Connect with us

EVENIMENT

EP. 2 Un clujean a asistat la un furt de lemne din Valea Gârbăului

Publicat


lemne furate

După ce Călin Roșu a postat ieri faptul că, cel mai probabil, un pădurar clujean a acoperit trei oameni ce exploatau fondul forestier ilegal, acesta s-a dus înapoi la fața locului pentru a analiza ceea ce s-a întâmplat de fapt. El a observat doar urmele exploatării, pare-se ilegale, ale celor trei bărbați menționați în știrea precedentă. El a remarcat că înrădăcinarea, „cioatele” (chiar dovada exploatării) au fost tăiate cu drujba și scoase din pământ, cel mai probabil pentru a nu rămâne urme ale furtului. 

Călin a căutat răspunsuri la Direcția Silvică, dar discuția de acolo va fi publicată într-un alt articol.

Pe aceeași temă: Un clujean a asistat la un furt de lemne din Valea Gârbăului

Pe aceeași temă: Au reînceput defrișările ilegale din Măguri-Răcătău, jud. Cluj

Pe aceeași temă: Control al Gărzii Forestiere Cluj, s-au găsit sute de metri cubi de lemn ilegal!

Context național

În săptămânile trecute, pe internet și în presă, au apărut mai multe imagini în care se poate observa cum cantități imense de lemn sunt transportate ilegal. Cluj24.ro a publicat mai multe știri în care se semnalau tăieri ilegale masive în județul Cluj. Chiar ieri Cluj24 a publicat o știre în care se arată cum s-au furat lemne (faptă momentan nedovedită) din Valea Gârbăului.

Ce s-a întâmplat ieri, în detaliu

Călin Roșu în timp ce se plimba cu bicicleta a observat cum trei oameni sunt pregătiți de tăiat lemne. I s-a părut că aceștia sunt suspecți pentru că se aflau într-o zonă protejată a pădurii (anunțată cu bannere). O căruță trasă de doi cai aștepta să fie umplută cu masă lemnoasă. Totuși, cei trei, deși au fost văzuți de Călin, și-au pornit drujba și au început exploatarea forestieră dintr-o zonă protejată și, în același timp, nedeclarată zonă exploatabilă.

După ce a sunat la 112 și a explicat situația, un echipaj s-a deplasat la fața locului și i-a identificat pe doi dintre cei trei (unul plecase deja). La foarte puțin timp, pădurarul responsabil de zona respectivă s-a deplasat acolo cu tot cu actele doveditoare. Problema este că în respectivele acte era menționat un parchet (suprafața de pădure în care se efectuează recoltări de masă lemnoasă în scopul realizării unei tăieri de îngrijire). Acest parchet se afla la cel puțin 950 de m de locul în care polițiștii i-au identificat pe indivizi, declară Călin.

Totuși, firma care apărea în acte a fost contactată, iar reprezentatul acesteia a declarat că ei nu folosesc căruțe pentru a transporta lemnele și că cei trei nu sunt angajați ai acesteia.

Cum și-au acoperit cei trei urmele

Cei trei au tăiat crengi cu toporul si le-au pus peste cioatele pe care le-au scos din pământ. Motivul pentru care cioatele au fost ascunse se află în normele legale de exploatare. Acestea ar fi trebuit marcate de pădurar pentru ca arborele să poată fi tăiat. Ele, după cum se observă în filmări, au fost tăiate din pământ și ascunse pentru a nu se putea vedea dacă acestea au fost sau nu marcate.

Cum un pădurar pare că a acoperit un furt

Povestea s-a terminat repede după apariția pădurarului, dar Călin Roșu crede că a fost martor la un furt de lemne. Acest lucru este dovedit, spune el, de faptul că pădurarul a prezentat acte nepotrivite pentru zona în care se aflau. Totodată, administratorul firmei care se ocupa de exploatarea din parchet a declarat faptul că el nu avea muncitori acolo și că, în același timp, nu are muncitori care se potrivesc descrierii pe care Călin a furnizat-o. Mai jos se pot observa imagini care atestă verificările făcute ulterior de Călin Roșu.

Despre cum să furi lemn

partea a II-a

După amiază am sunat la Direcția Silvică. Foarte amabile persoanele de acolo,…

Posted by Rosu Calin on Wednesday, 3 June 2020

 

Ștefan Chețan

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

Proiectul iRIDE, dezvoltat de doi liceeni din Cluj, a obținut o Mențiune Onorabilă la Olimpiada Genius din SUA

Publicat

România a fost reprezentată cu succes la una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale de știință pentru tineri, la prestigioasa Olimpiadă Genius, găzduită de Rochester Institute of Technology din New York.

Proiectul iRIDE, realizat de Mara Cristiana Cioban de la Transylvania College și Gombos Domokos de la Colegiul Unitarian „János Zsigmond” Cluj-Napoca, a obținut o Mențiune Onorabilă la categoria Știință, fiind selectat dintre cele mai bune 200 de proiecte din lume, dintr-un total de peste 27.600 de înscrieri.

O soluție revoluționară pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Proiectul iRIDE propune un vehicul electric autonom, inteligent, destinat persoanelor nevăzătoare, pentru a le oferi mobilitate independentă în spațiile complexe ale aeroporturilor. Dotat cu senzori, inteligență artificială, comandă vocală și tastatură Braille, iRIDE este capabil să detecteze obstacolele în timp real, să urmeze rute personalizate și să ofere o experiență sigură și confortabilă utilizatorilor.

Mai multe detalii despre proiect, aici: EXCLUSIV. Proiect inovator a doi liceeni clujeni, prezentat în SUA. Ajută nevăzătorii să se descurce singuri în aeroporturi

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Întârzieri în RECALCULAREA pensiilor. PIERDERI până la 1.500 de lei la pensie. Pensionarii pot recupera banii doar în instanță

Publicat

pensii

Vârstnicii din România se confruntă cu întârzieri în privința recalculării pensiilor. Mii de pensionari încă așteaptă de luni întregi actualizarea dosarelor.

Situația actuală este cauzată de lipsa unui program informatic compatibil. Astfel noile dosare de pensie sunt soluționate abia în 4-5 luni, deși legea prevede un termen de 45 de zile.

Întârzieri în RECALCULAREA pensiilor. PIERDERI până la 1.500 de lei la pensie. Pensionarii pot recupera banii doar în instanță

Mai mult, cei care depun trecerea de la pensia de handicap sau anticipată la cea pentru limită de vârstă este blocată, trebuie să aștepte chiar și 12 luni.

Din păcate, cei mai afectați sunt tot pensionarii, care pierd lunar sume importante din cauza întârzierilor. În unele cazuri, diferențele sunt destul mari, ajungând până la 1.500 lei pe lună.

Pentru recuperarea banilor și a eventualelor penalități, vârstnicii trebuie să se adreseze instanței, a informat Casa de Pensii. O astfel de soluție este una anevoioasă, un proces putând dura până la 3-4 ani.

Pilonul II reprezintă componenta obligatorie de pensie privată, finanțată din contribuția la pensia de stat. La pensionare, suma acumulată ar trebui plătită ca pensie suplimentară.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. De la Oradea direct în Someș. Tradiționala baie a campionilor la baschet de la U-BT Cluj-Napoca

Publicat

De

U-BT

Echipa de baschet U-BT Cluj-Napoca s-a întors acasă în noaptea de vineri spre sâmbătă de la Oradea cu titlul de campioană, după ce a învins în finală pe CSM Oradea, iar prima oprire a fost pentru tradiționala baie din Someș. 

Autocarul clujenilor a ajuns în jurul orei 2,30 pe malul Someșului, fiind așteptat de sute de suporteri care i-au întâmpinat pe jucători și pe antrenorul Mihai Silvășan cu torțe și au scandat numele echipei, dar și ”Campionii, campionii”.

U-BT a învins vineri cu 68 la 67 în meciul 5 al finalei pe CSM Oradea în deplasare și a câștigat titlul de campioană cu scorul de 3-2.

Felicitări de la Boc

Un mesaj de felicitare a venit și din partea primarului Emil Boc:
”Cluuuj-eeee!!! Cluuuj-eee! U-BT Cluj-Npaoca câștigă incredibil un nou titlu de campioană a României la un punct diferență, la Oradea! Felicitări băieți, bravo întregii echipe care stă în spatele acestei minunate povești a Clujului!
Echipa noastră a câștigat meciul decisiv al finalei, la Oradea, cu scorul de 68 la 67, în ceea ce se anunță un weekend de poveste la Cluj!

O performanță extraordinară, felicitări băieți! Suntem mândri de voi, ați demonstrat din nou că cei ce cred până la final reușesc rezultate incredibile! Haide ”U”! Cluuuj-eee”, a transmis Boc.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

DESPĂRȚIRE iminentă la „U” Cluj: Ovidiu Popescu nu mai intră în vederile lui Neluțu Sabău

Publicat

popescu

Antrenorul Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a decis să nu conteze pe serviciile mijlocașului Ovidiu Popescu, în vârstă de 31 de ani. Tehnicianul nu a fost mulțumit de evoluțiile jucătorului, astfel că acesta nu va face parte din lotul pentru următorul sezon, scrie Golazo.

Popescu a venit la „U” Cluj în vara anului trecut, liber de contract și a fost adus cu un salariu considerabil, 150.000 de euro pe sezon.

DESPĂRȚIRE iminentă la „U” Cluj: Ovidiu Popescu nu mai intră în vederile lui Neluțu Sabău

În sezonul 2024-2025, mijlocașul a bifat 19 partide și a marcat un gol pentru „șepcile roșii”.

Înainte de transferul la Cluj, Ovidiu Popescu a evoluat timp de opt sezoane la FCSB, între 2016 și 2024, unde a fost unul dintre jucătorii importanți ai echipei.

În această perioadă, a adunat 248 de meciuri, a înscris 6 goluri și a oferit 13 pase decisive, contribuind la cucerirea Cupei României și a unui titlu.

Cota lui Ovidiu Popescu pe Transfermarkt este de 750.000 de euro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate