Connect with us

EVENIMENT

Eu VOTEZ. Alegerile unor personalități clujene – Radu Vlas, Dorin Așchilean, Cornel Cătoi – în duminica alegerilor (III)

Publicat


Exit-poll alegeri europarlamentare

La alegerile locale și europarlamentare de duminică au votat, pe lângă politicieni și candidați la diverse funcții în administrația locală și în PE, personalități clujene, oameni de cultură, antreprenori sau reprezentanți ai mediului academic. Cluj24 a încercat să afle de la ei pentru ce anume au votat.

Omul de afaceri Radu Vlas, care controlează societatea Ardeal Construct SRL, a declarat că votează duminica aceasta pentru „modernizarea urbei”, arătând că este foarte important ca oamenii să iasă la vot.

„Acum sunt la secție, urmează să votez. Cred că este foarte important să meargă lumea la vot. Eu am venit la vot pentru o urbă mai bună, pentru modernizarea ei”, a declarat Radu Vlas.

„O dată la patru ani, să alegem, nu doar să comentăm”

Dezvoltatorul imobiliar Chimu Căpușan spune și el că va merge la vot, considerând că, cel puțin o dată la patru ani e important „să și alegem, nu doar să comentăm”. Omul de afaceri spune că va vota pentru ca lucrurile să meargă în continuare spre bine.

„Nu am fost, dar urmează să merg la vot. Cred că e normal și foarte important ca o dată la patru ani să mergem la vot să și alegem, nu doar să comentăm. În ultimii ani, văd că lucrurile se mișcă, se schimba ceva în bine și îmi doresc să mergem mai departe spre bine, să continue trendul. Lucrurile încep să se îndrepte încet față de ce am avut în urmă cu 20, 30 de ani și îmi doresc ca acest lucru să continue.

Vot pentru un oraș frumos și ordonat

Dorin Așchilean, care controlează compania Nord Conforest, a declarat că a votat pentru un oraș frumos și ordonat, dar și pentru un sector industrial puternic dezvoltat.

„Am votat, deoarece îmi doresc să trăiesc într-un oraș frumos, cu o industrie bine dezvoltată, cu școli noi și un spațiu public ordonat. De aceea am votat”, a transmis Așchilean.

Votul, o datorie civică

Rectorul Universității de Științe Agricole și de Medicină Veterinară, Cornel Cătoi, a spus la rândul său că va merge la vot în cursul zilei. El susține că este o datorie civică a fiecărui român să voteze candidatul pe care îl consideră cel mai potrivit:

„Eu merg la vot, nu am ajuns, dar voi merge. Consider că este o datorie civică și că e important să alegem din cine avem în ofertă opțiunea pe care o considerăm cea mai bună. Pe unele buletine, o să votez pentru schimbare, pe altele, pentru ca lucrurile să se păstreze la fel… O să mă uit pe liste și o să văd”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Suntem în plin sezon de alergii! Ce ne recomandă medicii specialiști clujeni

Publicat

Invitată la podcastul Human Hub, medicul alergolog Nadia Onițiu Gherman, de la Spitalul Județean din Cluj, ne-a declarat că 40 la sută din populație este supusă riscului de a face alergii.

În această perioadă cele mai multe alergii sunt cele respiratorii, declanșate în general de polen, în particular de polenul plantelor de ambrozie, caz în care trebuie evitate plimbările în zonele în care crește această planta. În Cluj-Napoca au fost semnalate astfel de plante pe străzile Trifoiului, Bună Ziua, Borhanciului, Răzoare sau Colinei, dar și multe altele.

Când știm că avem alergie?

Principalele simptome, ușor de recunoscut, sunt petele roșii pe piele care se umflă, mâncărimi locale, umflături la nivelul buzelor sau pleoapelor. Medicul de la Spitalul Județean ne recomandă să fim atenți și la alergiile alimentare sau cele medicamentoase.

Citește mai departe

ACTUALITATE

RADP Cluj-Napoca angajează îngrijitor spații verzi

Publicat

RADP Cluj-Napoca face angajări

RADP Cluj-Napoca recrutează personal în vederea angajării pe perioadă determinată pentru următoarele ocupații:

  • îngrijitor spații verzi

Cei interesați vor depune la secretariatul regiei sau pe e-mail (office@radpcj.ro) cerere de angajare / scrisoare de intenție, însoțită de un CV, copie după actul care atestă pregătirea profesională.

Informații suplimentare la telefon 0264 552 666, interior 28, sau la sediul regiei din Cluj-Napoca, str. Calea Someseni, nr. 2.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Vreme rea în județul Cluj în weekend. Cod galben de ploi torențiale, vânt puternic și temperaturi scăzute

Publicat

ploaie cluj3

Județul Cluj se află sub cod galben de vreme rea la finalul săptămânii. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, ploi torențiale și rafale puternice de vânt.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă în intervalul 28 septembrie, ora 18 – 29 septembrie, ora 10 în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și local la munte.

În intervalul menționat, vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50…60 km/h. Izolat vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Ploaie, vreme rece și vânt, în toată țara

Avertizarea meteo se va extinde la nivelul întregii țări în intervalul 29 septembrie, ora 10 – 30 septembrie, ora 22.

În intervalul menționat, în intervale scurte de timp și prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h.

Vremea se va răci accentuat în toată țara. La munte, la altitudini în general de peste 1700 m și cu precădere în Carpații Orientali, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

În nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum și în Carpații Meridionali și Orientali, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…90 l/mp și izolat de peste 100 l/mp.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Clujean salvat dintr-o zonă foarte periculoasă a Masivului Retezat. Acțiunea a durat toată noaptea

Publicat

Un clujean a fost salvat de o echipă Salvamont Hunedoara dintr-o zonă foarte periculoasă din Masivul Retezat, în noaptea de joi spre vineri.

Un bărbat de 40 de ani, din Cluj-Napoca, care a rămas blocat într-o zonă foarte periculoasă din Masivul Retezat, a fost recuperat, fără probleme medicale, de o echipă a Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, la capătul unei acţiuni care s-a desfăşurat pe tot parcursul nopţii de joi spre vineri, scrie Agerpres.

Clujean, rămas blocat într-o zonă periculoasă

Turistul plecase joi din zona Cârnic şi intenţiona să ajungă la Tăul Ţapului, însă a scurtat drumul de la traseul normal şi a ajuns în zona de abrupt a Porţilor Închise, de unde nu a mai putut să înainteze şi nici să se întoarcă înapoi.

„Zona este una foarte periculoasă. Turistul a încercat să coboare mai repede spre Tăul Ţapului, a scurtat drumul şi a rămas blocat la circa 80 de metri de creastă. Nu a mai putut să se întoarcă, dar nici să înainteze pentru că în faţa sa era o prăpastie. Am reuşit să-l recuperăm după ce l-am adus într-un loc sigur cu ajutorul corzilor şi al sistemelor de lansare”, a explicat, pentru AGERPRES, salvamontistul Doru Oprişoni, din cadrul Serviciului Salvamont al Consiliului Judeţean Hunedoara.

Bărbatul a fost recuperat nevătămat

Potrivit acestuia, cei cinci salvamontişti care au luat parte la acţiunea de salvare au efectuat mai multe coborâri în rapel şi au organizat două ateliere de lucru cu corzi până au reuşit să-l urce, din nou, pe creastă, pe turist.

Bărbatul nu a avut nevoie de îngrijiri medicale şi a fost transportat de salvamontişti la Cârnic.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax