Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV/ Fertilizarea in vitro la Cluj, o nouă șansă pentru cuplurile care nu mai sperau să aibă copii

Publicat


Fertilizarea in vitro reprezintă ultima șansă pentru cuplurile care nu pot avea copii, primul centru din România care a lansat procedurile aferente fiind deschis la Cluj-Napoca la Clinica Ginecologie I în anul 1999 de către profesorul Vasile Surcel.

După 20 de ani de activitate, Compartimentul Fertilizare in Vitro (FIV) al Clinicii de Ginecologie nr. 1 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca continuă cu succes să dea o speranță femeilor cu probleme de sterilitate, că vor reuși să rămână însărcinate și să aducă pe lume copii.

Cluj24 a stat de vorbă despre tainele fertilității in vitro cu Prof. Dr. Daniel Mureșan, de la Clinica de Ginecologie nr 1, și cu Dr. Mihai Surcel, șeful Compartimentului FIV.

Medicii obstetricieni dau asigurări viitoarelor mămici că vaccinul anti-COVID nu afectează nici sarcina, nici fertilitatea și nici procedurile de FIV, astfel că procedura poate fi făcută și în perioadă de pandemie.

Avantaj pentru FIV la Ginecologie 1

Rep: Cum a început fertilizarea in vitro la Cluj?

Daniel Mureșan: Pot să vă spun că aici, la noi, la Cluj a fost inaugurat primul centru de fertilizare in vitro din România de către profesorul Vasile Surcel în anul 1999. A fost un lucru foarte important pentru că în ziua de astăzi foarte multe cupluri se confruntă cu probleme în a avea un copil.

Cauzele infertilității cuplului sunt multiple – pe lângă problemele medicale, vârsta la primul copil este tot mai întârziată – școală, educație, carieră, existența contracepției – astfel cuplurile ajung mai târziu la dorința de a avea un copil și astfel pot să apară diverse probleme medicale care le scad șansele și pentru aceasta au nevoie de un ajutor.

Acest centru de fertilizare in vitro, prin faptul că este inclus în Clinica Ginecologie I, are un mare avantaj pentru că noi putem să integrăm toate etapele: de la diagnosticul cauzei sterilității până la tratamentele chirurgicale premergătoare necesare (laparoscopii, histeroscopii), pentru a ajunge într-o stare bună pentru fertilizarea in vitro.

De asemenea, în cadrul Clinicii asigurăm urmărirea acestor sarcini prin realizarea diagnosticului prenatal complex și prin monitorizarea evoluției sarcinii.

Toate sarcinile sunt prețioase, dar în cazul sarcinilor obținute prin FIV emoțiile familiei sunt complet altele. În Clinica Ginecologie I urmărim complex aceste „sarcini prețioase” și contează foarte mult conceptul ”Take home baby”, ai pornit la un drum si aștepți să ajungi în  siguranță la final, să fie acasă la tine copilul pe care ți-l dorești.

E nevoie de asistența reproducerii

Rep: Câte cazuri ați avut de la înființarea acestui departament FIV până în prezent?

Mihai Surcel: Numărul de cazuri, dacă doriți, s-a mers proporțional cu informarea populației. Sigur, la început numărul de cazuri a fost mai redus, iar ulterior, când fertilizarea in vitro a început să fie asumată de întreaga populație, adresabilitatea a crescut. În paralel, însă, și asta este un lucru pozitiv, au apărut multe alte centre ceea ce este foarte bine.

Lăsând la o parte conceptul de competiție, în România este o nevoie stringentă de o asistență a reproducerii.

Totuși, practic, de-a lungul timpului, numerele au fluctuat. În momentul de față am avut handicapul pandemiei, handicap care poate pentru noi ne-a costat un pic mai mult în contextul în care suntem și o clinică COVID.

Am asistat urgențele COVID ceea ce, pentru mine, a fost o frână.

Referitor la procedeul tehnic a ceea ce înseamnă fertilizarea in vitro, în primul rând ea trebuie văzută ca și o parte a tratamentului de sterilitate dar, probabil, este zona cea mai delicată și din cauza aceasta este un teritoriu care este recomandat să fie realizat de medici cu competență în fertilizarea in vitro.

În țara noastră există, în continuare, o anumită reticență în populație și chiar și printre medici vizavi de ce înseamnă această procedură, cât este de agresivă pentru pacienți și, în sensul acesta, vreau să spun foarte clar că are o faimă mult mai proastă decât o merită, mai pe românește riscurile pe care le presupune această procedură sunt mult mai mici decât se vehiculează.

Hormonii, asemănători cu cei naturali

Prima teamă este legată, evident, de expunerea la hormoni și vreau să spun apăsat, dincolo de impresiile mele personale, pe date concrete.

Hormonii pe care noi îi folosim noi sunt gândiți foarte asemănător cu cei naturali. Cu alte cuvinte, pacienta nu este expusă la substanțele pe organismul ei nu le cunoaște si nu este obișnuit cu ele.

Consecutiv acestei expuneri, reacția organismului, energică, produce alți hormoni – progesteron dar care, totuși, sunt la cote mult mai mici față de ceea ce se întâmplă într-o sarcină.

Deci, cu alte cuvinte, rezervele față de fertilizarea in vitro în mod normal ar trebui să fie mari.

Dar aceste paciente care ajung la fertilizare in vitro sunt un segment aparte și, în această logică, ele vor trebui urmărite toată viața cu mai multă atenție pentru că, din păcate, ceea ce la o vârstă tânără frânează fertilitatea, la o vârstă mai înaintată poate deschide ușa spre alte complicații medicale.

Și atunci, independent dacă vor face sau nu FIV, aceste paciente vor trebui toată viața urmărite, monitorizate un pic mai atent, ceea ce specialiștii în ginecologie știu.

Contează vârsta

Asumându-ne aceste lucruri, în principiu, în ziua de azi, respectând protocoalele, FIV este o procedură relativ sigură. Acest tratament se adresează unui număr tot mai mare de paciente cu probleme de fertilitate și acest lucru se întâmplă din două motive.

Din cauza vârstei la care cuplurile din ziua de astăzi încep să se gândească la o sarcină, pot să aibă deja alte afecțiuni ceea ce face ca efortul depus la obținerea unei sarcini să fie mai complex și atunci se justifică această fertilizare in vitro.

Doi la mână, vârsta, deoarece fertilitatea naturală scade abrupt după 38 și mai ales după 40 de ani. De foarte multe ori pacientele vin la noi după aceste vârste și astfel efectiv timpul de care dispun e mult mai scurt.

Femei de 40 de ani apelează la FIV

Rep: Care e vârsta medie a pacientelor care recurg la această soluție?

Mihai Surcel: În centrul nostru vârsta medie e destul de avansată, în jur de 38 – 40 de ani, adică multe dintre aceste cupluri au tatonat prea mult timp variante mai simple tratament sau au sperat în validarea pe resurse personale a potențialului biologic, ceea ce, într-un fel sau altul, ne limitează foarte mult.

Dacă ar fi să dau un mesaj pentru pacientă, acesta sună în felul următor: cuplul și medicul ginecolog curant să facă un bilanț al fertilității, chiar dacă încă ideea unei sarcini nu este în proiectul familiei.

În această logică chiar și la 30 de ani o pacientă care nu își dorește încă o sarcina să aibă totuși o discuție cu ginecologul vizavi de resursele biologice de care dispune și acesta să o orienteze vizavi de timpul pe care îl are și de potențialele probleme medicale identificate.

Rata de reușită, 45%

Rep: Care este rata de succes a acestei proceduri?

Mihai Surcel: Rata de succes depinde foarte mult de circumstanțe, adică avem paciente cu potențial biologic foarte bun, se decid femeile sub 30 de ani care au resurse excelente unde, sigur, în ziua de azi se transferă un singur embrion tocmai pentru a nu apărea sarcini multiple, care au un risc obstetrical crescut.

Și aici, în principiu, ar trebui vârste foarte bune pentru a avea peste 45% procent de reușită.

Daniel Mureșan:  Ceea ce este foarte mult, pentru că toate standardele din lume sunt la 40- 45%.

Mihai Surcel: Sigur, aici vorbim de grupul cel mai bun. Ulterior, evident că cifrele scad, și sigur peste 40 de ani se duc foarte rău în jos și acesta este unul din motivele pentru care, din nou, am rugat pacientele să se adreseze la timp centrelor de FIV.

Din păcate, indiferent cât de tinere se mențin pacientele, indiferent cât de bine se simt, din păcate ovocitele lor au vârsta din buletin. Și, dintr-o dată, acolo șansele se duc mult jos, la 42 de ani, din păcate, stăm la 15 la sută ca și rată de reușită.

Evident că orice patologie suplimentară va contribui negativ la rata de reușită. Fiecare pacientă trebuie analizată separat.

Tipuri de cheltuieli

Rep: Cât costă un astfel de tratament?

Mihai Surcel: Pentru FIV avem trei tipuri de cheltuieli. În primul rând sunt cheltuielile cu analizele și în sensul acesta ține un pic și de pacient, cum reușește să își găsească laboratoare cu prețuri mai mici. Vorbim de sume care nu ar trebui să treacă de 1500 de lei.

În altă ordine de idei, foarte multe din aceste paciente au inițiat terapia de evaluare a fertilității nu neapărat cu gândul la fertilizarea in vitro, iar în bună parte aceste analize efectuate deja sunt utile și pentru noi, deci prețul poate fi sigur decongestionat prin analize anterioare.

Apoi avem partea de procedură și aici avem două variante limpezi, distincte.

Costurile fertilității in vitro

Avem scenariul în care intervenția noastră este oarecum minimală și anume fertilizare in vitro când practic ovocitele și spermatozoizii sunt puși împreună în laborator și avem variante mai agresive, în care injectăm la microscop spermatoizii în ovocite, iar prețul este 4.500 – 5.700 de lei la cea de-a doua procedură.

A treia cheltuială este a medicamentelor pentru că, până la urmă, este ca și cu o haină. Tehnic, îmi dau seama pentru o anumită vârstă ce doză ar trebui să utilizez, dar până la urmă organismul pacientei uneori impune creșterea dozelor, alteori scăderea lor, și aici e o zonă în care nu putem da o cifră fixă.

Sumele pot varia mult, de la 2.000 la 8.000 de lei

Daniel Mureșan: Prețul global la tehnica standard se încadrează între 2.500 – 3.000 de euro în medie cu mențiunea că fertilizarea in vitro a evoluat foarte mult de când a apărut, sunt mai multe subtehnici tocmai în ideea de a se adresa adaptat fiecărui cuplu.

Noi tratăm un om, o familie, un cuplu, nu o boală și de aceea costurile pot să varieze în funcție de cum răspunde pacienta la tratament și de tipul de tehnică aleasă pentru fiecare pacient în parte.

Rostul nostru este să ajutăm oameni

Rep: Ca timp, cât durează de când un cuplu, o femeie, decid să aducă pe lume un copil. Cât durează până rămâne însărcinată?

Mihai Surcel: În mod normal formula ar fi următoarea. Este de dorit ca fiecare pacientă să aibă un ginecolog și atunci, practic, ginecologul la momentul cu pricina, face prima evaluare care exclude patologiile serioase.

Este așa numitul consult practic pre-concepțional iar în măsura în care acesta este fără probleme, pacienta va fi lăsată natural șase luni – un an să încerce să conceapă, în ideea în care, până la urmă, natura face lucrurile cele mai bune.

Rostul nostru este să ajutăm oameni, nu să interferăm peste regulile naturii. Natura este mult mai rafinată decât suntem noi cu manopere noastre. Noi încercăm să o mimăm, să corectăm, să încercăm să fim în spatele ei.

Competențe în fertilitate

În eventualitatea în care la acel prim consult, colegii noștri ginecologi generaliști constată resurse reduse sau patologii chiar dacă nu s-a produs un blocaj total al fertilității, automat ni se adresează nouă, celor care suntem cu competența pe domeniul sterilității, moment în care sunt scenarii în care patologia respectivă poate fi controlată, chiar rezolvată complet. Atunci, evident, procedura de tratament, de asistența reproducerii, este condiționată de cât durează rezolvarea acestei prime probleme, fie ea nu poate fi rezolvată.

Practic, noi vom avea de rezolvat nu doar o problemă de fertilitate ci și o problemă suplimentară care frânează răspunsul ovarelor la stimulurile noastre când sigur că ne vom duce mai repede pe această procedură tocmai în ideea de a câștiga timp.

În varianta în care, totuși, trece acest timp sau resursele biologice sunt limitate intrăm în acțiune prin proceduri inițiale mai simple și, finalmente, dacă suntem presați biologic sau eșuăm prin mijloacele standard, apelăm la fertilizarea in vitro. Termenii pe care noi îi folosim în biologie, în medicină, sunt un spațiu de trei – șase luni în ideea în care, natural, cuplul obține o sarcină în trei – patru luni.

Abordare graduală

Daniel Mureșan:  Fertilizarea in vitro este o soluție la care se apelează dacă celelalte tipuri de tratament ale sterilității nu dau rezultate. De aceea încercăm o abordare graduală însă, indirect, la această ultimă variantă sunt și alte tipuri de tratament de sterilitate și în multe situații se rezolvă lucrurile mai ușor și nu ajungem la fertilizare in vitro. Când se ajunge la ea este ultimul tren pentru cei care nu mai sperau să aibă copii.

Sunt sterilități care necesită fertilizare in vitro, unde există o cauză. Pacienta nu are trompe funcționale sau au fost extirpate pentru diverse boli, sau are o disfuncție hormonală.

Sunt și situații în care nu găsești absolut nimic, dar femeile nu rămân gravide, acestea fiind sterilități inexplicabile iar atunci fertilizarea in vitro îți permite să controlezi fiecare etapă până la implantarea embrionului. Deci știi exact, ai stimulat, câte ovocite ai obținut, câte au funcționat, cât s-a recoltat, câți embrioni ai, pe care îi alegi.

Această criză trebuie să o luăm noi sub control. Sigur, imită natura în  mai multe etape. Sunt foarte multe tehnici de fertilizare în vitro care mai de care mai avansată.

În România folosim tehnicile de transfer de embrion proaspeți, formați în momentul fecundației în laborator sau mai este varianta să îi congelăm și dacă sunt mai mulți embrioni în cicluri următoare fără să mai fie nevoie de toate aceste costuri de tratament hormonal atunci într-un ciclu normal, ușor optimizat, se pot transfera acești embrioni și se pot face 3- 4 transferuri de embrioni în lunile următoare dacă nu obții din prima un rezultat. Este un câștig foarte mare și crește mult șansa de a avea un copil.

Fătul este sănătos

Fătul rezultat în urma acestui proces de fertilizare este absolut sănătos pe care, sigur, noi îl păzim mai atent. Pentru noi fiecare sarcină este la fel de prețioasă dar pentru că aceasta a necesitat investiții, emoții, să spunem că poate beneficiază de o urmărire mai atentă în timpul sarcinii. Copiii rezultați în urma fertilizării in vitro sunt sănătoși, nu au nici un handicap.

Mihai Surcel: Din perspectivă documentată diferențele sunt mici și, într-adevăr, foarte mulți ani a existat această temere din public dar și dinspre medici cum că ingerința noastră în acest fenomen natural ar putea să aibă un decont vizavi de calitate.

Acum suntem mult mai relaxați în sensul în care cifrele sunt un pic diferite față de populația generală, dar vreau să adaug o nuanță. Există o creștere minimă a numărului de anomalii de structură și genetice, dar s-a dovedit ca aceasta este datorită vârstei mai avansate a pacientelor cu îmbătrânirea ovocitelor.

Daniel Mureșan: Cu alte cuvinte, dacă comparăm gravide de aceeași vârstă cu sau fără fertilizare in vitro e la fel. Sigur, dacă comparăm paciente cu fertilizare in vitro care au din start 35 – 40 – 42 de ani, cu cele spontane care au 20 -25 – 28 de ani, există o diferență, dar aceasta este nesemnificativă.

Peste 500 de copii rezultați prin FIV

Rep: Câte femei au apelat din 1999 la fertilizare in vitro la Cluj?

Mihai Surcel: Atunci când avem un număr de 150 – 200 proceduri pe an, și vorbim de rata de reușită, ajungem la 30-40 de sarcini pe an, ceea ce înseamnă peste 500 de copilași care sunt ca și ceilalți copii.

Rep: Ce v-au spus pacientele care au fost reticente la început față de această procedură, după ce au rămas însărcinate și au născut?

Mihai Surcel: De cele multe ori reticența e depășită în momentul în care se începe procedura. Nu este atât de agresivă pe cât se crede iar inițierea ei asumă, din partea cuplului, un grad de liniște emoțională și depășirea disconfortului creat de această procedură.

Noi, practic, nu începem nimic până când cuplul nu doar că este împăcat logic cu ceea ce este de făcut, dar și emoțional. Asta este o condiție, indiferent cât mi se pare de logic ce fac, cât de puțin agresiv, indiferent cât cred eu că este tot ce înseamnă etică și că nu încalc limitele naturii, câtă vreme în cuplu există cea mai mică reticență, nu facem niciun pas.

Oarecum, aceste cupluri nu mai sunt în situația de a fi nemulțumite pentru că abia așteaptă o rezolvare a sterilității.

Paciente din toată țara

Rep: De unde provin pacientele centrului? Doar din Cluj sau și din alte județe?

Mihai Surcel: Au venit din toată țara, din Constanța am avut, sau din Reșița.

Daniel Mureșan: Vin o dată pentru investigații când au probleme de sterilitate, le operăm, se atașează de noi, se bucură de rezultate. Multe paciente, după operație, rămân gravide spontan. Găsim o cauză tratată chirurgical și le operăm, dacă nu, aceste investigații înainte de intervenție ne permit ca să abordăm mult mai personalizat tipul de fertilizare.

Se creează o legătură care ține, avem paciente care vin la noi de 20 – 30 de ani și cu care păstrăm legătura.

Vaccinul nu afectează fertilizarea

Vreau pe această cale să transmit și un mesaj foarte important. Au fost în ultima perioadă foarte multe discuții în spațiul public legate de impactul vaccinului anti-COVID asupra fertilității.

Pot să vă spun că în momentul de azi, pentru că este un vaccin care a fost cel mai mult utilizat, există studii apărute în SUA si Europa făcute de instituții serioase, naționale, care toate arată că vaccinul nu are nici un impact asupra fertilității. Nu are niciun impact asupra sarcinii, femeile se pot vaccina oricând și este de dorit să se vaccineze, inclusiv în sarcină, pentru că în timpul sarcinii organismul este solicitat de sarcină și resursele lui de apărare scad.

Toți medici știu ca gravidele reacționează particular, organismul face forme mai grave de boală decât în afara sarcinii deoarece corpul are o parte din rezerve alocate pentru sarcină. Deci vaccinul nu face rău nici fertilității si nici sarcinii. Se pot vaccina oricând doresc și chiar este de recomandat înainte, în timpul sarcinii, în lactație, nu are nicio interferență cu acestea, și le asigură o protecție necesară.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cele mai prost clasate partide la alegerile parlamentare, în județul Cluj. Partidul lui Geoană, sub 800 de voturi

Publicat

Alegeri parlamentare Cluj

La alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, județul Cluj a confirmat sprijinul puternic pentru partidele mari, precum PNL, USR, AUR și PSD, dar la polul opus, patru formațiuni politice s-au remarcat prin rezultatele extrem de slabe, nereușind să obțină nici 1.000 de voturi fiecare.

Printre acestea se numără Partidul România în Acțiune, Partidul Noua Românie, Partidul Social Democrat Independent (PSDI) și Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN).

Rezultatele cele mai slabe au fost obținute de:

  • Partidul România în Acțiune – 792 voturi (0,24%);
  • Partidul Noua Românie – 601 voturi (0,18%);
  • Partidul Social Democrat Independent (PSDI) – 599 voturi (0,18%);
  • Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN) – 232 voturi (0,07%).

Partidul România în Acțiune: Sprijin pentru Geoană, dar fără succes electoral

Partidul România în Acțiune a obținut doar 792 de voturi în județul Cluj. Formațiunea l-a susținut pe Mircea Geoană la alegerile prezidențiale din 2024 și a propus pe listele de la Cluj 13 candidaturi pentru Camera Deputaţilor şi 6 candidaturi pentru Senat, inclusiv două figuri universitare cunoscute: Gabriela Ciot, conferențiar la Facultatea de Studii Europene, și George Jiglău-Labuneț, lector la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB Cluj.

Partidul Noua Românie, o prezență discretă la Cluj

Fondat în 2015 de Sebastian Constantin Popescu, care a candidat atât la alegerile prezidențiale din 2019, cât și la cele din 2024, Partidul Noua Românie a înregistrat un scor modest de 601 voturi la Cluj. Formațiunea a avut o singură nominalizare la Camera Deputaților și una la Senat, în județ.

PSDI, confuzie cu PSD?

Cu o istorie tumultuoasă, Partidul Social Democrat Independent a fost reînființat în 2019 și a participat la alegerile din 2024 cu o listă completă în circumscripția București. La Cluj însă, PSDI a avut doar doi candidați, unul pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat, obținând un scor extrem de modest: 599 de voturi.

Acuzațiile conform cărora denumirile și siglele similare ale PSDI și PSDU ar fi indus în eroare alegătorii nu au lipsit din peisajul electoral.

ADN, „alternativa” fără rezultate

Fondat de fostul europarlamentar Cătălin Ivan, Alternativa pentru Demnitate Națională a avut o prezență discretă în județul Cluj, cu doar șase candidați pe liste. ADN a obținut doar 232 de voturi, adică 0,07% din totalul voturilor exprimate, cel mai slab rezultat dintre toate formațiunile participante. În plan național, ADN a promovat-o drept candidată prezidențială pe Alexandra Beatrice Bertalan-Păcuraru, cea mai tânără participantă la alegerile din acest an.

Citește mai departe

EVENIMENT

Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla, a murit la vârsta de 65 de ani

Publicat

duckadam

Celebrul portar Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla, a murit, luni, la vârsta de 65 de ani. Asociația Steliștilor anunță că fotbalul românesc a pierdut o legendă, transmite Mediafax.

„Helmut Duckadam, unul dintre cei mai mari portari din istoria Stelei București și al fotbalului românesc, a lăsat o amprentă indestructibilă în inimile noastre.

Cunoscut pentru performanțele sale memorabile, Duckadam va rămâne mereu în istoria fotbalului pentru parada sa legendară în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, un moment ce a adus Steaua pe culmile gloriei”, scriu steliștii, pe Facebook.

Cu un palmares impresionant, incluzând titluri naționale și internaționale, Duckadam a fost „simbolul curajului și al determinării”.

„Astăzi, ne înclinăm în fața unei cariere de neuitat. Te vom păstra mereu în amintirile noastre, Helmut”, mai scriu cei de la Asociația Steliștilor, pe Facebook.

Helmuth Duckadam suferea de mai multe afecțiuni, iar în vara acestui an a suferit o intervenție pe cord.

Sursa foto: Helmuth Duckadam – Facebook

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Nu este deloc ce pare a fi

Publicat

editorial

Avea personajul Iago din drama ”Othello” a lui William Shakespeare o vorbă care se potrivește ca o mănușă situației politice din România, înregistrată după primul tur al alegerilor prezidențiale: ”Oamenii ar trebui să fie ceea ce par, iar cei ce nu sunt nici n-ar trebui să pară”.

Parcă autorul s-a referit anume la candidatul independent la Președinția României, Călin Georgescu, care a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin atât în țară, cât și în diaspora.

Acesta a profitat de nemulțumirea generală a românilor față de partidele clasice, dar a și inundat, până la saturație, aplicația TikTok cu mesajele sale hipnotizatoare, câștigând detașat peste 2 milioane de voturi.

Cum părea a fi ”surpriza” Călin Georgescu în primele ore de la anunțarea exit-poll-urilor și de la numărarea primelor voturi?

Candidat mesianic

Un candidat mesianic, salvatorul Grădinii Maicii Domnului, care a știut să-și vândă imaginea cu mesaje bine țintite, despre familie, credință, religie, patrie, popor, pace, despre problemele oamenilor, coborând, parcă, până în miezul sufletului fiecăruia.

Un tip grizonat, carismatic, cu o voce metalică, care inspiră încredere, bun orator în română și engleză, net peste 90% dintre contracandidați, care a lucrat la ONU și în diplomație, care a locuit în Vest, un independent providențial care nu răspunde la comenzile politice ale unui partid și vrea să salveze România, acesta fiind singurul său țel în viață.

Celălalt Georgescu

A durat puțin până a ieșit la iveală celălalt Călin Georgescu, cel real, fiind dezvăluite bazaconiile turuite pe bandă rulantă despre apa care nu e H2O și care transmite informații dacă nu e pusă în sticle de plastic, despre nașterea prin cezariană că a fi o tragedie pentru că se rupe firul divin, despre întâlnirile sale cu persoane non-umane, adică extratereștri de pe alte planete, despre faptul că omul nu ar fi ajuns pe Lună, despre prezența nano-cipurilor în sucurile carbogazoase, despre apa sacră din Carpați care este un dar cosmic pentru cei care o folosesc cu respect, despre Munții Carpați că sunt coloanele de lumină care susțin echilibrul energetic al întregii planete, despre faptul că fiecare copac din România este un canal al energiei cosmice, dar și despre laudele sale la adresa lui Putin și a unor legionari, toate debitate cu aceeași voce și privire fixă a unuia despre care românii spun pe șleau că ”fură curent”.

Sunt sute de astfel de afirmații de stă mâțu-n coadă ale candidatului care vrea să conducă România. Bașca au apărut informații despre trecutul său tenebros, de legături cu fosta Securitate, despre încrengăturile din anturajul din care nu lipsesc personaje controversate (Radu Mazăre, de exemplu), despre averea sa a cărei proveniență legală nu a reușit să o lămurească.

Campanie agresivă pe TikTok

În plus, Călin Georgescu nu a fost fair-play de la început și nu a făcut niciun fel de campanie electorală pentru a se întâlni alegătorii prin țară, față-n față, ci a activat exclusiv în online, printre boți și troli, pe  TikTok, nu a prezentat public un proiect național palpabil și concret pentru România, nu și-a plătit nicio reclamă pe TikTok sau pentru alte materiale electorale, așa cum prevede legea și cum au procedat ceilalți contracandidați, lăsând impresia că este un produs de laborator.

Și cu toate acestea, a obținut cel mai mare număr de voturi, peste 2 milioane.

Iar când alegătorilor săi, unii chiar fanatici, li se atrage atenția că, totuși, omul nu pare a fi ceea ce credeau și li se prezintă argumente, declarații, fapte, răspunsul lor este că toate sunt minciuni, falsuri create cu scopul de a-l discredita.

Adepții lui Georgescu sunt dispuși să meargă cu el până în pânzele albe, negând realitatea, chiar dacă ajung să împingă România în prăpastie.

Vina partidelor

Vina nu e a lui Călin Georgescu, vina nu este nici a alegătorilor săi, ci a partidelor mari, incapabile să se reformeze, rupte de nevoile omului de rând și de realitatea cotidiană, populate de politruci puși pe căpătuială, combinagii și corupți, care au perpetuat un sistem în care nu contează meritocrația, ci carnetul de partid, care promit, dar nu fac nimic pentru oameni, niște sforari și vânzători de iluzii, pentru care sinecurile în posturi publice sunt esența ascensiunii politice, pentru ei, copii, nepoți și amante.

Credeți că dacă era lumea lume și clasa politică una serioasă, dacă oamenii ar fi văzut profesioniști în partide, care ce promit fac, care se îngrijesc în primul rând de oameni și orice decizie iau o iau cu gândul la bunăstarea poporului, ar mai fi avut vreo șansă Călin Georgescu, ar mai fi găsit acesta un teren fertil pe care să își arunce semințele idioate?

Pe asta a mizat, că este un candidat altfel, care răspunde așteptărilor și care poate face din România o țară frumoasă ca Soarele sfânt de pe cer. Iar peste 2 milioane de oameni l-au votat, într-un experiment politic pe care România chiar nu și-l poate permite.

Nimic nu este pe viață

Să nu își închipuie cineva că democrația, prosperitatea, libertățile fundamentale câștigate ca membri UE cu care ne-am obișnuit, miliardele de euro din fonduri europene, sunt ireversibile și pe viață. Doamne ferește să aflăm, cumva, pe pielea noastră, că le pierdem și apoi să ne dăm de ceasul morții și să întrebăm în stânga și-n dreapta cum putem da timpul înapoi la vot.

Călin Georgescu ar fi trebuit să fie ceea ce părea la început, dar nu e. Deloc.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Rezultatele finale ale alegerile parlamentare, la Cluj. PNL își revendică primul loc. USR și AUR, rivali apropiați

Publicat

PNL Vot cluj parlamentare

Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din județul Cluj arată o competiție strânsă între principalele partide, fără diferențe majore între scorurile obținute pentru Camera Deputaților și Senat. Primele clasate rămân prtidele de dreapta – PNL și USR, urmate îndeaproape de AUR și PSD.

PNL, deși clasat pe primul loc, nu depășește pragul modest de 22%, indicând în continuare un sprijin solid în județul Cluj, dar nu dominant. USR și AUR sunt într-o competiție apropiată, diferența dintre ele fiind de doar câteva mii de voturi atât la Camera Deputaților, cât și la Senat. PSD și UDMR sunt aproape la egalitate, cu o diferență de sub 2% între ele în ambele camere, ceea ce sugerează o bază de alegători similară. Partidele mai mici și candidații independenți, deși prezenți, au avut un impact limitat.

PNL câștigă Clujul, dar fără a obține o majoritate dominantă

La Camera Deputaților, Partidul Național Liberal (PNL) a obținut cel mai mare număr de voturi, 66.361 (19,78%), consolidându-și poziția de lider în județ. Pe locul al doilea, Uniunea Salvați România (USR) a înregistrat 50.010 voturi (14,91%), urmată îndeaproape de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cu 48.333 voturi (14,41%). Partidul Social Democrat (PSD) a avut un scor apropiat, de 45.293 voturi (13,50%), urmat de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), care a obținut 43.166 voturi (12,87%).

Peste pragul electoral de 5% se mai află și Partidul Oamenilor Tineri – 17.187 (5,12%), apărut „peste noapte” și despre care s-a vehiculat public că ar fi partidul lui Călin Georgescu. S.O.S. România (4,21%), a rămas sub pragul de 5% la Cluj-Napoca, iar alte formațiuni, precum Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate – SENS (3,83%) sau candidatul independent Sabin Sărmaș (3,15%), au înregistrat scoruri și mai scăzute.

Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare în județul Cluj – Camera Deputaților

  1. Partidul Național Liberal – 66.361 (19,78%)
  2. Uniunea Salvați România – 50.010 (14,91%)
  3. Alianța pentru Unirea Românilor – 48.333 (14,41%)
  4. Partidul Social Democrat – 45.293 (13,50%)
  5. Uniunea Democrată Maghiară din România – 43.166 (12,87%)
  6. Partidul Oamenilor Tineri – 17.187 (5,12%)
  7. Partidul S.O.S. România – 14.134 (4,21%)
  8. Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate – 12.850 (3,83%)
  9. Ioan-Sabin Sărmaș – 10.581 (3,15%)
  10. Reînnoim Proiectul European al României – 7.581 (2,26%)
  11. Forța Dreptei – 5.058 (1,51%)
  12. Dreptate și Respect în Europa pentru Toți – 3.719 (1,11%)

USR și AUR, rivali apropiați în preferințele alegătorilor

Și pentru Senat, PNL este primul clasat, cu 71.769 voturi (21,40%), în timp ce USR a rămas pe locul doi, cu 51.270 voturi (15,29%). AUR a menținut o performanță similară cu cea de la Cameră, cu 48.165 voturi (14,36%), iar PSD a avut 44.624 voturi (13,31%), urmat de UDMR cu 43.791 voturi (13,06%).

Partidul Oamenilor Tineri a obținut un scor ceva mai bun pentru Senat (5,46%) față de Camera Deputaților, iar S.O.S. România și alte formațiuni mici, cum ar fi Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate – SENS, au avut procente relativ constante.

Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare în județul Cluj – Senat

  1. Partidul Național Liberal – 71.769 (21,40%)
  2. Uniunea Salvați România – 51.270 (15,29%)
  3. Alianța pentru Unirea Românilor – 48.165 (14,36%)
  4. Partidul Social Democrat – 44.624 (13,31%)
  5. Uniunea Democrată Maghiară din România – 43.791 (13,06%)
  6. Partidul Oamenilor Tineri – 18.319 (5,46%)
  7. Partidul S.O.S. România – 15.058 (4,49%)
  8. Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate – 13.192 (3,93%)
  9. Reînnoim Proiectul European al României – 8.672 (2,59%)
  10. Forța Dreptei – 5.446 (1,62%)
  11. Dreptate și Respect în Europa pentru Toți – 3.910 (1,17%)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax