Connect with us

EDUCATIE

Examenul de titularizare, expirat, specific anilor 90. „Nicăieri în Europa nu se mai întâmplă așa ceva”

Publicat


Licee Cluj

Claudiu Turcuș, profesor în cadrul Universității Babeș-Bolyai, Facultatea de Teatru și Film, îi adresează Ministrului Educației, doamna Monica Anisie, un text care cuprinde nemulțumiri generale în ceea ce privește titularizarea profesorilor și modul de acceptare și integrare a acestora. Textul poate fi vizualizat pe pagina lui de Facebook.

Examenul de titularizare, o formă irelevantă de evaluare

„Acest examen ar trebui să fie un filtru autentic pentru cei care intră în sistem, dar a ajuns doar o formă hiperbirocratică, abuzivă şi irelevantă de evaluare. Cum v-am scris imediat după învestirea în funcţie, metodologia acestui concurs trebuie schimbată complet. Cadrul este unul de anii ’90, nicăieri în Europa nu se mai întâmplă aşa ceva”, spune profesorul Claudiu Turcuș.

Examen da, post nu

Chiar dacă examenele de titularizare sunt susținute, posibilitatea de titularizare este redusă, aproape nulă. Mai mult, cei care aleg să dea examenul sunt nevoiți să bifeze pe foaie că au luat la cunoștință faptul că nu există posturi didactice vacante pentru angajarea pe perioadă nedeterminată.

„Dacă până acum vreo 5 ani încă mai era scos la concurs câte un post pe perioadă nedeterminată (acesta e sensul de „titular”, contractul pe nedeterminată), în prezent se dă concurs de titularizare fără măcar a EXISTA posibilitatea de a te titulariza. Exact cum o firmă sau orice instituție publică ar organiza un concurs de ocupare a unui loc de muncă, dar fără a scoate efectiv vreun post la concurs”, exemplifică acesta în postare.

Proceduri ilegale la nivelul sistemului

„Totuşi, cum poate cineva deveni titular? Totul se petrece la nivelul şcolilor, cu acordul directorilor şi al consiliilor de administraţie. Desigur, cineva ocupă un post pe perioada determinată, iar dacă se doreşte la nivelul şcolii şi acel post este viabil, se poate obţine titularizarea. Acest mecanism este complet netransparent şi faptul că legea îl permite justifică nescoaterea la concurs pe perioadă nedeterminată la concursul de titularizare. Chiar dacă posturile sunt viabile pentru titularizare, directorii le dau vacante pe câte un an, având apoi pârghii de a transforma tipurile de contract de muncă. Este o procedură paralelă de accedere în sistem, considerată ilegală chiar de unii jurişti.”

Șanse inegale și discriminare

O altă problemă gravă exemplificată de Claudiu Turcuș este faptul că se dă un concurs de titularizare, iar prioritatea la repartiţie nu o au cei care dau concursul efectiv, ci persoanele care sunt deja titulare în sistem.

„Este profund discriminatoriu, uluitor, absurd. Să ne imaginăm în continuare ca aceeaşi firmă sau o altă instituție publică care organizează un concurs fără a scoate, de fapt, la concurs tipul de post pe care îl anunţă, PERMITE cu prioritate, în urma concursului, ca persoane deja angajate, care nu au dat concursul, să se detaseze sau transfere pe diverse posturi existente în instituţia respectivă (pe perioadă determinată, doar).

Pe de altă parte, cei care au dat efectiv concurs au abia ulterior dreptul să opteze (din ce mai rămâne) pentru un contract pe determinată. Pentru cadrele didactice care se prezintă la concurs este ofensator, dacă nu cumva, din nou, ilegal (anul acesta în formularul de concurs ești obligat să semnezi că iţi asumi că nu există posturi pe nedeterminată)”.

Profesorul propune soluția

„Soluţia e simplă: să se organizeze două tipuri de concurs: unul pentru perioade determinate (1-4 ani), altul pentru perioadă nedeterminată (la care eventual sa devii eligibil abia dupa 10 ani la catedră, să spunem). Fără detașări, fără transferuri (decât excepțional: medical, schimbare reală de domiciliu – trebuie să existe aceste forme de protecţie socială a muncii didactice). Vrei alt post, în schimb, du-te să concurezi pentru el pe „piaţa liberă”!

Dar când se organizează un concurs, atunci să se și scoată posturile respective și să nu existe posibilitatea ca acestea să fie ocupate (1) şi prin alt mecanism la nivelul şcolilor; (2) de către angajați care nu au dat concurs, doar în baza faptului că au statutul de titular.

Ar fi simplu de organizat, previzibil, relevant ca proces de evaluare şi foarte sănătos pentru sistemul preuniversitar”, scrie acesta pe rețeaua de socializare Facebook.

Rescrierea metodologiei și schimbarea situației

„Fac un apel la toţi cei care cunosc situaţia şi pot să vină cu expertiză şi idei de a rescrie metodologia titularizării. Este fundamental d-nă Ministru, dar cred că până nu va exista dinspre noi, cei din interior, un document, o metodologie gata redactată cu care să presăm decidentul politic, nu se va urni nimic pe zona asta.

Învăţământul preuniversitar este sufocat de această situaţie, iar profesorii au ajuns cobaii unui mecanism birocratic abuziv, ai unei simulări sinistre. Ca profesoară, dar şi ca politician, ar trebui să conteze pentru dumneavoastră mesajul acesta. Aveţi puterea să schimbaţi paradigma, vă trebuie doar voinţa politică”, încheie Claudiu Turcuș.

Karla Fanea



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Spectacol caritabil pentru artistul clujean Nelu Nicoară – Englezu. Are nevoie de bani pentru injecții

Publicat

Englezu

Cu un diagnostic – în sfârșit, stabilit, de medici de renume din Ungaria și Germania – după luni de deznădejde, cunoscutul și îndrăgitul artist clujean Nelu Nicoară – Englezu urmează un tratament corespunzător.

Dar a apărut o singură problemă, și anume că Casa de Asigurări de Sănătate nu-i decontează cheltuielile pentru injecțiile respective, iar costul acestora depășește posibilitățile lui financiare, din prezent.

”Așa că rolul nostru, al prietenilor și admiratorilor săi, este să intervenim și să inițiem o colectă, pentru a-i reda artistului capacitatea și vivacitatea de odinioară.
De aceea, ne-am gândit să organizăm, pe data de 25 aprilie, ora 17.00, la localul Sandany din Cluj-Napoca, str. General Traian Moșoiu nr. 18, grație bunăvoinței entuziaste a patronului acestuia, Alexandru Crețu, un spectacol artistic, în vederea adunării de fonduri, la care vor participa următorii îndrăgiți soliști: Alin Oprea, Soprana Gabriela Băncilă, Claudiu Racz (Rabă), Miki Paisz”, arată inițiatorii evenimentului.

Unde se pot face donații

Pentru cei care nu reușesc să ajungă, aici sunt datele bancare pentru donații:
Cont Revolut: RO40REVO0000185890759360
BTPay: 0748 68 38 44
IBAN: RO77BTRL01301201N48717XX
Banca Transilvania
Beneficiar: Ioan Nicoară

Englezu

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Autotren care transporta pui vii, RĂSTURNAT la Izvorul Crișului. S-a ciocnit cu un alt TIR

Publicat

De

Accident la Izvorul Crișului

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea clujeană Izvorul Crișului.

Două autotrenuri s-au ciocnit, iar unul s-a răsturnat în urma impactului.

Autotren care transporta pui vii, RĂSTURNAT la Izvorul Crișului

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care intervin la accidentul rutier petrecut pe DN1 E60. Din primele date, în accident au fost implicate două autotrenuri, dintre care unul este răsturnat. Autotrenul răsturnat transporta pui vii.

Din fericire, arată reprezentanții ISU Cluj nu există persoane care să solicite îngrijiri medicale. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD.

Citește mai departe

CULTURA

Cântărețul Aurel Tămaș împlinește, azi, 64 de ani. La Mulți Ani!

Publicat

Aurel Tămaș

Cântărețul de muzică populară, dar și ușoară, Aurel Tămaș, născut în comuna clujeană Borșa în 16 aprilie 1961 împlinește, miercuri, 64 de ani.

A studiat muzica și în 1996 a participat la Cerbul de Aur, festival care i-a crescut notorietatea. Printre cele mai cunoscute melodii cântate de Aurel Tămaș sunt: „Cucule pasăre mândră”, „Nu-i român ca ardeleanu”, „Viață trecătoare”, „Floare de melin”.

Tămaș a primit, până acum în cariera sa ,2 discuri de aur și unul de platină.

La mulți ani, Aurel Tămaș!

Citește mai departe

EVENIMENT

Urs văzut în comuna Viișoara. S-a transmis mesaj RO – Alert

Publicat

urs

ISU Cluj a transmis, miercuri, un mesaj RO-Alert, menit să avertizeze populația din localitatea Viișoara despre prezența unui urs.

Preventiv, la fața locului se vor deplasa un echipaj de jandarmi și o ambulanță SMURD.

”Nu sunt raportate alte probleme”, au spus reprezentanții ISU.

Vom reveni.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate