Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV. Premiera „MIRACOL” la Cluj. Ce spun realizatorii FILMULUI și ce părere au ACTORII despre PERSONAJE

Publicat


film miracol ovidiu crisan

Premiera filmului „Miracol a avut loc la Cinema City din Iulius Mall, miercuri, 2 februarie, la ora 19:30. La sfârșitul acesteia, s-a desfășurat o sesiune de întrebări și răspunsuri (Q&A), în prezența regizorului Bogdan George Apetri, a producătoarei Oana Iancu și a actorilor Ioana Bugarin, Emanuel Pârvu și Ovidiu Crișan.

„Pentru mine, un film vorbește despre niște ascunzișuri ale naturii umane. În noiembrie, când a avut loc premiera filmului la Cairo, spectatorii care au participat la Q&A, spre surprinderea mea, au spus că aceleași probleme le au și ei în Egipt, deși filmul e despre o măicuță din județul Neamț”, a precizat regizorul.

miracol 2022

miracol 2022

În introducerea Q&A-ului, el a făcut o scurtă prezentare a felului în care s-a lucrat la „Miracol”. Filmările au avut loc atât în Piatra Neamț, cât și în București, simultan cu cele pentru „Neidentificat”. Acestea fac parte dintr-o trilogie, ce va fi completă odată cu lansarea unui alt produs cinematografic.

Potrivit lui Apetri, meritele nu sunt doar ale sale, ci ale întregii echipe cu care a rezonat. Actorul Emanuel Pârvu, care l-a interpretat pe inspectorul Marius Preda, a fost de altă părere.

„Ca regizor, dacă vrei să te răzbuni pe un actor, nu trebuie decât să iei primele duble din fiecare secvență, să vezi cât de bun ești. Ar fi un film la care nu v-ați putea uita. Noi încercăm să ne apropiem de dorințele lui și de ce a avut în minte. Încercăm să facem cât putem de bine un personaj care e pe o foaie, pentru a-l transforma în om”, a punctat acesta.

Cei trei actori au răspuns, în sesiunea de Q&A, la câteva curiozități, pentru Cluj24.

Emanuel Pârvu, despre rolul său

Cum ați defini relația dintre inspector și Cristina Tofan, personajul principal?

Dumneavoastră v-a plăcut de inspector? Vă întreb pentru că mie nu mi-a plăcut. Ca actor ești foarte bucuros să primești un rol de dimensiune generoasă cu care să te poți lupta. Pe de altă parte, ce ai de jucat nu te poate bucura întotdeauna.

E foarte greu să te atașezi de un om care își lasă familia, își riscă profesia, iar dintr-un sentiment de vinovăție să compenseze un lucru greșit pe care tot el l-a provocat, făcând ilegalități. Nu poți să spui că mori de moralitatea lui, de minunea sufletească.

Tocmai asta cred că face filmul atât de frumos: faptul că miracolul i se întâmplă tot acestui dobitoc, nu acelei minunății. El primește această minune datorită frumuseții ei. Așa văd relația.

miracol bogdan george apetri 5

Ioana Bugarin, despre protagonistă

Pentru Ioana Bugarin, care a fost în rolul principal, al măicuței Cristina Tofan, personajul a venit ca o bucurie, dar și ca o provocare, dat fiind că însumate, avea aproximativ 10 replici, ceea ce a declanșat teama că nu va putea transmite atât de multă emoție.

„Datoria actorului e să își învețe replicile, iar la filmări făceam glume despre textul Ioanei, o întrebam dacă l-a învățat”, a spus Apetri, referitor la numărul mic de replici.

Pregătirea sa pentru rol a fost foarte importantă, în acest sens.

„Am stat într-o mănăstire și, pentru că am crescut cu o educație creștin-ortodoxă, deja aveam o atitudine față de spiritualitate”, a precizat Bugarin, adăugând că sfaturile regizorului au ajutat-o să treacă peste această temere.

Ținând cont că multe femei se confruntă cu problemele întâmpinate de Cristina Tofan, tânăra de 19 ani, cum se raportează omul Ioana Bugarin la acest personaj? Scena din pădure, de exemplu, a avut un puternic impact emoțional, cum a fost pentru dumneavoastră?

Cred că e parte din meserie să înveți să te cureți, să disociezi. E prea mare saltul emoțional. Nu poți să țopăi după filmările unei scene dramatice. Cred că actorul trebuie să învețe cum să scoată anumite emoții la exterior, emoții pe care le conține.

miracol bogdan george apetri 2

E o realitate atroce și cred că doar că educația consistentă și longitudinală ar putea să rezolve astfel de probleme. E foarte complicat când începem să acuzăm victimele că fac ceva greșit, îndemnându-le să aibă grijă ce fac, cum merg, cum se îmbracă sau cum să vorbească. Trebuie să educăm și bărbații ca să nu mai simtă că au dreptul să facă astfel de lucruri unei femei.

De curând, chiar am avut o cunoștință, un om foarte apropiat care a trecut prin asta. E ceva îngrozitor. Ai avea impresia că e o poveste, ceva foarte îndepărtat care nu se poate întâmpla în apropierea noastră, dar, din păcate, statisticile sunt covârșitoare în ceea ce privește traumele sexuale ale femeilor.

Adică sperați ca filmul să fie, totodată, educativ?

Da, sper să poată porni o polemică pe tema asta.

Impresiile lui Ovidiu Crișan despre rolul interpretat

Cum vă simțiți legat de agentul Mișu Macarie?

Mie mi-a plăcut personajul. A fost un contrapunct. Lumea crede că aceste tipologii nu sunt extrem de ofertante, fiindcă rolurile în forță sunt cele cu impact. Asta este corect, dar cred că și ceea ce am încercat eu să creez este la fel de ofertant.

Personajul e un om bun. Macarie are frică de Dumnezeu, e un om moral. Pentru că trăim niște vremuri complicate, e din ce în ce mai greu să fii bun și empatic cu cei din jur. Macarie vede oamenii ca fiind oameni, empatizează cu ei. De aceea, cred că e o tipologie din ce în ce mai ofertantă.

May be an image of 1 person and beard

Muzică și cadre, ce importanță au detaliile tehnice

Bogdan George Apetri a susținut că a folosit efecte sonore cu ciripit de păsări care se regăsesc și în filmul „Neindentificat”, alături de alte elemente menite să creeze o legătură subtilă între cele două proiecte cinematografice distincte.

Referitor la muzică, acesta a argumentat că melodiile vechi, care s-au putut auzi în scenele din mașină, în care personajele ascultau radio sau casete cu piese din deceniile trecute, au fost folosite pentru a crea un univers care să ridice niște semne de întrebare: Este un univers real, sau ficțional?

Cântărețe precum Mihaela Runceanu sau Laura Stoica sunt cunoscute și pentru sfârșitul tragic, aspect de care Apetri a ținut cont, pentru a crea motive anticipative, prevestind destinul nefericit al personajului principal.

Ați vorbit despre coloana sonoră, dar cum justificați componenta vizuală? Majoritatea cadrelor au în centru fețele personajelor, care acoperă aproape tot ecranul, în timp ce alte cadre sunt omise, precum cel în care se puteau arăta fotografiile de pe telefon.

E foarte simplu, pentru mine nu e nimic mai interesant decât chipul omului. Un peisaj, sau poza de pe telefon nu mi s-au părut importante. Fotografia e un element mic narativ, publicul își poate imagina, dar cineva care trece printr-o anumită stare merită să fie în prim plan.

La început, Ioana dă un telefon și nu i se răspunde, iar camera începe să se miște abia la al doilea apel. Asta iubesc la cinema, toate mijloacele care contribuie la transmiterea unei emoții. Sunt complementare. De aceea, chiar cred că se pot filma gânduri.

miracol bogdan george apetri 1

Avocatul devenit regizor

Bogdan George Apetri a fost, inițial, avocat, ca ulterior să se orienteze spre film. Un spectator a fost curios despre alegerile sale profesionale.

Apetri a povestit că Dreptul a fost ușor pentru el, însă la vârsta 18 ani, după cum spun și studiile în domeniu, nu e tocmai potrivit ca un tânăr să aleagă ce va face pentru tot restul vieții.

De aceea, în jurul vârstei de 25 de ani, s-a reprofilat, devenind regizor, însă experiența profesională anterioară l-a ajutat în proiectele artistice la care a luat parte, după cum reiese și din filmul nou lansat, antrenat de elementele întâlnite în cariera sa de avocat.

„Miracol” este un thriller psihologic românesc, apărut în 2021. Prima parte a poveștii o are în prim plan pe Cristina Tofan, o tânără de 19 ani care este în perioada de probă la o mănăstire, dorind să fie măicuță. În a doua jumătate a filmului,  inspectorul Marius Preda investighează crima petrecută pe drumul de întoarcere al Cristinei, plecată pentru a rezolva o problemă personală. Desfășurarea acțiunii relevă indicii și confesiuni, făcând adevărul să fie greu de înțeles, dar atrăgând după sine și un posibil miracol.

miracol bogdan george apetri 3



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Candidatul AUR la prezidențiale George Simion, dezbatere cu presa locală și influenceri la Parlament

Publicat

Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, a organizat vineri, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu presa locală și influenceri din toată țara.

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a organizat vineri, începând cu ora 17, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu reprezentanți ai presei locale și creatori de conținut din întreaga țară. Evenimentul s-a desfășurat sub sloganul „Adevărul dincolo de propaganda televiziunilor mari” și a cuprins o sesiune extinsă de întrebări și răspunsuri adresate direct de jurnaliști și influenceri, inclusiv întrebări venite din mediul online.

„Mulțumesc pentru prezența voastră aici. De multe ori, presa locală, presa alternativă, oamenii care au o voce în mediul online sunt ignorați. Am creat un eveniment de campanie special pentru vocile alternative ale românilor, voci care în aceste zile sunt cenzurate sub presiunea Guvernului și a diferitor instituții și servicii speciale, plătite din banii românilor”, a declarat Simion în debutul întâlnirii.

Tiradă împotriva presei mainstream și a sistemului

Într-un discurs dur la adresa mass-mediei centrale, liderul AUR a acuzat „televiziunile de sistem” că au primit zeci de milioane de euro pentru a susține guvernarea actuală și pentru a promova, în opinia sa, un „regim autoritar”.

„Având în vedere prezența noastră politică în ultimii cinci ani în România, cu multe convulsii, cu zeci de milioane de euro alocate presei de sistem și televiziunilor care fac propagandă guvernamentală, care promovează anularea alegerilor, promovează un sistem autoritar și care susțin lovitura de stat care s-a dat pe 6 decembrie, îmi face deosebită plăcere în această zi de vineri să preiau întrebări din partea tuturor oamenilor care sunt curioși cu privire la diferite aspecte ale activității noastre”, a mai declarat Simion.

Evenimentul a fost transmis în direct pe rețelele sociale.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Acțiune de ecologizare CARITABILĂ, la Cluj-Napoca, în beneficiul Ayannei, o fetiță de 7 anișori

Publicat

ayanna

Sâmbătă, 12 aprilie, între orele 9:00 și 14:00 pm, pe albia Someșului din zona Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca, va avea loc o acțiune de ecologizare caritabilă în beneficiul Ayannei, o fetiță de 7 anișori care suferă de autism.

„Anul acesta, acțiunea noastră de ecologizare are o misiune specială. Vrem să transformăm fiecare kilogram de deșeu colectat într-un gest de solidaritate pentru Ayanna, fetița colegei noastre Roxana.

ayanna

VIDEO. Acțiune de ecologizare CARITABILĂ, la Cluj-Napoca, în beneficiul Ayannei

Ayanna suferă de o formă de autism și are nevoie de un transplant de celule stem în Austria. Costurile sunt mari – 25.000 de euro – dar împreună putem face diferența. Blashine va dona 2 euro pentru fiecare kilogram de deșeuri strâns!

La ediția trecută, am reușit să colectăm 1.500 kg de deșeuri – anul acesta ne dorim și mai mult! Iar tu și echipa ta puteți contribui nu doar prin participare, ci și alegând să donați suplimentar pentru fiecare kilogram colectat.

Fiecare kg de gunoi colectat = o donație pentru Ayanna!

Cum te poți implica?

– Participă cu echipa ta la ecologizare – o zi în aer liber, cu impact real.

– Sponsorizează cauza – fiecare contribuție ajută la strângerea fondurilor pentru Ayanna.

– Promovează evenimentul în comunitatea ta și hai să strângem împreună o echipă cât mai mare!

– Să ne ajuți în organizare – susținerea cumpărăturilor necesare evenimentului sau pregătirea pachetelor pentru copiii participanți (gustări, apă, materiale educative, mici cadouri).

Detalii despre eveniment

Când? 12 aprilie, 9:00 – 14:00

Unde? Albia râului Someș, zona Bulevardul Muncii, Cluj-Napoca (locația exactă va fi stabilită în ultima săptămână, în funcție de confirmările de participare)

Cine poate participa? Echipe din companii, familii cu copii, persoane care doresc să se implice activ.

Evenimentul este organizat alături de Primăria Cluj și Apele Române și va dura aproximativ 3-4 ore, sub îndrumarea echipei de organizatori care va coordona fiecare etapă.

ayanna

Pentru un început plin de energie, te așteptăm de la ora 09:00 la locul de întâlnire, unde ne vom bucura de un mic picnic cu activități pentru copii, un coffee break și degustări oferite de parteneri – anul trecut am avut palanețe și alte bunătăți!

În jurul orei 10:00, vom porni împreună spre zona desemnată pentru ecologizare.

Hai să arătăm că faptele noastre pot face o schimbare reală. Te așteptăm alături de noi!

Îți mulțumim și abia așteptăm să facem echipă cu tine”, au transmis organizatorii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un deținut de la Spitalul Penitenciar Dej și-a bătut un cui în frunte. Care a fost motivul protestului

Publicat

De

catuse

Un deținut de la Spitalul Penitenciar Dej a a recurs la un gest de protest mai puțin obișnuit. Fiind în celulă, şi-a introdus în mod voluntar un cui în zona frontală a capului pe motiv că nu dorește să fie transferat la Penitenciarul laşi.

Bărbatul a fost prezentat la cabinetul medical al unității, unde a refuzat îngrijirile medicale.

Din informațiile Cluj24, deținutului i-a fost întocmit raport de incident, iar despre producerea evenimentului a fost informat judecătorul de supraveghere a privării de libertate.

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Vasile Măgrădean: Și, totuși, eu cu cine votez?

Publicat

opinie

Victor Ponta și-a tras singur un glonț în picior, voit sau involuntar, nici nu mai are importanță, dând prilej adversarilor să îl atace cu trei săptămâni înainte de primul tur al prezidențialelor.

Ori că a mințit, ori că a vrut să se laude, ori că nu știa cum să justifice cetățenia sârbă, declarația sa, potrivit căreia a ales să inunde mii de hectare de teren din România ca să salveze Belgradul în 2014 când era prim-ministru, numai bine nu îi face.

Pentru că ce înțelege electoratul din asta: că a preferat să salveze niște străini cu prețul inundării unor localități românești în care, și mai grav, au murit patru oameni.

Patru români.

”Inundația” lansată de Ponta nu mai poate fi stăvilită, acum de niciun  dig, iar afirmațiile sale se vor rostogoli până în buza alegerilor, cu efecte dramatice pentru el care l-ar putea costa intrarea în turul 2.

Pentru că oamenii gândesc simplu: ți-ai sacrificat propriul popor, propria țară, pentru străini care te-au recompensat oferindu-ți cetățenia sârbă, mai importantă, se pare, decât cea a României.

Omul nostru de la Bruxelles

Crin Antonescu, fostul său tovarăș din USL, își freacă degeaba mâinile. Campania electorală fără scrupule, fără mănuși și cu lovituri sub centură, nu are cum să îl ierte.

S-ar putea să apară poze și videoclipuri, așa numitele ”imagini amator”, cu Crin bând singur, trist și obosit un pahar de absint ori de kriek ori o halbă de bere belgiană într-un birt din Bruxelles, oraș unde a trăit, nu-i așa, în ultimii 8 ani, pe banii nevestei.

Și se vor scoate de la naftalină repere din activitatea sa parlamentară din urmă cu 14-15 ani când era campionul absențelor, însoțite de mesajul că ”Antonescu se trezește târziu și se culcă devreme, iar între timp mai trage un pui de somn”.

Și declarațiile belicoase anti-liderii PDL din perioada de glorie a războiului cu aripa liberală Băsescu: Predoiu, Boc, care azi s-au aliniat în spatele lui și îl susțin necondiționat după ce înainte erau să își scoată ochii.

Ce vor spune adversarii lui Crin Antonescu? Păi ăștia s-au certat la cuțite și acum se pupă pe scenă, președinte din ăsta vreți, de un politicianism ieftin? Unul pe care îl pui în 18 mai la Cotroceni și îl mai vezi după 5 ani?

Iar alegătorii, degrabă gustători de can-can, se vor gândi de două ori în fața buletinului de vot.

Dacă se rostogolesc toate astea ca bulgărele de zăpadă, nici Crin Antonescu nu e sigur de finală.

Simion – FSB?

Stați liniștiți, că nici George Simion nu se simte prea bine, chiar dacă se află în pole-position.

Tocmai ce a anunțat fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, că a câștigat procesul cu liderul AUR, pe care l-a acuzat că e omul serviciilor secrete rusești.

Cică în 2011, George Simion s-a întâlnit la Cernăuți cu un rezident al FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei), fiind monitorizat de mulți ani de serviciile secrete din Moldova și din Ucraina.

Dacă apar o suită de confirmări cum că da, traiectoria politică a lui Simion a fost sprijinită de Moscova, nu-l mai spală nici o mie de ape suveraniste, pentru că românii, chiar și cei cu puțină ținere de minte, își vor aminti de vorbele lui Constantin Tănase: ”De la Nistru pân’ la Don/ Davai ceas, davai palton/ Davai casă şi moşie/ Haraşo, tovărăşie”.

Dacă amplitudinea dezvăluirilor va fi suficientă, George Simion poate cădea lejer pe locul 3 după alegerile din 4 mai.

Nicușor de București

Pentru cei care cred că, gata, acum Nicușor Dan ar putea prinde finala, vin cu o veste proastă. Nimic nu e sigur în următoarele 23 de zile.

Și Nicușor Dan va avea parte de lăturile de rigoare, dar lui i se va reproșa mai ales faptul că nu a livrat în București tot ce a dorit, chiar dacă misiunea părea imposibilă după un Halaicu sau un Lis, și cum ar putea avea grijă de o țară, dacă nu a reușit într-un oraș.

Dan a fost ales anul trecut, nici nu au trecut 9 luni de atunci, ca primar general al Capitalei, și trebuia să își ducă până la capăt contractul de 4 ani cu bucureștenii. Adică nu e frumos, nu e fair-play să îți abandonezi susținătorii, proiectele, să nu te mai lupți cu mafia imobiliară și să te refugiezi să freci menta în grădina Palatului Cotroceni.

În plus, Nicușor Dan are o carismă de față de masă, când îl auzi vorbind pe același ton și alegând-și cuvintele cu penseta, parcă procesând în  creier miliarde de cuvinte potrivite pe secundă, stai să te întrebi cum va face față unei situații de criză din postura de președinte.

Independentul olimpic la matematică nici nu prea e cunoscut în afara Bucureștiului, iar videoclipurile recent umanizate de pe TikTok s-ar putea să nu suplinească această imagine a lui care nu trece ecranul.

Despre Elena ”Nicioșansă” Lasconi chiar nu are rost să mai vorbim. A avut momentul său de apogeu politic, era să fie ”aproape președinte” și oricât s-a rugat și ea să vină ”turul 2 înapoi”, CCR nu i-a ascultat rugăciunea.

Nici nu știu ce să zic în actualele condiții, dar am început să caut poze cu exoticul Ion-John Banu Muscel sau no-name-ul Sebastian Popescu, măcar să știu cum arată la față…

 

PS Nu am fost plătit de Antonescu, Simion, Dan și Lasconi ca să scriu de Ponta, nici de Simion, Ponta, Dan și Lasconi să scriu de Antonescu, nici de Antonescu, Ponta, Dan și Lasconi să scriu de Simion, nici de Antonescu, Ponta, Dan și Simion să scriu de Lasconi.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate