Connect with us

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele evenimente din ultimele 24 de ore

Publicat




Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

La început de an, statul se împrumută la dobânzi de peste 7%. Perspectivele nu sunt bune pentru România

Publicat

Dobânzi împrumut stat

Creșterea datoriilor guvernamentale la nivel mondial a ridicat în ultima vreme costurile împrumuturilor, arată arată analistul economic Radu Georgescu.

În aceste condiții, România se va confrunta anul acesta cu probleme mari atunci când va apela la piața internă sau externă pentru a se împrumuta.

La început de an, statul se împrumută la dobânzi de peste 7%. Perspectivele nu sunt bune pentru România

Cel mai recent exemplu major este cel al Marii Britanie, arată Radu Georgescu, care a acceptat la începutul acestei săptămâni să se împrumute la cea mai ridicată dobândă începând cu 1998.

În ceea ce privește România agențiile de rating pot să înrăutățească notele de țară, așa cum a făcut Fitch la sfârșitul anului trecut, când a menținut ratingul la BBB- dar ne-a trecut perspectiva de la stabil la negativ.

„Deciziile acestora sunt influențate, în principal, de situația politică locală”, arată economistul clujean.

Finanțele au atras 985 de milioane de lei

Trezoreria și-a propus să împrumute în ianuarie minim 5,77 miliarde de lei. Joi, au avut loc primele licitații de titluri de stat din această lună. Finanțele au atras 985 milioane lei, față de o valoare programată de 500 milioane lei.
Scadența emisiunii este ianuarie 2026 iar statul a acceptat să plătească o dobândă medie anuală de 7,09%, valoare care depășește consistent rata de referință a BNR care este de 6,50%.

Statul s-a împrumutat, de asemenea, cu 303,5 milioane lei, față de o valoare programată de 500 milioane lei. Trezoreria a acceptat o dobândă medie anuală de 7,39% până la scadența din aprilie 2029.

Indicii ROBOR sunt stabili

Reglarea nivelului de lichiditatea din piața monetară a asigurat stabilitatea indicilor ROBOR, la valorile stabilite miercuri, arată economistul Radu Georgescu.

Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,91%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,97%, iar cel la 12 luni la 6,02%.

Cursul euro a scăzut

Potrivit economistului Radu Georgescu, creșterea ofertei de valută de la începutul acestui an, atât comercială cât și din partea statului, a permis aprecierea monedei naționale.

Cursul euro a scăzut joi la 4,9736 lei, față de 4,9741 lei la sfârșitul lui 2024, iar cotațiile au coborât la 4,972 – 4,974 lei.

Înainte de declarațiile așteptate din partea oficialilor Rezervei Federale, euro se tranzacționa în culoarul 1,0284 – 1,0324 dolari, valori apropiate de cele de miercuri. Media monedei americane a urcat de la 4,8217 la 4,8269 lei. Cursul francului elvețian a crescut la 5,2922 lei. În schimb, cel al lirei sterline a scăzut de la 6,0012 lei la 5,9269 lei, urmare a incertitudinilor referitoare la datoria publică a Regatului Unit.

Crește prețul gramului de aur

Prețul gramului de aur a crescut de la 411,42 la 414,0962 lei, consecință a aprecierii monedei americane și a metalului galben la 2.655,40 – 2.676,80 dolari/uncie.

În regiune, media monedei maghiare s-a întărit la 413,80 forinți/euro iar a celei poloneze s-a depreciat la 4,2794 zloți/euro.
Bitcoin a scăzut 91.811 – 95.318 dolari iar ethereum la 3.211 – 3.355 dolari.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

EVENIMENT

Aproape 13.000 de apeluri la serviciul ALOPEDI de la Cluj. 145 de români din străinătate au cerut sprijinul medicilor

Publicat

De

Apeluri ALOPEDI, serviciul de sfat medical telefonic

Aproape 13.000 de apeluri s-au înregistrat la serviciul de telemedicină ALOPEDI 0364-971 de la Cluj în anul trecut.

Practic, în anul 2024, au fost evaluați telefonic nu mai puțin de 12.978 de copii cu diferite afecțiuni.

Aproape 13.000 de apeluri la serviciul ALOPEDI de la Cluj. 8% dintre copii au fost trimiși la urgență

Cele mai multe apeluri la serviciul de telemedicină ALOPEDI 0364-971 au fost din județul Cluj.

Marea majoritate a apelurilor, respectiv 70,70% dintre acestea, s-au finalizat cu recomandări care au permis îngrijirea copiilor la domiciliu, iar părinților li s-au explicat care sunt semnele la apariția cărora trebuie să se adreseze medicului, pentru o evaluare față în față, arată reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Cluj, care are acest serviciu în subordine.

De asemenea, 8% dintre copii au avut nevoie de evaluare imediată în serviciile de urgență, iar în 14 cazuri a fost necesară intervenția Serviciului de Ambulanță.

Febra la copil, principalul motiv pentru care părinții au solicitat sfatul medicilor clujeni

Numărul de solicitări a fost mai mare în lunile de iarnă, respectiv ianuarie și decembrie, perioade în care au predominat problemele respiratorii.

Totodată, pe parcursul anului 2024, febra a fost principalul motiv de solicitare a sfatului medical al profesioniștilor cu experiență în evaluarea telefonică a gravității stării copilului bolnav, fiind înregistrate peste 3.000 de apeluri.

Serviciul ALOPEDI, solicitat de 145 de români din alte țări

Cele mai multe solicitări din anul precedent au provenit din județul Cluj, iar 37,34% din alte județe. De asemenea, 145 de părinți români aflați în afara țării au solicitat sprijinul medicilor care deservesc ALOPEDI 0364-971.

“Numărul părinților care solicită recomandările și sfaturile de specialitate ale medicilor care deservesc serviciul de call center pentru urgențe pediatrice se menține ridicat. Acest fapt ne responsabilizează și mai mult și dovedește, o dată în plus, utilitatea și eficiența ALOPEDI. Ce e cu adevărat important este faptul că cele mai multe probleme de sănătate ale micuților pacienți au putut fi soluționate telefonic, evitțndu-se deplasarea la spital sau la cabinetul medical”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Descoperă reducerile de iarnă din Iulius Mall Cluj și bucură-te de sesiuni de shopping smart, cu oferte de până la 70%!

Publicat

Reduceri de iarnă Iulius Mall Cluj

Ianuarie este luna cu cele mai mari oferte și soldări la majoritatea brandurilor, iar magazinele din Iulius Mall Cluj te ajută să îți scoți în evidență stilul și să porți piesele vestimentare care te avantajează.

Campania Winter Sale a început, iar promoțiile ajung până la 70%. Consultă catalogul online și descoperă ofertele propuse de zeci de magazine! https://cluj.iuliusmall.com/ro/catalog

Descoperă reducerile de iarnă din Iulius Mall Cluj și bucură-te de sesiuni de shopping smart, cu oferte de până la 70%!

Dacă ți-ai stabilit obiectivele, știi ce aventuri te așteaptă în noul an și ești pregătit să pășești cu stil în 2025, vino la Iulius Mall Cluj și alege-ți outfiturile perfecte care te vor însoți în călătoria ta spre reușitele personale și profesionale!

Anul acesta, fii comod doar în hainele pe care le vei purta și ieși din tipare cu piesele vestimentare de la branduri de renume. Ai ocazia să îți completezi garderoba cu articole de la Zara, Massimo Dutti, Bershka, Pull&Bear, Liu Jo, Guess, Stradivarius, Levi’s, Seroussi, dar și din alte locații.

Dacă ți-ai propus să acorzi mai mult timp activităților sportive, 4F, Nike, U-Man și Under Armour au reduceri la colecții pentru fitness, antrenamente la sală, aventuri în aer liber, precum și la accesorii necesare pentru sesiuni sportive reușite.

Nici în 2025 nu trebuie să îți lipsească glam-ul! Swarovski, Tessora și alte branduri de profil din Iulius Mall Cluj propun reduceri de până la 50% la o gamă variată de bijuterii și accesorii. Cei mici sunt întâmpinați cu oferte atractive la jucării și piese vestimentare la Cocodrillo, dar și în alte magazine dedicate copiilor.

Anul acesta, Sabon și Elmafarm te încurajează să îți oferi mai multe momente de răsfăț și self-care, prin promoții la game variate de produse de îngrijire.

Vino la Iulius Mall Cluj și pregătește-te pentru noul an cu promoțiile de la brandurile tale favorite!

Citește mai departe

EVENIMENT

Copilă de 14 ani căutată de familie. A dispărut de acasă. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

De

Feti'ă de 15 ani dispărută la Cluj

O copilă de 14 ani a plecat joi dimineața la școală și nu s-a mai întors acasă.

Părinții au alertat poliția, care acum o caută.

Copilă de 14 ani căutată de familie. A dispărut de acasă. Sunați la 112 dacă o vedeți

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată joi, 9 ianuarie, în jurul orei 19:30, cu privire la faptul că, în aceeași zi, în jurul orei 06:30, minora BŰKŐS NICOLETA ALECSANDRA, în vârstă de 14 ani, a plecat voluntar de la domiciliul său din Cluj-Napoca, îndreptându-se spre școală, iar până în prezent nu a mai revenit.

Fata are o înălțime aproximativă 1,65 metri, greutate aproximativă 50 de kilograme, ochii căprui și păr brunet.

La momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu o geacă maro, pantaloni de tip blugi albaștri și cizme albe cu talpă neagră, având asupra sa un ghiozdan roz.

Persoanele care pot furniza orice informații despre minora plecată voluntar sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze gratuit numărul unic de urgență 112.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate