Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV/ REVOLTA primarilor din Cluj: Cifrele cazurilor de COVID nu sunt adevărate. Doi morți nu au fost scoși de pe lista DSP

Publicat


Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a dispus noi măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului, printre care închiderea magazinelor la ora 18 și înterzicerea circulației persoanelor după ora 20, acestea fiind implementate în funcție de rata de incidență în fiecare localitate. Astfel, în cinci comune din județul Cluj rata de incidență a cazurilor este de peste7,5 la mie, ceea ce înseamnă că restricțiile se aplică pe întreaga săptămână. Primarii contestă, însă, cifrele.

Măsurile implementate

În cazul în care o localitate depășește rata de incidență de peste 7,5 la mia de locuitori, magazinele se închid la ora 18 iar circulația după ora 20 este interzisă fără motiv întemeiat.

În acest context, în județul Cluj se află cinci comune cu rata incidenței peste 7,5 la mie: Pălatca (13,03), Gârbău (10,02), Tureni (8,69), Ciucea (7,87), Călărași (7,60).

Redacția Cluj24.ro i-a contactat pe primarii acestor localități, iar aceștia susțin că cifrele nu sunt adevărate, că rata de incidență nu este calculată bine și chiar că există persoane moarte care încă figurează ca infectate cu coronavirus pe listele DSP Cluj de pe care se calculează rata de incidență.

Incidența cauzată de focare

Gheorghe Broaină, primarul comunei Gârbău, susține că, deocamdată, împreună cu comitetul de pe plan local a luat măsurile considerate a fi pe lege și care trebuie respectate de către toată lumea.

”Din păcate, pe una din localitățile comunei se pare că este un focar. În detalii nu am cum să vă zic, cred că cei mai în măsură sunt cei de la DSP, care au cu siguranță mult mai multe date decât noi, deoarece noi primim numai statistica cu cifre și rata de incidență pe raza comunei. Măsurile cu siguranță în situația noastră se vor lua de urgență”, a spus edilul.

Acesta a precizat că rata de incidență de peste 10 este cauzată de un focar din satul Turea, deoarece acolo se află 20 de cazuri din cele 29, în timp ce în alte sate aparținătoare sunt 0, 1 sau maxim 3 infectați. „Propunerea mea până ce s-a luat măsura de joi pe plan național a fost să intre în carantină numai localitatea, deoarece carantinarea unei comune întregi nu este corectă, dar nu de mine depinde și nu decid eu!”, a mai spus Gheorghe Broaină.

Respectă oamenii măsurile?

Elena Mănăilă, primarul comunei Tureni, a declarat că nu poate spune cum s-a ajuns la o asemenea rată de incidență, dar asta este!

”Nu sunt în măsură, nu sunt specialist. Cei din localitatea mea respectă măsurile. Am o bănuială, dar este strict o părere personală. Problema cea mai mare este că incidența tot crește”, a menționat aceasta .

Mănăilă spune că bănuiala ei constă în faptul că un preot ar fi fost infectat, împreuna cu soția lui, care este învățătoare, astfel că mai mulți enoriași, dar și părinți sau elevi au ajuns să fie confirmați pozitiv cu coronavirus.

„E o problemă de cifre!”

Radu Florin Abrudan, primarul din Ciucea, nici nu a apucat să se uite peste rata incidenței.

”Ce pot să vă spun este că e un fenomen pe care nu îl putem controla. Sunt foarte mulți care au domiciliul pe raza comunei și ei nu locuiesc în comună, dar apar pe tabel. Nu că ar fi focare sau altceva. Plus că persoanele care sunt bolnave sunt în spital, nici măcar nu sunt acasă, dar ei apar ca și cum ar fi în comună, deși ei stau din carantină în spital. Mai mult, sunt persoane care au ieșit din carantină de câteva zile și pe tabel încă apar. Cred că e puțin o discrepanță între cei izolați și statistica DSP. Este o problemă de cifre!”, a explicat Abrudan.

Acesta crede că, de multe ori, nici tabelul de la DSP Cluj cu cel de la Prefectură nu coincide. Mai mult, primarul spune că a semnalat aceste aspecte, dar nu a fost luat în seamă.

”Există o problemă de corelare între datele DSP-ului și ale Prefecturii”, a conchis primarul din Ciucea.

„2 persoane decedate și îngropate apar încă pe listă”

Primarul comunei Călărași, Ioan Vasile Racolța, susține că sunt persoane care nu au domiciliul pe Călărași, dar care și-au stabilit carantina în Călărași.

”Sunt două persoane decedate care nu sunt scoase de pe listă, sunt două persoane care ies azi și până la sfârșitul lunii mai ies încă 4 persoane. Au fost două focare, unul la o familie din Călărași-Gară și unul la Parohia Reformată. De acolo s-au înmulțit cazurile. Problema e că nu-i numărul real! Problema este legată de cifrele comunicate de DSP Cluj.

Cele două persoane decedate sunt îngropate de o săptămână și încă nu sunt scoase de pe liste. Alte 3 persoane nu sunt de aici, dar și-au declarat carantina în Călărași-Gară. Am încercat să iau legătura cu cineva de la DSP, dar n-ai cu cine să vorbești acolo. În mod normal nu avem atâtea îmbolnăviri câte apar pe liste, cel puțin cu 5 trebuie diminuat acel număr, dar ei îl mențin, ce putem face în acest caz. E o problemă generală! Cifra nu-i reală!”, a declarat, revoltat, Racolța.

Primarul comunei Pălatca, unde se înregistrează cea mai mare rată de incidență din județul Cluj, Ioan Huldușan, nu a răspuns solicitărilor Cluj24.

Localități din județul Cluj în scenariul verde (rata de incidență 0,00-1,50)

Agireșu-0,76

Aluniș-0,85

Băișoara-1,01

Beliș-0,74

Borșa-1,49

Buza-0,00

Călățele-0,40

Cămărașu-0,00

Catina-1,17

Chiuiești-0,00

Cornești-1,46

Geaca-1,33

Mănăstireni-1,45

Margău-0,00

Mărișel-0,00

Ploscos-0,00

Rașca-0,00

Săcuieu-0,00

Sâncraiu-0,65

Sânmartin-0,79

Suatu-1,31

Valea Ierii-1,05

Vultureni-0,70

Localități scenariul galben (rata de incidență 1,50-3,00)

Huedin-2,82

Aiton-1,83

Bolbâlna-2,79

Caianu-2,51

Căpușu Mare-2,61

Câțcău-1,71

Ceanu Mare-2,13

Cuzdrioara-2,30

Fizeșu Gherlii-2,91

Gilău-1,97

Iara-2,87

Iclod-1,85

Mintiu Gherlii-1,56

Mociu-1,83

Negreni-2,17

Petreștii de jos-2,42

Săvădișla-2,66

Taga-1,73

Trintenii de Jos-1,96

Localități scenariul roșu (peste 3,00)

Turda-3,26

Așchileu-3,43

Chinteni-3,76

Frata-3,85

Jichișu de Jos-3,39

Jucu-3,44

Luna-3,44

Maguri-Racatau-3,48

Mica-3,56

Poieni-3,96

Unguraș-3,11

Localități în care rata de incidență este între 4,00-7,50, cu restricții de weekend

Cluj-Napoca-6,88

Dej-7,39

Turda-5,72

Câmpia Turzii-5,45

Apahida-6,44

Baciu-5,55

Bonțida-5,59

Caseiu-5,00

Ciurila-5,00

Cojocna-4,22

Dăbâca-4,70

Feleacu-4,32

Florești-6,71

Izvoru Crișului-5,39

Mihai Viteazu-4,60

Moldovenești-4,58

Panticeu-5,50

Recea Cristur-4,34

Sanpaul-5,79

Sic-6,16

Vad-5,69

Viișoara-4,54

Localități cu restricții severe pe toată săptămâna, peste 7,50 rata de incidență

Călărași-7,60

Ciucea-7,87

Gârbău-10,02

Pălatca-13,03

Tureni-8,69

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Admitere la liceu Cluj. 3.670 de absolvenţi ai claselor a VIII-a au fost admiși. Ce școli au ales elevii de 10

Publicat

De

Admitere liceu Cluj

3.670 de absolvenţi ai claselor a VIII-a au fost admiși în învăţământul liceal de stat, în anul școlar 2024–2025, ca urmare a primei etape de repartizare computerizată, desfășurată miercuri, 24 iulie.

67 de elevi, dintre care 61 din județul Cluj, nu au putut fi admiși în prima etapă din cauza faptului că nu au completat suficiente opțiuni.

