Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV/ Manager Spital Județean Cluj: Nu este dorința noastră ca ICUTR să devină secție a SCJU. Nu am făcut niciun demers

Publicat


Claudia Gherman, noul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, a acordat un interviu pentru Cluj24 în care spune care sunt prioritățile mandatului său și care sunt ”punctele fierbinți” care necesită intervenții de urgență. De asemenea, aceasta înlătură orice suspiciune privind intenția de transformare a ICUTR în secție a spitalului.

Contractul cu CJAS semnat în această perioadă

Rep: Cum ați preluat spitalul, din punct de vedere financiar și uman, dacă s-au ocupat cele peste 200 de posturi scoase la concurs în ultima perioadă?

C.G.: SCJU Cluj-Napoca este una dintre cele mai mari unități medicale din țară, la 1.542 de paturi suntem printre primele ca și amploare și activitate.

Colectivul care deservește spitalul este unul extrem de calificat, care prestează servicii medicale de calitate. Suntem o unitate în care atât personalul medical cât și cel auxiliar își desfășoară activitatea cu devotament.

Pandemia ne-a dat o lecție în plus și am constatat că suntem perfectibili și deficitari pe anumite capitole de personal. La pachet, am avea nevoie și de o mai mare resursă financiară care trebuie să ne vină în urma noului contract cu CJAS Cluj care se va semna în aceste zile.

Pentru că nu am avut buget decât târziu, ne-am menținut pe linia de plutire și nu am putut face investiții majore.

Am organizat concursuri pentru personal iar acestea s-au încheiat cu ocuparea a 235 de posturi din cele aproape 800 de posturi vacante, pentru că nu aveam acoperire bugetară pentru mai multe.

Pentru cele 235 de posturi am avut peste 700 de candidați care au dorit să lucreze la SCJU, ceea ce înseamnă că suntem atractivi ca și ofertă de servicii.

Mai avem lipsuri pe care le vom completa, atât ca resursă de personal cât și din punct de vedere financiar.

Rep: Cât va fi noul buget al SCJU Cluj-Napoca în urma aprobării de către CJAS?

C.G.: Sunt mulțumită de relația de colaborare cu CJAS Cluj pentru că am colaborat permanent pe durata pandemiei și a fost un eform comun în urma căruia am reușit să supraviețuim. Nu pot da detalii legate de sumă pentru că suntem în faza depunerii documentelor, apoi acestea vor fi evaluate.

Avem nevoie de aparatură medicală performantă

Rep: Cum stă spitalul în ceea ce privește dotarea cu aparatură medicală performantă? Preconizați investiții și în acest domeniu?

C.G.: Avem nevoie de aparatură performantă pentru că tehnologia evoluează iar oferta de servicii medicale trebuie diversificată. O mare parte a aparaturii noastre este deja învechită și perimată, dar, totuși, funcțională.

Pe durata pandemiei am fost sprijiniți, mai ales pe partea de ventilatoare, dar acestea nu sunt sinonime cu aparatele de anestezie sau de monitoare pentru funcții vitale, de exemplu. După pandemie, aceste ventilatoare vor fi relocate.

Am mai beneficiat de un sprijin prin granturi europene cu o investiție de aproape 10 milioane de euro, iar o parte din nou aparatură este sosită. Mai avem un proiect care se va încheia la sfârșitul anului în care am dotat o parte din ambulatoriile SCJU cu aparatură de aproape 13 milioane de lei.

Cu toate acestea, la 1.542 de paturi, 50 de secții și 33 de clădiri încă mai avem lipsuri pentru care suntem obligați să găsim soluții.

Tranziția spre Spitalul Regional de Urgență

Rep: Care sunt prioritățile pentru reabilitarea unor clădiri ale spitalului, ce planuri de investiții aveți din noul buget?

C.G.: Noi am avea menirea, de fapt, să pregătim tranziția către viitorul Spital Regional de Urgență Cluj. Este utopic să promit că voi reabilita cele 33 de clădiri deoarece vorbim de unele clădiri din 1890 încoace care au rezistat, dar nu mai corespund din punct de vedere al normativelor sanitare, nu mai au structuri de rezistență conforme.

Și dacă am avea, printr-o minune, fonduri, toate clădirile aparțin patrimoniului național iar legile ne interzic să modificăm arhitectura exterioară.

Astfel că noi trebuie doar să asigurăm condiții de muncă optime angajaților iar pacienților siguranță și confort. O reabilitare a tuturor clădirilor este imposibilă, pe când un spital regional este imperativ necesar.

Investiții în blocurile operatorii

Rep: Care ar fi ”punctele fierbinți” în ceea ce privește clădirile de tip pavilionar, unde s-ar impune intervenții imediate pentru a nu se degrada și mai mult?

C.G.: Ar fi partea de blocuri operatorii și terapii intensive care nu au fost reabilitate și unde condițiile de muncă și sistemele de ventilație, aer condiționat sunt absente.

Ar trebui o reevaluare și investiții în blocurile operatorii, aici ar trebui să ne concentrăm atenția, pentru a fi în beneficiul medicilor și al pacienților. În egală măsură trebuie să ne preocupe starea saloanelor, a condițiilor hoteliere și de alimentație pentru pacienți, care sunt partenerii noștri.

Am trecut de perioada în care doctoral era un zeu, iar pacientul era obligat să vină la doctor. Acum pacientul își alege doctorul și ca să avem în acești pacienți niște parteneri, trebuie să le oferim condiții îmbunătățite – saloane igienizate, cu grupuri sanitare proprii, cu mobilier, paturi, saltele, lenjerie.

Se pierd tinere talente

Rep: Spuneați că așteptați spitalul regional…

C.G: Dacă s-ar face un plan pe termen mediu, un spital regional înseamnă câțiva ani, dar dacă am fi cu toții informați prin cifre clare și să ni se spună clar că se relocă fondurile de aceea nu ni se dau, am înțelege situația.

Sunt fonduri în sănătate, facem cu toții un sacrificiu doi ani pentru a păstra această resursă umană extrem de capabilă în condițiile în care nu vom putea inventa una nouă.

Mare parte din secțiile de vârf din SCJU și personalul aferent vor funcționa în acest spital regional de 840 de paturi și fiecare ar putea să își facă niște planuri. Tinerii ar știi să aleagă între niște oferte de locuri de muncă.

De ce să plece în străinătate dacă ar știi că în doi ani am putea să îi angajăm pe o secție de chirurgie cardiacă sau pe una de chirurgie toracică…

De ce să pierdem aceste talente tinere în care am investit dacă le promitem că în doi sau trei ani se scot posturi la concurs? Ei vor învăța în străinătate niște tehnici focusate pe ceea ce vor lucra acasă, pe pacienții de aici.

Măsuri contra infecțiilor nosocomiale

Rep: Ce măsuri vă gândiți să întreprindeți pe linia prevenirii infecțiilor nosocomiale, un alt punct critic al sistemului medical?

C.G: În perioada pandemiei COVID, când majoritatea secțiilor erau secții tampon sau COVID, a scăzut rata infecțiilor nosocomiale, lucru explicabil pentru că am avut pacienți puțini și norme exigente, în care personalul se dezinfecta des și nu se atingea de nimic.

Acum, pentru că revenim treptat la normal, iar pacienții vor trebui tratați în limita paturilor disponibile, va trebui să fim mult mai energici pe măsurile de prevenție, tocmai în condițiile în care suntem deficitari pe condițiile hoteliere.

Dacă nu reușim să reabilităm, vom încerca să igienizăm astfel încât să menținem rata scăzută a infecțiilor nosocomiale.

Nicăieri în lumea acestea, nici măcar în SUA, nu am fost complet eradicate și nici nu cred că vor putea fi vreodată. Trebuie să investim măcar în igienizare, pentru că și de acolo poate să scadă rata infecțiilor.

Nu va dispărea transplantul renal de la Cluj

Rep: La ICUTR Cluj-Napoca a fost recent un protest al personalului care reclama faptul că se intenționează desființarea unității și transformarea în secție a SCJU. Ne oferiți câteva detalii? Ce beneficii ați avea dacă ICUTR ar deveni secție a spitalului județean?

C.G.: Vorbim despre o altă instituție sanitară iar singurul numitor comun între dânșii și noi este faptul că ambele unități sunt subordonate direct Ministerului Sănătății.

Ei au personalitatea lor juridică, cu propria activitate și propria structură organizatorică, administrativă și medicală. Practic, nu este o preocupare a noastră în ce măsură dânșii își acoperă cheltuielile sau își realizează indicatorii.

Nu sunt în măsură să spun dacă ICUTR este o unitate performantă sau nu, dar ce pot să spun este că sunt necesari ca și specialiști și ca furnizori de servicii prin care se salvează viața pacienților prin transplant renal.

Cu siguranță acest lucru nu va dispărea din oferta Clujului iar pacientul nu trebuie să aibă de suferit indiferent cine este la conducere.

Din punctul nostru de vedere ca și spital clinic județean nu este nici intenția noastră, nu este nici dorința noastră ca ICUTR să devină secție a SCJU.

Nu am făcut niciun demers în acest sens. Nu este dreptul nostru să putem să accesăm astfel de pârghii, încât noi să fim o balenă care să înghită un peștișor care îi iese în cale… Nu este nici decizia noastră. Până în anul 2000, ei au funcționat ca și secție clinică a SCJU și au funcționat în aceeași clădire în care se află și acum, a UMF, cedată în comodat SCJU.

Nu avem nevoie de ICUTR pentru reacreditare

ICUTR a dobândit personalitatea juridică în anul 2000, rămânând în același spațiu al UMF și din acest motiv nu s-au putut dezvolta ca și spațiu pentru că nu au condiții proprii, într-o mansardă. Ei ar trebui să își găsească un spațiu nou ca să poată funcționa, dacă restul indicatorilor tehnico-financiari și medicali sunt îndepliniți.

A apărut ipoteza că noi am avea nevoie de această secție pentru acreditare, ceea ce nu este real. Noi suntem un spital acreditat și suntem în curs de reacreditare care se va încheia în decembrie 2021 și nu avem nicio problemă să ne reacredităm întrucât îndeplinim toate condițiile.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

George Simion: „Jumătate de punct din PIB, irosit zilele acestea de Burduja”

Publicat

Căldură mare zilele acestea, dar și mai mare a fost tunul dat de băieții șmecheri din sistem, coordonați de Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care au reușit să sărăcească românii cu un jumătate de punct din PIB în urma creșterii necontrolate a prețurilor energiei din țară.

Un tun care persistă de câțiva ani, de când România are printre cele mai mari prețuri la energie din Uniunea Europeană, indiferent de sezon.

Plătim cel mai mult la energia electrică, dar suntem printre puținele țări din UE care au aproape toate resursele la dispoziție: hidro, petrol, eolian, gaze și nuclear. În fiecare an, guvernanții se laudă cu banii investiți în energia regenerabilă, cu faptul că suntem independenți din punct de vedere energetic.

George Simion: „Jumătate de punct din PIB, irosit zilele acestea de Burduja”

Ce nu vor să vă spună Nicu și Marcel, ce nu vrea Burduja să aflați, defapt, este că guvernul a coordonat un furt generalizat al banilor voștri, al banilor tuturor românilor. Cum? Plafonând prețurile pentru a masca prețul real al energiei, profitând de pe urma vânzării energiei prin producătorii de stat, sabotând proiectele de infrastructură care ar fi putut transforma România într-o țară cu adevărat independență energetic.

Lucrările de la Tarnița, Lapusesti stagnează. Centrala de la Iernut este lăsata să adune praful, cu toate că termenul de finalizare a construcțiilor a fost în 2019. Hidrocentralele de pe Jiu, desi finalizate în proporție de 90%, au fost abandonate. Minele de cărbune s-au închis una după alta, sub pretextul că energia regenerabila o să poată să preia din producție. Minciuni peste minciuni, acțiuni de sabotare a securității naționale în numele unui profit pervers, o formă de taxare ascunsă a românilor.

„O epocă a stagnării”

Da, Burduja nu vă minte când vă spune că pentru consumatorii români nu se schimbă nimic în această perioadă. Sunteți furați la fel cum ați fost furați și anul trecut, și acum doi ani, și acum trei ani de către guvernarea PSD-PNL: pe la spate. Sunteți duși cu zăhărelul cu iluzia plafonării, când tot voi plătiți diferențele uriașe dintre prețul la producători și cel plafonat la consumatori. Acesta este deceniul de prosperitate promis de Nicu și Marcel, o epocă a stagnării, în care baronii devin principi, iar românii devin niște simpli iobagi.

În calitate de candidat la alegerile Prezidențiale, tot ce pot să vă promit este că voi lupta cu această mafie până la capăt, fară să fac niciun compromis. Așa cum nu l-am lăsat pe hoțul Virgil să își bată joc de voi, nici pe Burduja nu îl voi lăsa să acționeze în continuare la cheremul unor băieți șmecheri care vor să se îmbogățească de pe urma voastră.

Totodată, mă voi asigura că țara noastră va extrage gaze naturale și țiței, va prelua treptat pachetul majoritar de acțiuni de la OMV Petrom și de la celelalte companii din sfera energetică, va finaliza proiectele abandonate și le va moderniza pe cele existente, asigurând astfel o rețea robustă și eficientă pentru a susține dezvoltarea economică a României.

Gata cu furtul, gata cu minciunile, gata cu scuzele false pe care le primim de 34 de ani. E timpul să facem această țară să funcționeze eficient, în folosul tuturor românilor, nu doar a celor puțini și șmecheri.

Citește mai departe

POLITICA

Claudiu Târziu (AUR): „Iohannis trebuie să dea socoteală în fața Parlamentului și a românilor”

Publicat

Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, europarlamentarul Claudiu Târziu, solicită președintelui Klaus Iohannis să se prezinte cât mai repede în fața Parlamentului pentru a explica condițiile pe care le-a acceptat, ca urmare a donării sistemului Patriot către Ucraina.

„Președintele Iohannis trebuie să răspundă neîntârziat în fața Parlamentului de la București la trei întrebări:

Cu ce mandat a acceptat un credit de două miliarde de dolari din partea guvernului american? Partea română a făcut o solicitare pentru acordarea acestui împrumut, sau partenerii americani au propus angajarea acestei datorii?

În ce condiții comerciale și financiare va fi contractat acest împrumut?

Ce instituție și cu ce mandat va stabili lista echipamentelor și serviciilor care vor fi achiziționate în baza acestui contract?”.

I se cere socoteală și premierului Ciolacu

De asemenea, și premierul Marcel Ciolacu este dator să explice poziția sa din calitatea de premier și cum s-a ajuns la aceste decizii.

„Premierul în funcție, Marcel Ciolacu, trebuie să își clarifice, de asemenea, poziția față de această acțiune girată de Klaus Werner Iohannis și să indice, în modul cel mai explicit, pe ce traseu decizional s-a ajuns la angajarea acelui credit!”

Liderul AUR amintește contextul în care România a donat un sistem militar, în schimbul căruia a primit, doar o linie de creditare.

„România a donat Ucrainei un sistem de rachete Patriot (de peste un miliard de euro, vulnerabilizându-și apărarea) și a obținut în schimb promisiunea unui credit de două miliarde de dolari pentru achiziții militare, pe care nu știm dacă nu cumva urmează să le donăm, de asemenea.”

„Asta e «compensația rezonabilă» căpătată de Iohannis.” – concluzionează Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR și europarlamentar.

Citește mai departe

EVENIMENT

FCSB – „U” Cluj, 1-1. Clujenii se întorc din nou cu punct de la bucureșteni

Publicat

u cluj

Universitatea Cluj a întâlnit în prima etapă a Superligii 2024-2025 pe FCSB, în deplasare. Clujenii au fost printre cei mai activi la transferuri în perioada de vară. După o partidă bună făcută de clujeni, aceștia se întorc din nou cu un punct obținut în fața bucureștenilor. FCSB – „U” Cluj, 1-1. Au înscris Musi (min.51), respectiv Nistor (min.57, pen.).

Echipe de start:

FCSB: Târnovanu – Crețu, Ngezana, Dawa, Radunovic – Lixandru, Șut – Ștefănescu, Olaru, Musi – D. Popa
Rezerve: Vlad, Haruț, Miculescu, Kiki, Edjouma, Antwi, Alhassan, Chiricheș, Toma, Pandele, Băluță, Luis Phelipe
Antrenor: Elias Charalambous

FCSB – „U” Cluj, 1-1. Clujenii se întorc din nou cu punct de la bucureșteni

Universitatea Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoaro, I. Cristea, Chipciu – Silaghi, Bic, Ovidiu Popescu, Rață – Nistor, Bettaieb
Rezerve: Gorcea – Oancea, Ștefan, Mitrea, D. Codrea, L. Moraru, Sfait, Suciu, Blănuță, Thcassem
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

Stadion: „Steaua”, Ghencea
Arbitru: Adrian Viorel Cojocaru (Galați) / A1: Ovidiu Artene (Vaslui) / A2: Alexandru Filip (Constanța) / Arbitru VAR: Cătălin Popa (Pitești) / Arbitru AVAR: Iulian Călin (Ștefănești – Argeș) / R1: George Cătălin Găman (Craiova) / Observator arbitri: Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea)

FCSB începe meciul sus, încercând să pună presiune pe clujeni, presiune pe care, de altfel, aceștia o absorb bine. Se vede că echipele nu sunt încă omogene, cu atâtea schimbări în lot.

Gertmonas scoate câteva șuturi periculoase în timp ce „U” reacționează pe contraatac. Silaghi este aproape să dea lovitura în min.5 în timp ce, la poarta cealaltă, Popa ratează o mare ocazie în min.10 la o gafă a lui Chipciu.

Bucureștenii încep mai bine repriza secundă și în min.51, Musi deschide scorul cu un șut din afara careului. După 6 minute, Nistor egalează dintr-un penalty acordat cu VAR după un fault al lui Edjouma asupra lui Bettaieb.

În min.90, Bic are ocazia să aducă la Cluj toate trei punctele, însă Târnovanu nu este de acord.

Clujenii obțin un punct la București, continuând invincibilitatea în fața bucureștenilor.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cu ce mijloc de transport ajungi cel mai ușor la Electric Castle, în funcție de zi și de oră?

Publicat

De

ansamblu electriccastle

Au mai rămas doar patru zile până la deschiderea porților ediției cu numărul 10 a festivalului Electric Castle. Organizatorii anunță care sunt cele mai ușoare modalități de a ajunge la festival, în funcție de ziuă și oră.

Festivalul Electric Castle se află la aproximativ 30 de kilometri de Cluj-Napoca, în satul Bonțida. Participanții pot ajunge la festival cu trenul (trenurile EC sau CFR Călători), cu autobuzul sau cu mașina.

Cum ajungi cel mai ușor la Electric Castle?

Cea mai bună opțiune pentru a evita eventualele ambuteiaje din trafic este călătoria cu trenul.

„Experiența ta la EC începe cu călătoria către Bonțida. Trenurile EC sunt cea mai bună opțiune pentru a ajunge la Castel, dar am creat acest ghid pentru a te ajuta să navighezi prin toate opțiunile de transport. Verifică-l pentru a găsi traseul cel mai ușor și cele mai bune ore!”, arată organizatorii EC.

Mai multe trenuri și autobuze decât anul trecut

Organizatorii Electric Castle au suplimentat numărul de trenuri și autobuze care vor asigura, 24 din 24, legătura între Cluj-Napoca și Bonțida, pe perioada festivalului. Astfel, anul acesta, participanții vor beneficia de 25% mai multe autobuze și 40% mai multe trenuri EC.

De asemenea, stațiile de îmbarcare au fost extinse. O întreagă stradă din Bonțida va fi folosită pentru a putea îmbarca participanții în cinci autobuze simultan și a reduce timpul de așteptare. Astfel, timpul mediu de așteptare va fi de 30 de minute la plecarea din Bonțida.

Totodată, festivalierii vor avea un chat dedicat pe WhatsApp doar pentru situații legate de transport, pentru a fi în permanență în legatură cu voi și a găsi soluții cât mai rapid.

Cum poți ajunge cu trenul la Electric Castle?

Participanții la festivalul Electric Castle pot alege să călătorească cu unul dintre trenurile EC, care vor pleca de câteva ori pe zi din Gara Cluj-Napoca. Doar persoanele care merg la Electric Castle vor putea folosi aceste trenuri.

Trenul EC va opri în Jucu, de unde, un autobuz dedicat îi va duce pe pasageri la festival. Prețul unui bilet este de 35 de lei și acoperă întreaga călătorie Cluj-Bonțida.

Potrivit organizatorilor, aceasta e cea mai simplă și rapidă variantă de transport spre festival, evitând aglomerația de la ieșirea din oraș. Biletele pot fi cumpărate doar online.

De asemenea, toate trenurile ce trec prin Bonțida vor opri acolo. După sosirea în Bonțida, festivalierii vor avea de mers pe jos circa 40 de minute până la intrarea în festival.

Autobuze non-stop spre și din Bonțida

Autobuzele EC vor circula non-stop, atât ziua, cât și noaptea, de la Iulius Mall, Expo Transilvania și din Bonțida. Biletele pot fi cumpărate atât online, cât și din stații, plătind numerar, cu cardul bancar sau cu brățara.

Prețul este de 35 de lei/sens, iar biletele pot fi folosite pentru oricare călătorie pe durata festivalului. Primul autobuz din Cluj-Napoca va pleca spre festivalul Electric Castle miercuri, 17 iulie, la ora 11, iar ultimul autobuz din Bonțida va porni spre Cluj luni, 22 iulie, la ora 11.

Spectatorii EC vor beneficia de o serie de facilități la stația Iulius Mall, inclusiv locuri de parcare pentru 24 de ore sau 5 zile cu reducere, Info Point, acces la toalete, food court și băuturi la Iulius Mall, acces facil cu autobuzele CTP.

Stațiile de autobuz la întoarcerea în Cluj-Napoca: stația Aurel Vlaicu – zona Expo Transilvania, Iulius Mall.

Circulația auto, restricționată pe raza localității

O variantă mai puțin recomandată de organizatori este transportul cu mașina individuală. Astfel, aceștia încurajează evitarea călătoriei cu mașina sau împărțirea cursei cu prieteni și cunoscuți.

„Dacă alegi să vii cu mașina, împarte cursa cu prietenii tăi. Mașinile cu toate locurile ocupate vor primi parcare gratuită, iar pasagerii vor putea câștiga o mulțime de premii cool. Această acțiune face parte din campania noastră pro-sustenabilitate ce are ca scop reducerea amprentei de carbon”, transmit organizatorii Electric Castle.

Șoferii sunt încurajați să folosească rutele directe spre festival pentru a contribui la decongestionarea traficului și a reduce cozile.

Ruta pentru participanții Electric Castle este prin Răscruci (cu exceptia RV-urilor), nu prin Bonțida, așa cum va fi semnalizat cu indicatoare la fața locului. Accesul rulotelor se va face prin Bonțida, de pe E576, iar la punctul de control va arătat biletul RV Camping.

Accesul în parcare și tarif

Biletul de parcare costă 70 de lei, iar locurile sunt limitate. Biletul de parcare poate fi cumpărat în avans, de aici. Bilete vor fi disponibille și la fața locului.

Un bilet îți oferă o intrare în parcare. Îți vei putea lăsa mașina acolo pe întreaga durată a festivalului, însă dacă ieși din parcare, la întoarcere va trebui să îți cumperi un nou bilet.

De asemenea, mașinile de taxi sau Uber vor putea ajunge la festival pe ruta E 576 -> DJ161 spre o zonă de staționare taxi, respectiv spre zona dedicată pentru debarcarea și preluarea pasagerilor. Tariful Uber pentru cursele Cluj-EC sau EC-Cluj este unul fix, de 180 de lei.

Doar șoferii care vor arăta cursa activă în aplicație vor fi lăsați să treacă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax