Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

EXCLUSIV/Ars cu acid sulfuric pe tot corpul, Ovidiu Baboș s-a „încăpățânat” să trăiască. Ajuns nevăzător, a început o nouă viață

Publicat


În timp ce unii oameni renunță la tot, chiar la viață uneori, clujeanul Ovidiu Baboș este exemplul concret al omului care, deși lovit crunt de destin, nu s-a lăsat învins.

Ajuns nevăzător, a început, la 27 de ani, o altă viață. O viață pe care nu și-o imaginase nici în ruptul capului cu câteva ore înainte de accident.

Ovidiu Baboș, în martie 2008, la aproape 3 ani de la accidentul de la Izvoru Crișului. Foto: Clujeanul

A trecut prin numeroase intervenții chirurgicale la ochi, abdomen, pe spate, mâini și picioare. Apoi a luat-o de la zero: a învățat din nou să meargă, să citească și să scrie, să facă lucruri pe care un om fără probleme nici nu le-ar băga în seamă.

Cluj24.ro vă prezintă o lecție de viață emoționantă și tulburătoare, în același timp, al cărei „actor” este unul din semenii noștri.

Cumplitul accident

Dimineața zilei de 24 mai 2005, aproape de ora 6.00. Ovidiu Baboș (27 de ani) se afla cu prietenul său, Ștefan Lung, într-o dubă Peugeot, la câțiva kilometri de Izvoru Crișului, venind dinspre Ungaria.

Veneau de pe un drum lung și obositor: se întorceau din Germania, de unde aduceau marfă pentru firma la care lucra Ștefan, și se-ndreptau spre casă, la Cluj.

Ovidiu condusese de când au plecat din Germania, dar înainte de intrarea în țară, pe la Borș, Ștefan i-a luat locul. Băuse cafele și Red Bull mai tot drumul și se simțea într-o formă foarte bună.

Cei doi făcuseră o mică pauză la Negreni, unde au mâncat și au băut câte o cafea. După care, cu Ștefan la volan, au plecat spre Cluj.

La nici doi kilometri de hanul de la Izvoru Crișului, mașina în care se aflau cei doi a fost scăpată de sub control, a intrat pe contrasens și s-a izbit violent de o autoutilitară care transporta 3.600 de litri de acid sulfuric de la Turda pentru o firmă din Ungaria.

Șoferii au murit pe loc

Bilanțul a fost tragic: șoferii celor două mașini au murit pe loc. Catapultat din duba Peugeot, Ovidiu a fost găsit într-o baltă de acid sulfuric. Tânărul a agonizat multă vreme și, inconștient fiind, s-a tăvălit în conținutul chimic.

Polițistul constatator, pompierii, dar și martorii care-au apărut imediat după cumplitul accident rutier nu și-au dat seama inițial care era natura transportului, ci doar după ce au remarcat că hainele și adidașii lui Ovidiu au început să se topească.

A stat în comă patru săptămâni

Ovidiu Baboș a fost transportat și internat la Chirurgie I din cadrul Spitalului Județean Cluj, salonul de Arși. Șansele sale de supraviețuire erau extrem de mici. Practic, când a ajuns pe patul de spital, corpul său era numai rană vie.

„Diagnosticul medicilor a fost foarte grav: politraumatisme, arsuri chimice pe față, cap, picioare și pe spate, plagă contuză de 20 de centimetri la cap, rană la gamba dreaptă, șoc congestional”, rememorează după 16 ani, pentru cluj24.ro, Ovidiu Baboș.

Viața lui Ovidiu a atârnat mult timp de un fir de ață. A stat în comă medicamentoasă indusă patru săptămâni.

Când s-a trezit, era tot înfășurat în pansamente, iar ochii erau acoperiți de feșe, la fel ca Ralph Fiennes în filmul „Pacientul englez”.

Fără mari șanse de supraviețuire

Cele patru luni de spitalizare și perioada post-spitalizare au însemnat pentru Ovidiu și familia sa multă suferință. Părinții și fratele său, Lucian, au făcut cu rândul „de serviciu” la Chirurgie I, salonul de Arși.

L-au vegheat, i-au dat să mănânce și i-au cumpărat pansamente ultrasterile, medicamente etc.

Mulți dintre medicii clujeni, chiar dintre cei mai optimiști, nu i-au dat mari șanse de supraviețuire.

Nu însă și prof. Constantin Ciuce, care, împreună cu prof. Dragoș Pieptu, de la Iași, unul dintre cei mai buni specialiști în chirurgie reparatorie, au realizat supraomenescul: i-au făcut transplant la picioare, mâini, față, cap și spate. L-au „reparat” pe dinafară.

În total, Ovidiu a avut nevoie de zece operații de transplant. De exemplu, medicii i-au luat bucăți de piele de pe picioare, spate sau abdomen și i le-au transplantat pe față și pe scalp.

Lupta pentru lumină

Supraviețuitorul accidentului rutier de lângă Izvoru Crișului a fost externat după patru luni de spitalizare și zece operații de transplant de piele, dar a rămas cu un mare handicap: acidul sulfuric îi afectase în totalitate vederea. Însă tânărul nu s-a lăsat bătut.

Voia să-și recapete văzul, iar pentru asta s-a interesat în stânga și-n dreapta cine l-ar putea ajuta. În căutarea „luminii”, a aflat, în octombrie 2007, că în Salzburg, Austria, există o clinică oftalmologică specializată în chirurgie reparatorie cu un personal medical de înaltă clasă.

I s-a spus că are nevoie de un transplant de cornee la ochiul drept. După intervenție, a început să întrezărească puțin câte puțin.

„Vedeam puțin cu ochiul drept. Practic, vedeam forma celui cu care vorbeam și distingeam culorile”, își amintește Ovidiu Baboș.

Intervenții la clinicile din Cluj, Salzburg, Londra și Moscova

Dar situația a început să înrăutățească din pricina unei infecții care îi provoca dureri insuportabile de cap și de ochi. Iar cauza era legată de faptul că ochii îi fuseseră arși de acidul sulfuric.

Medicii erau foarte rezervați, iar unii dintre ei, resemnați.

În următorii ani, Ovidiu a fost de opt ori la clinica din Salzburg, o dată la o clinică din Londra și o dată la o clinică din Moscova. Și asta pentru a încerca să vadă, măcar puțin, cu ochiul drept, că stângul era pierdut.

Costuri uriașe

Intervențiile chirurgicale la care a fost supus Ovidiu la Cluj, Salzburg, Londra sau Moscova, plus tratamentele pe care trebuia să le ia au fost extrem de costisitoare.

De exemplu, o zi de spitalizare la clinica din Salzburg costa 600 de euro, costuri care n-au inclus prețul valvei și al protezei. La acestea, s-au adăugat costurile de deplasare pentru el și însoțitor.

Pentru a putea face față acestor cheltuieli, părinții lui Ovidiu au vândut o garsonieră cu 28.000 de euro, iar o parte din banii obținuți au fost cheltuiți în primele luni după vânzare.

Mișcați de situația în care se afla, dar și de lupta sa teribilă pentru a vedea cât de cât și pentru viață, la urma urmei, oameni cu suflet l-au ajutat financiar pe Ovidiu, printre ei aflându-se și conducătorii firmei la care acesta a lucrat până la accident.

Sumele strânse n-au fost mari, dar s-au dovedit și un stimulent emoțional pentru a continua lupta.

10 ani de procese

Însă nu totul a fost un drum lin și optimist. Trecând, nu simplu, nu ușor, peste situația în care se afla, Ovidiu a trebuit să îndure un alt calvar: lupta în instanță cu societatea din Turda care transporta acidul sulfuric și care nu se considera responsabilă de suferința și felul în care a ajuns Ovidiu în urma accidentului rutier.

A fost nevoie de 10 ani de procese, de mulți nervi și bani cheltuiți, de avocați care ori l-au trădat, vândut ori nu și-au dat interesul pentru clientul lor. Într-un final, în 2017, Ovidiu a avut câștig de cauză.

„În ultima parte a procesului, am fost apărat de o avocată foarte bună, Mihaela Fodor. Ea a descâlcit ițele acestui proces întortocehat și greoi. Cu ea am câștigat”, povestește supraviețuitorul accidentului din mai 2005.

Nu mai voia să iasă din casă

În paralel cu „munca” sa de Sisif, Ovidiu nu s-a lăsat învins în plan personal. Probabil că cicatricile de pe față, de pe cap, mâini și picioare i-au îndepărtat pe unii dintre prietenii săi. Asta l-a mâhnit foarte tare.

Știa că „pe din afară” era altfel decât până la accident, dar sufletul îi rămăsese același, cald și prietenos. Pentru o perioadă, a intrat în depresie. Nici din casă nu mai voia să iasă.

„Ziceai că sunt un zombie! Nu mai aveam chef de nimic, nici măcar să ies la o plimbare, iar când o făceam, rar, ce-i drept, trebuia să-i iau însoțitori pe mama, pe tata, ori pe fratele meu, Lucian”.

A învățat să scrie și să citească la „Pontes”

Însă a găsit prieteni la Asociația de nevăzători „Pontes”, din Cluj. Acolo a învățat să meargă fără însoțitor, doar cu ajutorul bastonului.

Tot la „Pontes”, avându-i drept „dascăli” pe Florin Rădulescu și pe Emanuel Boboiu, membri ai asociației, a învățat să scrie la calculator și să citească folosind programul Jaws, prin care o „voce” îi transmite conținutul fișierului deschis.

În 2007, a început cursuri de masaj printr-o asociație din Cluj, în fapt doar niște elemente de bază, pentru că tips-urile meseriei le-a învățat de la două din prietenele sale de la „Pontes”.

Deși nevăzător, Ovidiu n-a dat deoparte educația și, după accidentul din mai 2005, și-a reluat studiile, doi ani mai târziu, la Facultatea de Business din cadrul UBB.

A absolvit cursurile în 2010, fiind licențiat în Managementul Afacerilor. A-nceput, mai apoi, un master la Facultatea de Științe Politice și Administrative, dar a renunțat la el în primul an. Își deschisese, cu un an înainte, un cabinet de masaj și nu putea face față pe ambele „fronturi”.

Un zâmbet

Viața a început, parcă, să-i zâmbească lui Ovidiu. La sfârșitul lui octombrie 2014, a cunoscut-o pe Lăcrămioara. Era seara de Halloween, iar Ovidiu – deși spune că nu era un fan al petrecerilor, iar al Halloween-ului nici atât, a fost să vadă cum e și să simtă prezența oamenilor.

Acolo a întâlnit-o pe „Lăcri”, cum o alintă el. Au vorbit, au dansat puțin și … Sărbătoarea de Anul Nou au petrecut-o la Cavnic, Maramureș. „A fost cel mai frumost Revelion din viața mea!”, rememorează Ovidiu.

Octombrie 2014. Ovidiu și Lăcrămioara, la prima lor întâlnire. Foto: Arhiva personală

Bianca, odorul lor neprețuit

După 8-9 luni, au făcut nunta, iar în octombrie 2015 s-a născut Bianca, odorul lor neprețuit.

Ovidiu, soția sa, Lăcrămioara, și fiica lor, Bianca. Foto: Arhiva personală

La cabinetul de masaj deschis în 2009, Ovidiu a angajat două persoane.

„Au fost vremuri destul de bune, aș putea spune. Aveam clienți din rândul angajaților de la multinaționale și era foarte OK. Aveam, la un moment dat, patru angajați, dintre care două erau prietenele mele de la Pontes, cele care m-au învățat meseria asta”, povestește, pentru cluj24.ro, Ovidiu Baboș.

Lovit din nou

Dar viața i-a amintit, pentru a câta oară?, că are suișuri și coborâșuri. Ceea ce n-a reușit competiția ori concurența de pe piața Clujului, au făcut-o … politicienii! În 2018, guvernanții de atunci (Viorica Dăncilă de la PSD era premierul în funcție – n.r.) au tăiat unele drepturi pe care societățile cu statut de „unitate protejată”, așa cum era a lui Ovidiu și Lăcrămioara, le aveau.

Activitatea firmei, la jumătate din cauza legislației

„Eu sunt nevăzător. Cu ochiul drept văd doar cât să mă descurc, cu cel stâng nu văd deloc. Deci sunt o persoană cu handicap. Pe de altă parte, firma noastră a angajat persoane cu dizabilități, sunt nevăzătoare ca și mine, de aceea am putut beneficia de statutul de <unitate protejată>. Însă după intervenția Guvernului, în 2018, când au schimbat legislația, ne-a mers din ce în ce mai rău. Am pierdut clienți, apoi a mai fost și perioada asta cu pandemia. Acum, din cei patru angajați, am rămas doar cu doi”, explică Ovidiu.

O luptă continuă

Chiar dacă viața n-a fost o bonă pentru cel care a supraviețuit ca prin miracol accidentului de la Izvoru Crișului, ba l-a încercat de multe, de foarte multe ori, dându-i croșee sau upercuturi în plex, Ovidiu s-a ridicat și luptă în continuare: pentru sănătate, pentru familie, pentru viitor.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Spectacol inedit. ”Liliacul”, în seara de Revelion pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca

Publicat

De

Opera Națională Română Cluj-Napoca anunță că spectacolul ”Liliacul”, cu ale sale momente comice și arii memorabile, este alegerea perfectă pentru a sărbători Revelionul într-un mod inedit și de neuitat, pe scenă.

”Aventurile lui Gabriel von Eisenstein și ale soției sale, Rosalinde, te vor captiva într-o poveste plină de veselie și surprize. Personajele amuzante, atmosfera vibrantă și muzica fermecătoare îți promit o seară memorabilă în compania soliștilor, corului și a orchestrei Operei române clujene!

Spectacol inedit. ”Liliacul”, în seara de Revelion pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca

Pășind în povestea operetei, somptuosul bal mascat prinde viață, luminând curtea prințului Orlofsky și reprezentând cadrul perfect pentru intersecția picantă a personajelor, fiecare în propria deghizare: bogatul cuplu burghez cu probleme în căsnicie, servitoarea soției și sora ei pretențioasă, un temnicer sfătos și vertical.

Cu toții pornesc într-o călătorie plină de umor – începută în salonul de dans și încheiată la închisoare –, care prilejuiește felurite oportunități pentru farse și umor, dar și pentru emoții sincere și o perspectivă surprinzător de realistă asupra vieții, presărată cu râsete și șampanie din abundență.

Voci extraordinare

Ne vom bucura de invitați de seamă, artiști îndrăgiți și cu voci extraordinare!

Soprana Lorena Puican va interpreta rolul Rosalindei, soția lui Eisenstein.

Contratenorul Alexandru Costea – o voce deosebită, unică în România – va da glas prințului Orlofsky. Surpriza serii este tocmai gardianul închisorii, Frosch, personaj interpretat de îndrăgitul actor Bogdan Bob Rădulescu!”, arată conducerea Operei clujene.

Clujenii sunt invitați, astfel, să întâmpine Noul An 2024, într-o atmosferă plină de eleganță și bucurie, sub acordurile fermecătoare ale muzicii lui Johann Strauss II, în cele trei reprezentații ale spectacolului ”Liliacul”: 30 și 31 decembrie, ora 18:00 și 7 ianuarie, ora 18:30.

Prețul biletelor pornește de la 40 de lei pentru cele două spectacole din decembrie și de la 30 de lei pentru cel din ianuarie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițiștii se pregătesc de proteste. Nu vor mai asigura paza secțiilor de votare la alegerile de anul viitor

Publicat

De

politie 1 e1667205038903

Polițiștii din Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual anunță că, începând de săptămâna viitoare, vor protesta, în București, la sediile Guvernului, MAI, Ministerului Finanțelor și Ministerului Muncii, ”împotriva politicilor fiscal-bugetare discriminatorii și ineficiente, prin care actuala coaliție de guvernare amână acordarea unor drepturi restante și ignoră revendicările pentru 2024”.

Printre revendicările oamenilor legii se numără aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării 153/2017, respectiv acordarea sporurilor și idemnizațiilor la valorile salariale din iunie 2023, și nu la cele aflate acum în plată, care sunt mult mai mici; în fapt, familia ocupațională bugetară Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională a fost discriminată, în ultimii ani, din punct de vedere salarial, prin tot felul de OUG, care au impus prorogări, respectiv neaplicarea, la termenele prevăzute, a Legii-cadru 153/2017, care privesc polițiștii, militarii și personalul contractual din SAOPSN.

”Cerem includerea în bugetul public aferent anului 2024 a sumelor pentru plata personalului MAI care va fi implicat în cele două scrutine de alegeri de anul viitor, similar membrilor birourilor electorale de circumscripție.

Se impune actualizarea salariilor, de la 1 ianuarie 2024, în raport cu indicele de inflație stabilit oficial de către INS, dar și cu prețurile principalelor produse de consum și ale utilităților (minim 13,8%);

Incriminarea drastică a ultrajului

Vrem actualizarea salariului de grad în raport cu salariul minim pe economie, stabilit prin HG, nu cu valorile de referință actuale, diminuate și discriminatorii față de alte categorii bugetare;

Cerem asigurarea protecției juridice a polițistului, prin modificarea legislației, în sensul incriminării mai drastice a faptelor de ultraj (arest preventiv și închisoare cu executare pentru făptuitori, fără alternative sancționatorii”, arată sindicatul.

Polițiștii susțin că se impune modernizarea Statutului polițistului (actualul datează din 2002) și adoptarea unui Ghid al carierei în profesia de polițist, în concordanță cu realitățile actuale, dar și actualizarea normei de hrană (pentru polițiști și PC) și a normei de echipare, în raport cu statisticile oficiale ale INS și cu prevederile legale în domeniu.

Actualizarea sportului de suprasolicitare neuropsihică

”Se impune actualizarea sporului pentru suprasolicitare neuropsihică acordat polițistilor judiciariști / beneficiarilor din MAI, la nivelul maxim prevăzut de Lg. 153/2017, și nu la valoarea minimă, aflată în plată. Cerem actualizarea, la prețul pieței, a compensației pentru chirie, care se plătește și în prezent la cuantumul stabilit în urmă cu 14 ani (2009),  cerem indexarea pensiilor militare de stat conform celor din sistemul de pensii publice.

Vrem obținerea dreptului constituțional la grevă pentru polițiști, deoarece actualele pârghii de luptă sindicală sunt insuficiente pentru categoria noastră profesională, avantajând forul legislativ, MAI și Guvernul”, au precizat polițiștii.

Acțiuni de protest

În situația  în care revendicările lor nu vor fi luate în seamă, polițiștii își rezervă dreptul de a organiza acțiuni de protest, respectând litera legii, cu strictețe, fără efectuarea de ore suplimentare din partea funcționarilor publici cu statut special – polițiști din MAI/Poliția Română/Poliția de Frontieră/Imigrări, Pașapoarte ș.a. -,  care vor soluționa prioritar doar urgențele și apelurile la 112, inclusiv în perioada apropiată, a Sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, când concetățenii din diaspora urmează să revină în țară sau să se deplaseze peste graniță, în scop turistic.

”În cazul în care nu se vor găsi soluții, pentru solicitările noastre legitime, având în vedere faptul că Poliția este entitatea care poate asigura echidistant, imparțial, obiectiv și eficient paza secțiilor de votare,  vă informăm că vom boicota cele 4 sesiuni de alegeri din 2024, adică în anul viitor nu vom asigura paza și ordinea la alegerile europarlamentare, locale, parlametare și prezidențiale.

Domnilor guvernanți, domnilor parlamentari, nu uitați: dacă strada nu va fi ocupată de polițiști, va fi ocupată de infractori!”, au afirmat polițiștii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Se anunță un Crăciun FRIGUROS

Publicat

ANM anunță că urmează câteva zile în care temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru data din calendar, apoi va urma o răcire. Se anunță deasemenea multe precipitații, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Crăciunul va fi mai friguros iar de Revelion sunt prognozate temperaturi normale pentru această perioadă, dar multe precipitații. În special în nord-vestul țării, dar și la munte,  sunt așteptate precipitații în special sub formă de ninsoare.

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Se anunță un Crăciun FRIGUROS

Administrația Națională de Meteorologie a publicat estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoarele patru săptămâni, până în 8 ianuarie 2024.

VREMEA: Săptămâna 11– 18 decembrie 2023

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, nord-vestice și centrale.

VREMEA: Săptămâna 18 – 25 decembrie 2023

Temperatura aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile vestice și nord-vestice.

VREMEA: Săptămâna 25 decembrie 2023 – 1 ianuarie 2024

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor excedentară în cea mai mare parte a țării.

VREMEA: Săptămâna 1 – 8 ianuarie 2024

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele nordice.

Citește mai departe

CULTURA

Ce puteți face în acest WEEKEND la Cluj-Napoca

Publicat

Dacă zăpadă nu prea e, ce alternative de distracție și relaxare mai are clujeanul într-un weekend de iarnă? Păi ia să vedem!

Weekendul care începe vineri, 8 decembrie și se termină duminică, 10 decembrie, vine cu o ofertă interesantă.

Ce puteți face în acest WEEKEND la Cluj-Napoca

În primul rând, la Muzeul de Artă are loc, în cadrul Târgului de Crăciun, Galeria de Stil – ediție specială. Vino și alege cele mai frumoase cadouri pentru cei dragi intr-o ediție specială de Sărbători! Colecții noi de haine, accesorii, decorațiuni florale sau accesorii pentru casă, toate realizate de oameni talentați, vor putea fi admirate și cumpărate aici. Galeria e deschisă de vineri de la ora 14 până duminică la 18.

Sâmbătă, 9 decembrie, la Teatrul Național va avea loc cea de-a XI-a ediție a Nopții Porților Deschise.

Strângere de jucării pentru copiii din spitalele clujene

Începând cu ora 18:00 și până după miezul nopții, sunteți invitați să dansați tango pe scena mare, să participați la ateliere de teatru de umbre sau de improvizație, să luați la întrebări actorii și actrițele și să asistați la concerte și stand-up comedy.

Ca în fiecare an, veți avea posibilitatea să descoperiți multe potențiale cadouri la Târgul de Crăciun, unde prietenii noștri vă vor tenta cu bijuterii, plante, dulciuri și tot felul de accesorii. În tot acest timp, puteți savura un suc, un ceai sau un vin fiert la Cafeneau Sisters, poate în timp ce vă bucurați cu prietenii de un joc de societate sau îi lăsați pe cei mici să se distreze creând felicitări de Crăciun.

Campania de donații din acest an este realizată în parteneriat cu Organizația Studenților Mediciniști Cluj – o strângere de jucării pentru copiii din spitalele clujene.

„Moby Dick” își așteaptă fanii la Hardward Pub

Amatorii de stand-up comedy sunt așteptați, sâmbătă 9 decembrie de la 20.00, la Flying Circus, la spectacolul „Swing the Joke”, un format în care fiecare comediant spune glumele proprii iar apoi încearcă să imite glumele colegilor.

Cei care iubesc muzica au de unde alege în acest weekend. În primul rând, trupa maghiară de rock „Moby Dick” își așteaptă fanii la Hardward Pub, de la ora 20. Experiența concertelor Moby Dick devine amintiri de neuitat și de neînlocuit pentru toată lumea, iar muzica trupei este o legătură între generații.

Duminică, 10 decembrie, de la ora 20, v-așteaptă un „Concert ‘n 4” cu Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu și Cristi Rigman, adică, mai pe scurt, folk, teatru, energie și umor.

Tot duminică, dar de la ora 18:15, va fi vernisajul expoziției temporare „Vibrații Klezmer în Transilvania”, care va avea loc la Muzeon, str. Virgil Fulicea, nr. 3. Expoziția va fi una interactivă și include muzică live interpretată de Beth Silver, violoncelistă, pe baza unor piese evreiești culese din Maramureș de Max Eisikovits.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax