Connect with us

ECONOMIE

Emil Boc: Programul național pentru panouri fotovoltaice la case va fi preluat de primării

Publicat


Primarul Emil Boc a anunțat, marți, că programul Casa Verde Fotovoltaice va fi descentralizat, în urma unor discuții purtate cu ministrul Mediului Tanczos Barna.

Programul a fost blocat încă din prima zi de lansare, după ce sistemul a căzut în urma numărului mare de cereri înregistrate. La doar două ore după ce programul de subvenționare a instalării de panouri fotovoltaice a fost demarat, depunerea dosarelor a fost oprită.

Emil Boc a cerut ca toate cererile care vin de la Cluj să fie preluate de Primărie și să fie finanțate cu fonduri de la Ministerul Mediului.

”Chiar dacă vor avea mai mult de muncă colegii mei, vom avea satisfacția că facem ceva pentru comunitate”, a spus primarul.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Făină de grâu de 3.000 de ani

Publicat

De

grau bun

O echipă de arheologi polonezi şi armeni a descoperit într-o serie de ruine vechi de 3.000 de ani, dintr-un sit aflat în oraşul armean Metsamor (vest), rămăşiţe de făină de grâu, transmite marţi Live Science, scrie Agerpres.

După ce au identificat făina şi au excavat câteva cuptoare, arheologii au înţeles că ruinele descoperite aparţin unei brutării de dimensiuni mari. Praf de făină era împrăştiat peste tot în perimetrul ruinelor, inclusiv în cuptoare, conform site-ului Science in Poland.

‘La prima vedere părea să fie vorba de cenuşă. Am presupus că este vorba de ceva organic şi am adunat cam 4 – 5 saci plini cu această pulbere’, a declarat pentru Live Science Krzysztof Jakubiak, profesor de arheologie la Universitatea din Varşovia.

După ce au fost realizate teste de laborator, echipa a ajuns la concluzia că pulberea este făină de grâu ce era folosită pentru a face pâine. Conform estimărilor arheologilor, la un moment dat, aproximativ 3,5 tone de făină au fost depozitate în perimetrul cu laturi de 25 de metri al clădirii în care se aflau două rânduri de câte 18 stâlpi din lemn ce susţineau acoperişul din stuf.

Conform arheologilor, această brutărie a funcţionat între secolele 11 şi 9 î.Hr., la începutul Epocii Fierului.

‘Aceasta este una dintre cele mai vechi astfel de structuri cunoscute din Metsamor. Pentru că acoperişul structurii s-a prăbuşit în timpul unui incendiu a protejat totul şi din fericire, făina s-a păstrat. Este extraordinar pentru că în circumstanţe normale, totul ar fi trebuit să ardă şi să dispară complet’, a mai comentat Jakubiak.

Deşi nu se cunosc multe lucruri despre locuitorii antici din Metsamor, pentru că nu cunoşteau scrierea, arheologii şi istoricii susţin că oraşul fortificat făcea parte din regatul biblic Urarat (numit şi Urartu) după ce a fost cucerit de regele Argishti I în secolul 8 î.Hr. Înainte de cucerire, aşezarea fortificată se întindea pe 100 de hectare şi a fost ‘înconjurată de complexe de temple cu câte 7 sanctuare’, conform Science in Poland.

Alte săpături arheologice desfăşurate la Metsamor au dezvăluit existenţa unei aşezări împrejmuite de ziduri şi un cimitir în care se aflau 100 de morminte. Deşi numeroase morminte au fost descoperite goale, probabil în urma trecerii jefuitorilor, într-un astfel de mormânt au fost descoperite câteva pandantive din aur şi aproximativ 100 de mărgele, conform publicaţiei The Miami Herald

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Statul s-a ÎMPRUMUTAT cu 1 miliard de euro

Publicat

mita euro bun

Setea de bani a Trezoreriei, care trebuie să astupe găurile tot mai mari din buget, a secat o bună parte din lichiditatea aflată în piața monetară, și a influențat evoluția indicilor ROBOR.

Săptămâna trecută, Finanțele s-au împrumutat cu 721 milioane lei printr-o emisiune de titluri scadente în mai 2027, la un cost mediu anual de 6,76% și cu 3,8 miliarde lei printr-o emisiune de obligațiuni cu scadența februarie 2038 la un randament mediu anual de 7,49%.

Scăderea dobânzilor interbancare sub pragul ratei de referință de 7%/an a determinat, în ultimele zile, încetinirea semnificativă a tendinței lor descendente.

O analiză BCR anticipează că banca centrală va menține dobânda de politică monetară la 7,00% în 2023 și vede „posibilitatea unor eventuale tăieri doar din a doua jumătate a anului 2024”.

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a oprit la 6,55%, valoarea stabilită miercuri, care reprezintă minimul ultimelor aproape 11 luni. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât ușor la 6,66%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a revenit de la 6,85 la 6,86%.

După un șir de trei recorduri consecutive, cursul euro a crescut până la 4,9783 lei. Săptămâna trecută, tendința s-a inversat iar media a alunecat la sfârșitul ei la 4,9575 lei iar tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,95 – 4,96 lei, fără a mai fi nevoie de „reglaje” din partea BNR, ca în ședințele precedente.

Prognoza de primăvară a Comisiei Naționale de Prognoză, publicată în data de 5 mai, anticipează pentru 2023 o medie anuală de 4,94 lei/euro, care urmează să crească în 2024 la 5,0 lei/euro și la 5,12 lei/euro în 2026.

Participanții la sondajul efectuat luna trecută în rândul membrilor CFA România, anticipează menținerea pe depreciere a leului. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9953 lei/euro iar pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 5,0528 lei/euro. La sondajul realizat în martie, valorile au fost de 4,9814 lei/euro, respectiv 5,0274 lei/euro.

Perspectiva unui acord între Administrația de la Washington și majoritatea republicană din Congres în privința plafonului datoriei federale, într-un moment în care alternativa ar fi intrarea în incapacitate de plată și de aici un uragan pe piața financiară mondială, a impulsionat dolarul față de euro și yen.

Euro a scăzut de la 1,0830 dolari, la începutul săptămânii, la 1,0701 – 1,0758 dolari, la finalul ei, iar piețele americane au închis la 1,0728 dolari. La noi, cursul monedei americane a crescut de la 4,6012 la 4,6194 lei.

Pentru a se proteja investitorii au apelat la moneda elvețiană, care s-a apreciat vineri până la 1,069 franci/euro. Media ei a crescut luni la 5,1396 lei, împinsă în sus de aprecierea cursului euro, și a fost stabilită vineri la 5,1137 lei.

Cursul lirei sterline a fluctuat între 5,7062 și 5,7251 lei, și a încheiat săptămâna la 5,7071 lei.

Aprecierea monedei americane a redus plasamentele în metal galben. Cotațiile au scăzut de la 1.982 dolari, la începutul săptămânii, până la 1.940 dolari/uncie la sfârșitul ei, astfel că prețul gramului de aur s-a depreciat vineri la 290,0889 lei, după ce în 15 mai a fost atins maximul istoric de 294,4610 lei.

La finalul săptămânii trecute, bitcoin a scăzut până la 25.900 dolari, după care revenit spre 26.800 dolari. Ether a atins un minim de 1.764 dolari după care a urcat spre 1.850 dolari.

Analiza cuprinde perioada 22 – 26 mai

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat din Cluj, ARESTAT la domiciliu pentru încălcarea unui ordin de protecție

Publicat

politie 2

Un clujean de 47 de ani a fost arestat la domiciliu pentru încălcarea unui ordin de protecție prin care era obligat să păstreze distanța de 200 m față de soție.

„La data de 25 martie a.c. polițiștii Secției 5 Poliție Cluj-Napoca au dispus reținerea, pentru 24 de ore, față de un bărbat în vârstă de 47 de ani, bănuit de încălcarea ordinului de protecție emis de judecătorie.

Polițiștii l-au depistat pe bărbat la data de 25 mai a.c., în jurul orei 12.10, în timp ce se afla în fața unei societăți comerciale, din Cluj-Napoca, în care fosta soție a acestuia își desfășoară activitatea, încălcând astfel interdicția de a păstra o distanță de 200 de metri față de aceasta.

Polițiștii au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore față de bărbat, iar magistrații Judecătoriei Cluj-Napoca au dispus măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj-Farul Constanța. FOSTA campioană a României o va întâlni pe ACTUALA campioană

Publicat

cfr

Duminică, de la ora 21:00, CFR Cluj va primi vizita celor de la Farul Constanța în ultima etapă a play-off-ului. Clujenii au câștigat în ultima etapă, 1-2, cu Sepsi Sf. Gheorghe. Grație acestui succes, ardelenii mențin vii speranțele de a juca în cupele europene în sezonul următor.

Dacă va reuși să se mențină pe locul al 3-lea, echipa lui Dan Petrescu se va califica în finala barajului pentru calificarea în turul doi preliminar al Conference League. În ultimul act o așteaptă „U” Craiova 1948, care a trecut de Voluntari cu 5-4, după loviturile de departajare. Universitatea Craiova este la doar două puncte în spatele feroviarilor, iar pentru a se menține în fața oltenilor, fosta campioană a României trebuie să obțină cel puțin același rezultat ca și echipa lui Eugen Neagoe. În caz de egalitate de puncte, echipa din Bănie va merge la baraj deoarece CFR a fost avantajată de rotunjirea punctelor la începerea play-off-ului.

În ceea ce o privește pe Farul, situația lor este mai simplă față de adversara lor de mâine. Marinarii au reușit să treacă de FCSB în ultima etapă și astfel și-au adjudecat primul loc în Superligă, oprind seria de 5 titluri consecutive a CFR-ului. Pentru Hagi a fost cel de-al doilea campionat câștigat după cel din 2017, când echipa pe care o antrenează se numea Viitorul Constanța. Grație acestui succes, formația de lângă Ovidiu și-a asigurat prezența în preliminariile UEFA Champions League.

Totul sau nimic

Pentru a nu depinde de jocul rezultatelor și să fie sigură de calificarea la barajul pentru Conference League, echipa lui Dan Petrescu trebuie să obțină toate cele trei puncte în duelul cu Farul. Cu toate că a pierdut cu 1-3 ultima partidă disputată în Gruia contra echipei lui Hagi, feroviarii stau bine în duelurile directe de pe teren propriu cu formația din Constanța. Cu excepția eșecului suferit în turul campionatului regulat, ardelenii au reușit să se impună în ultimele 6 întâlniri care au avut loc la Cluj.

Daniel Cucu-Kovaci

Foto: Facebook FC CFR 1907 Cluj-Napoca

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax