Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV/ REVOLTA primarilor din Cluj: Cifrele cazurilor de COVID nu sunt adevărate. Doi morți nu au fost scoși de pe lista DSP

Publicat


Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a dispus noi măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului, printre care închiderea magazinelor la ora 18 și înterzicerea circulației persoanelor după ora 20, acestea fiind implementate în funcție de rata de incidență în fiecare localitate. Astfel, în cinci comune din județul Cluj rata de incidență a cazurilor este de peste7,5 la mie, ceea ce înseamnă că restricțiile se aplică pe întreaga săptămână. Primarii contestă, însă, cifrele.

Măsurile implementate

În cazul în care o localitate depășește rata de incidență de peste 7,5 la mia de locuitori, magazinele se închid la ora 18 iar circulația după ora 20 este interzisă fără motiv întemeiat.

În acest context, în județul Cluj se află cinci comune cu rata incidenței peste 7,5 la mie: Pălatca (13,03), Gârbău (10,02), Tureni (8,69), Ciucea (7,87), Călărași (7,60).

Redacția Cluj24.ro i-a contactat pe primarii acestor localități, iar aceștia susțin că cifrele nu sunt adevărate, că rata de incidență nu este calculată bine și chiar că există persoane moarte care încă figurează ca infectate cu coronavirus pe listele DSP Cluj de pe care se calculează rata de incidență.

Incidența cauzată de focare

Gheorghe Broaină, primarul comunei Gârbău, susține că, deocamdată, împreună cu comitetul de pe plan local a luat măsurile considerate a fi pe lege și care trebuie respectate de către toată lumea.

”Din păcate, pe una din localitățile comunei se pare că este un focar. În detalii nu am cum să vă zic, cred că cei mai în măsură sunt cei de la DSP, care au cu siguranță mult mai multe date decât noi, deoarece noi primim numai statistica cu cifre și rata de incidență pe raza comunei. Măsurile cu siguranță în situația noastră se vor lua de urgență”, a spus edilul.

Acesta a precizat că rata de incidență de peste 10 este cauzată de un focar din satul Turea, deoarece acolo se află 20 de cazuri din cele 29, în timp ce în alte sate aparținătoare sunt 0, 1 sau maxim 3 infectați. „Propunerea mea până ce s-a luat măsura de joi pe plan național a fost să intre în carantină numai localitatea, deoarece carantinarea unei comune întregi nu este corectă, dar nu de mine depinde și nu decid eu!”, a mai spus Gheorghe Broaină.

Respectă oamenii măsurile?

Elena Mănăilă, primarul comunei Tureni, a declarat că nu poate spune cum s-a ajuns la o asemenea rată de incidență, dar asta este!

”Nu sunt în măsură, nu sunt specialist. Cei din localitatea mea respectă măsurile. Am o bănuială, dar este strict o părere personală. Problema cea mai mare este că incidența tot crește”, a menționat aceasta .

Mănăilă spune că bănuiala ei constă în faptul că un preot ar fi fost infectat, împreuna cu soția lui, care este învățătoare, astfel că mai mulți enoriași, dar și părinți sau elevi au ajuns să fie confirmați pozitiv cu coronavirus.

„E o problemă de cifre!”

Radu Florin Abrudan, primarul din Ciucea, nici nu a apucat să se uite peste rata incidenței.

”Ce pot să vă spun este că e un fenomen pe care nu îl putem controla. Sunt foarte mulți care au domiciliul pe raza comunei și ei nu locuiesc în comună, dar apar pe tabel. Nu că ar fi focare sau altceva. Plus că persoanele care sunt bolnave sunt în spital, nici măcar nu sunt acasă, dar ei apar ca și cum ar fi în comună, deși ei stau din carantină în spital. Mai mult, sunt persoane care au ieșit din carantină de câteva zile și pe tabel încă apar. Cred că e puțin o discrepanță între cei izolați și statistica DSP. Este o problemă de cifre!”, a explicat Abrudan.

Acesta crede că, de multe ori, nici tabelul de la DSP Cluj cu cel de la Prefectură nu coincide. Mai mult, primarul spune că a semnalat aceste aspecte, dar nu a fost luat în seamă.

”Există o problemă de corelare între datele DSP-ului și ale Prefecturii”, a conchis primarul din Ciucea.

„2 persoane decedate și îngropate apar încă pe listă”

Primarul comunei Călărași, Ioan Vasile Racolța, susține că sunt persoane care nu au domiciliul pe Călărași, dar care și-au stabilit carantina în Călărași.

”Sunt două persoane decedate care nu sunt scoase de pe listă, sunt două persoane care ies azi și până la sfârșitul lunii mai ies încă 4 persoane. Au fost două focare, unul la o familie din Călărași-Gară și unul la Parohia Reformată. De acolo s-au înmulțit cazurile. Problema e că nu-i numărul real! Problema este legată de cifrele comunicate de DSP Cluj.

Cele două persoane decedate sunt îngropate de o săptămână și încă nu sunt scoase de pe liste. Alte 3 persoane nu sunt de aici, dar și-au declarat carantina în Călărași-Gară. Am încercat să iau legătura cu cineva de la DSP, dar n-ai cu cine să vorbești acolo. În mod normal nu avem atâtea îmbolnăviri câte apar pe liste, cel puțin cu 5 trebuie diminuat acel număr, dar ei îl mențin, ce putem face în acest caz. E o problemă generală! Cifra nu-i reală!”, a declarat, revoltat, Racolța.

Primarul comunei Pălatca, unde se înregistrează cea mai mare rată de incidență din județul Cluj, Ioan Huldușan, nu a răspuns solicitărilor Cluj24.

Localități din județul Cluj în scenariul verde (rata de incidență 0,00-1,50)

Agireșu-0,76

Aluniș-0,85

Băișoara-1,01

Beliș-0,74

Borșa-1,49

Buza-0,00

Călățele-0,40

Cămărașu-0,00

Catina-1,17

Chiuiești-0,00

Cornești-1,46

Geaca-1,33

Mănăstireni-1,45

Margău-0,00

Mărișel-0,00

Ploscos-0,00

Rașca-0,00

Săcuieu-0,00

Sâncraiu-0,65

Sânmartin-0,79

Suatu-1,31

Valea Ierii-1,05

Vultureni-0,70

Localități scenariul galben (rata de incidență 1,50-3,00)

Huedin-2,82

Aiton-1,83

Bolbâlna-2,79

Caianu-2,51

Căpușu Mare-2,61

Câțcău-1,71

Ceanu Mare-2,13

Cuzdrioara-2,30

Fizeșu Gherlii-2,91

Gilău-1,97

Iara-2,87

Iclod-1,85

Mintiu Gherlii-1,56

Mociu-1,83

Negreni-2,17

Petreștii de jos-2,42

Săvădișla-2,66

Taga-1,73

Trintenii de Jos-1,96

Localități scenariul roșu (peste 3,00)

Turda-3,26

Așchileu-3,43

Chinteni-3,76

Frata-3,85

Jichișu de Jos-3,39

Jucu-3,44

Luna-3,44

Maguri-Racatau-3,48

Mica-3,56

Poieni-3,96

Unguraș-3,11

Localități în care rata de incidență este între 4,00-7,50, cu restricții de weekend

Cluj-Napoca-6,88

Dej-7,39

Turda-5,72

Câmpia Turzii-5,45

Apahida-6,44

Baciu-5,55

Bonțida-5,59

Caseiu-5,00

Ciurila-5,00

Cojocna-4,22

Dăbâca-4,70

Feleacu-4,32

Florești-6,71

Izvoru Crișului-5,39

Mihai Viteazu-4,60

Moldovenești-4,58

Panticeu-5,50

Recea Cristur-4,34

Sanpaul-5,79

Sic-6,16

Vad-5,69

Viișoara-4,54

Localități cu restricții severe pe toată săptămâna, peste 7,50 rata de incidență

Călărași-7,60

Ciucea-7,87

Gârbău-10,02

Pălatca-13,03

Tureni-8,69

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Latență ca în Ardeal. La un an de la un transfer, în conturile CFR Cluj încă mai INTRĂ bani

Publicat

scuffet

Un transfer făcut de CFR Cluj în vara trecută i-a adus în conturi o nouă sumă de bani. În iulie 2023, formația din Gruia l-a vândut la Cagliari pe Simone Scuffet, goalkeeper cu un CV foarte bun pentru Superliga, în schimbul a două milioane de euro.

Ardelenii au solicitat, însă, și un bonus în eventualitatea în care formația sardă se va salva de la retrogradarea în eșalonul secund al Italiei, scrie GSP.

Latență ca în Ardeal. La un an de la un transfer, în conturile CFR Cluj încă mai INTRĂ bani

Venit liber de contract, Scuffet a avut un sezon foarte bun în campionatul României, fiind providențial pentru echipa sa în mai multe partide, iar astfel a atras atenția mai multor cluburi.

Încă 800.000 de euro intră în conturi

Partida Sassuolo – Cagliari 0-2, disputată duminică, în etapa 37 a Serie A, a consemnat salvarea matematică pentru oaspeții pregătiți de Claudio Ranieri, motiv pentru care vor avea de achitat încă 800.000 de euro clubului finanțat de Nelu Varga.

Pentru patron, vânzarea lui Simone Scuffet a reprezentat cea mai importantă afacere realizată în ultimii ani. La finele lui 2023, italianul bifa a 10-a prezență în tricoul lui Cagliari, bornă care i-a adus 200.000 de euro CFR-ului.

De-a lungul carierei, goalkeeper-ul a mai evoluat la Udinese, Como, Kasimpasa, Spezia și APOEL Nicosia. Întoarcerea în țara natală s-a dovedit a fi o alegere bună, întrucât a devenit rapid titular, evoluând în 30 de partide în competiția internă.

Scuffet, în Top 5 portari din Serie A

Într-o ierarhie bazată pe notele primite, jurnaliștii de la Tuttomercatoweb l-au plasat pe Scuffet pe locul 5 în topul portarilor din Serie A, în actuala stagiune, după Michele Di Gregorio (Monza), Marco Carnesecchi (Atalanta), Pietro Terracciano (Fiorentina) și Wladimiro Falcone (Lecce).

„Mi-am dorit să încerc noi provocări. Să vin la Cagliari a fost un pas în față pentru mine, o oportunitate de care trebuia să profit. Mi-a plăcut imediat ideea”, se felicita portarul pentru alegerea făcută.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Angajații de la Arhivele Naționale Cluj au oprit lucrul. Cer salarii EGALE cu ale colegilor de la București

Publicat

De

Angajații de la Arhivele Naționale Cluj au oprit lucrul

Angajații de la Arhivele Naționale Cluj au organizat, marți, un nou protest. Aceștia au protestat în fața instituției, cerând salarii egale cu cele ale colegilor din aparatul central.

Protestul lor este unul spontan, angajații oprind activitatea între orele 12.00 și 13.00.

Angajații de la Arhivele Naționale Cluj au oprit lucrul. Cer salarii EGALE cu ale colegilor de la București

Angajații Serviciului Județean Cluj al Arhivelor Naționale au transmis, printr-un manifest, faptul că nu cer decât egalizarea salariilor cu cele ale colegilor lor din aparatul central, având în vedere că atât atribuțiile de serviciu, cât și parcursul profesional sunt aceleași.

Aceștia au spus că vor să se aplice Legea referitoare la nediscriminarea salarială.

Angajații au ieșit în fața instituției cu mesaje pentru guvernanți.

Printre acestea: „Arhivele județene contează”, „România e una, nu două: Centru și restul țării”, „Suntem Arhivele Naționale ale nimănui?” sau „Aici e istoria voastră”.

Angajații Arhivelor Naționale Cluj au mai spus că vor participa și în continuare la acțiuni legale de protest.

Asftel, aceștia vor participa inclusiv la un miting de protest în fața Guvernului României, joi, 23 mai, alături de bugetari din alte domenii de activitate.

Și angajați ai primăriilor din comunele clujene au protestat azi. Zeci de oameni au pichetat Prefectura Cluj, fiind și ei nemulțumiți de discriminările salariale practicate de Guvernul României.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujeanca Alisia Perșa, în finala ”Românii au talent” de la Pro TV. Are nevoie de votul vostru

Publicat

De

alisia

Echipa Calisthenics România, din care face parte și clujeanca Alisia Perșa, a reușit imposibilul și, în ciuda faptului ca membrii grupului provin din orașe diferite – Bacău, Cluj-Napoca și Sibiu – a reușit să cucerească inimile telespectatorilor în prima semifinala din cadrul show-ului ”Românii au talent”, iar voturile acestora au trimis echipa în finală care va avea loc pe 31 mai la ProTV.

Alisia Perșa este elevă în clasa a 12-a la un liceu din Cluj-Napoca, campioană mondială și europeană la Street Workout și Calisthenics Freestyle.

Alexandru Ghindă este student din Sibiu, campion național Street Workout și Calisthenics Freestyle.

Adi Lupu, masterand la Facultatea de Inginerie în Bacău, este dublu vice-campion național Street Workout și Calisthenics Freestyle.

Alexandru Lilă este student la actorie și pasionat de Street Workout și Calisthenics Freestyle.

Cristian Șandru  este un tânăr care a reușit să și depășească problemele de sanatate practicant acest sport.

Sport pentru sănătate

alisia

”Aceștia tineri își doresc să promoveze acest sport pentru sănătate deoarece sportul Calisthenics poate fi practicat de oricine, la orice vârstă, folosind doar greutatea propriului corp.

Dacă doriți să îi susțineți în continuare, au nevoie de votul vostru în marea finală”, au transmis susținătorii echipei.

Citește mai departe

ECONOMIE

VIDEO Angajații primăriilor pichetează Prefectura Cluj. Nemulțumiți de salarizare, aceștia amenință cu boicotarea alegerilor

Publicat

De

Protest al funcțîionarilor publici la Prefectura Cluj

Zeci de angajați ai primăriilor pichetează marți sediul Prefecturii Cluj. Aceștia protestează deja de câteva luni, nemulțumiți de faptul că sunt discriminați în ceea ce privește salarizarea.

Părotestatarii, membri ai Sindicatului Național SCOR au  și o petiție pentru prefectul județului Cluj, Irina Munteau, prin care cer Guvernului adoptarea noii Legi a salarizării.

La protestul de la Cluj, care a început la ora 11.00, participă și funcționari publici din județele Mureș și Sălaj.

Angajații primăriilor pichetează Prefectura Cluj. Nemulțumiți de salarizare, aceștia amenință cu boicotarea alegerilor

Protestatarii au venit „înarmați” cu vuvuzele, dar și cu pancarte.

Pe pancarte, funcționarii publici au scris mesaje pentru Guvern, cum ar fi: „Și noi suntem Primăria”, sau „Statul românesc are nevoie de profesioniști. Nu ne mai trageți pe dreapta!”.

Protestele au început la Cluj de mai bine de două luni. Cea mai mare nemulțumire a angajaților primăriilor din comunele din județ este diferența salarială între funcționarii publici din comunele mici, dar și orașele mici de sub 20.000 de locuitori, față de cei din orașele mai mari și municipii, potrivit președintei Sindicatului Național Solidaritatea Comunelor și Orașelor din Românie (SCOR), filiala Cluj, Cornelia Delimoț.

Această diferență este de peste 200%.

Oamenii cer adoptarea Legii salarizării

De atunci, însă, nu s-a rezolvat absolut nimic pentru acești funcționari, a declarat Cornelia Delimoț pentru Cluj24.ro.

Petiția sindicaliștilor, care este adresată Guvernului României, Ministerului Finanțelor și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale arată faptul că mecanismul de înghețare a indemnizației viceprimarilor, practicat timp de 5 ani prin așa-numitele „ordonanțe trenuleț”, are ca efect direct distorsionarea întregului sistem de salarizare la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

Sunt afectate, astfel, comunele cu sub 10.000 și orașele cu sub 20.000 de locuitori.

„Constatăm amânarea continuă de către Guvern a adoptării noii legi a salarizării, asumată de către
România prin PNRR…

Noua lege privind remunerarea funcționarilor publici (Legea privind salarizarea unitară) va stabili o metodologie unitară de calcul în scopul de a spori echitatea salarizării în sectorul bugetar (aplicarea principiului plății egale pentru muncă de valoare egală), de a asigura tratamentul nediscriminatoriu în stabilirea sporurilor și corelarea performanțelor cu salariul plătit”, se arată în petiția semnată de reprezentanții Federației Columna-SCOR.

Metodologia propusă pentru recalcularea salariilor va fi sustenabilă din punct de vedere bugetar și se va baza pe:

  • revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare;
  • reintroducerea unor grile de salarizare pentru administrația locală, corespunzătoare funcțiilor publice și funcțiilor contractuale;
  • revizuirea sistemului de acordare a sporurilor și plafonarea sumei sporurilor la 20 % din salariul de bază.

Mai mult, arată reprezentanții funcționarilor publici, noul cadru juridic va fi pus în aplicare în același timp pentru toate categoriile profesionale, pentru a se evita apariția unor noi dezechilibre în sistemul de salarizare din sectorul public.

Sindicaliștii au mai precizat că, în condițiile în care adoptarea acestei legi se amână, este necesară adoptarea unor măsuri imediate, cu caracter tranzitoriu, pentru a diminua efectele distorsiunilor introduse în sistemul de salarizare.

Grevă generală în iunie, chiar în timpul alegerilor

În situația în care revendicările angajaților din primării nu se rezolvă, aceștia sunt hotărâîi să continue protestele.

Conform calendarului, în iunie va fi declanșată greva generală.

Astfel. funcționarii publici vor boicota alegerile locale și cele europarlamentare, care se vor desfășura la data de 9 iunie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax