Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV/ După 20 de ani – un interviu cu Mihnea Blidariu (Luna Amară)

Publicat


La 20 de ani de la debutul său pe scena muzicii rock, trupa clujeană Luna Amară continuă să facă ce știe ea mai bine, adică un rock de calitate, fără compromisuri și mai ales cu mesaj. L-am abordat pe unul dintre membrii fondatori, Mihnea Blidariu, în ideea de a afla statusul actual al formației și, bineînțeles, pentru un CV al acesteia.

Anul ăsta se împlinesc două decenii de Luna Amară. La mulți ani și la mai mare! În primul rând, de ce Luna Amară? Are vreo legătură cu cartea lui Pascal Bruckner? Cine a sugerat numele?

Da, numele trupei este, de fapt, titlul filmului regizat de Polanski, ecranizare a romanului “Luni de fiere” al lui Pascal Bruckner. Dar asta e singura legătură, noi ne-am gândit mai degrabă la traiul în această societate, nu la relații de cuplu… Numele a fost ales de Nick și de mine.

În ce componență ați debutat și care e componența actuală a trupei?

Sub numele de Luna Amară am debutat în aproape aceeași componența, cu diferența că la chitară era Petru Gavrilă. Înainte am activat sub numele de Tanagra Noise și în acea componență la bas a fost Gyuri Farcaș iar Petru era la tobe.

În ce curent muzical vă încadrați, mai exact, pe ce val al rock-ului?

Rock alternativ cu multiple influențe.

Care sunt trupele tale preferate? Din cine vă inspirați?

E o paletă largă de trupe și nu toate sunt de rock. De la Tool și Porcupine Tree la Alice In Chains și Soundgarden, de la Opeth sau Deftones la Radiohead, Sigur Ros sau Massive Attack, de la Nine Inch Nails la Nothing But Thieves și tot așa… Suntem destul de eclectici când vine vorba de influențe.

Sunteți printre puținele trupe rock care folosește trompeta. De regulă, acesta e un instrument asociat altor genuri muzicale. Poate doar rock-ul simfonic să mai aibă tangență cu el, dintre genurile apropiate vouă. Cum se împacă ea cu sonoritățile mai dure?

Se împacă foarte bine, trompeta e oricum un instrument cu o sonoritate ceva mai aspră dar în același timp și cu o căldură aparte, distantă. A fost un pariu câștigat, cred eu, să folosim trompeta.

În cei 20 de activitate v-ați format deja un public al vostru. Crezi că faptul că aveți mesaje politice a fost un atu în atragerea lui?

Nu am privit vreodată exprimarea opiniilor ca pe un atu ori, dimpotrivă, ca pe un minus. Avem mesaje politice pentru că ne dorim o lume mai bună, dacă și cei din fața scenei doresc același lucru atunci e minunat.

Din cauza acestui gen de mesaje, ați avut probleme cu cenzura, nu?

Da, am fost dați jos de pe scene la Cluj și Bacău, iar la Iași și București s-a renunțat în ultimul moment la prezența noastră în cadrul anumitor evenimente. Toate astea s-au petrecut în 2003 și 2004. Cel mai trist e că inițiativa de a ne cenzura a aparținut organizatorilor, fără ca aceștia să fi fost presați de vreun partid. Dintre acești organizatori, unul, Novăcescu, face și acum evenimente la Cluj, mai ales “dezbateri” cu iz homofob, ultraconservator și fundamentalist ortodox.

Muzica voastră a suferit modificări de-a lungul celor 20 de ani?

Desigur, se numește “maturizare stilistică”. 🙂

În anii ăștia ați concertat alături de mari trupe și artiști din lumea rock-ului. Enumeră câteva și eventual, spune-mi cine te-a impresionat cel mai mult?

Probabil cea mai plăcută amintire și cea mai semnificativă întâlnire a fost la Sonisphere 2010, când am cântat pe aceeași scenă cu Stone Sour, Anathema, Alice In Chains și Rammstein. Concertul AiC a fost, pentru mine, o lecție profundă de modestie, profesionalism și interpretare din și cu suflet. La fel, întâlnirile cu Deftones, Faith No More și Clawfinger au fost, pentru mine, impresionante și semnificative, ca muzician și om.

Știu că pare un pic ciudat să te-ntreb asta, dar totuși, care este piesa ta de suflet Luna Amară și de ce?

“Om”. Pentru că am compus-o pentru fiica mea doar ca să realizez, câteva concerte mai târziu, că e un mesaj pe care-l pot adresa oricărui om întâlnit.

Aveți piese interpretate atât în română cât și în engleză. Aveți vreun album exclusiv în engleză? A prins la fel de bine pe piața autohtonă?

“Don’t Let Your Dreams Fall Asleep” este albumul nostru care are doar 2 piese in română, restul sunt în engleză. A prins bine, cred, însă e unul din albumele semi-acustice, a avut parte de un public un pic diferit, de aceea mi-e dificil să spun dacă engleza a ajutat sau nu. Oricum, nu este pentru mine și Nick de o importanță capitală dacă versurile sunt în română sau în engleză; compunem și/și, nu avem vreun procent agreat dintr-o limbă sau alta…

Ai fost foarte activ în campanii sociale, cum a fost cea pentru Roșia Montană. Mai ești implicat în așa ceva?

Acum, nu. Acum sunt doar cinic și furios. Mi-am pierdut răbdarea și privesc cu mai mult interes ideea de molotov…

 Știu că voi ați participat de multe ori și pro bono la anumite concerte. Te întreb, se poate trăi din muzică în România?

Din muzică sinceră, fără compromisuri – NU. Din prostituție muzicală, liniștit.

Cum a afectat și afectează în continuare pandemia activitatea voastră? Ați avut concerte anulate sau reprogramate?

Da, am avut concerte anulate, în mai multe orașe. Pandemia ne-a împiedicat să sărbătorim cu un turneu extins cei 20 de ani de activitate și cu greu am putut să facem câteva show-uri în acest sens. Situația este extrem de incertă și avem îndoieli serioase că “scena” își va reveni până în vara viitoare…

Ultimul album, Nord, a apărut acum doi ani. Aveți în lucru un nou album?

Deocamdată nu, dar am vorbit între noi să profităm de această pauză concertistică forțată și să ne apucăm de compus… vedem ce iese.

Cum vedeți voi actuala piață muzicală din România?

Ca să citez dintr-o piesă de-a noastră: “Back to my room and back inside my nest/ It’s obvious I don’t belong”…

Cum vă sărbătoriți aniversarea?

Pe 23 octombrie vom susține un concert aniversar la Cotton Club, de la ora 18.00. Numărul locurilor este limitat la 100, din cauza minunatului virus. Sperăm să vă placă ce v-am pregătit…

Marius Aciu

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

LIVE TEXT CFR Cluj vs Young Boys Berna 0-0

Publicat

CFR Cluj întâlnește Young Boys Berna în cea de a doua etapă a grupelor Europa League. În etapa precedentă, campioana României a câștigat în fața formației CSKA Sofia, cu scorul de 2-0.

Prima repriză

min. 1 – a început meciul de pe stadionul „Dr.Constantin Rădulescu”.

min. 5 – Elvețienii repun de la margine, încercând să înainteze în jumătatea „feroviarilor”.

CFR Cluj – Young Boys Berna, echipe de start

CFR Cluj  (4-3-3): Bălgrădean – Susic, Vinicius, Burcă, Camora – Păun, Hoban, Djokovic – Deac, Debeljuh, Rondon
Rezerve: Sandomierski, Manea, Omrani, Pereira, Ciobotariu, Latovlevici, Chipciu, Itu, Joca, Carnat
Antrenor: Dan Petrescu

Young Boys Berna (4-3-3): Ballmoos – Hefti, Camara, Zesiger, Maceiras – Fassnacht, Lustenberger, Aebischer – Elia, Nsame, Moumi Ngamaleu
Rezerve: Neunschwander, Faivre, Sierro, Sulejmani, Gaudino, Burgy, Siebatcheu, Mambimbi, Garvia, Lefort, Rieder
Antrenor: Gerardo Seoane

Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu”, Cluj
Arbitru: Glenn Nyberg / Asistenți: Mahbod Beigi, Andreas Söderqvist (toți din Suedia)

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO Drumul județean Alunișu-Săcuieu-Vișagu, modernizat. Arată ca în Occident

Publicat

Consiliul Județean Cluj a finalizat integral lucrările derulate pe drumul județean 103J Alunișu – Săcuieu (DJ 103H) – Vișagu.

Astfel, după asfaltarea a două sectoare de drum în lungime de 5,6 kilometri, de la kilometrul 7 până la kilometrul 12+600, investiția a fost complet finalizată prin realizarea lucrărilor la acostamente, montarea parapeților metalici de siguranță și trasarea marcajelor rutiere marginale.
Anterior acestor operațiuni, ca etape premergătoare așternerii de covor asfaltic, au fost executate lucrări constând în reprofilarea drumului cu cilindrare și adaos de piatră spartă, curățarea șanțurilor și a rigolelor, desfundarea și curățarea podețelor, tăierea lăstărișului din vecinătatea căii de rulare și așternerea de strat de balast stabilizat.

Declarația președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe

„Lucrările pe acest drum sunt parte a unei strategii coerente și a unui program mult mai amplu care vizează punerea în valoare a imensului potențial turistic de care dispune zona montană a județului”, a afirmat omul politic.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO Patru noi linii de troleibuz la Cluj-Napoca. Acestea vor fi puse în funcțiune la începutul lunii noiembrie

Publicat

Municipiul Cluj-Napoca va beneficia din 2 noiembrie de patru noi linii de troleibuz. Acestea au fost realizate anul acesta pentru a ușura viața clujenilor când vine vorba de transportul în comun.

Cele patru noi linii și traseul acestora:

Linia 2 (cart. Mănăștur – P-ta Gării) Dus: Str. Primăverii (stația Ion Meșter) – str. Izlazului – str. Câmpului – Cal. Mănăștur – Cal. Moților – str. Memorandumului – P-ta Unirii – str. Regele Ferdinand – str. Horea – P-ta Gării; Întors: P-ta Gării – str. Burebista – str. I. Coroianu – str. Traian – P-ta M. Viteazul (stația Pod Traian) – str. Regele Ferdinand – str. Memorandumului – Cal. Moților – Cal. Mănăștur – str. Primăverii.

Linia 10 (cart. Gheorgheni – Bd. Muncii) Dus: Str. Unirii – Bd. N. Titulescu – P-ta Cipariu – P-ta A. Iancu – Bd. 21 Decembrie 1989 – str. Paris – str. Câmpul Pâinii – str. Bulgarilor – str. Fabricii – Bd. Muncii (capăt ERS CUG); Întors: Bd. Muncii – str. Fabricii – str. A. Vlaicu – str. T. Mihali – str. Al. V. Voievod – str Unirii.

Linia 14 (cart. Mănăștur – Bd. Muncii) Dus: Str. Primăverii (stația Ion Meșter) – str. Izlazului – str. Câmpului – Cal. Mănăștur – Cal. Moților – str. Memorandumului – P-ta Unirii – Bd. 21 Decembrie 1989 – str. Fabricii – Bd. Muncii (capăt ERS CUG); Întors: Bd. Muncii – str. Fabricii – Bd. 21 Decembrie 1989 – P-ta Unirii – str. Memorandumului – Cal. Moților – Cal. Mănăștur – str. Primăverii.

Linia 23 (P-ta M. Viteazul – Bd. Muncii), transportul cu autobuze va fi înlocuit cu troleibuze, pe traseul: Dus: P-ta M. Viteazul (stație I.P. Voitesti) – str. Cuza Vodă – Bd. 21Decembrie – str. Paris – str. Câmpul Pâinii – str. Bulgarilor – str. Fabricii – Bd. Muncii (capăt ERS CUG); Întors: Bd. Muncii – str. Fabricii – str. Câmpul Pâinii – P-ta 1 Mai – str. Paris – str. București – P-ta Abator – str. D. Barceanu – str. Traian – P-ta M. Viteazul (I.P.Voitesti).

Transportul pe linia 23L se suspendă.

Stațiile de îmbarcare-debarcare pe noile linii vor fi comune cu celelalte stații ale mijloacelor de transport CTP Cluj-Napoca de pe traseu. Orarele vor putea fi consultate pe site-ul Companiei, începând cu 1 noiembrie 2020.

Citește mai departe

EVENIMENT

Omenie în pandemie. Un clujean a găsit 1000 de lei la un bancomat. Banii au ajuns la proprietară

Publicat

De

Un bărbat a dat dovadă de omenie în timp de pandemie, iar IPJ Cluj prezintă fapta bună a acestuia.
În 23 octombrie, bărbatul a observat în fanta unui bancomat din municipiul Cluj-Napoca suma de 1000 de lei. Fără a sta prea mult pe gânduri, s-a prezentat la cea mai apropiată unitate de poliție pentru a o preda organelor legii.
La doar câteva zile, proprietara sumei s-a prezentat la sediul Secției 5 Poliție și, fiindu-i restituiți banii, a avut bucuria de a constata că ”există omenie, chiar și pe timp de pandemie!”
”Îi mulțumim cetățeanului nostru pentru spiritul civic de care a dat dovadă și amintim faptul că poliţia clujeană încurajează astfel de fapte, exemplare pentru bunul mers al societății”, au spus polițiștii clujeni.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate