Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV/ După 20 de ani – un interviu cu Mihnea Blidariu (Luna Amară)

Publicat


YouTube video

La 20 de ani de la debutul său pe scena muzicii rock, trupa clujeană Luna Amară continuă să facă ce știe ea mai bine, adică un rock de calitate, fără compromisuri și mai ales cu mesaj. L-am abordat pe unul dintre membrii fondatori, Mihnea Blidariu, în ideea de a afla statusul actual al formației și, bineînțeles, pentru un CV al acesteia.

Anul ăsta se împlinesc două decenii de Luna Amară. La mulți ani și la mai mare! În primul rând, de ce Luna Amară? Are vreo legătură cu cartea lui Pascal Bruckner? Cine a sugerat numele?

Da, numele trupei este, de fapt, titlul filmului regizat de Polanski, ecranizare a romanului „Luni de fiere” al lui Pascal Bruckner. Dar asta e singura legătură, noi ne-am gândit mai degrabă la traiul în această societate, nu la relații de cuplu… Numele a fost ales de Nick și de mine.

În ce componență ați debutat și care e componența actuală a trupei?

Sub numele de Luna Amară am debutat în aproape aceeași componența, cu diferența că la chitară era Petru Gavrilă. Înainte am activat sub numele de Tanagra Noise și în acea componență la bas a fost Gyuri Farcaș iar Petru era la tobe.

În ce curent muzical vă încadrați, mai exact, pe ce val al rock-ului?

Rock alternativ cu multiple influențe.

Care sunt trupele tale preferate? Din cine vă inspirați?

E o paletă largă de trupe și nu toate sunt de rock. De la Tool și Porcupine Tree la Alice In Chains și Soundgarden, de la Opeth sau Deftones la Radiohead, Sigur Ros sau Massive Attack, de la Nine Inch Nails la Nothing But Thieves și tot așa… Suntem destul de eclectici când vine vorba de influențe.

Sunteți printre puținele trupe rock care folosește trompeta. De regulă, acesta e un instrument asociat altor genuri muzicale. Poate doar rock-ul simfonic să mai aibă tangență cu el, dintre genurile apropiate vouă. Cum se împacă ea cu sonoritățile mai dure?

Se împacă foarte bine, trompeta e oricum un instrument cu o sonoritate ceva mai aspră dar în același timp și cu o căldură aparte, distantă. A fost un pariu câștigat, cred eu, să folosim trompeta.

În cei 20 de activitate v-ați format deja un public al vostru. Crezi că faptul că aveți mesaje politice a fost un atu în atragerea lui?

Nu am privit vreodată exprimarea opiniilor ca pe un atu ori, dimpotrivă, ca pe un minus. Avem mesaje politice pentru că ne dorim o lume mai bună, dacă și cei din fața scenei doresc același lucru atunci e minunat.

Din cauza acestui gen de mesaje, ați avut probleme cu cenzura, nu?

Da, am fost dați jos de pe scene la Cluj și Bacău, iar la Iași și București s-a renunțat în ultimul moment la prezența noastră în cadrul anumitor evenimente. Toate astea s-au petrecut în 2003 și 2004. Cel mai trist e că inițiativa de a ne cenzura a aparținut organizatorilor, fără ca aceștia să fi fost presați de vreun partid. Dintre acești organizatori, unul, Novăcescu, face și acum evenimente la Cluj, mai ales „dezbateri” cu iz homofob, ultraconservator și fundamentalist ortodox.

Muzica voastră a suferit modificări de-a lungul celor 20 de ani?

Desigur, se numește „maturizare stilistică”. 🙂

În anii ăștia ați concertat alături de mari trupe și artiști din lumea rock-ului. Enumeră câteva și eventual, spune-mi cine te-a impresionat cel mai mult?

Probabil cea mai plăcută amintire și cea mai semnificativă întâlnire a fost la Sonisphere 2010, când am cântat pe aceeași scenă cu Stone Sour, Anathema, Alice In Chains și Rammstein. Concertul AiC a fost, pentru mine, o lecție profundă de modestie, profesionalism și interpretare din și cu suflet. La fel, întâlnirile cu Deftones, Faith No More și Clawfinger au fost, pentru mine, impresionante și semnificative, ca muzician și om.

Știu că pare un pic ciudat să te-ntreb asta, dar totuși, care este piesa ta de suflet Luna Amară și de ce?

„Om”. Pentru că am compus-o pentru fiica mea doar ca să realizez, câteva concerte mai târziu, că e un mesaj pe care-l pot adresa oricărui om întâlnit.

Aveți piese interpretate atât în română cât și în engleză. Aveți vreun album exclusiv în engleză? A prins la fel de bine pe piața autohtonă?

„Don’t Let Your Dreams Fall Asleep” este albumul nostru care are doar 2 piese in română, restul sunt în engleză. A prins bine, cred, însă e unul din albumele semi-acustice, a avut parte de un public un pic diferit, de aceea mi-e dificil să spun dacă engleza a ajutat sau nu. Oricum, nu este pentru mine și Nick de o importanță capitală dacă versurile sunt în română sau în engleză; compunem și/și, nu avem vreun procent agreat dintr-o limbă sau alta…

Ai fost foarte activ în campanii sociale, cum a fost cea pentru Roșia Montană. Mai ești implicat în așa ceva?

Acum, nu. Acum sunt doar cinic și furios. Mi-am pierdut răbdarea și privesc cu mai mult interes ideea de molotov…

 Știu că voi ați participat de multe ori și pro bono la anumite concerte. Te întreb, se poate trăi din muzică în România?

Din muzică sinceră, fără compromisuri – NU. Din prostituție muzicală, liniștit.

Cum a afectat și afectează în continuare pandemia activitatea voastră? Ați avut concerte anulate sau reprogramate?

Da, am avut concerte anulate, în mai multe orașe. Pandemia ne-a împiedicat să sărbătorim cu un turneu extins cei 20 de ani de activitate și cu greu am putut să facem câteva show-uri în acest sens. Situația este extrem de incertă și avem îndoieli serioase că „scena” își va reveni până în vara viitoare…

Ultimul album, Nord, a apărut acum doi ani. Aveți în lucru un nou album?

Deocamdată nu, dar am vorbit între noi să profităm de această pauză concertistică forțată și să ne apucăm de compus… vedem ce iese.

Cum vedeți voi actuala piață muzicală din România?

Ca să citez dintr-o piesă de-a noastră: „Back to my room and back inside my nest/ It’s obvious I don’t belong”…

Cum vă sărbătoriți aniversarea?

Pe 23 octombrie vom susține un concert aniversar la Cotton Club, de la ora 18.00. Numărul locurilor este limitat la 100, din cauza minunatului virus. Sperăm să vă placă ce v-am pregătit…

Marius Aciu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Mașină răsturnată pe strada Constantin Brâncuși. Alte 3 autoturisme au fost avariate în accident

Publicat

De

Un accident rutier a avut loc noaptea trecută pe strada Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca.

Din fericire nu au fost victime.

FOTO. Mașină răsturnată pe strada Constantin Brâncuși. Alte 3 autoturisme au fost avariate în accident

Echipajele ISU au găsit la fața locului un autoturism răsturnat pe plafon. De asemenea, alte trei autoturisme au fost ușor avariate în urma accidentului.

Nu au fost persoane care să necesite transportul la spital, iar la misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Curier speriat de BOMBE, la Cluj. Ce se afla de fapt într-un COLET ce trebuia livrat unei cliente

Publicat

curier

Angajatul unei cunoscute companii de curierat a avut parte, zilele trecute, de o experiență traumatizantă. Conform unei postări pe Facebook a unui internaut, acesta a tras o sperietură pe cinste în momentul în care trebuia să livreze un colet la o adresă din Cluj-Napoca.

În timp ce căuta printre pachetele din autoutilitară, a auzit un zgomot ciudat. Curierul a început să ia la rând pachetele, ca să vadă de unde provine acel zgomot. La un moment dat, a identificat sursa, un pachet de 50x30cm. Când a pus mâna pe el a simțit o vibrație persistentă. A sunat la dispecerat și a cerut sfaturi: „Am un colet care vibrează. Ce fac cu el?”. Persoana de la celălat capăt al firului i-a cerut să deschidă pachetul, compania asumându-și eventualele compensații financiare solicitate de destinatar.

Curier speriat de BOMBE, la Cluj. Ce se afla de fapt într-un COLET ce trebuia livrat unei cliente

Curierul a desfăcut cu mare atenție pachetul. În interior, printre alte jucării erotice, se afla un vibrator. Din cauza transportului nu tocmai liniștit, acesta s-a activat și a început să-și facă datoria. Curierul a mai avut puterea să glumească:  „Dacă și ticăia, nu puneam mâna pe el nici la Dumnezeu! Chemam geniștii…”

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce SURPRIZE vă mai pregătesc ȚEPARII. Încă o metodă de ÎNȘELĂCIUNE la care trebuie să fiți atenți

Publicat

hacker dark face using laptop in the dark room

Escrocii nu au limite. Poliția care urmărește infracțiunile cibernetice nu poate ține pasul cu ingeniozitatea acestora. Din păcate, mulți cetățeni naivi „pun botul”, cum s-ar zice, la acest gen de acțiuni.

Un cititor Cluj24 ne-a trimis pe adresa redacției un mail prin care era înștiințat de Poșta Română că are un colet în tranzit ce nu poate fi livrat pentru că ar trebui achitate ceva taxe. În corpul mail-ului se află o imagine cu un colet, activă. Aceasta cuprinde inclusiv un cod al așa zisului pachet.

Ce SURPRIZE vă mai pregătesc ȚEPARII. Încă o metodă de ÎNȘELĂCIUNE la care trebuie să fiți atenți

Mailul este venit de pe adresa newsletter@link.shefinds.com, deși pe imagine e sigla Poștei Române dar cu textul „Serviciul Poștal”.

frauda

Primul pas în cazul în care primiți un mail suspect e să-i verificați adresa de expediere. De regulă, aceasta este una care conține litere și cifre aleatorii, fără să includă numele companiei folosită ca momeală. Niciodată, dar niciodată să nu dați click pe link-uri ce nu prezintă siguranță, cu atât mai mult cu cât sunteți conștienți de faptul că nu ați făcut nicio comandă și nu așteptați pachet de undeva.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea nu ține cu Trump. Ceremonia de inaugurare are loc în interior din cauza frigului din Washington DC

Publicat

trump

Ceremonia de inaugurare a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, va fi mutată în interior, întrucât prognoza meteo pentru luni la Washington indică temperaturi foarte scăzute, a anunțat vineri presa americană, informație confirmată şi de viitorul preşedinte, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Prin urmare, depunerea jurământului, care ar fi trebuit să se desfăşoare pe treptele Capitoliului, va avea loc în interiorul Rotondei Capitoliului, la fel cum s-a procedat la ceremonia pentru al doilea mandat al fostului preşedinte Ronald Reagan.

”Prognoza meteo pentru Washington, D.C. cu un vânt friguros, poate insemna recorduri de temperaturi scăzute. Un front arctic mătură țara. Nu vreau să fie oameni răniți, afectați in orice fel”, a scris Trump pe rețeaua sa de socializare Truth Social.

Ca Reagan în 1985

”Am dispus ca Discursul de inaugurare, precum şi rugăciunile si alte intervenții, să se desfăşoare in Rotonda Capitoliului SUA la fel cum a procedat Ronald Reagan in 1985, atunci tot din cauza vremii foarte friguroase. Diversii demnitari şi oaspeți vor fi aduşi în Capitoliu”, a precizat el in continuare.

Viitorul preşedinte le-a transmis de asemenea susținătorilor săi că vor putea vedea ceremonia de inaugurare pe ecrane amplasate in interiorul Capital One Arena, o arena sportivă din Washington cu o capacitate de 20.000 de persoane.

Foto: Facebook – Donald Trump

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate