EVENIMENT
EXCLUSIV/ Manager Spital Județean Cluj: Nu este dorința noastră ca ICUTR să devină secție a SCJU. Nu am făcut niciun demers

Claudia Gherman, noul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, a acordat un interviu pentru Cluj24 în care spune care sunt prioritățile mandatului său și care sunt ”punctele fierbinți” care necesită intervenții de urgență. De asemenea, aceasta înlătură orice suspiciune privind intenția de transformare a ICUTR în secție a spitalului.
Contractul cu CJAS semnat în această perioadă
Rep: Cum ați preluat spitalul, din punct de vedere financiar și uman, dacă s-au ocupat cele peste 200 de posturi scoase la concurs în ultima perioadă?
C.G.: SCJU Cluj-Napoca este una dintre cele mai mari unități medicale din țară, la 1.542 de paturi suntem printre primele ca și amploare și activitate.
Colectivul care deservește spitalul este unul extrem de calificat, care prestează servicii medicale de calitate. Suntem o unitate în care atât personalul medical cât și cel auxiliar își desfășoară activitatea cu devotament.
Pandemia ne-a dat o lecție în plus și am constatat că suntem perfectibili și deficitari pe anumite capitole de personal. La pachet, am avea nevoie și de o mai mare resursă financiară care trebuie să ne vină în urma noului contract cu CJAS Cluj care se va semna în aceste zile.
Pentru că nu am avut buget decât târziu, ne-am menținut pe linia de plutire și nu am putut face investiții majore.
Am organizat concursuri pentru personal iar acestea s-au încheiat cu ocuparea a 235 de posturi din cele aproape 800 de posturi vacante, pentru că nu aveam acoperire bugetară pentru mai multe.
Pentru cele 235 de posturi am avut peste 700 de candidați care au dorit să lucreze la SCJU, ceea ce înseamnă că suntem atractivi ca și ofertă de servicii.
Mai avem lipsuri pe care le vom completa, atât ca resursă de personal cât și din punct de vedere financiar.
Rep: Cât va fi noul buget al SCJU Cluj-Napoca în urma aprobării de către CJAS?
C.G.: Sunt mulțumită de relația de colaborare cu CJAS Cluj pentru că am colaborat permanent pe durata pandemiei și a fost un eform comun în urma căruia am reușit să supraviețuim. Nu pot da detalii legate de sumă pentru că suntem în faza depunerii documentelor, apoi acestea vor fi evaluate.
Avem nevoie de aparatură medicală performantă
Rep: Cum stă spitalul în ceea ce privește dotarea cu aparatură medicală performantă? Preconizați investiții și în acest domeniu?
C.G.: Avem nevoie de aparatură performantă pentru că tehnologia evoluează iar oferta de servicii medicale trebuie diversificată. O mare parte a aparaturii noastre este deja învechită și perimată, dar, totuși, funcțională.
Pe durata pandemiei am fost sprijiniți, mai ales pe partea de ventilatoare, dar acestea nu sunt sinonime cu aparatele de anestezie sau de monitoare pentru funcții vitale, de exemplu. După pandemie, aceste ventilatoare vor fi relocate.
Am mai beneficiat de un sprijin prin granturi europene cu o investiție de aproape 10 milioane de euro, iar o parte din nou aparatură este sosită. Mai avem un proiect care se va încheia la sfârșitul anului în care am dotat o parte din ambulatoriile SCJU cu aparatură de aproape 13 milioane de lei.
Cu toate acestea, la 1.542 de paturi, 50 de secții și 33 de clădiri încă mai avem lipsuri pentru care suntem obligați să găsim soluții.
Tranziția spre Spitalul Regional de Urgență
Rep: Care sunt prioritățile pentru reabilitarea unor clădiri ale spitalului, ce planuri de investiții aveți din noul buget?
C.G.: Noi am avea menirea, de fapt, să pregătim tranziția către viitorul Spital Regional de Urgență Cluj. Este utopic să promit că voi reabilita cele 33 de clădiri deoarece vorbim de unele clădiri din 1890 încoace care au rezistat, dar nu mai corespund din punct de vedere al normativelor sanitare, nu mai au structuri de rezistență conforme.
Și dacă am avea, printr-o minune, fonduri, toate clădirile aparțin patrimoniului național iar legile ne interzic să modificăm arhitectura exterioară.
Astfel că noi trebuie doar să asigurăm condiții de muncă optime angajaților iar pacienților siguranță și confort. O reabilitare a tuturor clădirilor este imposibilă, pe când un spital regional este imperativ necesar.
Investiții în blocurile operatorii
Rep: Care ar fi ”punctele fierbinți” în ceea ce privește clădirile de tip pavilionar, unde s-ar impune intervenții imediate pentru a nu se degrada și mai mult?
C.G.: Ar fi partea de blocuri operatorii și terapii intensive care nu au fost reabilitate și unde condițiile de muncă și sistemele de ventilație, aer condiționat sunt absente.
Ar trebui o reevaluare și investiții în blocurile operatorii, aici ar trebui să ne concentrăm atenția, pentru a fi în beneficiul medicilor și al pacienților. În egală măsură trebuie să ne preocupe starea saloanelor, a condițiilor hoteliere și de alimentație pentru pacienți, care sunt partenerii noștri.
Am trecut de perioada în care doctoral era un zeu, iar pacientul era obligat să vină la doctor. Acum pacientul își alege doctorul și ca să avem în acești pacienți niște parteneri, trebuie să le oferim condiții îmbunătățite – saloane igienizate, cu grupuri sanitare proprii, cu mobilier, paturi, saltele, lenjerie.
Se pierd tinere talente
Rep: Spuneați că așteptați spitalul regional…
C.G: Dacă s-ar face un plan pe termen mediu, un spital regional înseamnă câțiva ani, dar dacă am fi cu toții informați prin cifre clare și să ni se spună clar că se relocă fondurile de aceea nu ni se dau, am înțelege situația.
Sunt fonduri în sănătate, facem cu toții un sacrificiu doi ani pentru a păstra această resursă umană extrem de capabilă în condițiile în care nu vom putea inventa una nouă.
Mare parte din secțiile de vârf din SCJU și personalul aferent vor funcționa în acest spital regional de 840 de paturi și fiecare ar putea să își facă niște planuri. Tinerii ar știi să aleagă între niște oferte de locuri de muncă.
De ce să plece în străinătate dacă ar știi că în doi ani am putea să îi angajăm pe o secție de chirurgie cardiacă sau pe una de chirurgie toracică…
De ce să pierdem aceste talente tinere în care am investit dacă le promitem că în doi sau trei ani se scot posturi la concurs? Ei vor învăța în străinătate niște tehnici focusate pe ceea ce vor lucra acasă, pe pacienții de aici.
Măsuri contra infecțiilor nosocomiale
Rep: Ce măsuri vă gândiți să întreprindeți pe linia prevenirii infecțiilor nosocomiale, un alt punct critic al sistemului medical?
C.G: În perioada pandemiei COVID, când majoritatea secțiilor erau secții tampon sau COVID, a scăzut rata infecțiilor nosocomiale, lucru explicabil pentru că am avut pacienți puțini și norme exigente, în care personalul se dezinfecta des și nu se atingea de nimic.
Acum, pentru că revenim treptat la normal, iar pacienții vor trebui tratați în limita paturilor disponibile, va trebui să fim mult mai energici pe măsurile de prevenție, tocmai în condițiile în care suntem deficitari pe condițiile hoteliere.
Dacă nu reușim să reabilităm, vom încerca să igienizăm astfel încât să menținem rata scăzută a infecțiilor nosocomiale.
Nicăieri în lumea acestea, nici măcar în SUA, nu am fost complet eradicate și nici nu cred că vor putea fi vreodată. Trebuie să investim măcar în igienizare, pentru că și de acolo poate să scadă rata infecțiilor.
Nu va dispărea transplantul renal de la Cluj
Rep: La ICUTR Cluj-Napoca a fost recent un protest al personalului care reclama faptul că se intenționează desființarea unității și transformarea în secție a SCJU. Ne oferiți câteva detalii? Ce beneficii ați avea dacă ICUTR ar deveni secție a spitalului județean?
C.G.: Vorbim despre o altă instituție sanitară iar singurul numitor comun între dânșii și noi este faptul că ambele unități sunt subordonate direct Ministerului Sănătății.
Ei au personalitatea lor juridică, cu propria activitate și propria structură organizatorică, administrativă și medicală. Practic, nu este o preocupare a noastră în ce măsură dânșii își acoperă cheltuielile sau își realizează indicatorii.
Nu sunt în măsură să spun dacă ICUTR este o unitate performantă sau nu, dar ce pot să spun este că sunt necesari ca și specialiști și ca furnizori de servicii prin care se salvează viața pacienților prin transplant renal.
Cu siguranță acest lucru nu va dispărea din oferta Clujului iar pacientul nu trebuie să aibă de suferit indiferent cine este la conducere.
Din punctul nostru de vedere ca și spital clinic județean nu este nici intenția noastră, nu este nici dorința noastră ca ICUTR să devină secție a SCJU.
Nu am făcut niciun demers în acest sens. Nu este dreptul nostru să putem să accesăm astfel de pârghii, încât noi să fim o balenă care să înghită un peștișor care îi iese în cale… Nu este nici decizia noastră. Până în anul 2000, ei au funcționat ca și secție clinică a SCJU și au funcționat în aceeași clădire în care se află și acum, a UMF, cedată în comodat SCJU.
Nu avem nevoie de ICUTR pentru reacreditare
ICUTR a dobândit personalitatea juridică în anul 2000, rămânând în același spațiu al UMF și din acest motiv nu s-au putut dezvolta ca și spațiu pentru că nu au condiții proprii, într-o mansardă. Ei ar trebui să își găsească un spațiu nou ca să poată funcționa, dacă restul indicatorilor tehnico-financiari și medicali sunt îndepliniți.
A apărut ipoteza că noi am avea nevoie de această secție pentru acreditare, ceea ce nu este real. Noi suntem un spital acreditat și suntem în curs de reacreditare care se va încheia în decembrie 2021 și nu avem nicio problemă să ne reacredităm întrucât îndeplinim toate condițiile.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Transylvania Open WTA 250 revine în 2026, între 31 ianuarie – 7 februarie, pe BTarena din Cluj-Napoca

Transylvania Open WTA 250, cel mai important turneu de tenis feminin din România, revine cu ediția a șasea în perioada 31 ianuarie – 7 februarie 2026, la BTarena din Cluj-Napoca.
Anunțul a fost făcut în deschiderea meciului demonstrativ din cadrul Sports Festival 2025 ”Ronaldinho & Friends”. Turneul va aduce din nou în fața publicului român jucătoare de top din circuitul internațional și momente memorabile de competiție. Meciurile se vor disputa, ca de obicei, indoor, pe terenuri de suprafață hard. 32 de jucătoare la simplu și 16 echipe la dublu vor juca pentru marele trofeu.
Ediția precedentă, desfășurată între 1–9 februarie 2025, a fost una de referință. Anastasia Potapova, favorita numărul 1 a competiției, a câștigat trofeul la simplu după o finală disputată în trei seturi împotriva italiencei Lucia Bronzetti.
Momente memorabile la Transylvania Open 2025
Transylvania Open 2025 a fost și scena unui moment istoric pentru sportul românesc: Simona Halep și-a anunțat retragerea oficială din cariera profesionistă chiar pe terenul central din Cluj, după meciul din primul tur jucat împotriva finalistei Lucia Bronzetti. Evenimentul a avut loc în fața unei săli pline de fani ai tenisului veniți să fie alături de una dintre cele mai mari jucătoare din istoria tenisului mondial.
Turneul din 2025 a oferit șansa participării pe tablourile principale de simplu și dublu pentru un mare număr de jucătoare din România. Pe tabloul de simplu au fost prezente Sorana Cîrstea, Irina-Camelia Begu, Simona Halep, Ana Bogdan, Gabriela Ruse și Jaqueline Cristian. În proba de dublu, s-au regăsit pe tablou Monica Niculescu, Irina-Camelia Begu, Sorana Cîrstea, Simona Halep, Ana Bogdan și Jaqueline Cristian, ultima reușind să ajungă în finală alături de partenera sa, Angelica Moratelli.
Ediția 2025 a fost una dintre cele mai apreciate de până acum, cu peste 17.000 de spectatori prezenți în BTarena și cu un nivel competițional ridicat. Premiul total a fost de 275.094 de dolari, iar câștigătoarele au obținut puncte valoroase pentru clasamentul WTA.
Despre Transylvania Open WTA 250
Transylvania Open este organizat de aceeași echipă care face evenimentele: Sports Festival, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România, Urban Playfield și Biletul de Sănătate. Turneul care are loc în Cluj-Napoca este cea mai importantă competiție de tenis feminin din România și face parte din categoria WTA 250. Evenimentul reunește jucătoare de top din întreaga lume pentru o săptămână de competiție intensă în BT Arena din Cluj-Napoca și a fost votat de către jucătoare, doi ani consecutivi (2022, 2023), drept cel mai bun turneu din lume la categoria WTA 250! Cu o creștere constantă în popularitate, Transylvania Open WTA 250 continuă să promoveze tenisul feminin în România și în lume.

O minoră de 15 ani a fost dată dispărută, după ce vineri a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Polițiștii fac apel la persoanele care pot furniza orice informații să sune la 112.
La data de 14 iunie, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că, în data de 13 iunie a.c., în jurul orei 16:20, minora BŰKŐS NICOLETA ALECSANDRA, în vârstă de 15 ani, a plecat voluntar de la domiciliul său din municipiul Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.
SEMNALMENTE: înălțime aproximativă 1,65 m, greutate aproximativă 50kg, ochii căprui, păr brunet.
La momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu un maieu de culoare roz deschis, o bluză de trening de culoare neagră cu dungi albe, pantaloni scurți de culoare negri și pantofi sport.
Persoanele care pot furniza orice informații despre minora plecată voluntar sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze gratuit numărul unic de urgență 112.

Pompierii din Băișoara și Florești au intervenit, sâmbătă seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei anexe din localitatea Valea Ierii. Flăcările s-au extins rapid, însă intervenția promptă a echipajelor a prevenit propagarea focului către alte clădiri din gospodărie.
Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Băișoara și a punctului de Lucru Florești au intervenit în această seară pentru stingerea unui incendiu care a cuprins acoperișul unei anexe dintr-o gospodărie situată în localitatea Valea Ierii.
„La fața locului au ajuns două autospeciale pentru stingerea incendiilor, unde au găsit acoperișul anexei cuprins în totalitate de flăcări.
Intervenția promptă a pompierilor a împiedicat propagarea incendiului mai departe de limitele în care a fost găsit.
Preventiv a fost trimis la locul solicitării și un echipaj SMURD”, a transmis ISU Cluj.
De la ce a pornit focul
Din fericire, nu au fost înregistrate victime. Focul ar fi pornit de la coșul de fum izolat necorespunzător.
„Din fericire, nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment. Conform primelor cercetări, cel mai probabil incendiul a pornit de la coșul de fum izolat necorespunzător față de materiale combustibile”, a mai arătat ISU Cluj.
EVENIMENT
Clădirea Consiliului Județean Cluj, luminată în culoarea roșie, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Consiliul Județean Cluj susține, la fel ca în anii precedenți, demersurile prin intermediul cărora se marchează, în data de 14 iunie, Ziua Internațională a Donatorului de Sânge.
Astfel, în semn de solidaritate cu toți donatorii de sânge, care contribuie prin gestul lor la salvarea vieții sau la îmbunătățirea stării de sănătate a semenilor aflați în situații medicale dificile, în seara zilei de sâmbătă, 14 iunie 2025, sediul forului administrativ județean, situat în municipiul Cluj-Napoca, pe Calea Dorobanților, nr. 106, va fi iluminat în culoarea roșie.
„Această zi este despre eroii anonimi care aleg constant să salveze viețile semenilor ce se confruntă cu diverse probleme de sănătate. Încurajez pe această cale clujenii care pot dona, să o facă, cu atât mai mult cu cât în Cluj și în întreaga țară există o nevoie permanentă de sânge și de componente sanguine. E important să fim alături de cei a căror viață sau stare de sănătate depind de aceste transfuzii și să conștientizăm faptul că o donare poate salva două sau chiar trei vieți”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Reamintim, în acest context, faptul că între Consiliul Județean Cluj și Institutul Național de Transfuzie Sanguină „Prof. Dr. C. T. Nicolau” a fost încheiat un Protocol de colaborare în vederea sprijinirii desfășurării unor acțiuni de donare de sânge. În baza acestuia, Consiliul Județean Cluj se implică activ în campaniile de conștientizare derulate la nivelul județului Cluj și care au drept principal obiectiv creșterea numărului donatorilor de sânge.