Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV Cum sunt afectate animalele de companie în pandemia COVID. Sfaturile unui psiholog canin clujean

Publicat


vlad vancia

Animalele de companie sunt afectate de pandemia COVID-19 și vor fi și mai afectate după încheierea ei, afirmă Vlad Vancia, clujean specializat în psihologia canină și comportament animal. 

Vlad Vancia spune că în pandemie, mulți clujeni au putut lucra de acasă și-atunci cățeii au avut parte de o prezență mai consistentă a partenerilor lor, ceea ce înseamnă, implicit, mai multă grijă și afecțiune.

Psiholog canin: problemele apar când oamenii își reiau viața normală și merg la serviciu

„Cățeii care au o relație foarte bună cu oamenii lor se bucură foarte tare dacă aceștia stau acasă cu ei toată ziua. Problema apare în momentul în care oamenii își reiau munca la birou, își reiau viața normală și pleacă de acasă.

Câinii erau învățați cu stilul de dinainte de pandemie, când erau lăsați singuri câteva ore, apoi s-au acomodat un an și ceva cu partenerii lor stând acasă, pe când tranziția spre a rămâne din nou singuri acasă îi face anxioși.

Și asta datorită atașamentului pe care îl dezvoltă. Practic, ei, cât oamenii au stat acasă în anul de pandemie, au învațat că toate lucrurile bune se întâmplă în prezența omului. Vin după om în fiecare cameră, stau cu omul pe canapea, stau la picioarele lui când acesta este în ședință, deci tot timpul au contact vizual cu el.

Ajunge să fie dependent de elementele pozitive din viața lui. Iar în momentul în care omul pleacă din nou la serviciu, câinele nu mai știe ce să facă singur”, explică psihologul canin clujean.

vlad si cainele

„Câinele suferă și nu înțelege de ce trebuie să pleci de-acasă”

Vlad Vancia spune că, în ultimul an, de când cu pandemia de COVID-19, aceasta e una dintre cele mai întâlnite probleme la câini. „Tot al doilea om care mă sună îmi spune că nu știe ce să facă, pentru că al lui câine nu mai stă singur în casă. Câinii s-au atașat foarte mult de noi în perioada asta de un an și ceva și vor să petreacă în continuare timp cu noi.

vlad

Ei nu înțeleg că tu trebuie să mergi la serviciu, că totul a fost cauzat de pandemie. Suferă foarte tare că nu mai putem sta toată ziua cu ei. Ce ar trebui să facă oamenii în situația asta? Păi ar trebui să se gândească la faptul că stilul ăsta de viață nu poate fi menținut constant cu câinii lor.

Inevitabil, vor petrece mai mult timp în afara casei, câinii nu vor fi în prezența lor. Iar câinii trebuie să se obișnuiscă de pe acum că există lucruri faine în viața lor chiar dacă sunt singuri.

1

Ce trebuie făcut? Învață câinele să petreacă o oră sau două singur, dar în altă cameră

Și-ți dau un exemplu: eu îi încurajez pe oameni să-și învețe câinii să petreacă o oră, două pe zi în altă cameră, să nu-i lase în timpul ăsta să vină la ei, să nu-i lase după ei la baie, în bucătărie etc., să pună niște bariere ca să învețe câinele să stea și singur. Asta înseamnă și să-i dai șansa animalului să se comporte ca animal”, mai spune Vlad Vancia.

Psihologul canin clujean îi sfătuiește pe cei care au câini să dea o mare importanță mâncării patrupedului, dar mai ales duratei mesei. Vlad spune că dacă îi pui mâncarea în bol, în cel mult două minute câinele efectiv o suflă. El îi îndeamnă pe oameni să cumpere ori să creeze recipiente care să-l facă pe câine să petreacă 40-50 de minute sau chiar o oră pe zi pentru a căuta mâncarea.

„Știm din știință că creierul câinelui e în așa fel făcut că îi face plăcere să muncească pentru mâncare. În momentul în care noi îi punem mâncarea în bol, noi îl privăm pe câine de plăcerea aceasta naturală de a lucra pentru mâncare, că el n-are ce să facă în bol.

Jucării pentru cățeii mâncăcioși

Sunt niște jucării, kong wagller se numesc, care îi fac pe câini să petreacă mult timp pentru a scoate mâncarea din ele. Are nevoie de 10-20 de minute pentru a scoate mâncarea din jucăria asta, care este accesibilă, eficientă, rezistentă.

Și mai sunt și altele. Ei, și-i pui de două-trei ori pe zi mâncarea în jucăria asta și îl faci un câine fericit. Sau dintr-un recipient de plastic, un PET obișnuit, poți face un lucru din care să mănânce. Îi faci niște mici găuri, de diametruul unei bobițe, le pui înăuntru și închizi capacul. Va avea mult de lucru pentru a scoate mâncarea de acolo. Dar îi va plăcea!

Ăsta ar trebui, de fapt, să fie obiectivul principal al fiecărui partener de câine”, a mai spus specialistul clujean în comportament canin.

Vlad Pop Vancia (38 de ani) este licențiat în biologie și e specializat în comportamentul canin. Vlad a lucrat timp de 6 ani ca biolog la Grădina Zoologică din Turda. Este specializat în psihologie animală, consiliere, dresaj și enrichment pentru animale. Scrie pentru radioanimale.wordpress.com și dezbate subiecte pe Petwise Podcast.

Povestea unui cățeluș din Mănăștur, primit în timp de pandemie

În ultimul an și jumătate, după izbucnirea pandemiei COVID-19, mulți clujeni au primit, și-au cumpărat ori și-au luat de la vreun adăpost sau prin intermediul vreunui ONG un cățeluș, o pisicuță sau un alt animal de companie.

Este și cazul Gabrielei B., care locuiește în Mănăștur, și care în acea perioadă a primit cadoul mult dorit: un cățeluș. Pe care l-a numit Winston. Cățeluș cu o mare personalitate, care a împrumutat prenumele fostului premier al Marii Britanii, dar fără nicio legătură.

1 winston

„Cu două seri înaintea instaurării stării de urgență, în martie 2020, am adus acasă un ghemotoc negru și lipicios de opt săptămâni: pe Winston. Mi-aș fi dorit să rămân acasă cu el, dar din păcate trebuia să fiu prezentă fizic la locul de muncă.

În ciuda separării de opt-nouă ore pe zi, între mine și Winston s-a creat un atașament. El a avut parte de compania, prezența umană în pandemie, atât în perioada stării de urgență, dar și după relaxarea măsurilor.

3winston

Poate tocmai de aceea suferă acum de anxietatea separării și are nevoie de sprijin de specialitate pentru a-l obișnui să rămână singur”, povestește Gabriela B. despre cum a trecut Winston prin această perioadă grea.

„Când am început un job nou, unde mi se solicita prezența fizică timp de 12 ore pe zi, a trebuit să începem subit, la vârsta de un an și jumătate, <antrenamentul> pentru a-l lăsa singur.

Să mai menționez că încercarea a eșuat? Acum caut opțiuni de <relocare> în zilele de muncă, iar în cele libere caut să compensăm prin cât mai multă atenție si afecțiune”, a mai spus partenera lui Winston.

winston

winston

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Clujeanul Simone Tempestini a CÂȘTIGAT prima etapă a Campionatului European de Raliuri din Ungaria

Publicat

simone tempestini

Clujeanul Simone Tempestini a devenit primul pilot român din istorie care a câștigat o etapă din Campionatul European de Raliuri după ce s-a impus, în acest weekend, în Raliul Ungariei, prima etapă a sezonului 2024 din competiția continentală.

De 8 ori de campion național absolut, Tempestini a avut un parcurs impecabil în Ungaria la bordul modelului Škoda Fabia RS Rally2, cu Sergiu Itu în dreapta sa, scrie Sport.ro.

simone tempestini

FOTO. Clujeanul Simone Tempestini a CÂȘTIGAT prima etapă a Campionatului European de Raliuri din Ungaria

Pilotul de la Napoca Rally Academy a câștigat două dintre cele 13 probe speciale, iar în alte șase a fost pe podium, iar la finalul celor aproape 190 de kilometri a fost cronometrat cu 1:52:50.4, cu aproape 17 secunde mai rapid decât ocupantul locului al doilea, francezul Franceschi Mathieu. Al treilea clasat a fost ungurul Miklos Csomos, la 29,9 secunde în urma lui Tempestini.

simone tempestini

„Victorie în Raliul Ungariei pentru Simone Tempestini și Sergiu-Sebastian Itu !

Echipajul Napoca Rally Academy a câștigat primul raliu al sezonului din FIA ERC – European Rally Championship după o cursă foarte disputată.

Felicitări, băieți, suntem mândri de voi!

Vă mulțumim tuturor pentru susținere”, scrie pe pagina de Facebook Napoca Rally Academy.

simone tempestini

Foto: Facebook Napoca Rally Academy

Citește mai departe

EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? Minoră de 14 ani din Cluj-Napoca, dispărută de acasă. Sunați la 112

Publicat

naica roxana daniela

La data de 14 aprilie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minora NAICA ROXANA DANIELA, în vârstă de 14 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat la data de 14 aprilie a.c., în jurul orei 15.00, de la locuința sa, iar până în prezent nu a revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.53 m, greutate – 46 de kg, păr lung, blond, constituție astenică, ochi albaștri.

AȚI VĂZUT-O? Minoră de 14 ani din Cluj-Napoca, dispărută de acasă. Sunați la 112

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu pantaloni gri, hanorac bleumarin, pantofi sport negri cu verde. Purta un ghiozdan.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

„Bursucul”, CONTRACT pe 3 ani cu CFR Cluj. Vine doar din vară

Publicat

dan petrescu lfp

Telenovela a luat sfârșit. Patronul de la CFR Cluj, Nelu Varga, a transmis că Dan Petrescu a semnat cu echipa lui un contract pe 3 ani, imediat după eșecul cu FCSB, 0-1. Acordul intră în vigoare la finalul sezonului.

Petrescu va prelua banca tehnică din vară, după finalul sezonului, însă contractul e deja semnat. În ultimele 6 etape din play-off, de CFR Cluj ar urma să se ocupe în continuare interimarii Francisc Dican și Ovidiu Hoban, scrie GSP.

„Bursucul”, CONTRACT pe 3 ani cu CFR Cluj. Vine doar din vară

„Am vorbit pe Whatsapp cu patronul Nelu Varga și mi-a zis acum ceva. Dan Petrescu a semnat pe 3 ani cu CFR Cluj, începând din vară.

S-a semnat totul, Petrescu nu a vrut să preia acum echipa, are nevoie de o perioadă de pauză”, a spus jurnalistul Horia Ivanovici, în direct la Prima Sport 1, citat de Fanatik.

Dan Petrescu era liber după despărțirea de Jeonbuk Hyundai Motors, din Coreea de Sud. El a plecat după o serie de rezultate modeste, în urma cărora Jeonbuk era pe ultimul loc în campionat.

Dan Petrescu, la al 4-lea mandat la CFR Cluj

Fosta echipă a lui Petrescu era singura din prima ligă sud-coreeană fără succes în actuala ediție de campionat, în 6 etape. În ziua în care „Bursucul” s-a despărțit de Jeonbuk, Adrian Mutu și-a dat demisia de la CFR Cluj, după 0-4 cu Corvinul în Cupă României.

Echipa din Gruia a fost preluată apoi de interimarii Francisc Dican și Ovidiu Hoban și a câștigat cu Rapid, 4-1, dar a pierdut acasă cu FCSB, scor 0-1, și a rămas la 13 puncte de liderul Superligii.

Pentru Dan Petrescu va fi al patrulea mandat pe banca celor de la CFR Cluj, echipă alături de care a cucerit 4 titluri de campioană.

Dan Petrescu are 224 de meciuri pe banca ardelenilor în carieră, dintre care 122 câștigate.

Citește mai departe

ECONOMIE

Peste 200 de firme din Cluj și-au suspendat activitatea în primele două luni ale anului. Cifra e în creștere

Publicat

De

Peste 200 de firme din Cluj și-au suspendat activitatea

Numărul de firme din care și-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a depășit 200, potrivit Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

La nivel național, în această perioadă numărul firmelor care și-au suspendat activitatea a fost cu 38,58% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Peste 200 de firme din Cluj și-au suspendat activitatea în primele două luni ale anului. Cifra e în creștere

4.328 de firma și-au suspendat activitatea în primele două luni ale anului, potrivit ONRC.

În județul Cluj, numărul firmelor cu activitatea suspendată a fost de 233, în creștere cu 26,63% față de primele două luni ale anului trecut.

Cele mai multe companii care şi-au suspendat activitatea au fost din Bucureşti, respectiv 500, o creștere cu 24,07% faţă de ianuarie-februarie 2023. Județul Cluj se află pe locul 2 în acest top.

Comerțul cu ridicata şi cu amănuntul, cel mai afectat

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de suspendări s-a înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 982, un plus de 21,69%, în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 453 suspendări, un plus de 42,9% şi construcţii – 413 suspendări, un plus de 67,89% față de 2023.

Conform ONRC, în februarie 2024, au avut loc 1.878 suspendări de firme, numărul cel mai mare fiind consemnat în Bucureşti – 223 şi în judeţele Cluj – 102, Iaşi – 91 şi Timiş – 90.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax