ADMINISTRAȚIE
Evenimentele de la început de iunie impun RESTRICȚII de circulație în Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca anunță mai multe restricții de circulație cu ocazia evenimentelor ce se desfășoară în municipiu la începutul lunii iunie.
Cu ocazia ”The Power of Sports – Sports Festival”, care se va desfășura la Cluj-Napoca în perioada 1 iunie – 4 iunie 2023, sunt necesare următoarele restricții de circulație:
• închiderea traficului rutier pe Aleea Stadion din data de 31 mai 2023, ora 23.00, până în data de 5 iunie 2022, ora 05.00
• închiderea traficului rutier pe str. George Coşbuc din data de 1 iunie 2023, ora 16.00 până în data de 4 iunie 2023, ora 23.00 (când situația o impune) și închiderea traficului rutier (cu excepția CTP) pe str. Splaiul Independenței, de la intersecția cu Pod Garibaldi până la intersecția cu str. George Coșbuc pe sensul de mers dinspre Pod Garibaldi spre Pod Napoca din data de 1 iunie 2023, ora 16.00 până în data de 4 iunie 2023, ora 23.00 (când situația o impune).
• în data de 4 iunie 2023, va avea loc evenimentul caritabil „Crosul Supereroilor”, cu închiderea traficului rutier între orele 08.30 – 11.00, pe următorul traseu: Cluj Arena – Splaiul Independenţei – Str. George Coșbuc – Parcul Central „Simion Bărnuțiu” – Pod Napoca – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – str. Sigismund Toduță – str. Gavril Muzicescu – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Pod Napoca – str. Splaiul Independenței – Cluj Arena.
Sâmbătă, 3 iunie 2023, între orele 08.30-11.30, cu ocazia unei manifestări publice sub egida “Parada Micilor Bicicliști”, traficul rutier va fi închis pe latura de est a Pieței Unirii. De asemenea,între orele 11.00 – 11.15, va avea loc o paradă cu biciclete pe următorul traseu: pornire de pe latura de Est a Pieței Unirii – latura de Nord a Pieței Unirii, cu restricționarea circulației rutiere pe banda dedicată CTP – latura de Vest a Pieței Unirii, pietonal – latura de Sud a Pieței Unirii, pietonal – sosire pe latura de Est a Pieței Unirii.
Duminică, 4 iunie 2023, în intervalul orar 18.00 – 19.00, se va desfășura o manifestare religioasă cu ocazia Sfintelor Sărbători de Rusalii, pe următorul traseu: Piaţa Avram Iancu – Bulevardul 21 Decembrie 1989 – Piaţa Unirii (latura de Est) – Bulevardul Eroilor – Piaţa Avram Iancu – Catedrala Mitropolitană Adormirea Maicii Domnului, cu restricţionarea parțială și secvențială a circulaţiei rutiere.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Poliția Cluj verifică anunțurile suspecte semnalate de studenții FSPAC. Bănuieli de racolare a tinerelor în scop sexual

Poliția Cluj anunță că întreprinde verificări în legătură cu informațiile apărute în spațiul public, referitoare la anunțuri publice cu un conținut suspect, semnalate de mai mulți studenți de la FSPAC care aveau suspiciuni că se încerca racolarea în scopuri sexuale a unor tinere.
”Situația în cauză a fost expusă ieri, 25 septembrie a.c., polițiștilor din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca, prin intermediul unui redactor al unei publicații clujene, context în care au fost transmise îndrumări legale tinerelor implicate.
De asemenea, în paralel au fost demarate verificări din oficiu de către polițiștii Biroului de Investigații Criminale Cluj, urmând ca rezultatul acestora să fie înaintat unității de parchet competente, în scopul luării măsurilor legale”, au transmis polițiștii clujeni.

Google se alătură în calitate de partener principal al celei mai ample conferințe dedicate dezvoltatorilor și profesioniștilor IT, DevTalks Cluj-Napoca.
Liderul global în tehnologie și motorul de căutare cel mai utilizat la nivel mondial, Google România este un centru de inovare, dezvoltând tehnologii de vârf și contribuind la creșterea competitivității industriilor locale.
Google este și va rămâne una dintre cele mai recunoscute și totodată influente companii din domeniul tehnologiei la nivel global, dar și în România – fiind prezenți în TOP 3 în Studiul Cei Mai Doriți Angajatori în România (studiu derulat în perioada Decembrie 2022 – Aprilie 2023).
În cadrul evenimentului DevTalks Cluj-Napoca, participanții vor putea interacționa cu partenerul principal pe scena dedicată subiectelor despre Inteligența Artificială. De asemenea, comunitatea din Cluj va putea interacționa cu reprezentanții și cu experții din partea Google și vor putea discuta despre dezvoltarea tehnologică a comunității.
Cel mai mare eveniment din România
DevTalks România este o conferința-cheie pentru dezvoltatorii software și profesioniștii IT din întreaga țară. Cu o tradiție de succes, evenimentul revine în Cluj-Napoca la Cluj Innovation Park între orele 10-17, și promite să fie cel mai mare eveniment dedicat tehnologiei și inovației din România.
Ediția cu numărul 6 a DevTalks Cluj-Napoca va reuni peste 2000 de participanți pasionați de tehnologie. Aici, profesioniștii IT, dezvoltatorii software și experții din domeniul hardware se vor reuni pentru a împărtăși cunoștințe, pentru a descoperi cele mai recente tendințe tehnologice și pentru a se conecta cu peste 30 de speakeri de prestigiu, atât din țară, cât și din străinătate.
“DevTalks România este un loc unde se conturează viitorul tehnologic al comunității noastre. Cu prezentări captivante, sesiuni de dezbatere și oportunități de networking, DevTalks România încurajează inovația, învățarea continuă și dezvoltarea comunității IT din România.
În acest an, DevTalks România marchează 10 ani de existență și ne-am bucurat de un real succes la ediția din iunie 2023. Așadar, revenim și în Cluj-Napoca unde oferim participanților posibilitatea de a se conecta direct cu alți profesioniști din industrie, participanți care vin și din alte comunități locale precum Sibiu, Oradea, Timișoara, Târgu Mureș și nu numai. Este un eveniment pe care niciun pasionat de tehnologie sau dezvoltator software nu ar trebui să-l rateze.
Pe 27 septembrie, toate privirile și discuțiile din lumea tehnologiei se vor îndrepta către DevTalks România, iar așteptările sunt ridicate. Cu siguranță, acest eveniment va aduce contribuții semnificative la formarea unei comunități IT mai puternice” – Andreea Balaci Buncianu, Delivery Area Manager Catalyst Solutions
AI și programare
Agenda ediției cu numărul 6 din Cluj-Napoca este concentrată pe Inteligența Artificială și evoluții în programare. Agenda DevTalks aduce în lumina reflectoarelor inovațiile în tehnologie și ce impact vor avea în comunități, prezentând cele mai discutate subiecte în trend.
Printre subiectele care vor fi abordate în cadrul celor peste 30 de sesiuni se numără: Inteligența Artificială, Roboți, viitorul sustenabil în orașul tău, cum va salva spațiul lumea, cybercrimes, trenduri în Java, Web, Cloud, DevOps, etc.
Pe scena principală a evenimentului, powered by Google, vor susține sesiuni de prezentare Cristina Krop – Founder @Space for a Better World, Syed Rehan – Global IOT Cybersecurity Specialist @AWS, Katie Gamanji – Senior Field Engineer @Apple, Amit Bendor – Head of AI @Artlist, Tejas Chopra – Software Engineer @Netflix, cât și experți din comunitățile locale.
Partenerii evenimentului
Ediția de anul acesta a DevTalks Cluj-Napoca este susținuta de Google – ca partener principal, alături de:
• Betfair Romania Development – Track Partner
• 8 x 8, LSEG, REVOLUT, Emergn, Orange Services – Gold Partners
• IDS Consulting – Tech Area Partner
• Siemens – Tech Supporter.
Despre Catalyst Solutions
Catalyst Solutions este o companie de consultanță în resurse umane, specializată în soluții de recrutare și employer branding. În cei 17 ani de experiență, Catalyst a devenit cunoscută pentru unele dintre cele mai mari proiecte și evenimente din domeniu, precum:
• DevTalks, cea mai asteptată conferință IT, care reunește 3.500 de profesioniști pasionați de web, online, cloud computing, big data și alte tehnologii sau trenduri IT.
• DevCon, cea mai influentă conferință dedicată profesioniștilor IT. Pe 1 și 2 noiembrie vor avea loc 9 conferințe dedicate, care ating o varietate de tehnologii și arii de interes, precum: Java, .NET, Data, AI & Machine Learning, Web & Mobile, și nu numai.
• www.hipo.ro, singurul portal de carieră dedicate exclusive candidaților cu studii superioare;
• Angajatori de TOP, cel mai mare târg de carieră din România, are loc pe hipo.ro de două ori pe an și aduce împreună 200.000+ candidați și 80 angajatori la fiecare ediție;
• Top Talents România, program care identifică și premiază cei mai valoroși 200 de tineri români;
• Studiul Cei mai doriți angajatori, cel mai cuprinzător instrument de pe piață care măsoară gradul de atractivitate al brand-urilor de angajatori, precum și așteptările pe care tinerii le au de la aceștia.

EVENIMENT
Atenţie, şoferi! Camion cu structură metalică de 5 metri lăţime prin Cluj. 4 zile de restricţii

CNAIR informează că în perioada 27.09.2023 – 30.09.2023 se va desfăşura un transport cu depăşiri pe traseul: Cluj-Napoca – DN1F -A3 -DN1 – Gilău – DN1 – Huedin – DN1 – Centura Oradea – DN19 – A3 – Borş II PTF.
„Vehiculul transportă o structură metalică. Lăţimea maximă a vehiculului este 4,97 m, viteza de deplasare urmând a fi adaptată condiţiilor de trafic. Menţionăm că în conformitate cu OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depăşiri este de 70 km/oră.
Etapele de desfăşurare ale transportului sunt stabilite de poliţia rutieră. Vehiculul va fi însoţit de două autovehicule de însoţire autorizate şi de un echipaj al poliţiei rutiere.
Transportul nu se va desfăşura în perioadele şi pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roşu”, informează CNAIR.