Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV Șef Clinica de Ortopedie Cluj: Numărul pacienților s-a DUBLAT în 10 ani, cel al medicilor a rămas la fel

Publicat


orto 4

Clinica de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca funcționează într-o clădire veche de 100 de ani, fiind prima Clinică de Ortopedie înființată în România. În ultimii 10 ani, numărul pacienților aproape s-a dublat, dar cel al medicilor a rămas la fel, ceea ce face ca activitatea medicală să se desfășoare într-un ritm foarte accelerat. Ce este de făcut în actuala situație explică conf. dr. Horea Benea, șeful Clinicii, într-un interviu pentru Cluj24.

Rep: Ce servicii asigură Clinica de Ortopedie și Traumatologie?

H.B.: Tratăm patologia osteo-articulară, atât cea traumatică, cât și cea cronică, adică afecțiunile preexistente, nu cele cauzate de traumatisme sau alte accidente.

Deservim toată zona județului Cluj, dar nu numai, în condițiile în care avem adresabilitate foarte mare din toată Transilvania. Sunt câteva județe de unde ne vin constant pacienți care doresc să fie tratați la noi.

orto 1

Nici cu fracturi de multe ori nu merg la spitalele locale, ci vin direct la Cluj. Într-o noapte a venit un pacient din județul Suceava cu o fractură complicată cu sindrom de compartiment, nu s-a prezentat acolo la spital, a venit direct la noi după 4-5 ore pe drum pentru că știa că la Cluj sunt cei mai buni medici și avem program de permanență.Oricând vine cineva, cu siguranță va găsi echipa de gardă, care să îl trateze. Tocmai de asta au curajul pacienții să pornească la drumuri lungi, nici măcar un telefon nu dau înainte, ci vin de urgență la Cluj. Noi în gardă vedem patologia traumatică osteoarticulară din tot județul și în plus din județele învecinate.

Cele mai frecvente fracturi

Rep: Din punct de vedere al cazuisticii, care sunt cele mai multe tipuri de fracturi pe care le tratați?

H.B.: Acum că se apropie sezonul de iarnă, poate lumea s-ar gândi că noi vom avea mai mult de lucru. Dar nu e chiar așa, pentru că avem patologia noastră indiferent de sezon, non-stop.

Din contră, începem de primăvara și vara poate că este maximul de pacienți pe care-i tratăm, cu leziuni traumatice, fiindcă este sezonul de mișcare, sezonul activ. Apar motocicliștii, apar fotbaliștii care, de fapt, sunt o regulă și se prezintă în fiecare zi la urgență unul sau doi, fie cu entorse, fie cu fracturi.

orto 3

Vara sunt accidentele sportive, accidentele din activitățile în aer liber, accidentele rutiere sunt la ordinea zilei, din păcate în fiecare zi cel puțin două-trei pe raza județului Cluj. Mai avem accidente rezultate din muncile agricole, accidentele de muncă. Aceasta e patologia de sezon.

În schimb, patologia care este constantă și cea mai frecventă este patologia casnică, îndeosebi a vârstnicilor. Aceștia, deplasându-se înăuntru sau pe lângă casă, se împiedică foarte ușor și atunci căderea se realizează fie pe mână, fie pe șold, ceea ce face ca aceste fracturi să reprezinte cea mai frecventă patologie pe care noi o tratăm.

Operația cea mai frecventă care se realizează este osteosinteza fracturilor de masiv trohanterian cu o tijă tip Gamma, standardul international, după care urmează artroplastia de șold, cu proteze de nivel de top mondial, fie pentru fracturi, fie pentru coxartroze – afecțiuni articulare cronice degenerative.

Tehnicile chirurgicale moderne pe care le practicăm permit reluarea rapidă a activității pacienților. Pacienții, care înainte stăteau 3-4 luni la pat pentru o fractură de șold, acum îi operăm și în câteva zile îi punem deja la exerciții de mers cu cadrul și bineînțeles cu un ajutor lângă ei.

Alți vârstnici fac fracturi mai ușoare, fracturi la nivelul pumnului, pentru că în cădere se pune mâna pentru protecție, ceea ce este mai bine, decât să se lovească la cap sau la coloana vertebrală. Majoritatea acestor fracturi nu necesită internare și sunt tratate la Camera de Gardă. Se practică reducere cu anestezie și se mobilizează gipsat, iar marea majoritate nu are nevoie de intervenții chirurgicale.

Sute de persoane la Ortopedie din cauza poleiului

orto 2

Iarna, în schimb, se pot întâmpla aglomerări cu prezentări de ordinul a sute de persoane, în zilele în care se formează polei, începând de dimineața, când în graba de a merge la servici, pacienții ies în stradă și alunecă pe gheață. Au fost zile cu peste o sută de fracturi de radius distal tratate, s-a lucrat aici în mai multe camere, au venit medicii de acasă pentru a trata pacienții. Cel puțin două-trei ore sunt necesare pentru un pacient, până se face anestezie, reducerea, imobilizarea și radiografia de control.

Oricum, un lucru trebuie cunoscut referitor la patologia aceasta a vârstnicului, mortalitatea este destul de mare și nu este influențată așa de mult de intervenția operatorie, pentru că sunt multe cazuri de pacienți cu boli asociate pe care efectiv nu-i putem opera și atunci, din păcate, aplicăm tratamentul conservativ de repaus la pat.

Studiile efectuate au arătat că mortalitatea după o fractură de șold este mare, aproximativ 33% la 6 luni, indiferent dacă pacientul s-a operat sau nu, deci neavând ca și cauză directă fractura, ci decompensarea afecțiunilor asociate.

Pacienții sunt operați pentru a li se da șansa să aibă o mobilitate mai bună și implicit o calitate mai bună a vieții și, bineînțeles, pentru evitarea posibilelor complicații ale repausului la pat – infecții pulmonare, infecții urinare, escare, care pot duce la decesul pacientului.

Sfaturi pentru iarnă

orto 5

Rep: În condițiile în care se apropie sezonul rece, iarna, ce sfaturi dat clujenilor pe linie ortopedică?

H.B: Sunt mai multe aspecte, în primul rând cele care țin de simțul civic al fiecăruia, să își curețe zăpada sau gheața în fața casei sau în fața blocului. Este foarte important ca trotuarele să fie curățate pentru că acolo apar problemele: pot exista obstacole sub stratul de zăpadă de care pacienții se pot lovi.

Apoi, cei care ies afară trebuie să fie foarte atenți, să poarte încălțăminte adecvată, cu talpă aderentă, să aibă o vizibilitate bună, să nu își obtureze câmpul vizual. Atenția este foarte importantă, graba de a ajunge mai repede cu o secundă poate cauza accidente. Riști să o pățești și să ai nevoie de trei-patru luni de refacere.

Este foarte important să se iasă mai târziu din casă, când deja poate s-a mai topit din gheață, iar pericolul este mai mic. Ar trebui să ne informăm și asupra stării meteo așa că dacă se prevede zăpadă sau îngheț să ne ferim. Oricum ar fi, în cazul unei căderi este bine să o atenuăm, și cât să poate să ne ferim părțile vitale, capul în primul rând.

Atenție la consumul de alcool, pentru că au fost cazuri multe în care pacienții au alunecat și au căzut pe fondul consumului de alcool, au rămas acolo și au venit la noi și cu fracturi și cu degerături, lucru care le scade șansele de vindecare.

Rep: Ați constatat în ultima perioadă o creștere a accidentelor cauzate de trotinete și biciclete?

H.B.: Da, au fost pacienți cu fracturi la mâini, pentru că se cade la sol de obicei pe o parte, fracturi de umăr, de cot, fracturi la încheietura mâinii, dar și fracturi de gleznă, pentru că în încercarea de a frâna cu piciorul pe sol, din inerție se torsionează gleznele. În ultimele luni, s-au prezentat tot mai mulți pacienți victime ale accidentelor de trotinetă.

Cazurile s-au dublat

img 1749

Rep: Care a fost numărul de cazuri pe care le-ați tratat la Clinica de Ortopedie și Traumatologie în urmă cu 10 ani și câte aveți acum? Și cum a evoluat și numărul de personal în această perioadă?

H.B.: Avem acum un număr de aproximativ 18.000 de prezentări de urgență pe an, ceea ce înseamnă cam aproape aproape 50 de pacienți în fiecare zi. Ce s-ar întâmpla dacă toți acești pacienți ar merge la UPU, așa cum au fost organizate aceste unități?

Însă colegii de acolo ne-au spus că nu ar face față și noi îi ajutăm și vedem noi toată trauma de membre. Din păcate, asistăm la o creștere constantă a numărului de cazuri în fiecare an.

Prezentările în urgență au crescut în fiecare an începând din 2010 cam cu o mie de pacienți pe an, iar astfel de la circa 10.000 am ajuns în 2019 la 18.000 de prezentări. 2020 a fost an de excepție, dar noi nu am resimțit foarte mult această pandemie și măsurile de restricție, fiindcă am avut peste 12.000 de cazuri de prezentări în Urgență.

Din cei 18.000 câți au fost în anul 2019, s-au internat prin urgență un număr de 2500 de pacienți, cam unul din 8 pacienți, care urmau să fie operați.

Noi nu putem să internăm toți pacienții cu fracturi, pentru că, fiind un serviciu chirurgical, nu se poate să internăm cazuri doar pentru supraveghere.

Știm că, din păcate, este foarte greu unui pacient cu o fractură care nu are indicație operatorie să stea acasă la pat, dar serviciul nu permite, din cauza aglomerării și a cadrului legislativ, internarea doar pentru supraveghere pe o perioadă lungă, de trei luni până se vindecă o fractură.

Pe lângă cei 2.500 de pacienți internați prin urgență, undeva încă 1.000 sunt pacienți cronici, internați pentru operație prin programare – protezele articulare, leziunile articulare care necesită tratament artroscopic, tumori, infecții, diformități scheletale, etc.

Avem același număr de medici

Revenind la numărul mare de internări și de pacienți tratați, a crescut de asemenea adresabilitatea pacienților și către serviciul de ambulator. Fiecare dintre noi, medicii clinicii, avem câte o zi de consultație în ambulator, pentru care se poate face programare online direct pe site-ul Spitalului Clinic Județean de Urgență.

img 6170

Și activitatea de ambulator a crescut de la un număr de aproximativ 2.000 de pacienți pe care îi vedeam în 2012-2013, la 4.000 de pacienți, deci s-a dublat practic activitatea, însă timpul de consultație a rămas la fel. Noi trebuie să vedem în același timp un număr mult mai mare de pacienți.

Pe de altă parte, se pune problema acum de personal. Populația județului Cluj și a municipiului Cluj-Napoca a crescut foarte mult însă, din păcate, serviciile medicale au cam rămas la dimensiunea de acum 20 de ani.

Noi ne gândim la specialitatea noastră care, din păcate, a rămas tot la același nivel al serviciului, ca și condiții undeva tot în ultimii 10-15 ani. Astfel, avem același număr de medici, numărul de personal a rămas cam la fel, și crescând foarte mult adresabilitatea este foarte greu să mai facem față.

Deja avem angajați, personal cu vechime și experiență de peste 20-25 de ani care au asistat efectiv la creșterea considerabilă a presiunii pe serviciul de ortopedie și traumatologie și automat cu reprecusiuni asupra personalului.

Tocmai tehnicile chirurgicale moderne pe care le practicăm permit reluarea rapidă a activității pacienților. Pacienții, care înainte stăteau 3-4 luni la pat pentru o fractură de șold, acum îi operăm și în câteva zile ei pot efectua deja la exerciții de mers cu cadrul și cu un ajutor lângă ei.

Și pacienții au așteptări tot mai mari și, sigur, nu se pune problema din punct de vedere profesional, pentru că noi ținem pasul cu progresele recente, dar din păcate, din punctul de vedere al condițiilor, aici s-ar mai putea interveni.

Creșterea numărului de paturi

Rep: De ce ați avea nevoie pentru ca activitatea medicală să se desfășoare în condiții cât mai adecvate?

H.B: Au început niște lucrări de renovare la clinică și este foarte important să creștem și calitatea condițiilor hoteliere. Noi ne uităm pe chestionarele de satisfacție ale pacienților, iar aceștia nu se plâng de calitatea serviciului medical în sine, a actului medical, pentru că asta ține de profesionalismul nostru și noi încercăm să menținem ștacheta ridicată, în condițiile în care suntem clinică universitară și avem pretenții că ceea ce facem, facem la nivel de top.

Eu vreau ca din mâna noastră să iasă pacieții așa cum trebuie să fie, așa cum ne-ar place și nouă la rândul nostru să fim tratați de altcineva. Asta este deviza sub care încercăm să tratăm pacientul.

dsc 4412

Însă pacienții se plâng de condițiile de infrastructură, de aglomerația din saloane, de mobilier, de condițiile hoteliere și aici cred că trebuie să se intervină, iar planul de renovare al clinicii sperăm că va fi dus la bun sfârșit, chiar dacă acum este într-o mică pauză din cauza lipsei de fonduri.

Este esențială creșterea imediată a numărului de locuri pentru partea de traumatologie, nu diminuarea acestora, atât la nivelul Clinicii, dar mai ales la nivelul întregului oraș Cluj-Napoca. Sperăm ca autoritățile, atât cele locale, cât și cele de la nivel central, să înțeleagă importanța ortopediei și traumatologiei în condițiile societății moderne.

Bloc operator modern

H.B.: În proiectul inițial se prevedea o diminuare a numărului de paturi, însă după ce s-a revenit asupra lui, s-au găsit soluții pentru a eficientiza spațiul cu respectarea normelor în vigoare, adică saloane cu unul – două – trei paturi și suprafața alocată fiecărui pat de cel puțin șapte metri pătrați pe secție și 11 metri pătrați pe ATI.

Se construiește un nou bloc operator cu trei săli, care va fi la standardele modern actuale. Noi am propus o variantă de a se construi în curte o clădire nouă, de la zero, în care să fie inclus sectorul de urgență, camera de gardă, radiologia, imagistica, sălile de operație, sectorul de Terapie Intensivă, iar la subsol o parcare.

Din varii motive se pare că nu a putut fi aprobat acest plan de construcție nouă. Apoi s-a trecut la planul de modernizare al acestei clădiri care datează de 100 de ani, fiind prima clinică de ortopedie din România, înființată de academicianul Alexandru Rădulescu.

orto 7

În prezent, în clinică funcționează două secții a câte 58 de paturi fiecare, suntem 10 medici în total, plus medici rezidenți și medicii externi care ne ajută cu serviciul de gardă. Tot atâția erau și în urmă cu 10-15 ani. Deși s-a dublat numărul de pacienți, noi ca medici cam tot la fel ne situăm ca număr.

Ne comparăm tot timpul cu centrele universitare cum sunt Târgu Mureș, Timișoara, Iași unde clinicile de ortopedie  funcționează cu un număr dublu de medici, în jur de 20 de medici cam pe același număr de paturi. Din păcate, Clujul chiar a rămas în urmă ca număr de personal. Iar supraîncărcarea aceasta a personalului poate duce la probleme, la epuizare, la diferite stări care afectează productivitatea. Suntem nevoiți să facem mai multe intervenții, să vedem mai mulți pacienți, iar de aici pot apărea problemele.

Dacă s-ar regla și numărul de personal medical în sensul în care să fie adecvat populației atunci toate lucrurile s-ar rezolva.

Apel la Ministerul Sănătății

Rep: De cine depinde rezolvarea problemelor cu care vă confruntați?

H.B: Spitalul Județean Cluj, fiind direct sub administrarea Ministerului Sănătății, acesta este forul decident superior. În ultimii doi-trei ani au fost angajați noi medici pentru că s-au pensionat o parte din colegi, însă mai este nevoie și în viitor de noi angajați.

Contăm pe sprijinul conducerii spitalului care înțelege problemele noastre și ne ajută în măsura în care depinde de ei, dar într-un final totul se hotărește la București.

Rep: Care va fi numărul de paturi conform noului proiect de modermizare a clinicii?

H.B: Acum avem 116 paturi, iar după noua formulă vor fi în jur de 90, dar vor corespunde standardelor și se va eficientiza activitatea și la blocul operator astfel încât rulajul pacienților să fie mai mare.

Nu vor mai putea sta atât de mult internați nici înainte de internare, nici după intervenția chirurgicală, iar în două-trei zile pacientul se poate externa. În tot sistemul medical ar trebui, desigur la nivel centralizat, un proiect de înființare, așa cum sunt în străinătate, a unor spitale de sejur mai lungi de trei luni, în care pacienții imediat operați să poată fi internați pentru a li se asigura recuperarea postoperatorie.

Aici s-ar putea schimba un pansament, ar exista servicii de kinetoterapie, care să îi ajute cu vindecarea și recuperarea pe pacienți. Atunci s-ar degreva foarte mult presiunea de pe serviciul chirurgical, pacientul fiind îngrijit într-un serviciu medical și costurile ar fi mai mici, posibilități de asistare mai mari, iar pacienții ar putea beneficia de îngrijire de mai bună calitate.

Modernizarea, gata în 2023

orto 8

Rep: Când va fi gata modernizarea clinicii?

H.B: Noi sperăm să fie gata, conform proiectului, în anul 2023 dar ținând cont că în acest an, din păcate, fondurile nu au existat pentru continuarea structurii, cu siguranță se va mai întârzia. Este neapărat necesară această modernizare, această refațadizare, pentru că și baza materială trebuie să țină pasul.

Ortopedia este o disciplină căreia trebuie să i se aloce foarte multe resurse pentru că este mai scumpă. Implanturile costă, dotările sălii de operații costă, ne trebuie în fiecare sală de operație un aparat Roentgen pentru radiografii interoperatorii, un artroscop, motoare, instrumentar specific, etc.

Mă gândesc că nu au existat până acum posibilitățile de modernizare, de aducere la zi a tehnicii, însă sunt convins că se vor realiza.

Noi putem asigura un tratament la nivel european, însă trebuie ca și condițiile de lucru să fie la nivel european. Este nevoie și de investiții în personal calificat, este nevoie de creșterea capacității de preluare a traumatologiei la nivelul orașului nostru.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
3 Comentarii

1 Comentariu

 1. Handrea

  noiembrie 13, 2021 la 11:57 pm

  Bună seara. Ce condiții trebuie să îndeplinească un pacient, pentru o proteză la sold?

  • V.M.

   noiembrie 15, 2021 la 6:38 pm

   am intrebat, cand primim raspuns va raspundem si noi. Multumim

   • V.M.

    noiembrie 15, 2021 la 9:45 pm

    Pentru inscrierea pe lista de asteptare pentru endoproteze articulare este nevoie de prezentarea la consultatie la Ambulatoriul de Specialitate Ortopedie-Traumatologie (cu programare, bilet de trimitere si card sanatate), diagnosticarea afectiunii pentru care este necesara protezarea articulara si inscrierea in calculator pe lista de asteptare, urmand sa revina la control conform intelegerii cu medicul curant. Durata asteptarii variaza in functie de disponibilitatea protezelor respective si numarul de pacienti inscrisi anterior.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Iulia Morariu, elevă la Colegiul Emil Racoviță din Cluj, în lotul României la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

Publicat

De

Iulia Morariu,în lotul României la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

La doar 13 ani, Iulia Morariu, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, va reprezenta România la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete.

Pasionată de informatică, Iulia a obținut rezultate excepționale încă din clasa a IV-a.

Iulia Morariu, elevă la Colegiul Emil Racoviță din Cluj, în lotul României la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

Iulia Morariu este doar în fața unei noi performanțe, având în vedere că recent a obținut punctajul maxim și la Olimpiada Națională de Informatică.

