Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV Ovidiu, studentul-babysitter, are grijă de COPIII clujenilor. ”Cea mai mare provocare e să rămâi calm când fac boacăne”

Publicat


ovidiu 3

Ovidiu Vreme este un tânăr de 19 ani, student la Publicitate, în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB)  venit la Cluj-Napoca tocmai din comuna Mileanca, județul Botoșani, pentru a începe un nou capitol din viața lui. Povestea lui trece de granițele a ceea ce mulți ar considera ca fiind normal, pentru că are experiența de viață a unui om în vârstă, deși e abia în primul an de facultate.

De obicei, babysiterii sunt fete, însă Ovidiu a dovedit că și băieții pot avea grijă de copii, dacă pun suflet și se implică în ceea ce fac. A cochetat cu meseria aceasta încă de mic, când avea grijă de nepoții din partea fraților mai mari, sau de copiii vecinilor.

„Întotdeauna mi-am dorit să am frați mai mici, mi-ar fi plăcut să le dau de mâncare, să mă joc cu ei, să îi pun la somn, dar ironia sorții a făcut ca eu să fiu mezinul familiei”, spune Ovidiu.

Odată a avut grijă de un nepot timp de 2 săptămâni. Părinții au fost plecați, iar perioada l-a ajutat să înțeleagă multe lucruri despre psihologia copiilor.

„Am învățat cum reacționează când vor ceva sau când sunt supărați. În general, cred că dedicăm prea puțin timp în a ne cunoaște copiii. Eu lucrez cu ei de când mă știu și cred că voi fi un tată priceput”, crede studentul.

Mickey Mouse pe ceas

ovidiu 1

Ovidiu este atât de pasionat de babysitting, încât are o aplicație pe smartwatch cu Mickey Mouse care indică ora, iar copiii sunt foarte încântați când aud vocea personajului din desene animate.

„Trebuie să știi și cum să îi distragi. Ceasul ăsta face minuni”, susține tânărul.

Ovidiu Vreme se adaptează în funcție de ”vreme” și e de părere că flexibilitatea este esențială când vine vorba de babysitting, aspect care, din fericire, e și punctul lui forte.

“Mă pliez întotdeauna pe educația oferită de părinți pentru că nu sunt în măsură să educ copiii altora. Nu mă pot opune dorinței părinților. Le analizez comportamentul față de copii, urmând ca eu să mă îngrijesc de siguranța și sănătatea lor.

Cea mai mare provocare e să rămâi calm când fac boacăne, dar am reușit de fiecare dată să gestionez situațiile rațional. Copiii nu înțeleg întotdeauna, uneori trebuie să le spui ceva de 5 ori și tot nu te ascultă, dar soluția nu e niciodată bătaia. Cel mai bine e să îi atenționezi și să le explici de ce nu este bine ceea ce fac”, a menționat Ovidiu.

Contează sufletul și implicarea

ovidiu 4

De curând a avut grijă de un băiețel, dar pentru că a reînceput grădinița, a fost nevoit să se retragă.

„Nu pot lucra doar 2 ore pe zi, am nevoie de un program mai extins pentru a mă putea susține financiar. Știu că sunt începător dar știu că e loc și de progres. Îmi place să învăț și caut întotdeauna să devin cea mai bună versiune a mea”, mai spune acesta.

Din fericire, părinții au înțeles situația, Ovidiu a reînceput căutările, iar la scurt timp, a fost contactat de mai multe persoane, demonstrând că nu contează dacă ești fată sau băiat, contează sufletul și implicarea pentru a fi babysitter.

Tăria de caracter îl descrie cel mai bine, astfel că nu e de mirare că îi lasă pe părinți să se convingă de faptul că poate avea grijă de copilul lor.

Despre familie și educație

“Să încep cu începutul. Am crescut într-o comună aflată la 60 de km de Botoșani, unde am fost la școală până în clasa a VI-a, după care am început să fac naveta la Havârna, o altă localitate din județ, fiindcă oferta educațională de acolo era mai bună, iar părinții au căutat întotdeauna să ne ofere ce-i mai bun. Vin dintr-o familie cu 11 copii, iar cu excepția a trei dintre frați, toți au studii superioare”, începe Ovidiu.

ovidiu 2

Tânărul e mezinul familiei, cea mai în vârstă fiind sora sa de 33 de ani. Este foarte fericit că a crescut într-un mediu iubitor. Se înțelege bine cu toți frații și le duce lipsa de fiecare dată când nu-i are alături.

A urmat un colegiu tehnic, la specializarea „tehnician mecatronist”, până să se transfere, în clasa a XI-a, la Liceul ”Alexandru cel Bun” din Botoșani, ca urmare a intereselor sale în domeniul umanist.

După examenul de Bacalaureat, s-a înscris atât la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași, cât și la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din Cluj-Napoca.

„Nu am știut că o singură taxă putea acoperi înscrierea la mai multe specializări din cadrul FSPAC, iar eu am aplicat la două, plătind dublu. Dar mă bucur că am fost admis. Am ales să merg la Publicitate, pentru că, de ceva vreme, mă promovez singur ca solist și am o pagină de Facebook activă, https://www.facebook.com/ovidiu.vreme, unde postez despre fel și fel de subiecte”, explică tânărul.

Gătitul, printre pasiunile sale

Muzica nu e singurul hobby al lui Ovidiu. Are interese și în domeniul sportiv, îi place să se plimbe cu bicicleta, cu rolele, iar înotul îl fascinează de mic: „În copilărie, obișnuiam să mă joc în apa de la burlan și cred că de atunci am pasiunea pentru înotat. Fotbalul nu mă atrage, spre deosebire de una dintre surorile mele, care e as pe teren. Eu prefer să stau în poartă, dacă e neapărat să particip”.

În plus, îi place să și gătească: “În familia mea, treburile casei nu au fost niciodată neglijate. Sâmbăta e zi de curățenie generală, iar când venea vorba de făcut mâncare, îmi plăcea în mod deosebit să ajut”.

Ovidiu era atât de mic încât nici nu își amintește când a avut pentru prima dată inițiativa de a găti.

„Mama mi-a zis că abia mă vedeam de după aragaz când am rugat-o să mă lase să prăjesc niște ouă. Treptat, am ajuns să-mi fac singur de mâncare, cu atât mai mult cu cât m-a învățat și nevoia de a mă descurca pe cont propriu la liceu, când nu stăteam cu părinții. În prezent, îmi gătesc după poftă, cu ce-mi pune la dispoziție garsoniera în care stau la Cluj. Nu e atât de bine dotată, dar mă descurc”, a adăugat studentul.

Discriminarea religioasă

Perioada liceului nu a fost singura marcată de singurătate. În clasa a VIII-a, înaintea examenului de capacitate, Ovidiu a trecut printr-un episod depresiv.

„Puneam staniol la geamuri să nu intre lumina, pentru că o vreme, părinții și frații au fost plecați de acasă și le duceam dorul. Am fost atât de stresat cu examenul încât mi-am ars toate materialele de pe care învățasem după ce am terminat. Atunci cred că mi-am ars, din greșeală, și buletinul, pentru că nu l-am mai găsit și a trebuit să-mi fac altul”, mai spune acesta.

Ajuns la liceu, Ovidiu nu s-a putut integra social, și era strigat “pocăitul” de către colegi.

„Religia mea a fost motivul pentru care am fost agresat nu numai verbal, ci și fizic. Un coleg a fost exmatriculat pentru că m-a lovit, dar în afara acestei situații, niciodată nu am fost susținut de cei care ar fi trebuit să prevină astfel de conflicte la nivelul colectivului.

Odată, o profesoară a luat legătura cu mama prietenului cu care stăteam în bancă pentru a mă muta în altă parte. Nu știu de ce, nu am deranjat cu nimic, dar s-a întâmplat de mai multe ori ca profesorii să-i întoarcă pe colegi împotriva mea. Disputele constante fondate pe opinii religioase au reprezentat un alt motiv pentru care m-am mutat, pe lângă faptul că nu mi-a plăcut mecatronica”, a mai precizat Ovidiu Vreme.

Noi speranțe pentru viitor

Pentru a trece mai ușor de perioadele dificile din viață, Ovidiu prefera să chiulească și mergea la biserică fiindcă acest lucru îl liniștea. El crede că prezența constantă la biserică a fost salvarea sa, iar absențele i le spunea mamei care a înțeles că problemele  de la școală erau motivul pentru care evita să mai meargă la cursuri.

Viața i s-a schimbat după transferul la alt liceu iar fără o astfel de schimbare, nu ar fi reușit să ajungă la facultate, cu atât mai mult cu cât noua dirigintă l-a susținut, încurajându-l să-și urmeze visurile.

„Doamna Nicoleta Foltea ține foarte mult la elevii ei. Mi-a spus că aș fi un bun educator deoarece am răbdare cu copiii. Datorită ei am devenit motivat să fac ceva cu viața mea”, completează tânărul, care e determinat să devină independent financiar.

„În viitor, sper să pot fi eu patronul, pentru că am lucrat mult pentru străini. Vreau să investesc într-o afacere, mă gândeam la un restaurant pentru că am lucrat în domeniu. E o provocare, pentru că voi începe de la zero”, spune băiatul.

Prima meserie, la 15 ani

Istoria joburilor lui Ovidiu e mai stufoasă decât pare. Prima meserie a avut-o la 15 ani, într-un abator de bovine, când lucra în sala de tranșare.

O vară mai târziu, a lucrat la negru ca barman și ospătar, urmând ca la începutul pandemiei să activeze pe șantierele de construcții în Timișoara, timp de jumătate de an.

În vara anului 2021, a fost plecat în Austria, în orașul Sankt Veit an der Glan, lucrând tot în construcții, unde tânărul s-a simțit ca într-o vacanță, mai ales că era cu câțiva dintre frații săi.

Mai mult de atât, Ovidiu e deschis la nou și caută să preia câte ceva din fiecare filosofie pentru a deveni o persoană mai bună. E donator de sânge și speră la o lume mai sănătoasă, la o societate mai puțin toxică și la comuniune între oameni.

„În vremurile grele în care trăim, e bine să ne ajutăm unii pe alții, pentru că, la sfârșitul zilei, toți suntem oameni, toți avem suflet, și e păcat să ne lăsăm înconjurați de ură”, a conchis babysitterul din Cluj.

Amalia Oprescu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Nou record pentru gramul de aur

Publicat

gramul de aur

Aprecierea monedei americane și a metalului galben la 2.192 – 2.214 dolari, aproape de maximul istoric de 2.222,39 dolari, atins în 21 martie, au ridicat prețul la gramul de aur de la recordul de 323,4240 lei, atins miercuri, la 327,8351 lei.

Față de începutul anului, prețul la gramul de aur a crescut cu 27 de lei, evoluție datorată aprecierii unciei de aur care s-a amplificat după ce oficialii Rezervei Federale americane au lăsat de înțeles că sunt pregătiți să reducă rata de referință cu 0,75% până la sfârșitul anului, prin trei operațiuni de tăiere, de la 5,25 – 5,50% la 4,50 – 4,75%. Totodată, menținerea unui nivel ridicat al inflației și situația geopolitică încordată pe plan mondial au obligat băncile centrale să cumpăre aur.

Vânzările de active considerate riscante, precum euro și valutele de la marginea zonei, au provocat deprecieri.

Cursul monedei unice a crescut joi de la 4,9710 la 4,9730 lei iar cotațiile din piață au urcat la 4,972 – 4,974 lei.

Indicii ROBOR

Indicii ROBOR se mențin aproape de dobânda de facilitate pentru depozit a BNR, care este de 65

Joi, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, valoare identică cu cea înregistrată în 6 iunie 2022. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,08% iar cel la 12 luni a scăzut de la 6,09 la 6,08%, valori comparabile cu cele din mai 2022.

La rândul ei, Trezoreria se împrumută în apropierea valorii de 6%. Ea a atras joi 1,06 miliarde lei, printr-o licitație cu scadența în octombrie 2026, peste valoarea programată de 500 milioane lei. Randamentul mediu plătit de stat este de 6,13%/an, în condițiile în care BNR prognozează revenirea inflației în culoarul țintă de 2,5±1 punct procentual.

Reducerea dobânzilor în SUA

Dobânzile ridicate stimulează cererea străinilor pentru titlurile de stat românești, aceasta fiind una dintre principalele cauze ale stabilității leului.

La sfârșitul anului trecut, nerezidenții dețineau 26,7% dintre titlurile de stat, intrările la nivelul întregului an trecut fiind de aproape 34 miliarde lei.

Afirmația unui oficial al Fed conform nu există presiune în sensul reducerii dobânzilor din SUA, a apreciat moneda americană, al cărei curs a urcat de la 4,5892 la 4,6085 lei. Pe piețele internaționale, euro s-a depreciat la 1,0775 – 1,0828 dolari.

Euro a pierdut teren și în fața francului elvețian și ale lirei sterline, iar media acestora a urcat la 5,0914 lei, respectiv 5,8167 lei.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 395,83 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,3191 zloți/euro.

Bitcoin se tranzacționa în culoarul 68.914 – 70.912 dolari iar ethereum fluctua între 3.466 și 3.592 dolari.

Citește mai departe

EVENIMENT

Țigările electronice nu vor mai putea fi VÂNDUTE minorilor. Unde este INTERZIS fumatul

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care vânzarea țigărilor electronice către minori este interzisă. Actul normativ modifică și completează Legea nr. 201/2016 și Legea nr. 349/2002.

Noua legislație extinde interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani și interzicerea comercializării prin automate pentru:

– ţigaretele electronice
– flacoanele de reumplere pentru ţigarete
– dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.

Țigările electronice nu vor mai putea fi VÂNDUTE minorilor. Unde este INTERZIS fumatul

Ce prevede noua lege

Introducerea pe piaţă a pouch-urilor/ pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă. Nivelul de nicotină conţinut în fiecare pouch nu poate depăşi valoarea de 20 mg/pliculeţ.

Se interzice pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun

– a ţigaretelor electronice
– a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice
– a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun
– a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Se interzice comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun

– a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun
– a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Unde este interzis fumatul

Articolul 3, alineatul (1) din Legea 349/2002 se modifică şi va avea următorul cuprins:

”Se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii.

De la prezentele prevederi fac excepție spațiile de deținere în care sunt cazate persoanele private de libertate”.
(anterior, excepție erau ”celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță”)

Modificarea privind interzicerea fumatului pentru elevi, în toate unitățile de învățământ, este introdusă la articolul 3, prin alin. (1.3).

Persoanele responsabile din instituţiile şi unităţile care administrează spaţiile menţionate la art. 2 lit. m), n), nl) şi n2), adică

– spații publice închise (care au acoperiș/plafon/tavan și sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau caracterul temporar/permanent)
– spații închise la locul de muncă
– mijloace de transport în comun
– loc de joacă pentru copii (spațiu închis sau în aer liber)

vor elabora şi vor pune în aplicare regulamente interne pentru aplicarea art. 3 alin. (1), (1.1) şi (1.3) inclusiv prin prevederea ca abatere disciplinară gravă a încălcării respectivelor dispoziţii şi marcarea spaţiilor menţionate cu indicatoare prin care să se indice Fumatul interzis şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală.

La alin. 1.1 ”Se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private”.

Vânzarea către minori, interzisă

Se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

În scopul verificării vârstei persoanelor care cumpără aceste tipuri de produse vânzătorii pot solicita prezentarea unui document de identitate.

Se interzice vânzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun

– a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun
– a recipientelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Vânzare prin curierat

Aceste produse care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât mai lizibil, mesajul:

„Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină. A se verifica vârsta clientului”.

În autorizaţia sanitară de funcţionare a unităţilor care comercializează produse din tutun, ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigaretele electronice, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, (pouch-uri) pliculeţe cu nicotină pentru uz oral şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, se introduce o clauză specială de interzicere a vânzării acestora, tinerilor sub 18 ani.

Reguli pentru școli

Ministerul Educației stabilește, prin Regulamentul-cadru de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar,

– sancțiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deținerea și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun
– a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice
– a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului
în incinta unităților de învățământ.

Amenzi

Legea introduce sancţiuni de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoane împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, reprezentanţi ai poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne.

Persoanele fizice riscă amenzi între 100 și 500 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor privind fumatul în spațiile închise prevăzute de lege și privind coletele prin curierat.

Persoanele juridice riscă amenzi pentru nerespectarea interdicțiilor privind fumatul sau vânzarea de țigări (la bucată, prin automate, în unități sanitare sau de învățământ) în valoare de:

– 5.000 lei la prima abatere
– 10.000 de lei și suspendare a activității la a doua abatere
– 15.000 de lei și închiderea unității, la a treia abatere

Amenzile pot fi date și deținătorilor spațiilor pe care sunt amplasate automatele.

Pentru vânzarea țigărilor prin automate sau tinerilor sub 18 ani sau prin dispozitive easybox/locker ori prin curierat fără mesaj pentru minori, persoanele juridice riscă amendă de

– 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere
– 20.000 lei și sancțiunea complementară de închidere a unității, la a doua abatere

Pentru producători, nerespectarea unor prevederi precum

– nivelurile maxime ale emisiilor țigaretelor introduse pe piață sau fabricate în România
– aditivi, arome, ingrediente
– prezentare, etichetarea produselor, ambalare și avertismentele de sănătate

amenzile sunt între 75.000 lei și 100.000 lei, pentru toate produsele din tutun, dispozitive, flacoane menționate în noua lege.

Citește mai departe

EVENIMENT

Trecerile de pietoni de pe drumurile județene din Cluj vor fi iluminate. Investiție de peste 26 de milioane de lei

Publicat

De

Iluminare treceri de pietoni

Trecerile pentru pietoni de pe drumurile județene vor fi iluminate corespunzător, prin sisteme moderne, anunță Consiliul Județean Cluj.

Joi, în cadrul ședinței CJ Cluj a fost aprobat proiectul care beneficiază de fonduri europene.

Trecerile de pietoni de pe drumurile județene din Cluj vor fi iluminate. Investiție de peste 26 de milioane de lei

„Prin această investiție urmărim creșterea gradului de securitate a cetățenilor și a siguranței circulației rutiere, pe toate drumurile județene.

Marele avantaj al proiectului e legat atât de faptul că presupune folosirea banilor europeni, nerambursabili, cât și a unor tehnologii de ultimă generație care asigură un consum redus de electricitate”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

Prin implementarea proiectului se va realiza iluminarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni nesemaforizate marcate şi semnalizate, cu sisteme inteligente de iluminat tip led cu lumină asimetrică.

188 de treceri de pietoni vor fi iluminate în prima fază

Conform reprezentanților CJ Cluj, într-o primă etapă se va realiza iluminarea a 188 de treceri de pietoni de pe drumurile județene, instalarea a 376 de aparate de iluminat și a 376 de stâlpi noi.

Trecerile de pietoni vor fi, astfel, iluminate corespunzător, cu sisteme inteligente de tip led, care vor fi alimentate atât din rețeaua electrică existentă, cât și prin intermediul unui sistem fotovoltaic.

Totodată, pentru a asigura eficiența și optimizarea consumului de energie, vor fi instalați senzori de prezență care vor activa sau dezactiva iluminatul în funcție de necesitate.

Contribuția CJ Cluj este de 2,5 milioane de lei

Valoarea totală a proiectului este de peste 26,3 milioane de lei cu TVA inclus, din care peste 2,5 milioane de lei, cu TVA inclus, reprezintă contribuția Consiliului Județean Cluj.

Proiectul a fost depuse spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, în momentul de față fiind în etapa de contractare.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

AVANCRONICĂ. Sepsi Sf. Gheorghe – CFR Cluj. Clujenii sunt obligați să câștige pentru a urca pe podium

Publicat

CFR Cluj

Echipele de fotbal CFR Cluj și Sepsi Sf. Gheorghe se vor întâlni vineri, 29 martie, de la ora 20,30 pe stadionul Sepsi OSK unde vor disputa partida din etapa cu numărul doi din play-off-ul Superligii, deplasare în urma căreia feroviarii trebuie să se întoarcă cu cele 3 puncte pentru a urca pe podium.

CFR Cluj vine după o înfrângere suferită în Gruia împotriva echipei FC Universitatea Craiova cu scorul de 1 la 2.

Clujenii s-au văzut conduși încă din minutul 38 după golul marcat de Baiaram, avantajul a fost mai apoi dublat de Alexandru Mitriță, urmând ca în cele din urmă CFR Cluj să reușească doar reducerea din diferență prin fundașul Matei Ilie care a fost mai apoi eliminat pe finalul partidei.

După această prima partidă din play-off, CFR Cluj se află pe poziția a patra în clasament cu 27 de puncte.

Sepsi Sf. Gheorghe vine de asemenea după o înfrângere împotriva liderului din Superligă cu același scor de 2 la 1.

În partida de pe Arena Națională, Florinel Coman a deschis rapid scorul pentru FCSB, dar Debeljuh a restabilit egalitatea în urma unei lovituri de la 11 metri, dar cu 5 minute înainte de pauză,

Alexandru Băluță a marcat și a stabilit scorul final încă din prima repriză. După prima etapă din play-off, Sepsi Sf. Gheorghe se află pe locul al șaselea cu 22 de puncte.

Desfășurarea partidelor directe dintre CFR Cluj și Sepsi Sf. Gheorghe

Prima întâlnire dintre cele două echipe în actualul sezon a fost pe 5 octombrie și s-a încheiat cu victoria clujenilor care s-au impus la scor de neprezentare în fața lui Sepsi.

Pe lista marcatorilor în respectiva partidă s-au trecut PanagiotisTachtsidis, Mario Camora și Daniel Birligea.

În returul sezonului regulat, Sepsi Sf. Gheorghe s-a răzbunat pentru rezultatul din tur și s-a impus cu scorul de 2 la 1 pe teren propriu. Marcatori în partida retur au fost PanagiotisTachtsidis pentru CFR, în timp ce pentru gazde au marcat SherifKallaku și Vitalie Damașcan.

 „Ne așteaptă un meci greu cu o echipă foarte disciplinată și muncitoare”

Adrian Mutu, antrenorul celor de la CFR Cluj, a declarat într-o conferință de presă premergătoare partidei cu Sepsi Sf. Gheorghe, că unii jucători vor fi indisponibili din cauza accidentărilor și deplasărilor de la meciurile echipelor naționale, dar are încredere în echipă că va reuși să obțină victoria.

De asemenea, acesta a spus că este conștient că va fi o partidă grea împotriva unei echipe disciplinate și muncitoare.

”Sepsi întotdeauna a fost o echipă incomodă în ultimii ani, o echipă greu de bătut mai ales acasă, foarte disciplinată și o echipă care iese în evidență prin forța grupului și drept urmare trebuie să fim foarte atenți pentru că ne așteaptă un meci complicat”, a declarat antrenorul clujenilor.

Cosmin Olaru

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax