Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV. Premierul Nicolae Ciucă va conduce prima mașină electrică ”made in Cluj”

Publicat


car 1

Premierul Nicolae Ciucă va conduce, vineri, prima mașină electrică ”made in Cluj”, un concept car realizat de un grup de investitori români, care a pus la bătaie, până acum, proape 500.000 de euro pentru acest proiect.

Voicu Oprean, CEO AROBS, unul din inițiatorii și finanțatorii proiectului, a declarat pentru Cluj24 că speră ca prim-ministrul să găsească fonduri pentru dezvoltarea noii mașini.

”Premierul Nicolae Ciucă va conduce noua mașină made in Cluj în zona Grand Hotel Italia, dar nu pe drumuri publice, pentru că, încă, mașina nu are voie să circule pe ele.

Sperăm ca domnul prim-ministru să găsească niște fonduri pentru dezvoltarea acestui proiect. Noi îi vom arăta ce am făcut până acum la Cluj cu acest nou concept de mașină electrică, început în urmă cu 4 ani.

Am reușit să livrăm ceva, iar până la urmă faptele vorbesc mai mult decât simplele vorbe”, a spus Oprean.

car 2

Design extraordinar al noii mașini

Acesta a precizat că proiectul este unul inovativ, pornit de niște tineri cu foarte mult entuziasm.

”Designul noii mașini este unul extraordinar, realizat de Peter din Târgu Mureș, care a realizat prima mașină de lemn din România și care a fost expusă în 2015 la Salonul Auto de la Frankfurt.

Ne-a venit ideea să facem altceva împreună cu echipa de implementare, cu cei de la zona de electronică, de putere.

Avem un proiect inovativ, avem motoare puse în cele două roți din spate, ceea ce este un experiment. Bateriile sunt produse de un partener al Rombat. Este un concept car, prima mașină electrică made in Cluj, made in România”, a spus Oprean.

Dusă la RAR pentru omologare

car 4

El a precizat că finanțarea de până acum al acestui proiect s-a ridicat la aproximativ 500.000 de euro.

”Au contribuit cu bani AROBS, eu, personal, cei doi parteneri de la Reparo, un service din Cluj, condus de Mihai și Florin, dar și Adi, un coleg de-al meu din firmă. Avem și UTCN ca susținător.

Mașina funcționează, am dus-o în decembrie 2021 la RAR pentru omologare, dar procedurile mai durează, mai trebuie verificate anumite aspect. Avem o mașină made in Cluj pe care ne-o dorim să meargă pe drumurile publice”, a explicat Voicu Oprean.

Pentru inițiatorii proiectului urmează câteva luni pentru finalizarea interiorului mașinii și implicarea altor investori și pasionați care își doresc să se realizeze o mașină electrică românească.

Autonomie de 350 de km la o încărcare

car 3

”Noi am arătat că se poate. Vrem să facem, în prima fază, 5-10 mașini și ne vom adapta strategia de dezvoltare pe parcurs. De asemenea, vrem să participăm la concursuri cu finanțare europeană. Vedem peste un an ce va fi”, a mai spus CEO AROBS.

Mașina are caroserie din fibră de carbon, și, conform ultimelor teste, o autonomie de 350 de km la o încărcare.

De asemenea, poate prinde o viteză de peste 140 de km pe oră.

Pentru noul concept car s-au vehiculat mai multe nume, însă nu a fost ales niciunul încă.

”S-a mers de la Rosso până la Nervura, ne gândeam chiar la o variată de diseminare în social-media, pentru a vedea care nume s-ar potrivi cel mai bine, să facem un fel de vot sau un concurs. Vom vedea”, a conchis Oprean.

Conform programului oficial, Nicolae Ciucă va vizita, vineri, la ora 8,40, standul AROBS – Newcar4future, un nou concept de mașină electrică, în cadrul Innowave Summit 2022 de la Cluj-Napoca.

car 5

car 6

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ghita

    mai 20, 2022 la 12:29 pm

    Este extraordinar

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Consiliul Județean Cluj transformă mai multe drumuri comunale în mini-centuri de ocolire a celor mai aglomerate rute din județ

Publicat

De

drumuri cluj

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunță implementarea unor mini-centuri menite să reducă aglomerația și să creeze noi rute alternative pentru traficul din județ.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj a explicat că aceste drumuri nu sunt menite să înlocuiască o centură clasică sau o autostradă, dar vor contribui la o mai bună distribuție a traficului.

Ele vor fi realizate prin preluarea în administrarea județului a mai multor drumuri comunale și modernizarea, respectiv extinderea lor.

„Eu nu mă substitui Guvernului care ar trebui să facă centuri de ocolire a orașelor. Eu nu fac autostradă și nici nu am spus că acele drumuri vor lua tot traficul de pe autostradă și dintr-o dată Clujul nu va mai avea mașini. Sunt variante alternative, vor mai fi și altele. Pe lângă drumul acesta care va putea prelua mult trafic, dar nu va fi centură în sensul propriu cu patru benzi și traficul greu și tot. Va fi o mini-centură sub formă de drum județean care, sigur, va prelua o parte din trafic, dar nu va fi în regim de autostradă”, a declarat Alin Tișe.

Șapte mini-centurile propuse

  • Mini-centura Topa – Așchileu: Această rută va lega Topa Mică de Așchileu, oferind o cale de acces alternativă pentru traficul din zona de nord a județului.
  • Mini-centura Sânpaul – Berindu – Popești: O nouă conexiune care va ajuta la degrevarea traficului din Baciu. Traseul pornește din Sânpaul, trece prin Berindu și Popești, ajungând la intrarea în Cluj-Napoca. Această rută va funcționa ca o mini-centură pentru zona de vest a orașului.
  • Mini-centura Coasta – Tăușeni – Jucu – Apahida: Proiectul include un drum alternativ ce va lega Coasta, Tăușeni și Apahida, evitând traseul aglomerat de intrare în Cluj-Napoca. Conectarea la centura din zona Planoarelor va permite un acces mai fluid către oraș.
  • Mini-centura Căianu – Jucu: Un drum nou care va ocoli Apahida, creând o legătură directă între Căianu și Jucu.
  • Mini-centura Vad – Câțcău: Această variantă ocolitoare va permite evitarea traficului la intrarea prin Dej. Proiectul include un pod peste Someș și unificarea a două drumuri comunale care în prezent nu comunică. Noua rută va facilita legătura spre Baia Mare.
  • Mini-centura Cătina – Feldioara – județ Bistrița-Năsăud: Un traseu care va reduce distanța de parcurs cu 25 de kilometri, creând o scurtătură esențială către județul Bistrița-Năsăud.
  • Mini-centura Dăbâca – Panticeu: Această rută va îmbunătăți considerabil conexiunile dintre Dăbâca, Panticeu, Recea Cristur și județul Sălaj, eliminând necesitatea accesului prin drumul național. În prezent, legătura dintre aceste localități se face doar pe un drum de pădure.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Un șofer a scăpat nevătămat după ce s-a RĂSTURNAT cu autotrenul între Florești și Gilău

Publicat

De

Autotren răsturnat la Florești

Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp între Florești și Gilău.

Un autotren s-a răsturnat, rămânănd parțial pe șosea.

Un șofer a scăpat nevătămat după ce s-a RĂSTURNAT cu autotrenul între Florești și Gilău

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la accidentul rutier care a avut loc la ieșire din comuna Florești spre comuna Gilău.

Echipajele ISU au găsit la fața locului un autotren răsturnat. Un bărbat a fost evaluat de către paramedicii SMURD, iar acesta a refuzat transportul la spital.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Alin Tișe spune că nu are planuri de restructurare la CJ Cluj: „Nu poți da oameni afară fără criterii obiective”

Publicat

De

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, susține că reorganizarea administrației publice trebuie bazată pe criterii obiective.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj, a subliniat că disponibilizările din aparatul de stat trebuie să aibă la bază criterii clare și să fie justificate de eficiență, nu de decizii arbitrare. El este de părere că digitalizarea unor servicii este un motiv obiectiv pentru reducerea numărului de posturi, însă procesul trebuie să fie unul transparent și echitabil.

„Dacă eu implementez digitalizarea totalmente și constat că din cei 40 care lucrau până acum îmi ajung 10 oameni care să preia digitalizarea, am argumente să fac o reorganizare, dar ca să spun că, de mâine, din 300 de oameni în subordine, 100 ajung, că așa cred eu, mi se pare o copilărie și nu mă pot hazarda la asta”, a spus președintele CJ Cluj.

Reorganizarea instituțiilor publice, doar după criterii obiective

Alin Tișe a afirmat că o eventuală reducere a personalului din instituțiile publice trebuie să fie fundamentată pe necesitate și nu pe decizii subiective. El consideră că un angajat este „un sac de cartofi” și că eliminarea posturilor trebuie să aibă un fundament clar.

„Ca să dai un om afară dintr-o instituție de stat, omul fiind o entitate cu suflet, cu minte, nu este un sac de cartofi, să spui că avem 10 saci de cartofi din care trebuie să rămână cinci. Eu cred că atunci când decizi o reorganizare administrativă, acest lucru trebuie să se întâmple dacă munca pe care el o face este înlocuită de altceva și în altă formă”, a afirmat Alin Tișe.

„Cred că sunt pe alocuri prea mulți funcționari”

El a recunoscut că, în unele domenii, numărul funcționarilor este prea mare, însă este de părere că reducerea acestora trebuie să se facă pe criterii transparente și corecte.

„Cred că sunt pe alocuri prea mulți funcționari pe anumite domenii, în anumite departamente, dar cred că reorganizarea trebuie să o faci pe criterii clare, obiective”, a subliniat Tișe.

„Nu am în plan acum să dau oameni afară”

Președintele CJ Cluj a susținut ideea unei evaluări imparțiale a funcționarilor publici, pentru a elimina posibilele influențe politice sau personale în luarea deciziilor. El a subliniat totodată că nu își plănuiește să concedieze din angajații aflați în subordine.

„Nu am un plan acum de a da oameni afară, dar eu cred că dacă ajungi să reorganizezi o instituție, atunci trebuie să o faci pe niște criterii obiective. Nu ești în stare tu, o lași pe mâna unei entități, cum ar fi o universitate, poate testa un funcționar public foarte simplu. Sau o firmă externă îi poate testa pe funcționari foarte simplu. Nu trebuie să te amesteci deloc”, a mai afirmat Alin Tișe.

„Evaluarea, dacă vrem să fie corectă, trebuie să nu o facă colegul de birou”

El a mai spus că în instituțiile publice există angajați care au primit calificative excelente ani la rând, așadar disponibilizarea lor fără un criteriu clar ar fi injustă.

„Cred că ar fi obligatoriu de aplicat evaluarea unui funcționar public, dacă vrem să fie una corectă, să nu o facă colegul de birou, șeful ierarhic, ci să o facă o entitate obiectivă, apolitică, pentru că, de exemplu, eu nu pot să dau afară un angajat care în fiecare an are foarte bine. Dacă eu am 10 șoferi, oameni care au foarte bine în fiecare an și eu vreau ca de mâine să rămână cinci, pe ce criterii îi dau afară?”, arată președintele CJ Cluj.

„La noi nu se vorbește de ce aduc directorii în instituțiile publice”

Tișe a atras atenția asupra influenței directorilor în angajările din instituțiile publice, menționând că de-a lungul timpului, aceștia au avut un rol semnificativ în aducerea de noi angajați, și nu doar politicienii.

„La noi nu se vorbește de ceea ce aduc șefii, directorii în instituțiile publice, se vorbește doar de ce au adus oamenii politici. Vă asigur că dacă mergeți și verificați, nu că ar fi mai puțin condamnabile, la persoanele pe care un director sau un șef care a stat 25 de ani, poate mult peste un președinte, peste un primar în funcție, o să vedeți că poate aproape toți angajații au venit în perioada în care ei erau directori. Nu îmi poate spune acel director că șeful politic i-a pus pe toți”, a mai afirmat acesta.

Sporurile din administrația publică

Întrebat despre sporurile acordate în administrația publică, Tișe a declarat că acestea sunt stabilite prin negocieri cu sindicatele și că fiecare instituție are propriile criterii pentru acordarea acestor beneficii.

„Acele salarii se dau în urma unor negocieri cu sindicatul, și la noi, negociem an de an cu sindicatul. Sindicatul cere foarte multe, dar dacă sindicatul crede că merită să primească acele sporuri înseamnă că ei toți au ajuns la această concluzie. Tu, ca primar sau președinte, poți să spui nu îl dau. Dacă a fost o negociere între primărie și sindicat în care conducerea primăriei a acceptat”, a explicat Alin Tișe.

„Nu mi-am luat niciodată niciun spor”

Tișe a evitat să critice modul în care Primăria Cluj-Napoca gestionează aceste aspecte, subliniind că fiecare instituție are autonomia sa.

„Nu știu situația de la Primărie. Să îl întrebați pe domnul Boc. (…) Nu am informații, chiar nu știu, toți au sporuri? Înseamnă că la ei condițiile de muncă sunt mai vitrege, poate au spații mai puține, sunt mai înghesuiți în încăperi. Fiind foarte mulți angajați, numai la Poliția Locală sunt câteva sute, 300, poate că nu au spațiu, nu la modul ironic. Sunt convins că primarul nu ia aceste drepturi, cum nici eu nu mi-am luat niciodată niciun spor, nu iau nimic, tocmai ca să nu am discuții când plec de aici. Deplasările externe eu mi le plătesc aproape integral, ca să nu fie discuții. Încerc să mă feresc de toate astea cât pot”, a conchis acesta.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Elevă de liceu din Cluj-Napoca, premiată la bursa locurilor de muncă AJOFM. Visul ei, să-și deschidă propria cofetărie

Publicat

elevă

Natalia Matei, elevă în clasa a XI-a la Colegiul tehnic de industrie alimentară ”Raluca Ripan” Cluj-Napoca, a fost premiată, miercuri, în cadrul Bursei locurilor de muncă organizată la Casino de AJOFM, și a primit echipamente profesionale – plan de încălzire electrică pentru lucrul cu ciocolată, lampă modelare zahăr artistic, aerograf cu dublă acțiune – din partea Asociației Patronale HoReCa din Cluj.

Tânăra a câștigat anul trecut locul 1 la Olimpiada Națională de Meserii, la categoria cofetar-patiser, iar în septembrie a participat la Lyon, în Franța, la Campionatul Mondial World Skill.

”Mi-a plăcut de mică această meserie și mi-am spus că trebuie să îmi urmez pasiunea mea în bucătărie, mai ales că mama mea este bucătăreasă și o ajutam încă de când aveam 9 ani. Am zis că aici e locul meu, aici mă liniștesc, îmi adun gândurile și când am o problemă, mă pun și fac prăjituri și tot stresul se risipește.

Îmi place cofetăria, iar prăjitura mea preferată pe care o face este snikers, cu nucă și caramel, iar musafirii când vin la mine îmi cer să le fac această prăjitură”, a spus Natalia pentru Cluj24.

„Papilele gustative să fie pregătite pentru toate dulciurile”.

Eleva a avut numai de învățat din experiența participării la concursul de la Lyon.

”A fost un nivel ridicat, cu competitori bine pregătiți. Am învățat, printre altele, că trebuie să am încredere în mine și dacă am ambiție pot face orice.

La Lyon am avut de făcut o sculptură de ciocolată, una din zahăr, două torturi, 4 tarte, bomboane și 2 mascote din marțipan”, a precizat Natalia Matei.

Aceasta crede că principalele calități ale unui cofetar-patiser, pe care le are și ea, sunt determinare, ambiție, imaginație, multă pasiune și imaginație, ”iar papilele gustative să fie pregătite pentru toate dulciurile”.

”După ce voi absolvi Colegiul <<Raluca Ripan>> vreau să îmi deschid cofetăria mea și să lucrez în ciocolată, să fac praline, sculpturi pentru evenimente”, a conchis Natalia Matei, care are 18 ani.

Eleva a pregătit pentru bursa locurilor de muncă o sculptură din ciocolată special pentru Paști, la care a lucrat 3 zile, și care include elemente decorative specifice – iepurași și ouă.

Natalia vrea să câștige și în acest an la Olimpiada Națională de Meserii și să participe la Campionatul Mondial World Skill care va avea loc în Danemarca.

Copil deosebit

Adriana Rotar, profesor de practică la Bakery School, care are un contract în sistem dual cu Colegiul tehnic de industrie alimentară <<Raluca Ripan>>, pregătește profesioniști în ramura patiserie – cofetărie.

”Natalia este un copil deosebit. I-a fost greu la Lyon, deoarece nivelul competiției a fost deosebit de ridicat. Dar am observat că este o fată foarte ambițioasă și motivată. O încurajez și îi spun că are șanse extraordinare și că totul depinde de ea”, a spus Rotar.

La ceremonia de premiere de la Bursa AJOFM au participat prefectul Maria Forna, primarul Emil Boc, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, șefa ISJ Cluj, Marinela Marc, și Ștefan Gadola, președintele Asociației Patronale HoReCa.

elevă

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate