Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV Ovidiu, studentul-babysitter, are grijă de COPIII clujenilor. ”Cea mai mare provocare e să rămâi calm când fac boacăne”

Publicat


ovidiu 3

Ovidiu Vreme este un tânăr de 19 ani, student la Publicitate, în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB)  venit la Cluj-Napoca tocmai din comuna Mileanca, județul Botoșani, pentru a începe un nou capitol din viața lui. Povestea lui trece de granițele a ceea ce mulți ar considera ca fiind normal, pentru că are experiența de viață a unui om în vârstă, deși e abia în primul an de facultate.

De obicei, babysiterii sunt fete, însă Ovidiu a dovedit că și băieții pot avea grijă de copii, dacă pun suflet și se implică în ceea ce fac. A cochetat cu meseria aceasta încă de mic, când avea grijă de nepoții din partea fraților mai mari, sau de copiii vecinilor.

„Întotdeauna mi-am dorit să am frați mai mici, mi-ar fi plăcut să le dau de mâncare, să mă joc cu ei, să îi pun la somn, dar ironia sorții a făcut ca eu să fiu mezinul familiei”, spune Ovidiu.

Odată a avut grijă de un nepot timp de 2 săptămâni. Părinții au fost plecați, iar perioada l-a ajutat să înțeleagă multe lucruri despre psihologia copiilor.

„Am învățat cum reacționează când vor ceva sau când sunt supărați. În general, cred că dedicăm prea puțin timp în a ne cunoaște copiii. Eu lucrez cu ei de când mă știu și cred că voi fi un tată priceput”, crede studentul.

Mickey Mouse pe ceas

ovidiu 1

Ovidiu este atât de pasionat de babysitting, încât are o aplicație pe smartwatch cu Mickey Mouse care indică ora, iar copiii sunt foarte încântați când aud vocea personajului din desene animate.

„Trebuie să știi și cum să îi distragi. Ceasul ăsta face minuni”, susține tânărul.

Ovidiu Vreme se adaptează în funcție de ”vreme” și e de părere că flexibilitatea este esențială când vine vorba de babysitting, aspect care, din fericire, e și punctul lui forte.

“Mă pliez întotdeauna pe educația oferită de părinți pentru că nu sunt în măsură să educ copiii altora. Nu mă pot opune dorinței părinților. Le analizez comportamentul față de copii, urmând ca eu să mă îngrijesc de siguranța și sănătatea lor.

Cea mai mare provocare e să rămâi calm când fac boacăne, dar am reușit de fiecare dată să gestionez situațiile rațional. Copiii nu înțeleg întotdeauna, uneori trebuie să le spui ceva de 5 ori și tot nu te ascultă, dar soluția nu e niciodată bătaia. Cel mai bine e să îi atenționezi și să le explici de ce nu este bine ceea ce fac”, a menționat Ovidiu.

Contează sufletul și implicarea

ovidiu 4

De curând a avut grijă de un băiețel, dar pentru că a reînceput grădinița, a fost nevoit să se retragă.

„Nu pot lucra doar 2 ore pe zi, am nevoie de un program mai extins pentru a mă putea susține financiar. Știu că sunt începător dar știu că e loc și de progres. Îmi place să învăț și caut întotdeauna să devin cea mai bună versiune a mea”, mai spune acesta.

Din fericire, părinții au înțeles situația, Ovidiu a reînceput căutările, iar la scurt timp, a fost contactat de mai multe persoane, demonstrând că nu contează dacă ești fată sau băiat, contează sufletul și implicarea pentru a fi babysitter.

Tăria de caracter îl descrie cel mai bine, astfel că nu e de mirare că îi lasă pe părinți să se convingă de faptul că poate avea grijă de copilul lor.

Despre familie și educație

“Să încep cu începutul. Am crescut într-o comună aflată la 60 de km de Botoșani, unde am fost la școală până în clasa a VI-a, după care am început să fac naveta la Havârna, o altă localitate din județ, fiindcă oferta educațională de acolo era mai bună, iar părinții au căutat întotdeauna să ne ofere ce-i mai bun. Vin dintr-o familie cu 11 copii, iar cu excepția a trei dintre frați, toți au studii superioare”, începe Ovidiu.

ovidiu 2

Tânărul e mezinul familiei, cea mai în vârstă fiind sora sa de 33 de ani. Este foarte fericit că a crescut într-un mediu iubitor. Se înțelege bine cu toți frații și le duce lipsa de fiecare dată când nu-i are alături.

A urmat un colegiu tehnic, la specializarea „tehnician mecatronist”, până să se transfere, în clasa a XI-a, la Liceul ”Alexandru cel Bun” din Botoșani, ca urmare a intereselor sale în domeniul umanist.

După examenul de Bacalaureat, s-a înscris atât la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași, cât și la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din Cluj-Napoca.

„Nu am știut că o singură taxă putea acoperi înscrierea la mai multe specializări din cadrul FSPAC, iar eu am aplicat la două, plătind dublu. Dar mă bucur că am fost admis. Am ales să merg la Publicitate, pentru că, de ceva vreme, mă promovez singur ca solist și am o pagină de Facebook activă, https://www.facebook.com/ovidiu.vreme, unde postez despre fel și fel de subiecte”, explică tânărul.

Gătitul, printre pasiunile sale

Muzica nu e singurul hobby al lui Ovidiu. Are interese și în domeniul sportiv, îi place să se plimbe cu bicicleta, cu rolele, iar înotul îl fascinează de mic: „În copilărie, obișnuiam să mă joc în apa de la burlan și cred că de atunci am pasiunea pentru înotat. Fotbalul nu mă atrage, spre deosebire de una dintre surorile mele, care e as pe teren. Eu prefer să stau în poartă, dacă e neapărat să particip”.

În plus, îi place să și gătească: “În familia mea, treburile casei nu au fost niciodată neglijate. Sâmbăta e zi de curățenie generală, iar când venea vorba de făcut mâncare, îmi plăcea în mod deosebit să ajut”.

Ovidiu era atât de mic încât nici nu își amintește când a avut pentru prima dată inițiativa de a găti.

„Mama mi-a zis că abia mă vedeam de după aragaz când am rugat-o să mă lase să prăjesc niște ouă. Treptat, am ajuns să-mi fac singur de mâncare, cu atât mai mult cu cât m-a învățat și nevoia de a mă descurca pe cont propriu la liceu, când nu stăteam cu părinții. În prezent, îmi gătesc după poftă, cu ce-mi pune la dispoziție garsoniera în care stau la Cluj. Nu e atât de bine dotată, dar mă descurc”, a adăugat studentul.

Discriminarea religioasă

Perioada liceului nu a fost singura marcată de singurătate. În clasa a VIII-a, înaintea examenului de capacitate, Ovidiu a trecut printr-un episod depresiv.

„Puneam staniol la geamuri să nu intre lumina, pentru că o vreme, părinții și frații au fost plecați de acasă și le duceam dorul. Am fost atât de stresat cu examenul încât mi-am ars toate materialele de pe care învățasem după ce am terminat. Atunci cred că mi-am ars, din greșeală, și buletinul, pentru că nu l-am mai găsit și a trebuit să-mi fac altul”, mai spune acesta.

Ajuns la liceu, Ovidiu nu s-a putut integra social, și era strigat “pocăitul” de către colegi.

„Religia mea a fost motivul pentru care am fost agresat nu numai verbal, ci și fizic. Un coleg a fost exmatriculat pentru că m-a lovit, dar în afara acestei situații, niciodată nu am fost susținut de cei care ar fi trebuit să prevină astfel de conflicte la nivelul colectivului.

Odată, o profesoară a luat legătura cu mama prietenului cu care stăteam în bancă pentru a mă muta în altă parte. Nu știu de ce, nu am deranjat cu nimic, dar s-a întâmplat de mai multe ori ca profesorii să-i întoarcă pe colegi împotriva mea. Disputele constante fondate pe opinii religioase au reprezentat un alt motiv pentru care m-am mutat, pe lângă faptul că nu mi-a plăcut mecatronica”, a mai precizat Ovidiu Vreme.

Noi speranțe pentru viitor

Pentru a trece mai ușor de perioadele dificile din viață, Ovidiu prefera să chiulească și mergea la biserică fiindcă acest lucru îl liniștea. El crede că prezența constantă la biserică a fost salvarea sa, iar absențele i le spunea mamei care a înțeles că problemele  de la școală erau motivul pentru care evita să mai meargă la cursuri.

Viața i s-a schimbat după transferul la alt liceu iar fără o astfel de schimbare, nu ar fi reușit să ajungă la facultate, cu atât mai mult cu cât noua dirigintă l-a susținut, încurajându-l să-și urmeze visurile.

„Doamna Nicoleta Foltea ține foarte mult la elevii ei. Mi-a spus că aș fi un bun educator deoarece am răbdare cu copiii. Datorită ei am devenit motivat să fac ceva cu viața mea”, completează tânărul, care e determinat să devină independent financiar.

„În viitor, sper să pot fi eu patronul, pentru că am lucrat mult pentru străini. Vreau să investesc într-o afacere, mă gândeam la un restaurant pentru că am lucrat în domeniu. E o provocare, pentru că voi începe de la zero”, spune băiatul.

Prima meserie, la 15 ani

Istoria joburilor lui Ovidiu e mai stufoasă decât pare. Prima meserie a avut-o la 15 ani, într-un abator de bovine, când lucra în sala de tranșare.

O vară mai târziu, a lucrat la negru ca barman și ospătar, urmând ca la începutul pandemiei să activeze pe șantierele de construcții în Timișoara, timp de jumătate de an.

În vara anului 2021, a fost plecat în Austria, în orașul Sankt Veit an der Glan, lucrând tot în construcții, unde tânărul s-a simțit ca într-o vacanță, mai ales că era cu câțiva dintre frații săi.

Mai mult de atât, Ovidiu e deschis la nou și caută să preia câte ceva din fiecare filosofie pentru a deveni o persoană mai bună. E donator de sânge și speră la o lume mai sănătoasă, la o societate mai puțin toxică și la comuniune între oameni.

„În vremurile grele în care trăim, e bine să ne ajutăm unii pe alții, pentru că, la sfârșitul zilei, toți suntem oameni, toți avem suflet, și e păcat să ne lăsăm înconjurați de ură”, a conchis babysitterul din Cluj.

Amalia OprescuDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

We Love Retro 2024, la Cluj. NANA și Whigfield, interviu special pentru fanii romani

Publicat

NANA și Whigfield, detalii mai puțin știute despre începuturile lor muzicale. Interviu special oferit pentru publicul român, cu două săptămâni înainte de cea mai mare petrecere retro din România, We Love Retro.

NANA și Whigfield, doi dintre artiștii care vor urca pe scena We Love Retro pe 7 iunie, au povestit pentru publicul român cum a început drumul lor în showbiz-ul mondial. Cei doi artiști au oferit detalii mai puțin știute despre începuturile carierelor lor, despre familie, dar și despre provocările pe care le-au depășit în drumul lor spre celebritate.

Nume importante ale muzicii anilor ’90 și 2000

Pe lângă cei doi artiști, publicul se va mai întâlni și cu alte nume importante ale muzicii anilor 90 și 2000, pe 7 iunie, în BT Arena din Cluj-Napoca.

Fun Factory, East 17,  DJ Sash!, N&D și Andreea Bănică completează line-up-ul ediției de 10 ani a We Love Retro, cel mai mare retro party din România. Petrecerea va începe la ora 20:00 și va dura până dimineață. Accesul publicului se va face începând de la ora 19:00.

Ultimele zile cu bilete la prețuri reduse

Organizatorii anunță că ultima zi în care biletele mai pot fi achiziționate la prețuri reduse este 31 mai 2024. După această dată biletele vor fi disponibile doar la preț întreg. Detalii și categorii de bilete sunt disponibile pe www.weloveretro.ro.

„Îmi place să vin la Cluj și am un cerc de prieteni în Cluj. Cu unii dintre ei țin legătura (…) Abia aștept să revin. Pe atunci (nr. în 2004), România era frumoasă și acum abia aștept să revin ca să ne bucurăm de această a zecea aniversare. O să ne distrăm de minune. (…) Iubesc ospitalitatea și felul vostru prietenos de a fi. Aveți o țară foarte frumoasă. Am condus odată de la Timișoara la Botoșani și am putut admira priveliștea. Au fost 8 ore de condus. Țara este atât de frumoasă, verde. Cred că sunteți grozavi. Iubesc să vin în România. Chiar îmi place”, declară NANA aka Darkman.

„Mă bucur atât de mult să revin în România. Nu am mai fost de atât de mulți ani, nici măcar nu-mi mai amintesc. Am fost în anii 90. Mergeam în multe turnee. Am fost de câteva ori, dar nu am mai revenit de atunci. Mă aștept ca publicul din România să cânte fiecare cântec. Unul dintre prietenii mei este român și știu că românilor le place să se distreze”, declară și Whigfield.

 „Lonely”, hitul lui NANA, a fost scris într-un moment de cotitură în viața artistului

Cântărețul originar din Ghana s-a mutat în Germania la 12 ani, împreună cu cei trei frați mai mici, de 6, 5 și 4 ani, după divorțul părinților. După doar șase ani petrecuți în țara sa adoptivă, artistul rămâne singurul sprijin al familiei sale, în urma decesului mamei lui.

„Lonely este un cântec trist, dar este și un cântec despre speranță. Când eu aveam 18 ani, mama a murit și noi am rămas singuri în Germania. deși stăteam acolo de 6 ani, tot o țară străină era. Eram tineri, pierduți și fără o cale de urmat. Iar la 18 ani un om are atât de multe întrebări, atât de multe provocări. Pe de o parte, încercam să trec peste pierderea mamei, pe de altă parte încercam să mă maturizez și să descopăr ce o să fac cu viața mea. Aveam o mulțime de întrebări și multe provocări. ”Lonely” a fost acea linie roșie și un pas spre o viață mai bună”, spune artistul despre cel mai faimos hit al său.

NANA a decis să pornească pe propriul drum

NANA a renunțat la colaborarea cu un grup eurodance german, Darkness, pentru că melodiile nu îi oglindeau personalitatea și a decis să pornească pe propriul drum.

„Înainte de a mă alătura acelui grup, plănuiam să am o carieră solo. Când am ajuns în studio, acel cântec era deja gata, era terminat. Totul era scris: versurile erau scrise, melodia era scrisă. Și am zis, oameni buni, nu asta căutam eu. Dar producătorul meu m-a rugat să-l fac așa că a fost doar un compromis. (…) După ce am început cariera solo mi-am scris propriile texte, propriile experiențe. În special la primul meu album, nu era altceva decât autoterapie. Și cred că milioane de oameni au putut rezona cu ceea ce simțeam eu. Cei care vorbeau limba engleză au înțeles. Și cei care nu o vorbeau, au simțit că se întâmplă ceva emoțional. Cred că acel factor emoțional a fost crucial pentru succesul pe care l-am avut în carieră. Mă bucur că mi-am ascultat vocea interioară și mi-am păstrat focusul”,  povestește artistul.

„Nu face muzică! Fă altceva cu viața ta ca să câștigi și bani!”

Sannie Charlotte Carlson, pe numele de scenă Whigfield, provine dintr-o familie de muzicieni în care bunicul făcea viori, tatăl cânta la contrabas și mama cânta la trompetă. Cu toate acestea, a fost sfătuită de familie să nu urmeze această cale dacă vrea să fie împlinită financiar.

„Bunica mea mi-a spus „Nu cred că ar trebui să faci muzică pentru că trebuie să câștigi bani. E mai bine să înveți și să faci altceva în viața ta”. Și am ascultat-o. Am studiat fashion design pentru că desenam. Apoi m-am pregătit să devin translator pentru că vorbesc multe limbi. M-am mutat în Italia ca să intru în industria modei. Aveam destul de mult succes în Danemarca cu rochiile mele. Așa că am mers în Italia, am arătat portofoliul meu unor creatori și doamna de acolo mi-a spus „desenele tale sunt drăguțe, dar ce dimensiune ai la haine?”. Așa că am început să fac modelling”, spune Whigfield despre începuturile carierei ei.

Hitul „Saturday Night” și eroarea din intro care l-a făcut memorabil

 „Dee dee na na”, fragmentul din intro-ul melodiei „Saturday Night” are o poveste interesantă. Nu era în textul inițial al cântecului, ci a fost o greșeală.

 „Nu știu cum fac alții, dar atunci când înregistrezi muzică sau atunci când scrii un cântec, inventezi mici refrene, înregistrezi idei, alături sunete care crezi că s-ar potrivi. Cu refrenul ăsta doar mă prosteam. Dar producătorul a spus că este un intro grozav pentru cântec”, povestește Whigfield.

 Artista daneză spune că „Saturday Night”, deși ascultat de milioane de ori pe platformele de streaming, nu este cântecul ei preferat.

Citește mai departe

Clujul de altădată

Clujul care a fost. Ziarul Universul, 1 ianuarie 1940: Carol al II-lea donează 50.000 de lei pentru săracii Clujului

Publicat

În articolul de astăzi, realiazt ci sprijinul bibliotecii digitale Arcanum, vă invităm să zăbovim asupra unei ştiri foarte interesante, publicată în 1 ianuarie 1940, de ziarul Universul, în care numele controversatului rege Carol al II-lea apare alăturat de cel al Clujului. Suntem într-o epocă foarte zbuciumată din istoria României, în plină Dictatură Regală, cu războiul încă la graniţă, România nu intrase încă în război, avea s-o facă un an mai târziu, în 1941.

Evenimentul relatat este datat 29 decembrie 1939, dar apare în ediţia ziarului Universul din prima zi a anului 1940. An care se va dovedi teribil de nefast pentru români, an în care practic dispare România Mare, prin pierderea de către statul român fără luptă a Ardealului de Nord, a Basarabiei şi a sudului Dobrogei, cunoscut sub numele de Cadrilater.

Aceste pierderi teritoriale cumplite vor fi cele care vor duce în cele din urmă la abdicarea regelui Carol al II-lea şi plecarea sa în exil, în acel fatidic an, 1940, la 6 septembrie.

Bani de la rege

„Cluj, 29 Decembrie

Am relatat la timp, că în ajunul sărbătorilor familiile nevoiaşe ale ostaşilor concentraţi au primit diferite alimente şi lemne de foc din partea primăriei municipiului Cluj şi din partea societăţilor de binefacere.

Zilele acestea Majestatea Sa Regele Carol al II-lea înduioşat de soarta populaţiei nevoiaşe a pus la dispoziţia primăriei municipiului Cluj, în favorul familiilor ostaşilor concentraţi şi în favorul săracilor din oraşul Cluj, din caseta Sa particulară, suma de 50.000 lei”, scrie ziarul Universul.

Să remarcăm aşadar şi o faptă bună a unuia dintre cei mai contestaţi monarhi ai României moderne, care a luat decizii catastrofale în timpul domniei sale pentru statul român.

În al doilea rând aflăm că încă de atunci, odată cu izbucnirea deja a războiului în Europa, soldaţii clujeni, alături evident şi de alţi români, erau concentraţi la graniţele ţării pentru apărare.

Şi nu în ultimul rând, vedem o mostră din ceea ce istoricii vremii au numit cultul personalităţii regelui dictator care suprimase monarhia constituţională şi conducea despotic ţara, articolul fiind plin de laude şi linguşeli, după cum o să descoperim citind mai departe.

Gestul nobil al lui Carol al II-lea

„Gestul nobil al iubitului nostru Suveran, care .pe lângă grija ce o poartă ostaşilor cari ne păzesc hotarele, contribuie în dragostea Sa faţă de toţi cetăţenii Ţării la alinarea suferinţelor celor săraci, împărţind ajutoare în fiecare an populaţiei nevoiaşe din toate colţurile Ţării, — a fost adus la cunoştinţa familiilor nevoiaşe din oraşul nostru de către d. primar dr. Sebastian Bornemisa”, mai consemnează cunoscuta publicaţie a vremii.

În finalul articolului, ni se dau detalii despre cum a fost împărţit darul primit de la monarhul Carol al II-lea:

„Darul regesc va fi împărţit familiilor celor concentraţi şi populaţiei sărace în ajunul Anului Nou de către primarul municipiului, în prezenţa autorităţilor şi delegatelor societăţilor de binefacere.

Concomitent cu împărţirea darului regal se vor împărţi şi lemne de foc şi alimente pentru a înlesni traiul celor nevoiaşi în timpul iernii”.

Mircea Tătar

Ilustraţie: facsimil din ziarul Universul , titlul documentului PDF – Universul_1940_01-1659478798__pages19-19

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Pieton lovit de mașină, în Gherla. A fost tranportat la spital

Publicat

De

Un pieton a fost lovit de o mașină pe o stradă din Gherla, vineri noapte. A fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Pompierii din Gherla au intervenit noaptea trecută la un accident rutier petrecut pe strada Dejului din localitate. Un bărbat de 40 de ani a fost lovit de mașină, fiind ulterior transportat la spital.

„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla au intervenit în cursul nopții trecute pentru a acorda primul ajutor calificat unui bărbat care a fost lovit de o mașină pe strada Dejului din municipiul Gherla.

La fața locului au fost alocate o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, unde au găsit un bărbat, în vârstă de aproximativ 40 de ani, ce prezenta suspiciuni de mai multe traumatisme, fiind în stare de conștiență și cooperant.
Bărbatul a primit primul ajutor calificat la fața locului, iar ulterior a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale”, a transmis ISU Cluj.

UPDATE. „La data de 24 mai, în jurul orei 22.45, a fost înregistrat un accident rutier pe strada Dejului din municipiul Gherla.

Conform primelor cercetări efectuate a rezultat că, un tânăr, de 19 ani, în timp ce conducea un autoturism ar fi accidentat un bărbat, de 45 de ani, aflat în calitate de pieton în traversarea părții carosabile.

În urma evenimentului a rezultat rănirea bărbatului de 45 de ani, acesta fiind transportat la spital.

Testarea cu aparatul etilotest a indicat rezultat negativ.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Marșul „Împreună pentru viață” va avea loc astăzi, în centrul Clujului

Publicat

Marșul „Împreună pentru viață” va avea loc sâmbătă, de la ora 15, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. 

Sâmbătă, 25 mai 2024, de la ora 15, în Piața Unirii din Cluj-Napoca va avea loc evenimentul public „Împreună pentru viață”, un marș dedicat vieții copiilor nenăscuți.

„Viețile noastre sunt daruri cerești – suflarea Creatorului în plămânii noștri – iar responsabilitatea, dar și privilegiul nostru, este acela de a lupta cu curaj și hotărâre pentru copilașii care în acest moment sunt făuriți cu atâta gingășie în pântecele mamei lor. Și ei sunt valoroși, de la început, iar vocea lor – suntem noi. Haideți să spunem împreună că viața lor contează!”, au transmis organizatorii.

Marșul „Împreună pentru viață este organizat de: Fundația Clinica Pro Vita, Biserica Baptistă Betel, Biserica Penticostală Betel, Biserica Greco-catolică, Biserica Penticostală Filadelfia, Biserica Penticostală Betania, Biserica Baptistă Betania, Biserica Vestea Bună, Biserica Penticostală Carpați, Biserica Penticostală Albini, Biserica Penticostală Elim, Biserica Baptistă Via, Biserica Penticostală Făclia, Biserica Penticostală Speranța, Biserica Baptistă Iris, Biserica Baptistă din Dâmbul Rotund, Biserica Baptistă Evlavia, Biserica Penticostală Logos, Biserica Penticostală Emanuel, Biserica Geneza, Biserica Baptistă nr. 1 Mănăștur, Biserica Baptistă Țeofania, Biserica Sfânta Treime, Biserica Vox Clamantis, Biserica Baptistă 1-1 și Biserica Penticostală din Dezmir.

„Veniți împreună să proclamăm dreptul la viață acelor nenăscuți și să mărturisim prin prezența noastră supremația vieții, care este un dar unic de la Dumnezeu și nimeni nu are dreptul să decidă când se termină o viață!”, fac apel organizatorii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax