Connect with us

EVENIMENT

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele evenimente din ultimele 24 de ore

Publicat




Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Clujul de altădată

Clujul care a fost în presa vremii. Ziarul Universul, 29 ianuarie 1930: COALIȚIE antimaghiară în alegerile locale din Cluj

Publicat

universul

Cluj24 îşi propune prin rubrica de faţă să aducă în atenţia cititorilor săi unele dintre cele mai importante ştiri despre urbea noastră, din urmă cu aproape 100 de ani, aşa cum apăreau ele în presa importantă a vremii. O să aveţi ocazia să citiţi despre evenimente politice importante, unele având multe similitudini cu situaţia Clujului post-1989, dar şi ştiri inedite din viaţa economică, socială şi mondenă a acelor vremuri, cu sprijinul Arcanum.

Pentru că suntem în prag de alegeri locale şi europarlamentare- în 9 iunie, o să începem această rubrică cu o relatare foarte interesantă, publicată chiar pe prima pagină de cunoscutul ziar Universul, în 29 ianuarie 1930, despre o iniţiaţivă a Episcopului Nicolae Ivan de formare a unei coaliţii a partidelor româneşti care să concureze partidul maghiar în alegerile pentru consiliul comunal, cum se numea atunci, de fapt deliberativul primăriei, care astăzi se numeşte consiliul local.

Clujul de altădată în presa vremii. Ziarul Universul, 29 ianuarie 1930: COALIȚIE antimaghiară în alegerile locale din Cluj

Cine obţinea atunci majoritatea avea şi primarul Clujului, pentru că acest consiliu alegea primarul, la fel cum astăzi consiliul local alege viceprimarii. Contextul istoric este unul complicat, suntem de-abia la 12 ani de la unirea Ardealului cu patria mamă, iar cele mai multe partide româneşti se zbăteau să obţină cât mai multe funcţii de primari în oraşele importante din Transilvania.

Universul_1930_01-29 coalitie antimaghiara la alegerile locale

„Din cauza nouei legi administrative — care nu mai cuprinde nicio dispoziţie destinată să apere interesele elementului românesc în oraşele din provinciile alipite — iar, pe de altă parte, ca un rezultat al adversităţii ireconciliabile dintre partidele politice româneşti, suntem ameninţaţi să vedem instalându-se şi la Cluj, ca şi în alte centre din Ardeal, un consiliu comunal in majoritate minoritar.

„În 1930 partidele mari încheiau la centru înţelegeri controversate”

Negocierile dintre reprezentanţii guvernului şi conducerea partidului maghiar, in urma cărora s’au incheiat acordurile electorale dela Oradea, Arad, Timişoara, Targu Mureş şi Braşov n’au dat nici un rezultat la Cluj. Motivul nu e prea greu de aflat. Ceeace partidul naţional-ţărăesc, astăzi la putere, a admis pentru cele cinci oraşe de mai sus, unde conducerea trebilor municipale a fost abandonată în mâinile maghiarilor, germanilor şi evreilor, a refuzat să accepte pentru Cluj. Aci, cartelul guvernamentalo-minoritar nu s’a putut realiza.”, se arată la începutul articolului respectiv.

Puteţi observa cum şi în 1930 partidele mari încheiau la centru înţelegeri controversate, dar existau şi „linii roşii” peste care nu se trecea, în cazul de faţă guvernul ţărănist nu a „abandonat”, cum spune ziaristul de la Universul, Clujul în mâinile unui primar maghiar, fără o bătălie electorală. În acest context apare iniţiativa Episcopului Nicolae Ivan:

„Îngrijorat de dureroasa înfrângere naţională, care ne ameninţă în capitala Ardealului românesc, P. S. Episcop Nicolae Ivan a luat asupra sa iniţiativa de a propune fruntaşilor vieţii publice din Cluj, fără deosebire de partid, realizarea unui front unic în alegerile comunale, mobilizând toate forţele româneşti în slujba unui mare interes comun.

„Inovaţii în materie de autonomie municipală”

Cu prilejul unui prânz, oferit în reşedinţa sa episcopală mai multor personalităţi de seamă din localitate, P. S. Sa a ridicat paharul in CINSTEA DORITEI SOLIDARITATI ROMANEŞTI. INVOCAND PERICOLUL SUPREMAŢIEI MINORITARE SI CERAND CELOR DE FATA. FRUNTAŞI DIN DIFERITE TABERE POLITICE, SA-ŞI DEA MANA, uitand pentru catva timp adversităţile cotidiene.

Căldurosul apel al Episcopului Ivan, susţinut cu emoţionantă grijă de neam, a găsit ecoul dorit în mijlocul celor de faţă, printre cari erau d-nii Al. I.apedatu, I. Lupaş, Gh. Rogdan- Duică, Silviu Dragomir, Ionel. Comşa, Sebastian Bornemisa şi alţii.

D. I. Lupaş relevand de-asemenea pericolul de a avea la Cluj o conducere comunală minoritară şi a vedea la zece ani după unire instalându-se primar ungur, s’a angajat în numele partidului poporului, să răspundă apelului de unire. Aceeaş declaraţie a făcut-o şi d. Gh. Bogdan-Duică în ceeace priveşte partidul liberal. Pentru partidul naţional-ţărănesc ar fi putut să vorbească d. Ionel Comşa, dar, probabil, s’a temut să nu fie, ulterior, dezavuat.

„Ne-am trezit, deci, în faţa unor dificultăţi penibile pentru interesele româneşti”

După cum ştim, iniţiativa Episcopului Ivan nu se va opri aici. P. S. Sa va căuta să convingă pe toţi factorii politici hotărâtori de utilitatea propunerii sale, cerând tuturor o înlăturare a patimelor şi ambiţiilor personale.”, relatează ziarul Universul.

În finalul articolului, ziaristul de la Universul, care a ales să se semneze doar cu iniţialele „a.h”, are şi o opinie extrem de critică faţă de prevederile legii administraţiei în vigoare în 1930, pe care le numeşte ironic „inovaţii în materie de autonomie municipală”:

„Insfarşit, trebue să reamintim mereu, ca să nu scăpăm din vedere geneza atâtor complicaţii, că fără inovaţiile în materie de autonomie municipală a nouei legi administrative, n’am fi înregistrat asaltul de acum al minorităţilor asupra consiliilor comunale în oraşele din Ardeal. Ne-am trezit, deci, în faţa unor dificultăţi penibile pentru interesele româneşti, fără să fi existat vre-o necesitate şi fără să dobândim vre-o compensaţie”.

Redăm integral textul articolului, respectând grafia vremii.

Alegerile comunale la Cluj

-O iniţiativă a P. S. Episcopului Nicolae Ivan

 

Cluj, 26 Ian. Din cauza nouei legi administrative care nu mai cuprinde nicio dispoziție destinată să apere interesele elementului românesc în oraşele din provinciile alipite iar, pe de altă parte, ca un rezultat al adversității ireconciliabile dintre partidele politice româneşti, suntem amenințați să vedem instalându-se şi la Cluj, ca și în alte centre din Ardeal, un consiliu comunal în majoritate minoritar.

Negocierile dintre reprezentanții guvernului şi conducerea partidului maghiar, în urma cărora s’au încheiat acordurile electorale dela Oradea, Arad, Timişoara, Târgu Mureş şi Braşov n’au dat niciun rezultat nici la Cluj. Motivul nu-i prea greu de aflat. Ceea ce partidul național-țărănesc, astăzi la putere, a admis pentru cele cinci oraşe de mai sus, unde conducerea trebilor municipale a fost abandonată în mâinile maghiarilor, germanilor şi evreilor. a refuzat să accepte pentru Cluj.

Aci, cartelul guvernamentalo-minoritar nu s’a putut realiza.

Ca urmare a acestei neînţelegeri, partidul maghiar s’a adresat socialiştilor, cărora le-a propus organizarea unui front grup unic în alegerile comunale dela Cluj. Alianța s’a înjghebat în pripă, aşa încât, în momentul de faţă, perspectiva listei guvernamentale de a ieşi învingătoa re în aceste alegeri s’a văzut anihilată aproape cu desăvârșire.

Această analiză pesimistă a situației se justifică, mai ales, cu aceea, că voturile alegătorilor români dela oraş nu se vor grupa la un loc, ci se vor împrăştia pe liste diferite, facilitând astfel reuşita tovărăşiei maghiaro-socialiste.

Îngrijorat de dureroasa înfrângere naţională, care ne amenință în capitala Ardealului românesc, P. S. Episcop Nicolae Ivan a luat asupra sa inițiativa de a propune fruntaşilor vieții publice din Cluj, färă deosebire de partid, realizarea unui front unic în alegerile comunale, mobilizând toate fortele rumâneşti în slujba unui mare interes comun.

Cu prilejul unui prânz, oferit in reşedinţa sa episcopală mai multor personalități de seamă din localitate, P. S. Sa a ridicat paharul in CINSTEA DORITEI SOLIDARITATI ROMANEŞTI, INVOCAND PERICOLUL SUPREMAŢIEI MINORITARE ȘI CERAND CELOR DE FATA. FRUNTAŞI DIN DIFERITE TABERE POLITICE, SA-ȘI DEA MANA, uitand pentru catva timp adversitățile cotidiane.

Căldurosul apel al Episcopului Ivan, susținut cu emoționantă grijă de neam, a găsit ecoul dorit in mijlocul celor de faţă printre cari erau d-nii Al. Lapedatu, I. Lupas, Gh. Bogdan Duică, Silviu Dragomir, Ionel Comșa, Sebastian Bornemisa și alții.

I. Lupas relevând de-asemenea pericolul de a avea la Cluj o conducere comunală minoritară și a vedea la zece ani după unire instalându-se primar ungur, s’a angajat in numele partidului poporului, să răspundă apelului de unire. Aceeaşi declaraţie a făcut-o si d. Gh. – Bogdan-Duică în ceea ce priveste partidul liberal. Pentru partidul național-țărănesc ar fi putut să vorbească d. Ionel Comșa, dar, probabil, s’a temut să nu fie, ulterior, dezavuat. După cât știm, iniţiativa Episcopului Ivan nu se va opri aici, P. S. Sa va căuta să con vingă pe toți factorii politici hotărâtori de utilitatea propunerii sale, cerând tuturpr o înlăturare a patimelor și ambițiilor personale.

Nu îndrăznim să formulăm nicio nădejde în privința frontului românesc unic în viitoarele alegeri comunale de la Cluj. Ni se spune, că unele oferte, mai mult sau mai puțin precise, au și pornit din lagărul național- țărănesc spre celelalte partide româneşti din localitate. O înțelegere pentru paralizarea ofensivei minoritare asupra oraşelor din Ardeal ar fi binevenită, chiar dacă s’ar înfăptui abia acum, în ceasul al doisprezecelea.

Totuş, nu trebue să scăpăm din vedere, că în cele mai multe locuri partidul de la putere a și contractat învoeli electorale cu grupările minoritare, cedând acestora majoritatea locurilor la conducere şi consimțind, ca la Arad, la concesiuni categorice în privinţa întrebuinţării limbii maghiare în şedinţele consiliului comunal. Ceeace s’a întârziat a se realiza la Oradea, la Timişoara sau la Braşov, va fi oare posibil la Cluj? Cum? Guvernul va accepta ideia unei concentrării a forțelor românești fără deosebire de partid, numai acolo unde n’a izbutit să cadă la învoială cu minoritățile?

Însfârşit, trebue să reamintim mereu, ca să nu scăpăm din vedere geneza atâtor complicații, că fără inovațiile în materie de autonomie municipală a nouei legi administrative, n’am fi în registrat asaltul de acum al minorităţilor asupra consiliilor comunale în oraşele din Ardeal. Ne-am trezit, deci, în faţa unor dificultăți penibile pentru interesele româneşti, fără să fi existat vreo necesitate şi fără să dobândim vreo compensatie.

a.h.

Mircea Tătar

Citește mai departe

EVENIMENT

Nelu Varga mai are un PARTENER la CFR Cluj. Pe cine a ATRAS în acționariatul clubului

Publicat

gheorghe falca

De azi noapte, Nelu Varga mai are un partener la CFR Cluj. Gheorghe Falcă, fostul primar din Arad, a intrat în acționariatul clubului CFR Cluj. Cei doi au oferit informația după victoria cu Farul, 5-1, în ultima etapă din play-off.

Nelu Varga a anunțat inițial că l-a cooptat pe Falcă alături de el la CFR, apoi politicianul a intrat în direct și a confirmat informația. Acesta a fost primar între 2004 și 2016, iar din 2019 e europarlamentar, scrie GSP.

Nelu Varga mai are un PARTENER la CFR Cluj. Pe cine a ATRAS în acționariatul clubului

„Eu am fost în spatele echipei UTA când a pornit din Liga 4. Am fost alături de CFR Cluj la toate marile victorii, am fost lângă echipele din Ardeal care s-au bătut cu cele din Regat. Ardelenii se unesc. Am fost alături de Neluțu și când a avut probleme de sănătate.

Neluțu Varga mi-a făcut propunerea, sunt lângă el indiferent de acte. Sunt în actele clubului. Am fost alături de CFR Cluj în Gruia și vreau să mai merg la meciuri în Europa. Mă bucur de această ofertă. Nu poți refuza o ofertă de la echipa asta frumoasă.

Îmi place Otele, vă dați seama ce sentiment mă încearcă atunci când îl văd pe Otele că marchează, știind că a venit de la UTA. Mi-a plăcut Bîrligea, care sper să fie la echipa națională. Sper că selecționerul se uită la liderii români de la CFR Cluj.

Eu voi mai fi și lângă UTA Arad, primăria sprijină clubul”, a declarat Gheorghe Falcă, la Prima Sport 1.

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Fizeșu Gherlii. Patru RĂNIȚI, dintre care unul în stare gravă

Publicat

accident fizesu gherlii

Un accident rutier a avut loc, noaptea trecută, între localitățile Sântioana și Fizeșu Gherlii. Patru persoane au fost rănite, dintre care una se află în stare gravă.

„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla și a Detașamentului Dej au intervenit în cursul nopții trecute la un accident rutier petrecut între localitățile Sântioana și Fizeșu Gherlii.

FOTO. ACCIDENT la Fizeșu Gherlii. Patru RĂNIȚI, dintre care unul în stare gravă

La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD și două echipaje SAJ. Echipajele operative au găsit un autoturism avariat, ieșit în afara părții carosabile, fără ocupanți în acesta.

Patru tineri, cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani, au primit primul ajutor calificat la fața locului, dintre care unul era în stare critică. Acesta a fost intubat către echipajul medical, fiind apoi transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

De asemenea, echipajele SMURD și SAJ au transportat și ceilalți trei tineri, care au solicitat îngrijiri medicale, la spital. Conform primelor evaluări, aceștia din urmă erau în stare de conștiență și erau cooperanți”, a transmis ISU Cluj.

Ce spune poliția

„Accident rutier produs în jurul orei 03.30, pe DJ109C, în afara localității Fizeșu Gherlii

Din primele cercetări s-a constatat faptul că un conducător auto de 19 ani, din județul Mureș, care se deplasa cu un autoturism în direcția localității Sântioana ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, autovehiculul părăsind partea carosabilă, ulterior răsturnându-se.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea a trei tineri, pasageri în autoturism.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT grav la Dej. Un bărbat de 38 de ani a MURIT. Acesta nu avea permis și circula cu număr FALS

Publicat

Un accident rutier grav s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Dej. Un bărbat de 38 de ani a decedat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în cursul nopții trecute la un accident rutier petrecut pe strada Bistriței din municipiul Dej.

FOTO. ACCIDENT grav la Dej. Un bărbat de 38 de ani a MURIT. Acesta nu avea permis și circula cu număr FALS

La fața locului au fost dislocate două autospeciale cu modul de descarcerare și un echipaj SAJ.

accident dej

Pompierii au găsit la fața locului un autoturism avariat, ieșit în afara părții carosabile, cu șoferul în stare de inconștiență și cu multiple traumatisme încarcerat înăuntrul acestuia.

Un bărbat în vârstă de aproximativ 38 de ani, a fost extras de urgență și predat echipajului SAJ, care a început imediat aplicarea manevrelor de resuscitare. Concomitent s-a efectuat transportul acestuia la spital. Ulterior a fost declarat decesul bărbatului de către medicii din cadrul Spitalului Municipal Dej”, a transmis ISU Cluj.

Ce spune poliția

„Un accident rutier s-a produs la data de 18 mai a.c., în municipiul Dej, în jurul orei 22.50, pe strada Bistriței, pe DN 17.

Din cercetările preliminare s-a constatat că un bărbat de 38 de ani, din județul Cluj care conducea un autoturism, ar fi părăsit partea carosabilă, intrând în coliziune cu un cap de pod.

Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical, însă din nefericire a decedat la unitatea medicală.

S-a constatat faptul că bărbatul nu deținea permis de conducere, iar că numărul de înmatriculare era alocat unui alt autoturism, autovehiculul implicat în accident fiind radiat din circulație.

Sunt continuate cercetările în cadrul unui dosar penal care vizează infracțiunile de ucidere din culpă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat și cu număr fals”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax