Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV/ REVOLTA primarilor din Cluj: Cifrele cazurilor de COVID nu sunt adevărate. Doi morți nu au fost scoși de pe lista DSP

Publicat


Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a dispus noi măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului, printre care închiderea magazinelor la ora 18 și înterzicerea circulației persoanelor după ora 20, acestea fiind implementate în funcție de rata de incidență în fiecare localitate. Astfel, în cinci comune din județul Cluj rata de incidență a cazurilor este de peste7,5 la mie, ceea ce înseamnă că restricțiile se aplică pe întreaga săptămână. Primarii contestă, însă, cifrele.

Măsurile implementate

În cazul în care o localitate depășește rata de incidență de peste 7,5 la mia de locuitori, magazinele se închid la ora 18 iar circulația după ora 20 este interzisă fără motiv întemeiat.

În acest context, în județul Cluj se află cinci comune cu rata incidenței peste 7,5 la mie: Pălatca (13,03), Gârbău (10,02), Tureni (8,69), Ciucea (7,87), Călărași (7,60).

Redacția Cluj24.ro i-a contactat pe primarii acestor localități, iar aceștia susțin că cifrele nu sunt adevărate, că rata de incidență nu este calculată bine și chiar că există persoane moarte care încă figurează ca infectate cu coronavirus pe listele DSP Cluj de pe care se calculează rata de incidență.

Incidența cauzată de focare

Gheorghe Broaină, primarul comunei Gârbău, susține că, deocamdată, împreună cu comitetul de pe plan local a luat măsurile considerate a fi pe lege și care trebuie respectate de către toată lumea.

”Din păcate, pe una din localitățile comunei se pare că este un focar. În detalii nu am cum să vă zic, cred că cei mai în măsură sunt cei de la DSP, care au cu siguranță mult mai multe date decât noi, deoarece noi primim numai statistica cu cifre și rata de incidență pe raza comunei. Măsurile cu siguranță în situația noastră se vor lua de urgență”, a spus edilul.

Acesta a precizat că rata de incidență de peste 10 este cauzată de un focar din satul Turea, deoarece acolo se află 20 de cazuri din cele 29, în timp ce în alte sate aparținătoare sunt 0, 1 sau maxim 3 infectați. „Propunerea mea până ce s-a luat măsura de joi pe plan național a fost să intre în carantină numai localitatea, deoarece carantinarea unei comune întregi nu este corectă, dar nu de mine depinde și nu decid eu!”, a mai spus Gheorghe Broaină.

Respectă oamenii măsurile?

Elena Mănăilă, primarul comunei Tureni, a declarat că nu poate spune cum s-a ajuns la o asemenea rată de incidență, dar asta este!

”Nu sunt în măsură, nu sunt specialist. Cei din localitatea mea respectă măsurile. Am o bănuială, dar este strict o părere personală. Problema cea mai mare este că incidența tot crește”, a menționat aceasta .

Mănăilă spune că bănuiala ei constă în faptul că un preot ar fi fost infectat, împreuna cu soția lui, care este învățătoare, astfel că mai mulți enoriași, dar și părinți sau elevi au ajuns să fie confirmați pozitiv cu coronavirus.

„E o problemă de cifre!”

Radu Florin Abrudan, primarul din Ciucea, nici nu a apucat să se uite peste rata incidenței.

”Ce pot să vă spun este că e un fenomen pe care nu îl putem controla. Sunt foarte mulți care au domiciliul pe raza comunei și ei nu locuiesc în comună, dar apar pe tabel. Nu că ar fi focare sau altceva. Plus că persoanele care sunt bolnave sunt în spital, nici măcar nu sunt acasă, dar ei apar ca și cum ar fi în comună, deși ei stau din carantină în spital. Mai mult, sunt persoane care au ieșit din carantină de câteva zile și pe tabel încă apar. Cred că e puțin o discrepanță între cei izolați și statistica DSP. Este o problemă de cifre!”, a explicat Abrudan.

Acesta crede că, de multe ori, nici tabelul de la DSP Cluj cu cel de la Prefectură nu coincide. Mai mult, primarul spune că a semnalat aceste aspecte, dar nu a fost luat în seamă.

”Există o problemă de corelare între datele DSP-ului și ale Prefecturii”, a conchis primarul din Ciucea.

„2 persoane decedate și îngropate apar încă pe listă”

Primarul comunei Călărași, Ioan Vasile Racolța, susține că sunt persoane care nu au domiciliul pe Călărași, dar care și-au stabilit carantina în Călărași.

”Sunt două persoane decedate care nu sunt scoase de pe listă, sunt două persoane care ies azi și până la sfârșitul lunii mai ies încă 4 persoane. Au fost două focare, unul la o familie din Călărași-Gară și unul la Parohia Reformată. De acolo s-au înmulțit cazurile. Problema e că nu-i numărul real! Problema este legată de cifrele comunicate de DSP Cluj.

Cele două persoane decedate sunt îngropate de o săptămână și încă nu sunt scoase de pe liste. Alte 3 persoane nu sunt de aici, dar și-au declarat carantina în Călărași-Gară. Am încercat să iau legătura cu cineva de la DSP, dar n-ai cu cine să vorbești acolo. În mod normal nu avem atâtea îmbolnăviri câte apar pe liste, cel puțin cu 5 trebuie diminuat acel număr, dar ei îl mențin, ce putem face în acest caz. E o problemă generală! Cifra nu-i reală!”, a declarat, revoltat, Racolța.

Primarul comunei Pălatca, unde se înregistrează cea mai mare rată de incidență din județul Cluj, Ioan Huldușan, nu a răspuns solicitărilor Cluj24.

Localități din județul Cluj în scenariul verde (rata de incidență 0,00-1,50)

Agireșu-0,76

Aluniș-0,85

Băișoara-1,01

Beliș-0,74

Borșa-1,49

Buza-0,00

Călățele-0,40

Cămărașu-0,00

Catina-1,17

Chiuiești-0,00

Cornești-1,46

Geaca-1,33

Mănăstireni-1,45

Margău-0,00

Mărișel-0,00

Ploscos-0,00

Rașca-0,00

Săcuieu-0,00

Sâncraiu-0,65

Sânmartin-0,79

Suatu-1,31

Valea Ierii-1,05

Vultureni-0,70

Localități scenariul galben (rata de incidență 1,50-3,00)

Huedin-2,82

Aiton-1,83

Bolbâlna-2,79

Caianu-2,51

Căpușu Mare-2,61

Câțcău-1,71

Ceanu Mare-2,13

Cuzdrioara-2,30

Fizeșu Gherlii-2,91

Gilău-1,97

Iara-2,87

Iclod-1,85

Mintiu Gherlii-1,56

Mociu-1,83

Negreni-2,17

Petreștii de jos-2,42

Săvădișla-2,66

Taga-1,73

Trintenii de Jos-1,96

Localități scenariul roșu (peste 3,00)

Turda-3,26

Așchileu-3,43

Chinteni-3,76

Frata-3,85

Jichișu de Jos-3,39

Jucu-3,44

Luna-3,44

Maguri-Racatau-3,48

Mica-3,56

Poieni-3,96

Unguraș-3,11

Localități în care rata de incidență este între 4,00-7,50, cu restricții de weekend

Cluj-Napoca-6,88

Dej-7,39

Turda-5,72

Câmpia Turzii-5,45

Apahida-6,44

Baciu-5,55

Bonțida-5,59

Caseiu-5,00

Ciurila-5,00

Cojocna-4,22

Dăbâca-4,70

Feleacu-4,32

Florești-6,71

Izvoru Crișului-5,39

Mihai Viteazu-4,60

Moldovenești-4,58

Panticeu-5,50

Recea Cristur-4,34

Sanpaul-5,79

Sic-6,16

Vad-5,69

Viișoara-4,54

Localități cu restricții severe pe toată săptămâna, peste 7,50 rata de incidență

Călărași-7,60

Ciucea-7,87

Gârbău-10,02

Pălatca-13,03

Tureni-8,69

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

TOPUL marcatorilor din Superligă în 2024. Câți sunt de la echipele clujene

Publicat

minge

În topul celor mai buni marcatori din 2024 sunt 11 jucători care au marcat cel puțin 10 goluri în Superliga. Baremul de 20 de goluri a fost greu de atins. Cel mai aproape a fost Daniel Bîrligea, care are 19 goluri în campionatul României în anul calendaristic care se apropie de final. El a înscris pentru FCSB de 8 ori și pentru CFR Cluj de 11.

Atacantul de la FCSB e primul în clasamentul golgeterilor, urmat de Louis Munteanu, atacantul de la CFR Cluj, care are 17 goluri. Urmează doi jucători de la Universitatea Craiova. Alexandru Mitriță vine după Bîrligea și Louis Munteanu, cu 16 goluri înscrise, scrie GSP.

TOPUL marcatorilor din Superligă în 2024. Câți sunt de la echipele clujene

După Mitriță, în top îl regăsim pe Ștefan Baiaram. Mijlocașul ofensiv al Craiovei a punctat de 14 ori în Superliga în 2024 și e surpriza din top, el depășindu-l pe Darius Olaru. În plus, un alt lucru surprinzător este că jucătorul de 21 de ani a marcat de 4 ori cu capul.

După Baiaram, în top vin doi jucători cu câte 13 goluri: Darius Olaru și Vladislav Blănuță de la „U” Cluj. Abia acum urmează și primul străin din top, Albion Rrahmani, cu 12 goluri în Superliga în 2024, pentru Rapid. El nu mai e în România din perioada de mercato din vară, când a fost vândut la Sparta Praga.

Debeljuh, de la Sepsi, are 11 goluri în 2024 și vine după Rrahmani în clasamentul golgeterilor. Ceilalți 3 jucători care au minim 10 goluri în 2024 sunt Nistor („U” Cluj), Otele (CFR Cluj) și Selmani, toți cu câte 10 reușite.

Jucătorii cu minim 10 goluri în Superliga în 2024

Daniel Bîrligea – 19 goluri
Louis Munteanu – 17 goluri
Alexandru Mitriță – 16 goluri
Ștefan Baiaram – 14 goluri
Darius Olaru – 13 goluri
Vladislav Blănuță – 13 goluri
Albion Rhamani – 12 goluri
Gabriel Debeljuh – 11 goluri
Dan Nistor – 10 goluri
Astrit Selmani – 10 goluri
Philip Otele – 10 goluri

Primii 6 jucători din topul celor mai buni marcatori în Liga 1 în 2024 sunt jucători eligibili pentru naționala României, o veste bună pentru selecționerul Mircea Lucescu.

În plus, Munteanu, Baiaram și Blănuță sunt și jucători care îndeplinesc regula U21.

CFR Cluj are 3 jucători care sunt sau au fost la echipă în 2024 (Bîrligea, Louis Munteanu și Otele), în timp ce „U” are 2 (Blănuță și Nistor).

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

În timp ce Cluj-Napoca renunță la ARTIFICII, primarul Pivariu promite cel mai mare foc de artificii de Revelion, la Florești

Publicat

artificii floresti

În timp ce Clujul renunță la focurile de artificii, înlocuindu-le cu drone, primarul Floreștiului, Bogdan Pivariu, promite cel mai mare spectacol de artificii, de Revelion.

„𝐂𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐂𝐥𝐮𝐣 𝐥𝐚 𝐖𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫 𝐃𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢
Vă invităm să începem Anul Nou sub lumina magică a artificiilor, într-o atmosferă memorabilă.
Împreună creăm momente magice pentru fiecare!

În timp ce Cluj-Napoca renunță la ARTIFICII, primarul Pivariu promite cel mai mare foc de artificii de Revelion, la Florești

Sărbătorim Revelionul cu zâmbete și speranță, în inima comunității noastre, acasă la Florești.
Ne vedem la Winter Dream, în Parcul Poligon”, a scris Pivariu pe Facebook.

Totuși, primarul Floreștiului este conștient de problemele pe care le poate genera focul său de artificii, așa că-și încheie postarea cu un text în care își exprimă compasiunea față de cei ce vor fi afectați, în speță animalele de companie:

„𝐼̂𝑛𝑡̦𝑒𝑙𝑒𝑔𝑒𝑚 𝑠̦𝑖 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑎̆𝑚 𝑠𝑒𝑛𝑠𝑖𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑐𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑎𝑓𝑒𝑐𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑑𝑒 𝑧𝑔𝑜𝑚𝑜𝑡, 𝑖𝑛𝑐𝑙𝑢𝑠𝑖𝑣 𝑎 𝑝𝑟𝑖𝑒𝑡𝑒𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑛𝑜𝑠̦𝑡𝑟𝑖 𝑛𝑒𝑐𝑢𝑣𝑎̂𝑛𝑡𝑎̆𝑡𝑜𝑟𝑖, 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑒𝑎 𝑣𝑎̆ 𝑖𝑛𝑣𝑖𝑡𝑎̆𝑚 𝑠𝑎̆ 𝑙𝑒 𝑜𝑓𝑒𝑟𝑖𝑡̦𝑖 𝑢𝑛 𝑐𝑜𝑙𝑡̦ 𝑙𝑖𝑛𝑖𝑠̦𝑡𝑖𝑡, 𝑖𝑎𝑟 𝑛𝑜𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑚𝑖𝑡𝑒𝑚 𝑠𝑎̆ 𝑛𝑒 𝑜𝑐𝑢𝑝𝑎̆𝑚 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Mașina care a ars în Mănăștur ar fi fost aprinsă de PROPRIETAR, după o ceartă cu soția

Publicat

incendiu

Mașina care a ars, duminică seara, pe str. Mehedinți din Cluj-Napoca, ar fi fost aprinsă chiar de proprietar, după o ceartă cu soția.

„Astăzi, 29 decembrie a.c., în jurul orei 17:20, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că un autoturism parcat în proximitatea unui imobil a luat foc.

Din primele verificări efectuate la fața locului, s-a stabilit că un bărbat, de 39 de ani, pe fondul unor discuții contradictorii cu soția sa, în vârstă de 34 de ani, a ieșit din locuință, s-a urcat într-un autoturism, iar ulterior, folosind un lichid inflamabil, ar fi incendiat componente ale vehiculului, ceea ce ar fi condus la propagarea rapidă a focului și deteriorarea autoturismului.

Mașina care a ars în Mănăștur ar fi fost aprinsă de PROPRIETAR, după o ceartă cu soția

La fața locului au intervenit de urgență echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, bărbatul fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

De asemenea, soția acestuia a necesitat îngrijiri medicale după ce ar fi încercat să stingă incendiul.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care s-a produs incidentul”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO O mașină a luat FOC pe Mehedinți, în Cluj-Napoca. Incendiul a fost precedat de o EXPLOZIE. Un bărbat a suferit ARSURI

Publicat

pompieri

O mașină a luat foc, duminică seara, pe str. Mehedinți din Cluj-Napoca. Din spusele martorilor, incendiul ar fi fost precedat de o explozie. Un bărbat a suferit arsuri.

„Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit la un autoturism situat pe strada Mehedinți. Forțele noastre au găsit la fața locului un bărbat care prezintă arsuri, acesta fiind preluat imediat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă.

incendiu

VIDEO FOTO O mașină a luat FOC pe Mehedinți, în Cluj-Napoca. Incendiul a fost precedat de o EXPLOZIE

De asemenea, autoturismul este situat lângă un bloc de locuințe, iar că măsura preventivă au fost evacuate patru persoane din interiorul acestuia. Toate persoanele urmează să fie evaluate medical.

La misiune iau parte trei autospeciale, precum și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă, respectiv o ambulanță SAJ”, a transmis ISU Cluj.

incendiu

incendiu

incendiu

Update:

Bărbatul de aproximativ 40 de ani a fost intubat și va fi transportat la spital. De asemenea, va fi transportată la spital pentru investigații suplimentare și îngrijiri medicale una dintre persoanele evacuate, mai exact o femeie de aproximativ 25 de ani.

 

Foto: Info Trafic Cluj-Napoca, ISU Cluj

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate