Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV. FOTO. POEZIA Teodorei pentru România. STUDENTA de la UBB îmbină poezia cu FOLCLORUL: „Îmi iubesc țara și originile”

Publicat


Teodora Larisa Petruț este o studentă de 20 de ani din Brad, județul Hunedoara, venită să studieze în Cluj-Napoca, în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB). Poartă o dragoste mare pentru țară, iar în timpul liber, cântă și scrie poezii. A lansat mai multe cărți.

„Majoritatea oamenilor mă cunosc în costum popular, cu ciorapi de lână și opinci, cu năframă sau cu părul împletit, iar asta pentru că, de cele mai multe ori, apar în fața lor cu muzică tradițională, cu cântece inspirate din folclorul nostru românesc.

Îmi iubesc țara și originile, folclorul și tradițiile care le definesc, dar nu sunt mândră de cum ne raportăm la ele, ca popor. România e despre Carpați și Dunăre, despre doină și opincă, despre smerenie și credința în Dumnezeu și îmi doresc să nu ne pierdem valorile”, spune aceasta, pentru Cluj24.

May be an image of one or more people

Tânăra consideră că toți își doresc o schimbare, dar fiecare așteaptă ca celălalt să facă primul pas. Ea a preluat inițiativa și duce spiritul românesc mai departe, prin muzică și poezie. În cea intitulată „Sunt fiica”, își exprimă dragostea de țară, pe care o vede dintr-o perspectivă a maternității.

„Sunt fiica țării dintre munți,

Sunt fiica României mele,

Ce coase către îngeri punți

Din spic de grâu și praf de stele.

 

Sunt fiica țării asuprite

De hoarde aspre de păgâni,

A României chinuite

De hoți „cinstiți” și de hapsâni.

 

Sunt fiica țării veșnic vie

Pe-a cărei umăr am crescut,

Sunt fiica mândrei Românie

În care mama s-a născut.”

„Cioburi”, al treilea volum de poezii: „Sper să apară anul acesta sau anul viitor”

Tânăra a început să scrie în gimnaziu, dar a avut curajul să își împărtășească munca abia în 2018, când a apărut primul său volum de poezii, intitulat „Explozia Sufletului”.

Un an mai târziu, a lansat și cel de-al doilea volum, „Roze și ghimpi”, din care face parte „Sunt fiica”.

„În momentul actual, lucrez la un al treilea volum, intitulat simplu, „Cioburi”, care adună laolaltă cele mai profunde și cuprinzătoare gânduri ale mele. Poezia este parte din mine, ceva de care nu mă voi desprinde niciodată”, explică Teodora.

„Timp” e una dintre operele ascunse în filele noii cărți, pe care Teodora a ales să o prezinte publicului, în exclusivitate pentru Cluj24. 

„Ce îmi ești timp?, neîndurat,

O lacrimă ce curge,

Peste aleanuri, împărat,

Amar, dar totuși, dulce…

 

Ce îmi ești timp?, atât de crud,

Un pește ce se zbate,

Cu spaimă în nisipul ud,

Când moartea cere moarte.

 

Ce îmi ești timp?, netrebnic cânt,

Un licăr de lumină,

Căzut pe-al dragostei mormânt,

Sub veghea cea divină.

 

Ce îmi ești timp?, o, negru vis,

Ce bântuie trecutul,

Zidit din neguri și abis,

Unde străin e lutul.

 

Tu, timp, ești praful ce îl port,

Pe-a tălpilor spinare,

Vaporul ce se-ntoarce-n port

Și junghiul ce mă doare.”

Activitatea muzicală

Pe lângă pasiunea pentru scris, Teodora cântă muzică populară. Piesele „Cucule cu glas duios” și „M-o făcut măicuța mea” sunt doar două dintre cele care se bucură de înregistrări la studio și videoclipuri. De curând, și-a făcut un canal de YouTube, unde postează proiectele sale muzicale.

„Talentul meu a fost descoperit de către educatoarea mea, la grădiniță, pe vremea când eram un copilaș cu ochii mari și curioși, undeva în jurul vârstei de 4 ani”, spune Teodora.

May be an image of standing, flower and outdoors

A fost eleva Mariei Simion, pe care o consideră un om și profesor de excepție.

„De la domnia sa am învățat ce înseamnă respirația, emisia și tot ce ține de tehnica vocală.

Pentru că am urmat un liceu de specialitate, am avut ocazia să lucrez și cu alți profesori dedicați, iar aici o amintesc pe doamna Bianca Iacoboni, care, dincolo de implicare, seriozitate și cunoștințe, mi-a inspirat prietenie și încredere.

Fiecare lecție de canto m-a adus mai aproape de ceea ce sunt astăzi, pentru că mi-a dezvoltat frumos abilitățile și m-a condus spre reușită”, subliniază fata.

Cântăreața de muzică populară care ascultă orice gen

Ce știe mai puțină lume este faptul că Teodora iubește aproape toate genurile muzicale.

„Grație divinității, le și pot cânta. În ultima perioadă, am făcut o pasiune pentru muzica bizantină, în care mă regăsesc și consider că mă pune foarte bine în valoare. N-aș putea să afirm că am o mai mare afinitate pentru un anumit gen.

Pentru mine, muzica e un limbaj universal. Ea se simte și se trăiește, iar ceea ce transmite e un cumul imens de trăiri, ceva ce se pliază perfect pe sufletul care rezonează cu ea”, completează aceasta.

Omul din spatele cortinei: „Am datoria de a mă pune în genunchi doar atunci când mă rog

Deși recunoaște foarte greu, studenta este mândră de tot ce a realizat până în prezent.

„Știu cât am muncit și câte obstacole am întâmpinat. De fiecare dată când m-am simțit îngenuncheată, mi-am amintit că am datoria de a mă pune în genunchi doar atunci când mă rog. Asta mi-a dat putere. Privind retrospectiv, nu pot decât să mă bucur”, povestește aceasta.

E de părere că toți au pasiuni și talente ascunse, iar pe lângă literatură și muzică, îi place să deseneze.

„Nu ies capodopere de artă din mâna mea, dar am descoperit că e o modalitate foarte bună de a mă relaxa și a-mi pune ordine în gânduri atunci când simt nevoia. Îmi mai place să confecționez diverse decorațiuni pentru casă și grădină, asta când timpul îmi permite”, conchide Teodora.

271654715 520465565872572 8539807589636040267 n

 

Studenta poate fi susținută pe Instagram și pe Facebook.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Patru spectacole imersive pot fi văzute la MINA Pop-up, în Iulius Mall Cluj

Publicat

De

Evenimente de weekend la Iulius Mall

La Iulius Mall Cluj poți să te bucuri de artă, în cadrul expoziției imersive MINA Pop-up, să descoperi expoziții de fotografie sau să dai un refresh garderobei tale.

Tot aici poți să îți achiziționezi „rățușca norocoasă” pentru celebra Cursă cu Rățuște, dar și să te pregătești pentru Techsylania, Midway Festival. Descoperă și tu efervescența Iulius Mall Cluj din acest weekend!

Patru spectacole imersive pot fi văzute la MINA Pop-up, în Iulius Mall Cluj

 În continuare vă puteți bucura de experiența imersivă de la MINA, Museum of Immersive New Art, Pop-up.

Expoziția itinerantă propune publicului clujean capodopere celebre ale picturii universale, expuse în muzee renumite de pe întreg mapamondul, într-un singur loc.

Show-urile pe care le poți vedea la MINA sunt: „Galeria celor mai faimoase picturi din istoria omenirii”, „Gustav Klimt”, „Lumea Subacvatică” și „Inner Constellations”. 

Sâmbătă, de la ora 9.30, va avea loc un spectacol inedit, unde te vei putea conecta cu arta lui Gustav Klimt în timp ce participi la o sesiune de yoga în cadrul MINA Pop-up. Mai multe detalii despre eveniment puteți afla de pe site-ul MINA Museum.  

În continuare pasionații de fotografie pot admira expoziția EtnoStory, care surprinde tradiții românești, peisaje impresionante, dar și povești unice din satele din România. Expoziția se află la etajul Iulius Mall, în zona Nike, iar duminică 26 mai este ultima zi în care mai poate fi vizitată.

 Vineri și sâmbătă, la parterul Iulius Mall, te așteaptă voluntarii Asociației Rotaract la standul de unde poți să îți achiziționezi o rățușcă pentru faimoasa cursă de pe 1 iunie. Toate fondurile adunate sunt donate unei cauze umanitare. Mai multe detalii puteți afla de pe pagina dedicată evenimentului

 

 Tot în Iulius Mall, te vei putea bucura de un treasure hunt, care are loc pe 28 și 29 mai, organizat de Techylvania, în care vei putea câștiga 30 de bilete în cadrul evenimentului lor din 26-27 Iunie.  Mai multe detalii despre eveniment, află de pe site-ul – Techsylvania | June 26-27, 2024 | Best Price for Tickets

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se PRELUNGEȘTE traseul liniei M34. Apare o nouă stație

Publicat

Cursă suplimentară pe linia 18

Compania de Transport Public Cluj-Napoca informeaza locuitorii din localitatea Mera ca, incepand cu data de 27.05.2024, traseul liniei M34 va fi prelungit cu inca o statie pana in zona stadionului.

Astfel accesul locuitorilor din zona de nord a localitatii Mera va fi imbunatatit, distanta de parcurs a calatorilor pana la prima statie fiind redusa cu 750 m/ sens ( 1,5 km dus/intors).

CTP Cluj: Se PRELUNGEȘTE traseul liniei M34. Apare o nouă stație

In noul capat de linie, Primaria Baciu a amenajat bucla de intoarcere prin asfaltare si marcaj corespunzator pe carosabil precum si mobilierul stradal compus din refugiu tip copertina.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj are trei jucători CONVOCAȚI de Iordănescu pentru amicalele cu Bulgaria și Liechtenstein

Publicat

cfr

În perspectiva europeanului de fotbal care stă să-nceapă, România va disputa încă două amicale, cu Bulgaria și cu Liechtenstein. Edy Iordănescu a convocat trei jucători de la CFR Cluj. E vorba despre Sava, Mogoș și Bîrligea.

„Daniel Bîrligea, Vasile Mogoș și Răzvan Sava au fost convocați de selecționerul Edward Iordănescu pentru cele două partide de pregătire, cu Bulgaria și Liechtenstein, înaintea turneului final, făcând astfel parte din lotul preliminar pentru EURO 2024.

CFR Cluj are trei jucători CONVOCAȚI de Iordănescu pentru amicalele cu Bulgaria și Liechtenstein

Evoluțiile excelente ale lui Răzvan Sava din acest sezon al Superligii, cât și cele din meciurile Naționalei de Tineret, i-au adus tânărului nostru portar prima sa convocare la Naționala Mare a României.

Lotul final pentru turneul din Germania va fi anunțat pe 7 iunie.
Felicitări, băieți! Vă dorim multă baftă și suntem mândri de voi! Hai, România”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un clujean de 34 de ani, dispărut în 22 mai, a fost găsit mort în Chinteni

Publicat

De

Clujean dispărut de acasă găsit mort

Bărbatul de 34 de ani din Cluj-Napoca, dat dispărut de familie, a fost găsit mort, în urma unor căutări de amploare.

Clujeanul a plecat de acasă, voluntar, în data de 22 mai a.c., în jurul orei 17.00.

Un clujean de 34 de ani, dispărut în 22 mai, a fost găsit mort în Chinteni

Potrivit polițiștilor, au fost efectuate căutări de amploare sub coordonarea Serviciului de Investigații Criminale, la care au participat polițiști din cadrul Poliției municipiului Cluj Napoca, Secției 3 Poliție Rurală Baciu, cu sprijinul Gruparii de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, efective din cadrul ISU Cluj, dar și cu sprijinul asociaților și voluntarilor.

Poliția continuă verificările

Astfel, polițiștii au stabilit traseul de deplasare, iar ulterior a fost descoperit, din nefericire, cadavrul bărbatului, în comuna Chinteni, de către efectivele ISU Cluj.

În cauză se efectuează verificări cu privire la modul în care a survenit decesul, sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax