EVENIMENT
EXCLUSIV/ După 20 de ani – un interviu cu Mihnea Blidariu (Luna Amară)
La 20 de ani de la debutul său pe scena muzicii rock, trupa clujeană Luna Amară continuă să facă ce știe ea mai bine, adică un rock de calitate, fără compromisuri și mai ales cu mesaj. L-am abordat pe unul dintre membrii fondatori, Mihnea Blidariu, în ideea de a afla statusul actual al formației și, bineînțeles, pentru un CV al acesteia.
Anul ăsta se împlinesc două decenii de Luna Amară. La mulți ani și la mai mare! În primul rând, de ce Luna Amară? Are vreo legătură cu cartea lui Pascal Bruckner? Cine a sugerat numele?
Da, numele trupei este, de fapt, titlul filmului regizat de Polanski, ecranizare a romanului „Luni de fiere” al lui Pascal Bruckner. Dar asta e singura legătură, noi ne-am gândit mai degrabă la traiul în această societate, nu la relații de cuplu… Numele a fost ales de Nick și de mine.
În ce componență ați debutat și care e componența actuală a trupei?
Sub numele de Luna Amară am debutat în aproape aceeași componența, cu diferența că la chitară era Petru Gavrilă. Înainte am activat sub numele de Tanagra Noise și în acea componență la bas a fost Gyuri Farcaș iar Petru era la tobe.
În ce curent muzical vă încadrați, mai exact, pe ce val al rock-ului?
Rock alternativ cu multiple influențe.
Care sunt trupele tale preferate? Din cine vă inspirați?
E o paletă largă de trupe și nu toate sunt de rock. De la Tool și Porcupine Tree la Alice In Chains și Soundgarden, de la Opeth sau Deftones la Radiohead, Sigur Ros sau Massive Attack, de la Nine Inch Nails la Nothing But Thieves și tot așa… Suntem destul de eclectici când vine vorba de influențe.
Sunteți printre puținele trupe rock care folosește trompeta. De regulă, acesta e un instrument asociat altor genuri muzicale. Poate doar rock-ul simfonic să mai aibă tangență cu el, dintre genurile apropiate vouă. Cum se împacă ea cu sonoritățile mai dure?
Se împacă foarte bine, trompeta e oricum un instrument cu o sonoritate ceva mai aspră dar în același timp și cu o căldură aparte, distantă. A fost un pariu câștigat, cred eu, să folosim trompeta.
În cei 20 de activitate v-ați format deja un public al vostru. Crezi că faptul că aveți mesaje politice a fost un atu în atragerea lui?
Nu am privit vreodată exprimarea opiniilor ca pe un atu ori, dimpotrivă, ca pe un minus. Avem mesaje politice pentru că ne dorim o lume mai bună, dacă și cei din fața scenei doresc același lucru atunci e minunat.
Din cauza acestui gen de mesaje, ați avut probleme cu cenzura, nu?
Da, am fost dați jos de pe scene la Cluj și Bacău, iar la Iași și București s-a renunțat în ultimul moment la prezența noastră în cadrul anumitor evenimente. Toate astea s-au petrecut în 2003 și 2004. Cel mai trist e că inițiativa de a ne cenzura a aparținut organizatorilor, fără ca aceștia să fi fost presați de vreun partid. Dintre acești organizatori, unul, Novăcescu, face și acum evenimente la Cluj, mai ales „dezbateri” cu iz homofob, ultraconservator și fundamentalist ortodox.
Muzica voastră a suferit modificări de-a lungul celor 20 de ani?
Desigur, se numește „maturizare stilistică”. 🙂
În anii ăștia ați concertat alături de mari trupe și artiști din lumea rock-ului. Enumeră câteva și eventual, spune-mi cine te-a impresionat cel mai mult?
Probabil cea mai plăcută amintire și cea mai semnificativă întâlnire a fost la Sonisphere 2010, când am cântat pe aceeași scenă cu Stone Sour, Anathema, Alice In Chains și Rammstein. Concertul AiC a fost, pentru mine, o lecție profundă de modestie, profesionalism și interpretare din și cu suflet. La fel, întâlnirile cu Deftones, Faith No More și Clawfinger au fost, pentru mine, impresionante și semnificative, ca muzician și om.
Știu că pare un pic ciudat să te-ntreb asta, dar totuși, care este piesa ta de suflet Luna Amară și de ce?
„Om”. Pentru că am compus-o pentru fiica mea doar ca să realizez, câteva concerte mai târziu, că e un mesaj pe care-l pot adresa oricărui om întâlnit.
Aveți piese interpretate atât în română cât și în engleză. Aveți vreun album exclusiv în engleză? A prins la fel de bine pe piața autohtonă?
„Don’t Let Your Dreams Fall Asleep” este albumul nostru care are doar 2 piese in română, restul sunt în engleză. A prins bine, cred, însă e unul din albumele semi-acustice, a avut parte de un public un pic diferit, de aceea mi-e dificil să spun dacă engleza a ajutat sau nu. Oricum, nu este pentru mine și Nick de o importanță capitală dacă versurile sunt în română sau în engleză; compunem și/și, nu avem vreun procent agreat dintr-o limbă sau alta…
Ai fost foarte activ în campanii sociale, cum a fost cea pentru Roșia Montană. Mai ești implicat în așa ceva?
Acum, nu. Acum sunt doar cinic și furios. Mi-am pierdut răbdarea și privesc cu mai mult interes ideea de molotov…
Știu că voi ați participat de multe ori și pro bono la anumite concerte. Te întreb, se poate trăi din muzică în România?
Din muzică sinceră, fără compromisuri – NU. Din prostituție muzicală, liniștit.
Cum a afectat și afectează în continuare pandemia activitatea voastră? Ați avut concerte anulate sau reprogramate?
Da, am avut concerte anulate, în mai multe orașe. Pandemia ne-a împiedicat să sărbătorim cu un turneu extins cei 20 de ani de activitate și cu greu am putut să facem câteva show-uri în acest sens. Situația este extrem de incertă și avem îndoieli serioase că „scena” își va reveni până în vara viitoare…
Ultimul album, Nord, a apărut acum doi ani. Aveți în lucru un nou album?
Deocamdată nu, dar am vorbit între noi să profităm de această pauză concertistică forțată și să ne apucăm de compus… vedem ce iese.
Cum vedeți voi actuala piață muzicală din România?
Ca să citez dintr-o piesă de-a noastră: „Back to my room and back inside my nest/ It’s obvious I don’t belong”…
Cum vă sărbătoriți aniversarea?
Pe 23 octombrie vom susține un concert aniversar la Cotton Club, de la ora 18.00. Numărul locurilor este limitat la 100, din cauza minunatului virus. Sperăm să vă placă ce v-am pregătit…
Marius Aciu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 18.00, în continuare mai mică decât în 2019
Procesul votării continuă la Cluj-Napoca. La ora 18, în jud. Cluj votaseră 47,95%.
Prezența la urne este puțin mai slabă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 18.oo votaseră 50,82% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj, la ora 18.00
În Cluj-Napoca, până la ora 18 au votat aproape 54,2% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 18.00 era de 58,45%.
În județul Cluj au votat duminică, 24 noiembrie, și aproape 61.612 de persoane pe liste suplimentare.
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 18.00, în continuare mai mică decât în 2019
La nivel național, prezența la vot este de 45,47%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, se apropie de 8.900.000.
Procesul de votare pentru alegerile prezidențiale din Cluj-Napoca a decurs, duminică, fără incidente majore, fiind chiar înregistrate cozi la unele secții.
La secția de votare nr. 123, din incinta Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB, aproximativ 700 de persoane votaseră până la ora 14,30, iar timpii de așteptare au fost scurți.
Totuși, la un moment dat, locul a început să se aglomereze, formându-se o coadă de aproximativ 50-80 de persoane, majoritatea studenți, dar și persoane sub 40 de ani.
Prezența tinerilor a fost semnificativă, aceștia fiind mulțumiți de faptul că au stat puțin timp la coadă.
Un alegător a spus pentru Cluj24 că, deși au fost mulți pensionari, au existat și numeroși studenți, iar procesul a decurs mult mai rapid decât în alte orașe.
Cozi mai puține
La alte secții, cum ar fi secția nr. 44 de pe strada Fântânele, au existat momente de aglomerare, dar acestea au fost scurte și au implicat în principal persoane în vârstă.
La secția nr. 143 au fost înregistrate cozi mai mici de aproximativ 20 de persoane, astfel că nu au fost cauzate probleme. De asemenea, la secția nr. 66, procesul a fost extrem de rapid, fără cozi semnificative.
Daria Mustea
EVENIMENT
Secțiile din Cluj unde prezența la vot a depășit 100%. Care sunt secțiile „codașe” la vot?
Județul Cluj se află pe locul al șaselea din punct de vedere al prezenței la vot la primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 37,01%, până la ora 16. Unele secții se remarcă însă prin prezența mult mai ridicată la vot față de media pe județ, o parte depășind deja 100%.
Românii sunt așteptați duminică la secțiile de vot pentru a decide pe cine trimit în turul II al alegerilor prezidențiale. Secțiile de vot din România s-au deschis duminică dimineață la ora 7 și se închid la ora 21.
Secțiile din Cluj cu cea mai mare prezență la vot până la ora 16
Mai multe secții de vot din județ au înregistrat deja prezență de peste 100% până la această oră. Acest lucru este posibil datorită faptului că, la alegerile prezidențiale, românii pot vota la orice secție de vot din țară sau din străinătate, pe listele suplimentare, dacă nu se află în localitatea de domiciliu.
Astfel, până la ora 16, secțiile de vot cu cea mai mare prezență, în județul Cluj, erau:
- Secția 517: Şcoala Generală Şigău – 153,84%
- Secția 348: Căminul Cultural Pruni – 136,84%
- Secția 356: Căminul Cultural Tăuşeni – 123,52%
- Secția 601: Şcoala Pustuţa – 118,75%
- Secția 597: Căminul Cultural Ciubanca – 111,66%
- Secția 245: Şcoala Cls. I – Iv Silivaş – 109,35%
- Secția 430: Cămin Cultural Morău – 104,54%
- Secția 506: Scoala Valea Vadului – 103,03%
- Secția 599: Şcoala Elciu – 100%
Secțiile „codașe” din județul Cluj
La polul opus, secțiile din județul Cluj cu cea mai mică prezență la vot, până la ora 16, erau:
- Secția 289: Fosta Casă Parohială Huedin – 9,71%
- Secția 634: Cămin Cultural Sic – 15,95%
- Secția 365: Școala Gimnaziala Vaida Cămăras – 18,34%
- Secția 185: Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” Câmpia Turzii – 20,50%
- Secția 638: Cămin Cultural Tritenii De Jos – 20,56%
- Secția 667: Școala Gimnaziala Viișoara Corp II – 21,09%
- Secția 206: Școala Mihai Eminescu Dej – 21,81%
- Secția 641: Cămin Cultural Pădurenii – 22,05%
- Secția 635: Cămin Cultural Sic – 22,23%
La nivelul municipiului Cluj-Napoca, prezența înregistrată până la ora 16 era de 41,67 %. Cele mai mari procente s-au înregistrat la secția 61 de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Str. Observatorului Nr.72 – 80,98 % și la secția 143 Liceul Teoretic Unitarian „Janos Zsigmond” Cluj-Napoca – 71,77%, iar cele mai mici, la secția 176 Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Cluj-Napoca – 25,63 % și la Grădiniţa „Buburuza” (Fostă Nr. 70), Cluj-Napoca – 30,32%.
Un minor a căzut de la înălțime, duminică, pe str. Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit și acesta a fost transportat la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să asiste un minor care a căzut de la înălțime pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca. Minorul, de aproximativ 15 ani, a fost găsit pe o copertină a unui bloc, astfel că pompierii au utilizat un dispozitiv de salvare la înălțime cu targă pentru a-l evacua în siguranță.
VIDEO. Minor de 15 ani, CĂZUT de la înălțime în Cluj-Napoca. A fost dus la SPITAL
Ulterior, a fost folosită și autoscara pentru a aduce persoana la nivelul solului. În permanență, minorul a fost monitorizat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă, care îl va transporta la spital. Victima este conștientă, cooperantă și prezintă, la o primă evaluare, mai multe traumatisme.
La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare, autoscara și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Cluj.
„Astăzi, 24 noiembrie a.c., în jurul orei 15.00, prin apel 112, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că un minor, de 15 ani, ar fi căzut de la etajul 6 al unui bloc situat în cartierul Mărăști.
La fața locului s-au deplasat de urgență echipaje de poliție și pompieri din cadrul ISU Cluj, precum și un echipaj medical.
Minorul a fost găsit conștient, căzut pe o copertină situată la etajul 1 al imobilului.
În prezent, se efectuează verificări pentru stabilirea circumstanțelor exacte în care s-a produs incidentul”, a comunicat IPJ Cluj.