Connect with us

EVENIMENT

Estimările de morţi şi bolnavi de coronavirus în România. Simularea după care se aprovizionează guvernul

Publicat


Un angajat guvernamental, Bogdan Micu, care se ocupă de achiziţia de echipamente, a făcut o simulare matematică, potrivit căreia numărul morţilor de coronavirsu în România va ajunge la 2657. Potrivit simulării, pandemia va fi învinsă în România la începutul lunii iulie.

Vă prezentăm analiza sa şi graficul pe care l-a realizat:

„Zilele astea am facut cateva analize asupra nivelului de infectii care va afecta Romania. Eu am nevoie de aceasta predictie ca sa pot evalua ce nevoie de echipamente va fi in tara. Sa stiu ce trebuie cumparat. Ca nu poti cumpara de pe o zi pe alta milioane de echipamente. Lead time best case este 3 saptamani. Trebuie strategie si viziune. Altfel esti mort in fasa pe piata internationala de echipamente.

In cazul de fata este o versiune a simularii in care am ales un caz usor mai optimist decat Italia si Spania.
Motivul principal pentru care am ales asta este ca Romania, spre deosebire de alte tari, a luat masuri de distantare sociala mult mai devreme. Un lucru care se poate modela.

Intre variabilele mele, majoritatea sunt valori destul de universal valabile, si testate deja in china si alte tari, si deci aproape de realitatea de la noi.

Ce avem noi particular?

2 variabile.

  1. Compliance rate al distantarii. Eu am ales 67%. Care este general acceptat ca fiind destul de realist. Adica 2 din 3 oameni respecta destul de serios distantarea sociala. Dar nu am date sa stiu daca chiar asa e. Dar cred ca asa e.
    2. Numarul de infectati care au intrat in tara. Aici mi-a fost super greu sa fac o estimare. Am verificat cu politia de frontiera cam cati aomeni au intrat in tara si din ce tari au venit. Am verificat la acea data cati oameni erau deja confirmati in acele tari. Am facut o extrapolare si am zis ca probabil, un procent similar cu populatia din zona de unde vin, sunt bolnavi si ai nostrii romani. Momentan am ales 2000 de bolnavi initiali in ziua zero. Asta inseamna cati am estimat eu ca sunt infectati intrati in Romania. Ziua zero aleasa de mine este 8 martie.

Cum se citeste estimarea:

  1. Peak? Toata lumea ma intreaba cand atingem Peakul. In primul rand sunt mai multe Peakuri. Peakul de infectati. Peakul de spitalizati. Peakul de decese. Dar un Peak NU inseamna o zi in cazul de fata. Inseamna – asa cum se vedem din grafic- o perioada lunga de aproape 45 zile.
    2. Culoarea galbena inseamna numarul de persoane expuse virusului.
    3. Culoarea rosie inseamna numarul de persoane infectate (incl asimptomaticii)
    4. Culoarea albastru deschis inseamna numarul de persoane spitalizate. (Din asta se aplica un procent pentru a vedea numarul de persoane in Terapie Intensiva)
    5. Culoarea albastru inchis – numarul de decese.

Graficul este pe zile. Si practic se poate citi in fiecare zi cati oameni vor fi in spitale. In Terapie intensiva. Decese. Vindecati. Etc.
Just pick a date – and u have it.

Cum am verificat ca e corect?

Cea mai buna metoda de verificare pana acum pentru mine a fost verificarea cu datele reale. Graficul are ziua zero la 8 martie. Si, cu o marja de eroare cam de 10-20% a prezis corect evolutia. De pilda cand in tara erau 1814 confirmati si 70 decese eu vedeam 1870 confirmati si 90 decese.

Ma astept ca modelul sa inceapa sa aiba diferente tot mai mari fata de realitate. Asta este pentru ca, desi ma lupt de ceva vreme sa am acces la informatii oficiale ca sa pot antrena modelul pe date cat mai reale, ma lovesc de o frica de transparentizare pe care nu o inteleg. Chiar daca sunt angajat guvernamental.
Oricum si asa, modelul ne da o idee asupra duratei si magnitudinii. E pura matematica.

Acum doua zile am prezentat acest model domnului Ministru Tataru. Si apoi si domnului Prim Ministru.

Au fost foarte receptivi la ce au vazut.

Am zis ca de fapt, modelul asta este doar o unealta pe care trebuie sa o folosim ca sa prezicem in mod AUTOMAT necesarul de echipamente in spitale in avans, rata de acoperire a paturilor cu ventilatoare, rata de imbolnavire a medicilor, distributia automata si trasparentizarea distributiei de echipamente etc etc.

Ar trebui sa putem sta la masa cu autoritatiile, sa discutam ce vom face pe 15 aprilie sau pe 30 aprilie, inca de azi.
Achizitiile de echipamente dureaza. Resursele nu pot fi realocate pe loc.
Cum inlocuim doctorii din carantina?
Cum testam daca se termina testele intr-un loc si in altul sunt prea multe? Pentru ca distributia spatiala nu e uniforma?
Totul trebuie automatizat, profesionalizat si debirocratizat in max 3 zile. Altfel efortul nostru se va prabusi rapid sub greutatea realitatii de maine.
A ramas ca mai discutam.

Eu pun aceasta previziune aici. Sa fie.
Datele rezultate pe scenariul probabil:

  1. Incepand cu approx 8 aprilie vom trece de 5000 de comfirmati. In modelul meu comfirmatii si spitalizatii sunt pusi impreuna. Dar o parte sunt in carantina de fapt.
    2. Undeva pe 25 aprilie – 30 aprilie (+-5 zile) vom trece de 1000 de decese.
    3. Peakul (cazuri in spital si carantina cu simptome grave) va incepe cam pe 7-9 aprilie si va dura pana in 15 mai. Dupa 15 mai vom scadea sub 5000 de oameni in spitale si carantina.
    4. Ziua cu cei mai mult oameni in spitale va fi aproximativ intre 17-25 aprilie. Cu approximativ 8535 oameni in spitale si carantina dar cu simptome grave.
    5. In perioada de peak vom avea cam 35-40 de decese pe zi.
    6. La 1 iulie ma astept sa fi declarat deja epidemia invinsa. Cu cateva cazuri noi declarate pe vremea aia. Sau aproape nici unul.
    7. La 1 iulie cand vom fi invins, vom avea aprox 2657 decese.

Date pe scenariul mai improbabil de tip italia:

In general daca ma iau dupa Italia si extrapolez la Romania cifrele tind sa se dubleze. Deci daca vreti scenariu pesimist inmultiti cu doi cifrele de mai sus. Mai rau de atata e foarte improbabil sa fie. Dar, durata ramane aceeasi. Doar parabola e mai inalta.

Ps: Azi modelul meu zice 2756 de infectati cu 112 decese. Si sunt de fapt 2738 infectati si 107 decese.

Sper ca aceste informatii sa va ajute. Si sa fie un exemplu ca Transparenta inspira solidaritate si Transparenta ar putea ajuta daca ar fi practicata”.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Maşină distrusă de foc în Câmpia Turzii

Publicat

De

O maşină a ars complet, în Câmpia Turzii.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit seara trecută pentru a stinge un incendiu care a distrus un autoturism în municipiul Câmpia Turzii. Când forțele noastre au ajuns la fața locului, incendiul se manifesta generalizat la întreg autoturismul.

Din fericire, în urma evenimentului au rezultat doar pagube materiale. La misiune a luat parte o autospecială cu apă și spumă, iar prima intervenție a fost asigurată de către SVSU Câmpia Turzii.

Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unei defecțiuni la compartimentul motor”, informează ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj – Unirea Dej 1-0, în meci amical

Publicat

De

Echipa de fotbal CFR Cluj a învins formaţia de ligă secundă Unirea Dej cu scorul de 1-0 (0-0), sâmbătă, într-un meci amical.

Unicul gol al partidei a fost înscris de Daniel Bîrligea (55), potrivit paginii de Facebook a clubului.

Nu mai puţin de şase jucători de la academia clubului din Gruia au debutat la prima echipă în acest meci, Radu Alexandru, Alberto Cimpoeşu, Paul Ciupei, Răzvan Gligor, Alex Nădăşanu şi Darius Salak.

Antrenorul Adrian Mutu a început partida cu echipa: Cimpoeşu – Kresic, Boben, Camora – Fică, Tachtsidis, Aussi, El Kaddouri, Avounou – Falco, Michael.

 

Citește mai departe

CULTURA

E ziua ta. Scriitorul Constantin Zărnescu, 75. Nepotul lui Virgil Ierunca

Publicat

De

Scriitorul clujean Constantin Zărnescu împlineşte, în 24 martie, 75 de ani. La mulţi ani!

Prozatorul Constantin Zărnescu, nepot al scriitorului Virgil Ierunca, s-a remarcat ca autor de proză de un realism magic, mitic şi simbolic, dar şi ca dramaturg (jucat pe scene franceze), fiind totodată un vestit brâncuşolog. Preocupat, în romanele sale, mai ales de lumea interioară a eroilor săi, preferă tehnicile evocării, cărora le subsumează procedee ale prozei moderne, de la expresionism la faulkne-rianism, în variante temperate, potrivit https://www.autorii.com, https://uzpr.ro şi https://www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro.

S-a născut la 24 martie 1949, la Lăpuşata, judeţul Vâlcea. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj (1972).

A debutat în revista Tribuna, în anul 1971, cu un fragment de roman. Editorial, a debutat cu romanul „Clodi Primus” (1974), urmat de „Meda, mireasa lumii” (1979), „Ieşirea la mare” (1985), potrivit https://www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro.

Colaborator la Echinox, Steaua, Luceafărul, este autor al unui volum cuprinzând Aforismele şi textele lui Brâncuşi (1980). Ca dramaturg optează pentru tragedia politică.

Între scrierile sale amintim: „Regina Iocasta”, tragedie politică (1981), „Teii înfloresc pentru Irina”, roman (1992), „Brâncuşi şi Transilvania” (2001), „Dracula în Carpaţi”, operă dramatică în trei acte (2002); „1 Decembrie 1918 – Ziua Zilelor”, roman (2003); „Revoluţia română din 17-22 decembrie 1989, la Cluj-Napoca” (2005); „Codul operei lui Brâncuşi”, eseuri (2007); „Aforismele şi textele lui Brâncuşi”, ediţia a V-a revăzută şi adăugită (2007); „Revoluţia română la Cluj”, ediţia a II-a revăzută şi adăugită (2007), „Ţara lui Urmuz”, Editura-Fundaţia Scrisul Românesc, Craiova (2014), potrivit potrivit www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro şi https://www.autorii.com.

A primit Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1975).

Constantin Zărnescu este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj şi cetăţean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu pe 10 hectare în Dumbrava. Intervine ISU Cluj

Publicat

De

Mai multe incendii de vegetaţie au izbucnit pe raza localităţii Dumbrava.

„Echipajul de la Garda Gilău intervine în aceste momente pe raza localității Dumbrava, unde sunt raportate mai multe incendii de vegetație uscată. Mai exact, există diferite focare pe mai multe dealuri. Din fericire, focul nu se poate extinde la case. La o primă estimare, suprafața afectată ar fi de 10 hectare”, informează ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax