EVENIMENT
Eugen Mihăescu, atac la conducerea Academiei: Vom da socoteală în fața istoriei dacă primim „progresiști” ca Daniel David

Eugen Mihăescu, membru de onoare al Academiei Române, a transmis o scrisoare colegilor săi în care își arată nemulțumirea față de primirea în rândurile Academiei a unor „personaje progresiste”, precum Daniel David, actualul ministru al Educației , fost rector al UBB Cluj-Napoca.
”Stimați membri ai Academiei Române,
Luați aminte la ce alegeți! Valul schimbării care a cuprins Statele Unite ale Americii va ajunge și la noi cât de curând.
Vom da socoteală in fața istoriei dacă vom continua să primim în rândurile noastre personaje „progresiste” asemenea domnului Daniel David, de la Universitatea Babeș Bolyai, care a declarat că democrație înseamnă să anulezi alegeri și e normal să afli abia peste 50 de ani care au fost motivele!
Conducerea Academiei, referindu-se la aceeași anulare rușinoasă a votului, s-a grăbit, în numele nostru, să facă „un apel la apărarea democrației și a valorilor europene”, salutând „măsurile legitime și oportune luate de instituțiile statului român în fața amenințărilor reale, deosebit de periculoase la adresa democrației românești și a valorilor europene”.
În fața unor asemenea declarații nu trebuie să ne mai mirăm că Academia Română a trecut de la comunism direct la „wokism.” Ascultați sfatul unuia care a asistat la mai multe valuri ale schimbării.
Mersul istoriei României nu se îndreaptă către „progresism”
Aveam 11 ani în 1948, când a fost desființată Academia Română și înființată Academia Republicii Populare Române. Peste noapte, academicienii au fost încărcați în camioane și duși la Sighet. Am fost exmatriculat din facultate în 1958 și trimis la muncă pe șantier, în urma unei ședințe “de înfierare”.
A trebuit să fug din țară când a venit la conducere Ceaușescu. Am luptat în presa străină împotriva tiranului și am asistat la demolarea lui în decembrie 1989. Vă atrag atenția că mersul istoriei României este ireversibil și nu se îndreaptă către așa-zisul „progresism”!
La Secția pentru Artă, Arhitectură și Audio-vizual s-au votat candidații fără ca toți membrii să fie convocați de doamna președintă Sabina Ispas. Probabil nu s-a dorit discutarea candidaturilor care așteaptă de ani de zile ca să se ia o decizie.
În toamnă, candidaturile unor mari artiști, Sorin Ilfoveanu, Ștefan Câlția, Sorin Buculei, Constantin Flondor, au fost respinse pentru că au depășit 75 de ani. A fost votată vreo limitare de vârstă în Adunarea Generală a Academiei Române?
Mâine, unul dintre candidați este alergătorul de cursa lungă după premiul Nobel Mircea Cărtărescu. Intuiesc că el este deschizătorul de drum pentru un întreg șir indian de fruntași ai intelighenției românești, Horia Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu etc, care vor completa gașca progresista. Dacă directiva conducerii privind limita de vârstă se aplică, am scăpat de Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și Lucian Boia.
Oameni de cauciuc
Cred că Mircea Cărtărescu poate să mai aștepte. Răbdarea îl va pune alături de niște titani ai literaturii: nici Victor Hugo nu a intrat în Academia franceză decât la a patra tentativă, Balzac a obținut numai două voturi la prima încercare, Emil Zola a candidat de 25 de ori, iar Baudelaire și-a retras candidatura din cauza „primirii reci”. Tudor Arghezi a descris cel mai bine cum se fac alegerile în Academia Română, chiar dacă a scris aceste rânduri în 1946:
„Recrutarea membrilor Academiei s-ar părea că trebuie făcută pe temeiul unei personalități și al unei opere substanțiale. Din întâmplare, s-a petrecut și așa ceva. Îndeobște, criteriile au fost ori politice, ori de un obsecvios servilism. Un lung moment, acceptarea în Academie a vanităților fără alt plasament și a oamenilor de cauciuc atârnă de o atitudine de adulație față de un staroste…”, a spus Mihăescu.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Maestrul de Aikido Makoto Ito (JP), pentru prima dată în România, la Cluj, în cadrul unui Seminar Internațional de Aikido

Maestrul de Aikido Makoto Ito (JP) se află pentru prima dată în România, la Cluj, cu ocazia unui nou Seminar Internațional de Aikido. Moment comemorativ dedicat maestrului japonez Masatake Fujita (JP).
Vineri, 21 martie, a început Seminarul Internațional de Aikido, un eveniment important pentru comunitatea artelor marțiale din România și din Europa. Invitatul special al acestui seminar este shihan Makoto Ito, un maestru de renume mondial, sosit din Tokyo, Japonia.
Makoto Ito, prezent în România pentru prima dată
Shihan Makoto Ito este reprezentant al Aikikai Hombu Dojo, sediul central al Aikido-ului mondial, aflat în Tokyo, Japonia. Cu o experiență vastă și o tehnică dinamică, sensei Ito este recunoscut pentru capacitatea sa de a transmite esența Aikido-ului într-un mod intens și detaliat. Participarea sa la acest seminar reprezintă o oportunitate specială pentru practicanții de Aikido de toate nivelurile de a învăța direct de la un maestru de excepție.
Makoto Ito Shihan 7 Dan este prezent în România pentru prima dată. El va preda 8 antrenamente, structurate în patru serii. Evenimentul se desfășoară în sala de Aikido Musubi Dojo Cluj.
Participanți de pe tot globul
Evenimentul atrage participanți din diverse orașe și țări, consolidând astfel legăturile dintre practicanții de Aikido din zone variate. Cei care și-au anunțat prezența sunt din Japonia, Franța, Olanda, Ungaria, Ucraina, Turcia, Armenia, Bulgaria, Macedonia și România – București, Constanța, Arad, Reșița, Timișoara, Alba Iulia, Tg. Mureș, Iași, Oradea, Sibiu, Reghin, Suceava, Deva, Vaslui, Tg. Ocna, Baia Mare, Bacău, Teiuș, Craiova, Botoșani, Rădăuți, Otopeni și Cluj-Napoca. Estimarea de participare este de 200 de Aikidoka la acest stagiu.
Vineri dimineață, delegații din Japonia, Turcia și Armenia împreună cu unii din România au vizitat Salina Turda. Participanții din celelalte țări sau din diverse orașe și-au planificat și ei vizite la salină. Pe lângă acest obiectiv turistic, sunt în plan vizite la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în aer liber, Grădina Botanică, Cetățuia și centrul orașului. Din punct de vedere gastronomic, programul cuprinde mese la restaurantul japonez din apropiere de dojo, precum și la diverse restaurante românești pentru ca invitații să se poată delecta cu ciorbă de burtă, sarmale, mici, papanași, pălincă și altele asemenea.
Ceremonie în memoria maestrului japonez Masatake Fujita
Sâmbătă seara va avea loc o ceremonie organizată în memoria maestrului japonez Masatake Fujita (1937-2014). El a fost mentorul și călăuzitorul a ceea ce a însemnat baza Fundației Române de Aikido Aikikai. Masatake Fujita Shihan 8 Dan a deschis drumul Aikido-ului în România, sub lumina învățăturilor directe de la Hombu Dojo, iar pentru comunitatea de Aikidoka ce urmează linia Aikikai, acest fapt este de o mare importanță. Masatake Fujita Shihan a fost elev al lui O-Sensei Morihei Ueshiba și și-a dedicat întreaga viață promovării Aikido-ului pe toate continentele globului. Prezentă la această ceremonie este doamna Shoko Fujita, soția (văduvă) maestrului. Ea este pentru prima dată în România, organizând călătoria special pentru acest seminar.
„Suntem încântați să-l avem pe sensei Makoto Ito ca invitat special la acest seminar. Este un instructor energic și serios, dedicat acestei arte marțiale. Și suntem onorați că a sosit în Cluj și doamna Fujita, cu care noi, cei din fundație, am ținut legătura și după stingerea din viață a maestrului Fujita, păstrându-i memoria, cu respect. Sensei Fujita vizita țara noastră anual, în vremuri în care călătoriile nu erau atât de accesibile ca acum. El a fost un pilon al Aikido-ului din România și al organizației noastre”, a declarat Dorin Marchiș, președintele Fundației Române de Aikido Aikikai (FRAA/RAAF).
Accesul publicului este gratuit
Seminarul are loc la sediul central al Fundaţiei Române de Aikido Aikikai, situat pe strada Plopilor, nr. 62, demisol, în Cluj-Napoca. Publicul poate urmări antrenamentele de la balconul sălii, iar accesul în balcon se face gratuit. Conform tradiţiei japoneze, cei care intră într-un spaţiu de interior îşi lasă încălţămintea la intrare, regulă care se respectă şi în acest dojo.
Aikido este o artă marțială japoneză modernă, dezvoltată de maestrul Morihei Ueshiba, care pune accent pe armonie, control și autoapărare non-violentă. Aikido este practicat de milioane de oameni din întreaga lume, fiind apreciat pentru beneficiile sale fizice și mentale.
Fundaţia Română de Aikido Aikikai a luat fiinţă în 1997. Este o organizaţie recunoscută oficial de Fundaţia Aikikai – Hombu Dojo Tokyo, Japonia. De asemenea, fundația a devenit membră cu drepturi depline a Federaţiei Internaţionale de Aikido, precum și în Federația Europeană de Aikido. În prezent, în ONG sunt cuprinse aprox 50 de dojo-uri (cluburi de aikido) situate în România, Grecia, Belgia și Germania.
EVENIMENT
România, debut cu stângul în preliminariile Cupei Mondiale de Fotbal. Tricolorii pierd acasă cu Bosnia-Herțegovina, 0-1

Echipa națională a României a început cu stângul campania de calificare la Cupa Mondială din 2026, fiind învinsă cu 1-0 de Bosnia-Herțegovina, vineri seara, pe Arena Națională. Unicul gol al meciului a fost marcat de Gigovic în minutul 14.
România a avut un start ezitant, fiind dominată în primele 20 de minute. Bosnia a profitat de slăbiciunea tricolorilor, deschizând scorul prin Gigovic, care a reluat în plasă centrarea lui Kolasinac. Deși elevii lui Mircea Lucescu au crescut ritmul, ratările lui Drăguș (26, 31) și Man (45+2) au menținut avantajul oaspeților până la pauză.
O repriză secundă mai bună
România a ieșit mai determinată de la vestiare, iar Răzvan Marin a avut prima mare ocazie (47), dar portarul Vasilj a fost la post. Faza controversată a meciului s-a petrecut în minutul 53, când mingea l-a lovit în mână pe Tahirovic în careu, dar arbitrul Makkelie a decis să nu acorde penalty, chiar după consultarea VAR.
Drăguș a ratat o altă ocazie imensă (57), iar finalul meciului a adus mai multe șanse pentru România, dar Burcă (77) și Stanciu (85, 90+5) nu au putut marca. Bosnia putea să înceheie jocul cu o victorie mai clară, dar Bazdar a irosit o ocazie singur cu Niță în prelungiri.
Meciul a fost marcat și de câteva incidente dure. Mihai Popescu i-a spart nasul lui Edin Dzeko în minutul 34, iar Saric a fost accidentat involuntar de Stanciu în minutul 78.
În cealaltă partidă din grupă, Cipru a învins San Marino cu 2-0.
Cum arată clasamentul Grupei H
- Cipru – 3 puncte
- Bosnia-Herțegovina – 3 puncte
- Austria – 0 puncte
- România – 0 puncte
- San Marino – 0 puncte
România va juca următorul meci în San Marino, luni seară, de la 21:45.
Cum au arătat cele două echipe
România (4-3-3): Niţă – Raţiu, Popescu, Burcă, Bancu – Stanciu, M. Marin, R. Marin – Man, Drăguş, Tănase
Rezerve: Moldovan, Târnovanu, Rus, Ghiţă, Alibec, Chipciu, Şut, Hagi, Dragomir, Moruţan, Mitriţă, Sorescu
Selecţioner: Mircea Lucescu
Bosnia (4-3-3): Vasilj – Malic, Radeljic, Barisic, Kolasinac – Tahirovic, Sunjic, Gigovic – Demirovic, Dzeko, Dedic
Rezerve: Hadzikic, Zlomislic, Mujakic, Bicakcic, Muharemovic, Bazdar, Basic, Memic, Burnic, Katic, Saric, Hajradinovic
Selecţioner: Sergej Barbarez
EVENIMENT
Universitatea Babeș-Bolyai, partener-cheie într-un proiect național de consiliere în carieră. Vor fi 20.000 de beneficiari

Românii vor avea acces la un sistem național modern de consiliere în carieră, menit să-i ajute să-și găsească mai ușor drumul profesional.
Proiectul, finanțat din fonduri europene, este dezvoltat de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, în colaborare cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Institutul Național de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Protecției, Universitatea București și Universitatea Babeș-Bolyai.
Un proiect revoluționar pentru orientarea profesională
Universitatea Babeș-Bolyai joacă un rol esențial în acest demers național, contribuind la dezvoltarea unui sistem de management inovator care va facilita accesul la servicii de consiliere personalizată pentru peste 20.000 de români. Proiectul vine cu soluții concrete pentru cei care își doresc să-și descopere aptitudinile și să aleagă o carieră potrivită.
Ce aduce nou acest sistem:
- Evaluare clară a aptitudinilor și competențelor – utilizatorii vor primi recomandări personalizate pentru cariera potrivită.
- Platformă digitală accesibilă tuturor – un instrument modern care va facilita procesul de orientare profesională.
- Consiliere gratuită pentru schimbarea carierei – suport specializat pentru cei care doresc să se reorienteze profesional.
- Formare pentru 1.000 de specialiști în domeniu – consilierii vor fi pregătiți la standarde europene pentru a oferi cele mai bune servicii.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul „Educație și Ocupare” 2021-2027. Valoarea totală este de peste 35 de milioane de lei, din care aproape 30 de milioane reprezintă cofinanțarea UE.
EVENIMENT
Daniel David: Extinderea programului “Masă sănătoasă”, esențială pentru prevenirea abandonului școlar

Daniel David, Ministrul Educației și Cercetării, susține că programul “Masă sănătoasă” este extrem de important pentru prevenirea abandonului școlar și pentru asigurarea unei educații de calitate în mediul rural și în zonele defavorizate.
Ministrul a evidențiat că în învățământul rural, prin concentrările de copii în școli mai complexe și bine dotate, educația poate fi îmbunătățită semnificativ.
Extinderea programului “Masă sănătoasă”, esențială
Astfel, în opinia ministrului, programul “Masă sănătoasă” trebuie extins în viitor.
“În învățământul rural, când se concentrează copiii în structuri școlare mai complexe – lucru care trebuie făcut atunci când satele unei comune nu sunt la distanțe mari – se pot face dotări de top și se poate aduce resursă umană de calitate, ambele contribuind la un act educațional așa cum trebuie să fie. În alte zone rurale, modelul campusului rural rămâne o opțiune adecvată.
Un rol important pentru prevenirea abandonului școlar și pentru o educație de calitate în mediul rural (și în general în medii defavorizate / pentru persoane dezavantajate) îl are și programul ‘Masă sănătoasă’, pe care trebuie să-l extindem în viitor”, a scris ministrul pe Facebook.
În plus, Davia a precizat că parteneriatele cu autoritățile locale sunt cruciale în mediul urban pentru a sprijini educația de calitate. De asemenea, a promovat platforma Edulib, care facilitează învățarea digitală la gimnaziu și contribuie la reducerea disparităților educaționale.