Admitere liceu Cluj. 3.670 de absolvenţi ai claselor a VIII-a au fost admiși

În prima etapă a repartizării computerizate în învăţământul liceal de stat au fost repartizați 3.670 de elevi din totalul celor 3.737 de elevi cu opțiuni completate, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Repartizarea computerizată a absolvenților claselor a VIII-a, în învățământul liceal de stat, s-a desfășurat miercuri, 24 iulie 2024, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, cu respectarea ordinii opțiunilor elevilor, așa cum sunt acestea consemnate în fișa individuală a fiecărui elev.

Cei mai mulți elevi sunt la filiera teoretică

Pe filiere educaționale, 2.387 de candidați au fost repartizați la filiera teoretică, iar 1.283 de candidați la filiera tehnologică.

La nivelul județului Cluj, distribuția candidaților din județul Cluj repartizați, în județ, pe tranșe de medii, pentru Admiterea 2024, se prezintă astfel:

Ce școli au ales elevii de 10

Cei 7 candidați cu media 10 de admitere au optat pentru următoarele unități de învățământ preuniversitar:

  • COLEGIUL NAȚIONAL ,,EMIL RACOVIȚĂ” CLUJ-NAPOCA (4),
  • LICEUL TEORETIC ,,LUCIAN BLAGA” CLUJ-NAPOCA (1),
  • LICEUL TEORETIC ,,NICOLAE BĂLCESCU” CLUJ-NAPOCA (1),
  • LICEUL TEORETIC ,,AVRAM IANCU” CLUJ-NAPOCA (1).

Citiți AICI mai multe despre elevii de 10 ai Clujului la Evaluarea Națională

De asemenea, au precizat reprezentanții IȘJ Cluj, au fost admiși în etape anterioare repartizării computerizate din data de 24 iulie 2024:

  • 646 de elevi la specializări în cadrul filierei vocaţionale;
  • 17 elevi în învăţământul militar;
  • 74 de elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor cu CES;
  • 59 de elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor de etnie rromă.

67 de elevi nu au putut fi repartizați în această etapă

67 de elevi, dintre care 61 din județul Cluj, nu au putut fi admiși în prima etapă, întrucât nu au completat suficiente opţiuni.

Aceștia vor intra în a doua etapă de repartizare, în perioada 12-20 august 2024, alături de candidații care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar nu și-au depus dosarele de înscriere în termen (25-30 iulie 2024), precum și de candidații care nu au participat în prima etapă de admitere.

81 de locuri disponibile în a doua etapă

La nivelul județului Cluj, în a doua etapă de repartizare, din cadrul Admiterii 2024, sunt disponibile 81 de locuri la liceu.

Repartizarea elevilor, în cadrul celei de a doua etape, va avea loc în perioada 19-20 august 2024, iar comunicarea rezultatelor candidaților repartizați în a doua etapă a Admiterii 2024, în învățământul liceal de stat, se va realiza conform procedurii stabilite la nivelul Comisiei județene de admitere, din cadrul I.Ș.J. Cluj.

Cum se pot înscrie la liceu elevii reveniți în țară, repatriați sau refugiați

Elevii reveniți în țară, repatriați, refugiați se pot înscrie în clasa a IX-a, independent de termenele din calendarele metodologiei de admitere în învățământul liceal de stat, profesioal, dual.

Aceștia vor urma procedura referitoare la echivalarea studiilor.

Toate informațiile și detaliile cu privire la admiterea în învățământul liceal de stat, învățământul vocațional și învățământul profesional, dual, precum și Broșura ADMITERE 2024, sunt disponibile și pot fi consultate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Violența domestică e în floare la Cluj. Peste 900 de apeluri la poliție în doar 6 luni

Publicat

De

Poliția Cluj

În primele șase luni ale acestui an, în județul Cluj au fost sesizate cele mai multe acte de violență domestică de până acum.

Tot în primele 6 luni ale anului au fost emise peste 400 de ordine de protecție ale victimelor violențelor în familie.

Violența domestică e în floare la Cluj. Peste 900 de apeluri la poliție în doar 6 luni

909 cazuri de violență domestică au fost sesizate în primele șase luni din anul 2024, cele mai multe, potrivit unui raport al Inspectoratului de Poliție Cluj.

Dintre acestea 537 au fost infracţiuni de lovirea sau alte violenţe.

De asemenea, în 57 de cazuri a fost vorbade abandon de familie şi au fost înregistrate și 83 de infracţiuni de ameninţare.

Peste 400 de ordine de protecție emise la Cluj

În șase luni, au fost emise peste 400 de ordine de protecție ale victimelor violenței domestice, conform IPJ Cluj.

Este vorba de 215 ordine de protecție provizorii și de 187 de ordine de protecţie.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. REVOLTĂTOR. Zeci de turiști blocați pe Aeroportul Cluj au primit sandvișuri EXPIRATE

Publicat

De

Sandvișuri expirate

Zeci de pasageri, care sunt blocați pentru mai bine de 10 ore pe Aeroportul Cluj au primit sandvișuri expirate.

Oamenii veniți de peste tot din țară trebuiau să fie deja în Cipru, dar zborul a fost amânat de două ori.

REVOLTĂTOR. Zeci de turiști blocați pe Aeroportul Cluj au primit sandvișuri EXPIRATE

Oamenii, care trebuia să fie acum pe plajă sunt revoltați, dar nu atât de mult pentru faptul că avionul spre Larnaca întâziere, cât pentru acela că au primit câte o sticlă de apă și sandvișuri expirate de câteva zile.

“Trebuia să plecăm la ora 11.35. Eu nu sunt din Cluj, am venit la aeroport la ora 8.35 așa cum ni s-a spus. Am făcut check-in-ul, dar apoi am fost informați că avionul are întârziere până la ora 16.35”, a declarat pentru Cluj.24.ro unul dintre pasageri.

După ce au sunat la agenția de turism, au aflat că zborul a fost întârziat a doua oară, iar ora de plecare spre Larnaca este 21.40.

Pentru că trebuie să stea în aeroport atâtea ore, oamenii au primit apă și sandvișuri, însă mâncarea e expirată.

“Pe eticheta sanvișului pe care l-am primit eu scrie că expiră în data de 20 iulie. La alți pasageri era lipit peste o altă etichetă pe care scria 26 iulie.

E incredibil. Este aici o doamnă cu 4 copii mici. Sunt și alți oameni cu copii”, a mai spus pasagerul.

Au sesizat protecția consumatorilor

Oamenii s-au revoltat, dar tot ce au putut afla de la personalul aroportului este că responsabilă pentru mâncare e firma de catering.

Pasagerii au sunat la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și li s-a trransmis să facă o sesizare online, și să atașeze și poze.

Turiștii, care plecă în vacanțe prin mai multe agenții de turism speră acum ca avionul companiei High Sky să plece măcar la ora 21.40.

Din informațiile turiștilor care așteptă în aeroport, sunt două aeronave care zboară pe această rută, iar una ar fi defectă.

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj revine în Europa. Primul MECI în Conference League e cu Neman Grodno (Belarus)

Publicat

cfrr

CFR Cluj revine în Europa. Primul meci în turul 2 preliminar al Conference League e cu Neman Grodno din Belarus, joi, de la 20.30, în Gruia.

„EUROPA, NE-AM ÎNTORS!

CFRiști, ne revedem în Gruia pentru meciul din Turul 2 preliminar al UEFA Conference League! Vă așteptăm în număr cât mai mare să îi susțineți pe băieții noștri în duelul cu Neman Grodno de joi, 25 iulie, de la ora 20:30”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

CFR Cluj revine în Europa. Primul MECI în Conference League e cu Neman Grodno (Belarus)

În cazul în care va trece de Neman, CFR va da piept cu pierzătoarea din „dubla” de Europa League dintre Braga și Maccabi Petach Tikva.

La fel ca și în cazul Craiovei, „feroviarii” speră să evite un „blockbuster” cu lusitanii, cei care au un lot cotat la aproximativ 130 milioane de euro, stabilindu-se a fi de ani buni, a patra cea mai bună echipă a Portugaliei, după triumviratul Benfica-Porto-Sporting. Cu toate acestea, nici israelienii nu sunt de neglijat. Aceștia au pierdut Supercupa chiar în fața adversarilor celor de la FCSB din turul doi preliminar de Champions League, Maccabi Tel Aviv, scor 0-2.

Au un lot cotat la 8 milioane de euro, însă au câștigat Cupa în sezonul trecut, deci pot pune probleme, ținând cont că respectivul parcurs, au eliminat Maccabi Tel Aviv sau Hapoel Beer Sheva.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax