Connect with us

ECONOMIE

Euro a ajuns la 4,9732 lei. Cursul, ținut pe loc de BNR

Publicat


Cursul euro-dolar

Euro se apropie tot mai tare de 5 lei. Moneda europeană a ajuns la 4,9732 lei, asta în condițiile în care Banca Națională a României este atentă la piața valutară.

Alte monede din regiune s-au depreciat în săptămâna care s-a încheiat.

Euro a ajuns la 4,9732 lei. Cursul, ținut pe loc de BNR

Faptul că BNR monitorizează cu atenție piața valutară, într-o perioadă tensionată din punct de vedere politic, dar și pentru a limita creșterea prețurilor, a ținut pe loc cursul euro/leu, arată analistul economic Radu Georgescu.

Asta în condițiile în care alte monede din regiune care s-au depreciat săptămâna trecută cu până la 1%, în condițiile creșterii aversiunii față de risc.

Ecomonia României, în dificultate

Majoritatea analiștilor anticipează un viitor dificil pentru economia României. Deficitul bugetar a ajuns la 5,44% din PIB în septembrie și a depășit estimarea inițială a guvernului de 5% pentru întregul an, arată analistul Radu Georgescu.

Astfel, spune acesta, deficitul comercial ar putea să crească la 31 miliarde euro, în condițiile în care exporturile românești se află pe o pantă descendentă iar importurile cresc, stimulate de majorarea salariilor și stabilitatea cursului.

Agențiile de rating ne „țin jos”

Potrivit analistului Radu Georgescu, această situație a atras atenția marilor agenții de rating, care ne mențin pe ultima treaptă recomandată investiţiilor, cu perspectivă stabilă.

Astfel, Standard & Poor’s prevede un deficit bugetar de 7,3% din PIB în 2024 şi un deficit de cont curent de 8,3%, și precizează că „am putea reduce ratingurile dacă deficitele guvernamentale ar depăşi proiecţiile noastre actuale pe termen mediu (…), dacă alte dezechilibre existente ar persista, cum ar fi inflaţia ridicată sau deficitele semnificative de cont curent”.

Este așteptată ultima ședință a BNR din acest an

Cursul euro a crescut de la 4,9722 la 4,9735 lei și a încheiat săptămâna la 4,9732 lei, iar tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,972 – 4,974 lei. Atrage atenția faptul că vineri seară pe piața americană cotația a scăzut până la 4,968 lei, mai arată Radu Georgescu.

În data de 8 noiembrie se va desfășura ultima ședință de politică monetară a BNR din acest an.

Opiniile sunt împărțite în ceea ce privește decizia care va fi luată de banca centrală, având în vedere rata inflației care se situează la 4,6%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.

Indicii ROBOR nu vor cunoaște mari modificări

Până atunci, arată analistul Radu Georgescu, indicii ROBOR nu vor cunoaște modificări de mari dimensiuni, la această evoluție un rol important revenind lichidității ridicate din piața monetară.

Săptămâna trecută, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%, de începutul lui septembrie.

O situație asemănătoare s-a regăsit și în cazul indicelui la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, care s-a consolidat la 5,59% iar cel la 12 luni s-a oprit la 5,64%.

În opinia analiștilor care au participat la sondajul CFA România din septembrie, indicele ROBOR la 3 luni, ar urma să scadă în următoarele 12 luni la 5,12%.

Cursul euro-dolar

Euro a scăzut miercuri până la 1,0763 dolari, minimul ultimelor două luni și jumătate, și a încheiat săptămâna pe piața americană la 1,0793 dolari, față de 1,1208 dolari, în urmă cu patru săptămâni.

Cursul monedei americane, arată Radu Georgescu, a fluctuat între 4,5831 și 4,6113 lei, iar cel de vineri a fost stabilit la 4,5955 lei.

Francul elvețian a urcat joi la 5,3222 lei și a scăzut la sfârșitul săptămânii la 5,3022 lei. Media lirei sterline a urcat până la 5,9860 lei, însă a scăzut vineri la 5,9656 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut

Gramul de aur a atins miercuri un record al prețului de 407,9061 lei, după ce metalul galben a urcat în aceeași la un maxim de 2.758,90 dolari/uncie.

La sfârșitul săptămânii, prețul a scăzut la 401,8823 lei/gram, după ce uncia a coborât la 2.617,50 – 2.749 dolari.

De asemenea, analistul economic arată că volatilitatea criptomonedelor a fost una ridicată.

Bitcoin a crescut la începutul săptămânii la circa 69.500 dolari, dar a alunecat la jumătatea ei la aproape 65.000 dolari, pentru a se opri apoi în jurul pragului de 67.000 dolari.

După o creștere la 2.750 dolari, ethereum a coborât la 2.400 dolari, și s-a oprit apoi la 2.500 dolari.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

VIDEO. Întâlnire de gradul 3 la Cluj, Richard Clayderman și Florin Piersic

Publicat

piersic clayderman

Sâmbătă seara, la BTarena din Cluj-Napoca, a concertat marele pianist francez Richard Clayderman. Piesa sa „Balade pour Adeline” a făcut furori în anii 80 și nu numai.

Spectacolul a fost prezentat de omul de televiziune Dan Negru. Acesta a reușit să reunească două legende, când, chiar înainte de recital, l-a ridicat în picioare pe marele actor clujean Florin Piersic, în aplauzele audienței.

piersic clayderman

VIDEO. Întâlnire de gradul 3 la Cluj, Richard Clayderman și Florin Piersic

„Mă bucur că suntem împreună, vă îmbrățișez pe toți, am putere încă să vă pup pe toți… unde nu vă arde soarele”, a spus maestrul.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ați VĂZUT-O? Minoră din Huedin, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

Publicat

pintea alina

La data de 30 martie a.c., Poliția orașului Huedin a fost sesizată despre faptul că minora PINTEA ALINA-FLORINA, în vârstă de 14 de ani, a plecat voluntar de la domiciliu, iar până în prezent nu a revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.60 m, aproximativ 56 de kg, păr lung negru.

Ați VĂZUT-O? Minoră din Huedin, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu jeanși negri, bluză neagră, adidași albi.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

PROPUNEREA istoricului clujean Ioan Bolovan legat de modificarea orei: s-o schimbăm TRIMESTRIAL în funcție de anotimp

Publicat

Bolovan Avram Iancu

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România a revenit la ora de vară. Exasperat de pasivitatea autorităților care nu iau nicio măsură legat de această schimbare de oră, în lumina „libertății” de decizie recomandate de Bruxelles, istoricul clujean Ioan Bolovan vine cu o propunere.

„Furie și propunere!!!
De 4 ani, căpeteniile de la Bruxelles au dat liber statelor membre să decidă dacă mai recurg la alternanța semestrială a orei de vară și a celei de iarnă. În ciuda avertismentelor medicilor care vorbesc de creșterea anxietății și alte tulburări, de nemulțumirea sporită a cetățenilor, nimeni din cei care puteau lua decizia corectă de a NU mai face aceste schimbări nu au mișcat nimic: nici miniștrii sănătății, nici premierii, nici președinții camerelor legiuitoare și nici voievozilor de la Cotroceni nu le-au păsat de populația României.

PROPUNEREA istoricului clujean Ioan Bolovan legat de modificarea orei: s-o schimbăm TRIMESTRIAL în funcție de anotimp

În acest context am o propunere: să se decreteze urgent Ca să schimbăm trimestrial ora în funcție de anotimp. Poate acum cei care ne conduc ascultă și de “vocea boborului”. Poate iese o HG sau OUG ca să prindem încă din iunie prima schimbare”, a scris Bolovan pe Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

Câți CÂINI ai voie să crești dacă stai la curte? Ce spune Legea

Publicat

caine

Există posesori de câini care se întreabă dacă există vreo restricție legală în ceea ce privește numărul de animale pe care le poate crește la curte. Legea în vigoare este una care vine să lămurească această chestiune.

În ultimii ani, tot mai mulți români și-au îndreptat atenția către un animal de companie. Predomină câinii și pisicile, indiferent că vorbim de cetățenii care locuiesc în zonele urbane sau în cele rurale, scrie Fanatik.

Câți CÂINI ai voie să crești dacă stai la curte? Ce spune Legea

De altfel, o statistică dată publicității în 2024 de Federația Națională pentru Protecția Animalelor (FNPA) arăta că suntem țara europeană cu cel mai mare număr de animale de companie deținute pe cap de locuitor. E vorba de un număr impresionant: 8,6 milioane de câini și pisici cu proprietar.

În aceste condiții, unii cetățeni s-au întrebat câți câini pot crește dacă locuiesc la curte. E important de spus că nu există o lege care să limiteze deținerea unui anumit număr de câini şi pisici în curte.

În schimb, un document pus în dezbatere publică de Autoritatea Naţional Sanitar Veterinară şi pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA) în august 2024 prevedea noi obligații pentru deținătorii de animale.

Astfel, proprietarii de câini sunt obligați să asigure o suprafață minimă pentru fiecare animal în parte, respectiv, cel puțin 4 metri pătrați pentru câinii de talie mică și 6 metri pătrați pentru cei de talie mare. Până la intrarea în vigoare a actului normativ, legislația prevedea un minim de doar 2,5 metri pătrați pentru fiecare câine.

„Proprietarii de animale care stau la casă trebuie să mai țină cont de un set de reguli”

Iată textul din proiectul legislativ. Proprietarii/deținătorii de câini au obligația de asigura o suprafață locativă minimă de:

a) 4 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mică, cu înălțimea la greabăn mai mică de 30 cm
b) 5 metri pătrați pentru fiecare câine de talie medie, cu înălțimea la greabăn situată în intervalul 30-50 cm
c) 6 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mare, cu înălțimea la greabăn mai mare de 50 cm

Proiectul de mai sus stabilește şi amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice care cresc câini pentru comercializare fără a fi înregistrate ca unități de tip canisă.

De asemenea, proprietarii de animale care stau la casă trebuie să mai țină cont de un set de reguli pentru a nu fi sancționați. Aceste măsuri se referă la locul în care este amplasată cușca animalului. Din 2025, proprietarii pot primi amendă de 500 de lei dacă nu respectă noua lege.

Astfel, proprietarii sunt obligați de lege să amplaseze cuștile câinilor la cel puțin 60 cm de gardul vecinului. Dacă nu respectă această lege riscă să fie amendați cu 500 de lei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate