Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV FOTO. Clujeanul care a donat sânge de 100 de ori în 25 de ani: Un gest mai nobil făcut pentru semenii tăi nu există

Publicat


Gabriel Chiș este profesor titular de Istorie la Școala ”Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca, dar și un donator constant de sânge, reușind un adevărat record local. În ultimii 25 de ani a donat de 100 de ori și spune că va continua să o facă pentru semenii săi, atâta timp cât îi va permite sănătatea.

Acesta a povestit pentru Cluj24 că prima oară a donat sânge înainte de anul 2000, când avea sub 30 de ani, la o acțiune organizată de un partid, după care a început să doneze regulat, de câteva ori pe an.

În 9 noiembrie 2023 a înregistrat cea de-a 100 donare de sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca.

”După prima donare nu a mai trebuit să mă invite nimeni, m-am dus eu, benevol, având și satisfacția că pot să îi ajut pe cei din jur și având și convingerea că îmi face și mie bine.

Mi-am făcut periodic analizele și am observat că, pe măsură ce donam sânge, analizele îmi erau tot mai bune.

În plus, ai și sentimentul de satisfacție, de utilitate în rândul semenilor, știi că ai făcut ceva, nu numai decât vorbe”, a spus donatorul, care are grupa de sânge A2, RH negativ.

Donarea de sânge, bună pentru sănătate

Gabriel Chiș a constatat pe propria piele că donarea de sânge a avut uu efect pozitiv pentru starea sa de sănătate.

Cu un sfert de veac în urmă era supraponderal, cântărea 119,5 kg, iar din 2017 și-a schimbat radical regimul de viață, astfel că a ajuns în prezent la 78 de kg.

”Chiar și la Centrul de Transfuzie Cluj era o problemă, pentru că îmi spuneau că era bine să slăbesc.

Crește imunitatea organismului

Am constatat că un regim de viață sănătos nu este incompatibil cu donarea de sânge, dimpotrivă, se completează. Faptul că slăbești în puteri dacă donezi sânge este doar un mit.

Organismul este obligat să producă sânge proaspăt, te simți mai bine, crește nivelul de hemoglobină pe termen mediu și lung, iar în timp crește imunitatea organismului, lucru demonstrat științific.

Nici nu mai țin minte când am fost răcit ultima oară. În pandemia COVID nu am avut nici cel mai mic simptom”, a mai spus profesorul clujean.

Acesta și-a mai dat seama, tot în timp, că în urma donării de sânge crește capacitatea de rezistență a organismului la boli contagioase și la efort.

A donat cam 50 de litri de sânge

După 25 de ani de donare constantă, de câteva ori pe an, Gabriel Chiș a ajuns la concluzia că a donat cam 50 de litri de sânge.

”La 450 de ml la o donare, înmulțit cu 100, reiese o cantitate de 45 de litri. La care se adaugă cantitatea necesară de fiecare dată pentru analize, astfel că, în total, ar fi circa 50 de litri de sânge donat”, a precizat donatorul clujean.

Gabriel Chiș a absolvit Facultatea de Istorie – Filosofie la București, a fost director de școală în comuna Cornești, iar, în prezent, este profesor titular de Istorie,la Școala ”Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca, unde predă Istorie, Educație Socială și Educație Juridică.

Nu-i place să se laude, dar s-a aflat că este donator constant de sânge, astfel că unii elevi ai săi l-au rugat să doneze pentru membri ai familiei sau cunoscuți.

Sfaturi pentru viitorii donatori

Chiș are și câteva sfaturi pentru cei care donează sânge prima oară și ar vrea să îi calce pe urme.

”Este important să mănânci ceva înainte de a dona, 4-500 de calorii, un suc de fructe, un iaurt, o bucată de corn, să nu te duci pe stomacul gol, riști să ți se facă rău pe scaun. De asemenea, este foarte important să se doarmă bine în noaptea de dinaintea zilei donării”, a explicat acesta.

Lui Gabriel Chiș nu i s-a făcut rău niciodată după donare, nu a avut amețeli și au fost nu puține cazuri în care, imediat după donare, a plecat direct la cursuri, fără să beneficieze de ziua liberă dată prin lege.

Donarea, cel mai nobil gest pentru semeni

Acesta a transmis, prin intermediul Cluj24, un mesaj celor care se mai gândesc dacă să doneze sânge sau nu: ”Le spun tuturor celor care se simt în putere și îndeplinesc condițiile de eligibilitate că un gest mai nobil decât de a dona sânge nu pot face.

Să încerce să se pună în locul celor care au nevoie de sânge și care așteaptă cu înfrigurare ca cineva să le doneze o cantitate mică de sânge de care depinde viața lor.

Ar trebui să donăm necondiționat, fără să ne gândim cine este beneficiarul sângelui.

Sunt copii cu leucemie în spitale, oameni care au nevoie de operații, e chiar păcat să nu poți să îți rupi două ore o dată la câteva luni și să ai și conștiința datoriei făcute pentru semenii tăi și că ai făcut o faptă bună. Nu sunt vorbe, ci fapte.

Eu voi continua să donez cu aceeași regularitate atâta vreme cât îndeplinesc condițiile și sănătate îmi va permite”.

Ziua cea mai aglomerată

Chiș a precizat că vinerea este cea mai aglomerată zi de donare, pentru că sunt mulți care donează pentru a primi ziua liberă și a o uni cu week-end-ul, cel mai lejer fiind în ziua de luni. Totodată, iarna este mai dificil să donezi sânge deoarece, dacă scade imunitatea câteva zile după donare, donatorul se poate răci.

Pentru fiecare donare, acesta a primit un card încărcat cu suma de 66,99 lei, care este neschimbată din 2007, și despre care consideră că poate ar trebui triplată, pentru a fi mai atractivă donarea și a încuraja cât mai multă lume să doneze sânge.

Ce spune directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj

Directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, Ruxandra Novac, a declarat pentru Cluj24 că Gabriel Chiș poate reprezenta un model pentru clujeni în ceea ce privește donarea de sânge.

„La Cluj nu am mai auzit despre cineva care a donat de 100 de ori. Poate fi luat ca exemplu de clujenii care vor să doneze sânge”, a spus Novac.

Mai multe informații pentru donarea de sânge găsiți pe site-ul centrului.

Ce primește un donator de sânge

Pentru fiecare donare de sânge, un donator primește un card cu 66,99 lei, dar și o zi concediu plătit. Astfel, ziua în care merge să doneze sânge este zi liberă pentru donator, dar aceasta se poate reporta, dacă merge într-o zi liberă, zi de weekend sau sărbătoare legală.

De asemenea, primește o adeverință pentru reducere 50% pe mijloacele de transport în comun.

Intervalul minim între donări este de 8 săptămâni, dar numărul de donări nu trebuie să depășească 3 donări/ an la femei și 4-5 donări/ an la bărbați.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Weekend dedicat experiențelor SENZORIALE, la Iulius Mall Cluj: Street Food Picnic și Festivalul ARGO

Publicat

picnic

Ești pregătit pentru un weekend plin de experiențe senzoriale în Iulius Parc? În acest final de săptămână, food-truck-urile de la Street FOOD Picnic – ediția de primăvară, te așteaptă cu o varietate de sortimente internaționale savuroase, iar lineup-ul vibrant de DJ te invită la dans și multă distracție. Tot în Iulius Parc vei descoperi și o lume a experimentelor captivante în cadrul Argo Fest, eveniment științific dedicat pentru întreaga familie.

argo

Iulius Parc se transformă în acest weekend într-un „laborator în aer liber”, unde va avea loc Festivalul Științific ARGO. Sâmbătă și duminică, în intervalul orar 12.00 – 17.00, întreaga familie este așteptată să vadă cum funcționează levitația supraconductoare, ce sunt cristalele de sare, dar și experimente cum ar fi: „Flacără Magică”, „Trenulețul magnetic”, „Tensiune superficială”, „Pasta de dinți a elefantului”, „Cameleonul chimic” și multe altele. Intrarea la Festivalul Științific ARGO este gratuită. Dacă ai acasă un mic pasionat de știință vrei să afli principiile din spatele experimentelor, te așteptăm în Iulius Parc, sâmbătă și duminică!

iulius parc

FOTO. Weekend dedicat experiențelor SENZORIALE, la Iulius Mall Cluj: Street Food Picnic și Festivalul ARGO

Și Street FOOD Festival revine la Cluj-Napoca cu prima ediție de Street FOOD Picnic, care va avea loc în perioada 26 – 28 aprilie 2024, în Iulius Parc. Pe lângă deliciile culinare, te vei bucura și de trei zile de dans, la DJ Stage. Află programul celor care vor urca pe scenă, pe pagina de Facebook dedicată evenimentului! În cadrul festivalului va fi amenajată și o zonă specială dedicată copiilor, unde vor avea parte de activități interactive și jocuri pline de distracție.

iulius parc

Ca să fii mereu la curent cu noutățile și evenimentele care au loc în Iulius Mall Cluj-Napoca, ne poți urmări pe pagina de Facebook!

iulius parc

Vino în acest weekend la Iulius Mall Cluj și lasă-te purtat de experiențe senzoriale!

Citește mai departe

EVENIMENT

FCU Craiova 1948 – „U” Cluj. „Șepcile roșii” LUPTĂ pentru a obține primul loc în play-out

Publicat

u cluj

FCU Craiova 1948 și FC Universitatea Cluj se vor întâlni sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 17:30 pe Stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova unde vor disputa partida din etapa cu numărul șapte a play-out-ului Superligii, deplasare în urma căreia „U” Cluj trebuie să obțină victoria pentru a deveni lider în play-out.

FC Universitatea Cluj vine după o victorie obținută pe teren propriu împotriva echipei Poli Iași, victorie care a îndepărtat-o la opt puncte de locurile din subsolul clasamentului. Echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău a pierdut teren în fața celorlalte echipe și părea în cădere liberă până la meciul de miercuri, venind după înfrângeri împotriva echipelor Oțelul Galați și Petrolul Ploiești, dar în urma victoriei obținute miercuri, „șepcile roșii” păstrează șanse să încheie play-out-ul pe prima poziție.

FCU Craiova 1948 – „U” Cluj. „Șepcile roșii” LUPTĂ pentru a obține primul loc în play-out

FCU Craiova 1948 traversează o perioadă de criză și se află pe ultima poziție din play-out cu patru partide rămase din actualul campionat. Echipa lui Eugen Trică are doar trei puncte obținute în cele șase partide disputate în play-out și este în pericol de retrogradare, dar cu o victorie pe teren propriu împotriva Universității Cluj, echipa craioveană poate scăpa de ultimele poziții din clasament și să reintre în calcule pentru salvarea de la retrogradare.

„U” Cluj a obținut două victorii în cele două întâlniri cu FCU Craiova 1948

Partida din turul campionatului regular s-a desfășurat la 28 iulie pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova unde ambele echipe au oferit spectacol, în respectiva partidă marcându-se șapte goluri și „U” Cluj s-a impus cu scorul de 4-3 cu o revenire de senzație în ultimele 10 minute când gazdele conduceau cu un gol, dar căpitanul clujenilor, Alexandru Chipciu a reușit o dublă în minutele 80, respectiv 86 și a adus victoria echipei sale, astfel oaspeții au reușit să obțină cele trei puncte.

În returul disputat la 3 decembrie pe Stadionul Cluj Arena, gazdele s-au impus cu 2-1, golurile fiind marcate de Ianis Stoica și Daniel Popa pentru gazde, iar pentru oaspeți a marcat Bahassa, astfel FC Universitatea Craiova a obținut toate punctele în înfruntările directe împotriva echipei U Craiova 1948.

Dacă va câștiga partida din deplasare împotriva echipei FCU Craiova 1948, „U” Cluj se va salva matematic de la retrogradare. Echipa lui Neluțu Sabău se află pe a patra poziție în play-out cu 29 de puncte, în timp ce adversare ei de mâine de seară se află pe ultimul loc din campionat care duce în Liga a II-a a României.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24. Alexandru Cordoș (PSD): Electoratul de stânga vrea o schimbare. Vor fi schimbări în județul Cluj

Publicat

cordos

Secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a fost desemnat candidat al social-democraților la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj. Fost consilier local la Cluj-Napoca, fost senator două legislaturi, în prezent consilier județean, acesta explică în podcastul ”Test de sinceritate”, realizat de Vasile Măgrădean, la Cluj24 de ce a decis să treacă la nivelul următor și să vizeze câștigarea funcției de președinte al CJ Cluj.

Alexandru Cordoș spune că PSD este în opoziție la nivelul județului Cluj și că electoratul de stânga vrea o schimbare.

”Cred că o să vedeți lucruri interesante, o să vedeți multe schimbări în județul Cluj, în comunitățile în care Partidul Social Democrat are șanse foarte mari de a câștiga alegerile și eu cred că o să vadă o schimbare foarte bună și la nivelul județului Cluj”, a spus Cordoș.

Proiectele lui Cordoș

Candidatul PSD a prezentat și o serie de proiecte pe care dorește să le implementeze dacă va fi ales, printre care înființarea unei companii de transport public de călători în județul Cluj, în partneriat public-privat, dar și a unui parc industrial pentru produse fructe de pădure și produse montane în zona Huedinului.

De asemenea, Alexandru Cordoș propune și înființarea unei reprezentanțe a județelor din Transilvania la Bruxelles.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tachtsidis (CFR Cluj) îl „faultează” pe Adi Mutu: Ne-a lăsat într-un moment foarte dificil. Pentru mine nu are CARACTER

Publicat

tachtsidis

La finalul meciului CSU Craiova – CFR Cluj 0-1, mijlocașul grec al clujenilor, Panagiotis Tachtsidis, a avut un discurs dur la adresa lui Adrian Mutu, fostul lui antrenor.

Tachtsidis nu crede că va mai continua la formația din Gruia din sezonul viitor și a avut un discurs dur la adresa fostului antrenor, Adrian Mutu. Tehnicianul îl criticase după ce a luat roșu în 0-4 cu Corvinul, în Cupa României, declarând: „Cu Tachsitidis nu m-am mai întâlnit și nu mai vreau să mă întâlnesc niciodată”, scrie GSP.

Tachtsidis (CFR Cluj) îl „faultează” pe Adi Mutu: Ne-a lăsat într-un moment foarte dificil. Pentru mine nu are CARACTER

„Văd că se vorbește mult despre mine. Nu ştiu cine spune lucruri urâte despre mine și nu-mi pasă, deoarece ştiu cum este în fotbal. S-a văzut calitatea mea în teren, ştiu ca sunt unul dintre cei mai buni jucători din campionat. Nu dau explicaţii celor care m-au criticat după acel cartonaş roşu. Știu că am făcut o greşeală mare.

Nu ştiu ce a spus acest tip (n.r – Adrian Mutu) despre mine. Nici măcar nu-mi pasă, pentru că ne-a lăsat într-un moment foarte dificil pentru noi, după acel 0-4. A lăsat echipa şi a plecat. Pentru mine nu are caracter! A vrut să se salveze.

Când echipa este într-un moment greu trebuie să stai să lupţi alături de echipă. Nu să pleci”, a spus Tachtsidis, potrivit OrangeSport.

Apoi a dezvăluit că are șanse mici să mai joace și din sezonul viitor în Gruia: „ Nu cred că voi rămâne la acest club deoarece nu cred că cei din club mă doresc. Mai am câteva jocuri la acest club și voi da 100% în teren. După aceea vedem ce se întâmplă.

Toţi au spus că sunt terminat și că nu mai joc nimic, dar le-am arătat tuturor că am dat totul în fiecare meci. Le-am demonstrat că sunt un jucător de mare calitate”, spune Tachtsidis.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax