explică conf. dr. Horea Benea, șeful Clinicii, într-un interviu pentru Cluj24.

Rep: Ce servicii asigură Clinica de Ortopedie și Traumatologie?

H.B.: Tratăm patologia osteo-articulară, atât cea traumatică, cât și cea cronică, adică afecțiunile preexistente, nu cele cauzate de traumatisme sau alte accidente.

Deservim toată zona județului Cluj, dar nu numai, în condițiile în care avem adresabilitate foarte mare din toată Transilvania. Sunt câteva județe de unde ne vin constant pacienți care doresc să fie tratați la noi.

orto 1

Nici cu fracturi de multe ori nu merg la spitalele locale, ci vin direct la Cluj. Într-o noapte a venit un pacient din județul Suceava cu o fractură complicată cu sindrom de compartiment, nu s-a prezentat acolo la spital, a venit direct la noi după 4-5 ore pe drum pentru că știa că la Cluj sunt cei mai buni medici și avem program de permanență.Oricând vine cineva, cu siguranță va găsi echipa de gardă, care să îl trateze. Tocmai de asta au curajul pacienții să pornească la drumuri lungi, nici măcar un telefon nu dau înainte, ci vin de urgență la Cluj. Noi în gardă vedem patologia traumatică osteoarticulară din tot județul și în plus din județele învecinate.

Cele mai frecvente fracturi

Rep: Din punct de vedere al cazuisticii, care sunt cele mai multe tipuri de fracturi pe care le tratați?

H.B.: Acum că se apropie sezonul de iarnă, poate lumea s-ar gândi că noi vom avea mai mult de lucru. Dar nu e chiar așa, pentru că avem patologia noastră indiferent de sezon, non-stop.

Din contră, începem de primăvara și vara poate că este maximul de pacienți pe care-i tratăm, cu leziuni traumatice, fiindcă este sezonul de mișcare, sezonul activ. Apar motocicliștii, apar fotbaliștii care, de fapt, sunt o regulă și se prezintă în fiecare zi la urgență unul sau doi, fie cu entorse, fie cu fracturi.

orto 3

Vara sunt accidentele sportive, accidentele din activitățile în aer liber, accidentele rutiere sunt la ordinea zilei, din păcate în fiecare zi cel puțin două-trei pe raza județului Cluj. Mai avem accidente rezultate din muncile agricole, accidentele de muncă. Aceasta e patologia de sezon.

În schimb, patologia care este constantă și cea mai frecventă este patologia casnică, îndeosebi a vârstnicilor. Aceștia, deplasându-se înăuntru sau pe lângă casă, se împiedică foarte ușor și atunci căderea se realizează fie pe mână, fie pe șold, ceea ce face ca aceste fracturi să reprezinte cea mai frecventă patologie pe care noi o tratăm.

Operația cea mai frecventă care se realizează este osteosinteza fracturilor de masiv trohanterian cu o tijă tip Gamma, standardul international, după care urmează artroplastia de șold, cu proteze de nivel de top mondial, fie pentru fracturi, fie pentru coxartroze – afecțiuni articulare cronice degenerative.

Tehnicile chirurgicale moderne pe care le practicăm permit reluarea rapidă a activității pacienților. Pacienții, care înainte stăteau 3-4 luni la pat pentru o fractură de șold, acum îi operăm și în câteva zile îi punem deja la exerciții de mers cu cadrul și bineînțeles cu un ajutor lângă ei.

Alți vârstnici fac fracturi mai ușoare, fracturi la nivelul pumnului, pentru că în cădere se pune mâna pentru protecție, ceea ce este mai bine, decât să se lovească la cap sau la coloana vertebrală. Majoritatea acestor fracturi nu necesită internare și sunt tratate la Camera de Gardă. Se practică reducere cu anestezie și se mobilizează gipsat, iar marea majoritate nu are nevoie de intervenții chirurgicale.

Sute de persoane la Ortopedie din cauza poleiului

orto 2

Iarna, în schimb, se pot întâmpla aglomerări cu prezentări de ordinul a sute de persoane, în zilele în care se formează polei, începând de dimineața, când în graba de a merge la servici, pacienții ies în stradă și alunecă pe gheață. Au fost zile cu peste o sută de fracturi de radius distal tratate, s-a lucrat aici în mai multe camere, au venit medicii de acasă pentru a trata pacienții. Cel puțin două-trei ore sunt necesare pentru un pacient, până se face anestezie, reducerea, imobilizarea și radiografia de control.

Oricum, un lucru trebuie cunoscut referitor la patologia aceasta a vârstnicului, mortalitatea este destul de mare și nu este influențată așa de mult de intervenția operatorie, pentru că sunt multe cazuri de pacienți cu boli asociate pe care efectiv nu-i putem opera și atunci, din păcate, aplicăm tratamentul conservativ de repaus la pat.

Studiile efectuate au arătat că mortalitatea după o fractură de șold este mare, aproximativ 33% la 6 luni, indiferent dacă pacientul s-a operat sau nu, deci neavând ca și cauză directă fractura, ci decompensarea afecțiunilor asociate.

Pacienții sunt operați pentru a li se da șansa să aibă o mobilitate mai bună și implicit o calitate mai bună a vieții și, bineînțeles, pentru evitarea posibilelor complicații ale repausului la pat – infecții pulmonare, infecții urinare, escare, care pot duce la decesul pacientului.

Sfaturi pentru iarnă

orto 5

Rep: În condițiile în care se apropie sezonul rece, iarna, ce sfaturi dat clujenilor pe linie ortopedică?

H.B: Sunt mai multe aspecte, în primul rând cele care țin de simțul civic al fiecăruia, să își curețe zăpada sau gheața în fața casei sau în fața blocului. Este foarte important ca trotuarele să fie curățate pentru că acolo apar problemele: pot exista obstacole sub stratul de zăpadă de care pacienții se pot lovi.

Apoi, cei care ies afară trebuie să fie foarte atenți, să poarte încălțăminte adecvată, cu talpă aderentă, să aibă o vizibilitate bună, să nu își obtureze câmpul vizual. Atenția este foarte importantă, graba de a ajunge mai repede cu o secundă poate cauza accidente. Riști să o pățești și să ai nevoie de trei-patru luni de refacere.

Este foarte important să se iasă mai târziu din casă, când deja poate s-a mai topit din gheață, iar pericolul este mai mic. Ar trebui să ne informăm și asupra stării meteo așa că dacă se prevede zăpadă sau îngheț să ne ferim. Oricum ar fi, în cazul unei căderi este bine să o atenuăm, și cât să poate să ne ferim părțile vitale, capul în primul rând.

Atenție la consumul de alcool, pentru că au fost cazuri multe în care pacienții au alunecat și au căzut pe fondul consumului de alcool, au rămas acolo și au venit la noi și cu fracturi și cu degerături, lucru care le scade șansele de vindecare.

Rep: Ați constatat în ultima perioadă o creștere a accidentelor cauzate de trotinete și biciclete?

H.B.: Da, au fost pacienți cu fracturi la mâini, pentru că se cade la sol de obicei pe o parte, fracturi de umăr, de cot, fracturi la încheietura mâinii, dar și fracturi de gleznă, pentru că în încercarea de a frâna cu piciorul pe sol, din inerție se torsionează gleznele. În ultimele luni, s-au prezentat tot mai mulți pacienți victime ale accidentelor de trotinetă.

Cazurile s-au dublat

img 1749

Rep: Care a fost numărul de cazuri pe care le-ați tratat la Clinica de Ortopedie și Traumatologie în urmă cu 10 ani și câte aveți acum? Și cum a evoluat și numărul de personal în această perioadă?

H.B.: Avem acum un număr de aproximativ 18.000 de prezentări de urgență pe an, ceea ce înseamnă cam aproape aproape 50 de pacienți în fiecare zi. Ce s-ar întâmpla dacă toți acești pacienți ar merge la UPU, așa cum au fost organizate aceste unități?

Însă colegii de acolo ne-au spus că nu ar face față și noi îi ajutăm și vedem noi toată trauma de membre. Din păcate, asistăm la o creștere constantă a numărului de cazuri în fiecare an.

Prezentările în urgență au crescut în fiecare an începând din 2010 cam cu o mie de pacienți pe an, iar astfel de la circa 10.000 am ajuns în 2019 la 18.000 de prezentări. 2020 a fost an de excepție, dar noi nu am resimțit foarte mult această pandemie și măsurile de restricție, fiindcă am avut peste 12.000 de cazuri de prezentări în Urgență.

Din cei 18.000 câți au fost în anul 2019, s-au internat prin urgență un număr de 2500 de pacienți, cam unul din 8 pacienți, care urmau să fie operați.

Noi nu putem să internăm toți pacienții cu fracturi, pentru că, fiind un serviciu chirurgical, nu se poate să internăm cazuri doar pentru supraveghere.

Știm că, din păcate, este foarte greu unui pacient cu o fractură care nu are indicație operatorie să stea acasă la pat, dar serviciul nu permite, din cauza aglomerării și a cadrului legislativ, internarea doar pentru supraveghere pe o perioadă lungă, de trei luni până se vindecă o fractură.

Pe lângă cei 2.500 de pacienți internați prin urgență, undeva încă 1.000 sunt pacienți cronici, internați pentru operație prin programare – protezele articulare, leziunile articulare care necesită tratament artroscopic, tumori, infecții, diformități scheletale, etc.

Avem același număr de medici

Revenind la numărul mare de internări și de pacienți tratați, a crescut de asemenea adresabilitatea pacienților și către serviciul de ambulator. Fiecare dintre noi, medicii clinicii, avem câte o zi de consultație în ambulator, pentru care se poate face programare online direct pe site-ul Spitalului Clinic Județean de Urgență.

img 6170

Și activitatea de ambulator a crescut de la un număr de aproximativ 2.000 de pacienți pe care îi vedeam în 2012-2013, la 4.000 de pacienți, deci s-a dublat practic activitatea, însă timpul de consultație a rămas la fel. Noi trebuie să vedem în același timp un număr mult mai mare de pacienți.

Pe de altă parte, se pune problema acum de personal. Populația județului Cluj și a municipiului Cluj-Napoca a crescut foarte mult însă, din păcate, serviciile medicale au cam rămas la dimensiunea de acum 20 de ani.

Noi ne gândim la specialitatea noastră care, din păcate, a rămas tot la același nivel al serviciului, ca și condiții undeva tot în ultimii 10-15 ani. Astfel, avem același număr de medici, numărul de personal a rămas cam la fel, și crescând foarte mult adresabilitatea este foarte greu să mai facem față.

Deja avem angajați, personal cu vechime și experiență de peste 20-25 de ani care au asistat efectiv la creșterea considerabilă a presiunii pe serviciul de ortopedie și traumatologie și automat cu reprecusiuni asupra personalului.

Tocmai tehnicile chirurgicale moderne pe care le practicăm permit reluarea rapidă a activității pacienților. Pacienții, care înainte stăteau 3-4 luni la pat pentru o fractură de șold, acum îi operăm și în câteva zile ei pot efectua deja la exerciții de mers cu cadrul și cu un ajutor lângă ei.

Și pacienții au așteptări tot mai mari și, sigur, nu se pune problema din punct de vedere profesional, pentru că noi ținem pasul cu progresele recente, dar din păcate, din punctul de vedere al condițiilor, aici s-ar mai putea interveni.

Creșterea numărului de paturi

Rep: De ce ați avea nevoie pentru ca activitatea medicală să se desfășoare în condiții cât mai adecvate?

H.B: Au început niște lucrări de renovare la clinică și este foarte important să creștem și calitatea condițiilor hoteliere. Noi ne uităm pe chestionarele de satisfacție ale pacienților, iar aceștia nu se plâng de calitatea serviciului medical în sine, a actului medical, pentru că asta ține de profesionalismul nostru și noi încercăm să menținem ștacheta ridicată, în condițiile în care suntem clinică universitară și avem pretenții că ceea ce facem, facem la nivel de top.

Eu vreau ca din mâna noastră să iasă pacieții așa cum trebuie să fie, așa cum ne-ar place și nouă la rândul nostru să fim tratați de altcineva. Asta este deviza sub care încercăm să tratăm pacientul.

dsc 4412

Însă pacienții se plâng de condițiile de infrastructură, de aglomerația din saloane, de mobilier, de condițiile hoteliere și aici cred că trebuie să se intervină, iar planul de renovare al clinicii sperăm că va fi dus la bun sfârșit, chiar dacă acum este într-o mică pauză din cauza lipsei de fonduri.

Este esențială creșterea imediată a numărului de locuri pentru partea de traumatologie, nu diminuarea acestora, atât la nivelul Clinicii, dar mai ales la nivelul întregului oraș Cluj-Napoca. Sperăm ca autoritățile, atât cele locale, cât și cele de la nivel central, să înțeleagă importanța ortopediei și traumatologiei în condițiile societății moderne.

Bloc operator modern

H.B.: În proiectul inițial se prevedea o diminuare a numărului de paturi, însă după ce s-a revenit asupra lui, s-au găsit soluții pentru a eficientiza spațiul cu respectarea normelor în vigoare, adică saloane cu unul – două – trei paturi și suprafața alocată fiecărui pat de cel puțin șapte metri pătrați pe secție și 11 metri pătrați pe ATI.

Se construiește un nou bloc operator cu trei săli, care va fi la standardele modern actuale. Noi am propus o variantă de a se construi în curte o clădire nouă, de la zero, în care să fie inclus sectorul de urgență, camera de gardă, radiologia, imagistica, sălile de operație, sectorul de Terapie Intensivă, iar la subsol o parcare.

Din varii motive se pare că nu a putut fi aprobat acest plan de construcție nouă. Apoi s-a trecut la planul de modernizare al acestei clădiri care datează de 100 de ani, fiind prima clinică de ortopedie din România, înființată de academicianul Alexandru Rădulescu.

orto 7

În prezent, în clinică funcționează două secții a câte 58 de paturi fiecare, suntem 10 medici în total, plus medici rezidenți și medicii externi care ne ajută cu serviciul de gardă. Tot atâția erau și în urmă cu 10-15 ani. Deși s-a dublat numărul de pacienți, noi ca medici cam tot la fel ne situăm ca număr.

Ne comparăm tot timpul cu centrele universitare cum sunt Târgu Mureș, Timișoara, Iași unde clinicile de ortopedie  funcționează cu un număr dublu de medici, în jur de 20 de medici cam pe același număr de paturi. Din păcate, Clujul chiar a rămas în urmă ca număr de personal. Iar supraîncărcarea aceasta a personalului poate duce la probleme, la epuizare, la diferite stări care afectează productivitatea. Suntem nevoiți să facem mai multe intervenții, să vedem mai mulți pacienți, iar de aici pot apărea problemele.

Dacă s-ar regla și numărul de personal medical în sensul în care să fie adecvat populației atunci toate lucrurile s-ar rezolva.

Apel la Ministerul Sănătății

Rep: De cine depinde rezolvarea problemelor cu care vă confruntați?

H.B: Spitalul Județean Cluj, fiind direct sub administrarea Ministerului Sănătății, acesta este forul decident superior. În ultimii doi-trei ani au fost angajați noi medici pentru că s-au pensionat o parte din colegi, însă mai este nevoie și în viitor de noi angajați.

Contăm pe sprijinul conducerii spitalului care înțelege problemele noastre și ne ajută în măsura în care depinde de ei, dar într-un final totul se hotărește la București.

Rep: Care va fi numărul de paturi conform noului proiect de modermizare a clinicii?

H.B: Acum avem 116 paturi, iar după noua formulă vor fi în jur de 90, dar vor corespunde standardelor și se va eficientiza activitatea și la blocul operator astfel încât rulajul pacienților să fie mai mare.

Nu vor mai putea sta atât de mult internați nici înainte de internare, nici după intervenția chirurgicală, iar în două-trei zile pacientul se poate externa. În tot sistemul medical ar trebui, desigur la nivel centralizat, un proiect de înființare, așa cum sunt în străinătate, a unor spitale de sejur mai lungi de trei luni, în care pacienții imediat operați să poată fi internați pentru a li se asigura recuperarea postoperatorie.

Aici s-ar putea schimba un pansament, ar exista servicii de kinetoterapie, care să îi ajute cu vindecarea și recuperarea pe pacienți. Atunci s-ar degreva foarte mult presiunea de pe serviciul chirurgical, pacientul fiind îngrijit într-un serviciu medical și costurile ar fi mai mici, posibilități de asistare mai mari, iar pacienții ar putea beneficia de îngrijire de mai bună calitate.

Modernizarea, gata în 2023

orto 8

Rep: Când va fi gata modernizarea clinicii?

H.B: Noi sperăm să fie gata, conform proiectului, în anul 2023 dar ținând cont că în acest an, din păcate, fondurile nu au existat pentru continuarea structurii, cu siguranță se va mai întârzia. Este neapărat necesară această modernizare, această refațadizare, pentru că și baza materială trebuie să țină pasul.

Ortopedia este o disciplină căreia trebuie să i se aloce foarte multe resurse pentru că este mai scumpă. Implanturile costă, dotările sălii de operații costă, ne trebuie în fiecare sală de operație un aparat Roentgen pentru radiografii interoperatorii, un artroscop, motoare, instrumentar specific, etc.

Mă gândesc că nu au existat până acum posibilitățile de modernizare, de aducere la zi a tehnicii, însă sunt convins că se vor realiza.

Noi putem asigura un tratament la nivel european, însă trebuie ca și condițiile de lucru să fie la nivel european. Este nevoie și de investiții în personal calificat, este nevoie de creșterea capacității de preluare a traumatologiei la nivelul orașului nostru.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




3 Comentarii

3 Comments

  1. Handrea

    noiembrie 13, 2021 la 11:57 pm

    Bună seara. Ce condiții trebuie să îndeplinească un pacient, pentru o proteză la sold?

    • V.M.

      noiembrie 15, 2021 la 6:38 pm

      am intrebat, cand primim raspuns va raspundem si noi. Multumim

      • V.M.

        noiembrie 15, 2021 la 9:45 pm

        Pentru inscrierea pe lista de asteptare pentru endoproteze articulare este nevoie de prezentarea la consultatie la Ambulatoriul de Specialitate Ortopedie-Traumatologie (cu programare, bilet de trimitere si card sanatate), diagnosticarea afectiunii pentru care este necesara protezarea articulara si inscrierea in calculator pe lista de asteptare, urmand sa revina la control conform intelegerii cu medicul curant. Durata asteptarii variaza in functie de disponibilitatea protezelor respective si numarul de pacienti inscrisi anterior.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro este STABIL, chiar dacă România este lider la inflație în UE

Publicat

euro

Calmul temporar existent între atacul Iranului asupra statului evreu și momentul în care Israelul va răspunde cu aceeași monedă, a redus aversiunea față de risc dar și prețul petrolului.

Cursul euro a scăzut miercuri de la 4,9763 la 4,9754 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au înghesuit în culoarul 4,975 – 4,976 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro este STABIL, chiar dacă România este lider la inflație în UE

Evoluția leului nu a fost influențată de anunțul făcut de Eurostat. Conform biroului european de statistică, România a avut în luna martie cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, de 6,7%, față de media la nivelul U.E. de 2,6%.

În acest context, atrag atenția declarațiile unui membru al CA al BNR. În privința unei prime reduceri a dobânzii de referință, Cristian Popa a afirmat într-un interviu că sunt necesare „cel puţin două luni consecutive de progrese substanţiale în ceea ce priveşte dezinflaţia, înainte de a putea să începem relaxarea (…) La acest moment, nu este deloc clar dacă condiţiile vor permite începutul procesului de normalizare în luna mai”. Dl Popa a precizat de asemenea că politica monetară a BNR este influențată de „politica fiscală, politica veniturilor şi evoluţiile de pe piaţa muncii” și acestea vor ridica provocări importante în perioada următoare.

BNR continuă să informeze că „nu s-au înregistrat tranzacții pe piața monetară interbancară”, fapt care se reflectă în faptul că indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 se situează până la sfârșitul lunii iunie la 5,90%/an.

Aurul, aproape de maximul istoric de 359,6861 lei

Euro se aprecia ușor la 1,0606 – 1,0650 dolari, ceea ce a făcut ca media monedei americane să scadă de la 4,6818 lei, maximul ultimelor aproape 6 luni, la 4,6739 lei.

Cursul francului elvețian a crescut de la 5,1289 la 5,1301 lei, profitând de statul de „monedă refugiu”. Media lirei sterline a urcat marginal la 5,8294 lei.

Aprecierea metalului galben la 2.372,20 – 2.394,80 dolari/uncie a ridicat prețul gramului de aur la 359,4100 lei, aproape de maximul istoric de 359,6861 lei, atins vinerea trecută.

În regiune, media monedei maghiare s-a întărit marginal la 393,4 forinți/euro, în schimb a celei poloneze s-a depreciat la 4,3353 zloți/euro.

Volatilitatea bitcoin s-a redus la 62.132 – 64.481 dolari iar a ethereum la 3.017 – 3.122 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

POLITICA

Dan Tanasă (AUR): ”Propaganda PSD – PNL ne spune zilnic că nu ne dăm seama cât de bine trăim… Niște ipocriți!”

Publicat

Tanasă AUR

”Miniștrii guvernării antinaționale PSD – PNL, în frunte cu prim-ministru Marcel Ciolacu, și-au abandonat îndatoririle și munca în folosul cetățeanului. Ei au devenit marionetele consultanților electorali străini, în goana după voturi”, sușține Dan Tanasă de la AUR.

Luni guvernanții au primit instrucțiuni de la consultanții străini să iasă fiecare cu câte un subiect de propagandă, ca să îi mintă pe români.

Premierul Marcel Ciolacu a trimis un mesaj Asociației Orașelor, în care a spus că reducerea inegalității între regiuni va duce la dezvoltare. Adică, mai pe scurt, Marcel Ciolacu a spus o platitudine, gen “să fie bine, să nu fie rău”.

Eșecul politicii regionale

Politica de dezvoltare regională este marele eșec al integrării europene a României. Decalajele dintre regiunile de dezvoltare românești de Nord-Est și Sud-Est s-a mărit față de media UE și de celelalte regiuni din țară, în loc să scadă. Regiunile de Nord-Est și Sud-Est acoperă Moldova, Dobrogea, precum și Buzăul lui Ciolacu și Brăila lui Tudose.

Dezastrul și subdezvoltarea au drept cauză politicile greșite de la Bruxelles, precum și guvernările marionetelor PSD – PNL.

”Intrarea reprezentanților AUR în Parlamentul European si în structurile de putere din România va inversa cursul acestei politici, spre bunăstarea cetățenilor și a tuturor regiunilor țării”, a preciza Dan Tanasă.

Inflație importantă

Tot luni a ieșit și Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, ca să le spună românilor de ce nu se mai ajung cu banii si de ce alimentele se scumpesc de la o zi la alta.

Pe bilețelul primit de Câciu de la consultanții străini scria o năzdrăvănie, precum că noi importăm inflația din Turcia, pe motiv că facem importuri alimentare din această țară unde inflația este de 65%.

În realitate, inflația din România este cauzată de așa-zisa liberalizare a prețurilor la energie făcută de PSD și PNL, la ordinul OMV – Petrom și în folosul speculanților din energie care se îmbogățesc pe seama românilor. Importurile masive de alimente și deficitul comercial record sunt cauzate de aceeași guvernare antinațională PSD-PNL.

Ministrul comic

Mercenarii electorali străini l-au mai scos luni la înaintare și pe Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, cel mai comic ministru al Guvernării PSD – PNL.

Boloș a răsuflat ușurat că Agenția S&P, deocamdată, nu a degradat ratingul de țară al României. Ca orice propagandist al birocraților de la Bruxelles, Boloș a pus acest lucru pe seama investițiilor pe bani europeni.

În realitate, PNRR votat în Parlament de PSD și PNL este doar pe jumătate din fonduri nerambursabile, restul fiind credite pe care le vom rambursa la cea mai mare dobândă din Europa.

În al doilea rând, acest PNRR este un colac de salvare pentru corporații străine, din moment ce noi ne împrumutăm ca să cumpăram inutile bunuri din import, cum ar fi trenuri cu hidrogen.

Despre PNRR

Așadar, prin PNRR, așa cum a fost conceput de PSD și PNL, alături de USR, ne crește și datoria externă, care de pe acum a ajuns la peste 50% din PIB, precum și deficitul comercial, cel mai mare din Europa.

Români! Anul post-electoral 2025 va fi repetarea anului 2010! După alegeri, dacă ar rămâne la putere, PSD-PNL ar tăia pensii, salarii, prestații sociale și investițiile din sectorul public!

De 34 de ani am avut la guvernare PSD și PNL în diferite combinații și rezultatul a fost același. Ajunge!

 

 

 

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Creatoarea de modă Irina Schrotter, Doctor Honoris Causa al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca

Publicat

irina schrotter

Astăzi, 17 aprilie 2024, Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca a celebrat conferirea titlului de Doctor Honoris Causa doamnei Irina Schrotter, președinte al Federației Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), inițiator și organizator al festivalului Romanian Creative Week Iași, proprietar al brandului internațional de modă irina schrotter.

„Prin acordarea acestei distincții, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca recunoaște contribuția esențială a doamnei Irina Schrotter la susținerea scenei culturale și a industriilor creative din România, la promovarea cercetării vizuale, a inovației, a creației vestimentare și a sectorului modei în perimetrul național și internațional.

irina schrotter

FOTO. Creatoarea de modă Irina Schrotter, Doctor Honoris Causa al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca

Evenimentul, organizat la inițiativa departamentului Modă-Design vestimentar, s-a desfășurat în cadrul unei reuniuni festive a Senatului universitar, în prezența conducerii instituției de artă clujene, cu participarea unor invitați din domeniul creației vestimentare și a presei de specialitate din România, din rândurile instituțiilor de cultură din Cluj-Napoca, precum și cadre didactice și studenți ai universității.

irina schrotter

De-a lungul timpului, Departamentul Modă-Design vestimentar din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca a manifestat o preocupare constantă pentru consolidarea parteneriatelor cu industria modei și industriile creative, pentru a asigura formarea studenților, masteranzilor și doctoranzilor conform exigențelor profesionale din domeniu.

În acest context, doamna Irina Schrotter a devenit un partener esențial al universității, atât prin experiența dobândită în activitatea de business, cât și prin implicarea sa în cercetarea generatoare de inovație în domeniul modei și designului vestimentar.

irina schrotterÎn 1991 a prezentat o primă colecție de autor

Cariera de peste treizeci de ani în modă a doamnei Irina Schrotter a generat o serie de proiecte care au scris pagini din istoria domeniului, cu extensii constante spre industriile creative.

După lansarea cu succes a unor colecții concepute pentru fabrici de confecții din Iași, începând cu 1990, doamna Irina Schrotter a devenit asociat în mai multe companii – cele mai importante fiind Exclusiv Comp și Confecții Integrate Moldova.

În același an a deschis și primul magazin sub brandul eponim, iar în 1991 a prezentat o primă colecție de autor. Patru ani mai târziu a început să prezinte bianual colecții în București, unde și-a deschis și un magazin propriu, urmat de alte locații similare în Timișoara, Lugano și New York.

Împreună cu criticul de modă și stilistul internațional Ovidiu Buta, și alături de echipe artistice și tehnice remarcabile, Irina Schrotter a organizat, începând cu anul 1999 – Romanian Fashion Week – devenit un reper în ceea ce înseamnă industria modei din țara noastră, reluat, după o întrerupere de zece ani, sub titulatura mai amplă de Romanian Creative Week – festival internațional dedicat industriilor creative. Noul festival, care anul acesta a ajuns la cea de-a patra ediție, promovează și creații ce aparțin unor studenți, masteranzi, doctoranzi și absolvenți UAD, de la aproape toate departamentele.

irina schrotter

„Irina Schrotter s-a implicat și în realizarea unor costume pentru teatru, operă, film”

În paralel cu acest tip de activitate, sub brandul propriu, Irina Schrotter a participat la târgurile de specialitate din străinătate, ceea ce a condus la generarea unui network în industria modei internaționale. În cartea sa „Victima Modei”, Ovidiu Buta, subliniază că: „Irina Schrotter a fost, la rândul ei, primul designer român prezent în cadrul celui mai mare și mai important târg de modă din lume, „Prêt-à-Porter Paris” (…) punând astfel bazele unei rețele internaționale prin care își vinde, cu succes, creațiile”.

În timp, ca o extensie creativă a brandului personal – Irina Schrotter s-a implicat și în realizarea unor costume pentru teatru, operă, film. Colaborările cu teatre și opere naționale au avut ca rezultate spectacole remarcabile, care au conferit și mai multă consistență demersurilor sale.

Mai mult, o dată cu înființarea la Iași, în 2006, a Asociației Future in Textiles – FIT și, ulterior, în 2011, a Federației Patronatelor din Industriile Creative – FEPIC s-au conturat și piloni de dezvoltare pentru industria modei și industriile creative, inovația și cercetarea fiind doi dintre ei.

irina schrotter

„Viziune, performanță, spirit antreprenorial, dedicare, empatie, responsabilizare, altruism”

Asociația și Federația au generat o serie de proiecte de anvergură internațională, unde au fost promovați artiști și designeri din România, prin acțiuni de diplomație culturală, realizate în parteneriate strategice cu institute culturale, ambasade, centre de excelență etc.

Participările delegațiilor României, coordonate de doamna Irina Schrotter în calitate de Președinte al FEPIC, la expozițiile din cadrul Pavilionului României – Shanghai, Who’s Next și Tranoï – Paris, The Train – New York etc. au avut rezultate remarcabile pentru ceea ce înseamnă vizibilitatea creativității românești, prezentată sub marca: Romanian Designers.

Viziune, performanță, spirit antreprenorial, dedicare, empatie, responsabilizare, altruism – sunt câteva dintre calitățile care au făcut posibilă configurarea remarcabilului traseu profesional al doamnei Irina Schrotter”, se arată în comunicatul UAD.

Citește mai departe

CULTURA

Din spatele cortinei. Cu ocazia Anului PUCCINI, Opera Română clujeană pune în scenă piesa “Tosca”

Publicat

opera romana cluj

Opera Națională Română Cluj-Napoca a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, detalii despre premiera operei “Tosca”, cât și despre concursul “Verum Solitus”.

Pentru a celebra Anul Puccini în România, Opera Națională Română în parteneriat cu Institutul Cultural Italian, Ambasada Italiei și Artexim, pune în scenă celebra operă “Tosca”. Premiera are loc în două reprezentații, sâmbătă, 20 aprilie și duminică, 21 aprilie, la ora 18:30, la Opera Română clujeană.

tosca

Din spatele cortinei. Cu ocazia Anului PUCCINI, Opera Română clujeană pune în scenă piesa “Tosca”

Spectacolul dispune de o nouă viziune artistică și este “o producție tradițională folosind mijloacele contemporane de realizare”, conform managerului general, Florin Estefan.

“Una dintre capodoperele pucciniene, opera TOSCA, compusă în anul 1900, aduce în fața publicului o poveste de dragoste ancorată în realitatea Romei anului 1800, din timpul bătăliei de la Marengo dintre monarhiști și republicani. Pe acest fond de agitație generală se derulează povestea de iubire dintre celebra cântăreață Floria Tosca – o femeie credincioasă, însă extrem de geloasă – și pictorul Mario Cavaradossi – plin de afecțiune, demn, purtat de idealurile libertății, a cărui soartă va sta sub semnul intervențiilor baronului Scarpia – ministrul poliției pontificale, puternic atras de frumusețea Toscăi”, scrie în comunicatul de presă al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, instituție în subordinea Ministerului Culturii.

tosca

Printre cei care au contribuit la realizarea acestui spectacol se numără: Dirijor: Vladimir Lungu, Regia artistică: Matteo Mazzoni, Scenografie: Elisabetta Salvatori, Costume: Roberta Fratini, Design video: Luca Attili și Lighting Design: Lorenzo Caproli.

În distribuția premierei din 20 aprilie, în rolurile principale se regăsesc: Floria Tosca (Aurelia Florian), Mario Cavaradossi (Cristian Mogoșan), Scarpia (Florin Estefan), Cesare Angelotti (Corneliu Huțanu), Sacristanul (Zoltan Molnar), Spoletta (Eusebiu Huțan), Sciarrone (David Pogana), Temnicerul (Horațiu Ruști), Păstorul (Natalia Barz), alături de Corul de copii Junior VIP – Dirijor: Anca Mona Mariaș, Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

În distribuția premierei din 21 aprilie, în rolurile principale sunt soliștii: Floria Tosca: (Lali Khabalova), Mario Cavaradossi (Hector Lopez), Scarpia (Cătălin Țoropoc), Cesare Angelotti (Simonfi Sandor), Sacristanul (Petre Burcă), Spoletta (Florin Pop), Sciarrone (Sebastian Balaj), Temnicerul (Horațiu Ruști), Păstorul (Maria Popa-Bota), alături de Corul de copii Junior VIP – Dirijor: Anca Mona Mariaș, Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

tosca

Verum Solitus Vocal Competition, la a doua ediție

Aflat la a doua ediție, Verum Solitus Vocal Competition este un concurs dedicat tinerilor cântăreți de operă, ce se va desfășura în perioada 22-26 aprilie la Cluj-Napoca. În semifinalele concursului ajung 30 de participanți, urmând ca în Gala Laureaților, ce va avea loc în 26 aprilie la ora 18:30, pe Scena Mare a Operei Naționale Române Cluj-Napoca, să rămână 5 voci feminine și 5 voci masculine.

Premiul cel mare constă într-un contract cu toate teatrele din România, iar finaliștii vor fi jurizați de prestigiosul tenor galez, Dennis O’Neill. De asemenea, publicul are ocazia să își voteze favoritul și să contribuie la oportunitatea acestora de a se lansa în viitoarea carieră artistică.

Biletele se pot achiziționa online AICI, dar și de la Agenția de Bilete a Operei, de luni până vineri în intervalele orare 11:00- 13:00, respectiv 14:00- 17:00.

Morocoj Timeea
Alexandru Mocan 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax