ACTUALITATE
EXCLUSIV. FOTO. Leya face BRIOȘE unicat cu ORICE tematică. Care e POVESTEA tinerei mame venite în Cluj

Leya Mureșan este o tânără mamă de 21 de ani, născută la Chișinău și venită în Cluj-Napoca, la sugestia unei prietene, pentru a studia la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB). În prezent, face brioșe personalizate, având tematici la fel de diverse precum pasiunile ei.
„Fac brioșe personalizate pentru orice eveniment, începând de la aniversări până la botezuri, invitații și declarații de dragoste. Clienții îmi spun ce decor îi interesează sau pentru cine este cadoul, iar împreună stabilim ceva frumos de care să fie mulțumită toată lumea”, spune aceasta, în exclusivitate pentru Cluj24.
Pasiunea pentru gătit a apărut după ce s-a căsătorit. Fiind însărcinată pe timp de pandemie, se plictisea acasă și încerca să-și îndeplinească poftele petrecând toată ziua în bucătărie.
„Într-o zi, căutam un tort personalizat pentru o zi de naștere și am ajuns să mă pierd prin mulțimea de site-uri care îmi tot apăreau.
Pentru că voiam ceva diferit, la un moment dat, mi-a zis soțul că aș putea face brioșe. De acolo a început ideea și aventura mea în lumea dulciurilor”, povestește Leya.
Clienți uimiți de brioșele unicat: „Mă dedic 100%”
A primit numeroase recenzii. Mulți îi spun că, pe lângă faptul că brioșele sunt foarte gustoase, au rămas uimiți de felul în care sunt decorate.
„Nu le vine să creadă că fiecare detaliu, chiar și cel mai mic, e făcut handmade de mine”, completează tânăra.
Pentru că lucrează doar de câteva luni, nu are încă o bază de clienți stabilă.
„Sper, totuși, să mă cunoască mai multă lume ca să pot evolua. Cred că oamenii care sunt cu adevărat pasionați de gătit și devin profesioniști au nevoie de foartă multă răbdare și perseverență.
Deși nu am ajuns la acel nivel, sunt, cu siguranță, o amatoare care iubește ceea ce face și se dedică 100% domeniului”, menționează ea.
Prețuri
Prețurile sunt după cum urmează:
- 4 brioșe costă 50 de lei
- 6 brioșe costă 75 de lei
- 12 brioșe costă 135 de lei
Brioșele sunt personalizate handmade, clienții aleg decorul, precum și umplutura și culorile dorite.
O călătorie de la psihologie la pictură: „Am moștenit talentul de la bunicul meu”
Leya și-a lăsat amprenta asupra brioșelor prin prisma faptului că e o persoană cu interese la fel de colorate ca dulciurile pe care le gătește.
Pe lângă pasiunea pentru bucătărie, o atrage foarte mult psihologia și arta. În trecut, obișnuia să picteze.
„Din clasa a noua mă gândeam să merg la psihologie dar nu am avut curajul. Am o mică bibliotecă plină de cărți despre psihologie și ființa umană”, spune Leya.
Cu toate că a încercat două facultăți complet diferite, – Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, respectiv Facultatea de Geografie – nu s-a regăsit nici în finanțe și bănci, nici în geografia turismului.
„Probabil e din cauza firii mele artistice, am fost pictor și prefer să îmi las imaginația să-și facă treaba, iar eu să o urmez instictiv.
Din păcate, nu mai pictez după decesul bunicului. De la el am moștenit talentul, însă având grijă de el la 15 ani și văzând cum se stinge din cauza cancerului, am rămas fără putere să mai pictez.
Ultimul desen făcut era un tatuaj pentru un prieten, Phoenix, însă nu i l-am mai trimis pentru că nu am fost mulțumită de rezultat”, relatează Leya.
În prezent, este în concediu de maternitate, fiind mama unui băiețel de 1 an și 10 luni. Studiile sunt pe planul doi pentru ea, dar își propune să reînceapă o facultate îndată ce copilul va mai crește.
Cei care vor să îi susțină mica afacere a tinerei venită în Cluj-Napoca, îi pot urmări pagina de Facebook, Sweet Gifts by Leya Mureșan, precum și cea de Instagram, cu un click aici.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Asfalt turnat azi, spart mâine. Săpături reluate pentru a șasea oară în același loc, pe strada Septimiu Albini

Un locuitor din cartierul Gheorgheni reclamă, pe platforma MyCluj, că pe strada Septimiu Albini a fost săpată o groapă, spune el, de cel puțin cinci ori în decursul acestui an. Astăzi, se lucrează din nou exact în același perimetru.
Potrivit sesizării, lucrările par să urmeze un tipar: se sapă, se repară, se toarnă asfalt. Apoi se revine… cu o nouă săpătură. Cazul cel mai recent, turnarea unui strat proaspăt de asfalt urmată a doua zi de o nouă intervenție, i-a stârnit acestuia suspiciuni privind calitatea reparațiilor și modul de utilizare a fondurilor publice.
„Pe strada Septimiu Albini nr. 58 lângă trecerea de pietoni se execută în mod repetat o groapă pentru a repara ceva. Doresc să vă informez despre disconfortul și suspiciunile generate de intervențiile repetate efectuate în zona menționată anterior. În cursul acestui an, am constatat că s-a săpat o groapă în același loc de nu mai puțin de cinci ori. Această frecvență ridicată a lucrărilor ridică serioase semne de întrebare cu privire la calitatea reparațiilor efectuate anterior și la eficiența utilizării fondurilor publice. Considerăm inacceptabil faptul că aceeași porțiune de drum necesită intervenții atât de dese. Mai mult, vă aduc la cunoștință că, în urma uneia dintre intervențiile recente, s-a turnat asfalt nou în zonă, pentru ca a doua zi să se sape din nou exact în același loc”, se arată în sesizarea trimisă prin aplicația MyCluj.
Cetățeanul solicită explicații din partea autorităților cu privire la motivul real al acestor intervenții recurente și cere măsuri pentru ca lucrările efectuate să fie durabile: „Această succesiune de evenimente denotă o lipsă flagrantă de coordonare și o gestionare defectuoasă a lucrărilor. Astăzi, 23 aprilie 2025, am observat că au început din nou lucrări de săpătură în același perimetru”.
Deocamdată, Primăria nu a oferit un răspuns, sesizarea figurând ca fiind „în lucru”.
ECONOMIE
VIDEO. Centru de Excelență al unei companii americane, deschis la Cluj. Dezvoltă echipamente de colectare sticle reciclabile

Compania americană Envipco, lider global în soluții avansate de reciclare, a inaugurat, miercuri, Centrul de Excelență în Inginerie din România, la Liberty Technology Park din Cluj-Napoca. Inginerii români de aici vor juca un rol esențial în proiectarea, testarea și optimizarea tehnologiilor din spatele echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) Envipco, care permit colectarea automată a ambalajelor reciclabile, în special a recipienților de băuturi din plastic, sticlă și aluminiu.
Noul centru extinde rețeaua globală de centre de cercetare și dezvoltare a companiei și consolidează poziția emergentă a României ca hub de inovație în reciclare și economie circulară.
Hub strategic de cercetare și dezvoltare
Centrul din Cluj-Napoca va funcționa ca un hub strategic de cercetare și dezvoltare (R&D), sprijinind implementarea și extinderea rapidă a sistemelor de garanție-returnare (SGR) în întreaga Europă.
Inginerii români vor juca un rol esențial în proiectarea, testarea și optimizarea tehnologiilor din spatele echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) Envipco, care permit colectarea automată a ambalajelor reciclabile.
Simon Bolton, CEO Envipco Global, a declarat că ceea ce se construiește la Cluj nu este doar un centru de cercetare și dezvoltare, ”ci o platformă de co-creație între echipele din Europa și SUA”.
”România are un rol important în viitorul reciclării inteligente”, a spus Bolton, care a apreciat succesul campaniei de reciclare demarat în România prin RetuRo, concretizat prin sute de milioane de recipiente colectate.
Bogdan Purcherea, Manager Envipco România, a declarat la rândul său că s-a decis investiția în România pentru că aici s-a găsit ”talent, viziune și o energie extraordinară pentru schimbare”.
”Centrul de Excelență din Cluj reflectă angajamentul nostru de a inova împreună cu comunitățile locale pentru a construi un viitor sustenabil în Europa și dincolo de ea”, a precizat Purcherea.
Andrew Keene, CTO Envipco, a completat că tehnologiile dezvoltate la Cluj vor sprijini tranziția către modele circulare în piețele europene, noul centru fiind un pas important pentru democratizarea reciclării prin inovație.
”Noi proiectăm, construim și distribuim aceste echipamente de colectare a ambalajelor reciclabile. Au și sisteme de securitate pentru a preveni fraudele”, a explicat Keene.
Clujul, pol al inovației
Compania Envipco este în prezent singurul producător de RVM-uri care deține atât o unitate de producție, la Sebeș, cât și un Centru de Excelență, la Cluj-Napoca, cele două investiții subliniind importanța strategică a României în planul european al companiei.
Centrul de la Cluj este așteptat să accelereze adaptarea tehnologică a soluțiilor Envipco pentru piețele europene-cheie, aflate în plin proces de implementare a sistemelor SGR.
Potrivit oficialilor americani, a fost ales Cluj-Napoca pentru deschiderea noului centru , deoarece orașul este considerat un pol în expansiune al inovației, cu acces la specialiști de top în inginerie și IT, infrastructură modernă și conexiuni excelente cu restul Europei.
Aceștia estimează că la Centrul de Excelență în Inginerie de la Cluj-Napoca vor fi angajate, inițial, 10 – 12 persoane, în domeniile IT și inginerie, iar până la sfârșitul lui 2026, se intenționează angajarea a aproximativ 20-25 de specialiști.
Astfel, se caută ingineri, analiști de procese de business, dezvoltatori Power BI și profesioniști cu experiență în cercetare și dezvoltare.
Investiția în Centrul de Excelență de la Cluj-Napoca se va ridica la 5 milioane euro în următorii ani și include infrastructura fizică, software-ul, instrumentele R&D și pregătirea personalului.
Compania americană colaborează cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).
Despre Envipco
Envipco, prezentă în mai multe țări din întreaga lume, este un lider recunoscut în dezvoltarea și operarea echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) – sisteme tehnologice automatizate pentru colectarea recipientelor de băuturi.
Compania deține mai multe brevete pentru sistemele RVM, inclusiv pentru marcarea ambalajelor pentru returnarea garanției, identificarea tipului de material, compactare și contabilizare.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de instabilitate atmosferică pentru tot județul Cluj pentru ziua de miercuri, 23 aprilie.
Vor fi ploi însoțite de descărcări electrice, iar vântul va bate cu putere.
Vijelii, ploi însemnate cantitativ și grindină la Cluj
Avertizarea Cod Galben este valabilă miercuri, 23 aprilie, între orele 12.00 și 23.00, anunță meteorologii.
Vor fi o perioadă cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, care va avea rafale de 50 – 60 de kilometri pe oră, vijelii și căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 40 de litri pe metru pătrat.
EVENIMENT
Petiție pentru lărgirea centurii în jurul localității Apahida. Traficul a crescut semnificativ pe direcția Gherla-Dej

O petiție online a fost deschisă de un locuitor din comuna Apahida, care cere lărgirea centurii în zona acestei localități.
În petiția semnată deja de peste 300 de persoane, la ora publicării acestei știri, se arată că traficul pe centura Vâlcele-Apahida a crescut semnificativ, iar o mare parte dintre mașini ajung pe drumul principal din localitate.
Petiție pentru lărgirea centurii în jurul localității Apahida
În petiția adresată primarului Cristina Belce, se arată că este necesară lărgire drumului de centură în jurul Apahidei.
”În ultima perioadă, observăm o creștere semnificativă a traficului din direcția Gherla-Dej, iar o parte din acest trafic ajunge pe drumul principal din Apahida. Prin suplimentarea numărului de benzi de pe DN 1C (strada principală din Apahida), veți încuraja și mai mult trafic dinspre Gherla – Jucu să tranziteze comuna, iar acest fapt va avea un impact negativ asupra siguranței, zgomotului și poluării din comuna noastră”, se arată în petiție.
”Lărgirea drumului principal din Apahida nu reprezintă o soluție”
Tot acolo se menționează faptul că traficul intens produce deja neplăceri pentru locuitorii din zonă. ”Lărgirea drumului principal nu reprezintă soluția optimă pentru a gestiona acest volum crescut de trafic – care de altfel este un trafic generat de persoanele din exteriorul comunei care fac naveta către Cluj-Napoca”, atrage atenția autorul petiției.
Astfel, semnatarii petiției cer Primăriei ”să inițieze demersurile necesare pentru grăbirea implementări proiectului de lărgire a drumului de centură ocolitoare a Apahidei și realizarea drumului de legătură dintre centură și drumul înspre Reghin, eliminând astfel și aglomerația la trecerea cu calea ferată”.
Inițiatorul petiției solicită, de asemenea, urgentarea conectării parcului industrial Nervia la centură, un proiect spune el, care ar putea elimina o mare parte din aglomerație cauzată de traficul generat de parcul industrial.