Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV/ REVOLTA primarilor din Cluj: Cifrele cazurilor de COVID nu sunt adevărate. Doi morți nu au fost scoși de pe lista DSP

Publicat


Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a dispus noi măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului, printre care închiderea magazinelor la ora 18 și înterzicerea circulației persoanelor după ora 20, acestea fiind implementate în funcție de rata de incidență în fiecare localitate. Astfel, în cinci comune din județul Cluj rata de incidență a cazurilor este de peste7,5 la mie, ceea ce înseamnă că restricțiile se aplică pe întreaga săptămână. Primarii contestă, însă, cifrele.

Măsurile implementate

În cazul în care o localitate depășește rata de incidență de peste 7,5 la mia de locuitori, magazinele se închid la ora 18 iar circulația după ora 20 este interzisă fără motiv întemeiat.

În acest context, în județul Cluj se află cinci comune cu rata incidenței peste 7,5 la mie: Pălatca (13,03), Gârbău (10,02), Tureni (8,69), Ciucea (7,87), Călărași (7,60).

Redacția Cluj24.ro i-a contactat pe primarii acestor localități, iar aceștia susțin că cifrele nu sunt adevărate, că rata de incidență nu este calculată bine și chiar că există persoane moarte care încă figurează ca infectate cu coronavirus pe listele DSP Cluj de pe care se calculează rata de incidență.

Incidența cauzată de focare

Gheorghe Broaină, primarul comunei Gârbău, susține că, deocamdată, împreună cu comitetul de pe plan local a luat măsurile considerate a fi pe lege și care trebuie respectate de către toată lumea.

”Din păcate, pe una din localitățile comunei se pare că este un focar. În detalii nu am cum să vă zic, cred că cei mai în măsură sunt cei de la DSP, care au cu siguranță mult mai multe date decât noi, deoarece noi primim numai statistica cu cifre și rata de incidență pe raza comunei. Măsurile cu siguranță în situația noastră se vor lua de urgență”, a spus edilul.

Acesta a precizat că rata de incidență de peste 10 este cauzată de un focar din satul Turea, deoarece acolo se află 20 de cazuri din cele 29, în timp ce în alte sate aparținătoare sunt 0, 1 sau maxim 3 infectați. „Propunerea mea până ce s-a luat măsura de joi pe plan național a fost să intre în carantină numai localitatea, deoarece carantinarea unei comune întregi nu este corectă, dar nu de mine depinde și nu decid eu!”, a mai spus Gheorghe Broaină.

Respectă oamenii măsurile?

Elena Mănăilă, primarul comunei Tureni, a declarat că nu poate spune cum s-a ajuns la o asemenea rată de incidență, dar asta este!

”Nu sunt în măsură, nu sunt specialist. Cei din localitatea mea respectă măsurile. Am o bănuială, dar este strict o părere personală. Problema cea mai mare este că incidența tot crește”, a menționat aceasta .

Mănăilă spune că bănuiala ei constă în faptul că un preot ar fi fost infectat, împreuna cu soția lui, care este învățătoare, astfel că mai mulți enoriași, dar și părinți sau elevi au ajuns să fie confirmați pozitiv cu coronavirus.

„E o problemă de cifre!”

Radu Florin Abrudan, primarul din Ciucea, nici nu a apucat să se uite peste rata incidenței.

”Ce pot să vă spun este că e un fenomen pe care nu îl putem controla. Sunt foarte mulți care au domiciliul pe raza comunei și ei nu locuiesc în comună, dar apar pe tabel. Nu că ar fi focare sau altceva. Plus că persoanele care sunt bolnave sunt în spital, nici măcar nu sunt acasă, dar ei apar ca și cum ar fi în comună, deși ei stau din carantină în spital. Mai mult, sunt persoane care au ieșit din carantină de câteva zile și pe tabel încă apar. Cred că e puțin o discrepanță între cei izolați și statistica DSP. Este o problemă de cifre!”, a explicat Abrudan.

Acesta crede că, de multe ori, nici tabelul de la DSP Cluj cu cel de la Prefectură nu coincide. Mai mult, primarul spune că a semnalat aceste aspecte, dar nu a fost luat în seamă.

”Există o problemă de corelare între datele DSP-ului și ale Prefecturii”, a conchis primarul din Ciucea.

„2 persoane decedate și îngropate apar încă pe listă”

Primarul comunei Călărași, Ioan Vasile Racolța, susține că sunt persoane care nu au domiciliul pe Călărași, dar care și-au stabilit carantina în Călărași.

”Sunt două persoane decedate care nu sunt scoase de pe listă, sunt două persoane care ies azi și până la sfârșitul lunii mai ies încă 4 persoane. Au fost două focare, unul la o familie din Călărași-Gară și unul la Parohia Reformată. De acolo s-au înmulțit cazurile. Problema e că nu-i numărul real! Problema este legată de cifrele comunicate de DSP Cluj.

Cele două persoane decedate sunt îngropate de o săptămână și încă nu sunt scoase de pe liste. Alte 3 persoane nu sunt de aici, dar și-au declarat carantina în Călărași-Gară. Am încercat să iau legătura cu cineva de la DSP, dar n-ai cu cine să vorbești acolo. În mod normal nu avem atâtea îmbolnăviri câte apar pe liste, cel puțin cu 5 trebuie diminuat acel număr, dar ei îl mențin, ce putem face în acest caz. E o problemă generală! Cifra nu-i reală!”, a declarat, revoltat, Racolța.

Primarul comunei Pălatca, unde se înregistrează cea mai mare rată de incidență din județul Cluj, Ioan Huldușan, nu a răspuns solicitărilor Cluj24.

Localități din județul Cluj în scenariul verde (rata de incidență 0,00-1,50)

Agireșu-0,76

Aluniș-0,85

Băișoara-1,01

Beliș-0,74

Borșa-1,49

Buza-0,00

Călățele-0,40

Cămărașu-0,00

Catina-1,17

Chiuiești-0,00

Cornești-1,46

Geaca-1,33

Mănăstireni-1,45

Margău-0,00

Mărișel-0,00

Ploscos-0,00

Rașca-0,00

Săcuieu-0,00

Sâncraiu-0,65

Sânmartin-0,79

Suatu-1,31

Valea Ierii-1,05

Vultureni-0,70

Localități scenariul galben (rata de incidență 1,50-3,00)

Huedin-2,82

Aiton-1,83

Bolbâlna-2,79

Caianu-2,51

Căpușu Mare-2,61

Câțcău-1,71

Ceanu Mare-2,13

Cuzdrioara-2,30

Fizeșu Gherlii-2,91

Gilău-1,97

Iara-2,87

Iclod-1,85

Mintiu Gherlii-1,56

Mociu-1,83

Negreni-2,17

Petreștii de jos-2,42

Săvădișla-2,66

Taga-1,73

Trintenii de Jos-1,96

Localități scenariul roșu (peste 3,00)

Turda-3,26

Așchileu-3,43

Chinteni-3,76

Frata-3,85

Jichișu de Jos-3,39

Jucu-3,44

Luna-3,44

Maguri-Racatau-3,48

Mica-3,56

Poieni-3,96

Unguraș-3,11

Localități în care rata de incidență este între 4,00-7,50, cu restricții de weekend

Cluj-Napoca-6,88

Dej-7,39

Turda-5,72

Câmpia Turzii-5,45

Apahida-6,44

Baciu-5,55

Bonțida-5,59

Caseiu-5,00

Ciurila-5,00

Cojocna-4,22

Dăbâca-4,70

Feleacu-4,32

Florești-6,71

Izvoru Crișului-5,39

Mihai Viteazu-4,60

Moldovenești-4,58

Panticeu-5,50

Recea Cristur-4,34

Sanpaul-5,79

Sic-6,16

Vad-5,69

Viișoara-4,54

Localități cu restricții severe pe toată săptămâna, peste 7,50 rata de incidență

Călărași-7,60

Ciucea-7,87

Gârbău-10,02

Pălatca-13,03

Tureni-8,69

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Publicat

dezbatere

Asociatia Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC) invită clujenii, joi, 25 aprilie, ora 18.00, la o dezbatere cu tema ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie” găzduită de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” (BCU).

Se vor dezbate teme ca alegerile, rolul presei în alegeri, ghiduri de bune practici în mediatizarea alegerilor, dezinformare și fake news.

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Invitați:
Daniel David, psiholog, Rectorul UBB Cluj
Barbu Mateescu, sociolog
Sergiu Mișcoiu, politolog, Facultatea de Studii Europene, UBB
Viorel Nistor, lector dr., Dep. Jurnalism, UBB

Intrarea este liberă.
Dezbaterea este organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Presei, care se sărbătorește în 3 mai.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Un livrator Bolt Food din Sri Lanka a intrat cu mopedul pe roșu într-o intersecție din centrul Clujului. E la spital

Publicat

Bolt

Polițiștii clujeni anunță că marți seara fost înregistrat un accident de circulație la intersecția dintre Piața Ștefan cel Mare și Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca.

”Din primele cercetări efectuate a rezultat că, un tânăr de 22 de ani, cetățean străin, care conducea un moped dinspre Piața Timotei Cipariu, ar fi pătruns în intersecția cu Bulevardul Eroilor pe culoare roșie a semaforului electric, fiind acroșat de un autoturism, condus de un bărbat de 65 de ani, iar apoi de un alt autoturism.

În urma evenimentului, conducătorul mopedului a rămas blocat sub cel de-al doilea autoturism, fiind extras de către echipajele ISU Cluj, iar apoi transportat la spital pentru investigații suplimentare.

Cei trei conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, arată IPJ Cluj.

Bolt

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Din informațile Cluj24 mopedistul rănit era livrator Bolt Food și era din Sri Lanka.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Ușoară apreciere a leului față de euro

Publicat

De

Leul s-a apreciat ușor față de euro

Menținerea unui nivel mai redus al aversiunii față de risc, în condițiile existenței unui status quo în conflictul dintre Israel și Iran, a permis aprecierea monedelor de la marginea zonei euro.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Ușoară apreciere a leului față de euro

Cursul euro a scăzut de la 4,9764 la 4,9758 lei. A fost a patra ședință în care tranzacțiile din piața locală se efectuau în culoarul 4,975 – 4,977 lei.

Până la jumătatea lunii viitoare, când se va desfășura ședința de politică monetară, indicii ROBOR s-au oprit deasupra pragului de 6%, care reprezintă dobânda pentru facilitatea de depozit cu care BNR remunerează banii plasați de băncile comerciale.

În acest context, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 se situează până la sfârșitul lunii iunie la 5,90%/an.

Prețul dolarului a crescut

Diminuarea pariurilor pe o decizie a Rezervei Federale americane de a reduce ratele dobânzii de referință, care se află în prezent la 5,25 – 5,50%, și majorarea celor puse pe o scădere în a dobânzilor din zona euro și Marea Britanie, s-a reflectat în tranzacționarea monedei unice în culoarul 1,0644 – 1,0671 dolari, în ușoară depreciere față de vineri seară.

În piața locală, media monedei americane a crescut de la 4,6687 la 4,6712 lei.

Moneda elvețiană a pierdut teren față de cea europeană, astfel că media ei a scăzut de la 5,1404 la 5,1247 lei. Cea mai importantă depreciere a avut-o lira sterlină, cursul alunecând de la 5,8125 la 5,7677 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut luni

Prețul gramului de aur a scăzut luni la 354,4765 lei, consecință a scăderii metalului galben la 2.336,40 – 2.372,50 dolari/uncie.

Cursul monedelor din regiune s-a apreciat la 394,83 forinți/euro, respectiv 4,3203 zloți/euro.

După operațiunea de înjumătățire a recompenselor primite de „minerii” de bitcoin, de la sfârșitul săptămânii trecute, criptomoneda a crescut la începutul acestei săptămâni la 64.545 – 66.511 dolari.

Ethereum a profitat de optimismul din piață și urcat la 3.131 – 3.236 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Zeci de elevi liceeni, PARTICIPANȚI la „Maratonul pentru Educația Antreprenorială” de la Cluj-Napoca

Publicat

maraton antreprenorial

Zeci de elevi liceeni au participat la „Maratonul pentru Educația Antreprenorială” organizat la Cluj-Napoca. „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” este programul inițiat în 2023 de Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA), în parteneriat Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Anul acesta CONAF Sucursala Cluj, împreună cu ISJ Cluj, au organizat ore de educație antreprenorială în 4 licee din Cluj Napoca pentru aprox 700 elevi.

La etapa județeană a concursului de planuri de afaceri au participa 8 echipe formate din 4 – 6 elevi fiecare de la liceele clujene.

maraton antreprenorial

FOTO. Zeci de elevi liceeni, PARTICIPANȚI la „Maratonul pentru Educația Antreprenorială” de la Cluj-Napoca

„Noi am început de anul trecut cu organizarea maratonului de educație antreprenorială, unic la nivel național cu finală la București, cu participarea a peste 10 județe. Anul acesta avem peste 20 de județe care sunt implicate, anul viitor sperăm să avem în toată țara.

Scopul este unul destul de clar, ce aduce un plus de valoare în tot ceea ce înseamnă tinerii liceeni, a-și descoperi propria vocație și a-și găsi capacitățile antreprenoriale sau nu, în cadrul acestui concurs care se realizează împreună cu Inspectoratul Școlar Județean și un protocol semnat cu Ministerul Educației.

maraton antreprenorial

Astăzi, la Cluj, maratonul s-a desfășurat cu 8 echipe de la 4 licee din municipiu, doar anul viitor sperăm să aducem din tot județul, iar bineînțeles că suntem foarte încrezători că la finala de la București vom fi pe scena marilor câștigători. Este un concurs de tip Arena Leilor, dedicat strict liceenilor de clasa a X-a și a XI-a, unde își prezintă ideile de business în fața unui juriu bine pregătit, de oameni de afaceri de succes la nivel național.

maraton antreprenorial

Cei mai buni sunt declarați câștigători și toți cei 3 câștigători au o șansă de a participa la marea finală de la București, iar business-ul care a câștigat, de exemplu, anul trecut, al unei echipe din Brăila, a fost un business cumpărat, achiziționat chiar de către o primărie, iar mulți au reușit să scaleze la nivel național”, a declarat pentru Cluj 24 Siginia Luca, Președinta CONAF Sucursala Cluj.

maraton antreprenorial

Virgil Ianțu, despre prețul succesului

Virgil Ianțu a fost una dintre surprizele evenimentului. Pus pe glume, dar si cu o dorinta de a-i ajuta cu un sfat pe cei la început de drum, a mărturisit câteva lucruri care, spune el, l-au făcut să ajungă unde este acum. După părerea sa, perseverența și ambiția sunt cheia succesului.

„Orice idee care le oferă tinerilor posibilitatea să își exprime, în primul rând, gândurile și să-și găsească o direcție, poate să își împlinească un vis, e foarte bine venită și îi pune la treabă, le pune mintea la contribuție și le oferă credit să facă sau îi încurajează să încerce altceva.

Ideea de maraton de educație antreprenorială este una excelentă. Ii sfătuiesc, din experiența personală, să încerce și dacă e o direcție greșită o să afle la un moment dat și o să-și găsească direcția potrivită până la urmă, dar să meargă în credință și să trăiască cu emoție orice”, a declarat pentru Cluj24 Virgil Ianțu.

Elevii din Liceul de Informatică, Liceul ”Emil Racoviță”, Liceul ”Gheorghe Șincai”, Liceul ”Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca au avut ocazia să își prezinte în fața publicului ideile lor de afaceri. Astfel, rând pe rând, cele opt echipe au venit în fața juriului, încercând să-i convingă că investiția lor merită să fie câștigătoare.

Membrii juriului

• Hildegard Brandl, arhitect și director al firmei de arhitectură UNITH2B, este o sursă de inspirație în domeniul designului și inovației.
• Tatiana Diaconu, antreprenor pasionat și vizionar, aduce o perspectivă pragmatică și orientată către rezultate în evaluarea ideilor antreprenoriale.
• Nicoleta Munteanu, Vicepreședinta CONAF și Fondatoarea Kids in Business, este o susținătoare pasionată a antreprenoriatului în rândul copiilor și tinerilor.
• Sorin Popa, membru MRICS cu un MBA și un MSC, aduce o perspectivă profundă și holistică asupra afacerilor și inovației.
• Constantin Buznea, Director Zonal la Auchan, aduce în juriul nostru o vastă expertiză în domeniul retailului și managementului operațional

Echipa câștigătoare

– Locul 1, echipa de la Liceul de informatică; premiu in valoare de 3.000 de lei
– Locul al II-lea, echipa de la Colegiul Național Emil Racoviță; premiu în valoare de 2.000 de lei
– Locul al III-lea, de la Liceul de informatică; premiu în valoare de 1.000 de lei

Andreea Ungur

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax