Connect with us

EVENIMENT

EXCLUSIV Dr. Adrian Muntean (ATI Infecțioase Cluj): Suntem în război cu COVID-ul. Vaccinul, arma cea mai importantă

Publicat


dr muntean

Medicii din spitalele COVID au ajuns la limita epuizării fizice și psihice după doi ani de pandemie, iar acum unitățile medicale sunt sufocate de pacienți, majoritatea covârșitoare fiind nevaccinați.

Aflat pe frontul COVID, dr. Adrian Muntean de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Cluj-Napoca, având o experiență de 8 ani ca specialist ATI, povestește, într-un interviu pentru Cluj24, ce cazuri medicale pe care le-a tratat l-au impresionat și explică importanța vaccinării, ca soluție pentru a reduce numărul de îmbolnăviri și decese cauzate de COVID.

Rep: Cum au trecut ultimii doi ani de pandemie pentru dvs? Care a fost cea mai grea perioadă, cea de anul trecut sau cea din acest an?

A.M.: A fost un efort foarte mare al cadrelor medicale din punct de vedere fizic și psihic. Inițial, a fost o perioadă în care informațiile despre boală au fost limitate iar ulterior a fost o etapă în care a trebuit să ne adaptăm la toate cerințele care au existat.

În ultima parte a acestor doi ani, importanța informațiilor care au apărut, uneori ne-a ușurat munca în ceea ce privește mecanismele prin care virusul își realizează efectele în corp, însă a existat și o componentă care ne-a adus și o oarecare dificultate în comunicarea cu aparținătorii.

Au existat multe mesaje inexacte care au creat tensiuni în societate, de percepție a problemelor de sănătate pe care le poate ridica această infecție.

A existat și epuizare psihică

Rep: Ați ajuns, uneori, la un grad de epuizare fizică și psihică, dvs și colegii dvs, din cauza numărului excesiv de pacienți COVID pe care îi tratați?

A.M:  Sigur că, în partea a doua a acestor doi ani, s-au înregistrat acumulările din punct de vedere fizic și a trebuit să ne adaptăm permanent programul la dinamica infecției la nivelul populației. A trebuit, în permanență, să facem față acestor valuri de infecție.

Și epuizarea psihică a existat dar, din punctul nostru de vedere, pentru acest lucru ne-am pregătit. Am căutat întotdeauna să oferim pacienților noștri cele mai bune condiții, atât din punct de vedere administrativ, cât și din punct de vedere medical. Spitalul a făcut eforturi deosebite pentru a asigura pacienților condiții atât din punct de vedere al tratamentului, cât și al regimului hotelier.

S-a reușit pe parcursul acestor doi ani montarea  la nivelul tuturor secțiilor a surselor de oxigen, de asemenea s-a asigurat un flux al achizițiilor în ceea ce privește medicația, astfel încât pacienții să beneficieze de cea mai bună medicație conform protocoalelor existente la nivel național, armonizate cu cele de la nivel mondial. Un pacient a fost tratat la Cluj la fel ca într-un spital din Occident.

S-a realizat la nivelul Departamentului de Imagistică achiziționarea și punerea în funcțiune a unui aparat computer – tomograf (CT) pentru o evaluare cât mai adecvată a pacienților.

Chiar dacă există o epuizare fizică și psihică, aceasta ne este meseria și noi căutăm să realizăm servicii medicale astfel încât starea de sănătate a pacienților pe care îi tratăm să fie cât mai bună. Aceasta este prioritatea noastră.

Vaccinul creează anticorpi

Rep: Ce ați constatat în evoluția bolii în acest an față de 2020. E mai agresivă tulpină Delta, se ajunge mai repede afectarea gravă a plămânilor?

A.M.: Această întrebare are o pondere mai mare în ceea ce privește mecanismele prin care virusul își realizează efectele la nivelul corpului pacienților infectați. Mecanismul este același și în ceea ce privește anul trecut și în ceea ce privește acest an.

Ceea ce s-a întâmplat în acest an diferit este un aspect foarte important pe care lumea ar trebui să îl perceapă. În acest an s-a aprobat posibilitatea de a ne vaccina iar acest lucru este un argument  deosebit de important în lupta pentru combaterea pandemiei.

În momentul în care pacientul este vaccinat, deja există în corpul nostru anticorpi care creează posibilitatea ca noi să ne apărăm direct față de acest virus. A

cest lucru face ca multiplicarea lui să fie mai redusă, iar riscul apariției mutațiilor să fie mai scăzut, unele mutații având un grad de infecțiozitate mai mare, precum este tulpina Delta. Aceasta este diferența față de anul trecut, toate aceste mutații virale care au apărut și, în special, tulpina Delta, au creat posibilitatea unei agresivități mai mari a virusului.

În ceea ce privește afectarea la nivelul corpului uman, există afectare pulmonară primordială privind structura plămânului, care ulterior afectează oxigenarea pacientului. Există de asemenea afectare la nivel cardiac, care și ea are o mare importanță în anumite situații, dar și alte afectări la nivelul organelor corpului uman.

Peste 95% din pacienții internați sunt nevaccinați

Rep: Anul trecut nu aveam vaccin, dar acum avem această soluție. Cu toate acestea, oamenii mor pe capete deoarece nu se vaccinează. Care credeți că ar fi fost situația la ATI și în spitale dacă românii, clujenii s-ar fi vaccinat în număr mai mare decât cel de acum?

A.M: Din păcate, și este un fapt real, ponderea pacienților internați, de peste 95%, este a celor nevaccinați. Evident că acești pacienți aduc o presiune în plus pe sistemul sanitar iar implicațiile în societate sunt legate de acest număr mare de infectări. Cei care s-au vaccinat sunt într-o pondere extrem de mică.

Una dintre cele mai importante idei ale acestui an care se poate desprinde este că în societățile în care s-a realizat o vaccinare în proporție de peste 70 – 90%, oamenii beneficiază de libertatea pe care ne-o dorim cu toții.

Chiar dacă, vaccinați fiind, putem face forme ușoare sau medii de infecție, acest aspect nu duce la încărcarea sistemelor sanitare și dă posibilitatea oamenilor să desfășoare o activitate cvasi-normală, să poată să meargă copiii la școală, iar oamenii la muncă.

Din punct de vedere economic există un impact sever. Eu cred că aceste argumente sunt suficiente ca să ne poată convinge, să ne facă să ne gândim serios că vaccinarea este una din componentele principale, alături de tratament. Legat de aceste situații de infecție și de cazuri grave este și percepția oamenilor referitoare la boală. Este foarte important, dacă ești infectat, la aflarea diagnosticului, să nu eziți să contactezi imediat instituțiile medicale abilitate care te pot ajuta pentru a nu ajunge în situații grave de sănătate.

În momentul în care virusul a declanșat în corp mecanismele prin care afectează organele, acest aspect este cel mai grav iar lumea trebuie să înțeleagă. Întârzierea și neprezentarea la timp la medic duce la apariția cazurilor grave care se internează pe secțiile ATI și care fac ca rata de deces să fie mare.

Pacienți tineri

Rep: Dacă o persoană își face schema completă de vaccin poate ajunge la ATI?

A.M.: Vaccinul reduce riscul de a înregistra cazuri grave. Nu le exclude total, e suficient dacă repet că din 100 de cazuri, 95 sunt ale unor pacienți nevaccinați. Și la noi în ATI, sub 5% sunt vaccinați.

În această luptă, orice armă pe care o avem la dispoziție este extrem de importantă iar vaccinul este principala armă. Creează anticorpi, iar în momentul în care virusul este la poarta de intrare în organism, poate să realizeze o apărare legată de virus.

Rep: Ce cazuri v-au rămas în minte de pacienți care au decedat. dacă a scăzut vârsta lor? Sunt mai mulți tineri nevaccinați care ar fi putut fi salvați? Cum au motivat, de ce această reticență față de vaccin?

A.M.: Mulți pacienți tineri în aceste ultime valuri s-au prezentat la spital deoarece aceste mutații, având un risc crescut de infecțiozitate, au dus la apariția multor cazuri, inclusiv la copii, ceea ce este extrem de grav.

Într-adevăr, la nivelul societății, unii oameni preferă, din păcate, să nu țină cont de informațiile medicale autorizate legate de vaccinuri și de modalitatea prin care virusul afectează organele corpului.

Și s-a creat această reticență legată de vaccin. Faptul că vaccinurile au fost aprobate de către foruri medicale, cum este Agenția Europeană a Medicamentului, și toate argumentele științifice legate de studiile care au fost prezentate ar trebui să fie suficiente pentru a înțelege că sunt mult mai multe avantaje în momentul în care ești vaccinat care fac ca posibilitățile noastre de a ne apăra în momentul în care suntem infectați să fie mult mai puternice, astfel încât să trecem prin această boală cu efecte cât mai reduse.

Din păcate, într-adevăr, au fost și pacienți tineri care au decedat, au fost pacienți tineri cu infecții severe, care în momentul în care au ajuns în această situație au regretat că nu s-au vaccinat. Lumea trebuie să conștientizeze că această pregătire din timp ne ajută pe toți să reacționăm corect în fața acestei infecții și ne ajută să desfășurăm o viață cât mai normală.

Noi luptăm la fel pentru orice pacient. Există o pondere a tinerilor clar mai mare față de valurile anterioare. Lumea trebuie să rețină niște lucruri care cu siguranță îi vor ajuta să treacă mai ușor peste această perioadă și cu o stare de sănătate cât mai bună. Ce este cel mai important este ca din toate posibilitățile de informare, să și le ia pe acelea din surse autorizate medicale și acelea să fie cele care să fie credibile. Este prima componentă.

Toate aceste informații medicale autorizate au susținut vaccinarea, purtarea măștii, distanțarea, măsuri de igienă care, dacă sunt respectate, reduc foarte mult riscul de a te infecta. Primul pilon este cel medical. Trebuie ca lumea să le perceapă corect și să le aplice. În momentul în care aceste lucruri se vor aplica, riscul de infectare va fi mult mai redus și chiar în situația unei infectări, dacă ești vaccinat, formele vor fi ușoare sau medii și doar foarte puține cazuri la cei vaccinați au fost severe.

Pacientă de 42 de ani, decedată

O altă problemă importantă este legată de aceste informații neautorizate din media și de pe rețelele de socializare care, uneori, au creat confuzie în rândul populației și reticență în ceea ce privește o atitudine medicală adecvată. Noi, aici, la ATI, dacă am respectat aceste reguli, cazurile de infecție au fost extrem de puține la nivelul personalului. Masca este foarte importantă, vaccinarea la fel, ele ne-au ajutat să trecem prin această perioadă.

Orice moarte este dramatică și cu atât mai mult la tineri.

Când o pacientă de 42 de ani, nevaccinată, îți spune că are doi copii acasă și ne roagă să o ajutăm că vrea să trăiască și îi pare rău că nu s-a vaccinat, cred că prea puține lucruri mai trebuie spuse ca să transmitem drama pe care persoana respectivă o trăiește. Aceasta a decedat pentru că prezentarea la spital a fost întârziată iar în cazul său mecanismele prin care virusul afectează corpul au fost declanșate. Toate eforturile noastre au fost în zadar, pentru că și corpul uman are o limită.

Probabil că, la nivelul societății, încă nu se percepe corect un aspect legat de acest virus. Acesta nu are un grad de infecțiozitate liniară. În momentul în care un om se infectează, transmite virusul la un anumit număr de oameni, iar acel număr transmite la un număr mai mare, iar când se atinge această masă critică infecția este explozivă. Acesta este momentul pe care îl trăim în prezent, în care acest aflux foarte mare de pacienți creează condiții în care adresabilitatea la spitale este limitată.

Acest lucru este extrem de grav și duce la neprezentarea din timp la spital. Această neprezentare creează un interval de timp în care virusul  poate să producă mecanismele care afectează organele corpului. Informarea imediată a autorităților legată de faptul că ești infectat și prezentare la spital creează mai multe șanse ca să treci prin boală mai ușor.

După 6 săptămâni la ATI a fost externat

Rep: Ați avut și pacienți care au stat peste o lună și jumătate la ATI și au scăpat cu viață? Ce ați simțit când ați reușit să scoateți un astfel de pacient din ghearele morții?

A.M.: Terapie intensivă presupune o stare critică, dar am reușit să salvăm foarte mulți pacienți chiar dacă au venit într-o stare gravă.

Cu eforturi din partea lor și cu susținerea noastră pacienții au reușit să fie externați și după intervale îndelungate, de 6-7 săptămâni, chiar dacă au fost intubați unii dintre ei sau au avut proceduri de ventilație non-invazivă, necesitând ulterior o oarecare recuperare medicală din punct de vedere respirator și motor. Ponderea acestor cazuri este semnificativă.

Rep: Ce mesaj transmiteți clujenilor după doi ani de pandemie COVID?

A.M: Este foarte important să înțeleagă că orice armă în acest război este extrem de importantă iar armele de care noi dispunem sunt legate în primul rând de această vaccinare, care creează anticorpi, apoi să respecte regulile de purtare a măștii, de igienă personală, de distanțare care în această perioadă vor fi încă necesare.

Dacă se respectă, riscul de infecție este cu siguranță mult mai mic iar dacă există infecție, este în majoritatea cazurilor o formă ușoară sau medie.

Într-un război trebuie să facem un efort comun, adică și oamenii să perceapă că trebuie respectate niște reguli pentru a fi mai liberi și a putea desfășura activitățile pe care le dorim și să nu existe presiune pe spitale. Efortul trebuie să fie din partea fiecăruia dintre noi, iar din punct de vedere medical noi căutăm să asigurăm servicii medicale cât mai adecvate pentru ca starea de sănătate a pacienților să fie cât mai bună.

Respectarea regulilor

Rep: Ce părere aveți despre curentul anti-vaccinist, cum poate fi contracarat?

A.M.: În ceea ce privește curentul anti-vaccinist eu cred că fiecare om, sigur, are dreptul la opinie dar în momentul în care realitatea validează niște concluzii, cred că trebuie să ținem cont de ele.

Adică dacă vedem societăți care s-au vaccinat, care încearcă să respecte niște reguli și își pot desfășura o activitate socială normală, cred că sunt cele mai importante argumente ca oameni să perceapă realitatea. Cred că trebuie să aducem lângă noi argumentele pozitive care ne pot scoate din această situație, pentru că blocajele pot deveni foarte mari, atât din punct de vedere medical și social  iar acest lucru evident că nu este de dorit.

Ca să fim liberi trebuie să înțelegem că trebuie să respectăm niște reguli.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. România INTRĂ în Schengen aerian și maritim. Boc: Abia aștept să CĂLĂTORESC la Bruxelles ca un adevărat cetățean european

Publicat

steag ue, romania

România intră de duminică, 31 martie,  în spațiul Schengen, aerian și maritim. Aflat în direct la Napoca Live, primarul Clujului, Emil Boc, consideră că este doar un pas înainte pentru integrarea țării în spațiul comun european.

„Abia aștept să călătoresc la Bruxelles ca un adevărat cetățean european. Este, deocamdată, doar un pas înainte pentru integrarea țării în spațiul comun european. Să termine și domnul Nehammer cu alegerile în septembrie ca să putem să punem din nou problema aderării totale a României la Schengen, asta însemnând și acolo unde-i  doare mai tare pe  români, pe  cale rutieră.

VIDEO. România INTRĂ în Schengen aerian și maritim. Boc: Abia aștept să CĂLĂTORESC la Bruxelles ca un adevărat cetățean european

Este vorba și de o formă de respect pentru cele 4 milioane de români care au contribuit la PIB-ul țărilor în care au lucrat și care să nu fie umiliți când se întorc acasă de sărbători, stând ore în șir la coadă  la graniță.

Să ne bucurăm de acest moment. Cea mai mare provocare pentru români este libertatea de a alege să rămână acasă”, a spus edilul la Napoca Live.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Prima cursă aeriană de la Zurich a aterizat pe Aeroportul Cluj, în premieră absolută. Este operată de Swiss Air

Publicat

De

Swiss Air

Prima cursă aeriană care leagă Cluj-Napoca de orașul elvețian Zurich a aterizat, joi, pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj, aceasta fiind operată, în premieră absolută, de compania Swiss International Air Lines de pe Aeroportul Internaţional Cluj.

Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a declarat că debutul zborurilor Swiss Air Lines va asigura diversitate în opțiunile de călătorie ale pasagerilor din întreaga Transilvanie.

Prima cursă aeriană de la Zurich a aterizat pe Aeroportul Cluj, în premieră absolută. Este operată de Swiss Air

Swiss Air

”Este o premieră absolută, primul zbor regulat spre Elveția. Considerăm că noua destinație spre Zurich se va bucura de aprecierea pasagerilor de pe toate segmentele de trafic, respectiv business, etnic sau turistic.

A fost primul și ultimul zbor al Swiss Air la Cluj în care pasagerii au fost controlați de poliția de frontieră, pentru că din 31 martie România va intra în spațiul Schengen aerian”, a spus Ciceo.

Clujul, legat de Elveția

Swiss Air

Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, E.S. Mario Baggi, este plăcere deosebită să participe la zborul inaugural care leagă Zurich de Cluj-Napoca.

”Nu se întâmplă des să văd steagul țării mele aterizând pe un aeroport din România. Sărbătorim împreună succesul României care s-a dezvoltat într-o perioadă atât de scurtă de timp atât de mult.

Succesul României se datorează în mare parte și orașului Cluj-Napoca și este o bucurie să ne aflăm aici.

Elveția este un susținător al României, iar Cluj-Napoca este una dintre municipalitățile care a beneficiat de programele noastre de cooperare.

Trei zboruri pe săptămână

În România și companiile elvețiene au o prezență ridicată, Elveția fiind în top 10 investitori străini din România”, a mai spus Baggi.

Diplomatul elvețian s-a declarat încrezător că prestigiul companiei Swiss Air și conexiunile oferite cu Zurich, vor contribui la întărirea relațiilor dintre cele două țări și va însemna o pistă de lansare pentru Cluj-Napoca.

Zborurile spre și dinspre Zurich vor fi operate cu 3 frecvenţe săptămânale, în zilele de luni, joi şi duminică.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. „Parfum” de primăvară la Cluj-Napoca. Ce spun organele abilitate despre POLUAREA olfactivă din oraș

Publicat

Primăvara a sosit la Cluj-Napoca cu tot cu parfumul florilor. Ca bonus, Clujul a mai primit o doză de „parfum” original „Eau de Găinaț”. C-așa e în agricultură…

Mai mulți clujeni au reclamat zilele trecute mirosul pestilețial care se simțea în mai multe cartiere ale orașului. Cum Supercom și CMID și-au declinat vinovăția, s-a tras concluzia că mirosul provine de la fertilizatorul cu care s-a intervenit pe ogoarele din Tureni și Mărtinești.

VIDEO FOTO. „Parfum” de primăvară la Cluj-Napoca. Ce spun organele abilitate despre POLUAREA olfactivă din oraș

Contactat de Cluj24, comisarul șef al Gărzii de Mediu Cluj, Viorel Pleșa, a declarat: „Nu s-a aplicat nicio amendă deoarece societatea Transavia a respectat legislația în ceea ce privește aplicarea tratamentelor de primăvară la culturi. La fața locului s-a constatat că fertilizatorul era deja înglobat în arătură. Nu s-a confirmat prezența vreunui cadavru de pui pe câmp.”

„Laboratorul mobil este pregătit pentru deplasare, așteptăm o solicitare, ori din partea Primăriei Tureni, ori din partea Prefecturii sau a DSP Cluj. Chiar în cursul zilei de azi vom avea o  întrevedere la Prefectură iar în cazul în care ni se va solicita, ne vom deplasa la fața locului cu laboratorul”, a declarat pentru Cluj24 Grigore Crăciun, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

UBBMed – PREVENȚIA cancerului de sân în comunitatea UBB Cluj-Napoca

Publicat

Centrul de Cercetare Avansată și Abordare Comprehensivă a Cancerului, co-fondat de Institutul Oncologic „Prof. univ. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) prin programul strategic UBBMed, inițiază, sub coordonarea prof. univ. dr. Patriciu Achimaș și prof univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, un proiect de prevenție primară-secundară în cancerul de sân, în context psihologic, pentru persoanele eligibile din comunitatea UBB – femei de peste 40 de ani, fără diagnostic oncologic, cu contract de muncă sau student la UBB.

„Conform literaturii de specialitate, este recomandată participarea la screening pentru femeile care au antecedente familiale și genetice (mai ales mame, surori, fiice), stil de viață precum obezitate, sedentarism, consum de alcool, fumat, dar și pentru femeile care nu au născut nicodată un copil sau au născut primul copil după vârsta de 30 ani.

UBBMed – PREVENȚIA cancerului de sân în comunitatea UBB Cluj-Napoca

Demersul este atât un studiu științific – investigând mecanisme psihologice relevante prevenției primare-secundare prin mamografie în cancerul de sân -, cât și un serviciu de sănătate care țintește prevenția primară-secundară a cancerului de sân, adresat comunității UBB.

„Cancerul de sân este o problemă clinică majoră, pentru care există însă mijloace moderne de abordare pe linia prevenției primare, secundare și a tratamentului oncologic biomedical în context psihologic. Într-adevăr, studiile de specialitate arată că abordarea biomedicală a cancerului într-un context psihologic eficientizează întregul demers clinic.

Ca model de integrare a abordării biomedicale a cancerului la sân într-un context psihologic ne raportăm la setul de bune practici ale Center for Behavioral Oncology de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai (unde unul dintre coordonatori este implicat direct – prof. univ. dr. Daniel David), incluzând tradiția de excelență a Institutului Oncologic „Prof. univ. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca în abordarea comprehensivă a cancerului” (unde este afiliat clinic celălalt coordonator al proiectului – prof. univ. dr. Patriciu Achimaș), explică inițiatorii (UBBMed) proiectului.

În cadrul programului, fiecare persoană eligibilă (femei de peste 40 de ani, fără diagnostic oncologic, cu contract de muncă sau student la UBB) și interesată din UBB poate trimite, până în data de 30 iunie 2024, un mesaj la adresa de e-mail: cancercontrol@ubbcluj.ro, unde indică numele, vârsta, precum și dorința de a participa la studiu. De asemenea, persoanele interesate trebuie să precizeze dacă se vor deplasa la Centru (Str. Aleea Nemira Nr. 2, comuna Gilău, județul Cluj) prin mijloace proprii sau solicită mijloacele puse la dispoziție de UBB.

După procesarea datelor, fiecare persoană va primi un răspuns (pe parcursul lunii iulie), cu data programării (programările vor începe din luna septembrie) și cu un link pentru completarea unor chestionare psihologice și medicale.

La sosirea la Centru, fiecare persoană va parcurge:

– O ședință de psihoeducație și educație medicală, inclusiv evaluare psihologică de bază (aprox. 15 de minute); aici se va semna și consimțământul informat de participare la proiect;

– Procedura de mamografie (aprox. 30 minute);

– O ședință post-mamografie, cu elemente de consiliere psihologică și medicală (aproximativ. 15 de minute), incluzând elemente de continuare, acolo unde este cazul.

Deși în această fază nu anticipăm întrebări suplimentare, procedura fiind simplă și clară, dacă totuși, prin excepție, apar, acestea pot fi adresate la cancercontrol@ubbcluj.ro, dar răspunsurile se vor oferi în funcție de disponibilitatea celor implicați în proiect, prin raportare la volumul de muncă”, se arată în comunicatul UBB Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax