ACTUALITATE
Emma Răducanu revine la Cluj. O altă campioană de Grand Slam, pe tabloul principal Transylvania Open WTA250. Lista jucătoarelor

Peste 30 de jucătoare din top 100 WTA vin la Cluj-Napoca la Transylvania Open. Printre ele, îndrăgita Emma Răducanu, Barbora Krejcikova, dar și româncele Irina Begu, Ana Bogdan și Jaqueline Cristian.
Înscrierile pentru Transylvania Open WTA250, care au avut loc între 8 și 16 octombrie 2022. s-au încheiat oficial luni, 12 septembrie, iar în competiție au intrat nume mari ale tenisului mondial. Peste 30 de jucătoare din top 100 WTA și două campioane de Grand Slam vor fi pe tabloul principal la Cluj-Napoca, Barbora Krejcikova și Emma Răducanu, anunță organizatorii.
Emma Răducanu joacă din nou la Cluj
Barbora Krejcikova este una dintre prezențele spectaculoase la Transylvania Open. Campioană la Roland-Garros în 2021 și fostă numărul 2 în lume, Barbora ocupă acum locul 26 în clasamentul de simplu.
Ea este proaspătă campioană de dublu la US Open, alături de Katerina Siniakova. Cele două și-au completat astfel mult doritul Career Golden Slam, adică au câștigat toate cele patru turnee de Grand Slam, plus medalia olimpică de aur la Tokyo. Ele au câștigat, de asemenea, și WTA Finals 2021 la dublu.
Emma Răducanu este, din nou, prezentă pe tabloul turneului de tenis din Cluj care va avea loc în 8-16 octombrie, în BT Arena. Campioana US Open 2021 s-a simțit excelent la prima ei participare la Cluj, când a reușit să ajungă în sferturile de finală. După un sezon plin cu experiențe valoroase, Emma e gata de un nou început.
„M-am simțit foarte bine anul trecut în Cluj. Oamenii au fost minunați și m-au făcut să mă simt extrem de bine. Așa că sunt încântată și fericită să mă întorc anul acesta. De fiecare dată când am ocazia, ador să mă întorc în România. Tatăl meu este de acolo și am foarte multe amintiri plăcute. Aștept cu nerăbdare să mă întorc. Ne vedem în curând!”, este mesajul transmis de Emma.
Româncele de pe tabloul Transylvania Open
De pe tabloul Transylvania Open WTA250 nu lipsesc jucătoare românce din top 100 WTA. Irina Begu, locul 41 mondial, Ana Bogdan, locul 65 mondial și Jaqueline Cristian, locul 87 mondial, sunt primele care au confirmat prezența la turneul de tenis din Cluj.
Irina Begu are unul din cele mai bune sezoane din ultimii ani, apropiindu-se de revenirea între primele 30 de jucătoare ale lumii. Irina a câștigat al cincilea titlu al carierei anul acesta, și primul după cinci ani, după o minunată victorie la Palermo. A mai jucat, de asemenea, o semifinală la St. Petersburg și a ajuns până în optimi de finală la Roland-Garros și în turul al treilea la Wimbledon.
Ana Bogdan a bifat o premieră în sezonul 2022, jucând prima ei finală de turneu WTA, la Varșovia. Imediat după aceea, a câștigat titlul WTA 125k de la Iași. Tot anul acesta a mai câștigat un turneu ITF la Andrezieux-Boutheon.
Jaqueline Cristian revine la Cluj-Napoca după ce a jucat sferturi de finală la prima ediție a Transylvania Open, învinsă atunci de Simona Halep. În săptămânile care au urmat, Jaqueline a jucat și prima finală a carierei la Linz, a obținut prima victorie pe tabloul principal al unui Grand Slam, iar apoi a gestionat o pauză lungă de șase luni, din cauza unei accidentări. Unul dintre obiectivele ei declarate este să câștige primul titlu al carierei.
„Sper că sunteți pregătiți să ne revedem la cea de-a doua ediție a singurului turneu WTA250 din România. Eu mă antrenez, Thomas, antrenorul meu vă poate confirma. Mi-am pregătit și capa și abia aștept să joc în fața publicului de acasă care este clar cel mai bun public. Anul trecut chiar mi-a lipsit foarte mult energia fanilor din tribune. De abia aștept să ne vedem în 8-16 octombrie, la BT Arena, în Cluj”, a transmis Jaqueline.
Un turneu puternic în 2022
Transylvania Open WTA250 revine la Cluj după o primă ediție de succes organizată în 2021, când turneul de tenis din Cluj-Napoca și-a câștigat locul în calendarul oficial al Women’s Tennis Association.
„Ne așteaptă un turneu de tenis foarte puternic, cu jucătoare foarte bine plasate care ne-au depășit așteptările. Suntem extrem de încântați de prezența a două campioane de Grand Slam, cu multiple titluri, Barbora Krejcikova și Emma Răducanu, care la doar 19 ani este deja un fenomen al tenisului mondial. Bineînțeles, abia așteptăm să le vedem pe teren pe românce, fie că joacă pe tabloul principal sau în calificări.
Așa cum știți, Transylvania Open este singurul turneu WTA250 din România și suntem mândri că are loc la Cluj-Napoca. El oferă șansa jucătoarelor românce de a se bucura de această experiență, iar publicului șansa de a vedea jucătoare de top live. Pentru mine și echipa mea cea mai mare bucurie este faptul că anul acesta vom avea alături de noi, în tribune, fani ai tenisului care vor face ca experiența acestui turneu să fie una de neuitat”, Patrick Ciorcilă, directorul turneului Transylvania Open.
Jucătoarele înscrise la turneu
Transylvania Open va avea loc în 8-16 octombrie, pe hard, în sala polivalenta BT Arena din Cluj-Napoca pe cele două terenuri care vor fi amenajate: Terenul Central și Terenul 2.
Turneul va începe cu două zile de calificări, în cadrul cărora jucătoarele se vor întrece pentru unul din cele șase locuri libere din optimi. Primele 21 de jucătoare potrivit clasamentului mondial vor intra direct pe tabloul principal Transylvania Open.
Pentru turneul din Cluj au fost rezervate patru wild cards și un Special Exempt (SE). Emma Răducanu și Jaqueline Cristian vor intra direct pe tabloul principal datorită wild cardurilor acordate de turneul de la Cluj-Napoca.
Tabloul principal Transylvania Open 2022:
- KREJČÍKOVÁ, BARBORA (CZE) – 26 WTA
- BEGU, IRINA-CAMELIA (ROU) – 41 WTA
- POTAPOVA, ANASTASIA – 45 WTA
- KALININA, ANHELINA (UKR) – 47 WTA
- BONDAR, ANNA (HUN) – 52 WTA
- KOSTYUK, MARTA (UKR) – 54 WTA
- PAOLINI, JASMINE (ITA) – 55 WTA
- BRONZETTI, LUCIA (ITA) – 57 WTA
- SIEGEMUND, LAURA (GER) – 57 WTA (SR)
- SORRIBES TORMO, SARA (ESP) – 58 WTA
- WANG, XIYU (CHN) – 60 WTA
- PARRIZAS DIAZ, NURIA (ESP) – 63 WTA
- LI, ANN (USA) – 64 WTA
- BOGDAN, ANA (ROU) – 65 WTA
- MARTINCOVA, TEREZA (CZE) – 66 WTA
- LINETTE, MAGDA (POL) – 67 WTA
- PARRY, DIANE (FRA) – 71 WTA
- JUVAN, KAJA (SLO) – 72 WTA
- NIEMEIER, JULE (GER) – 73 WTA
- SHERIF, MAYAR (EGY) – 74 WTA
- KRUNIC, ALEKSANDRA (SRB) – 75 WTA
- RADUCANU, EMMA (GBR) – 83 WTA (WILD CARD)
- CRISTIAN, JAQUELINE (ROU) – 87 WTA (WILD CARD)
Acces gratuit pentru copiii de sub 6 ani
Biletele pentru Transylvania Open WTA250 au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate de pe site-ul entertix.ro. Copiii cu vârsta de sub 6 ani au acces gratuit la turneu, cu condiția să fie ținuți în brațe de adulții care îi însoțesc.
În cadrul turneului Transylvania Open WTA250 din octombrie 2022 vor concura 32 de jucătoare la simplu și 16 echipe la dublu. În joc vor fi puse 280 de puncte WTA și premii în valoare de 251.750 de dolari.
Prima ediție Transylvania Open a însemnat un turneu de tenis cu meciuri surprinzătoare, ce a adunat la Cluj campioane de top 100 mondial și două câștigătoare de Grand Slam: Simona Halep
și Emma Răducanu.
Miza fost una uriașă: la turneul de tenis din Cluj s-a decis ultimul loc de la Turneul Campioanelor, câștigat de cea care a obținut trofeul Transylvania Open: Anett Kontaveit, locul 3 WTA în acest moment.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Dan Petrescu, înaintea meciului cu Rapid: Vrem victoria, când joci acasă e clar că vrei să câștigi. Va fi un meci foarte greu

Antrenorul echipei CFR 1907 Cluj, Dan Petrescu, vrea o victorie, luni, în meciul cu Rapid care se va disputa acasă, pe stadionul din Gruia.
Întrebat, duminică, dacă își dorește victoria, Petrescu a spus ”normal” adăugând că este clar că atunci când echipa joacă acasă să vrea să câștige, chiar dacă presiunea va fi mai mare la gazde.
”Va fi un meci foarte greu, pare că Rapid a găsit formula de start, sistemul, antrenorul are experiență, oriunde merge scoate rezultate. Sunt și jucători acolo foarte buni, șase dintre ei au fost la CFR, i-am antrenat și eu. De obicei, ex-jucătorii mei mereu au făcut un meci excelent împotriva mea”, a spus Petrescu.
Acesta a dat asigurări că CFR nu are nicio problemă de lot, toți jucătorii fiind apți.
”Vreau să văd o echipă cu <<foame>>, foarte agresivă, care vrea să joace fotbal, să dea goluri și să nu primească”, a mai spus antrenorul CFR.
Meciul CFR Cluj – Rapid București va începe la ora 20,30.
EVENIMENT
FOTO. Figurine de Paște din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, decorate de copii la un atelier de creație, la Cluj

La Festivalul Chocolate Saga din Cluj-Napoca a fost o atmosferă de poveste – dulce, colorată și plină de veselie. Reprezentanții cofetăriei Pralina au organizat un atelier de creație special pentru copii, care au avut ocazia să decoreze figurine din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, chiar în ton cu apropierea Paștelui.
Cu mâini curioase și multă imaginație, cei mici au dat viață figurinelor, alegând culori vesele și detalii haioase.
Unii iepurași au fost decorați cu floricele, fundițe, alții au fost „îmbrăcați” în buline sau inimioare din zahăr, iar ouăle s-au transformat în adevărate opere de artă comestibile.
A fost mai mult decât un simplu atelier – a fost o experiență care a reușit să îmbine creativitatea, jocul și bucuria de a lucra cu ceva atât de delicios. Iar părinții au privit toată activitatea desfășurată cu zâmbetul pe buze, cei mai câștigați, însă, fiind copiii care au plecat nu doar cu figurinele decorate, ci și cu o amintire dulce de la un weekend special.
Astfel, în cadrul atelierului s-a reușit să se îmbine magia copilăriei cu arta deserturilor.
Andreea Ungur
EVENIMENT
Ora de istorie: Ultimul Paște din timpul războiului și primul din comunism. Ce scria ziarul Scânteia din 10 mai 1945

După ce Armata Roşie a ocupat România în toamna anului 1944, în timpul războiului, sovieticii s-au impus în regiune, iar la 6 martie 1945 a fost anunţată componenţa Guvernului condus de Petru Groza și, odată cu el, și planul de comunizare al României.
În același an, sărbătoarea Învierii Domnului s-a celebrat pe 6 mai, cu trei zile înainte de capitularea Germaniei în fața Aliaților. România era și ea implicată în război, în tabăra învingătoare de data asta.
Cu toate că resursele erau îndreptate pe front, iar populația civilă nu era neapărat în spirit de sărbătoare, conducerea țării a ținut totuși să respecte tradițiile Pascale: să meargă la slujba religioasă și să ciocnească ouă roșii.
Astfel, prin intermediul platformei Arcanum putem observa cum a fost descris acest eveniment de principalul organ de presă al PCR- ziarul Scânteia.
Sărbătorirea tradițională a Paștilor la regimentul de Gardă Călare
Printre titluri tehnice ca „Moarte criminalilor de război” sau articole despre înființarea economatelor, cei din redacția Scânteia au inclus în ediția zilei de 10 mai și o secțiune despre sărbătorile Pascale.
E vorba despre cum au sărbătorit cei cu funcții înalte, nefiind menționat nimic despre obiceiurile oamenilor de rând.
„Şi în acest an, a avut loc la Regimentul de Gardă Călare într-un cadru ostăşesc, serbarea ciocnirii ouălor roşii. În careul înverzit al regimentului, pavoazat de drapelele naţiunilor prietene şi aliate, ostaşi aparţinând Armatelor Română, Sovietice precum şi camarazi din Divizia „Tudor Vladimirescu“, aşteptau sosirea oaspeţilor.”
Dintre cei prezenți la serbare au fost și ministrul de război, general de C. A. Vasiliu Răşcanu și şeful de Stat Major, general de armată Sănătescu, însoțit de membrii delegaţiilor misiunilor militare aliate engleze și americane:
„(…) După primirea raportului, domnul ministru de război a trecut trupa în revistă, adresându-se soldaţilor cu „Hristos a înviat“.
S-a oficiat apoi un scurt serviciu divin, la sfârşitul căruia domnul ministru de război a rostit o caldă cuvântare ostaşilor, încheind cu urări pentru Maiestatea Sa Regele Mihai I, Mareşalul Stalin, M. Sa Regele George al Angliei şi Preşedintele Truman al Statelor Unite ale Americii de Nord. Într-o atmosferă de camaraderie, invitaţii au ciocnit ouă roşii cu ostaşii luând masa împreună cu ei în această zi de sărbătoare.”
Conducerea țării la slujba solemnă de la București
„În Capitală, Slujba învierii s-a oficiat într-un cadru solemn Sâmbătă 5 Mai orele 23.45 în Biserica Sfintei Patriarhii, de faţă fiind d-nii: General Vasiliu Răşcanu, ministrul de război, profesor P. Constantinescu-Iaşi, ministrul Propagandei. Deasemeni au asistat din partea Comisiei Aliate de Control în România, numeroşi ofiţeri şi ostaşi sovietici, dar și din misiunile anglo-americane.
„Au mai fost prezenţi d-nii: Cornel Cireş, preşedintele înaltei Curţi de Casaţie, general Constantin Sănătescu, şeful Marelui Stat Major, Poulopol, prim procuror general, Savel Rădulescu, precum şi un mare număr de personalităţi din viaţa noastră politică şi militară.” se menționează în articol.
„Serviciul divin a fost oficiat de I. P. S. S. Patriarhul Nicodem asistat de P. S. S. Episcopul Moruşca al Americii, P. S. S. Veniamin Sinaitul şi un mare sobor de înalţi Erarhi bisericeşti, preoţi şi diaconi. După terminarea serviciului religios, membrii guvernului în frunte cu d. general Vasiliu Răşcanu, ministrul de război, au prezentat urări I. P. S. S. Nicodem Patriarhul României, în sala Tronului Patriarhal, după care Patriarhul a ciocnit cu cei de faţă tradiţionalele ouă roşii.
Adresându-se apoi asistenţei, Patriarhul României, a făcut urări în sănătatea Majestăţii Sale Regelui Mihai I şi a Augustei Sale Mame Regina Elena, dorindu-le domnie lungă şi fericită.Apoi Patriarhul a a făcut urări guvernului. Ceremonia a luat sfârşit la orele 2.30 dimineaţa.”
Primul Paște al păcii, redat în ziarul Scânteia din 26 aprilie 1946
Economatele au fost în acea perioadă invenția salvatoare a comuniștilor.
„Din bătrâna clădire din str. Vasile Boerescu, unde sunt birourile Oficiului de Aprovizionare a Capitalei, câţiva oameni, au muncit fără de preget pentru a realiza acest lucru -Tovarăşul Petre Ion, ajutor de Primar General al Capitalei și şeful Oficiului Economic de Aprovizionare, înconjurat de o echipă de oameni tot atât de hotărîţi.”, menționează Gheorghe Florescu, autorul articolului.
Două treimi din populaţia Capitalei, adică un număr de peste 30.000 de oameni, s-au aprovizionat prin economate, iar mii de maşini şi zeci de vagoane au descărcat transporturile pe piaţă sau în magazii.
Elogiu sistemelor de economate
„Fără economate, muncitorii şi funcţionarii ar fi fost cu prilejul Paştilor pradă lipsurilor şi speculei celei mai crunte. Se poate spune că Bucureştiul au trecut destul de bine gruel examen al aprovizionării de Paşti. Timp de câteva zile populaţia muncitoare a Capitalei a putut să dea uitării grija chinuitoare a coşniţei. La măcelării s-a găsit carne din belşug, economatele şi cooperativele au distribuit mari cantităţi de alimente. Paştele anului acesta, primul Paşte al păcii, a putut fi prăznuit cu voia bună tradiţională.”
Cooperativa Victoria a reuşit o strașnică… victorie
„(…) Începuseră să dispară ouăle de pe piaţă. Se vindeau pe sub mână ca… „cocoşeii“. Cooperativa Victoria avea un stocaj de aproape un milion de ouă ce le stătea ca un ghimpe pe inimă „domnilor’ ce sperau să-şi facă şi acum averi în ajun de Paşte.
Vineri n-au mai putut răbda şi-au început să dea drumul vânzării, încet, cu mare teamă. Şi cereau dacă nu făceai puţină gălăgie, 7-800 lei pe bucată. Vineri după masă, „Victoria“ a anunţat desfacerea de ouă la 550 lei bucata.
Au ameţit domnii negustori, au înghiţit în sec şi au fost nevoiţi şi ei să vândă ouăle tot la acelaşi preţ. „Victoria“ s-a dovedit încă odată că este creată pentru a veni în ajutorul populaţiei şi a înfrîna specula.”
Rezervele alimentare pentru Capitală
„Pentru Paşte au fost programate următoarele cantităţi de alimente: OUĂ: 13.500.000, MIEI: 346.445 şi GĂINI: 50.000 din care numai prin gări au sosit în intervalul dela 9-17 Aprilie următoarele: miei 147.656 kg.,ouă 5 955.940, găini 62.745 kg. În afară de aceste alimente, economatele au mai fost aprovizionate de către cooperativa Victoria şi Oficiul de Aprovizionare şi cu alte alimente: făină albă de cozonaci, griş, paste făinoase, arpacaş, mazăre decorticată, magiun, brânză şi mezeluri.
Cooperativa Victoria singură a distribuit prin sucursalele ei 857.900 ouă, 6275 miei, 23.720 kg. brânză şi alte alimente ca magiun, zahăr, mazăre, etc., în valoare de peste un miliard şi jumătate lei.” se menționează în articol.
După sărbători aceeaşi activitate
„Tovarăşul Petre Ion ne-a declaratcă este hotărît să facă totul pentru ca sistemul de aprovizionare şi control experimentat de Paşte să rămână în vigoare şi pe viitor. Şi nu numai de Paşti oamenii să aibă putinţa de a se aproviziona. Oficiile Economice Judeţene trebuie să-şi dea silinţa să acopere cererile de alimente. Iar organele de control în Bucureşti, să se străduiască pentru a garanta o bună şi dreaptă repartizare a lor”, mai menționa Gheorghe Florescu în Scânteia.
Paula Mariuța
EVENIMENT
FOTO. Femeie mușcată de câinii unei stâne, în Florești. A fost dusă la spital de un echipaj SMURD

O femeie a primit, duminică, primul ajutor calificat de la echipajul SMURD din Punctul de Lucru Florești, după ce a solicitat asistență medicală în urma unor mușcături de câine în zona gambelor.
Incidentul a avut loc pe Dealul Cetății, iar din primele informații femeia ar fi fost atacată și mușcată de câinii de la o stână din zonă.
”Femeia fost transportată la spital pentru îngrijiri și investigații medicale”, au spus reprezentanții ISU Cluj pentru Cluj24.
La fața locului a fost prezent și un echipaj al Poliției Locale Florești.
Altă femeie atacată mai demult
O altă victimă, tot femeie, a scris pe Facebook că în acel loc a fost și ea atacată de câini mai demult, dar a avut noroc cu niște băieți care au intervenit și au alungat câinii.
”Vine căldura și mulți vrem sa mergem la pădure aer curat. Chiar trebuie sa trecem prin așa ceva? Omul respectiv e proprietar peste tot dealul și toată pădurea?”, s-a întrebat aceasta.
Sursa foto: Trăiesc în Florești – Cluj Facebook