ACTUALITATE
EXCLUSIV. FOTO. Leya face BRIOȘE unicat cu ORICE tematică. Care e POVESTEA tinerei mame venite în Cluj

Leya Mureșan este o tânără mamă de 21 de ani, născută la Chișinău și venită în Cluj-Napoca, la sugestia unei prietene, pentru a studia la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB). În prezent, face brioșe personalizate, având tematici la fel de diverse precum pasiunile ei.
„Fac brioșe personalizate pentru orice eveniment, începând de la aniversări până la botezuri, invitații și declarații de dragoste. Clienții îmi spun ce decor îi interesează sau pentru cine este cadoul, iar împreună stabilim ceva frumos de care să fie mulțumită toată lumea”, spune aceasta, în exclusivitate pentru Cluj24.
Pasiunea pentru gătit a apărut după ce s-a căsătorit. Fiind însărcinată pe timp de pandemie, se plictisea acasă și încerca să-și îndeplinească poftele petrecând toată ziua în bucătărie.
„Într-o zi, căutam un tort personalizat pentru o zi de naștere și am ajuns să mă pierd prin mulțimea de site-uri care îmi tot apăreau.
Pentru că voiam ceva diferit, la un moment dat, mi-a zis soțul că aș putea face brioșe. De acolo a început ideea și aventura mea în lumea dulciurilor”, povestește Leya.
Clienți uimiți de brioșele unicat: „Mă dedic 100%”
A primit numeroase recenzii. Mulți îi spun că, pe lângă faptul că brioșele sunt foarte gustoase, au rămas uimiți de felul în care sunt decorate.
„Nu le vine să creadă că fiecare detaliu, chiar și cel mai mic, e făcut handmade de mine”, completează tânăra.
Pentru că lucrează doar de câteva luni, nu are încă o bază de clienți stabilă.
„Sper, totuși, să mă cunoască mai multă lume ca să pot evolua. Cred că oamenii care sunt cu adevărat pasionați de gătit și devin profesioniști au nevoie de foartă multă răbdare și perseverență.
Deși nu am ajuns la acel nivel, sunt, cu siguranță, o amatoare care iubește ceea ce face și se dedică 100% domeniului”, menționează ea.
Prețuri
Prețurile sunt după cum urmează:
- 4 brioșe costă 50 de lei
- 6 brioșe costă 75 de lei
- 12 brioșe costă 135 de lei
Brioșele sunt personalizate handmade, clienții aleg decorul, precum și umplutura și culorile dorite.
O călătorie de la psihologie la pictură: „Am moștenit talentul de la bunicul meu”
Leya și-a lăsat amprenta asupra brioșelor prin prisma faptului că e o persoană cu interese la fel de colorate ca dulciurile pe care le gătește.
Pe lângă pasiunea pentru bucătărie, o atrage foarte mult psihologia și arta. În trecut, obișnuia să picteze.
„Din clasa a noua mă gândeam să merg la psihologie dar nu am avut curajul. Am o mică bibliotecă plină de cărți despre psihologie și ființa umană”, spune Leya.
Cu toate că a încercat două facultăți complet diferite, – Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, respectiv Facultatea de Geografie – nu s-a regăsit nici în finanțe și bănci, nici în geografia turismului.
„Probabil e din cauza firii mele artistice, am fost pictor și prefer să îmi las imaginația să-și facă treaba, iar eu să o urmez instictiv.
Din păcate, nu mai pictez după decesul bunicului. De la el am moștenit talentul, însă având grijă de el la 15 ani și văzând cum se stinge din cauza cancerului, am rămas fără putere să mai pictez.
Ultimul desen făcut era un tatuaj pentru un prieten, Phoenix, însă nu i l-am mai trimis pentru că nu am fost mulțumită de rezultat”, relatează Leya.
În prezent, este în concediu de maternitate, fiind mama unui băiețel de 1 an și 10 luni. Studiile sunt pe planul doi pentru ea, dar își propune să reînceapă o facultate îndată ce copilul va mai crește.
Cei care vor să îi susțină mica afacere a tinerei venită în Cluj-Napoca, îi pot urmări pagina de Facebook, Sweet Gifts by Leya Mureșan, precum și cea de Instagram, cu un click aici.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Poliția Cluj efectuează cercetări în cazul actriței înșelate cu 100.000 de lei. Se caută autorii. Sfaturile polițiștilor

Poliția municipiului Cluj-Napoca anunță că, joi, la sediul instituției s-a prezentat o persoană care a sesizat faptul că, în data de 8 aprilie a.c., în jurul orei 11.00, a fost contactată telefonic de persoane necunoscute, care s-au prezentat drept reprezentanți ai unor instituții bancare. Persoana, identificată ca fiind o femeie de 42 de ani, actrița Patricia Brad de la Teatrul Național Cluj-Napoca, ar fi fost indusă în eroare printr-o notificare falsă referitoare la o presupusă anchetă privind tentativa de deschidere a unui credit pe numele său.
”Sub pretextul unei investigații, victimei i s-a sugerat să acceseze un credit în valoare de 100.000 lei de la o instituție bancară și să depună întreaga sumă într-un bancomat destinat criptomonedelor, situat într-un centru comercial din comuna Florești.
Persoana vătămată, în urma inducerii în eroare, a efectuat acțiunile solicitate de către persoanele în cauză.
În prezent se efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune, în vederea identificării și tragerii la răspundere a autorilor”, arată IPJ Cluj.
Recomandări pentru prevenirea unor astfel de situații
1. Verificarea surselor de contact: Persoanele sunt sfătuite să verifice cu atenție identitatea celor care le contactează telefonic, mai ales atunci când se prezintă ca fiind reprezentanți ai unor instituții financiare sau publice. În cazul unui apel suspect, este recomandat să se contacteze direct instituția menționată prin numere oficiale de telefon.
2. Nu divulga informații sensibile: În cazul în care sunt solicitate informații personale sau financiare, inclusiv datele cardurilor bancare sau ale conturilor bancare, este important ca acestea să nu fie oferite niciodată prin telefon sau mesaje nesolicitate.
3. Suspecți de fraude: Dacă o persoană este abordată de cineva care invocă un pretext nesigur (investigații, premii, solicitări urgente de bani), este indicat să refuze orice acțiune fără o verificare prealabilă a cerințelor.
4. Protejarea datelor personale: Utilizarea aplicațiilor de securitate pentru protejarea telefonului mobil și a conturilor bancare este esențială pentru prevenirea accesului neautorizat la datele personale.
5. Contactarea autorităților: În cazul în care o persoană are suspiciuni că a fost victima unei înșelăciuni sau a unei fraude, este important să contacteze imediat autoritățile competente și să depună plângere. Cu cât cazul este raportat mai repede, cu atât cresc șansele de identificare și prindere a autorilor.
”Aceste măsuri sunt esențiale pentru reducerea riscului de a deveni victimă a unor fraude financiare”, precizează polițiștii clujeni.
EVENIMENT
VIDEO. Lucrările la drumul care face legătura între DN1 și A3 la Tureni, la 85%. Când se va putea circula pe DEx4 Cluj

Lucrările pe șantierul drumului expres DEx4, care va asigura conexiunea între DN1 și autostrada A3, în zona Tureni, au atins un stadiu fizic de execuție de 85%, anunță CNAIR.
Asocierea de firme care construiește drumul este foarte bine mobilizată, desfășurând în prezent activități intense de terasamente, consolidări, amenajare de drenuri, rigole și șanțuri.
380 de muncitori și 170 de utilaje mobilizate pe șantierul DEx4 de la Cluj
Pe șantier sunt mobilizați chiar și acum 380 de muncitori cu 170 de utilaje. Dacă actualul ritm de lucru se menține, este posibil ca proiectul să fie finalizat până în luna iunie 2025, au mai precizat reprezentanții CNAIR.
Contractul are o valoare de 562,61 de milioane de lei, fără TVA și este finanțat prin Programul Transport 2021-2027. După deschiderea circulației, DEx4 va face legătura între localitatea Tureni și Cluj Napoca (DN1 – A3), contribuind semnificativ la fluidizarea traficului rutier din zonă.
EDUCATIE
Daniel David, după vizita în SUA: Îi vom ajuta pe cei din diaspora pentru a întări limba și cultura românescă

Daniel David, ministrul Educației, a făcut săptămâna trecută o vizită în SUA, scopul principal al acesteia fiind întâlnirea cu diaspora românească.
”Vizita a avut ca obiectiv principal întâlnirea cu absolvenții universităților românești, acum aflați în SUA, și cu diaspora românească, pentru a înțelege mai bine nevoile educaționale ale acestora și cum putem crea o relație bidirecțională, prin care să ne susținem reciproc în educație și cercetare, într-o lume tot mai volatilă”, a spus Daniel David.
Daniel David: Îi vom ajuta pe cei din diaspora pentru a întări limba și cultura românescă
”M-a interesat cum putem avea o conexiune directă… Cei care doresc, să se poată întoarce, iar pe cei care nu doresc, să îi ajutăm educațional acolo, pentru a întări limba, cultura și civilizația românească”, a declarat Daniel David, care spune că România are în SUA o diaspora puternică și, în mare parte, foarte bine educată.
Ministrul clujean al Educației a declarat că biblioteca online pentru lecțiile de la nivel gimnazial a fost de un mare interes pentru românii stabiliți în Statele Unite ale Americii. ”Acum mă voi gândi în ce formulă o putem deschide pentru românii din diaspora americană și apoi și pentru cei din alte zone”, a spus Daniel David.
Daniel David vrea o adevărată descentralizare în învățământ
Daniel David a mai precizat că vizita a fost foarte interesantă și că a înțeles mult mai bine ce înseamnă descentralizarea în învățământ.
”Trebuie să lăsăm opțiunile școlilor și elevilor pentru a alege discipline… Cred ca în unele zone putem folosi și noi mecanismul folosit acolo… De exemplu, temele impuse prin lege, educația juridică, educația financiară, educația pentru sănătate, pentru democrație, educația antreprenorială, unde nu putem pune câte o disciplină obligatorie în trunchiul comun, fiindcă atunci copiii nu mai ore pe parcursul unei zile.
Dar putem gândi pentru fiecare din aceste <<teme>> o disciplină care că fie opțională, dar din unitățile de învățare care intra în aceste disciplie, unele să devină obligatorii ca unități de învățare în consiliere și orinetare”, a spus Daniel David, care a dat ca exemplu ”unitatea” de educație antreprenoială care să fie în disciplina economie.
EVENIMENT
Copiii sunt așteptați la Iulius Mall Cluj, unde au loc ateliere GRATUITE de încondeiat OUĂ în stil tradițional

O nouă activitate plină de culoare îi așteaptă pe cei mici la Iulius Mall Cluj. Marți și miercuri, 15 – 16 aprilie 2025, vor avea loc Atelierele de pictat ouă în stil tradițional. Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere, la numărul de telefon: 0731.250.906.
Atelierele de încondeiat ouă în stil tradițional au loc și anul acesta la Iulius Mall Cluj, iar cei mici sunt invitați să descopere tradițiile pascale. Evenimentul se desfășoară în perioada 15 – 16 aprilie, în intervalul orar 12:00–17:00, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani se pot înscrie pentru a lua parte la sesiunile creative.
Copiii sunt așteptați la Iulius Mall Cluj, unde au loc ateliere GRATUITE de încondeiat OUĂ în stil tradițional
În fiecare dintre cele două zile vor fi organizate câte cinci sesiuni, fiecare cu o durată de 45 de minute, în care pot participa maximum 10 copii. Mai multe detalii puteți afla pe site-ul Iulius Mall Cluj. Activitățile sunt ghidate de Claudiu Cubleșan, consultant artistic din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, iar cei mici vor învăța despre simbolurile pascale și semnificația acestora.
Prin joacă și creativitate, copiii vor reproduce, cu propriile mâini, motive străvechi inspirate din credințele populare, viața cotidiană și natură – de la spicul grâului și soarele cu opt raze, până la simbolul „căii rătăcite”.
Atelierele sunt organizate de Iulius Mall Cluj, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.