Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

EXCLUSIV Cum sunt afectate animalele de companie în pandemia COVID. Sfaturile unui psiholog canin clujean

Publicat


vlad vancia

Animalele de companie sunt afectate de pandemia COVID-19 și vor fi și mai afectate după încheierea ei, afirmă Vlad Vancia, clujean specializat în psihologia canină și comportament animal. 

Vlad Vancia spune că în pandemie, mulți clujeni au putut lucra de acasă și-atunci cățeii au avut parte de o prezență mai consistentă a partenerilor lor, ceea ce înseamnă, implicit, mai multă grijă și afecțiune.

Psiholog canin: problemele apar când oamenii își reiau viața normală și merg la serviciu

„Cățeii care au o relație foarte bună cu oamenii lor se bucură foarte tare dacă aceștia stau acasă cu ei toată ziua. Problema apare în momentul în care oamenii își reiau munca la birou, își reiau viața normală și pleacă de acasă.

Câinii erau învățați cu stilul de dinainte de pandemie, când erau lăsați singuri câteva ore, apoi s-au acomodat un an și ceva cu partenerii lor stând acasă, pe când tranziția spre a rămâne din nou singuri acasă îi face anxioși.

Și asta datorită atașamentului pe care îl dezvoltă. Practic, ei, cât oamenii au stat acasă în anul de pandemie, au învațat că toate lucrurile bune se întâmplă în prezența omului. Vin după om în fiecare cameră, stau cu omul pe canapea, stau la picioarele lui când acesta este în ședință, deci tot timpul au contact vizual cu el.

Ajunge să fie dependent de elementele pozitive din viața lui. Iar în momentul în care omul pleacă din nou la serviciu, câinele nu mai știe ce să facă singur”, explică psihologul canin clujean.

vlad si cainele

„Câinele suferă și nu înțelege de ce trebuie să pleci de-acasă”

Vlad Vancia spune că, în ultimul an, de când cu pandemia de COVID-19, aceasta e una dintre cele mai întâlnite probleme la câini. „Tot al doilea om care mă sună îmi spune că nu știe ce să facă, pentru că al lui câine nu mai stă singur în casă. Câinii s-au atașat foarte mult de noi în perioada asta de un an și ceva și vor să petreacă în continuare timp cu noi.

vlad

Ei nu înțeleg că tu trebuie să mergi la serviciu, că totul a fost cauzat de pandemie. Suferă foarte tare că nu mai putem sta toată ziua cu ei. Ce ar trebui să facă oamenii în situația asta? Păi ar trebui să se gândească la faptul că stilul ăsta de viață nu poate fi menținut constant cu câinii lor.

Inevitabil, vor petrece mai mult timp în afara casei, câinii nu vor fi în prezența lor. Iar câinii trebuie să se obișnuiscă de pe acum că există lucruri faine în viața lor chiar dacă sunt singuri.

1

Ce trebuie făcut? Învață câinele să petreacă o oră sau două singur, dar în altă cameră

Și-ți dau un exemplu: eu îi încurajez pe oameni să-și învețe câinii să petreacă o oră, două pe zi în altă cameră, să nu-i lase în timpul ăsta să vină la ei, să nu-i lase după ei la baie, în bucătărie etc., să pună niște bariere ca să învețe câinele să stea și singur. Asta înseamnă și să-i dai șansa animalului să se comporte ca animal”, mai spune Vlad Vancia.

Psihologul canin clujean îi sfătuiește pe cei care au câini să dea o mare importanță mâncării patrupedului, dar mai ales duratei mesei. Vlad spune că dacă îi pui mâncarea în bol, în cel mult două minute câinele efectiv o suflă. El îi îndeamnă pe oameni să cumpere ori să creeze recipiente care să-l facă pe câine să petreacă 40-50 de minute sau chiar o oră pe zi pentru a căuta mâncarea.

„Știm din știință că creierul câinelui e în așa fel făcut că îi face plăcere să muncească pentru mâncare. În momentul în care noi îi punem mâncarea în bol, noi îl privăm pe câine de plăcerea aceasta naturală de a lucra pentru mâncare, că el n-are ce să facă în bol.

Jucării pentru cățeii mâncăcioși

Sunt niște jucării, kong wagller se numesc, care îi fac pe câini să petreacă mult timp pentru a scoate mâncarea din ele. Are nevoie de 10-20 de minute pentru a scoate mâncarea din jucăria asta, care este accesibilă, eficientă, rezistentă.

Și mai sunt și altele. Ei, și-i pui de două-trei ori pe zi mâncarea în jucăria asta și îl faci un câine fericit. Sau dintr-un recipient de plastic, un PET obișnuit, poți face un lucru din care să mănânce. Îi faci niște mici găuri, de diametruul unei bobițe, le pui înăuntru și închizi capacul. Va avea mult de lucru pentru a scoate mâncarea de acolo. Dar îi va plăcea!

Ăsta ar trebui, de fapt, să fie obiectivul principal al fiecărui partener de câine”, a mai spus specialistul clujean în comportament canin.

Vlad Pop Vancia (38 de ani) este licențiat în biologie și e specializat în comportamentul canin. Vlad a lucrat timp de 6 ani ca biolog la Grădina Zoologică din Turda. Este specializat în psihologie animală, consiliere, dresaj și enrichment pentru animale. Scrie pentru radioanimale.wordpress.com și dezbate subiecte pe Petwise Podcast.

Povestea unui cățeluș din Mănăștur, primit în timp de pandemie

În ultimul an și jumătate, după izbucnirea pandemiei COVID-19, mulți clujeni au primit, și-au cumpărat ori și-au luat de la vreun adăpost sau prin intermediul vreunui ONG un cățeluș, o pisicuță sau un alt animal de companie.

Este și cazul Gabrielei B., care locuiește în Mănăștur, și care în acea perioadă a primit cadoul mult dorit: un cățeluș. Pe care l-a numit Winston. Cățeluș cu o mare personalitate, care a împrumutat prenumele fostului premier al Marii Britanii, dar fără nicio legătură.

1 winston

„Cu două seri înaintea instaurării stării de urgență, în martie 2020, am adus acasă un ghemotoc negru și lipicios de opt săptămâni: pe Winston. Mi-aș fi dorit să rămân acasă cu el, dar din păcate trebuia să fiu prezentă fizic la locul de muncă.

În ciuda separării de opt-nouă ore pe zi, între mine și Winston s-a creat un atașament. El a avut parte de compania, prezența umană în pandemie, atât în perioada stării de urgență, dar și după relaxarea măsurilor.

3winston

Poate tocmai de aceea suferă acum de anxietatea separării și are nevoie de sprijin de specialitate pentru a-l obișnui să rămână singur”, povestește Gabriela B. despre cum a trecut Winston prin această perioadă grea.

„Când am început un job nou, unde mi se solicita prezența fizică timp de 12 ore pe zi, a trebuit să începem subit, la vârsta de un an și jumătate, <antrenamentul> pentru a-l lăsa singur.

Să mai menționez că încercarea a eșuat? Acum caut opțiuni de <relocare> în zilele de muncă, iar în cele libere caut să compensăm prin cât mai multă atenție si afecțiune”, a mai spus partenera lui Winston.

winston

winston

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Profesorii clujeni nu se lasă. Un nou marș de protest va fi organizat joi în centrul orașului, în a treia săptămână de grevă

Publicat

De

protest 2

Cadrele didactice din Cluj ies din nou în stradă, joi, de la ora 11.00. Miercuri, liderii coaliției au semnat un angajament politic prin care își asumă că vor respecta memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație, care va fi adoptat joi de Executiv.

Au fost noi negocieri între liderii coaliției de guvernământ și reprezentanții cadrelor didactice. Deocamdată situația rămâne incertă, iar cadrele didactice nu dau semne că se vor întoarce în sălile de clasă.

Profesorii clujeni nu se lasă. Un nou marș de protest va fi organizat joi în centrul orașului, în a treia săptămână de grevă

La Cluj, joi, profesorii vor ieși din nou în stradă. Potrivit liderei Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar clujean (SLIPC), Lucia Cojocaru, un marș de protest va avea loc pe bulevardul Eroilor. Protestul va începe la ora 11.00 în Piața Unirii.

„Lumea e pe poziții. La Cluj, peste 70% dintre profesori încă protestează în a zecea zi de grevă. Oamenii rezistă și sunt foarte nemulțumiți de atitudinea Guvernului și a Ministerului Educației”, a declarata Lucia Cojocaru pentru Cluj24.ro.

Lidera SLIPC a percizat că, până la ora redactării acestei știri, nu a vorbit cu reprezentanții sindicatului la nivel național și că nu poate să spună cât va mai dura greva profesorilor.

La Cluj și un grup de părinți a anunțat un protest pentru ziua de joi, tot în Piața Unirii. Acesta este unul de solidaritate cu cadrele didactice. Cel mai probabil, părinții elevilor se vor alătura profesorilor de la ora 11.00.

Guvernul dă un memorandum

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au semnat miercuri un angajament politic prin care își asumă că vor respecta memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație, care va fi adoptat joi de Executiv.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, anunța Executivul.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CJ Cluj cere Ministerului Sănătății banii pentru noul Centru de Transplat. Tișe: Dacă refuză vom vinde active din patrimoniu

Publicat

De

Construcția Centrului Integrat de Transplant din Cluj-Napoca poate începe în două luni, anunță Consiliul Județean Cluj. Există însă o problemă. Banii. CJ Cluj nu se poate baza nici în acest moment pe Ministerul Sănătății, care nu a transmis dacă va finanța proiectul declarat, de altfel, eligibil.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a solicitat, din nou, Ministerului Sănătății, să finanțeze Centrul Integrat de Transplant.

Acesta este un proiect unic în România și în Europa de sud-est, matur din toate punctele de vedere, care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal.

CJ Cluj cere Ministerului Sănătății banii pentru noul Centru de Transplat. Tișe: Dacă refuză vom vinde active din patrimoniu

Dacă Ministrul Sănătății refuză să finanțeze investiția, Alin Tișe a spus că se va trece la vânzarea unor active din patrimoniul județului Cluj pentru a putea construi noul centru. Proiectul a fost depus spre finațare la Ministerul Sănătății și a și fost declarat eligibil, însă procesul s-a oprit, deocamdată, aici.

„Construcția Centrului Integrat de Transplant poate demara în două luni dacă Ministerul Sănătății decide să fie alături de toți cei care au nevoie de transplant și care merită să fie tratați în condiții de maximă siguranță.

Analizez inclusiv varianta de a vinde active din patrimoniul județului Cluj, pentru a putea realiza Centrul Integrat de Transplant. Nu ne putem lăsa doar la mâna Ministerului Sănătății.

Clujul are un proiect cu teren și așteaptă doar semnarea contractului de execuție. Ministerul Sănătății, din păcate, a prioritizat și proiecte incipiente. Lista lor nu ține cont de gradul de maturitate și de realitatea din teritoriu. Se face un deserviciu pacienților și vor rămâne bani neutilizați, sunt deja cazuri concrete”, a declarat Alin Tișe.

Care sunt pașii realizați de Consiliul Județean Cluj până acum:

  • organizarea concursului internațional de soluții și desemnare câștigător;
  • întocmirea avizelor și aprobarea documentațiilor tehnico-economice;
  • organizarea licitației restrânse de execuție;
  • trei consorții de firme au fost invitate să depună oferta financiară, data limită de depunere fiind 7 iunie a.c., ora 15:00;
  • depunerea proiectului spre finanțare în cadrul apelului de proiecte lansat de Ministerul Sănătății, acesta fiind selectat drept eligibil spre finanțare însă fără a se finanța.

Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj va integra soluții tehnice moderne în materie de construcții și arhitectură medicală, punând pacientul pe primul loc în toate fluxurile oferite, au precizat reprezentanții CJ Cluj.

Acesta va fi construit pe str. B. P. Hașdeu nr. 6, zona medicală a Clujului, și va dispune de 264 de paturi pentru spitalizare continuă, 16 paturi pentru spitalizare de zi și 45 de paturi destinate ATI.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Armata ANGAJEAZĂ: peste 4.000 de locuri de soldați și gradați profesioniști. Care sunt CONDIȚIILE

Publicat

razboi 1

Continuă înscrierile în armată pentru 4.159 de posturi de soldat/gradat profesionist (SGP). Termenul limită este 16 iunie, scrie Alba24.ro.

Potrivit MApN, înscrierile se fac doar la birourile de informare-recrutare și nu online.

Selecția candidaților se va desfășura până în 23 iunie, iar examinarea medicală este în perioada 6-30 iunie.

Termen final de întocmire a dosarelor de candidat este 21 iulie.

Lista locurilor de soldat/gradat profesionist

Alba – 22
Arad – 136
Bacău – 83
Bihor – 5
Bistrița-Năsăud – 322
Botoșani – 10
Brașov – 60
Brăila – 77
București – 756
Buzău – 207
Călărași – 11
Cluj – 138
Constanța – 607
Covasna – 37
Dâmbovița – 10
Dolj – 230
Galați – 125
Giurgiu – 26
Gorj – 1
Harghita – 28
Hunedoara – 11
Ialomița – 20
Iași – 21
Ilfov – 172
Maramureș – 15
Mureș – 56
Neamț – 18
Olt – 59
Prahova – 54
Satu Mare – 8
Sibiu – 183
Timiș – 56
Tulcea – 235
Vaslui – 43
Vrancea – 317

Cum se fac înscrieri

Înscrierile se fac la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar din județul/sectorul de domiciliu.

LISTA centrelor militare – birouri de informare / recrutare

Centrul Militar Județean Alba – Alba Iulia, Str. Regina Maria nr. 6, Alba – 0258811989 – recrutare_alba@mapn.ro
Centrul Militar Județean Arad – Arad, Str. Lucian Blaga nr. 4 – 6, Arad – 0257281693 – recrutare_arad@mapn.ro
Centrul Militar Județean Argeș – Pitești, Str. Craiovei, nr. 150, Argeș – 0248251119 – recrutare_arges@mapn.ro
Centrul Militar Județean Bacău – Bacău, Str. Energiei, nr. 1, Bacău – 0234512913 – recrutare_bacau@mapn.ro
Centrul Militar Județean Bihor – Oradea, Str. Dunărea nr. 2, Bihor – 0259411929 – recrutare_bihor@mapn.ro
Centrul Militar Județean Bistrița – Năsăud – Bistrița, Str. Republicii nr. 3  –  5, Bistrița – Năsăud – 0263 211 271 – recrutare_bistritanasaud@mapn.ro
Centrul Militar Județean Botoșani – Botoșani, Str. Sucevei, nr. 2, Botoșani – 0231512495 – recrutare_botosani@mapn.ro
Centrul Militar Județean Brăila – Brăila, Str. Buzăului Nr.5, Brăila – 0239684701 – recrutare_braila@mapn.ro
Centrul Militar Județean Brașov – Brașov, Str. Lungă nr. 231, Brașov – 0268510466 – recrutare_brasov@mapn.ro
Centrul Militar Sector 1 – București, Str. Căderea Bastiliei, nr. 13, București  –  Sectorul 1 – 0213191058 – recrutare_sector1@mapn.ro
Centrul Militar Sector 2 – București, Str. Thomas Masaryk, nr. 22, București  –  Sectorul 2 – 0212113813 – recrutare_sector2@mapn.ro
Centrul Militar Sector 3 – București, Bld. Nicolae Grigorescu, nr. 12, București  –  Sectorul 3 – 0213242309 – recrutare_sector3@mapn.ro
Centrul Militar Zonal București (S4) – București, Str. 11 Iunie, nr. 2, Sector 4, București  –  Sectorul 4 – 0213367820 – recrutare_sector4@mapn.ro
Centrul Militar Sector 5 – București, Șos. Panduri, nr. 24, București  –  Sectorul 5 – 0214116296 – recrutare_sector5@mapn.ro
Centrul Militar Sector 6 – București, Str. Pompiliu Eliade, nr. 4 bis, București  –  Sectorul 6 – 0213151744 – recrutare_sector6@mapn.ro
Centrul Militar Județean Buzău – Buzău, Str. Unirii, nr. 140, Buzău – 0238720620 – recrutare_buzau@mapn.ro
Centrul Militar Județean Călărași – Călărași, Str. Mușețelului nr. 10, Bl. J 24 , Călărași – 0242331569 – recrutare_calarasi@mapn.ro
Centrul Militar Județean Caraș – Severin – Reșița, Str. Sportului, nr.4, Caraș – Severin – 0255214824 – recrutare_carasseverin@mapn.ro
Centrul Militar Zonal Cluj – Cluj Napoca, Str. Calea Dorobanților nr. 8 – 10, Cluj – 0264433067 – recrutare_cluj@mapn.ro
Centrul Militar Zonal Constanța – Constanța, Str. Mircea cel Bătrân, nr.106, Constanța – 0241484399 – recrutare_constanta@mapn.ro
Centrul Militar Județean Covasna – Sf. Gheorghe, Str. Kos Karoly, nr. 3, Covasna – 0267311209 – recrutare_covasna@mapn.ro
Centrul Militar Județean Dâmbovița – Tîrgoviște, Str. Ion Heliade Rădulescu, nr. 16, Dâmbovița – 0744653234; 0245211463 – recrutare_dambovita@mapn.ro
Centrul Militar Zonal Dolj – Craiova, Str. General Dragalina, nr. 60 A, Dolj – 0251534404 – recrutare_dolj@mapn.ro
Centrul Militar Județean Galați – Galați, Str. Cerealelor, nr. 2, Galați – 0236497031 – recrutare_galati@mapn.ro
Centrul Militar Județean Giurgiu – Giurgiu, Bld. Mihai Viteazul, nr. 4, Giurgiu – 0246213095 – recrutare_giurgiu@mapn.ro
Centrul Militar Județean Gorj – Târgu Jiu, Str. Republicii, nr. 13, Gorj – 0253215563 – recrutare_gorj@mapn.ro
Centrul Militar Județean Harghita – Miercurea Ciuc, Str. Piața Cetății, nr. 1, Harghita – 0266371520 – recrutare_harghita@mapn.ro
Centrul Militar Județean Hunedoara – Deva, Str. Piața Unirii, nr. 6, Hunedoara – 0254211304 – recrutare_hunedoara@mapn.ro
Centrul Militar Județean Ialomița – Slobozia, Str. Lacului, nr.6, Ialomița – 0243235286 – recrutare_ialomita@mapn.ro
Centrul Militar Zonal Iași – Iași, Str. Arh.G.M. Cantacuzino, nr. 20, Iași – 0232264491 – recrutare_iasi@mapn.ro
Centrul Militar Județean Ilfov – București, B – dul. Iuliu Maniu, nr. 13, Ilfov – 0214113141 – recrutare_ilfov@mapn.ro
Centrul Militar Județean Maramureș – Baia Mare, Str. Turnului nr.1, Maramureș – 0262211088 – recrutare_maramures@mapn.ro
Centrul Militar Județean Mehedinți – Drobeta Turnu Severin, Bld. Carol I nr.25., Mehedinți – 0352422209 – recrutare_mehedinti@mapn.ro
Centrul Militar Județean Mureș – Târgu Mureș, Mihai Eminescu, nr. 29, Mureș – 0265250642 – recrutare_mures@mapn.ro
Centrul Militar Județean Neamț – Piatra Neamț, Str. Durăului, nr. 9, Neamț – 0233213473 – recrutare_neamt@mapn.ro
Centrul Militar Județean Olt – Slatina, Str. Drăgănești, nr. 29, Olt – 0249431255 – recrutare_olt@mapn.ro
Centrul Militar Județean Prahova – Ploiești, Str. Vestului, nr. 14 – 16, Prahova – 0244525938 – recrutare_prahova@mapn.ro
Centrul Militar Județean Sălaj – Zalău, Str. Lt.col. Pretorian nr. 100, Sălaj – 0260612077 – recrutare_salaj@mapn.ro
Centrul Militar Județean Satu Mare – Satu Mare, Str. Petöfi Sándor, nr. 47, Satu Mare – 0261717123 – recrutare_satumare@mapn.ro
Centrul Militar Zonal Sibiu – Sibiu, Calea Dumbravii, nr. 26, Sibiu – 0269244712 – recrutare_sibiu@mapn.ro
Centrul Militar Județean Suceava – Suceava, Str. Alexandru cel Bun, nr. 45, Suceava – 0230520986 – recrutare_suceava@mapn.ro
Centrul Militar Județean Teleorman – Alexandria, Str. Constantin Brâncoveanu, nr. 45, Teleorman – 0247311115 – recrutare_teleorman@mapn.ro
Centrul Militar Zonal Timiș – Timișoara, Piata Libertatii nr. 7, Timiș – 0256293757 – recrutare_timis@mapn.ro
Centrul Militar Județean Tulcea – Tulcea, Str. Libertății, nr. 82 B, Tulcea – 0240531576 – recrutare_tulcea@mapn.ro
Centrul Militar Județean Vâlcea – Râmnicu Vâlcea, Str. Mr. Vasile Popescu, nr. 8, Vâlcea – 0250733985 – recrutare_valcea@mapn.ro
Centrul Militar Județean Vaslui – Vaslui, Str. Decebal, nr. 16, Vaslui – 0235315309 – recrutare_vaslui@mapn.ro
Centrul Militar Zonal Vrancea – Focșani, Str. Cezar Bolliac, nr. 5 – 7, Vrancea – 0237216227 – recrutare_vrancea@mapn.ro

Apoi se completează dosarul de candidat cu documentele solicitate de recrutor, în scopul certificării îndeplinirii tuturor condiţiilor şi criteriilor de recrutare.

Soldații și gradații profesioniști în Armata Română

Soldaţii şi gradaţii profesionişti (pe scurt, SGP) constituie cel mai numeros corp de personal militar din armată, fiind destinat îndeplinirii funcţiilor de execuţie specifice luptătorilor şi specialiştilor militari, în cadrul microstructurilor de tip echipă, echipaj, post de luptă sau grupă/similare.

Gradaţii profesioniști pot îndeplini şi funcţii de comandă la nivelul acestor microstructuri.

Alături de ceilalți militari, SGP au misiunea păstrării integrităţii şi suveranităţii statului, a apărării cetăţenilor ţării. Ei sunt primii chemaţi în orice situaţie care afectează desfăşurarea normală a vieţii (calamităţi, dezastre etc.).

SGP participă nemijlocit la procesul de instrucţie individuală şi colectivă din cadrul unităţilor militare, asigură exploatarea şi întreţinerea tehnicii şi armamentului din dotare şi execută paza şi apărarea obiectivelor militare.

Gradele acordate SGP sunt: soldat, fruntaş, caporal.

Dezvoltarea instruirii SGP se realizează prin cursuri de perfecţionare/specializare, stagii de instruire şi acţiuni în teatrele de operaţii. Acestea asigură perfecţionarea deprinderilor de luptători şi specialişti militari, precum şi creşterea rezistenţei fizice şi psihice specifice acţiunilor militare în condiţii de efort, pentru a fi capabili să îndeplinească misiuni specifice, atât izolat, cât şi în cadrul grupurilor militare.

SGP constituie principala sursă de formare a subofiţerilor în activitate, prin absolvirea cursurilor învăţământului postliceal militar cu durata de 1 an sau a cursului de formare a subofițerilor în activitate.

Totodată, SGP pot fi selecţionaţi în vederea participării la concursurile organizate pentru admiterea în învățământul superior militar sau la cursul de formare a ofiţerilor în activitate, precum și la programele de formare a maiştrilor militari în activitate.

Fără examene scrise

Chiar dacă nu ai deloc experiență militară anterioară, poți fi angajat într-o funcție de soldat/gradat profesionist dacă îndeplinești criteriile de recrutare și selecție necesare și urmezi un program de instruire cu durata de 2-5 luni, desfăşurat într-unul din centrele de instruire/unităţile de instrucţie ale categoriilor de forţe ale armatei.

Candidaţii nu susţin examene scrise (de cunoştinţe), însă sunt ierarhizaţi pe baza punctajului obţinut în funcţie de rezultatele înregistrate la probele de selecţie, de nivelul studiilor absolvite şi de media de la bacalaureat, dar şi de distanţa la care au domiciliul faţă de unitatea militară pentru care optează.

Repartizarea pe posturi se face computerizat, la nivel național, în funcție de punctajul obținut și opțiunile exprimate de candidat.

Primul candidat clasat, dintre cei care au ales un anumit post, va fi repartizat în funcţia dorită, iar daca sunt mai multe funcții identice, acestea vor fi ocupate de următorii clasați.

Condiţii şi criterii generale de recrutare

– să aibă cetăţenie română şi domiciliul stabil în România;
– să aibă vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire;
– să fie absolvenţi cel puţin ai primilor doi ani de studiu din învăţământul secundar superior, în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
– să posede permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C – candidaţii care optează pentru arma „auto” şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma „geniu”;
– să declare în scris că, la începerea programului de instruire, renunţă la gradul dobândit anterior în calitate de militar în termen, militar angajat pe bază de contract, gradat profesionist sau gradat voluntar, ori, după caz, la gradul dobândit după parcurgerea a cel puţin un an de studii pentru formarea cadrelor militare în cadrul instituţiilor/unităţilor de învăţământ militar, în cazul în care studiile respective nu au fost finalizate;
– să fie absolvenţi ai învăţământului postliceal sau universitar cu licenţă de specialitate, cu certificat/diplomă de absolvire a instituţiei de învăţământ – candidaţii care optează pentru profesia de soldat/gradat profesionist în arma „aviaţie”, specialitatea militară „însoţitor de bord – paramedic”.
– să fie declarat ”Admis” la probele de selecţie care se susţin în centrele zonale de selecţie şi orientare sau în şi care constau în evaluarea psihologică (test de aptitudini și chestionar de personalitate), evaluarea capacităţii motrice (traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență) şi interviul de evaluare finală;
– să fie declarat “Apt” la examinarea medicală care are loc în unități sanitare ale Ministerului Apărării Naționale;
– să fie declarat ”Apt” la examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale care va fi parcursă doar de candidații pentru specialitatea militară „forţe pentru operaţii speciale”, „scafandri”, de cei care vor desfăşura activităţi care necesită ambarcarea ori obținerea permisului/brevetului de conducere auto.

Formarea inițială

– se realizează în centrele de instruire/unităţile de instrucţie ale categoriilor de forţe ale armatei și durează cel mult 5 luni;
– pe timpul programului de instruire, cursanții sunt luaţi în evidenţă cu gradul de soldat profesionist;
– programele de formare se finalizează cu acordarea certificatului de absolvire, care constituie baza confirmării în armă, și numirea în funcţia corespunzătoare pregătirii;
– candidații care nu au efectuat stagiul militar trebuie să parcurgă și să finalizeze un program de instruire care cuprinde două module: modulul instruirii individuale, destinat formării deprinderilor individuale, și modulul perfecţionării instruirii de specialitate, axat pe pregătirea militară specifică armelor sau serviciilor şi specialităţilor militare; candidații care au efectuat anterior serviciul militar sau au activat în calitate de SGP nu vor parcurge decât al doilea modul.

Instruirea, cazarea, masa și echipamentul sunt gratuite.

Selecția candidaților: probele eliminatorii

În vederea participării la selecţie, fiecare candidat trebuie să prezinte o adeverinţă medicală eliberată de către medicul de familie, valabilă 90 de zile de la data eliberării, care să ateste că la momentul evaluării/examinării este „clinic sănătos şi nu se află în evidenţă sau sub observaţie cu boli cornice, psihice/neuropsihice sau infectocontagioase“ şi care să cuprindă sintagma „eliberată pentru susţinerea probelor sportive, evaluării psihologice şi examinării medicale la intrarea în sistemul militar“.

Etape eliminatorii:

Evaluarea psihologică a candidaţilor are în vedere:

– criteriile psihologice din categoria aptitudini cognitive şi trăsături de personalitate
– caracteristicile comportamentelor privind competenţele generale şi specifice
– caracteristicile specific profilelor valorice individuale
– elementele de istorie personală/datele biografice.

Evaluarea capacităţii motrice (probe fizice)

– parcurgerea într-un timp determinat (minim 1 min. 45 sec.) a unui traseu utilitar-aplicativ, care conţine 10 elemente pe un circuit de 90 m lungime, şi care evaluează nivelul de dezvoltare a deprinderilor tale motrice de bază (viteza, îndemânarea, rezistenţa, forţa)
– probă de rezistenţă pe distanţa de 1000 m (minim 4 min. 15 sec.) pentru candidaţii la învăţământul liceal militar, respectiv 2000 m (minim 9 min. 45 sec.) pentru candidaţii la formarea profesională a personalului militar în activitate.

La prezentarea la centrul zonal de selecţie şi orientare, candidatul trebuie să aibă asupra sa: cartea de identitate sau certificatul de naştere (pentru candidaţii care nu au împlinit 14 ani), în original, materiale de igienă individuală, echipament sportiv, instrumente de scris (pix/stilou cu pastă/cerneală albastră sau neagră).

Interviul de evaluare finală

Are loc în vederea orientării vocaţionale a candidaţilor.

Examinarea medicală

Se efectuează o singură dată şi este valabilă pe tot parcursul unui an de recrutare.

Examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale

Este necesară numai pentru anumite arme, servicii şi specialităţi militare.

După ce au fost declaraţi „Apt” la examinarea medicală, următoarele categorii de candidaţi efectuează examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale, astfel:

– candidaţii la programele de formare iniţială în cadrul cărora se desfăşoară activităţi aeronautice militare, precum şi candidaţii pentru profesia de soldat şi gradat profesionist în specialitatea militară „forţe pentru operaţii speciale”, la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială „General doctor aviator Victor Anastasiu”
– candidaţii pentru profesia de ofiţer sau maistru militar în Forţele Navale, indiferent de arma şi specialitatea militară, precum şi candidaţii pentru profesia de soldat şi gradat profesionist în specialitatea militară „scafandri” sau cei care vor fi ambarcaţi, la Centrul de Medicină Navală
– candidaţii care optează pentru arme sau servicii şi specialităţi militare pentru care este necesară deţinerea/obţinerea permisului/brevetului de conducere auto efectuează evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale prin grija secţiilor psihologie operaţională Bacău, Bucureşti şi Sibiu, la instituţiile militare de învăţământ/centrele zonale de selecţie şi orientare, după caz.

Candidaţii care sunt sportivi de performanţă şi urmează să fie legitimaţi la Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” ca soldaţi/gradaţi profesionişti efectuează evaluarea psihologică, evaluarea capacităţii motrice şi interviul de evaluare finală în cadrul Clubului Sportiv al Armatei „Steaua”; evaluarea capacităţii motrice poate fi efectuată şi în alte locaţii care permit susţinerea acesteia, corespunzător disciplinei sportive.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. UPDATE. Două fetițe LOVITE de o mașină în centrul Clujului. Au fost duse de urgență la spital

Publicat

De

accident catedrala ortodoxa (1)

Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp în centrul Clujului, în piața Avram Iancu. Două fetițe au fost acroșate de o mașină și au ajuns la spital.

Din primele informații, o fetița, care era pieton, a fost lovită de o mașină. Accidentul a avut loc în lângă Catedrala Ortodoxă.

Două fetițe LOVITE de o mașină în centrul Clujului. Au fost duse de urgență la spital

ISU Cluj a trimis la locul accidentului o ambulanță SMURD de terapie intensivă. Copilul a fost transportat de urgență la spital. Potrivit reprezentanților ISU Cluj, aceasta era conștientă.

accident catedrala ortodoxa (2)

Polițiștii se află la locul accidentului, unde fac cercetări.

UPDATE

Potrivit ISU Cluj, este vorba de două fetițe care au fost rănite. Una are 6 ani, iar cealaltă are 14 ani. Ambele au fost rănite, dar, din fericire, rănile nu par a fi foarte grave. Ambele erau conștiente și cooperante când au fost preluate de ambulanța SMURD și duse la UPU Copii.

UPDATE 2

Conform primelor cercetări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că un bărbat în vârstă de 72 de ani, din Cluj-Napoca, care circula cu autoturimsul înspre Piața Timotei Cipariu, în dreptul intersecției cu strada Iuliu Maniu, ar fi surprins și accidentat două fetițe, cu vârste de 6, respectiv 14 ani, aflate în traversarea neregulamentară a părții carosabile.

În urma evenimentului, minorele au fost preluate de un echipaj medical și transportate la o unitate medicală pentru investigații de specialitate.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax