Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV. Palaneț uriaș cu brânză, pregătit la Ceanu Mare, pentru a intra în Cartea Recordurilor. Ingrediente bio în compoziție

Publicat


Palaneț

Un palaneț uriaș, cu un diametru de 1,2 m, va fi pregătit la sfârșitul acestei săptămâni în comuna clujeană Ceanu Mare pentru a intra în Cartea Recordurilor. În compoziție vor intra doar ingrediente bio.

Primarul comunei, Virgil Păcurar, a declarat pentru Cluj24 că palanețul este un produs tradițional din zonă, pentru care se va organiza sâmbătă și duminică un festival special.

”Anul trecut am intrat în Cartea Recordurilor cu un palaneț care a avut un diametru de un metru, iar anul acesta vrem să facem unul cu un diametru mai mare, de 1,2 m. Va fi un palaneț uriaș, pregătit de  trei femei, care se pricep, coordonate de dna Nicoleta Filipov.

Va fi un palaneț umplut cu brânză pe care îl vom expune, duminică, într-o sală de clasă a școlii gimnaziale din Ceanu Mare. Palanețul uriaș va fi copt în altă parte, pentru că nu avem un cuptor pe măsură, după care va fi adus și expus la noi”, a spus Păcurar.

Doar ingrediente bio

Potrivit acestuia, rețeta palanețului este una simplă și conține doar ingrediente bio: apă, făină albă, brânză de casă, un amestec de brânză de oaie și vacă, cam 10 kg, ouă de casă, sare și drojdie.

”Vrem să omologăm acest palaneț uriaș în Cartea Recordurilor. Vom face fotografii și vom filma tot procesul de pregătire.

După ce palanețul va fi expus duminică, acesta va fi tăiat și va putea fi împărțit și degustat de cei prezenți”, a explicat Virgil Păcurar.

Va sta în cuptor 40 – 50 de minute

Nicoleta Filipov, coordonatoarea echipei care se va ocupa de pregătirea palanețului uriaș, a declarat la rândul său pentru Cluj24 că acesta va fi frământat la mână, după care aluatul va fi lăsat la dospit 40 de minute, va urma o refrământare, după care se va lăsa alte 20 de minute.

”Apoi va începe întinsul în tavă, foarte puțin cu sucitorul și mai mult din mână. Va avea o formă rotundă.

Pregătim umplutura, dintr-un amestec de brânză de oaie cu brânză de vacă, și îl punem la copt într-un cuptor special. Va sta în cuptor 40 – 50 de minute la o temperatură de 135 de grade, ca să fie rumenit ca lumea”, a precizat Nicoleta Filipov.

Spectacol folcloric

La Festivalul Palanețului de la Ceanu Mare va fi organizat și un concurs de palanețe, la care vor participa 12 – 14 producători locali, dar va avea loc și un spectacol folcloric, pe scena căruia vor urca vedete precum Carmen de la Sălciua sau Ioan Dordoi, dar și interpreți locali, printre care și ”tezaurul viu”, Traian Balcău.

De asemenea, va avea loc, duminică, și o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor din comună.




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate