Connect with us

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri de ieri

Publicat




Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Legendara trupă Altar din Cluj sărbătorește 35 de ani pe scena principală de la UNTOLD. Mesajul lui Teo Peter jr.

Publicat

De

altar

Într-un an în care UNTOLD marchează o ediție aniversară, UNTOLD X, creatorii festivalului pregătesc un moment special: show-ul aniversar al trupei ALTAR, una dintre cele mai respectate trupe rock-metal din România.

Într-un peisaj muzical mereu în schimbare, puține trupe reușesc să traverseze trei decenii de activitate fără compromisuri. ALTAR este una dintre ele, iar cei 35 de ani de carieră vor fi celebrați, în premieră, pe scena principală a unuia dintre cele mai mari festivaluri din lume.

Fondată în 1991, la Cluj-Napoca, ALTAR a devenit rapid o voce distinctă în muzica românească, într-o perioadă în care scena rock se redefinea în efervescența post-revoluționară. Cu un stil incisiv și puternic, influențat de heavy metal, alternative și hardcore, trupa s-a impus prin energie scenică și prin mesajele sociale directe. A fost una dintre primele formații din România care a devenit simbol al rezistenței culturale și al spiritului underground autentic.

În cei 35 de ani, ALTAR a susținut sute de concerte în țară și în străinătate, a participat la festivaluri importante, a lansat materiale discografice apreciate de public și a influențat generații întregi de muzicieni.

Premieră pe scena UNTOLD

Este pentru prima dată când trupa urcă pe scena UNTOLD, iar alegerea momentului aniversar pentru această premieră nu este întâmplătoare.  Este un semn de respect din partea festivalului față de scena locală și față de artiștii care au construit identitatea muzicală a orașului — cu mult timp înainte ca festivalurile să devină un fenomen global.

“Să urcăm pe scena principală a festivalului UNTOLD, în orașul în care a început totul pentru noi, e mai mult decât un concert — e un moment de recunoștință și celebrare. Aniversăm 35 de ani de ALTAR și o facem în mijlocul unui eveniment care a pus Romania pe harta mondială a muzicii. Mulțumim celor care ne-au fost alături din prima zi și celor care ne descoperă acum. Pentru noi, rock-ul nu a fost niciodată doar un gen muzical. A fost o formă de rezistență, un mod de a spune lucrurilor pe nume.Ne vedem la UNTOLD X — cu energie, amintiri si emotii”, a spus Teo Peter Jr., liderul trupei ALTAR.

Mesaj puternic al trupei

De-a lungul celor trei decenii, ALTAR a lansat albume precum The Last Warning, Respect, Mantra, Poison sau Rapsodia Românească, materiale care au scris o pagină distinctă în istoria rockului românesc, fără compromisuri.

UNTOLD a fost, încă de la prima ediție, un festival care a adus împreună stiluri, generații și lumi diferite.  Prezența trupei ALTAR în lineup-ul ediției X transmite un mesaj puternic:  diversitatea muzicală nu exclude rădăcinile, le onorează.

Festivalul UNTOLD a ajuns la cea de-a zecea ediție care va avea loc între 7-10 august la Cluj-Napoca. Lineup-ul din acest an reunește unele dintre cele mai mari nume ale muzicii internaționale: Post Malone, Metro Boomin, Becky Hill, Martin Garrix, Armin van Buuren, Tiësto, Alan Walker, FISHER, Black Coffee, Anyma, Hugel, Alok, Adriatique, Dom Dolla, ARTBAT, dar și artiști români de top: INNA, Delia, Irina Rimes, VAMA.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Protest AUR în fața Prefecturii Cluj împotriva ”loviturii din portofel”

Publicat

aur

AUR Cluj anunță  duminică, 22 iunie, că se alătură inițiativei românilor de a protesta împotriva loviturii de stat și a noilor poveri fiscale care sufocă fiecare cetățean cinstit din țara asta.

”Ne vedem în fața Prefecturii Cluj, la ora 18:00!

România e condusă de același grup de interese care vor ca noi să plătim nota pentru hoțiile și eșecurile lor.

Refuzăm să tăcem în fața unei trădări naționale! NU mai acceptăm să fim jefuiți!

NU mai tolerăm să fim ignorați! NU mai vrem să fim victime în propria noastră țară!”, arată AUR Cluj.

Protestul este îndreptat împotriva ”loviturii de stat și a loviturii din portofel”.

aur

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Soluție inteligentă, care ajută personalul medical, la Centrul de Transfuzii Cluj. E creată de un donator de sânge

Publicat

De

Centrul de Transfuzii Cluj

Centrul de Transfuzii Sanguine Cluj a implementat o soluție care va salva minute prețioase pentru personalul medical.

Soluția IoT (Internet of Things sau, în română, Internetul Lucrurilor) aduce confort și donatorilor de sânge și este creată de un IT-ist clujean care, de 5 ani, este donator fidel.

Soluție inteligentă, care ajută personalul medical, la Centrul de Transfuzii Cluj

TIME4LIFE este o soluție simplă, care vine în sprijinul personalului medical de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Cluj. Aceasta constă în aparatură care permite personalului medical al centrului, care recoltează sânge, să anunțe, prin simpla apăsare a unui buton, donatorii care pot intra în cabinet.

Practic, numărul de donatori așteptați să intre în cabinet este afișat cu semnal luminos, dar este redat și audio.

„Donatorii, care sunt în sala de așteptare, vor fi anunțați când pot să intre. Este anunțat și numărul celor care pot să intre. Este un ajutor, pentru că asistentele nu vor mai trebui să meargă până la ușă de fiecare dată și să invite donatorii înăuntru. Totul a fost făcut de un donator fidel de sânge, care este IT-ist, și a st pus gratuit la dispoziția noastră”, a declarat pentru Cluj24.ro dr. Ruxandra Novac, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj.

Sistemul, spune medicul clujean, salvează timp pentru personalul medical, în special atunci când sunt mulți donatori care așteaptă.

TIME4LIFE. Ce este și cum funcționează

O soluție IoT este reprezentată de obiecte sau echipamente „inteligente” care schimbă date prin internet. Iar TIME4LIFE este o soluție care salvează minute prețioase pentru personalul medical.

Aceasta a fost gândită și implementată de Alexandru Luchiian, care este un donator fidel de sânge de 5 ani.

„Cu fiecare vizită, am observat o problemă simplă, dar repetitivă: asistentele trebuie să parcurgă sute de pași în fiecare zi doar pentru a chema câte un donator în laboratorul de recoltare.Într-un loc în care fiecare oră poate însemna 6 vieți salvate, orice secundă economisită contează”, a spus Alexandru Luchiian, care chiar a făcut un pas concret spre digitalizarea eficientă a procesului de donare la Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj-Napoca.

El spune că TIME4LIFE este un dispozitiv IoT pe care l-a dezvoltat și implementat „cu drag”. Acesta a explicat, pe pagina sa de Facebook, ce este și cum funcționează.

„Este vorba despre un sistem tip master-slave, format din:

  • o telecomandă care permite personalului medical să selecteze un număr (între 1 și 9),
  • un afișaj LED vizibil, care indică numărul chemat,
  • și o redare audio pentru a semnaliza clar donatorului că este rândul lui.”

 

Rezultatul, spune el: zeci sau sute de drumuri inutile, zi de zi, au fost eliminate.

„Asistentele se pot concentra pe ce este cu adevărat important: grija pentru donatori și salvarea de vieți. TIME4LIFE este o soluție simplă, dar cu impact real. Asta înseamnă inovație cu sens. Și sper ca exemplul de la Cluj să fie replicat în cât mai multe centre din țară”, a mai arătat Alexandru Luchiian.

Centrul de Transfuzii Sanguine din Cluj-Napoca are deja o „bază” importantă de donatori fideli, dar vrea să o mărească pentru că nevoia de sânge pentru pacienți este constantă. Sunt aproximativ 120-130 de donatori care vin să doneze zilnic, spune dr. Ruxandra Novac, iar acoperirea cu componente de sânge necesare este realizată în proporție de 92%, dar e nevoie ca numărul de donatori să crească, pentru că sunt, în continuare, sincope pe anumite grupe sanguine.

YouTube video

Dr. Novac a mai precizat că, pe an, bărbații care sunt sănătoși pot dona sânge de 5 ori, iar femeile de 4 ori.

Sursa video și foto: Alexandru Luchiian

Citește mai departe

ACTUALITATE

Strategii pentru jocul de Baccarat: Poate fi învins acest joc? (P)

Publicat

Jocul de Baccart

Te-ai întrebat vreodată cum poți să-ți încerci norocul la Baccarat fără să-ți pierzi banii prea repede? E un joc care pare mai elegant decât restul, cu aerul ăla de film vechi în care milionarii se adună la masa de joc să-și încerce șansa. Dar te asigur că nu trebuie să fii un geniu ca să te distrezi la mesele de Baccarat. Nici nu-ți trebuie frac sau cont nelimitat. Ai nevoie doar de puțină răbdare și de cunoștințele potrivite. Așa că hai să-ți povestesc cum stă treaba cu jocul ăsta, ca să poți să te așezi la masă cu mai multă încredere.

Îți zic din start că, pe net, găsești tot felul de variante ale acestui joc. Și asta e mișto, fiindcă te poți orienta spre ce-ți place ție, iar în același timp poți să profiți de diverse bonusuri. Apropo, dacă vrei să scormonești după oferte, să știi că cazinouri cu rotiri gratuite reprezintă o modalitate faină de a te bucura de un bonus din start. Poate nu ți se pare direct legat de Baccarat, dar orice bonus care-ți dă niște resurse în plus îți poate deschide drumuri către mese unde să exersezi fără să bagi prea mulți bani din buzunar. Știi cum e: când e vorba de gambling, orice șansă de-a testa mai multe jocuri fără să bagi prea mult e de luat în seamă.

Cum funcționează sistemele de pariere la Baccarat

Să-ncepi să joci Baccarat poate fi mai simplu decât crezi. Ai două mâini, a Bancherului și a Jucătorului, și mai există și opțiunea de Egalitate. Faza de bază e că tu pariezi pe mâna care crezi că se va apropia mai mult de 9. Sună ușor, nu? Totuși, în spate, există sisteme de pariere pe care unii jucători le folosesc ca să-și maximizeze șansele de câștig, sau măcar să-și gestioneze mai bine bugetul.

Ai auzit poate de Martingale sau Fibonacci, dar probabil că te-ntrebi dacă e cazul să te arunci cu capul înainte în sisteme complicate. Martingale, de exemplu, e sistemul ăla unde dublezi miza după fiecare pierdere, ca să recuperezi tot când câștigi. Da, în teorie, sună ca un plan beton, dar în practică, dacă nu ești atent, riști să ajungi rapid la sume pe care nu ți le permiți. Și dacă ai ghinion pe mai multe mâini la rând, te poate ustura la portofel. Știi și tu cum e, te prinde valul, crezi că la următoarea sigur bate norocul la ușă, și uite cum bagi bani peste bani.

Pe de altă parte, mai e și sistemul Fibonacci, unde crești miza după o succesiune numerică în loc să o dublezi brusc. E un pic mai domol decât Martingale, dar tot periculos poate fi dacă n-ai un buget bine stabilit. La Baccarat, cu toată adrenalina , uiți uneori să-ți ții evidența la bani, iar asta poate fi cel mai mare dușman al tău. Pentru că, indiferent de sistem, jocul tot la noroc se rezumă. Să nu-ți imaginezi că există o metodă magică să-nvingi banca de fiecare dată. Dacă ar fi fost așa, ar fi dat faliment toate sălile de joc până acum.

Când alegi un sistem de pariere, important e să vezi ce ți se potrivește ție. Poate ești genul care vrea să meargă la risc, să simtă fiorul, și atunci zici „hai să încerc Martingale și să vedem ce iese”. Sau poate ești mai calculat, te ții de un buget fix, și vrei un sistem mai puțin agresiv, gen Paroli, unde-ți dublezi miza doar după câștig. Asta înseamnă că, dacă pierzi, nu bagi mai mulți bani decât îți propui inițial. E mai chill și te ajută să nu te arunci în gol doar pentru că ai prins o zi proastă. Vezi tu, e ca și când ți-ai alege stilul de viață: unii iubesc viteza, alții se mulțumesc să meargă mai încet, dar mai sigur. Tu trebuie să-ți dai seama unde te-ncadrezi.

Nu te apuca să crezi toți gurii de pe net care-ți spun că există un sistem invincibil la Baccarat. Toți ăștia sunt niște speculatori care încearcă să te convingă că e suficient să le cumperi strategia și gata, devii milionar. Baccaratul e, în fond, un joc cu șanse destul de echilibrate. Casa are mereu un mic avantaj, dar e un avantaj mai mic decât în alte jocuri, ceea ce îl face atractiv.

De ce unii jucători preferă acest joc în detrimentul altora

Poate ai observat, când intri în cazino – fie el fizic sau online – că există un vibe diferit la mesele de Baccarat. Nu vezi atâta gălăgie, nu sunt la fel de mulți jucători agitați ca la ruletă sau la păcănele. E un joc considerat „de clasă”, asociat cu James Bond și toate filmele cu spioni eleganți. Chestia e că, dincolo de aparențe, oamenii vin la Baccarat pentru că e un joc destul de simplu și are un avantaj al casei mai mic decât la alte jocuri. Mai simplu zis, ai șanse mai mari să pleci cu ceva în buzunar față de, să zicem, un slot cu un RTP modest.

Unii jucători se simt mai în largul lor când au de ales doar între câteva opțiuni de pariere. La ruletă, ai o mulțime de variante, iar la păcănele, lucrurile pot fi la fel de imprevizibile. La Baccarat, fie pariezi pe Bancher, Jucător sau Egalitate. Cam asta e. Da, mai sunt câteva pariuri secundare prin unele variante mai moderne, dar structura de bază e simplă. Asta îi dă o eleganță aparte și îi face pe mulți să se-ntoarcă mereu la el. Nici nu trebuie să ții minte strategii complicate, nu îți trebuie abilități de matematician și nici să te stresezi prea tare cu ce carte se trage.

Apoi, mai e și factorul social. La o masă de Baccarat, chiar și una virtuală, există un anume spirit de camaraderie. Oamenii speră cu toții ca Bancherul să piardă când au pariat împotriva lui, și se bucură împreună când câștigă mâna pe care au mizat. E un joc rapid, dar totodată ai timp să te uiți în jur, să schimbi două vorbe cu ceilalți. Nu e aceeași forfotă ca la masa de BlackJack, unde unii jucători își fac calcule și devin stresați la fiecare carte. La Baccarat, fie îți iese, fie nu, și înveți să iei deciziile rapid. Dacă ți-a ieșit, te bucuri, dacă nu, treci peste și pariezi mai departe.
E, totodată, un joc care ți se potrivește dacă nu vrei să te complici prea mult și să stai să memorezi tot felul de tabele, cum e la Blackjack cu strategia de bază. Sigur, și la Baccarat există niște calcule de care se ține cont când se trage a treia carte, dar astea le face dealerul. Tu doar te pui confortabil și zici pe ce pariezi.

Concluzie

Baccaratul e un joc la care poți să te distrezi fără bătăi de cap, dar trebuie să știi de la început că niciun sistem de pariere nu-ți garantează câștigul. Treaba asta cu „învingerea” jocului e mai mult o iluzie, dar totuși e posibil să pleci destul de bucuros dacă joci responsabil și-ți setezi din start o sumă maximă de cheltuială. În rest, ține de noroc, moment, și puțin fler.

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate