EDUCATIE
EVALUARE NAȚIONALA 2020: Reguli pentru examenul de admitere la liceu și MODELE DE SUBIECTE
Calendar Evaluare Națională 2020: În 2020, Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a va începe în 15 iunie. Au fost anunțate o serie de noutăți privind organizarea examenului ce contează pentru admiterea la liceu.
Potrivit Ministerului Educației, principalul element de noutate îl reprezintă intervenția asupra modalității de soluționare a contestațiilor cu scopul de a optimiza procesul de evaluare.
Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Cum vor fi publicate rezultatele la examen. Ce trebuie să faci pentru a afla notele
Mai exact, „în cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluarea inițială.
VEZI AICI: EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Primele teste de antrenament pentru elevi, publicate de minister. Modele subiecte pentru Română și Matematică
În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații.” Anterior intrării în vigoare a noii metodologii era luată în considerare o diferență de 1,5 puncte.
De asemenea, este inclusă în mod explicit în metodologie precizarea că Regulamentul (UE) 2016/679 – Regulamentul general privind protecţia datelor (GDPR) se aplică în mod corespunzător.
Evaluarea Națională este examenul susținut de absolvenții gimnaziului la finalizarea clasei a VIII-a, iar nota obținută la aceste probe contează în proporție de 80 la intrarea în liceu.
În 2020, Evaluarea Națională se desfășoară în perioada 15-18 iunie, elevii urmând să dea examen scris la Limba şi literatura română (și maternă, în cazurile elevilor minorităților naționale) și Matematică.
Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 – modele de subiecte: TESTELE de antrenament pentru elevii de clasa a VIII-a, set 1, publicate de minister
Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 22 iunie (până la ora 12:00), procedură urmată de înregistrarea contestațiilor, în intervalul orar 14:00 – 20:00. Examenul se va încheia în data de 27 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.
Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Naţională se face în perioada 2 – 5 iunie 2020. Cursurile pentru clasa a VIII-a se vor încheia vineri, 5 iunie 2020.
UPDATE: În ianuarie 2020, a fost pus în dezbatere proiectul de ordin privind simularea examenului de Evaluare Națională. Potrivit acestuia, testările pentru clasa a VIII-a se vor desfășura în perioada 23-25 martie. În 23 martie va fi simularea probei scrise de Limba şi literatura română, în 24 martie cea de Matematică, iar în 25 martie – Limba maternă. În 3 aprilie se comunică rezultatele. Notele nu vor fi trecute în catalog, dar elevii au această opțiune dacă fac solicitare în scris.
CALENDAR EVALUARE NAȚIONALĂ 2020:
2 – 5 iunie 2020: Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la Evaluarea Națională 2020
5 iunie 2020: încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
15 iunie 2020: Limba şi literatura română – probă scrisă
17 iunie 2020: Matematică – probă scrisă
18 iunie 2020: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
22 iunie 2020: Afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00); înregistrarea contestațiilor (între orele 14:00 – 20:00)
27 iunie 2020: Afișarea rezultatelor finale
În noiembrie 2019, Ministerul Educației a publicat NOI MODELE de SUBIECTE pentru Evaluare Națională 2020:
Limba și literatura română
EN_Limba_romana_2020_var_model
EN_Limba_romana_2020_bar_model
Matematică
EN_matematica_2020_var_model_LRO
EN_matematica_2020_bar_model_LRO
MODELE de SUBIECTE la EVALUARE NAȚIONALĂ 2020 :
Pe site-ul Ministerul Educației sunt publicate modele de subiecte pentru Evaluare Națională 2020.
Limba şi literatura română:
EN_limba_romana_2019_var_model
EN_limba_romana_2019_bar_model
Matematică:
EN_matematica_2019_var_model_LRO
EN_matematica_2019_bar_model_LRO
Reguli la examen pentru absolvenții claselor a VIII-a
Se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop.
Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.
Se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.
Încălcarea regulilor menţionate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise.
Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.
Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor prevederile metodologice legate de organizarea şi desfăşurarea corectă a evaluării naţionale şi prevederile şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen.
După parcurgerea paşilor menţionaţi, candidaţii vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile menționate.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Emil Boc, după VIOLENȚELE în urma meciului dintre U și CFR Cluj: Nu există indicii cu conotație etnică

Emil Boc, primarul Clujului, a declarat joi că a cerut autorităților să investigheze de urgență manifestările de violență după derby-ul dintre echipele de fotbal U și CFR.
Boc spune că respinge cu convingere orice formă de violență.
Emil Boc, declaratie după violențele în urma meciului dintre U și CFR Cluj
“Am respins întodeauna și resping orice formă de violență, indiferent unde se manifestă și în orice domeniu, inclusiv în cel fotbalistic”, a declarat joi Emil Boc. Acesta a precizat că a cerut autorităților statului să se implice de urgență și profesionist în investigarea manifestării de violență care a apărut după meciul de fotbal, luni, la Cluj-Napoca.
Boc: “nu există indicii că violențele au conotație etnică”
Emil Boc a precziat, de asmenea, că Clubul Universitatea Cluj a emis un comunicat de presă prin care respinge orice formă de violență și își exprima atașamentul față de valorile sportive bazate pe fair-play.
“Înțeleg îngrijorarea exprimată de unii reprezentanți ai comunității maghiare. Din analiza autorităților statului, până în acest moment, nu exista indicii cu conotație etnică, care să vizeze regretabilul act de violență. La Cluj, am promovat și promovăm politici și atitudini care să UNEASCĂ comunitatea noastră, nu să o dezbine, inclusiv pe motive etnice. Îi asigur pe toți ca orașul nu își întoarce fața spre trecut, ci își continuă parcursul european”, a mai spus Emil Boc.
Primarul a mai spus că în ultimii 3 ani s-au desfășurat la Cluj alte 8 partide intre U și CFR. Toate fără incidente de violență. “Aceasta este normalitatea pe care trebuie sa o promovăm în continuare. Violența trebuie respinsă și condamnată fără echivoc, iar Clujul trebuie să rămână un model de fair-play sportiv. Să ne bucurăm de reușitele noastre comune și să nu admitem nicio formă de violență care să umbrească succesul nostru comun. Împreună suntem Cluj!”, a transmis Emil Boc.
Mai multe acte de violență au avut loc la Cluj-Napoca după meciul dinte Universitatea și CFR. Aproape de miezul nopții, trei tineri maghiari, fani ai CFR au fost bătuți, iar unul a ajuns la spital. De asemenea, doui tineri au fost bătuți și în Parcul Central de pesoane încă necunoscute.

Cu ocazia Maratonului International Cluj-Napoca – editia a XIV –a, duminică 6 aprilie 2025 în intervalul orar 05:00 – 15:00, sunt impuse restricții de circulație în zona centrală.
„Deschiderea circulaţiei rutiere pe tronsonul: str. Napoca – Piaţa Unirii – Bulevardul Eroilor se va face începând cu ora 12.30, iar pe tronsonul: Calea Moților – str. Petru Maior – Piața Lucian Blaga se va deschide începând cu ora 12.40.
CTP Cluj: Trasee DEVIATE cu ocazia Maratonului Internațional Cluj-Napoca
Liniile de transport in comun afectate vor circula pe trasee deviate, dupa cum urmeaza:
· Linia 9 ( str. Bucium – P-ța Gării):
TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, strada Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul, strada Horea, Piața Gării. Se suspendă stația Central. Se alocă stația Victoria.
RETUR: Traseul rămâne neschimbat.
· Linia 19 ( P-ța Mihai Viteazul – str. E. Quinet):
TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, strada Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul. Se suspendă stația Central. Se alocă stația Victoria.
RETUR: Traseul rămâne neschimbat.
· Linia 28B ( P-ța Mihai Viteazul – VIVO ):
TUR: B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fântânele – str. Alexandru Vlahuță – P-ța 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. General Dragalina – P-ța M.Viteazul. Se suspendă stația Parcul Central. Se alocă stația Dragalina Sud.
RETUR: Traseu rămâne neschimbat.
· L29S – ( Drumul Sfântul Ioan – Piața Mihai Viteazul):
TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, strada Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul. Se suspendă stația Central. Se alocă stația Victoria.
RETUR: Traseul rămâne neschimbat.
· Linia 30 (Grigorescu – str. Aurel Vlaicu):
TUR: B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fântânele – str. Alexandru Vlahuță – P-ța 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. General Dragalina – P-ța M. Viteazul – str. Cuza Vodă – B-dul 21 Decembrie 1989 – str. Aurel Vlaicu. Se suspendă următoarele stații: Aleea Stadionului, Hotel Sport, Calea Moților, Memorandumului Sud, Victoria. Se alocă stația Dragalina Sud, stația Piața Mihai Viteazu Sud.
RETUR: Din B-dul 21 Decembrie 1989, pe strada Regele Ferdinand – str. General Dragalina – strada Octavian Goga – Piața 14 Iulie – strada Alexandru Vlahuță – strada Fântânele – strada Mirăslău – strada Paul Ioan. Se suspendă următoarele stații: Memorandumului Nord, Spitalul de Copii, stația Chios, stația Cluj Arena și stația Sigismund Toduță. Se alocă stațiile: Central, Dragalina Nord, stația Octavian Goga și stația 14 Iulie.
· Linia 42 ( P-ța Mihai Viteazul – Câmpului):
TUR: Strada Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, strada Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul. Se suspendă stația Central. Se alocă stația Victoria.
RETUR: Traseu rămâne neschimbat.
· Linia 44 ( Grigorescu – Unirii):
TUR: B-dul 1 Decembrie 1918 – str. Fântânele – str. Alexandru Vlahuță – P-ța 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. General Dragalina – P-ța M.Viteazul – str. Cuza Vodă – P-ța Avram Iancu – str. Dorobanților – A Vaida Voievod – Unirii. Se suspendă stația parc Central. Se alocă stația Dragalina Sud.
RETUR: Traseu rămâne neschimbat.
· Linia M 26 ( Cetatea Fetei – P-ța Mihai Viteazul):
Pe ambele sensuri: Com. Florești – Calea Florești – Pod Calvaria (capăt linie). În această perioadă, abonamentul de Florești și biletul validat pe linia M26 rămâne valabilă pe L9, L29S, L24, L24B pe tronsonul Calea Florești – Memorandumului.
· Linia 101 ( Bucium – P-ța Gării) – curse efectuate cu autobuze pe linia 101A:
TUR: Bucium – Primăverii – Calea Mănăștur – Calea Moților – Memorandumului, B-dul 21 Decembrie 1989, Piața Avram Iancu, strada Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazul – str. Horea – P-ța Gării. Se suspendă stațiile: Plopilor Sud, Uzinei Electrice, Cluj Arena, Parcul Central și stația George Barițiu. Se alocă stațiile: Calea Mănăștur, Agronomia, Calea Moților, Memorandumului și stația Victoria.
RETUR: Din P-ța Gării – str. I.L. Caragiale – str. Horea – str. Regele Ferdinand – B-dul 21 Decembrie 1989 – str. Memorandumului – Calea Moților – Calea Mănăștur – str. Primăverii – Bucium. Se suspendă stațiile: Opera Maghiara Est, Splaiul Independenței, Sala Sporturilor și stația Plopilor Nord. Se alocă stațiile: Memorandumului Nord, Spitalul de Copii, Fabrica de Bere, Grădini Mănăștur.
· Linia 102 se suspendă
· Pe linia 100 vor circula tramvaie
· Linia Cora 1 ( P-ța Mihai Viteazul – HiperMarket Cora):
TUR: Centrul Comercial Cora – B-dul 1 Decembrie 1918 – strada Mirăslău – str. Fântânele – strada Alexandru Vlahuță – P-ța 14 Iulie –– strada Octavian Goga – strada General Dragalina – P-ța Mihai Viteazul. Se suspendă stația 14 Iulie, stația Cluj Arena, stația Chios, Calea Moților, stația Memorandumului Sud, stația Central. Se alocă stația 14 Iuie Sud, stația Napoca și stația Dragalina Sud.
RETUR: Piața Mihai Viteazul – strada General Dragalina – – str. Octavian Goga – str. Alexandru Vlahuță – str. Fântânele – str. Mirăslău – B-dul 1 Decembrie 1918 – Centrul Comercial Cora. Se aloca stația Dragalina Nord”, a comunicat CTP Cluj.
EVENIMENT
Piața Mihai Viteazul se REDESCHIDE în 4 aprilie. Ce spune administratorul, după ce OPC Cluj a pus lacătul și a dat AMENZI

Administratorul Pieței Agroalimentare Leul, mai cunoscută clujenilor ca Piața Mihai Viteazul, anunță că se efectuează de urgență dezinsecția, după ce activitatea a fost suspendată de OPC Cluj, joi, în urma unui control.
Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au dat 35 de amenzi în ”piața mare” din Cluj-Napoca, inclusiv ma magazine din acest complex, după ce au găsit insecte, produse expirate și alte nereguli.
Piața Mihai Viteazul se redeschide în 4 aprilie
”Ca urmare a controlului preventiv efectuat de CJPC Cluj în cadrul Pieței Agroalimentare Leul la data de 3 aprilie, vizând atât partea de piață agroalimentară, cât și magazinele și spațiile comerciale adiacente, s-a dispus măsura suspendării temporare a activității până la remediere.
Societatea Ardeal Construct SRL are implementat un program strict de dezinsecție, deratizare și dezinfecție, conformându-se prevederilor legale, situația prezentă fiind generată de lipsa de coordonare a intervențiilor de dezinsecție la nivelul operatorilor care activează în cadrul complexului comercial”, arată administratorii Pieței Agroalimentare Leul.
Astfel, au precizat aceștia, a început implementarea măsurilor care se impun, urmând ca joi după-amiază și seara să efectueze de urgență intervenții generale de dezinsecție, astfel încât activitatea să poată fi reluată vineri, 4 aprilie.
Amenzi de 280.000 de lei
”În cadrul Complexului Leul vor fi luate măsuri de implementare a unui program pentru următoarea perioadă, care să asigure standardele de siguranță alimentară și protecție a consumatorului, urmând să impună tuturor celor care își desfășoară activitatea în cadrul Complexului Leul conformarea la acest program de măsuri care urmează să fie adoptat”, au transmis reprezentanții Ardeal Construct SRL.
Aceștia au precizat și că se vor conforma îndrumărilor și recomandărilor OPC Cluj.
Inspectorii de la Protecția Consumatorilor Cluj au dat joi, 3 aprilie, în urma unui control, 35 de amenzi, în valoare de 280.000 de lei și au oprit temporar activitatea în Piața Mihai Viteazul.
CULTURA
Nume sonore, pentru prima dată în România la Jazz in the Park. Bilete de o zi, disponibile online

Jazz in the Park 2025 anunță al doilea val de artiști și lansează biletele de o zi. Festivalul va avea loc în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, între 6 și 8 iunie.
Nneka, Marcos Valle, Omar Sosa & JazzyBIT & DJ K-lu, Delvon Lamarr Organ Trio, Sandra Sangiao, Jacob Karlzon Trio, Jazz Family Trio „ShekBand” și David Luca Quartet se alătură lineup-ului celei de-a 13-a ediții Jazz in the Park Festival, care va avea loc în 6-8 iunie 2025, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.
După un prim anunț de lineup, cu nume mari ale muzicii precum Ibrahim Maalouf, Kokoroko sau Biréli Lagrène printre capetele de afiș, festivalul revine acum cu o serie de nume din jazzul internațional și o veste importantă: începând cu 3 aprilie, vor fi disponibile biletele de o zi pentru fiecare dintre cele trei zile de festival.
Nume sonore, pentru prima dată în România la Jazz in the Park
Nneka, artista nigeriană stabilită în Germania, cunoscută pentru muzica încărcată de mesaj. Combină soul, hip-hop, afrobeat și reggae într-un stil inconfundabil. Versurile ei vorbesc despre identitate, iubire, politică și reziliență. Este una dintre cele mai așteptate prezențe la Cluj-Napoca.
Marcos Valle este unul dintre cei mai mari compozitori și performeri din istoria muzicii braziliene. Reprezentant al generației de aur bossa nova, a dus acest stil în jazz, funk, disco și chiar rock psihedelic. Cu o carieră de peste 60 de ani și colaborări cu artiști precum Sarah Vaughan sau Chicago, Valle este o figură emblematică, redescoperită recent de generațiile tinere prin colaborările cu labelul Jazz Is Dead.
Omar Sosa și JazzyBIT, concert inedit la Jazz in the Park
Omar Sosa, pianist cubanez cu șase nominalizări la Grammy, aduce la Jazz in the Park un show care depășește granițele muzicale. Stilul său combină jazzul afro-cubanez cu ritmuri africane, influențe arabe și sunete electronice, într-un mix care se simte ca o călătorie spirituală. La Cluj va concerta într-o formulă specială, alături de trupa JazzyBIT.
JazzyBIT, trupa timișoreană care înseamnă energie și libertate în exprimare, fiind una dintre cele mai iubite trupe de jazz contemporan din România. Trupa s-a format în Timișoara și e compusă din Teodor Pop (pian), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe). Sunt prieteni buni de-ai festivalului, iar anul acesta vin cu un proiect special.
Delvon Lamarr Organ Trio revine la festival după ce au umplut aleile Parcului Central în 2019. Cu groove, funk și improvizație old-school, DLO3 aduc energia soul-jazzului în forma lui cea mai pură. Orgă Hammond, tobe și chitară – atât le trebuie ca să creeze un vibe inconfundabil.
Sandra Sangiao, vocea care a fermecat Europa alături de Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, vine pentru prima dată la Jazz in the Park cu un concert intim, încărcat de emoție și forță expresivă. Cântă în mai multe limbi, trece cu naturalețe prin tradiții muzicale diverse și reușește să creeze o conexiune profundă cu publicul.
Jacob Karlzon Trio, pianist suedez apreciat pentru stilul său cinematic și poetic, aduce la Cluj o combinație de jazz nordic, electronică și sensibilitate clasică. Muzica sa creează spațiu pentru reflecție și intensitate, fiind unul dintre cele mai așteptate nume ale scenei jazz europene contemporane.
Tineri talentați aduc energia unei noi generații pe scena festivalului
David Luca Quartet vine cu energia și curiozitatea noii generații. Finaliști ai Jazz in the Park Competition, membrii trupei explorează jazzul contemporan cu prospețime și maturitate, într-un proiect ce surprinde prin sinceritate și deschidere artistică.
Jazz Family Trio „ShekBand”, un trio vibrant de jazz format din frații Shekera, trei tineri talentați din Kiev care îmbină jazzul contemporan cu influențe din folclorul ucrainean și o energie molipsitoare. Anna (17 ani – pian și harpă), Artem (19 ani – contrabas) și Maksym (15 ani – tobe, flaut și voce) au cucerit deja publicul din Ucraina, susținând în 2023 un concert cu casa închisă în cea mai mare sală de muzică din Kiev.
Prima rezidență din istoria Jazz in the Park
Celebrăm 13 ani de Jazz in the Park x JazzyBIT într-un proiect cu totul și cu totul special. Trupa marchează 13 ani de activitate cu o rezidență specială în cadrul festivalului – un proiect construit cu grijă, energie și respect pentru ce înseamnă prietenia în muzică:
- Vineri: Jam session – pe noua scenă din festival;
- Sâmbătă: Concert cu DJ K-Lu;
- Duminică: Concert special cu Omar Sosa.
Roadele Jazz in the Park Competition
Anul acesta, urcă pe scena festivalului două trupe care s-au făcut remarcate în competiția noastră. David Luca Quartet a fost, fără îndoială, cea mai mare surpriză, atât pentru noi, cât și pentru juriu. Tineri, talentați și cu un sound matur, au plecat acasă cu Special Jury Mention și revin acum în festival.
Jazz Family Trio ShekBand, format din trei frați din Ucraina, a impresionat prin energie și sensibilitate. La Jazz in the Park Competition au câștigat două premii importante: Best Composition și Special Mention for Best Pianist.
Ce face povestea lor și mai puternică e faptul că, cu doar o zi înainte de izbucnirea războiului, finalizau primul lor album – The Inflatable Ram – lansat ulterior internațional și inclus în emisiunea „Open Jazz” de la Radio France. Sunt o inspirație pentru o întreagă generație de muzicieni, talentați, curajoși și autentici.
A Daytime Festival: Jazz în lumina zilei
Jazz in the Park este un daytime festival – un festival care trăiește în ritmul zilei, cu muzică bună, aer curat și momente tihnite de vară. Nu e doar despre concerte, ci despre a petrece o zi întreagă în natură, cu prieteni, vin, povești, descoperiri muzicale și nu numai. De la prânz până aproape de miezul nopții, în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca se întâmplă câte ceva: demonstrații culinare, târguri de viniluri, ateliere, discuții și concerte pe toate gusturile. Seara vine cu lumini calde pe alei, jam session-uri și vin bun. Iar cei care ajung devreme în festival vor fi răsplătiți cu mici surprize.
Biletele de o zi – disponibile din 3 aprilie
Începând cu data de 3 aprilie, biletele de o zi sunt disponibile la prețul redus de 219 lei, pe bilete.jazzinthepark.ro. Ulterior, prețul se va majora:
- 12 aprilie: biletele de o zi cresc la 249 lei, iar abonamentele trec de la 449 lei la 549 lei.
- În zilele festivalului (6-8 iunie): biletul de zi va costa 269 lei, cu o reducere de 20 lei pentru cei care ajung în festival înainte de ora 15:00
Sunt disponibile și pachete pentru două zile (ziua 1+2, 2+3, 1+3) cu un discount de 5% față de prețul individual al biletelor.
Despre Jazz in the Park
Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 500 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. A devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 5 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar pentru ediția de anul trecut.
Evenimentele marca Jazz in the Park sunt organizate de Fapte, asociație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Anul trecut, asociația a primit premiul AFCN pentru ”Rezistență în Cultură”. Calendarul din 2025 cuprinde:
- Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic „Romulus Vuia” | 6-8 iunie
- Jazz in the Park Competition | Parcul Central „Simion Bărnuțiu” | 19 -21 septembrie