„Am început să mă pregătesc din clasa a III-a. Atunci fratele meu a mers la Olimpiada de Matematică și am vrut și eu să merg”, a povestit pentru Cluj24.ro Iulia Morariu.

Atunci și-a descoperit pasiunea pentru informatică și a început să facă algoritmică cu tatăl ei, care lucrează ca arhitect, dar care a fost și developer, și cu care se pregătește și acum.

Locul I la Olimpiada Națională de Informatică

Ea a participat recent și la Olimpiada Națională de Informatică de la Iași unde a obținit 300 de puncte din 300, punctajul maxim.

Dar pentru a se califica în lotul României la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete (EGOI), care va avea loc în Olanda, a trebuit să treacă și de probe de baraj.

Anunțul a venit în urmă cu câteva zile, Iulia fiind una dintre cele 4 eleve calificate la această Olimpiadă Europeană.

Membrele echipei reprezentative a României la EGOI sunt:

 • MORARIU O.G. IULIA-ELA, Colegiul Național Emil Racoviță, „Hai La Olimpiada”, Cluj Napoca, Membră Lot Național
 • PETCU B. ANA-MARIA, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, București
 • PAȘCA R.I. IOANA MIHAELA, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Brad
 • IPATE F. ELISA, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, București.

Cel mai bun an al Iuliei de până acum

De patru ani de zile de când a început pregatirea la informatica a fost nevoie de munca zilnică și participarea la diferite competiții online sau în persoană, spune mama Iuliei.

Dar performanețele au început să apară. Astfel, în clasa a IV-a, Iulia a reușit să obțină o medalie de argint la Olimpiada Națională de Informatică cu clasa a V-a, iar în următorii doi ani, în clasele a V-a și a VI-a, a reușit să se claseze pe locul doi la nivel național.

Anul acesta a fost de departe cel mai bun, a mai spus mama ei pentru Cluj24.ro.

Iulia a obținut premiul I cu punctaj perfect la Olimpiada Națională și calificarea în lotul extins al României. Singurul copil din Cluj, dar și singura fată.

Adrian Magdaș, director: Dominăm la majoritatea disciplinelor teoretice loturile de elevi care reprezintă județul

Directorul Colegiului Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, Adrian Magdaș, are doar cuvinte de laudă pentru elevii care învață aici.

„Rezultatele la bacalaureat situează colegiul nostru, în fiecare an, printre primele 3 licee din țară și pe primul loc în județ. Dominăm la majoritatea disciplinelor teoretice loturile de elevi care reprezintă județul Cluj la fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

Ne mândrim cu elevii care au adus faimă și onoare instituției noastre, obținând rezultate remarcabile la concursurile internaționale din anul 2023. Recolta bogată adusă de cei patru elevi participanți se numără în cinci premii… strălucitoare: aur, argint și bronz”, a spus pentru Cluj24.ro Adrian Magdaș.

Astfel, acesta i-a amintit pe Iancu Sandea, care a obținut Medalia de Aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, în Albania.

De asemenea, Teofil Voicu, cel care a adus din Polonia Medalia de Argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică.

Nectarie Pașca s-a întors din Grecia cu Medalia de Argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Ştiinţele Spaţiului pentru Juniori. Și tot el a obținut Medalia de Bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie, desfășurată în China.

Și Tudor Brendan Neag a adus la Cluj, din Thailanda, Medalia de Argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori.

„Tinerii noștri au demonstrat că sunt pregătiți să se măsoare cu cei mai buni din întreaga lume, de aceea considerăm că merită recunoaștere publică și toată admirația noastră, pentru efortul pe care l-au depus, alături de profesorii pregătitori și cu sprijinul părinților.

În afara premierii realizate la București, de Ministerul Educației Naționale, olimpicii s-au bucurat de recompense pe plan local. Astfel, Teofil Voicu a fost ales Elevul anului, în cadrul Galei <<10 pentru Cluj>>, organizată de Primăria Cluj-Napoca, a mai spus Adrian Magdaș.

Iulia Morariu și Tudor Brendan Neag în loturile olimpice ale României

Anul acesta, a mai spus directorul colegiului, 100 de elevi s-au calificat la etapele naționale ale olimpiadelor școlare.

„Doi elevi vor reprezenta România la etapa internațională: Tudor Brendan Neag la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe și Morariu Iulia – Ela la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

Prin aceste premii, ne consolidăm angajamentul de a oferi o educație de calitate care să încurajeze excelența, inovația și dezvoltarea unor minți luminate.

Acest succes nu doar încununează realizările individuale ale elevilor noștri, ci reflectă și angajamentul tuturor – elevi, profesori, părinți – față de excelența în educație”, a mai spus Adrian Magdaș.

 

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sociolog: Emil Boc, în top trei cei mai buni premieri ai României ultimilor 30 de ani, în percepția publică

Publicat

De

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, este văzut de public drept unul dintre cei mai buni premieri ai României, este de părere sociologul Mirel Palada.

În opinia publică, primarul Emil Boc rămâne în top trei cei mai buni prim-miniștrii din ultimii 30 de ani, arată sociologul Mirel Palada, invitat la o emisiune la Prima News.

Deși a fost văzut drept o prezență contoversată pe scena politică românească în timpul mandatului său de premier, fiind aspru criticat pentru măsurile de austeritate din 2010, primarul Clujului își păstrează o imagine bună în percepția publică, arată sociologul.

„Multă lume îl consideră pe Ponta ca fiind cel mai bun premier al ultimilor 30 de ani și apoi, pe locul doi, este Adrian Năstase. Din punctul acesta de vedere, opinia publică vină să spună că au fost buni. Sunt trei: Ponta, Năstase și Boc.

(Moderator: Și Boc e într-o revenire?) A fost dintotdeauna, a stat sus. Vorbim la nivel de percepție publică, atunci când îi întrebi cine consideră că a fost cel mai bun premier al României. Dintotdeauna a avut partea asta de electorat”, a declarat Mirel Palada.

„Nu le pot mulțumi destul pentru ce au făcut pentru mine în 2012”

Primarul Emil Boc, prezent recent la podcastul Contraste de la Cluj24, a declarat că nu le va putea mulțumi vreodată clujenilor destul pentru faptul că i-au acordat votul lor la alegerile locale din 2012.

„În luna iunie an 16 ani și 6 luni în funcția de primar. În 2008 am fost ales, după care am devenit premier în decembrie, am exercitat funcția doar 6 luni. (…) În fața clujenilor pot să mă uit cu sufletul curat și cu inima deschisă că nu i-am uitat cât am fost la București și nu i-am abandonat după ce m-au ales în 2008. Poate a fost și un argument pentru care în 2012, când toată lumea credea că nu mai există nicio șansă, clujenii nu au uitat, și de aceea nici eu nu îi voi uita niciodată. Ce au făcut în 2012 pentru mine a fost un lucru pentru care nu pot să le mulțumesc destul”, a declarat  mil Boc.

Citește mai departe

CULTURA

Maratonul ISTORIEI, la a treia ediție la Cluj. Tema, EROUL național Avram Iancu. Activități tematice, prelegeri și prezentări

Publicat

avram iancu statuie

Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Consiliul Județean Cluj și Centrul de Studii Transilvane organizează miercuri, 22 mai 2024, cea de-a treia ediție a Maratonului Istoriei, manifestare prilejuită de bicentenarul Avram Iancu, care va aduce împreună cercetători științifici, elevi, studenți și seniori.

maratonul istoriei

„Activitățile, dedicate iubitorilor de istorie, vor debuta începând cu ora 8.15, prin adresarea unor cuvinte de salut din partea Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, Inspectoratului Școlar Județean Cluj și a Consiliului Județean Cluj și se vor desfășura timp de 13 ore, până la ora 21.30, în clădirea institutelor  Academiei Române, str. Mihail Kogălniceanu nr. 12-14, etaj 1.

Maratonul ISTORIEI, la a treia ediție la Cluj. Tema, EROUL național Avram Iancu. Activități tematice, prelegeri și prezentări

Evenimentul cultural-istoric urmărește să stimuleze în rândul elevilor și studenților sentimentele civice și de apreciere față de valorile naționale, în contextul celebrării a 200 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu.

În activitățile educaționale vor fi implicați peste 300 de participanți, elevi din unitățile de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca: Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Colegiul Național „George Coșbuc”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Colegiul Național „Avram Iancu”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, dar și din mediul rural: Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus. În plus, se vor alătura grupuri de studenți din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, dar și elevi din cadrul Școlii de agenți de poliție „Septimiu Mureșan”.

Participanții vor fi implicați în activități tematice, prelegeri și prezentări cuprinse în agenda evenimentelor, coordonate de cercetători științifici din cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu” și din cadrul Centrului de Studii Transilvane.

„Maratonul (…) păstrează formatul edițiilor anterioare, acela de ștafetă”

La rândul lor, elevii, coordonați de profesori de istorie, vor prezenta diverse materiale, jocuri de rol, scenete, prin intermediul cărora vor demonstra preocuparea pentru studierea și cunoașterea istoriei.

Maratonul istoriei 2024 – Eroul național Avram Iancu păstrează formatul edițiilor anterioare, acela de ștafetă: în fiecare interval orar, câte un grup diferit de elevi, studenți sau seniori se va întâlni cu cercetători din cadrul institutelor menționate. Cercetătorii vor vorbi despre activitatea lor timp de 15 minute. Ulterior, elevii participanți, într-un interval de 30 de minute, vor prezenta activitățile pregătite.

Manifestarea din acest an continua tradiția edițiilor anterioare, născute din dorința de a apropia cercetătorii științifici de tinerele generații, dar și din năzuința apropierii celor din urmă de valorile morale și spirituale oferite de cunoașterea istoriei naționale, stimulând astfel interesul acestora față de conținuturile prezentate și subliniind importanța eroilor naționali și a valorilor revoluției europene de la 1848-1849.

Participanții la ediția din acest an vor fi recompensați cu volumul Silviu Dragomir,  Avram Iancu. O viață de Erou, ediție îngrijită de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș, pus la dispoziție prin donație de către Editura Școala Ardeleană. Manifestarea cultural-educațională nu ar fi fost posibilă fără contribuția Asociației de Sprijin a Activității Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Asociației Societatea Istorică „George Barițiu” Cluj-Napoca și a Universității „Babeș-Bolyai”.

Programul detaliat al manifestării poate fi consultat aici”, se arată în comunicatul organizatorilor.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

IMPORTANT. Consiliul Județean Cluj a emis Autorizația de construire pentru metroul clujean

Publicat

De

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a semnat marți, în regim de urgență, autorizația de construire pentru metroul din Cluj.

Președintele Consiliului Județean Cluj,  Alin Tișe, a semnat marți, 21 mai 2024, în regim de urgență, autorizația de construire pentru investiția „Tren metropolitan Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonțida – etapa 1 a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala 1 de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”.

„Este un pas necesar pentru demararea efectivă a acestui proiect mult așteptat, care va influența în mod decisiv dezvoltarea viitoare a întregii zone metropolitane Cluj”, a declarat președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

Lucrările la metrou încep din Florești

Etapa 1 a proiectului se va desfășura pe teritoriul administrativ al municipiului Cluj-Napoca și al comunei Florești. Traseul liniei de metrou ușor începe din zona rezidențială din Florești.

Astfel, primele stații vor deservi zonele de locuințe, apoi zonele multifuncționale desfășurare în jurul viitorului Spital Regional de Urgență, respectiv al centrului comercial din apropiere.

Mănășturul, primul cartier unde se va lucra la metrou

Cu următoarele stații se va intra pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, acestea deservind cartierul Mănăștur, apoi linia va urma magistrala rutieră vest-est, traversând centrul orașului până în Piața Mărăști.

De aici, o linie va continua spre zona industrială Muncii, iar o alta va deservi cartierele Gheorgheni și Sopor.

Potrivit proiectului, Magistrala 1 de metrou Cluj va avea o lungime de 21,3 km, cu 19 stații subterane și un depou suprateran.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax