Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV Cum sunt afectate animalele de companie în pandemia COVID. Sfaturile unui psiholog canin clujean

Publicat


vlad vancia

Animalele de companie sunt afectate de pandemia COVID-19 și vor fi și mai afectate după încheierea ei, afirmă Vlad Vancia, clujean specializat în psihologia canină și comportament animal. 

Vlad Vancia spune că în pandemie, mulți clujeni au putut lucra de acasă și-atunci cățeii au avut parte de o prezență mai consistentă a partenerilor lor, ceea ce înseamnă, implicit, mai multă grijă și afecțiune.

Psiholog canin: problemele apar când oamenii își reiau viața normală și merg la serviciu

„Cățeii care au o relație foarte bună cu oamenii lor se bucură foarte tare dacă aceștia stau acasă cu ei toată ziua. Problema apare în momentul în care oamenii își reiau munca la birou, își reiau viața normală și pleacă de acasă.

Câinii erau învățați cu stilul de dinainte de pandemie, când erau lăsați singuri câteva ore, apoi s-au acomodat un an și ceva cu partenerii lor stând acasă, pe când tranziția spre a rămâne din nou singuri acasă îi face anxioși.

Și asta datorită atașamentului pe care îl dezvoltă. Practic, ei, cât oamenii au stat acasă în anul de pandemie, au învațat că toate lucrurile bune se întâmplă în prezența omului. Vin după om în fiecare cameră, stau cu omul pe canapea, stau la picioarele lui când acesta este în ședință, deci tot timpul au contact vizual cu el.

Ajunge să fie dependent de elementele pozitive din viața lui. Iar în momentul în care omul pleacă din nou la serviciu, câinele nu mai știe ce să facă singur”, explică psihologul canin clujean.

vlad si cainele

„Câinele suferă și nu înțelege de ce trebuie să pleci de-acasă”

Vlad Vancia spune că, în ultimul an, de când cu pandemia de COVID-19, aceasta e una dintre cele mai întâlnite probleme la câini. „Tot al doilea om care mă sună îmi spune că nu știe ce să facă, pentru că al lui câine nu mai stă singur în casă. Câinii s-au atașat foarte mult de noi în perioada asta de un an și ceva și vor să petreacă în continuare timp cu noi.

vlad

Ei nu înțeleg că tu trebuie să mergi la serviciu, că totul a fost cauzat de pandemie. Suferă foarte tare că nu mai putem sta toată ziua cu ei. Ce ar trebui să facă oamenii în situația asta? Păi ar trebui să se gândească la faptul că stilul ăsta de viață nu poate fi menținut constant cu câinii lor.

Inevitabil, vor petrece mai mult timp în afara casei, câinii nu vor fi în prezența lor. Iar câinii trebuie să se obișnuiscă de pe acum că există lucruri faine în viața lor chiar dacă sunt singuri.

1

Ce trebuie făcut? Învață câinele să petreacă o oră sau două singur, dar în altă cameră

Și-ți dau un exemplu: eu îi încurajez pe oameni să-și învețe câinii să petreacă o oră, două pe zi în altă cameră, să nu-i lase în timpul ăsta să vină la ei, să nu-i lase după ei la baie, în bucătărie etc., să pună niște bariere ca să învețe câinele să stea și singur. Asta înseamnă și să-i dai șansa animalului să se comporte ca animal”, mai spune Vlad Vancia.

Psihologul canin clujean îi sfătuiește pe cei care au câini să dea o mare importanță mâncării patrupedului, dar mai ales duratei mesei. Vlad spune că dacă îi pui mâncarea în bol, în cel mult două minute câinele efectiv o suflă. El îi îndeamnă pe oameni să cumpere ori să creeze recipiente care să-l facă pe câine să petreacă 40-50 de minute sau chiar o oră pe zi pentru a căuta mâncarea.

„Știm din știință că creierul câinelui e în așa fel făcut că îi face plăcere să muncească pentru mâncare. În momentul în care noi îi punem mâncarea în bol, noi îl privăm pe câine de plăcerea aceasta naturală de a lucra pentru mâncare, că el n-are ce să facă în bol.

Jucării pentru cățeii mâncăcioși

Sunt niște jucării, kong wagller se numesc, care îi fac pe câini să petreacă mult timp pentru a scoate mâncarea din ele. Are nevoie de 10-20 de minute pentru a scoate mâncarea din jucăria asta, care este accesibilă, eficientă, rezistentă.

Și mai sunt și altele. Ei, și-i pui de două-trei ori pe zi mâncarea în jucăria asta și îl faci un câine fericit. Sau dintr-un recipient de plastic, un PET obișnuit, poți face un lucru din care să mănânce. Îi faci niște mici găuri, de diametruul unei bobițe, le pui înăuntru și închizi capacul. Va avea mult de lucru pentru a scoate mâncarea de acolo. Dar îi va plăcea!

Ăsta ar trebui, de fapt, să fie obiectivul principal al fiecărui partener de câine”, a mai spus specialistul clujean în comportament canin.

Vlad Pop Vancia (38 de ani) este licențiat în biologie și e specializat în comportamentul canin. Vlad a lucrat timp de 6 ani ca biolog la Grădina Zoologică din Turda. Este specializat în psihologie animală, consiliere, dresaj și enrichment pentru animale. Scrie pentru radioanimale.wordpress.com și dezbate subiecte pe Petwise Podcast.

Povestea unui cățeluș din Mănăștur, primit în timp de pandemie

În ultimul an și jumătate, după izbucnirea pandemiei COVID-19, mulți clujeni au primit, și-au cumpărat ori și-au luat de la vreun adăpost sau prin intermediul vreunui ONG un cățeluș, o pisicuță sau un alt animal de companie.

Este și cazul Gabrielei B., care locuiește în Mănăștur, și care în acea perioadă a primit cadoul mult dorit: un cățeluș. Pe care l-a numit Winston. Cățeluș cu o mare personalitate, care a împrumutat prenumele fostului premier al Marii Britanii, dar fără nicio legătură.

1 winston

„Cu două seri înaintea instaurării stării de urgență, în martie 2020, am adus acasă un ghemotoc negru și lipicios de opt săptămâni: pe Winston. Mi-aș fi dorit să rămân acasă cu el, dar din păcate trebuia să fiu prezentă fizic la locul de muncă.

În ciuda separării de opt-nouă ore pe zi, între mine și Winston s-a creat un atașament. El a avut parte de compania, prezența umană în pandemie, atât în perioada stării de urgență, dar și după relaxarea măsurilor.

3winston

Poate tocmai de aceea suferă acum de anxietatea separării și are nevoie de sprijin de specialitate pentru a-l obișnui să rămână singur”, povestește Gabriela B. despre cum a trecut Winston prin această perioadă grea.

„Când am început un job nou, unde mi se solicita prezența fizică timp de 12 ore pe zi, a trebuit să începem subit, la vârsta de un an și jumătate, <antrenamentul> pentru a-l lăsa singur.

Să mai menționez că încercarea a eșuat? Acum caut opțiuni de <relocare> în zilele de muncă, iar în cele libere caut să compensăm prin cât mai multă atenție si afecțiune”, a mai spus partenera lui Winston.

winston

winston

 

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

SENAT Certificatul verde va fi obligatoriu în toate instituțiile de stat din România. Angajații fără acest act pot fi concediați

Publicat

senatul romaniei

Comisiile Senatului au aprobat marți seara introducerea certificatului verde pentru angajații de la stat. Documentul va fi obligatoriu în toate instituțiile din România.

Dispozițiile privind certificatul verde se aplică autorităților, instituțiilor publice și de interes public, de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

Printre domeniile incluse în proiect sunt educația, sănătatea, dar și Parlamentul. Prevederile nu se aplică autorităților și instituțiilor din cadrul autorității judecătorești.

Angajații care nu au certificat verde pot fi suspendați timp de 30 de zile și ulterior pot fi concediați, potrivit proiectului.

Conform primelor informații, proiectul a fost votat de senatorii PNL, UDMR si USR, în timp ce reprezentanții AUR și PSD s-au opus. Următorul pas este introducerea proiectului în plen.

