Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV Cum sunt afectate animalele de companie în pandemia COVID. Sfaturile unui psiholog canin clujean

Publicat


vlad vancia

Animalele de companie sunt afectate de pandemia COVID-19 și vor fi și mai afectate după încheierea ei, afirmă Vlad Vancia, clujean specializat în psihologia canină și comportament animal. 

Vlad Vancia spune că în pandemie, mulți clujeni au putut lucra de acasă și-atunci cățeii au avut parte de o prezență mai consistentă a partenerilor lor, ceea ce înseamnă, implicit, mai multă grijă și afecțiune.

Psiholog canin: problemele apar când oamenii își reiau viața normală și merg la serviciu

„Cățeii care au o relație foarte bună cu oamenii lor se bucură foarte tare dacă aceștia stau acasă cu ei toată ziua. Problema apare în momentul în care oamenii își reiau munca la birou, își reiau viața normală și pleacă de acasă.

Câinii erau învățați cu stilul de dinainte de pandemie, când erau lăsați singuri câteva ore, apoi s-au acomodat un an și ceva cu partenerii lor stând acasă, pe când tranziția spre a rămâne din nou singuri acasă îi face anxioși.

Și asta datorită atașamentului pe care îl dezvoltă. Practic, ei, cât oamenii au stat acasă în anul de pandemie, au învațat că toate lucrurile bune se întâmplă în prezența omului. Vin după om în fiecare cameră, stau cu omul pe canapea, stau la picioarele lui când acesta este în ședință, deci tot timpul au contact vizual cu el.

Ajunge să fie dependent de elementele pozitive din viața lui. Iar în momentul în care omul pleacă din nou la serviciu, câinele nu mai știe ce să facă singur”, explică psihologul canin clujean.

vlad si cainele

„Câinele suferă și nu înțelege de ce trebuie să pleci de-acasă”

Vlad Vancia spune că, în ultimul an, de când cu pandemia de COVID-19, aceasta e una dintre cele mai întâlnite probleme la câini. „Tot al doilea om care mă sună îmi spune că nu știe ce să facă, pentru că al lui câine nu mai stă singur în casă. Câinii s-au atașat foarte mult de noi în perioada asta de un an și ceva și vor să petreacă în continuare timp cu noi.

vlad

Ei nu înțeleg că tu trebuie să mergi la serviciu, că totul a fost cauzat de pandemie. Suferă foarte tare că nu mai putem sta toată ziua cu ei. Ce ar trebui să facă oamenii în situația asta? Păi ar trebui să se gândească la faptul că stilul ăsta de viață nu poate fi menținut constant cu câinii lor.

Inevitabil, vor petrece mai mult timp în afara casei, câinii nu vor fi în prezența lor. Iar câinii trebuie să se obișnuiscă de pe acum că există lucruri faine în viața lor chiar dacă sunt singuri.

1

Ce trebuie făcut? Învață câinele să petreacă o oră sau două singur, dar în altă cameră

Și-ți dau un exemplu: eu îi încurajez pe oameni să-și învețe câinii să petreacă o oră, două pe zi în altă cameră, să nu-i lase în timpul ăsta să vină la ei, să nu-i lase după ei la baie, în bucătărie etc., să pună niște bariere ca să învețe câinele să stea și singur. Asta înseamnă și să-i dai șansa animalului să se comporte ca animal”, mai spune Vlad Vancia.

Psihologul canin clujean îi sfătuiește pe cei care au câini să dea o mare importanță mâncării patrupedului, dar mai ales duratei mesei. Vlad spune că dacă îi pui mâncarea în bol, în cel mult două minute câinele efectiv o suflă. El îi îndeamnă pe oameni să cumpere ori să creeze recipiente care să-l facă pe câine să petreacă 40-50 de minute sau chiar o oră pe zi pentru a căuta mâncarea.

„Știm din știință că creierul câinelui e în așa fel făcut că îi face plăcere să muncească pentru mâncare. În momentul în care noi îi punem mâncarea în bol, noi îl privăm pe câine de plăcerea aceasta naturală de a lucra pentru mâncare, că el n-are ce să facă în bol.

Jucării pentru cățeii mâncăcioși

Sunt niște jucării, kong wagller se numesc, care îi fac pe câini să petreacă mult timp pentru a scoate mâncarea din ele. Are nevoie de 10-20 de minute pentru a scoate mâncarea din jucăria asta, care este accesibilă, eficientă, rezistentă.

Și mai sunt și altele. Ei, și-i pui de două-trei ori pe zi mâncarea în jucăria asta și îl faci un câine fericit. Sau dintr-un recipient de plastic, un PET obișnuit, poți face un lucru din care să mănânce. Îi faci niște mici găuri, de diametruul unei bobițe, le pui înăuntru și închizi capacul. Va avea mult de lucru pentru a scoate mâncarea de acolo. Dar îi va plăcea!

Ăsta ar trebui, de fapt, să fie obiectivul principal al fiecărui partener de câine”, a mai spus specialistul clujean în comportament canin.

Vlad Pop Vancia (38 de ani) este licențiat în biologie și e specializat în comportamentul canin. Vlad a lucrat timp de 6 ani ca biolog la Grădina Zoologică din Turda. Este specializat în psihologie animală, consiliere, dresaj și enrichment pentru animale. Scrie pentru radioanimale.wordpress.com și dezbate subiecte pe Petwise Podcast.

Povestea unui cățeluș din Mănăștur, primit în timp de pandemie

În ultimul an și jumătate, după izbucnirea pandemiei COVID-19, mulți clujeni au primit, și-au cumpărat ori și-au luat de la vreun adăpost sau prin intermediul vreunui ONG un cățeluș, o pisicuță sau un alt animal de companie.

Este și cazul Gabrielei B., care locuiește în Mănăștur, și care în acea perioadă a primit cadoul mult dorit: un cățeluș. Pe care l-a numit Winston. Cățeluș cu o mare personalitate, care a împrumutat prenumele fostului premier al Marii Britanii, dar fără nicio legătură.

1 winston

„Cu două seri înaintea instaurării stării de urgență, în martie 2020, am adus acasă un ghemotoc negru și lipicios de opt săptămâni: pe Winston. Mi-aș fi dorit să rămân acasă cu el, dar din păcate trebuia să fiu prezentă fizic la locul de muncă.

În ciuda separării de opt-nouă ore pe zi, între mine și Winston s-a creat un atașament. El a avut parte de compania, prezența umană în pandemie, atât în perioada stării de urgență, dar și după relaxarea măsurilor.

3winston

Poate tocmai de aceea suferă acum de anxietatea separării și are nevoie de sprijin de specialitate pentru a-l obișnui să rămână singur”, povestește Gabriela B. despre cum a trecut Winston prin această perioadă grea.

„Când am început un job nou, unde mi se solicita prezența fizică timp de 12 ore pe zi, a trebuit să începem subit, la vârsta de un an și jumătate, <antrenamentul> pentru a-l lăsa singur.

Să mai menționez că încercarea a eșuat? Acum caut opțiuni de <relocare> în zilele de muncă, iar în cele libere caut să compensăm prin cât mai multă atenție si afecțiune”, a mai spus partenera lui Winston.

winston

winston

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Universitatea Babeș-Bolyai, prima în topul universităților românești. Din 2022, clasamentul e făcut de Centrul Qualitas al UBB

Publicat

De

ubb

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul universităților din România. Alte două instituții de învățământ superior din Cluj-Napoca, respectiv Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu și Universitatea Tehnică se află în top 10.

UBB conduce și în acest an în topul celor mai bune universități din România, potrivit Metarankingului Universitar – 2022.

Alte două universități clujene în top 10

Cea mai mare universitate din țară, în funcție de numărul de studenți, UBB, este urmată în top de Universitatea din București și de Universitatea Politehnica București. Pe locul 4 în top se află Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca. De asemenea, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se află pe locul 8 în clasamentul universităților românești.

În clasament se află și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, pe locul 12.

Clasamentul universităților

top1 univ

top2 univ

top3 univ

De asemenea, Metarankingul Universtar-2022 +, care cuprinde și două rankinguri create în Rusia (RUR/MOSIUR), UBB este tot pe primul loc, urmată fiind de Universitatea din București. Pe locul 3 este Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca

Metarankingul Universitar făcut în paralel cu cel Național

Reprezentanții UBB au făcut și câteva precizări privind Metamarketingul Universitar – 2022. În primul rând, din acest an Metarankingul Universitar va fi publicat sub egida Centrului Qualitas din UBB, cu o echipă de experți interni și externi.

„În 2016, sub egida Ministerului Educației și Cercetării, un grup de experți coordonat de prof. univ. dr. Daniel David, atunci consilierul pentru cercetare al ministrului, a elaborat cu consultanță internațională metodologia Metarankingului Universitar.

Ideea principală era să se combine riguros performanța universităților românești în rankingurile internaționale de prestigiu pentru a se înțelege performanța acestora dincolo de variațiile performanței, unele potențial întâmplătoare, în diferite rankinguri individuale și pentru a se susține apoi politici academice bazate pe dovezi (inclusiv servind ca benchmarks – repere).

Metarankingul Universitar a generat inițial dezbateri pro și contra la lansare, dar în final, de-a lungul anilor, s-a impus ca un mecanism de referință în spațiul academic și public românesc. Între 2017-2021 Metarankingul Universitar a fost publicat de coautori sub egida Asociației Ad Astra a Cercetătorilor Români (copyrightul studiului aparținând, prin angajamentul inițial cu ministerul, coautorilor)”, arată realizatorii Metamarketingului

Din 2019 s-au mai inclus exploratoriu în lista internațională de 9 rankinguri inițiale (ARWU, CWUR, CWTS, NTU, QS, SCIMAGO, THETimes, URAP, US News) două rankinguri create în Rusia (RUR/MOSIUR), rezultând adițional

Metaranking Național, clasamentul Ministerului Educației

În 2021, noul ministru al educației, domnul Sorin Cîmpeanu, a inițiat un metaranking paralel – Metarankingul Național -, cu o metodologie nouă, receptat inițial mai critic sau mai nuanțat de unii experți în domeniu, mai ales prin raportare la clasicul deja Metaranking Universitar.

„Adevărul este că corelația între cele două este una atât de mare, încât este neclar în această etapă dacă informațional Metarankingul Național aduce ceva în plus față de Metarankingul Universitar”, potrivit UBB.

Astfel, având în vedere că UBB a semnat COARA (acordul care stabilește direcția comună pentru reforma evaluării cercetării, care respectă utonomia universităților), Metarankingul Universitar va utiliza în continuare metodologia deja clasică și testată din 2016, dar nu se vor face prezentări sau analize publice detaliate, ca în anii precedenți.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA de sărbători. Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni

Publicat

Meteorologii prognozează o vreme mai rece decât normalul acestei perioade pentru următoarele două săptămâni, scrie Alba24.ro.

Precipitații vor fi puține. Sunt anunțate perioade cu ploi și ninsori în unele zone din țară, în zile din perioadele 28-30 noiembrie, 9-11 decembrie, 12-19 decembrie și în 26 decembrie.

Vremea: săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile estice, sud-estice și la munte.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, centrale și la munte.

Temperaturi: maxime între -4 și 9 grade Celsius (mai frig în est, de 1 Decembrie); minime între -6 și 4 grade Celsius (zonele joase)
Precipitații: ninsori/ploi în sud, în 28-30 noiembrie, 1 decembrie; în 29 decembrie, în est

Vremea: săptămâna 5 – 11 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele estice și nord-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Temperaturi: maxime între -2 și 11 grade Celsius (mai frig în est și sud); minime între -8 și 6 grade Celsius (zonele joase)
Precipitații: ploi/ninsori în Transilvania și Banat, în 9-11 decembrie; ploaie înghețată în 5 decembrie, apoi ploi/ninsori în 8-11 decembrie în sud

Vremea: săptămâna 12 – 18 decembrie

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, posibil ușor mai coborâte în nord-est.

Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Temperaturi: maxime între -2 și 8 grade Celsius (mai frig în 13-15 decembrie); minime între -8 și 2 grade Celsius (zonele joase)
Precipitații: ninsori/ploi în majoritatea regiunilor, aproape toată săptămâna

Vremea: săptămâna 19 – 26 decembrie

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, posibil ușor mai coborâte în nord-estul țării.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Temperaturi: maxime între -2 și 7 grade Celsius (mai frig în 26 decembrie; minime între -9 și 1 grad Celsius (zonele joase)
Precipitații: ninsori/ploi în jurul datelor de 19 decembrie și 23/24 decembrie în Transilvania și Banat; aproape toată săptămâna în Maramureș; în 19 și 26 decembrie în sud.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

ECONOMIE

De acum e ISTORIE. CJ a votat intrarea în FALIMENT a fabricii de încălțăminte CLUJANA. Domeniul .com, scos la vânzare

Publicat

De

clujana 3

Celebra Fabrica de încălţăminte Clujana, un brand al Clujului, a intrat și oficial în faliment. Consiliul Judeţean Cluj, care are calitatea de acționar majoritar la fabrică, a dat luni votul final.

În 2019, înainte de pandemie, renumita fabrică de încălțăminte din Cluj-Napoca deschidea două noi magazine de prezentare și vânzare, la Sibiu și Bistrița.

Citește și: Video. EXCLUSIV. Imagini pentru istorie. Cum s-au fabricat ultimele ghete în „Clujana”. Fabrica e moartă, mai are 15 angajaţi

De atunci și până acum, nici magazinele fizice și nici cel online nu au adus, însă, vânzări care să salveze fabrica de încălțăminte. Așa că fabrica, care „a încălțat generații întregi”, a devint istorie.

Mai mult, domeniul clujanacluj.com, unde se afla magazinul online, este scos la vânzare.

clujana site de vanzare

De acum e istorie. Consiliul Județean a votat intrarea în faliment a fabricii de încălțăminte Clujana

Declinul a veni în urmă cu un an. Producţia s-a oprit temporar la sfârşitul lui 2021, a fost reluată la începutul anului în curs, dar în luna marie a acestui an a fost oprită definitiv.

În aceeași lună, aproximativ 80 de angajați au intrat în șomaj, rămânând doar 15 care s-au ocupat de conservare.

În ședința de CJ de luni, președintele forului județean nu a vrut să vorbească despre ce se va întâmpla cu activele și cu dosarele angajaților și le-a spus consilierilor județeni că vor primi în scris aceste informații.

Fabrica de încălţăminte Clujana a fost înfiinţată în 1911 şi, în anii de glorie, avea chiar peste 11.000 de angajaţi.

Mărirea și decăderea fabricii Clujana

Clujana a fost înființată de familia Renner și se numea „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”.

După primul război mondial a devenit societate pe acțiuni, schimbându-și denumirea în „Dermata”, fiind, la acea vreme, ca mai mare fabrică de încălțăminte din România.

În 1948 a fost naționalizată de guvernul comunist și redenumită „Fabrica de încălțăminte Janos Herbak”, mai apoi a purtat numele „Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj”, iar în final „SC Clujana SA”.

În anii 80 Clujana ajunge să fie cea mai mare fabrică de acest gen din estul Europei. Avea secții proprii de tăbăcărie, fabrică de tălpi, de încălțăminte, și articole din cauciuc, dar și 8.000 de angajați.

Fabrica decade mult în anii care au urmat Revoluției, iar în 1999 este declarată falimentară și închisă prima dată. În 2003, Guvernul a decis trecerea pachetului de acțiuni majoritar în proprietatea județului Cluj. În 2004 se deschide o secție cu 35 de angajați. Aceasta se extinde și ajunge să numere peste 300 de angajați în anul 2009. Mare parte din încălțăminte era produsă pentru export.

 

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj anunță MODIFICĂRILE programului de transport în comun în zilele de 30 noiembrie, 1 și 4 decembrie

Publicat

ctp

Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. informează publicul călător că, în zilele de 30 noiembrie, 1 Decembrie si 4 decembrie 2022, transportul public în municipiul Cluj-Napoca și în Zona Metropolitană Cluj se va desfășura între orele 6,00 – 23,00, conform programului de transport pentru zilele de duminică.

„În zilele de 2 și 3 decembrie 2022, transportul public se va desfăşura între orele 5,30 – 23,00, conform programului pentru zilele de sambata. In data de 2 decembrie 2022, liniile care fac legatura intre cartiere si Bd. Muncii (26L, 36L, 48L, 50L, 52L) vor circula dupa programe speciale, care vor putea fi consultate pe site-ul companiei si in aplicatia mobila gratuita Tranzy.

In ziua de 1 Decembrie 2022, in intervalul orar 08:45 – 09:20, intrucat P-ta Mihai Viteazul va fi inchisa traficului auto general cu ocazia manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei, liniile de transport care tranziteaza zona vor circula pe trasee adiacente Pietei Mihai Viteazul:

· Liniile 32, 33, 47, 21, 36b, 36L vor circula pe traseul de baza;

· Liniile 28B, 31, M31, 37, 38, 39 vor circula prin P-ta Garii, str. Traian, P-ta Mihai Viteazul cu intoarcere pe strada Dacia;

· Liniile 19, 29, 42 vor fi deviate din B-dul 21 Decembrie 1989 prin Piata Avram Iancu;

· C.S. Cora va fi deviata din B-dul 21 Decembrie 1989 prin Piata Avram Iancu, str. Cuza Voda , str. I.P. Voitesti, str. Dacia, str. Dragalina;

· Linia M26 va circula deviat din Splaiul Independentei pe str. G. Cosbuc.

· Linia 9 la intoarcere va circula pe str. J. Curie.

· Linia de tramvai 101 nu va fi afectata.

In intervalul orar 19:30 – 21:00, din cauza restrictiilor de circulatie din Piata Avram Iancu:

· Liniile 32, 32b, 33, 20, 21, 35, 3, vor circula pana in Piata Cipariu;

· Linia 3 de troleibuz va fi inlocuita cu autobuze;

· Linia 46B va circula dus-intors pe B-dul Nicolae Titulescu;

· Linia 44 va circula deviat pe B-dul 21 Decembrie 1989, str. Teodor Mihali, dus-intors;

· Linia 45 va circula deviat pe B-dul N. Titulescu dus-intors.

· Linia 25 de troleibuz va fi suspendata si va fi suplimentata linia 6.

Pe aceasta cale uram publicului calator un calduros „La Multi Ani!”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax