ADMINISTRAȚIE
FOTO. Emil Boc: Clujul, campion al absorbției fondurilor europene, peste 420 de milioane de euro implementate în oraș

Cluj-Napoca este un campion al absorbției fondurilor europene, în condițiile în care peste 420 de milioane de euro sunt implementate, deja, în oraș, iar proiecte de 4 miliarde de euro fiind în curs de implementare, consideră primarul Emil Boc.
Emil Boc a declarat, joi, la o întâlnire cu o delegație a comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European că politica de coeziune este importantă deoarece este acea politică care ține unită UE.
Emil Boc: Clujul, campion al absorbției fondurilor europene, peste 420 de milioane de euro implementate în oraș
”Prin investițiile pe care le face, această politică de coeziune contribuie la diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni și la asigurarea unor condiții de calitate a vieții în fiecare colț al UE.
Europa este marea câștigătoare a politicii de coeziune. Dacă totul s-ar concentra doar în anumite zone ale UE ca dezvoltare, Europa nu ar putea să își atingă potențialul maxim pe care îl are în materie de competitivitate și de dezvoltare.
Dacă nu am avea această politică, fenomenul de exod al creierelor ar lua proporții apocaliptice.
Politica de coeziune este leacul, una dintre soluțiile pentru a avea calitate a vieții în fiecare colț al Europei”, a spus Boc.
Miliarde de euro intrate în România
Potrivit acestuia, România a implementat fonduri europene, iar dacă se scade contribuția pe care a avut-o la bugetul UE, ”sunt aproape 60 de miliarde de euro care au intrat de la aderare, care au schimbat din temelii această țară”.
”Politica de coeziune a avut rolul major, fundamental pentru creșterea calității vieții în România.
Clujul este un campion al absorbției fondurilor europene, peste 420 de milioane de euro sunt, deja, implementate în oraș, și peste 4 miliarde de euro se află în implementare – metroul, centura metropolitană, electrificarea căii ferate Cluj-Oradea, trenul metropolitan, pentru că a înțeles că Europa ne-a întins această mână și face bine ajutând fiecare componentă din regiunile în care trăiesc europenii”, a mai spus Emil Boc.
Alegerile europene, un examen uriaș
Acesta a făcut referire și la alegerile europarlamentare din 9 iunie, spunând că Europa se află în fața unui examen uriaș.
”Europa își scrie viitorul în 9 iunie. Ce fel de europă vom avea, este extrem de important pentru orice cetățean al UE.
Cred că în această campanie electorală care va urma, avem obligație, fiecare autoritate, fiecare persoană care are tangență cu fondurile europene, să vorbească despre beneficiile concrete pe care Europa le aduce în fiecare colț al continentului.
Europa anului 2030 va fi o copie la indigo a votului din 9 iunie, cum îți așterni, așa dormi. Vrem să avem, în continuare, o Europă care să garanteze pacea, accesul la prosperitate și democrație pentru fiecare cetățean? Pentru asta evm nevoie de o puternică majoritate pro-europeană în Parlamentul European”, a explicat Boc.
Acesta a precizat că alternativa se găsește la Est.
Viitorul UE depinde de votul din 9 iunie
”Toți cei care putem avea o voce, nu ezitați să o folosiți răspicat și clar: viitorul fiecăruia dintre noi depinde de viitorul Europei, iar viitorul Europei depinde de votul fiecăruia dintre noi.
Iar aici politica de coeziune are un rol fundamental. Să facem din politica de coeziune mesajul central a dezbaterii publice, pentru a ne asigura că și după 2024 vom avea o puternică politică de coeziune în întreaga UE”, a subliniat Emil Boc.
Primarul Clujului a mai spus că trebuie arătate proiectele finanțate cu fonduri europene – parcuri, grădinițe, infrastructură, pentru ca toți cetățenii să știe acest lucru.
”Pentru noi este o mândrie că acești bani europeni au venit la Cluj”, a menționat Boc.
La întâlnire au participat trei europarlamentari: Andrey Novakov, Leopoldo Lopez Gil și Niels Geuking.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Ioan Ovidiu Sabău, după victoria cu CSU Craiova: „Am dat dovadă de caracter și am reușit să întoarcem rezultatul”

Universitatea Cluj a reușit o victorie importantă sâmbătă seară pe Cluj Arena, impunându-se cu 2-1 în fața celor de la CSU Craiova, în debutul returului play-off-ului Superligii. În urma acestui succes, „U” Cluj urcă, cel puțin provizoriu, pe podiumul campionatului.
După meci, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău și-a felicitat elevii pentru atitudine și determinare.
„Vreau să îi felicit pe toți jucătorii. Reușim să recăpătăm ritmul, să controlăm jocul, cu toate că încă sunt anumiți jucători care încă nu joacă 100%, venind după o perioadă lungă în care au fost accidentați, dar atunci când este pasiune multă, dorință, compensezi foarte mult. Vreau să scot în evidență calitatea umană a jucătorilor, implicarea lor și faptul că nu s-au mulțumit, cum am dat impresia, la un moment dat în play-off, că parcă am obosit. La meciul cu Rapid am demonstrat că încă mai avem viață în noi și încă vrem altceva. Am reușit să îi acaparez, am reușit să îi conving că putem mult mai mult și vreau să îi felicit”, a transmis Ioan Ovidiu Sabău după meci.
„Trebuie să crezi, în primul rând”
Tehnicianul clujenilor a apreciat și efortul jucătorilor de a-și păstra încrederea chiar și după ce au fost conduși cu 1-0.
„Victorie grea, un meci greu, un adversar bun, ne-am adaptat și vreau să le mulțumesc celor care răspund de gazon, am avut impresia că nu se va putea juca la cât a plouat, dar au făcut mari eforturi ca să arate în condiții bune. (…) Au avut mare încredere jucătorii și la pauză că suntem bine, că am dominat, că avem ritm, suntem ce trebuie să fim și că vom întoarce rezultatul. Și am reușit. Trebuie să crezi, în primul rând. (…) Am reușit, am dat dovadă de caracter, echipa e bine pregătită și din punct de vedere fizic, am crezut foarte mult și am reușit să întoarcem rezultatul, să câștigăm acest joc. Trebuie să ne refacem și urmează un alt capitol”, a mai spus acesta.
În urma victoriei cu CSU Craiova, „studenții” ajung la 35 de puncte în clasament și se instalează temporar pe locul 3.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare privind răcirea accentuată a vremii în următoarele zile. În majoritatea regiunilor, temperaturile vor scădea treptat, iar nopțile vor fi deosebit de reci.
Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o informare meteorologică de vreme rece și brumă pe arii restrânse, valabilă în intervalul 26 aprilie, ora 23 – 29 aprilie, ora 10. Astfel, vremea se va răci accentuat treptat în majoritatea regiunilor, iar în Maramureș, Transilvania și în nordul și centrul Moldovei în cursul nopților se vor înregistra în general minime de -3…2 grade și pe suprafețe mici se va produce brumă.
Cod galben de ploaie, până duminică
De asemenea, până duminică dimineață, în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, în sudul Dobrogei și în Carpații Meridionali și Occidentali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50…70 km/h), vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Universitatea Cluj a întâlnit-o, sâmbătă pe Cluj Arena, pe CSU Craiova, în meciul care a deschis returul play-off-ului Superligii de fotbal. O victorie îi ținea pe olteni aproape de liderul FCSB. Clujenii ocupau poziția a 4-a cu 32 de puncte. În tur, oltenii au învins cu un categoric 3-0. După un meci pe care l-au controlat în mare parte, clujenii întorc scorul și înving cu 2-1, goluri marcate de Thiam (min.59), Zajkov (min.76 – autogol), respectiv Mitriță (min.20). Cu această victorie, „U” urcă, cel puțin până luni, pe podium.
Echipele de start:
„U” Cluj (4-2-3-1): Gertmonas – Oancea, Masoero, I. Cristea, Chipciu – Codrea, Artean – Simion, Bic, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, D. Moldovan, Mitrea, O. Popescu, Oaidă, Silaghi, Bota, Opriș, Fabry, Macalou, Nistor, Miranyan
Absent: Van der Werff (accidentat)
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
„U” Cluj – CSU Craiova, 2-1. Clujenii ÎNTORC scorul și urcă pe podium
CSU Craiova (4-3-3): L. Popescu – Mora, Zajkov, Badelj, Bancu – Oshima, Screciu, Mekvabshvili – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: S. Lung, Stoian, Mogoș, Ndong, I. Lopez, Maldonaldo, Căpățînă, Houri, D. Barbu, Bană, Lukic
Absenți: Cicâldău, Paradela (accidentați)
Antrenor: Mirel Rădoi
Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Rareș Vidican / Asistenți: Valentin Avram, Marius Badea
Arbitru VAR: Cătălin Popa / Arbitru AVAR: Romică Bîrdeş
Cu un drenaj luat probabil de pe Temu, Cluj Arena s-a prezentat la ora meciului ca un bazin olimpic, din cauza torențialei căzute înainte de partidă. Ca atare, mai trebuia să aibă separatoare de culoare și eventual echipele câte un David Popovici pe post de vârf.
Clujenii încep tare și-i presează pe olteni în careu până la faza de zaibăr. În min.5, Thiam ratează probabil cea mai mare ocazie a partidei, rămas singur cu Popescu după pasa excelentă a lui Blănuță. În min.16, Artean ratează, la rândul lui, o lovitură de cap care trece peste poartă. Tot el arată că prima dată n-a greșit și mai ratează un șut dintr-o poziție bună, în min.30.
Între ratările astea vine golul juveților. În min.20, Bancu centrează, mingea mai atinge ceva picioare și ajunge la marginea careului la Mitriță, care tocmai trecea pe acolo. Acesta trage plasat la rădăcina barei și face 0-1, la primul șut craiovean pe poartă.
Universitatea Cluj se umple de cornere, dar asta n-o ajută pe tabelă. Chipciu mai are și el o ocazie în min.29, însă șutul lui e respins în corner de Screciu.
Repriza a doua începe cu ratarea lui Safira. Apoi, în min.52, Nistor trage la poartă însă șutul e blocat de apărătorii olteni.
În min.59, Thiam își răscumpără ratarea din min.5 și înscrie după o acțiune personală superbă. Cum remontada își are originile în limba dacă numai nu știam noi, clujenii și-l trec în vocabular cu ajutorul lui Zajkov, care, în min.76, deviază un corner în proprie poartă, pentru un 2-1 nesperat.
Oltenii trec de la trageri de timp la disperare și se înghesuie spre poarta lui Gertmonas. Clujenii gestionează perfect ultimele minute și reușesc o victorie mare care îi urcă pe podium, cel puțin până luni.
Notele Cluj24:
Gertmonas 8 – Oancea 6, Masoero 7, I. Cristea 7, Chipciu 7 – Codrea 6, Artean 6 – Simion 6, Bic 7, Thiam 8 – Blănuță 7,
Mitrea, Fabry 6, Macalou, Nistor 7
EVENIMENT
VIDEO. Clujul sub ape, după o ploaie torențială. Șoferii au făcut haz de necaz: „E Veneția sau… Costinești?”

Ploaia torențială de sâmbătă după-amiază a transformat mai multe zone din Cluj-Napoca în adevărate lacuri, provocând probleme în trafic și o mulțime de reacții amuzante din partea clujenilor.
În zona de ieșire spre Florești, carosabilul a fost acoperit de apă, șoferii fiind obligați să înainteze cu prudență.
Probleme majore au apărut și în apropiere de centrul comercial Cora, unde apa de pe carosabil a depășit pe alocuri 10 centimetri.
Traficul a fost îngreunat, iar imaginile surprinse de participanții la trafic au devenit rapid virale pe internet. Mulți clujeni au făcut haz de necaz, comparând situația cu scene din stațiuni estivale. „E Veneția sau Costinești?”, a glumit un utilizator pe rețelele sociale.
În paralel, Clujul rămâne sub avertizare de instabilitate atmosferică accentuată și ploi torențiale până duminică dimineață.