Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV. FOTO. Bengi, student în Cluj și ARTIST în timpul liber. Cum arată CAMERA lui și colecția de CRANII

Publicat


whatsapp image 2022 02 18 at 5.32.25 pm (1)

Benjamin, cunoscut și ca „Bengi este un băiat din Dej care a venit în Cluj-Napoca pentru a studia jurnalismul la UBB. Înainte de a urma o facultate, a fost elev la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea, unde și-a perfecționat talentul la desen. Camera sa, pe care a pictat-o singur, pare că ar fi din altă lume, iar pasiunea pentru artă nu a dispărut.

„Liceul l-am făcut tot în Cluj-Napoca pentru a-mi urma pasiunea. Ideea mea nu constă doar în desene, picturi și lucru manual, ci văd asta mai mult ca pe o unealtă, o a doua limbă cu care poți să exprimi, să te descarci și să dai afară ce nu poți cu prima”, susține el.

În Dej nu exista niciun profil care să îl atragă, iar mutatul pe cont propriu într-un alt oraș a fost un pas important în viața lui.

„A fost și modalitatea perfectă să scap din orașul unde eram. Mă bucur că am ales acest drum, deoarece am avut mult mai multe posibilități decât dacă stăteam acasă, mai multe tipuri de oameni, mai multe idei și așa mai departe”, notează Benjamin.

O cameră ruptă din alt univers: „Tot ce era alb e acoperit”

Ceea ce îl deosebește pe Bengi de alți artiști e că are o cameră pe care a personalizat-o în întregime cu arta sa. Printre materialele folosite sunt vopsele acrilice și de țevi, uleiuri și multe altele.

„Am pictat-o toată de mână, doar în unele locuri mai există și niște spray, dar în mare parte e pictată. E cu mai multe straturi. Sub ce este acum au fost alte desene, la unele am mai pictat peste sau am schimbat.

Dar tavanul nu e nici pe departe gata, e doar albastru deocamdată, plus că peste tot aș mai putea face schimbări, dar măcar tot ce era alb e acoperit.

M-am apucat de cameră în toamna lui 2019, am început cu pictura mare cu negru și verde din spate, după am continuat cu altele prin diferite părți.

Uneam desene între ele, mai apărea un fundal și așa s-a acoperit organic întregul spațiu, cu timpul.

Aceeași pictură cu care am început a fost și ultima pe care am terminat-o, pentru că rămâneam fără spray-uri verzi”, relatează băiatul.

whatsapp image 2022 02 18 at 5.32.26 pm (5)

whatsapp image 2022 02 18 at 5.32.26 pm (4)

whatsapp image 2022 02 18 at 5.32.26 pm (3)

whatsapp image 2022 02 18 at 5.32.26 pm (6)

Tablouri și haine unice

Pe lângă cameră, are și tablouri, dar nu vede potențial financiar în domeniu.

„Mai multe am dat pe la rude sau prieteni, nu cred că s-ar vinde, deci nu am încercat”, spune el.

În plus, cochetează și cu pictura pe haine.

„Vedeam haine faine pictate pe site-uri, dar erau prea scumpe, așa că am făcut și eu. Am câteva hanorace, niște pantaloni, dar multe din ele am dat.

Îmi place mult să lucrez pe haine. Dacă aș avea cui să fac aș face, că eu am rămas fără haine de editat”, precizează tânărul.

whatsapp image 2022 02 19 at 5.34.02 pm

whatsapp image 2022 02 19 at 5.34.01 pm (2)

whatsapp image 2022 02 18 at 10.20.18 pm (1)

whatsapp image 2022 02 19 at 5.34.01 pm

whatsapp image 2022 02 18 at 9.43.56 pm (3)

whatsapp image 2022 02 19 at 5.34.01 pm (1)

whatsapp image 2022 02 18 at 9.43.56 pm (2)

whatsapp image 2022 02 18 at 9.43.56 pm (1)

whatsapp image 2022 02 18 at 9.43.56 pm

Colecționatul craniilor, printre hobby-uri

Îi place, de asemenea, să petreacă timp în natură, să iasă cu prietenii, are numeroase interese.

„Trebuie doar să am lângă mine oamenii potriviți, să stăm, să ascultăm muzică, să povestim. E fain să ai oameni cu care să te înțelegi.

Îmi place mult natura, să merg cu zilele cu cortul, unde nu este semnal, să fim doar noi între noi.

A început să îmi placă fotografia de câțiva ani, postez cam tot ce fac pe Instagram, îl folosesc ca un album.

În plus, colecționez cranii de orice animal găsesc sau fac rost”, menționează Bengi.

Colecția lui numără cranii de cal, berbec, arici și șobolani.

„Îmi plăceau cum arată și tot vedeam prin filme, iar când ne-am mutat la țară, vecinii mi-au dat craniul berbecului lor care murise. Craniile de cal le-am găsit întâmplător în pădure”, completează studentul.

Animalele lui preferate sunt reptilele. Prinde șopârle și șerpi, le face poze, după care le eliberează.

E un iubitor de animale și nu vrea să le facă rău. În plus, deține o țestoasă încă din copilărie și 6 pisici.

whatsapp image 2022 02 18 at 10.12.50 pm (1)

whatsapp image 2022 02 18 at 10.12.50 pm

whatsapp image 2022 02 18 at 10.44.30 pm

whatsapp image 2022 02 19 at 7.20.42 pm

Filosofia lui Bengi: „Viața aici e o stare a existenței foarte scurtă”

Îi place spiritualitatea, dar spre deosebire de majoritatea oamenilor pasionați de latura nevăzută a lumii, a intrat în contact cu ea într-un mod neobișnuit.

„În zona asta m-au adus cheat code-urile de pe GTA San Andreas prin clasa a șasea, când mă gândeam cum se fac în viața reală citirile în tarot sau alte asemenea.

Am o strănsă legătură cu spiritualitatea. Experimentând și încercând de atâta vreme, am descoperit ce funcționează și ce nu pentru mine și le consider niște lucruri destul de serioase, nu doar o joacă.

La fel ca în cazul karmei, acțiunile au consecințe, dar atât timp cât eu simt că ceea ce fac nu încurcă agresiv mersul firesc al lucrurilor și am intenții bune referitor la ce fac, mă consider ok.

Viața aici pe planetă e o stare a existenței foarte scurtă și trebuie să o experimentăm din plin, lucrurile nu trebuie luate prea în serios niciodată, pentru că nu asta e natura omului”, consideră Benjamin.

whatsapp image 2022 02 18 at 5.32.25 pm (2)

Spiritualitate și artă: „Aș vrea să pot pune pe pânză tot ce am în cap”

Astfel, îmbină filosofia de viață cu arta, într-o manieră personală.

„Încerc să explic ce nu pot zice prin cuvinte. Aș vrea extrem de tare să pot pune pe pânză, de exemplu, tot ce am în cap, dar asta vine cu timpul, ține de evoluție.

Totul e în continuă schimbare, din această cauză nu prea pot să zic că am lucrări finalizate 100%, deoarece oricând aș mai putea schimba ceva, dar multe le las așa cum sunt, ca un tatuaj.

Le las să reprezinte perioada în care le-am făcut, dar uneori mă frustrează că nu sunt așa cum îmi doresc în prezent”, explică băiatul.

Evoluția artistică: „Am un caiet liniat de când eram mic doar cu haine desenate pentru mama”

Munca multă de la școală, împreună cu experiențele de-a lungul timpului, au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării sale pe plan artistic.

„Cel mai ușor mod în care se poate observa evoluția este comparând desenele din clasa a noua cu cele de după 4 ani de școală. Am trecut prin destul de multe lucruri în perioada liceului, m-au ajutat mult la formarea caracterului și a felului în care văd lumea”, punctează Bengi.

Și-a descoperit pasiunea în jurul vârstei de 5 ani, când desena pe caiete liniate.

„Am un caiet plin de pe atunci doar cu haine pentru mama, dar desenam tot ce mi se părea interesant. Bineînțeles că nu erau bune, dar acum îmi plac.

Asta a durat până prin generală, când am început să desenez după tutoriale de pe YouTube tot ce credeam că pot să fac și îmi plăcea. După, totul a venit de la sine”, povestește el.

whatsapp image 2022 02 18 at 10.15.37 pm

whatsapp image 2022 02 18 at 10.15.36 pm

Artistul neconvențional: „Arta mea nu constă în totalitate în desene și picturi, asta e un bonus”

Bengi nu își încadrează arta în niciun tipar.

„Nu pot să descriu ceea ce fac pentru că nu o fac pentru a fi descrisă, nu am neapărat o idee fixă când fac ceva, e mai degrabă un nor de fum care capătă o formă și un sens pe parcurs.

Arta mea nu constă în totalitate în desene și picturi, faptul că pot să fac asta e ca un bonus pentru mine. Arta o transmit, pur și simplu, prin felul meu de a fi și prin existența mea.

Poate sună narcisist, dar cine a ajuns să mă cunoască înțelege”, spune studentul.

Potrivit acestuia, cel mai mult îl inspiră nevoia de exprimare, condiția umană, existența, revolta, dizolvarea societății, suferința, sfârșitul iminent.

„Trebuie să am și dispoziția și energia necesară, de obicei vine de la sine și nu grăbesc lucrurile. De fiecare dată se schimbă câte ceva, inclusiv eu, astfel că nu pot să zic că am o modalitate fixă în care creez”, adaugă el.

Muzica este o altă sursă de inspirație predominantă. Cel mai mult, ascultă Lana Del Rey.

„Ascult multe feluri de muzică – electronică, să zicem – deoarece rezonează mult mai tare cu mine decât orice altceva. Cred că face parte din natura omului, fiind varianta nouă a ce era muzica la începuturile ei: niște bătăi și niște vibrații, ceea ce este perfect”, precizează Benjamin.

Privind în retrospectivă

Chiar dacă nu a fost admis la o universitate de artă, nu s-a demoralizat, ci s-a reinventat și este gata să pună bazele unei cariere de succes.

„După ce am dat bacul, m-am înscris cu toată încrederea la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, dar nu am intrat și am decis să stau un an, timp în care pot învăța altceva.

Jurnalismul mi se o alegere foarte bună pentru mine, nu regret că am venit aici înainte de arte, poate nu a fost să fie să intru atunci, așa că o să încerc să îmi formez aici bazele carierei. Eu voi continua să fac ceea ce fac în sfera artistică.

Să fii artist constă și în modul în care gândești, și în impactul pe care îl ai asupra lumii, deoarece mulți desenează si pictează superb, dar nu sunt artiști neapărat, ci lucrează mecanic.

Dacă reușesc să transmit ceea ce vreau cum vreau, sunt împlinit ca artist”, conchide Bengi.

Cei care vor să îi urmărească activitatea îl pot găsi pe Instagram și pe Facebook.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

whatsapp image 2022 02 18 at 10.45.55 pm

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat noile TARIFE de referință RCA

Publicat

rca

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat tarifele de referință RCA la nivelul lunii iulie 2024. Aceste tarife sunt cu rol orientativ pentru următoarele șase luni și sunt calculate pentru clasa B0, pe 12 luni.

Din datele publicate de ASF reiese că tarifele de referință RCA sunt mai mari pentru șoferii care au mașini înmatriculate în București sau Ilfov, scrie Alba24.ro.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat noile TARIFE de referință RCA

Bucureştiul are una dintre cele mai mari frecvenţe ale daunelor auto din Europa, de 6,2%. Anunțul a fost făcut, marţi, de către Sorin Mititelu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi coordonator al Sectorului Asigurări-Reasigurări.

„Frecvenţa daunelor diferă la un oraş la altul. În Bucureşti, aceasta este de 6,2%, una dintre cele mai mari din Europa. De exemplu, în Praga este de 4% şi doar Belgrad este undeva la 5%.

Când ai o frecvenţă atât de mare a daunelor, e normal să ai o primă de risc mai mare. Fiecare şofer este parte dintr-un grup, pentru că altfel nu se pot acoperi primele de risc.

Soluţia de scădere a preţului asigurărilor auto este Bonus Malus. A merge pe ideea că nu am avut şi sigur nu o să am un eveniment în trafic, este total greşită. Cifrele oferă o situaţie obiectivă a situaţiei.

Aceste valori sunt testate din punct de vedere al semnificaţiei statistice. Pentru persoane fizice, cel mai mare segment ar fi cel al vehiculelor cu putere cuprinsă între 51 şi 75 Kw”, a spus Mititelu, potrivit Agerpres.

Tarifele de referință RCA. Noi criterii de risc

Potrivit raportului ASF, noile tarife de referință RCA au fost stabilite de către firma KPMG. Au fost luați în calcul ultimii 5 ani de eveniment anteriori datei de referință, în speță perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2023.

Au fost introduse noi criterii de risc: puterea motorului (KW) în loc de capacitatea cilindrică a motorului (cmc); zona geografică;

Segmentele de tarif au fost construite ținând cont de următoarele caracteristici referitoare la:

– persoana asigurată: tipul asiguratului (persoană fizică sau persoană juridică), vârsta asiguratului (pentru persoane fizice)
– caracteristicile vehiculului: puterea motorului (KW), numărul de locuri pe scaune, capacitatea motorului (CMC), puterea motorului (CP), masa maximă admisă (Kg)
– zona geografică (grupe de județe)

”Puterea motorului (KW) reprezintă un factor de risc mai relevant decât capacitatea cilindrică (CMC), având în vedere și caracteristicile constructive ale motoarelor moderne (motoare cu capacitate cilindrică mică pot dezvolta puteri mari)”, se arată în raportul ASF/KPMG.

Tarifele de referință RCA. Scumpirea polițelor

În București-Ilfov, șoferii cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care conduc mașini în care puterea motorului este de 151-200 kw vor avea un tarif de referință la RCA de 4.739 de lei. Acesta este cu 28% mai mare decât tariful mediu practicat de asigurători în primul trimestru din acest an (3.416 de lei), potrivit hotnews.ro.

Mititelu a precizat că factorii care au determinat creşterea tarifelor RCA au avut în vedere în primul rând faptul că, „înainte de plafonare, rata combinată era subunitară, deci asigurătorii erau pe pierdere din RCA”.

„Acest tarif de referinţă nu are rolul de a stabili un preţ în piaţă. O evoluţie de plus-minus 3% arată de fapt o stabilitate în piaţa RCA, cel puţin pe segmentul autoturismelor. Preţurile în Bucureşti sunt mai mici decât tariful de referinţă, în comparaţie cu cel din alte oraşe”, a menţionat vicepreşedintele ASF, potrivit Agerpres.

În țară, cea mai mare scădere este la șoferii cu vârste între 31-40 de ani, care au mașini cu putere de peste 300 KW. Noul tarif de referință RCA este de 1.714 lei, cu 53% mai mic decât tariful mediu de 2.616 lei (cel din primul trimestru).

Noile tarife de referință RCA publicate de ASF

tarife rca

rca

tarife rca

Tarife RCA plafonate până în septembrie 2024

Tarifele RCA sunt plafonate până în 30 septembrie 2024, prin decizie de Guvern.

Plafonarea tarifelor RCA a fost stabilită din aprilie 2023 (prin HG 298/2023), la nivelul din februarie 2023. Apoi, măsura a fost prelungită cu trei luni. În decembrie 2023, prin HG 1326/2023 s-a permis indexarea primelor de asigurare practicate de către asigurătorii RCA la data de 28 februarie 2023, cu un procent de maximum 6,8% pentru o perioadă de 3 luni.

În martie 2024, prin HG 262/2024 măsura a fost prelungită până în 30 iunie.

Ministerul Finanţelor precizează că tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% şi sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a proiectului de act normativ. Totodată, tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a propunerii de prelungire.

De asemenea, comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăşi costul mediu practicat de reprezentanţele rent-a-car ce oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto şi se acordă numai în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Tarife RCA. Ghid pentru asigurători

Vicepreședintele ASF a anunțat că un ghid cu recomandări bazate pe principii şi bune practici în piaţa de asigurări va fi lansat de Autoritatea de Supraveghere Financiară cel mai probabil la începutul lunii octombrie.

„Tariful de referinţă este un instrument ce ajută la a estima nişte tarife şi un trend. Pe când în ghid mergem la a face recomandări în baza unor principii şi bune practici în piaţa de asigurări. Putem face o recomandare în privinţa cauzei sau faptului ce a condus la acel rezultat (…) şi acela este legat de principiul de segmentare. Cel mai probabil, acest ghid va fi transmis spre consultare părţilor implicate, în cursul lunii august.

Sperăm ca, până la final de septembrie – început de octombrie să-l avem aprobat. Va fi vorba despre recomandări, după care întreb de ce ai făcut altfel şi trebuie să explice”, a spus Mititelu.

Tarife RCA. Noua lege

Acesta a menţionat că acest tip de ghiduri ar urma să îi ajute pe şoferi şi se trece într-o altă direcţie, „cea a transparenţei, respectiv posibilitatea de informare în faza prealabilă, anterioară încheierii unei asigurări”.

„Se ştie, din păcate, faptul că asemenea informaţii la unii asiguratori sunt disponibile pe site-ul lor şi că au simulatoare la dispoziţie şi poţi afla care este cotaţia pe care o oferă ei înainte de o eventuală negociere comercială. De asemenea, sunt companii care au o listă cu preţurile practicate pe diverse segmente, dar nu este o situaţie generală şi, prin urmare, aici, la capitolul transparenţă, într-adevăr, avem de făcut o corecţie la o normă de aplicare a Legii RCA. Normă care va suporta o modificare şi o îmbunătăţire pe care vrem să o facem odată cu încorporarea şi a celorlalte modificări ce vin din amendarea Legii RCA, ce se află în proces decizional în Parlament.

Deci, în momentul de faţă, transparenţa nu este chiar un punct forte şi necesită ceva îmbunătăţire. În prezent, cea mai mare parte a beneficiarilor de asigurări încearcă să obţină aceste informaţii prin apelarea la un intermediar de asigurări care are acces la sistemele asiguratorului şi pot obţine în mod direct diverse oferte. Este o variantă care rezolvă în parte problema”, a explicat oficialul ASF.

Noile tarife RCA. Mașini asigurate

Din numărul total de vehicule din parcul naţional auto, respectiv 10.333.293, la data de 6 iunie 2024 erau asigurate un număr de 7.486.349 de vehicule.

Cazurile prelucrate încadrate în categoria asiguraţilor cu risc ridicat, în perioada 1 ianuarie – 2 iunie 2024, sunt în număr de aproximativ 41.500 din care aproximativ 201 au fost preluate voluntar, iar 41.300 au fost alocate automat către asigurători.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânără dispărută la Cluj. Are 15 ani. Motocicliștii au dat alerta și o caută alături de familie. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

De

Tânără dispărută la Cluj

O tânără de 15 ani din Cluj-Napoca este căutată de părinți, care au cerut și ajutorul comunității de motocicliști.

Fata are 15 ani și a fost văzută ultima dată miercuri, 24 iulie, în jurul orei 18.30.

Tânără dispărută la Cluj. Are 15 ani. Motocicliștii au dat alerta și o caută alături de familie. Sunați la 112 dacă o vedeți

Albu Patrisia Andrada, a plecat voluntar din zona Oașului și nu mai poate fi contactată.

“Telefonul este închis, prietenii ei nu știu nimic, părinții ne-au cerut ajutorul. Haideți să ieșim la căutări”, este apelul celor de la Comunitatea Moto Cluj – Asociația CMC către toți motocicliștii clujeni și nu numai.

Oricine are informații despre tânără sau  au văzut-o sunt rugați să sune la 112.

Semnalmentele tinerei

Albu Patrisia Andrada are 15 ani și a fost văzută ultima la ora 18.30.

Ea purta tricou negru, pantaloni negri de trening, papuci sport albi cu inscripție albastră Nike.

Tânăra are aproximativ 167 cm înălțime, aproximativ 80 de kilograme, păr lung brunet cu șuvițe roșcate și ochi verzi.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Stația Traian Vuia Nord va fi SUSPENDATĂ pe toată durata lucrărilor la Park & Ride-ul de la aeroport

Publicat

park&ride 3

CTP Cluj anunță că stația de transport în comun Traian Vuia Nord va fi suspendată pe toată durata lucrărilor la Park & Ride-ul de la aeroport.

„Incepand cu data de 25.07.2024 vor demara lucrarile de interventie in carosabil pe strada Traian Vuia, la obiectivul de investitii Park&Ride.

CTP Cluj: Stația Traian Vuia Nord va fi SUSPENDATĂ pe toată durata lucrărilor la Park & Ride-ul de la aeroport

In aceasta etapa de lucrari se impune blocarea traficului pe banda 1 de circulatie pe sensul de intrare in oras. Astfel, pe durata desfasurarii lucrarilor, statia de imbarcare / debarcare calatori ʺTraian Vuia Nordʺ, va fi suspendata”, a comunicat CTP.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Clujul are un canal, ce facem cu el? Canalul MORII, istorie și prezent în peisajul urbanistic al orașului

Publicat

canalul morii

Veneția are Canal Grande, Amsterdamul și Bruge-ul au fiecare o mulțime de canale, unul mai frumos ca altul, Cluj-Napoca are Canalul Morii. Timp de zeci de ani, autoritățile s-au jucat de-a „uite canalul, nu e canalul”. Peste tot în Europa, un astfel de curs de apă ce traversează o urbe este mană cerească. Rățuște, peștișori, pe alocuri promenade cu bărcuțe, sunt doar câteva atracții ale unui astfel de canal. 

Canalul Morii sau Canalul Morilor din Cluj-Napoca (în maghiară Malomárok) este un canal artificial, o ramură a Someșului Mic care curge aproximativ paralel cu acesta pe o distanță de 7,2 km.

canalul morii

VIDEO FOTO. Clujul are un canal, ce facem cu el? Canalul MORII, istorie și prezent în peisajul urbanistic al orașului

Pornind din Someș la marginea părții vestice a orașului, curge pe toată lungimea străzilor Cardinal Iuliu Hossu și Andrei Șaguna, străpunge cartierele Mărăști și Bulgaria, unde se se reîntâlnește cu râul.

Concret, Canalul Morii se desprinde de Someș chiar la intrarea în orașul Cluj-Napoca, lângă microhidrocentrala de pe Someșul Mic. Porțiunea din canal până la Parcul Rozelor e cea mai sălbatică din întreg traseul, fără amenajări.

canalul morii

La intrarea pe strada George Barițiu, Canalul Morii e acoperit de dale betonate, până la strada Andrei Șaguna – doar pentru o porțiune, căci în Piața Mihai Viteazul canalul e din nou acoperit, iar pe dalele betonate au fost ridicate, o vreme, gherete comerciale, mai ales pe strada Argeș.

Scurt istoric

Conform unui document din 1558, consiliul orașului a ordonat săparea unui canal pentru a igienizarea râului Someș în oraș. Prima atestare a barajului de la începutul canalului lângă Mănăștur datează din secolul al XVI-lea.

Acesta a fost folosit pentru a controla cantitatea de apă eliberată în Canalul Morii, care era suficientă pentru a face să funcționeze morile de făină de pe malurile Canalului.

Un baraj nou, mai înalt, a fost construit la sfârșitul anilor 1970, după care debitul de apă în șanțul morii a fost aproape inexistent. Niciuna dintre morile de pe canal nu mai există în prezent.

moara

A fost o lucrare hidrologică de anvergură, care a angajat întreaga comunitate urbană și care a făcut posibilă creșterea numărului de mori care funcționau în oraș și diversificarea activității acestora.

Una dintre morile amplasate pe Canalul Morii era, de exemplu, Moara de Hârtie, amplasată între parcurile Rozelor și Victor Babeș. Construită în 1718 de Ordinul Iezuit și renovată în 1832, e cea mai veche clădire cu caracter industrial a orașului. După al doilea război mondial, clădirea a fost aproape distrusă.

Era 1933 când ultima moară de pe râu a fost demolată. E vorba de moara amplasată la intersecția străzilor ce acum se numesc Regele Ferdinand și George Barițiu.

canalul morii

Prezent

După ce ani de-a rândul, canalul a fost acoperit pe o porțiune, recent au început lucrările de decopertare pe str. George Barițiu, iar după decopertare urmează partea mai dificilă și anume igienizarea canalului și menținerea sa la cele mai înalte standarde de curățeni.

Neîngrijit, transformat într-o  ghenă de gunoi ce emana vara mirosuri pestilențiale, Canalul Morii se vrea redat orașului sub forma unei atracții urbanistice. Rățuștele sunt gata pregătite, mai trebuie să pregătim locuitorii, mai exact mentalitatea lor. Pentru că atâta timp cât se vor scoate din canalizare scutece și cârpe, nu putem avea pretenții prea mari.

Sursa: Wikipedia

Video: YouTube

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax