ACTUALITATE
ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri de ieri
Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale de ieri:
Circulația pe strada Dragalina, reluată după avaria la o conductă de apă
VIDEO/ Fundașul CFR-ului, Mike Cestor: „Îmi lipsesc colegii şi îmi lipseşte România”
O singură reacție adversă după vaccinarea anti-COVID la Cluj
Un altfel de Revelion pandemic. La ce preț ajunge închirierea unei cabane în județul Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Scrisoare Pastorală la începutul Anului „Cardinal Iuliu Hossu” a Episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Claudiu
Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla a transmis o Scrisoare pastorală pentru începutul Anului „Cardinal Iuliu Hossu” la nivel național – Anul 2025, an instituit prin legea nr. 968 publicată în Monitorul Oficial în 25 octombrie 2023.
Preasfinția Sa Claudiu, în mesajul transmis, numește noul an, „un dar de mare preț” pentru fiii Bisericii Greco-Catolice și, totodată, „un dar pentru toți fiii acestei țări, chemați să redescopere, privind la figura blândă a lui Iuliu Hossu, valoarea unității, a comuniunii și a jertfei pentru credință și idealuri”:
Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, iubiților credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu, Iubiți frați și surori în Cristos, Un An de har, dedicat Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, celebrat pe întreg teritoriul României, a început. Este un dar de mare preț pentru noi, fii ai Bisericii Greco-Catolice și sunt convins că doar lacrimile Maicii Sfinte și mâinile ei pururi împreunate în fața Tronului Ceresc au putut împlini o asemenea minune.
Este un dar pentru toți fiii acestei țări, chemați să redescopere, privind la figura blândă a lui Iuliu Hossu, valoarea unității, a comuniunii și a jertfei pentru credință și idealuri. Timpurile pe care le trăim au cu adevărat nevoie de un astfel de exemplu, fiindcă tocmai aceste valori, regăsite în viața Fericitului Ierarh, sunt puse astăzi la grea încercare.
Trei momente din viața Cardinalului ilustrează într-o maniera luminoasă valoarea unității, a comuniunii și a jertfei.
Primul dintre ele ne situează în perioada tristă a Holocaustului, atunci când frații noștri evrei erau urmăriți, arestați și deportați, pentru a fi omorâți. În acele vremuri atât de tulburi, când rațiunea multora era orbită de ideologii inumane iar curajul era asaltat de frică și de resemnare, episcopul Iuliu Hossu a dovedit că responsabilitatea morală merge dincolo de frontierele confesionale, etnice sau politice. El a ales să reacționeze public, încercând să stăvilească furtuna de nedreptate și să contribuie la salvarea evreilor.
O Scrisoare Pastorală a fost adresată tuturor preoților și credincioșilor greco-catolici, cu îndemnul de a face tot ceea ce le sta în putință pentru a-i ocroti pe cei persecutați. El însuși se implică la Cluj și în alte locuri pentru a-i ascunde și proteja, cu riscuri mari pentru propria persoană și pentru Biserica pe care o păstorea.
Dincolo de granițele religiei, Cardinalul simțea fraternitatea cu toți fiii lui Dumnezeu de pe acest pământ. El a trăit adevărul cuvintelor Mântuitorului nostru Isus Cristos – „întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut” (Mt. 25,40) – și, prin acțiuni curajoase în fața răului și pline de compasiune pentru cei oropsiți, a evidențiat faptul că iubirea față de aproapele este universală și necondiționată. Prin această nobilă atitudine, Cardinalul Iuliu Hossu transcende istoria și își păstrează actualitatea, fiind un model de solidaritate care poate călăuzi societatea de astăzi pe drumul binelui și al dreptății.
Al doilea moment este legat de aceeași perioadă dureroasă, când, în timpul ocupației Transilvaniei, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a rămas la Cluj. Auzind că există riscul ca autoritățile să decidă închiderea Catedralei ortodoxe, din cauza puținilor credincioși, Cardinalul Iuliu Hossu a decis să nu rămână un spectator al nedreptății și, la finalul Sfintei Liturghii, i-a invitat pe credincioșii săi să treacă și pe la Catedrala ortodoxă pentru ca să fie cât mai multe persoane prezente. Dincolo de granițele confesionale greco-catolice, Fericitul Ierarh simțea suferința confraților și își manifesta comuniunea cu ei, ajutându-i și fiindu-le alături în mod concret.
Al treilea moment este cel al jertfei. Persecutorii atei din perioada prigoanei comuniste, i-au cerut Cardinalului Iuliu Hossu să se lepede de credința lui. El le-a răspuns blând, dar ferm, că nici credința, nici principiile, nu se pot lepăda ca o haină, în funcție de interesul momentului. Folosind celebra expresie „credința noastră este viața noastră”, vrednicul ierarh ilustra faptul că credința, valorile și principiile morale nu pot fi disociate, nu pot fi dizolvate prin compromis, oportunism sau lașitate în viața creștinului autentic.
Dincolo de granițele umane și din abisul suferinței, fără să disprețuiască sau să urască pe cineva, iertând și binecuvântând, Fericitul Ierarh știa că darul credinței în Dumnezeu și comuniunea cu Biserica Romei sunt Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla Departamentul pentru imagine şi relaţii cu mass-media stelele care luminează și împlinesc viața. El devenea astfel martir pentru Cristos și astăzi imploră pentru fiecare dintre noi harul mântuirii.
Simțind probabil valoarea mărturiei excepționale a vieții Cardinalului și puterea sa inspiratoare, la finalul deliberării prin care Anul Iuliu Hossu era declarat An Național, toți membrii Camerei Deputaților, indiferent de culoarea politică sau de etnie, s-au ridicat în picioare, aplaudând. Avem convingerea că Iuliu Hossu, din mărirea cerească, a îndreptat cu smerenie aceste aplauze spre Dumnezeul cel Viu, pe care l-a slujit cu dedicare totală și pe care L-a urmat până la capăt pe drumul Crucii, dar, în egală măsură, știm că Fericitul Ierarh continuă să mijlocească darul reconcilierii și al comuniunii pentru fiecare dintre noi, pentru Biserica Greco-Catolică și pentru întreaga Românie.
Să ne rugăm cu toții, din toată inima, ca lumina și harul pe care Bunul Dumnezeu le-a revărsat în viața Fericitului Iuliu Hossu să fie flăcări care să reaprindă în viața noastră, a tuturor, darul speranței și al unității dintre noi!
Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!
Cu arhierească binecuvântare,
† Claudiu
Episcop de Cluj-Gherla
CULTURA
VIDEO FOTO. Peste 15.000 de persoane s-au distrat la primul Revelion fără artificii din Cluj-Napoca
Cluj-Napoca a intrat în 2025 cu stil și inovație, sărbătorind trecerea dintre ani alături de peste 15.000 de oameni, într-un eveniment spectaculos în Piața Unirii. Fără artificii, dar cu un impresionant spectacol de drone, lumini și confetti, Revelionul a adus bucurie și spiritul de sărbătoare comunității locale.
Peste 15.000 oameni au sărbătorit trecerea dintre ani în Piața Unirii, cu șampanie, concerte și spectacol de drone și lumini. Atmosfera a fost întreținută de concertele captivante ale artiștilor Remakers, Hara și Aurel Tămaș, care au adus energie și emoție publicului adunat în centrul orașului.
Spectacol impresionant de drone
Punctul culminant al serii a fost la miezul nopții, când cerul Clujului a fost luminat de un spectacol sincronizat de drone, oferind o experiență vizuală modernă și o alternativă prietenoasă cu mediul a artificiilor.
Revelionul a marcat și ultima zi a Târgului de Crăciun, un simbol al sărbătorilor de iarnă pentru clujeni. Vizitatorii s-au bucurat de plimbări cu roata panoramică, delicii oferite de producătorii locali și atmosfera magică a iluminatului de sărbătoare.
La mulți ani, clujeni!
„La mulți ani, Cluj-Napoca! La mulți ani, România!” – aceasta a fost urarea care a răsunat la trecerea dintre ani, într-un eveniment ce a reunit comunitatea clujeană în spiritul bucuriei și al solidarității.
Evenimentul a fost transmis în direct pe social media, pe pagina Primăriei Cluj-Napoca. Revelionul la Cluj-Napoca a fost organizat de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca cu sprijinul partenerilor.
Parteneri oficiali: Terapia – O companie Sun Pharma, Iulius Mall Cluj-Napoca
Parteneri principali: Ursus
Parteneri: Moldovan Carmangerie, msg systems România, Coca-Cola, Coral Impex, Autoworld
Parteneri media: TVR Cluj, Radio Cluj, Radio Impuls
EVENIMENT
FOTO. Emil Boc și soția sa au petrecut la Wonderland Cluj, în noaptea dintre ani. Petrecere tematică și concert cu Ștefan Bănică
Primarul Emil Boc și soția sa, Oana Boc, au fost în centrul atenției la petrecerea exclusivistă de Revelion organizată la Wonderland Cluj Resort, unde spectacolul memorabil al lui Ștefan Bănică Jr. a încins atmosfera până târziu în noapte.
Wonderland Cluj Resort a fost epicentrul eleganței și distracției în noaptea dintre ani, când a avut loc cea de-a 21-a ediție a evenimentului WonderRev, o petrecere în stilul „Marele Gatsby”. Evenimentul a adunat personalități din Cluj, printre care primarul Emil Boc și soția sa, Oana Boc, care au atras privirile tuturor prin prezența lor elegantă și rafinată.
Petrecere tematică în stilul „Marele Gatsby”
Tema serii, un mix spectaculos între „Marele Gatsby” și „Pyjama Party”, a fost adoptată cu entuziasm de participanți. Atmosfera a fost dominată de glamour, iar ținutele invitaților au reflectat perfect eleganța anilor ’20.
Sala Grande Vista, decorată ca un platou cinematografic, a fost transformată într-un loc de poveste, oferind cadrul ideal pentru celebrarea intrării în noul an.
Concert Ștefan Bănică Jr., la intrarea în anul nou
Seara a fost deschisă de Ștefan Bănică, care a electrizat atmosfera cu un spectacol live de excepție. Renumitul artist a oferit un show plin de energie, emoție și ritmuri antrenante, ridicând sala în picioare. Alături de el, Lavinia Pîrva a adus o explozie de bucurie pe ritmuri balcanice și muzică de petrecere, captând inimile tuturor celor prezenți.
Programul artistic a inclus nu doar concerte, ci și momente spectaculoase de acrobație internațională, dansuri tradiționale și moderne, urători autentici și prestații ale unor DJ celebri precum Geo Da Silva, Gyo Gee și Arthur Van Zedler. Totul a culminat cu un spectaculos foc de artificii care a marcat trecerea în anul 2025.
Sub magia stilului Gatsby și energia vibrantă a petrecerii, participanții la eveniment au intrat în noul an cu stil, rafinament și bucurie.
CLUJ24 TV
VIDEO Ioan Aurel Pop: În proporție de 99% nu mă interesează o candidatura la Președinție. Dar cine știe ce schimbare poate veni?
Încheiem un an complicat cu evenimente fără precedent în istoria noastră. Iată de ce un dialog cu istoricul și academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, cred că poate aduce puțină lumină asupra întâmplărilor din viața noastră. Cu eleganță și inteligență, profesorul clujean spune lucrurilor pe nume, nu se ferește de afirmații tranșante pe care le argumentează cu erudiție, dar și cu experiența de viața a celui care astăzi, 1 ianuarie 2025 împlinește 70 de ani. Mai jos aveți o parte din gândurile și opiniile invitatului nostru la podcastul ”Contraste” de pe Cluj24. (Florin Danciu)
„Eu am spus de mult că politica mare nu mă interesează fiindcă au trecut anii, pe deoparte și, dacă voiam să fac politică, intram în anii 90, când am fost invitat și când aveam 30 ceva de ani. Am fost invitat de foarte mulți atunci, de la cei care erau la putere gruparea asta lui Ion Iliescu, până la Ion Rațiu și Câmpeanu. Am avut discuții cu Sergiu Cunescu, care era un social-democrat vechi, am avut discuții cu cineva din anturajul unui mare om, pe care eu-l respect și acum, adică îi respect memoria, Corneliu Coposu, și am refuzat să fac politică.”
„Nu cred că poate fi pentru mine o calitate mai bună decât cea de președinte al Academiei și, repet, și cea de rector. Ele m-au iluminat, m-au condus pe o lume intelectuală cu discuții interesante și din această postură am încercat să fac bine. Acum, cât am reușit, vor aprecia alții pentru că binele e relativ, pe de o parte și, pe de altă parte; totuși depindem de deciziile politicienilor.”
„Am mai spus ca in proporție de 99% ca nu ma interesează o candidatura la Presedintie, dar cine știe ce schimbare poate veni în soarta noastră? Eu am încercat în viață să n-am idei puține și fixe, ci multe și chiar schimbătoare. Un om care nu își schimbă concepțiile, ideile, chiar opiniile și deciziile, cred că e un om pierdut. Noi trebuie să ne schimbăm deciziile după vremuri, dar nu chiar așa, în fiecare zi. Să ne adaptăm vremurililor. În italiană este o vorbă care îmi place foarte mult, aggiornamento, adică acomodare. Dar ar fi foarte puțin probabil să-mi schimb părerea.”
„Am avut o direcție autohtonistă și tradiționalistă în cultura rumânească, mai ales în perioada în care s-a construit statul național și când termenul de naționalist însemna iubitor de națiune, fiți atenți, nu însemna o exagerare, însemna iubirea națiunii pe care o slujești și în mijlocul căreia te-ai născut, o definesc în felul ăsta și Kogălniceanu și Bălcescu.”
Daniel David, un act normal
„Daniel David a făcut un act normal, într-o societate normală, el e un intelectual curajos crescut în altă școală decât a mea. Cu concepția că lumea trebuie evaluata în dinamica sa și trebuie schimbată, iar tradiția trebuie un pic abandonată când e cazul.
Eu mă leg mult mai mult de tradiție, fiindcă pe toți ăștia pe care vi-am înșirat eu, de la Cantemir până la Iorga, îi consider niște oameni excepționali.
Și eu n-aș îndrăzni să le contest concepțiile, pentru că am ajuns la izvoarele pe care le-au studiat ei și mi-am dat seama de ce au avut aceste concepții care s-au potrivit în epocă. Ei, cei din școala nouă progresistă, judecă trecutul după valorile noastre de astăzi.”
Despre Eminescu
“Eminescu, când se leagă de dușmani, cu rare excepții, se referă la inamicii poporului român, care stăpâneau teritorii în care românii erau majoritari, cum erau Basarabia, Bucovina și Transilvania, cu toată salba de provincii care o înconjoară. El se referă la acei străini care ne-au ocupat teritoriile noastre.
Și eu să vin acum, cum a făcut domnul Lucian Boia, să consider că Eminescu e un autohtonist-naționalist care ne-a împins pe căi greșite. Păi da, iertați-mă, Mihai Eminescu incumbă în el, depozitează în el conștiința culturală a acestui popor, cu tot ce a avut. Eminescu a știut și matematică, și fizică, și chimie, și a ajuns la sociologie, teologie.”
„Și atunci vreau să vă întreb: vi se pare normal ca oameni care n-au creație științifică, sau care au creație științifică modestă, sau care n-au scris o poezie în viața lor, nu știu ce e aia rimă, îl critică pe Eminescu?!
Mie mi se pare că dacă vrei să vii și să aduci modificări marilor concepții ale istoriografiei noastre, trebuie să o faci cu deferență, cu respect, și să te gândești dacă tu, prin creația ta, ai îmbogățit ceea ce au lăsat ei sau ai stricat. Prin urmare, eu îi dau dreptate domnului Boia până la un punct. El a vrut să arate ce am avut sub Ceaușescu și ce nu a fost în regulă și trebuia să se oprească acolo!”
„Acestea sunt niște lucruri pe care noi trebuie să le luăm cum au fost în epocile lor. Eu nu pot să-l condamn pe Eminescu dacă legislația îi permitea să rostească cuvinte critice la adresa unui popor.”
„Eu am luat de curiozitate pe poeții mari ai secolului XIX de la Pușkin, trecând prin Petofi Sandor până la Taras Șevcenko să văd ce spun ei despre străini. După mintea noastră de azi, te îngrozești! Credeți-mă, te îngrozești! Pușkin îi înjură pe moldoveni, de exemplu. Petofi Sandor pe slovaci, pe croați, pe valahi.”
„Portugalia astăzi e cât Ungaria și are populația cât Ungaria,9 milioane de locuitori. Uitați-vă câtă lume vorbește limba portugheză în, nu numai în Brazilia, care e o mare putere astazi, dar și în Africa, în Angola siMozambic se vorbește limba portugheză.”
„Pe vremea aia era moral să te duci să exploatezi pe băștinași.”
Sub masca progresismului
„Da, un șef de stat de astăzi, dacă în istoria celui stat au fost episoade de holocaust, cum e cazul României, trebuie să condamne, să se delimiteze, să arate că ceea ce s-a întâmplat atunci a fost rău. Dar nu să ne considerăm noi, urmașii de azi, vinovați pentru ceea ce au făcut înaintașii!
Ceea ce se petrece azi sub masca progresismului, neomarxismului, este, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, o teorie care a condus omenirea în comuna primitivă. Au ajuns să-i condamne pe George Washington și Benjamin Franklin, pentru că erau proprietari de sclavi, dar atunci așa era legal și moral. Și acum eu vreau să vă spun că odată, dacă o să am răgaz, am să scriu o carte despre sclavii albi din țările negre. Și să vedeți ce istorie interesante sunt, pe care le-am ocolit până acum.”
„Ceaușescu a promovat, se spune, non-valori, ceea ce nu e adevărat decât până la un punct pentru că comuniștii au știut, eu vă dau exemplu, în studenția mea toți studenții care erau primii în an și obțineau după prima sesiune note de 10, erau invitați să intre în partid.”
Scădere a nivelului intelectual al liderilor
„Și-aș zice cu tot riscul de a fi condamnat, mai ales de când a preluat puterea ca președinte Băsescu s-a întâmplat o scădere drastică a nivelului intelectual a liderilor. Și scăzând nivelul liderilor și uitați-vă și la conducătorii partidelor și grupurilor politice, uitați-vă la parlament, la componența guvernelor…”
„Eu am făcut odată un sondaj, așa, după mintea mea, nu neapărat științific în Parlament. Și știți ce mi-a ieșit: două treimi dintre parlamentari nu erau absolvenți ai universităților mari din București, Cluj, Iași și Timișoara. Erau absolvenți de universități private. N-am nimic cu privatele. Unele dintre ele au rezultate foarte bune, să vă spun. Dar nu se poate în fruntea țării să ai, în majoritate covarsitoare, absolventi de la universitati private. Iarăși nu spun care. Nu se poate așa ceva. Acolo trebuie să fie spuma. Or, poporul român a văzut că nu mai e!”
„Românii au ajuns la disperare când au văzut ce fel de parlamentari, ce fel de ministri, ce fel de lideri au în frunte. Și s-a ajuns la acest vot pe care l-au definit antisistem, cunoscătorii. Adică, punem pe oricine numai pe ăștia pe care îi susțin partidele, nu!
Lipsă de încredere
„Probabil că în alegerile astea s-a amestecat puterea asta mare de la răsărit, care ne omoară pe noi de vreo 200 de ani și nu ne lăsă, nu ne dă pace. Dar n-am văzut nici dovezi foarte clare până acum și sunt unii care spun, dar ce faceți cu ele? Sunt secrete de stat?”
„Deci, e o lipsă de încredere reciprocă, între instituții. Și poporul a zis, noi v-o facem acum, votăm cu unul dintre cei mai necunoscuți. Ați băgat de seamă că omul ăsta n-a prea apărut pe la televizor?”
„Părerea mea este că acest vot antisistem a funcționat. Unii, nu știu câți, că n-am făcut sondaje, l-au votat fără să-l cunoască, fără să știe dacă are un program. Numai fiindcă îl chema Calin Georgescu și au văzut o fața de om, li s-a părut că e un om serios, care vorbește puțin, dar are o privire fixa așa, care uneori pe mine mă înfioară, mă înfiorează! Mă gândesc, Doamne fereste să aibă ăsta putere, dar asta e părerea mea.”
Meserie de om politic
„Mă întâlnesc cu unii tineri din parlament și îi întreb ce meserie aveți. Om politic, îmi răspund. Zic Doamne, asta nu e o meserie? Examenul cel mai important e votul popular. Eu recunosc acest lucru. Dar să te duci în Parlamentul României, să n-ai habar de parcursul unei legi. Să nu știi ce e aia ordonanță de urgență. Trebuie să te pregătești un pic înainte de a intra acolo, chiar dacă n-ai studii.”
“Școala Ardeleana ne-a învățat că dacă noi ne tragem de la Roma, acolo trebuie să privim, nu spre Roma asta decăzută care era Bizanțul.”
„Și tot procesul ăsta de recâștigare a Transilvaniei după 1944, care a condus la discuții și discuțiile au fost alimentate de ambele părți, și de Ungaria, și de România, cu material documentar. Ce-i Transilvania, ce populație are, care sunt proporțiile procentuale, ce-i pe granița de Vest, și de astea. Toate astea din partea română au fost furnizate de la Cluj, de către Centrul de Studii și Cercetări privind Transilvania, care a fost făcut ca un organism de cercetare, dar cu scop precis. Să dovedească Europei drepturile noastre istorice și nu numai istorice. Cineva a gândit lucrul ăsta.”
Vina lui Antonescu
„La 23 august Antonescu a fost mare pentru că el a zis, eu nu mă opun. Deci soarta țării e în mâinile voastre, eu sunt militar însă și am un cuvânt dat. Și ca militar eu nu pot să fac chestia asta, dar o faceți voi dacă e bună pentru țară. Deci am plecat de la conducere.
Am avut niște lideri, oameni de stat. Repet, cu toate greșelile, Antonescu nu poate fi absolvit de vina lui de vina istorică legată de evrei și de discriminare și de holocaust și de câte altele. Nu poate fi absolvit. Dar eu nu-s de acord să-l judecăm pe un om numai după greșeli.”
Orban, o pacoste pentru români
„In anii ăștia Victor Orban a fost un lider bun pentru Ungaria și pentru unguri, dar pentru noi, românii, a fost și este o pacoste, pentru că are un soi de naționalism expansiv, el vede Ungaria cum era pe vremea Coroanei Sfântului Ștefan, care sunt realități valabile acum 500 de ani, sau mai mult!
Tările care s-au desprins din Ungaria și asta nu înțelege nici el, nici o anumită categorie de intelectuali maghiari pe care eu îi cunosc, îi respect, le vorbesc limba, prin tragedia Trianonului cum zic ei, ei spun tragedia Trianon dar pentru mine a fost o fericire, pentru ei a fost o tragedie, țările care s-au desprins nici una, nici Slovacia nici Croația, nici Transilvania, le iau numai pe cele mari, n-aveau majorități ungurești și n-au avut niciodată, asta nu pot ei să înțeleagă! Ce e ăla principiul autodeterminării naționale și de ce a trebuit să apară un Woodrow Wilson care să încurajeze popoarele astea!”