Sursa: MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

ARMISTIȚIU pentru o perioadă scurtă de timp. Premierul desemnat Nicolae Ciucă propune guvern minoritar pentru o durată limitată

Publicat

ciuca

Premierul desemnat Nicolae Ciucă le-a transmis, marţi, liderilor partidelor parlamentare un document în care propune un armistiţiu politic prin care să fie susţinut un guvern minoritar pentru o perioadă limitată de timp, a anunţat preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu.

„Astăzi, premierul desemnat a trimis către liderii partidelor parlamentare un document, care reprezintă, de fapt, un armistiţiu, prin care toate aceste partide politice vor susţine acest guvern minoritar, pe o perioadă determinată, pe care o vom discuta şi vom susţine şi în Parlamentul României prin proiecte, nu vom sabota activitatea acestui guvern până trecem de această iarnă. (…) E nevoie să depăşim cu această criză politică”, a declarat Cîţu la sediul PNL.

SURSA: AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

UBB, pe prima poziție în țară în clasamentul american al universităților internaționale US News Best Global Universities

Publicat

De

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca ocupă prima poziție în țară și poziția 675 la nivel internațional în clasamentul american al universităților, US News Best Global Universities.

Clasamentul a fost dat publicității marți, 26 octombrie, iar UBB se află în topul universităților românești,

„Și în anul 2021 UBB are cea mai bună performanță academică în țară, ceea ce mă bucură. Mă bucur pentru comunitatea noastră academică, care are astfel eforturile onorate, pentru tinerii din țară și din afara țării, care au în UBB o instituție integrată internațional unde să studieze și să se formeze ca specialiști și buni cetățeni, și pentru țară, UBB asigurând avantaje competitive României la nivel internațional în diverse domenii.

În lume există aproximativ 30.000 de universități și aproximativ 11 rankinguri globale ale universităților acreditate de IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence. Cele 11 rankinguri sunt reunite în țară în Metarankingul Universitar, în care, din 2016, anual, UBB ocupă prima poziție.

Între cele 11 rankinguri, the <<Big Five>> sunt însă ARWU/Shanghai (UBB prima/singura din România în 2021), Leiden (UBB pe prima poziție în țară în 2021), QS (UBB prima din România în 2021, alături de Universitatea din București/Universitatea de Vest din Timișoara), THE (UBB pe poziția a treia în țară în 2021) și US News (UBB pe prima poziție în țară în 2021)”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

US News Best Global Universities este unul dintre cele mai importante clasamente internaționale care ierarhizează universitățile pe baza performanțelor academice, dar și în funcție de reputația globală și regională a acestora.

Clasamentul general US News Best Global Universities include în acest an cele mai bune 1.750 de universități din 90 de țări ale lumii, ale căror performanțe au fost analizate în funcție de 13 indicatori vizând reputația globală și regională a cercetării, publicațiile și manifestările științifice, impactul și numărul total al citărilor și colaborările internaționale.

UBB, cea mai mare comunitate academică din țară

UBB este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România, începută acum 440 de ani, în 1581, reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară, cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe.

De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de cinci ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților.

În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii, cu o infrastructură academică avansată, de exemplu unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR.
În acest an, în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene „world-class/research-intensive”.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cantitate ÎNJUMĂTĂȚITĂ din vaccinul Moderna la doza booster și în România

Publicat

România va administra, începând cu săptămâna viitoare, o cantitate înjumătățită din vaccinul Moderna la doza booster, spune coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat utilizarea dozei de booster (doza 3) a vaccinului de la compania Moderna pentru persoanele care au primit prima schemă de vaccinare cu același ser după minim 6 – 8 luni de la doza a doua.

„O precizare este legată de faptul că pentru doza booster se recomandă o doză înjumătățită față de doza care s-a folosit la schema inițială, drept pentru care în cursul acestei săptămâni vom avea o ședință în cadrul CNCAV și foarte probabil că vom adopta și noi aceeași recomandare, ceea ce înseamnă că, probabil cel mai devreme începând cu săptămâna viitoare, vom recomanda administrarea unei doze înjumătățite de vaccin de la compania Moderna pentru doza booster, după minim 6 luni”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Doza înjumătățită echivalează cu 50 de micrograme față de 100 de micrograme.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunțat, luni, că doza booster a vaccinului anti-COVID de la Moderna poate fi administrată la persoanele de minim 18 ani la cel puţin şase luni de la cea de-a doua doză.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate