Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV/ Manager Spital Județean Cluj: Nu este dorința noastră ca ICUTR să devină secție a SCJU. Nu am făcut niciun demers

Publicat


Claudia Gherman, noul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, a acordat un interviu pentru Cluj24 în care spune care sunt prioritățile mandatului său și care sunt ”punctele fierbinți” care necesită intervenții de urgență. De asemenea, aceasta înlătură orice suspiciune privind intenția de transformare a ICUTR în secție a spitalului.

Contractul cu CJAS semnat în această perioadă

Rep: Cum ați preluat spitalul, din punct de vedere financiar și uman, dacă s-au ocupat cele peste 200 de posturi scoase la concurs în ultima perioadă?

C.G.: SCJU Cluj-Napoca este una dintre cele mai mari unități medicale din țară, la 1.542 de paturi suntem printre primele ca și amploare și activitate.

Colectivul care deservește spitalul este unul extrem de calificat, care prestează servicii medicale de calitate. Suntem o unitate în care atât personalul medical cât și cel auxiliar își desfășoară activitatea cu devotament.

Pandemia ne-a dat o lecție în plus și am constatat că suntem perfectibili și deficitari pe anumite capitole de personal. La pachet, am avea nevoie și de o mai mare resursă financiară care trebuie să ne vină în urma noului contract cu CJAS Cluj care se va semna în aceste zile.

Pentru că nu am avut buget decât târziu, ne-am menținut pe linia de plutire și nu am putut face investiții majore.

Am organizat concursuri pentru personal iar acestea s-au încheiat cu ocuparea a 235 de posturi din cele aproape 800 de posturi vacante, pentru că nu aveam acoperire bugetară pentru mai multe.

Pentru cele 235 de posturi am avut peste 700 de candidați care au dorit să lucreze la SCJU, ceea ce înseamnă că suntem atractivi ca și ofertă de servicii.

Mai avem lipsuri pe care le vom completa, atât ca resursă de personal cât și din punct de vedere financiar.

Rep: Cât va fi noul buget al SCJU Cluj-Napoca în urma aprobării de către CJAS?

C.G.: Sunt mulțumită de relația de colaborare cu CJAS Cluj pentru că am colaborat permanent pe durata pandemiei și a fost un eform comun în urma căruia am reușit să supraviețuim. Nu pot da detalii legate de sumă pentru că suntem în faza depunerii documentelor, apoi acestea vor fi evaluate.

Avem nevoie de aparatură medicală performantă

Rep: Cum stă spitalul în ceea ce privește dotarea cu aparatură medicală performantă? Preconizați investiții și în acest domeniu?

C.G.: Avem nevoie de aparatură performantă pentru că tehnologia evoluează iar oferta de servicii medicale trebuie diversificată. O mare parte a aparaturii noastre este deja învechită și perimată, dar, totuși, funcțională.

Pe durata pandemiei am fost sprijiniți, mai ales pe partea de ventilatoare, dar acestea nu sunt sinonime cu aparatele de anestezie sau de monitoare pentru funcții vitale, de exemplu. După pandemie, aceste ventilatoare vor fi relocate.

Am mai beneficiat de un sprijin prin granturi europene cu o investiție de aproape 10 milioane de euro, iar o parte din nou aparatură este sosită. Mai avem un proiect care se va încheia la sfârșitul anului în care am dotat o parte din ambulatoriile SCJU cu aparatură de aproape 13 milioane de lei.

Cu toate acestea, la 1.542 de paturi, 50 de secții și 33 de clădiri încă mai avem lipsuri pentru care suntem obligați să găsim soluții.

Tranziția spre Spitalul Regional de Urgență

Rep: Care sunt prioritățile pentru reabilitarea unor clădiri ale spitalului, ce planuri de investiții aveți din noul buget?

C.G.: Noi am avea menirea, de fapt, să pregătim tranziția către viitorul Spital Regional de Urgență Cluj. Este utopic să promit că voi reabilita cele 33 de clădiri deoarece vorbim de unele clădiri din 1890 încoace care au rezistat, dar nu mai corespund din punct de vedere al normativelor sanitare, nu mai au structuri de rezistență conforme.

Și dacă am avea, printr-o minune, fonduri, toate clădirile aparțin patrimoniului național iar legile ne interzic să modificăm arhitectura exterioară.

Astfel că noi trebuie doar să asigurăm condiții de muncă optime angajaților iar pacienților siguranță și confort. O reabilitare a tuturor clădirilor este imposibilă, pe când un spital regional este imperativ necesar.

Investiții în blocurile operatorii

Rep: Care ar fi ”punctele fierbinți” în ceea ce privește clădirile de tip pavilionar, unde s-ar impune intervenții imediate pentru a nu se degrada și mai mult?

C.G.: Ar fi partea de blocuri operatorii și terapii intensive care nu au fost reabilitate și unde condițiile de muncă și sistemele de ventilație, aer condiționat sunt absente.

Ar trebui o reevaluare și investiții în blocurile operatorii, aici ar trebui să ne concentrăm atenția, pentru a fi în beneficiul medicilor și al pacienților. În egală măsură trebuie să ne preocupe starea saloanelor, a condițiilor hoteliere și de alimentație pentru pacienți, care sunt partenerii noștri.

Am trecut de perioada în care doctoral era un zeu, iar pacientul era obligat să vină la doctor. Acum pacientul își alege doctorul și ca să avem în acești pacienți niște parteneri, trebuie să le oferim condiții îmbunătățite – saloane igienizate, cu grupuri sanitare proprii, cu mobilier, paturi, saltele, lenjerie.

Se pierd tinere talente

Rep: Spuneați că așteptați spitalul regional…

C.G: Dacă s-ar face un plan pe termen mediu, un spital regional înseamnă câțiva ani, dar dacă am fi cu toții informați prin cifre clare și să ni se spună clar că se relocă fondurile de aceea nu ni se dau, am înțelege situația.

Sunt fonduri în sănătate, facem cu toții un sacrificiu doi ani pentru a păstra această resursă umană extrem de capabilă în condițiile în care nu vom putea inventa una nouă.

Mare parte din secțiile de vârf din SCJU și personalul aferent vor funcționa în acest spital regional de 840 de paturi și fiecare ar putea să își facă niște planuri. Tinerii ar știi să aleagă între niște oferte de locuri de muncă.

De ce să plece în străinătate dacă ar știi că în doi ani am putea să îi angajăm pe o secție de chirurgie cardiacă sau pe una de chirurgie toracică…

De ce să pierdem aceste talente tinere în care am investit dacă le promitem că în doi sau trei ani se scot posturi la concurs? Ei vor învăța în străinătate niște tehnici focusate pe ceea ce vor lucra acasă, pe pacienții de aici.

Măsuri contra infecțiilor nosocomiale

Rep: Ce măsuri vă gândiți să întreprindeți pe linia prevenirii infecțiilor nosocomiale, un alt punct critic al sistemului medical?

C.G: În perioada pandemiei COVID, când majoritatea secțiilor erau secții tampon sau COVID, a scăzut rata infecțiilor nosocomiale, lucru explicabil pentru că am avut pacienți puțini și norme exigente, în care personalul se dezinfecta des și nu se atingea de nimic.

Acum, pentru că revenim treptat la normal, iar pacienții vor trebui tratați în limita paturilor disponibile, va trebui să fim mult mai energici pe măsurile de prevenție, tocmai în condițiile în care suntem deficitari pe condițiile hoteliere.

Dacă nu reușim să reabilităm, vom încerca să igienizăm astfel încât să menținem rata scăzută a infecțiilor nosocomiale.

Nicăieri în lumea acestea, nici măcar în SUA, nu am fost complet eradicate și nici nu cred că vor putea fi vreodată. Trebuie să investim măcar în igienizare, pentru că și de acolo poate să scadă rata infecțiilor.

Nu va dispărea transplantul renal de la Cluj

Rep: La ICUTR Cluj-Napoca a fost recent un protest al personalului care reclama faptul că se intenționează desființarea unității și transformarea în secție a SCJU. Ne oferiți câteva detalii? Ce beneficii ați avea dacă ICUTR ar deveni secție a spitalului județean?

C.G.: Vorbim despre o altă instituție sanitară iar singurul numitor comun între dânșii și noi este faptul că ambele unități sunt subordonate direct Ministerului Sănătății.

Ei au personalitatea lor juridică, cu propria activitate și propria structură organizatorică, administrativă și medicală. Practic, nu este o preocupare a noastră în ce măsură dânșii își acoperă cheltuielile sau își realizează indicatorii.

Nu sunt în măsură să spun dacă ICUTR este o unitate performantă sau nu, dar ce pot să spun este că sunt necesari ca și specialiști și ca furnizori de servicii prin care se salvează viața pacienților prin transplant renal.

Cu siguranță acest lucru nu va dispărea din oferta Clujului iar pacientul nu trebuie să aibă de suferit indiferent cine este la conducere.

Din punctul nostru de vedere ca și spital clinic județean nu este nici intenția noastră, nu este nici dorința noastră ca ICUTR să devină secție a SCJU.

Nu am făcut niciun demers în acest sens. Nu este dreptul nostru să putem să accesăm astfel de pârghii, încât noi să fim o balenă care să înghită un peștișor care îi iese în cale… Nu este nici decizia noastră. Până în anul 2000, ei au funcționat ca și secție clinică a SCJU și au funcționat în aceeași clădire în care se află și acum, a UMF, cedată în comodat SCJU.

Nu avem nevoie de ICUTR pentru reacreditare

ICUTR a dobândit personalitatea juridică în anul 2000, rămânând în același spațiu al UMF și din acest motiv nu s-au putut dezvolta ca și spațiu pentru că nu au condiții proprii, într-o mansardă. Ei ar trebui să își găsească un spațiu nou ca să poată funcționa, dacă restul indicatorilor tehnico-financiari și medicali sunt îndepliniți.

A apărut ipoteza că noi am avea nevoie de această secție pentru acreditare, ceea ce nu este real. Noi suntem un spital acreditat și suntem în curs de reacreditare care se va încheia în decembrie 2021 și nu avem nicio problemă să ne reacredităm întrucât îndeplinim toate condițiile.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Minor de 13 ani, dispărut dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca

Publicat

Un adolescent de 13 ani a dispărut dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca, marți seară. Poliția solicită ajutorul cetățenilor pentru a îl găsi.

La data de 3 decembrie, în jurul orei 19.50, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că în aceeași zi, în jurul orei 19.30, minorul LINGURAR FERNANDO, în vârstă de 13 ani, a plecat voluntar dintr-un centru de plasament situat în municipiu, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,70 m, greutate aproximativă 50 de kg, ochii căprui, părul negru.

În momentul plecării, acesta era îmbrăcat cu pantaloni de blugi de culoare închisă, geaca de culoare gri și pantofi sport de culoare neagră.

„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minor, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Mașină cu roțile în sus, în Vâlcele. Șoferul era beat la volan

Publicat

Un accident rutier a avut loc marți seară în localitatea Vâlcele. O mașină la volanul căreia se afla un bărbat beat a acroșat un parapet și s-a răsturnat pe partea carosabilă.

Marți, 3 decembrie 2024, în jurul orei 20:30, un accident rutier a avut loc în localitatea Vâlcele, județul Cluj. Un bărbat de 56 de ani, care conducea un autoturism în direcția municipiului Turda, a acroșat un parapet și s-a răsturnat pe partea carosabilă.

„La data de 3 decembrie a.c., în jurul orei 20.30, a fost înregistrat un accident rutier în localitatea Vâlcele. Conform primelor cercetări a reieșit că, un bărbat, de 56 de ani, care circula cu autoturismul înspre municipiul Turda, ar fi acroșat un parapet, ulterior răsturnându-se pe partea carosabilă”, a transmis IPJ Cluj.

Șoferul era beat

Din fericire, accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale. La testarea cu aparatul etilotest, șoferul a înregistrat o alcoolemie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat.

„În urma evenimentului au rezultat doar pagube materiale. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultându-i o alcoolemie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influeța alcoolului”, a mai arătat IPJ Cluj.

Sursa foto+video: Facebook/Ești din Feleac dacă

Citește mai departe

EVENIMENT

Cedevita Olimpija învinge U-Banca Transilvania într-un duel intens, scor 103-96

Publicat

Echipa clujeană U-Banca Transilvania a fost învinsă marți seară, 3 decembrie 2024, de Cedevita Olimpija Ljubljana, într-un meci disputat în capitala Sloveniei, în cadrul returului grupelor din competiția europeană.

Partida s-a încheiat cu scorul de 103-96 în favoarea gazdelor, după ce slovenii au dominat primele trei sferturi, în timp ce U-BT a câștigat ultimul act al întâlnirii.

Cedevita a dominat primele trei sferturi

Meciul a început într-o notă echilibrată, cu Cedevita adjudecându-și primul sfert la limită, scor 24-23. Gazdele au continuat să controleze jocul în al doilea sfert, pe care l-au câștigat tot cu avantaj minim, 26-23, intrând la pauză cu un avans fragil. În sfertul trei, echipa slovenă a reușit să se distanțeze semnificativ, câștigând secvența cu 25-17.

U-Banca Transilvania a avut o revenire notabilă în ultimul sfert, când a reușit să preia inițiativa, câștigând actul final cu 33-28, însă diferența acumulată de gazde în primele trei sferturi s-a dovedit decisivă.

Bilanț identic în grupă, înaintea confruntării

Cele două formații au intrat în această confruntare cu un bilanț identic în grupă, fiecare acumulând patru victorii și patru înfrângeri. Meciul era o oportunitate pentru clujeni să își ia revanșa după înfrângerea suferită în tur, la Cluj-Napoca, unde slovenii s-au impus cu 93-86.

Deși clujenii nu au reușit să obțină victoria la Ljubljana, meciul rămâne un semnal de luptă pentru echipă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Din 2025, copiii ar putea primi VOUCHERE de 1.500 de lei, pentru tratamente stomatologice

Publicat

stoma

Din 2025, aproximativ 10.000 de copiii ar putea primi vouchere de 1.500 de lei, pentru tratamente stomatologice prin programul „Un copil, un zâmbet”, propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Prin acest program, copiii vor avea acces la consultații, investigații, tratamente și proceduri stomatologice pe teritoriul României.

Din 2025, copiii ar putea primi VOUCHERE de 1.500 de lei, pentru tratamente stomatologice

Programul acoperă și costurile pentru aplicarea aparatelor ortodontice, toate serviciile fiind realizate în conformitate cu prevederile legii.

Sprijinul se acordă copiilor cu vârste între 6 și 18 ani și este sub forma unui voucher digital menit să acopere costurile consultațiilor, procedurilor și tratamentelor stomatologice, inclusiv aplicarea de aparate ortodontice, în funcție de indicațiile medicului, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern.

Cum se obțin aceste vouchere

Voucher-ul poate fi obținut pe baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere depuse de părintele sau tutorele beneficiarului programului.

Declarația pe propria răspundere trebuie să ateste faptul că, pe parcursul anului 2025, nu s-a mai acordat un sprijin financiar similar prin intermediul altui program finanțat din fonduri publice.

Acordarea sprijinului financiar se realizează în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete şi declarate eligibile.

Condiții pentru a primi voucherul

– cel puțin un părinte trebuie să fie cetățean român și cu domiciliul în România;
– venitul familiei nu trebuie să depășească 8.000 lei net/lună.

Consultările, investigațiile, tratamentele stomatologice și aplicarea aparatelor ortodontice trebuie realizate într-o unitate medicală stomatologică autorizată din România.

În prezent, normele de aplicare ale legii nu au fost încă anunțate, iar pentru ca programul să devină funcțional, este necesar ca proiectul de Hotărâre de Guvern să fie aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax