ACTUALITATE
Emil Boc vrea să retragă finanțarea pentru ”U” Cluj dacă mai au loc violențe generate de jucători
Primarul Emil Boc dorește să modifice contractul de finanțare a Universității Cluj astfel încât dacă mai au loc pe viitor violențe generate de către jucători sau alți reprezentanți ai clubului, să existe posibilitatea retragerii unor sume de bani.
Propunerea a fost făcută inițial de către consilierul local Adriana Cristian (USR), care a fost prezentă la meciul cu Slobozia alături de copii.
Emil Boc a menționat că imediat după meci l-a sunat pe președintele Radu Constantea și i-a cerut ”cu orice preț” să curme orice element de violență legat de Universitatea Cluj.
”Sunt de acord să îi penalizăm. Cred că putem gândi un mecanism prin case să stabilim că fair-play-ul este regula, iar în caz contrar, să existe sancțiuni”, a precizat Emil Boc.
Clubul de fotbal a arătat că, din păcate, provocările și comportamentul nesportiv al adversarilor au contribuit decisiv la escaladarea tensiunii la finalul partidei.
FC Universitatea Cluj a primit de la Primăria Cluj-Napoca o finanțare în valoare de 4 milioane de lei, ca formă de sprijin pentru accederea în Liga 1.
Citește și „U” Cluj-Unirea Slobozia, 1-2. Una albă, una neagră. Clujenii rămân pe locul 3
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
VIDEO Ferma animalelor, altfel!Albumul Pink Floyd „Animals”, pus în scenă de clujenii de la Speak Floyd, mai ACTUAL ca niciodată
Vineri seara am avut de luat o decizie importantă: să stau acasă sau să merg la concertul clujenilor de la Speak Floyd care, cu curajul alegătorului care e convins că știe cel mai bine cu cine să voteze, s-au luat de beregată cu albumul Pink Floyd „Animals” și l-au pus în scenă la Form Space.
Spre bucuria mea, am fost eu și alte câteva sute care n-am regretat această decizie. Considerat unul dintre cele mai grele albume ever, adică dificil de reprodus din punct de vedere instrumental, Animals a reprezentat provocarea pe care a acceptat-o Sandy Deac & Co. cu naivitatea unui hoștezan care e convins că ridichile la care a folosit bălegar sunt mai bio decât cele din import, că el știe ce-a mâncat vaca și calul furnizor.
Ferma animalelor, altfel! Albumul Pink Floyd „Animals”, pus în scenă de clujenii de la Speak Floyd, mai ACTUAL ca niciodată
Acum vreo trei ani, la o discuție amicală la o „cafea” sau ce-o fi fost, Sandy îmi cerea părerea: de ce să m-apuc, de The Dark Side of the Moon sau de Animals? Cum ultimul era slăbiciunea mea, l-am vrut pus în scenă. „Măi, da’ tu știi cât e de greu ăsta? La cățăi (piesa Dogs) îmi trebuie doi chitariști…” Păi și de ce m-ai mai întrebat, zic eu… „Voiam să fiu sigur că nu-s singurul nebun care s-a gândit la el”, mi-a spus, zâmbind, Sandy.
„Am găsit al doilea chitarist!”
Anii au trecut și, surpriză, într-o zi mă pomenesc cu un mesaj de la Sandy: „Am găsit al doilea chitarist!”. Știam ce înseamnă asta. Animalele intră pe rol. Și iată că vineri am fost la concert ca să văd produsul. Care este al dracu’ de reușit!
Sandy Deac (clape, chitară, voce), Kovacs Laci (chitară), Cipri Cotfas (al doilea chitarist), Tudor „Micuțu” Pop (bass), Edi Raita (clape), Răzvan „Văvă” Rotiș (drms), Gențiana Ganea și Dudu Isabel (voce), pe scurt Speak Floyd, singurul tribute band Pink Floyd de pe la noi, au pus în scenă un show de excepție, apreciat de întreaga audiență.
Albumul original, realizat în 1977 și care s-a vrut un manifest politic al lui Roger Waters, este extrem de actual, din păcate, și azi, dacă e să analizăm climatul socio-politic de la noi, din aceste zile. Inspirat din Ferma Animalelor a lui Orwell, animalele floydiene te duc cu gândul, inevitabil, la prezent. Porci, câini, oi, oameni…
„Copchilu’ ăsta îi mai bolund ca noi”
Porcul zburător de pe coperta albumului n-a mai încăput în club, au fost însă prezente toate animalele în proiecțiile extrem de reușite de pe fundal. Sonorizarea a fost excelentă, supravegheată cu un ochi critic de Ovidiu Buhățel. Despre instrumentiști, le o kalap, cum s-ar zice, adică jos clopul! Surpriza plăcută (pentru că pe veterani îi știam deja) a fost Cipri Cotfas. După concert, Sandy mi-a zis: „Copchilu’ ăsta îi mai bolund ca noi. El a fost driverul proiectului…” Flăcăul a trecut cu brio examenul, mă refer la partea de chitări din Dogs. Bineînțeles, sprijinit de inegalabilul Laci.
Pe lângă Animals, n-au lipsit piese de pe Wish You Were Here, The Dark Side of the Moon și The Wall. La piesa Mother, mai exact la pasajul cu „Mother should I run for president/ Mother should I trust the government”, un NU urmat de huiduieli din partea publicului au colorat atmosfera.
„Ne-am dorit de multă vreme să lansăm albumul „Animals” al celor de la Pink Floyd, dar era nevoie de 2 chitariști și nu am putut începe munca până nu l-am cooptat pe Cipri Cotfas lângă Kovacs Laci, ca să ducă misiunea la bun sfârșit. Deși mai ermetic și foarte greu de interpretat, norocul nostru că, ideatic vorbind, lansarea materialului s-a produs într-un moment care se potrivește cel mai bine situația politică și socială pe care o descrie albumul. Deci, am avut mingea la fileu…”, spune Sandy.
Speak Floyd a testat Animals pe publicul clujean, un fin cunoscător al genului. Dacă e să ne luăm după reacțiile post-concert, experimentul a reușit. Dar ei nu se vor opri aici. Mai au o temă de casă dificilă… Răbdare! Nu dau încă pe goarnă. Savurați Animals cât e cald!
Foto/ Video: Speak Floyd
EVENIMENT
FOTO. Șofer ISU Cluj, 22 de ani de intervenții: Dacă nu vii aici pregătit să pui ceva de la tine, nu te apuca să te faci pompier
Plutonierul adjutant șef Daniel Boitor are aproape 27 de ani de când este pompier la ISU Cluj, din care 22 petrecuți în misiuni de intervenție, fiind cel mai experimentat conducător de autospecială și comandant de echipaj. Putea să se pensioneze în urmă cu 6 ani, dar a rămas, în continuare, pe baricade, prins de pasiunea pentru intervenții la incendii și accidente.
Daniel Boitor a fost angajat la ISU Cluj în 1 martie 1998, pe postul de bucătar, dorința și scopul său fiind, însă, să lucreze la intervenții. De mic avea acest vis, să fie pompier, văzând mașinile roșii trecând în trombă pe străzile Clujului, cu sirenele pornite, pentru a ajunge cât mai repede la un incendiu.
”Dintotdeauna mi-au plăcut mașinile”
”Lucrurile s-au așezat într-o asemenea măsură încât totul a coincis cu toate dorințele și visurile mele de când eram copil. Mi-am dorit să devin șofer de autospecială de pompieri pentru că, pentru mine, condusul mașinii e o pasiune dată de un unchi de-al meu, care era șofer.
Dintotdeauna mi-au plăcut mașinile, chestiile tehnice, și unde muncea el am făcut și școala de șoferi și am obținut permisul de conducere în 1992. Poate că puțini își stabilesc ca și scop în viață să conducă o mașină, dar pentru mine chiar a fost un scop. Sigur că a fost o satisfacție nu doar personală, ci și familială, pentru că soția mea m-a luat cu totul când ne-am căsătorit, inclusiv cu pasiunile mele pentru mașini.
În momentul în care am ajuns șofer la pompieri, am înțeles că există și partea de intervenție. Îmi place la fel de mult și să conduc autospecialele și să fac intervenție, slăbiciunea mea cea mai mare fiind pentru partea de incendii și descarcerare”, spune Boitor.
Mașini vechi din 1983
Acesta și-a amintit de partea de început a carierei la ISU Cluj când conducea vechile autospeciale cisterne de alimentare cu apă (APCA) spunând că șoferii care au reușit să conducă mașinile de atunci, pot conduce acum orice.
Primul său contact cu autospecialele de intervenție a fost în 2002 când parcul auto al ISU Cluj mai deținea mașini de pompieri produse în 1983, iar pentru că avea vechime în șofat i s-au dat pe mână mașinile mari, după ce a insistat să o conducă ”pe cea mai mare”.
Fiind mașini vechi, după fiecare intervenție șoferul meșterea la ele, mai ales pe partea de mecanică, mașinile având nevoie aproape tot timpul de reparații.
”În timp, s-a creat o legătură între mine și autospecială și, parcă pentru că simțea că mi-e dragă, nici nu mi-a cauzat mari probleme.
Eram foarte interesat de caracteristicele tehnice, mai ales de partea de transmisie și de forță la mașină. Am prins câteva serii de militari în termen, atrași de felul în care le-am explicat și m-am ocupat de ei. Când veneau atunci în armată voiau să fie în subordinea mea, pentru că auziseră de mine”, a explicat Daniel Boitor.
Prima intervenție, emoție mai mare decât la Starea Civilă
Prima intervenție, pe care și-o amintește ca și când ar fi fost ieri, a fost la un incendiu izbucnit la un acoperiș de casă, în Apahida, în 2002.
”Era noapte, era iarnă, era foarte frig afară. Am mers la ora 4,30 spre subunitate și erau minus 17 grade. M-am simțit atunci ca și în fața unui examen și poate că n-am fost atât de emoționat când am spus <<da>> la Starea Civilă, ca și atunci când am condus eu autospeciala ISU la prima intervenție.
Am fost două mașini, iar în față mergea colegul care conducea tura de serviciu și intervenția în sine, un coleg foarte bun, foarte capabil, profesionist, care știa să relaționeze foarte bine cu colegii, cu militarii. M-a marcat atunci calmul lui, deși lumea era agitată și, cumva, m-am gândit că aș vrea să pot să fiu ca și el.
Și unii zic acum că asta le place când merg cu mine la intervenție, că sunt foarte calm. Le transmit celor din echipajul pe care îl conduc siguranță, calm, încredere”, a adăugat pompierul clujean.
Alarmare în timp de noapte
Acesta recunoaște că are parte de o familie excepțională și o soție deosebită care a înțeles tot ce a trebuit să facă, în condițiile în care programul său nu se limita doar la cel de la serviciu ci trecea și dincolo de momentul în care pleca acasă.
”Am avut de foarte multe ori alarmarea subunității, nu doar la intervenții, ci pentru a se vedea timpul de răspuns, de reacție, a întregii unități în cazul unor intervenții de foarte mare amploare.
Și nu mi s-a părut niciodată prea mult ceea ce mi s-a cerut, pentru că îmi este atât de drag ceea ce fac, că nu mi se pare aproape nimic imposibil de făcut, chiar dacă e vorba și în afara timpului de serviciu și trebuie să sar din pat la ora 3 dimineața”, a precizat Daniel Boitor.
Intervenție în concediu la un accident
Toate abilitățile deprinse în cadrul ISU Cluj i-au folosit și în viața personală.
Astfel, în timp ce mergea în concediu cu familia și câteva rude undeva în județul Hunedoara, a surprins în direct producerea unui accident rutier în care au fost implicate patru mașini și în urma căruia au rezultat mai multe victime.
Clujeanul a oprit mașina, s-a dat rapid jos și a evaluat situația și a reușit să își coordoneze rudele pentru acordarea primului ajutor, soția sa fiind și asistentă medicală.
”Eu m-am dus la mașina pe care a văzut-o cea mai grav avariată. Am sunat la 112 și, ca să scurtez discuția, m-am prezentat că sunt pompier la ISU Cluj, relatându-i dispecerei ce s-a întâmplat. Când m-a întrebat ce mașini să trimită i-am spus că este nevoie de trei ambulanțe, de o autospecială de descarcerare și de una de stingere pentru că dintr-un rezervor curge combustibil.
Când am auzit sirenele că se apropie am plecat, situația era stabilizată, astfel că am simțit că nu e nevoie să rămân acolo ca să se știe neapărat cine a făcut chestia asta”, a povestit Daniel Boitor.
Și-a salvat fiul de două ori
De asemenea, procedurile medicale învățate și pe partea de acordare a primului ajutor i-au fost de folos și când a intervenit în două rânduri pentru a-și salva fiul minor, care căzuse prima oară într-o groapă și a doua oară de la mică înălțime.
Potrivit acestuia, după atâția ani de intervenții și-a dat seama că nu are nici un fel de blocaj, știind exact cum să reacționeze și cum să procedeze.
Peste 1000 de intervenții
În cariera sa de 22 de ani de șofer la ISU Cluj, Daniel Boitor a participat la peste 1000 de intervenții de stingere incendii și descarcerare, ca șofer și comandant de echipaj, străbătând peste 100.000 de kilometri.
”Autospecialele vechi erau mașini greoaie, transportau o cantitate de 9.000 – 11.000 de litri de apă, motoarele nu erau atât performante. Timpul nostru de reacție calculat era foarte lung și nu întotdeauna reușeam să ne încadrăm, pentru că, în momentul în care mașinile dădeau de deal, puteam opri și girofarul și sirenele, că toți treceau pe lângă noi. Când o luam la vale, se schimba situația în bine.
Apoi au fost aduse mașinile noi, a fost o schimbare în totalitate, avantajul cel mai mare fiind că aveam căldură în mașină…Adică, în timp ce s-a înnoit parcul auto, am ajuns să avem lucruri la care nu ne-am gândit, cum este căldura în mașină, pentru că, până atunci, nu ne gândisem la acest tip de confort.
În unele ierni era atât de frig că îngheța apa pe furtun când îl mutam de la o mașină la alta. Și atunci îi puneam pe militari să calce unul lângă altul pe furtun, să miște apa, până când dădeam drumul la apă, pentru că îngheța bocnă.
În plus, mașina nouă pe care am primit-o avea apă mai puțină, dar avea sisteme care foloseau apă mai puțină la presiune foarte mare, ceea ce conta mai mult decât cantitatea mare de apă.
Mai era și motorul, mult mai puternic, iar multe piese erau din aluminiu, mult mai ușoare, astfel că lucrurile s-au schimbat în bine”, și-a amintit pompierul.
Intervenție din mers
Fișa postului său include, pe lângă partea de șofer, și comanda echipajului de 4-5 membri și intervenția propriu-zisă la stingerea unui incendiu sau la intervenție la descarcerarea victimelor aflate într-o mașină în urma unui accident.
”Nu puteam sta deoparte. Treaba mea era să duc mașina și echipajul acolo, să le să dau drumul la apă, să le dau sculele de care au nevoie, să-i aduc înapoi, să alimentez cu apă, cu combustibil.
Dar nu puteam să fac asta. De multe ori la dispozitivul de întindere a furtunurilor aveam un sistem mai aparte pregătit pe mașină. Practic, ne-am pus punct niște strategii de eficientizare a acțiunilor noastre, pentru ca intervenția să se deruleze cât mai bine.
Am fost la un curs la Târgu Mureș la care au participat pompieri din Franța, iar unul ne-a spus că dacă ar fi aplicat modul nostru de intervenție combinat cu tehnica lor, probabil că ar fi cei mai buni pompieri din Europa.
Ei stăteau, analizau modul de intervenție mai ales pe partea de descarcerare și acordarea primului ajutor, și pierdeau secunde prețioase, or noi făceam totul din mers. Cele câteva secunde pot să facă diferență între salvarea unui om sau a bunurilor oamenilor dintr-un incendiu.
De altfel, am și participat la un concurs referitor la cine dezmembrează cel mai repede o mașină și am fost de departe mai buni decât francezii, folosind aceleași scule”, a mai povestit Daniel Boitor.
”Am meseria în sânge”
La cei 53 de ani, pompierul clujean se putea pensiona încă de acum 6 ani, la 47 de ani, dar a considerat că experiența sa poate fi benefică și pentru cei tineri.
”Am meseria asta în sânge. Încă mă mai țin balamalele, îmi iau probele sportive, nu pot renunța atât de ușor.
Dacă ar fi să o luăm legislativ, aș putea să mai rămân cam încă un an jumătate.
Numai Dumnezeu știe care va fi limita pentru mine, dar deocamdată rămân. Eu îmi cunosc limitele și i-am promis soției mele că în momentul în care ceva nu e regulă va fi punctul carierei pentru mine”, a menționat pompierul clujean.
Acesta are și un mesaj pentru tinerii care sunt interesați de o carieră în cadrul ISU Cluj spunând că meseria de pompier se face cu brațul, cu sufletul și cu mintea.
”Dacă vine cineva aici doar pentru partea financiară, va avea de suferit. Dacă nu vii pregătit să pui ceva de la tine în ceea ce faci, nu te apuca să te faci pompier”, a conchis Daniel Boitor.
EVENIMENT
Pacient mort după ce s-a aruncat de la etajul 3 al Spitalului de Boli Infecțioase Cluj-Napoca
Un pacient în vârstă de 59 de ani s-a aruncat, luni seară, de la etajul 3 al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Cluj-Napoca, fiind declanșată o anchetă internă în cadrul unității medicale pentru elucidarea cazului.
Din primele informații, la fața locului s-a prezentat un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj, care a încercat să îl resusciteze pe bărbat, dar l-a finalul manevrelor medicii au constatat decesul acestuia.
Managerul SCBI, Ioan Mureșan, a declarat pentru Cluj24 că pacientul avea 59 de ani și fusese adus în cursul după-amiezii de la Satu Mare, fiind suspect de meningită.
”A fost dus la Radiologie, apoi pe secție, dar nu a avut nicio manifestare că ar fi fost ceva în neregulă cu el. Nimeni nu a avut vreo suspiciune că ar vrea să își fac rău. S-a aruncat de la etajul 3, cei de la noi și cei de la SAJ au încercat să îl resusciteze, dar fără rezultat.
Vom decanșa marți o anchetă internă să vedem cum s-a putut întâmpla așa ceva”, a spus Mureșan.
1. Câteva întrebări trebuie puse în această atmosferă de isterie electoral-națională:
1. Cum de nu a funcționat propaganda rusă în Republica Moldova, unde majoritatea populației vorbește (și) limba rusă și, cu siguranță, există o masă critică de rusofili? Cum de acolo a câștigat o pro-europeană ca Maia Sandu? Acolo nu funcționează TikTok? Acolo propaganda rusă a fost, paradoxal, mai puțin eficientă? Au moldovenii, spre deosebire de români, mai multă cultură politică și mai mult spirit civic?
2. S-a limitat propaganda rusă doar la alegerile prezidențiale? Alegerile parlamentare au trecut pe sub radarul rusesc al propagandei? Oare nu ar trebui anulate și acestea?
OPINIE. Florin Danciu: Ieșirea din ISTERIE sau spre o republică parlamentară
3. Dacă rămânea Diana Șoșoacă în competiție oare nu ar fi luat câteva procente de la Călin Georgescu? Eliminarea ei din competiția electorală au făcut-o tot rușii pentru a netezi calea spre victorie a lui Călin Georgescu?
4. PSD a dat voturi, se pare, către George Simion, aproximativ 5-10 la sută!, în speranța unei finale Ciolacu-Simion, un fel de reeditare sui-generis a finalei Iliescu-Vadim din anul 2000, pentru netezirea drumul spre Cotroceni a lui Marcel Ciolacu. Tot rușii să fie implicați și aici? Și apoi pro-rus, omul/agentul rușilor era George Simion până în 24 noiembrie! Am uitat cu toții narativul dreptei cum că Ciolacu și Simion, adică ipotetica alianță PSD-AUR ne va duce spre Rusia?! Acum brusc PSD este, din nou, pro-european și pro-atlantist? Ce s-a schimbat în două săptămâni? Au trăit liderii PNL și USR o epifanie democratică?
Cred că singura decizie salutară a „sistemului”, prin Curtea Constituțională, este cea de anulare a alegerilor prezidențiale. Asta ne-a scos din hazardul moral al alegerii dintre doi impostori/aventurieri politici, Călin Georgescu și Elena Lasconi. Dacă în cazul acesteia din urmă problema pare rezolvată definitiv, propriii susținători dezicând-se de ea, mai ales după neinspirata scrisoare către Donald J. Trump, în cazul lui Călin Georgescu lucrurile sunt mai complicate. Omul e pe teren, anunță că merge înainte, iar în lipsa unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare penală în următoarele 5-6 luni, nu poate fi oprit de la candidatură. Iar pe teren vor fi și votanții lui, dar și ai lui George Simion și ai Dianei Șoșoacă.
Între timp fostul premier Victor Ponta face, la cererea unei companii transnaționale, o analiză a situației României din care amintim:
2. Cheltuieli suplimentare certe în anul 2025
La deficitul de 25 de miliarde de euro din 2024 se vor adăuga noi cheltuieli de aproximativ 15 miliarde de euro, generate de efectul unor legi deja adoptate, decizii definitive ale instanțelor și contracte deja semnate.
• Prin Legea Pensiilor (deja în vigoare), efectul bugetar suplimentar calculat pentru anul 2025 este de 6 miliarde de euro.
• Pensiile militare adaugă aproximativ 2 miliarde de euro.
• Drepturile salariale câștigate în instanță (în special de magistrați) reprezintă aproximativ 1 miliard de euro.
• Lipsa încasărilor din suprataxa pe energie, declarată neconstituțională de CCR, adaugă un deficit minim de 3 mciiliarde de euro.
• Cheltuieli militare, în baza unor contracte deja semnate și aprobate, dar nebugetate în 2024, însumează aproximativ 3 miliarde de euro.
• Lucrările publice efectuate deja de contractori privați, în valoare de minim 2 miliarde de euro, probabil nu vor fi decontate în 2024 și vor fi transferate pentru anul 2025.
3. Situația datoriei publice
Datoria publică a României a depășit pragul de 200 de miliarde de euro (comparativ cu 50 de miliarde în 2014) și a ajuns la 50% din PIB (față de 36% în 2014). Rata dobânzii la titlurile de stat, în moneda națională sau valută, se menține constant peste 6%. Ratingul de țară, conform celor trei agenții internaționale, este de BBB-.
În aceste condiții, doar ratele scadente care trebuie refinanțate și dobânzile vor adăuga un minim de 3 miliarde de euro la deficit. Această proiecție este valabilă dacă situația actuală rămâne stabilă și România nu este retrogradată la nivelul junk — situație în care băncile private și fondurile de pensii nu mai pot cumpăra titluri de stat.
4. Necesar de finanțare pentru 2025
Adunând datele prezentate mai sus, România are nevoie, în 2025, de o finanțare minimă de 55 de miliarde de euro. În condiții de stabilitate, aceasta poate fi obținută cu o dobândă anuală suplimentară și costuri de finanțare de aproximativ 4 miliarde de euro.
În acest context, este rezonabil să apreciem că, în 2025, România își va crește datoria publică cu minim 25% — o situație fără precedent istoric! Este important de menționat că cel mai mare pachet financiar de sprijin din istoria României a fost accesat în 2010 de la FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană, dar costurile politice și sociale au fost dramatice.
Așadar 200 miliarde euro datorie publică, deficite uriașe ale bugetului și balanței comerciale despre care nu s-a vorbit/dezbătut nimic, nici în campania prezidențială nici în cea pentru alegerile parlamentare!
Și o altă întrebare care trebuie pusă cu necesitate: dacă România are parte de cea mai bună perioadă de dezvoltare din istoria ei, cum ne spun analiștii și comentatorii mainstream, cum se face că în urma votului avem 32-33 la sută votanți ai partidelor așa zis extremiste: AUR, SOS și POT? Cam ăsta e peisajul economic la care trebuie să-i facă față coaliția PSD-PNL-USR-UDMR începând de acum.
„Poate ne gândim la o republică parlamentară”
Dar ar mai trebui inițiată și o reformă constituțională care să aducă România la realitățile secolului XXI cu un control real parlamentar al serviciilor secrete, cu reorganizarea administrativă a țării prin înlocuirea celor 40 de judeţe cu câteva regiuni de dezvoltare, cu redefinirea relației dintre politic și justiție etc. Și poate ne gândim la o republică parlamentară, în care președintele să fie ales de către parlament. Am evita astfel această tradițională isterizare națională, o dată la cinci sau zece ani, când se dezlănțuie un adevărat război româno-român între susținătorii unui candidat sau altuia de parcă am avea de ales între Iisus Christos și Buddha și nu între doi politruci!
Am scăpa de paternalismul nostru ancestral și de mitul salvatorului care ne-a bântuit toată istoria. S-ar vota mai rațional pentru partide și, poate, mai atent la cine e pe listele propuse de acestea. Președintele ar fi pentru reprezentare și ca ultimă siguranță în cazuri de catastrofă, război sau crize majore politice. Am scăpa, în sfârșit de un jucător toxic care isterizează cel puțin jumătatea care nu l-a votat!