ADMINISTRAȚIE
Emil Boc, despre cei care au criticat lucrările din oraș: „Acum daltoniștii betoanelor nu mai pot evita verdele”

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că odată cu instalarea primăverii, clujenii, dar mai ales cei care au criticat proiectele municipalității, pot să vadă dimensiunea „verde” a acestora.
„Cei care aveau marota cu betoanele au șansa acum să vadă verde cât nu au văzut în viața lor”, a spus Emil Boc.
Emil Boc, despre cei care au criticat lucrările din oraș: „Acum daltoniștii betoanelor nu mai pot evita verdele”
Emil Boc a precizat că recepția finală a lucrărilor la străzile de centru, respectiv Mihail Kogălniceanu – Universității și cele adiacente nu a fost făcută.
„Strategia noastră nu a fost aceea de a închide zonele publice cu cele 9 străzi care au fost în lucru… pentru că ar fi însemnat să blocăm mai mult decât era necesar activitatea în zona centrală, să blocăm activitatea economică la mai mulți comercianți, care și așa au avut de suferit câteva luni bune…
Am deschis de mult timp, lăsând ca ele să se refacă oarecum sub trafic… Dar toate lucrările care se refac, se refac pe cheltuiala constructorului și ca parte a contractului. Și după recepția finală, unele lucrări pot rămâne în observație și în remediere ulterioară”, a mai spus Boc.
Boc: Peste tot unde au fost lucrări s-au plantat copaci în plus
Acesta a precizat că dacă, de exemplu, vor fi copaci care nu înfrunzesc, vor fi schimbați pe cheltuiala constructorului, la fel cum s-a întâmplat pe malurile Someșului.
Primarul spune că cei care au criticat lucrările și au spus că sunt prea puțini copaci sau zone verzi au acum ocazia să vadă că nu e așa. Acesta susține că peste tot unde au fost lucrări de modernziare s-au plantat arbori în plus.
„Toate aceste lucrări acum arată adevărata față, și pe malul Someșului, și în parcul Feroviarilor, și pe Kogălniceanu văd (și ei, n. red.) acești arbori în plus pe care i-am plantat… Pe platoul de la Sala Sporturilo nu au fost niciodată copaci.
Acuma cred că au rămas fără benzină cei care vorbesc de betoane la Cluj… Daltoniștii betoanelor nu mai pot evita verdele”, a mai spus Emil Boc.
Foto: Primăria Cluj-Napoca
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Ioan Ovidiu Sabău va primi titlul de Cetățean de Onoare al județului Cluj. A reușit să readucă „U” Cluj în cupele europene

Consiliul Județean Cluj urmează să dezbată, în următoarea ședință, un proiect de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare al județului Cluj pentru Ioan Ovidiu Sabău, actualul antrenor al Universității Cluj și fost component al „Generației de Aur” a fotbalului românesc.
Antrenorul „U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, va primi titlul de cetățean de onoare al județului Cluj. Un proiect de hotărâre privind acordarea titlului onorific va fi dezbătut de consilierii județeni în următoarea ședință. Inițiativa aparține președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
„Pentru județul Cluj și pentru fotbalul clujean, acordarea acestei distincții reprezintă un mic semn de recunoștință pentru tot ce a făcut domnul Sabău în ultimii 40 de ani, atât în calitate de sportiv, cât și în cea antrenor. Dincolo de rolul său important în siajul echipei naționale de fotbal, care a reușit, prin victoria fantastică împotriva Danemarcei în 1989, să reducă România, după 20 de ani, la un nou Campionat Mondial de Fotbal, cel din Italia, nu am cum să nu evoc performanțele obținute la clubul său de suflet, U Cluj.
Domnia sa a reușit, atât ca sportiv cât și ca tehnician, să se indentifice cu istoria recentă a acestui club, totul culminând chiar în acest an competițional, când a reușit să ducă echipa într-o finală de Cupa României, să o califice pentru prima dată în istorie în play-off și, chiar mai mult, să o readucă pe U Cluj, după 53 de ani, în cupele europene”, a declarat Alin Tișe, pentru Cluj24.
A reușit să readucă „U” Cluj în cupele europene
Distincția vine ca o recunoaștere pentru o carieră impresionantă, dar mai ales pentru performanța excepțională reușită în acest sezon competițional: calificarea echipei Universitatea Cluj într-o competiție europeană, după o pauză de 53 de ani. Ultima participare oficială a fost în anul 1972, după un sezon în care „studenţii” terminaseră pe locul 3 şi obţinuseră calificarea în Cupa UEFA.
Universitatea Cluj își va juca meciurile considerate pe teren propriu la Sibiu, din cauza pregătirilor pentru festivalul Untold care ocupă Cluj Arena.
O viață dedicată fotbalului
Ioan Ovidiu Sabău, născut la Câmpia Turzii în 1968, a debutat la Universitatea Cluj în 1985, devenind ulterior unul dintre cei mai importanți fotbaliști ai României. A evoluat la cluburi importante precum Dinamo București, Feyenoord Rotterdam (cu care a câștigat două Cupe ale Olandei), Brescia Calcio și Rapid București, unde a cucerit al doilea titlu de campion al României. A strâns 55 de selecții în echipa națională și a participat la Campionatul Mondial din 1990 și la EURO 1996.
„Se distinge personalitatea actualului antrenor al echipei clujene de fotbal Universitatea Cluj și component al «Generației de Aur» a Echipei Naționale de Fotbal a României – domnul Ioan Ovidiu Sabău, unul dintre artizanii victoriei istorice cu Danemarca – în 1989, victorie ce a dus România pentru prima oară, în aproape 20 de ani, în vara anului 1990, la un Campionat Mondial de Fotbal, și, totodată, campion în România cu Dinamo și Rapid, deținător al Cupei Olandei cu Feyenoord Rotterdam, cel care prin rezultatele obținute în cariera domniei sale de sportiv și antrenor, a reușit să promoveze Clujul în plan național și internațional, activând aidoma unui veritabil ambasador al Clujului și al sportului clujean”, se arată în referatul de aprobare a proiectului.
Performanță după performanță la „U” Cluj
După retragerea din activitatea de jucător, Sabău s-a dedicat antrenoratului, activând inclusiv la echipe precum Poli Timișoara, Gloria Bistrița și Gaz Metan Mediaș, însă cea mai importantă parte a carierei sale de antrenor se leagă de Universitatea Cluj, echipa sa de suflet.
„După retragerea din cariera de sportiv profesionist, Ioan Ovidiu Sabău, a continuat munca realizată până atunci în domeniul care i-a dat totul: fotbalul. Astfel, Ioan Ovidiu Sabău a debutat ca și antrenor, în anul 2000 la Universitatea Cluj, echipa sa de suflet, pe care o conduce și la ora actuală.
De pe banca tehnică a Universității Cluj, personalitatea propusă a fi desemnată Cetățean de Onoare al Județului Cluj – «Clujean de Onoare», a salvat echipa de fotbal de la retrogradare, a dus-o într-o finală de Cupa României, a calificat-o pentru prima dată în istorie în play-off și, chiar mai mult, a reușit să readucă Universitatea Cluj, după 53 de ani, în cupele europene, o performanță extrem de reușită în urma unui sezon în care echipa s-a și aflat timp de 18 etape în fruntea clasamentului. Astfel, Ioan Ovidiu Sabău a calificat U Cluj în Conference League și va antrena din nou în cupele europene, după 13 ani. De asemenea, rezultatele remarcabile obținute în calitate de antrenor l-a făcut pe Ioan Ovidiu Sabău să fie mai mereu pe lista scurtă a posibililor selecționeri ai naționalei de fotbal a României”, se mai arată în document.
Al 41-lea cetățean de onoare al Clujului
Sabău va deveni cel de-al 41-lea Cetățean de Onoare al județului Cluj, alăturându-se unui grup select în care se mai regăsesc nume din lumea sportului: Florin Bercean – președintele Federației Române de Judo, Corina Căprioru – judoka, Remus Câmpeanu – fost fotbalist și simbol al „U” Cluj, Alina Dumitru – judoka și Dan Petrescu – fost fotbalist și antrenor al echipei CFR Cluj.
Ioan Ovidiu Sabău a fost decorat în martie 2008, de către Președintele României, cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga sa activitate.

Au demarat lucrări de infrastructură pentru accesul la viitorul hub educațional din Borhanci, a anunțat viceprimarul Dan Tarcea. Lucrările la hub se vor finaliza anul viitor, în luna iunie.
Municipalitatea continuă investițiile în infrastructura educațională și rutieră, prin realizarea unui drum care va deservi viitorul complex educațional din cartierul Borhanci.
Se lucrează la drumul de acces la viitorul hub educațional Borhanci
În această perioadă, zeci de utilaje intervin în Borhanci pentru amenajarea drumului de acces către noul hub educațional care va cuprinde o creșă, o grădiniță, o școală, un liceu și un bazin de înot. Ansamblul este gândit pentru a răspunde nevoilor educaționale ale locuitorilor din zonă și nu numai.
„Vă întrebați ce e cu atâtea utilaje și mașini în cartierul Borhanci, de ce circulă în fiecare zi zeci de utilaje pe străzile din cartierul Borhanci. Sunt utilaje care ajută la construcția drumului care va face accesul la hub-ul educațional din Borhanci. Este vorba de creșă, de grădiniță, de școală, de liceu și bazin de înot”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.
Două benzi de circulație, trotuare și piste de biciclete
Drumul aflat în lucru va include două benzi de circulație, trotuare, piste pentru biciclete și spații de parcare, asigurând un acces sigur și organizat atât pentru părinți și elevi, cât și pentru cei care tranzitează zona. Proiectul face parte dintr-o abordare integrată de dezvoltare urbană și mobilitate locală.
„Aici va fi un drum cu două benzi, vor fi piste pentru biciclete sigure, vor fi trotuare, vor fi parcări, astfel încât cei care își aduc copiii la școală și vor să tranziteze zona, să poată să o facă în condiții de siguranță”, a mai arătat Tarcea.
Lucrările vor fi finalizate peste un an
Lucrările de infrastructură sunt în desfășurare, cu termen estimat de finalizare în luna iunie 2026. Obiectivul este ca întregul ansamblu educațional să beneficieze de o conexiune rutieră adaptată cerințelor de trafic și funcționalitate din zonă.
„Se lucrează la toate obiectivele de aici, iar până anul viitor în luna iunie, vom finaliza toate aceste lucrări care sunt legate de partea de infrastructură
EVENIMENT
Restricții de circulație la transportul în comun în zona Cluj Arena cauzate de Raliul Clujului

Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca anunță că în perioada 20-22 iunie 2025, cu ocazia manifestărilor publice Raliul Clujului – etapa a 3-a din Campionatul National de Raliuri, vor fi introduse restricții de circulație în zona stadionului Cluj Arena.
Astfel, vineri in data de 20.06.2025 dupa orele 22:30 si sambata 21.06.2025 intre orele 16:00 – 20:30, va fi restrictionata circulatia pe Splaiul Independentei.
Se deviază autobuzul 30
Autobuzele liniei 30 vor fi deviate dupa cum urmeaza:
Tur: de la Pod Garibaldi traseul va fi deviat pe pe strada Uzinei Electrice, strada Otetului, Calea Motilor. Se suspenda statia Cluj Arena si Hotel Sport. Se aloca suplimentar statia Uzinei Electrice.
Retur: Calea Motilor, strada Otetului strada Uzinei Electrice, Pod Garibaldi. Se suspenda statia Chios si Splaiul Independentei. Se aloca suplimentar statia Fabrica de Bere si statia Sala Polivalenta de pe strada Uzinei Electrice.
Autobuzele liniei M26
Tur: str. Plopilor, Splaiul Independentei, Pod Garibaldi, P-ta 14 Iulie, str. Dragalina, P-ta Mihai Viteazul. Se suspenda statia Cluj Arena si Parc Central. Se aloca suplimentar statia Piata 14 Iulie si statia Dragalina Sud.
Retur: str. Dragalina, Piata 14 Iulie, strada Uzinei Electrice, strada Otetului, Calea Manastur. Se suspenda statia Chios, Splaiul Independentei si Fabrica de Bere. Se aloca suplimentar statia Dragalina Nord, Piata 14 Iulie Nord si statia Sala Polivalenta.
Tramvaie înlocuite cu autobuze
Tramvaiele liniei 101 vor fi inlocuite cu autobuze si vor circula pe linia 101A.
Tur: str. Primaverii, str. Plopilor, Pod Garibaldi – P-ta 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. Dragalina – str. Horea – P-ta Garii. Se suspnda statiile: Cluj Arena, parcul Central si G. Baritiu. Se aloca suplimentar statiile: Piata 14 Iulie, si statia Dragalina Sud.
Retur: P-ta Garii, str. I.L.Caragiale, str. Horea, str. Dragalina, P-ta 14 Iulie, Pod Garibaldi, str. Plopilor, str. Primaverii, str. Bucium. Se suspnda statiile: Opera Maghiara Est si Splaiul Independentei. Se aloca suplimentar statia Dragalina Nord, Piata 14 Iulie Nord.
Linia de noapte 54N
Tur: de la Pod Garibaldi va fi deviate pe pe strada Uzinei Electrice, strada Otetului, Calea Motilor. Se suspenda statia Cluj Arena si Hotel Sport. Se aloca suplimentar statia Uzinei Electrice.
Retur: Calea Motilor, strada Otetului strada Uzinei Electrice, Pod Garibaldi. Se suspenda statia Chios si Splaiul Independentei. Se aloca suplimentar statia Sala Polivalenta de pe strada Uzinei Electrice.
Proba specială Făget
Duminica 22.06.2025 in intervalul orar 06:50 – 12:00 va avea loc proba specială Făget. Această probă specială va fi parcursă în întregime în acest sezon, adică de la ieșirea din municipiul Cluj-Napoca până la intrarea în satul Săliște. Prin urmare:
– Cursa de la ora 09:00 al liniei M16 de pe strada Posada se suspenda.
– Cursa de la ora 09:40 al liniei M16 din Ciurila se suspenda.
– Cursa de la ora 09:00 al liniei M71 de pe strada Posada se suspenda.
– Cursa de la ora 10:00 al liniei M71 din Petrestii de Jos se suspenda.

USR Cluj și-a ales seara trecută noua conducere. În funcția de președinte al filialei județene pentru următorii aproape 4 ani a fost realeasă deputatul Oana Murariu.
Pe pozițiile de vicepreședinți au fost aleși:
Pițu Adrian Nicolae, programator, 44 ani, filiala Cluj-Napoca
Rus Vasile Ciprian, programator, 44 ani, Senator USR, filiala Cluj-Napoca
Rigman Ciprian-Doru, profesor de istorie, 49 ani, Deputat USR, filiala Turda
Trif George-Ionuț, jurist, 36 ani, consilier local, filiala Cluj-Napoca
Din Biroul Județean mai fac parte:
Muscă Elena, manager proiect, 46 ani, filiala Cluj-Napoca, consilier județean USR mandatul 2020-2024
Băltărețu Viorel, antreprenor, 50 ani, filiala Cluj-Napoca, Deputat USR legislatura 2020-2024
Timiș Ionela-Lucia, manager proiect IT, 39 ani, consilier județean, filiala Cluj-Napoca
Kudor Csaba, antreprenor, 44 ani, consilier local Huedin, filiala Huedin
Florea Andreea-Emilia, designer, 51 ani, consilier local Feleacu, filiala Feleacu
Farcaș Cristian-Ion, director național vânzări, 52 ani, filiala Cluj-Napoca
Udrea Flaviu-Dacian, Business Development Manager – domeniul IT, 36 ani, consilier local Florești, filiala Florești
Riter Marius, director comercial, 43 ani, consilier local Turda, filiala Turda
Cserei Paul-Tiberiu, antreprenor, 32 ani, consilier local Apahida, filiala Apahida
Iuga Horațiu-Dorel, programator, 40 ani, consilier local Baciu, filiala Baciu
O filială vie
Deputata Oana Murariu conduce filiala USR Cluj din octombrie 2022. În vârstă de 36 de ani, Oana Murariu a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Babes-Bolyai și două programe de master în „International and Comparative Business Law” și „Dreptul european si dreptul national al afacerilor”, fiind în prezent doctorand în drept la aceeași instituție de învățământ.
Din anul 2014 este avocat definitiv la propriul cabinet de avocatură. Este deputat la al doilea mandat, membră în Comisia juridică, de disciplină și imunități, a Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, a Comisiei penntru Regulament și a Comisiei pentru Statut. Reprezintă România în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Este membră a Biroului Național al USR.
„Le mulțumesc colegilor pentru încredere. Vreau ca alături de noul Birou Județean să accelerăm deschiderea și apropierea organizației noastre de clujeni.
Îmi doresc să fim și mai activi și prezenți la nivel județean. Suntem o filială vie, în creștere și îi invit pe toți clujenii dornici să pună umărul la schimbarea în bine a județului și a întregii țări să ni se alăture. Clujul are o resursă umană extrem de bine pregătită în domenii extrem de diverse și e momentul ca această resursă umană să facă un pas în față, în politică. Schimbarea pe care o așteptăm vine prin fiecare din noi!” a declarat Oana Murariu.