Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV. Premiera „MIRACOL” la Cluj. Ce spun realizatorii FILMULUI și ce părere au ACTORII despre PERSONAJE

Publicat


film miracol ovidiu crisan

Premiera filmului „Miracol a avut loc la Cinema City din Iulius Mall, miercuri, 2 februarie, la ora 19:30. La sfârșitul acesteia, s-a desfășurat o sesiune de întrebări și răspunsuri (Q&A), în prezența regizorului Bogdan George Apetri, a producătoarei Oana Iancu și a actorilor Ioana Bugarin, Emanuel Pârvu și Ovidiu Crișan.

„Pentru mine, un film vorbește despre niște ascunzișuri ale naturii umane. În noiembrie, când a avut loc premiera filmului la Cairo, spectatorii care au participat la Q&A, spre surprinderea mea, au spus că aceleași probleme le au și ei în Egipt, deși filmul e despre o măicuță din județul Neamț”, a precizat regizorul.

miracol 2022

miracol 2022

În introducerea Q&A-ului, el a făcut o scurtă prezentare a felului în care s-a lucrat la „Miracol”. Filmările au avut loc atât în Piatra Neamț, cât și în București, simultan cu cele pentru „Neidentificat”. Acestea fac parte dintr-o trilogie, ce va fi completă odată cu lansarea unui alt produs cinematografic.

Potrivit lui Apetri, meritele nu sunt doar ale sale, ci ale întregii echipe cu care a rezonat. Actorul Emanuel Pârvu, care l-a interpretat pe inspectorul Marius Preda, a fost de altă părere.

„Ca regizor, dacă vrei să te răzbuni pe un actor, nu trebuie decât să iei primele duble din fiecare secvență, să vezi cât de bun ești. Ar fi un film la care nu v-ați putea uita. Noi încercăm să ne apropiem de dorințele lui și de ce a avut în minte. Încercăm să facem cât putem de bine un personaj care e pe o foaie, pentru a-l transforma în om”, a punctat acesta.

Cei trei actori au răspuns, în sesiunea de Q&A, la câteva curiozități, pentru Cluj24.

Emanuel Pârvu, despre rolul său

Cum ați defini relația dintre inspector și Cristina Tofan, personajul principal?

Dumneavoastră v-a plăcut de inspector? Vă întreb pentru că mie nu mi-a plăcut. Ca actor ești foarte bucuros să primești un rol de dimensiune generoasă cu care să te poți lupta. Pe de altă parte, ce ai de jucat nu te poate bucura întotdeauna.

E foarte greu să te atașezi de un om care își lasă familia, își riscă profesia, iar dintr-un sentiment de vinovăție să compenseze un lucru greșit pe care tot el l-a provocat, făcând ilegalități. Nu poți să spui că mori de moralitatea lui, de minunea sufletească.

Tocmai asta cred că face filmul atât de frumos: faptul că miracolul i se întâmplă tot acestui dobitoc, nu acelei minunății. El primește această minune datorită frumuseții ei. Așa văd relația.

miracol bogdan george apetri 5

Ioana Bugarin, despre protagonistă

Pentru Ioana Bugarin, care a fost în rolul principal, al măicuței Cristina Tofan, personajul a venit ca o bucurie, dar și ca o provocare, dat fiind că însumate, avea aproximativ 10 replici, ceea ce a declanșat teama că nu va putea transmite atât de multă emoție.

„Datoria actorului e să își învețe replicile, iar la filmări făceam glume despre textul Ioanei, o întrebam dacă l-a învățat”, a spus Apetri, referitor la numărul mic de replici.

Pregătirea sa pentru rol a fost foarte importantă, în acest sens.

„Am stat într-o mănăstire și, pentru că am crescut cu o educație creștin-ortodoxă, deja aveam o atitudine față de spiritualitate”, a precizat Bugarin, adăugând că sfaturile regizorului au ajutat-o să treacă peste această temere.

Ținând cont că multe femei se confruntă cu problemele întâmpinate de Cristina Tofan, tânăra de 19 ani, cum se raportează omul Ioana Bugarin la acest personaj? Scena din pădure, de exemplu, a avut un puternic impact emoțional, cum a fost pentru dumneavoastră?

Cred că e parte din meserie să înveți să te cureți, să disociezi. E prea mare saltul emoțional. Nu poți să țopăi după filmările unei scene dramatice. Cred că actorul trebuie să învețe cum să scoată anumite emoții la exterior, emoții pe care le conține.

miracol bogdan george apetri 2

E o realitate atroce și cred că doar că educația consistentă și longitudinală ar putea să rezolve astfel de probleme. E foarte complicat când începem să acuzăm victimele că fac ceva greșit, îndemnându-le să aibă grijă ce fac, cum merg, cum se îmbracă sau cum să vorbească. Trebuie să educăm și bărbații ca să nu mai simtă că au dreptul să facă astfel de lucruri unei femei.

De curând, chiar am avut o cunoștință, un om foarte apropiat care a trecut prin asta. E ceva îngrozitor. Ai avea impresia că e o poveste, ceva foarte îndepărtat care nu se poate întâmpla în apropierea noastră, dar, din păcate, statisticile sunt covârșitoare în ceea ce privește traumele sexuale ale femeilor.

Adică sperați ca filmul să fie, totodată, educativ?

Da, sper să poată porni o polemică pe tema asta.

Impresiile lui Ovidiu Crișan despre rolul interpretat

Cum vă simțiți legat de agentul Mișu Macarie?

Mie mi-a plăcut personajul. A fost un contrapunct. Lumea crede că aceste tipologii nu sunt extrem de ofertante, fiindcă rolurile în forță sunt cele cu impact. Asta este corect, dar cred că și ceea ce am încercat eu să creez este la fel de ofertant.

Personajul e un om bun. Macarie are frică de Dumnezeu, e un om moral. Pentru că trăim niște vremuri complicate, e din ce în ce mai greu să fii bun și empatic cu cei din jur. Macarie vede oamenii ca fiind oameni, empatizează cu ei. De aceea, cred că e o tipologie din ce în ce mai ofertantă.

May be an image of 1 person and beard

Muzică și cadre, ce importanță au detaliile tehnice

Bogdan George Apetri a susținut că a folosit efecte sonore cu ciripit de păsări care se regăsesc și în filmul „Neindentificat”, alături de alte elemente menite să creeze o legătură subtilă între cele două proiecte cinematografice distincte.

Referitor la muzică, acesta a argumentat că melodiile vechi, care s-au putut auzi în scenele din mașină, în care personajele ascultau radio sau casete cu piese din deceniile trecute, au fost folosite pentru a crea un univers care să ridice niște semne de întrebare: Este un univers real, sau ficțional?

Cântărețe precum Mihaela Runceanu sau Laura Stoica sunt cunoscute și pentru sfârșitul tragic, aspect de care Apetri a ținut cont, pentru a crea motive anticipative, prevestind destinul nefericit al personajului principal.

Ați vorbit despre coloana sonoră, dar cum justificați componenta vizuală? Majoritatea cadrelor au în centru fețele personajelor, care acoperă aproape tot ecranul, în timp ce alte cadre sunt omise, precum cel în care se puteau arăta fotografiile de pe telefon.

E foarte simplu, pentru mine nu e nimic mai interesant decât chipul omului. Un peisaj, sau poza de pe telefon nu mi s-au părut importante. Fotografia e un element mic narativ, publicul își poate imagina, dar cineva care trece printr-o anumită stare merită să fie în prim plan.

La început, Ioana dă un telefon și nu i se răspunde, iar camera începe să se miște abia la al doilea apel. Asta iubesc la cinema, toate mijloacele care contribuie la transmiterea unei emoții. Sunt complementare. De aceea, chiar cred că se pot filma gânduri.

miracol bogdan george apetri 1

Avocatul devenit regizor

Bogdan George Apetri a fost, inițial, avocat, ca ulterior să se orienteze spre film. Un spectator a fost curios despre alegerile sale profesionale.

Apetri a povestit că Dreptul a fost ușor pentru el, însă la vârsta 18 ani, după cum spun și studiile în domeniu, nu e tocmai potrivit ca un tânăr să aleagă ce va face pentru tot restul vieții.

De aceea, în jurul vârstei de 25 de ani, s-a reprofilat, devenind regizor, însă experiența profesională anterioară l-a ajutat în proiectele artistice la care a luat parte, după cum reiese și din filmul nou lansat, antrenat de elementele întâlnite în cariera sa de avocat.

„Miracol” este un thriller psihologic românesc, apărut în 2021. Prima parte a poveștii o are în prim plan pe Cristina Tofan, o tânără de 19 ani care este în perioada de probă la o mănăstire, dorind să fie măicuță. În a doua jumătate a filmului,  inspectorul Marius Preda investighează crima petrecută pe drumul de întoarcere al Cristinei, plecată pentru a rezolva o problemă personală. Desfășurarea acțiunii relevă indicii și confesiuni, făcând adevărul să fie greu de înțeles, dar atrăgând după sine și un posibil miracol.

miracol bogdan george apetri 3Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Alin Tișe: Candidatul PNL Cluj pe lista PNL pentru europarlamentare să fie pe locul 1 sau 2. E meritocrație și corectitudine

Publicat

De

Alin Tișe

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, consideră că lista liberalilor pentru europarlamentare nu poate fi lăsată la cheremul celor de la București și că trebuie să se țină cont de corectitudine și meritocrație, astfel că liderul filialei județene Cluj, Daniel Buda, ar trebui să ocupe locul 1 sau 2.

”PNL a votat liste comune cu PSD la nivelul alegerilor europarlamentare însă PNL nu a votat nominal această listă care să provină de la PNL și care, ulterior, se va combina cu cea a PSD într-una comună.

Lista PNL nu se va putea face după cheremul unora de la nivel central astfel că eu mă aștept ca reprezentantul PNL Cluj, desemnat de noi, Daniel Buda, să fie pe această listă, pe măsura performanței politice și electorale a filialei județene Cluj. Astfel, dacă PNL Cluj este pe locul 1 sau 2 pe țară, mă aștept ca și reprezentantul nostru să fie pe lista PNL tot pe locul 1 sau 2.

Asta ar însemna corectitudine și meritocrație în partid”, a spus Tișe.

Criterii de performanță

Acesta a precizat că Daniel Buda, candidatul PNL Cluj, este performant și competent în sine.

”Dacă noi, la nivelul PNL, nu decidem după performanță, după criterii, atunci va trebui, de exemplu, ca cei de la București care decid lista să vină ei în campanie electorală în județul Cluj și să convingă ei electoratul că lista pe care ei o fac este bună și corectă.

Plus că ar însemna și o umilință pentru primarii PNL și pentru toți aleșii liberali din județ dacă reprezentantul județului Cluj nu este așezat pe un loc pe lista PNL în funcție de corectitudine și meritocrație.

Ulterior, lista PNL se va comasa cu cea de la PSD, iar în final va rezulta o listă unică”, a explicat Alin Tișe.

Pentru locale se mai discută

În ceea ce privește alegerile locale, acesta a menționat că decizia de la București spune că, la nivel territorial, fiecare organizație județeană a PNL poate să decidă dacă merge sau nu pe liste comune cu PSD.

”La nivelul județului Cluj încă nu s-a luat o decizie cu privire la cum se va merge la alegerile locale, pe liste comune sau separate”, a subliniat președintele CJ Cluj.

Acesta a susținut, însă, că performanța electorală trebuie să primeze în orice decizie, iar acest lucru ar stimula fiecare organizație din țară să aibă performanță.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj e la 9 puncte de liderul FCSB. Clasamentul la zi

Publicat

De

cfr cluj

CFR Cluj a reuşit să obţină doar un rezultat de egalitate în deplasarea de la Galaţi şi se află la 9 puncte în spatele liderului FCSB.

Rezultate:

Vineri 27 februarie
FCU 1948 Craiova – FC Politehnica Iaşi 1-1 (1-1), Stadion ”Ion Oblemenco” – Craiova
Au marcat: Jibril Ibrahim (19), respectiv Adel Bettaieb (45+1).
Cartonaş roşu: Mihai Bordeianu (Poli Iaşi, 90+1).
Arbitru: Horaţiu Mircea Feşnic (Cluj-Napoca); arbitri asistenţi: Alexandru Cerei (Cluj-Napoca), Ciprian Florin Danşa (Satu Mare); al patrulea oficial: Sorin Vădana (Cluj-Napoca)
Arbitru video: Marcel Bîrsan (Bucureşti); arbitru asistent video: Iulian Dima (Bucureşti)
Observatori: Cristina Babadac (Reşiţa) – CCA, Ion Cîţoi (Bucureşti) – LPF

Dinamo Bucureşti – AFC Hermannstadt 1-0 (1-0), Stadion Arcul de Triumf – Bucureşti
A marcat: Goncalo Gregorio (25).
Arbitru: Iulian Călin (Ştefăneşti/Argeş); arbitri asistenţi: Vasile Marinescu (Bucureşti), Ferencz Tunyogi (Zalău); al patrulea oficial: Robert Avram (Piteşti)
Arbitru video: Marian Barbu (Făgăraş); arbitru asistent video: Stelian Slabu (Braşov)
Observatori: Alexandru Deaconu (Bucureşti) – CCA, Paul Mincu (Bucureşti) – LPF

SC Oţelul Galaţi – FC CFR 1907 Cluj 2-2 (1-1), Stadion Oţelul – Galaţi
Au marcat: Alexandru Mihai Pop (36), Juri Cisotti (90+6 – penalty), respectiv Philip Otele (45), Panagiotis Tachtsidis (88 – penalty).
Arbitru: Andrei Florin Chivulete (Bucureşti); arbitri asistenţi: Mircea Mihail Grigoriu (Bucureşti), Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava); al patrulea oficial: George Cătălin Găman (Craiova)
Arbitru video: Viorel Nicuşor Flueran (Craiova); arbitru asistent video: Claudiu Marcu (Constanţa)
Observatori: Andrei Ioniţă (Bucureşti) – CCA, Marin Barbu (Bixad/Satu Mare) – LPF

Miercuri 28 februarie
FC Universitatea Cluj – FC Farul Constanţa (Cluj Arena – Cluj-Napoca, 18:30)
FC Rapid Bucureşti – AFC UTA Arad (Giuleşti Superbet Arena – Bucureşti, 21:00)

Joi 29 februarie
AFC Botoşani – ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (Stadion Municipal – Botoşani, 16:15)
FC Petrolul Ploieşti – Universitatea Craiova (Stadion ”Ilie Oană” – Ploieşti, 18:30)
FC Voluntari – FC FCSB (Stadion ”Anghel Iordănescu” – Voluntari, 21:00)

Clasamentul

loc echipa M V E Î GM-GP P
1 FCSB 27 17 7 3 50-23 58
2 CFR Cluj 28 14 7 7 52-28 49
3 Rapid 27 13 9 5 46-30 48
4 Universitatea Craiova 27 11 9 7 41-34 42
5 Farul Constanţa 27 11 8 8 36-36 41
6 FC Hermannstadt 28 8 13 7 32-29 37
7 UTA 27 9 10 8 32-36 37
8 Petrolul Ploieşti 27 7 14 6 26-26 35
9 Universitatea Cluj 27 8 11 8 33-38 35
10 Sepsi OSK 27 9 7 11 35-32 34
11 Oţelul Galaţi 28 6 15 7 29-31 33
12 FC U Craiova 1948 28 9 4 15 40-45 31
13 Politehnica Iaşi 28 7 10 11 32-43 31
14 FC Voluntari 27 6 9 12 30-43 27
15 Dinamo 28 7 4 17 21-41 25
16 FC Botoşani 27 3 11 13 29-49 20

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Protest în sistemul sanitar clujean. Sute de medici, asistenți medicali și alți angajați vor picheta joi spitalele

Publicat

De

Protest în sistemul sanitar Cluj

Federația „Solidaritatea Sanitară” organizează joi, 28 februarie, un protest în sistemul sanitar clujean. Medici, asistenți medicali, personal auxiliat și TESA se vor aduna în curțile spitalelor din județ.

Protestul va avea loc între orele 12.00 și 12.30, în timpul pauzei de masă, fără ca activitatea unităților sanitare să fie întreruptă.

Angajații sunt nemulțumiți de banii pe care îi primesc și spun că sporurile au rămas la nivelul anului 2018, iar majorarea salariilor din acest an nu va acoperi nici măcar rata inflației

Protest în sistemul sanitar clujean. Sute de medici, asistenți medicali și alți angajați vor picheta joi spitalele

Potrivit prim-vicepreședintelui Federației „Solidaritatea Sanitară” Cluj, Anca Ciora, proteste de mai mare anvergură vor avea loc la Spitalul Județean de Urgență, din Cluj-Napoca, la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca și la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca.

„Angajații vor ieși în curți să protesteze în aproape toate unitățile sanitare din Cluj. Vor fi medici, asistenți medicali și personal auxiliar și TESA pentru că problemele sunt generale. Medicii primesc bani pe gărzi raportate la salariul din anul 2018. Asistenții medicali și personalul auxiliar la fel, primesc sporuri raportate tot la salariile din 2018.

De altfel, creșterile de salarii preconizate în acest an nu vor acoperi nici măcar rata inflației”, a declarat pentru Cluj24.ro Anca Ciora.

Spitalele vor rămâne fără angajați

Revendicările Federației ”Solidaritatea Sanitară”, care la Cluj are peste 4.000 de membri, sunt respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale cu inflația, o creștere a veniturilor salariale reale și distribuții echitabile a creșterilor salariale, care să includă creșterea proporțională a recompensei salariale pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc.

„La jumătatea acestui an vor fi categorii de angajați care vor avea salarii mai mici decât salariul mediu pe economie. S-au deblocat recent o parte din posturile din spitale, dar personalul pleacă din cauza salariilor mici și a complexității cazurilor.

Cazurile care ajung în spitale sunt tot mai grave și mai complexe”, a precizat Anca Ciora.

Acesta spune că un medic primește 600 de lei pentru o gardă, bani pe care poate să îi facpă într-o oră la un spital sau la o clinică privată.

Angajații din spitale amenință cu greva generală

Protestele angajaților din spitale au început la 1 februarie, din cauza că oferta Guvernului, în urma negocierilor, nu i-a mulțumit pe angajații din sistemul sanitar.

Guvernul a propus o creștere a anvelopei salariilor de bază cu 20% pentru anul 2024, ce are drept corespondent o creștere a veniturilor salariale cu aproximativ 13,5%. De asemenea, reprezentanții Guvernului au refuzat adoptarea unei noi legi a salarizării, în forma negociată cu partenerii sociali.

Dacă revendicările nu le vor fi soluționate angajații din sănătate vor continua protestele . În 11 martie va avea loc un miting la București, în Piața Victoriei, la care sunt așteptați 5.000 de oameni.

De asemenea, membrii federației sunt gata să declanșeze și greva generală pentru care s-au strâns aproape 30.000 de semnături.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, evocat la Cluj-Napoca. Boc: Spiritul românesc nu poate fi înfrânt niciodată

Publicat

De

Zeci de clujeni, printre care și mulți elevi, au participat, miercuri, la ceremonia de comemorare a lui Horea, Cloșca și Crișan, la 239 de ani de când aceştia au fost executați prin tragere pe roată.

Manifestarea a avut loc la Grupul statuar ”Horea, Cloșca și Crișan” din Cluj-Napoca și a fost organizată de Societatea Cultural-Patriotică ”Avram Iancu”, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, evocat la Cluj-Napoca. Boc: Spiritul românesc nu poate fi înfrânt niciodată

În cadrul ceremoniei a avut loc o slujbă religioasă și depunerea de coroane de flori din partea unor instituții publice și asociații.

Prezent la eveniment, primarul Emil Boc i-a omagiat pe cei trei lideri al răscoalei țărănești din 1784.

”Spiritul românesc nu poate fi înfrânt niciodată, nici în cele mai grele vremuri și cele mai crunte asupriri.

Aici în Transilvania am avut jugul habsburgic și maghiar, dubla asuprire reunite în acest spațiu.

Eroi ai neamului românesc

comemorare horea, closca crisan

Indiferent cât de mari au fost greutățile, cu românii, cu dascălii, cu preoții și cu spiritul transilvănean, îmbinând diplomația cu lupta armată, am reușit să supraviețuim.

Acești trei eroi ai neamului românesc au avut un rol fundamental în cristalizarea conștiinței naționale a românilor.

De ce este important să ne prețuim eroii? Că fără ei nu am fi avut nici 1848, nici Unirea de la 1918, și nu am fi putut să ne bucurăm de statul național unitar”, a spus Boc.

La final, ansamblul ”Rapsodia Someșană” și corurile ”Ecou” și ”Laudatio” au oferit un moment cultural-artistic, fiind intonate cântece patriotice.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax